arbereshi_niko (09-04-2024)
Protestanti interviston priftin orthodhoks
Të rinjtë beqarë po largohen nga kishat tradicionale. Ata gjetën një alternativë më ‘mashkullore’
Famullitë e reja janë planifikuar në të gjithë SHBA-në për të akomoduar 'cunamin' e adhuruesve meshkuj që janë konvertuar që nga pandemia
Nga Susie Coen
Seraphim Holland, një prift në Kishën Orthodhokse të Shën Nikollës në McKinney, Teksas, ka dëshmuar një rritje të të konvertuarve në vitet e fundit Kredia: James Breeden/Breeden Media LLC
Të rinj beqarë po dynden në kishën orthodhokse pasi zbuluan fenë e krishterë “mashkullore” përmes ndikuesve në internet.
Disa të konvertuar thanë se ndjeheshin të zhgënjyer me "feminizimin" e kishës protestante dhe ishin të tërhequr nga "autenticiteti" i Orthodhoksisë, që ata pretendojnë se i shtyn ata fizikisht dhe mendërisht.
Priftërinjtë tani po planifikojnë të hapin famulli të reja për të akomoduar "cunamin" e të rinjve që janë konvertuar që nga pandemia.
Ata thonë se shumica e të konvertuarve të rinj e gjetën kishën orthodhokse duke parë video në YouTube ose duke dëgjuar podkaste.
Matthew Ryan, një ish-ateist, gjeti Orthodhoksinë pasi pa një koment në lidhje me të mirën dhe të keqen në YouTube, pasi "arriti fundin".
Mësuesi i shkencës, 41 vjeç, i cili ishte zhvendosur në Salt Lake City në vitin 2022 për t'i shpëtuar rregullave "drakoniane" të Nju Jorkut Covid, filloi të hulumtonte Biblën.
Kjo përfundimisht e çoi atë në një video një-orëshe në YouTube, në të cilën një protestant viziton një kishë orthodhokse dhe flet me një prift.
"Unë e pashë atë dhe isha sikur, në rregull, kjo ka shumë kuptim," tha zoti Ryan.
“Ajo që më tërhoqi vërtet te Orthodhoksia… ishte struktura, udhëzimi, autenticiteti dhe historikiteti”, tha ai.
Z. Ryan, i cili u pagëzua në kishën orthodhokse në shtator, është në mesin e shumë burrave që i janë bashkuar kishës së rreptë që nga pandemia.
Matthew Ryan, një ish-ateist, u tërhoq nga kisha orthodhokse nga "struktura, udhëzimi, autenticiteti dhe historiku".
Një studim i vitit 2023 nga Instituti i Studimeve Orthodhokse të Klerit Orthodhoks në 20 famulli në 15 shtete zbuloi se kishte pasur një rritje prej 80 për qind në numrin e të konvertuarve në kishën orthodhokse në vitin 2022, krahasuar me nivelet para pandemisë në 2019.
Nga këta, 60 për qind ishin meshkuj, krahasuar me 54 për qind në vitin 2019.
Shumë prej tyre ishin tërhequr nga natyra "mashkullore" e kishës, e cila e vë theksin tek mohimi dhe shtytja e vetvetes fizikisht.
Adhuruesit duhet të qëndrojnë për shërbime të gjata, të cilat mund të zgjasin më shumë se pesë orë. Ata gjithashtu duhet të agjërojnë, ndonjëherë deri në 40 ditë.
Kjo, disa mendonin, ishte në kontrast të plotë me besimet e tjera fetare ku ata mendonin se kisha ishte "feminizuar".
Emmanuel Castillo, 32 vjeç, u konvertua në kishën orthodhokse në vitin 2019, një udhëtim që filloi kur ai filloi të lexonte Biblën ndërsa ruante të burgosurit e Al-Kaedës në Gjirin e Guantanamos.
Ish-mundësi i përkiste një kishe protestante, por ndjeu se shërbimet e tij nuk ishin shumë të ndryshme nga natën e tij të së shtunës në një bar.
Ata kishin të njëjtin lloj ndriçimi, të njëjtin lloj muzike, të njëjtin lloj të së njëjtës ndjenjë, dhe pasi lexova ungjijtë dhe librin e Veprave, e di, e dija se nuk adhuronin kështu 2000 vjet më parë, disi , hej, unë jam, nuk mendoj se jam në kishën e duhur.”
Duke kërkuar për diçka që ai e ndjente "të mishëruar mësimet dhe praktikat e të krishterëve të hershëm", në vitin 2018 ai gjeti kishën e krishterë orthodhokse të Shën Ignatius pranë shtëpisë së tij në Mesa, Arizona.
Emmanuel Castillo filloi të lexonte Biblën ndërsa ruante të burgosurit e Al-Kaedës në Gjirin e Guantanamos Kredia: Instagram
Babai i dy fëmijëve, i cili që atëherë ka lënë ushtrinë, u pagëzua vitin e ardhshëm.
Faqja e tij në Instagram është e mbushur me imazhe që tregojnë fizikun e tij muskuloz krahas citimeve nga vargjet e Biblës.
Z. Castillo është i hapur për besimin e tij me mijëra ndjekësit e tij në internet dhe merr shumë mesazhe nga të rinjtë e interesuar për kishën orthodhokse.
Ai beson se një pjesë e rritjes së burrave që konvertohen në kishën orthodhokse është një refuzim i "feminizimit" të besimeve të tjera.
“Është për të ardhur keq që feminizmi ka zhytur dhëmbët në të gjitha organizatat tona për të përfshirë krishterimin,” tha ai.
Ai tha se në kishat protestante, shumica e liderëve "nuk janë burra të mirë, të fortë", ndërsa udhëheqësit e kishës orthodhokse janë më shumë si "figura baba".
Ai tha: “Ata duken si burra. Ata duken si baballarë, janë të fortë, shpirtërisht, mendërisht, fizikisht... Mendoj se të rinjtë tani dëshirojnë të ndjekin një baba të mirë.”
Jezu Krishti, mendon ai, është "shembulli i përsosur i maskulinitetit", dikush i aftë "të thërrasë të gjitha ushtritë e Qiellit për të shkatërruar armiqtë e tij", por që në vend të kësaj zgjodhi t'u shërbejë të tjerëve.
“Jam shumë rehat me fizikun dhe për shkak të besimit tim orthodhoks, jam gjithashtu shumë rehat kur jam i butë dhe i sjellshëm... por edhe i aftë për dhunë ndaj atyre që do të bënin dëm. atyre që dua... Mendoj se edhe të rinjtë e duan këtë.”
Zoti Castillo, në të djathtë, mendon se një pjesë e rritjes së burrave që konvertohen në kishën orthodhokse është një refuzim i 'feminizimit' të besimeve të tjera Kredia: Instagram
At Paul Truebenbach pajtohet se një pjesë e asaj që po i tërheq të rinjtë drejt kishës orthodhokse është sepse ata “natyrshëm duan të jenë mashkullorë, në kuptimin më pozitiv të fjalës”.
At Truebenbach, i cili ishte prifti që Ryan shikonte në videon në YouTube kur po shikonte Orthodhoksinë, ka parë që numri i të konvertuarve në kongregacionin e tij të trefishohet që nga pandemia. Shumica e tyre janë beqarë, të rinj në të 20-at.
“Është një formë më e ashpër e krishterimit... Unë mendoj se shumë njerëz e kanë përqafuar këtë dhe kanë kuptuar se kjo është një formë e vetëmohimit me rezultate reale që në fakt sjell paqe dhe gëzim në zemër si asgjë tjetër”, tha At Truebenbach. të Kishës Orthodhokse të Shën Pjetrit dhe Palit në Solt Lake City.
Ai tha se burrat në famullinë e tij kanë filluar të bëjnë zhytje të ftohtë, si dhe ta bëjnë agjërimin e tyre më ekstrem për të shtyrë veten.
At Timothy Pavlatos, i cili drejton kishën orthodhokse greke të Shën Katerinës në Chandler, Arizona, pajtohet se "sfida" e kishës orthodhokse u bën thirrje shumë të rinjve.
Orthodhoksia është sfiduese edhe në kuptimin fizik, dhe kërkon shumë... ata jetojnë në një botë ku është kënaqësi e menjëhershme dhe thjesht marrin atë që dëshironi, atë që ndjeni se dëshironi, atë që mendoni se keni nevojë, Orthodhoksia është e kundërta. për këtë, është duke mohuar veten.”
Ndërsa para pandemisë maksimumi gjashtë persona do të konvertoheshin në vit, këtë vit ai aktualisht ka 29 katekumenë – njerëz që studiojnë besimin orthodhoks.
Nga këto, tha ai, shumica e gjetën kishën në internet.
Atij iu desh të angazhonte vullnetarë për të ndihmuar me "cunamin e njerëzve që vijnë" dhe ata po shohin të hapin kisha të reja orthodhokse aty pranë.
Zoti Castillo me familjen e tij në kishë Kredia: Instagram
Dr Sarah Riccardi-Swartz, një asistent profesor i fesë dhe antropologjisë në Universitetin Northeastern, hulumtimi i së cilës shqyrton të konvertuarit e fundit orthodhoksë në SHBA, tha se ajo filloi të shihte një rritje të njerëzve që kërkonin Orthodhoksinë që nga viti 2016.
Ajo tha se kjo u rrit "dramatikisht" gjatë pandemisë, asaj që ajo i referohet në librin e saj të ardhshëm si "periudha e konvertimit të Covid".
Dr Riccardi-Swart tha: “Ne ishim në shtëpi për shumë nga viti 2020 dhe madje edhe disa nga 2021, njerëzit kishin kohë për të krijuar përmbajtje dhe për të gjetur përmbajtje në internet, dhe ne pamë në atë periudhë rritjen e meshkujve dhe meshkujve të rinj në përgjithësi, të cilët ishin orthodhoksë ose të interesuar të bëheshin orthodhoksë, duke krijuar përmbajtje që njerëzit të gjenin orthodhoksë.”
Ajo tha se një pjesë e apelit për të rinjtë është se ekziston një fenomen i quajtur "krishterim muskulor" dhe dëshira për "një lloj feje të fortë", që ajo tha se nuk është unike për Orthodhoksinë.
"Ju keni njerëz që gjejnë Orthodhoksinë dhe thonë: "Hej, kjo është një lloj mashkullore, kjo është e militarizuar, kjo është vërtet e vështirë për trupin tim, është estetikisht sfiduese", tha ajo.
Por ajo shtoi se krahas gjuhës së rreptësisë dhe militarizimit, ajo ka vënë re “çështje problematike ideologjike”, si mizogjinia, të shprehura nga disa të konvertuar në internet.
Është e vështirë të merret një pasqyrë e saktë se sa të krishterë orthodhoksë ka në SHBA për shkak të mungesës së të dhënave.
Shifrat më të përditësuara janë nga viti 2010, kur Qendra Kërkimore Pew zbuloi se 0.5 për qind e popullsisë së SHBA-së ishte orthodhokse.
Seraphim Holland, një prift në kishën orthodhokse të Shën Nikollës në McKinney, Teksas, ka qenë gjithashtu dëshmitar i rritjes së të konvertuarve vitet e fundit.
Kongregacioni i tij është trefishuar në madhësi që nga pandemia dhe tempulli kryesor nuk mund të strehojë 200 personat që ndjekin kishën të dielave, kështu që tani ka dy shërbime.
Kongregacioni është trefishuar në madhësi që nga pandemia në Kishën Orthodhokse të Shën Nikollës në McKinney, Teksas Kredia: James Breeden/Breeden Media LLC
Shumica e të konvertuarve të rinj e gjetën kishën në internet dhe rreth 60 për qind janë burra të pamartuar.
Zoti Holland tha se një aspekt që i tërheq të ardhurit është se ndërsa kishat e tjera po tërhiqen në grindje rreth çështjeve kulturore, të tilla si debatet rreth komunitetit LGBTQ, kisha orthodhokse nuk ndryshon.
“Mendoj se ka shumë gjëra me këto lloj gjërash... shoqëria disi shkon te gjëja e re dhe njerëzit ndihen nën presion për të besuar gjënë e re, për të folur për gjënë e re, për të pranuar gjënë e re. Ne nuk e ndjejmë atë presion”, tha ai.
Ai shtoi: "Ne nuk jemi anti-LGBTQ... ne jemi pro moralit të krishterë."
Tani ka dy shërbime të dielave për të akomoduar 200 personat që ndjekin Kishën Orthodhokse të Shën Nikollës Kredia: James Breeden/Breeden Media LLC
Një nga të konvertuarit e fundit në famullinë e zotit Holland është Longin, 23 vjeç, i cili zbuloi se kisha e tij protestante filloi të ndihej "bosh" ndaj tij.
Mekaniku me motor të vogël, i cili kishte studiuar në atë kohë teologji, u interesua për kishën orthodhokse kur filloi të dëgjonte për "martirët" që ishin persekutuar.
Kjo, e kombinuar me "mbylljen" e botës gjatë pandemisë, e shtyu atë "të kërkonte diçka që më dha të njëjtën shtytje, që mendoj se kisha ungjillore nuk e kishte vërtet", tha ai.
Longin, 23, një i konvertuar kohët e fundit në Kishën Orthodhokse të Shën Nikollës, i cili gjeti kishën e tij protestante filloi të ndihej 'bosh' ndaj tij Kredia: James Breeden/Breeden Media LLC
"Ju keni adhurimin, e dini, kitarat, daullet dhe gjëra të tjera, dhe pastaj uleni për një predikim, dhe pastaj kjo është një lloj i tillë, e dini," tha ai.
Kjo ishte në kontrast të plotë me kishën orthodhokse në McKinney, Teksas, ku ai gjeti adhurues në këmbë për shërbime të gjata.
"Unë thjesht shkova të shkoja të shikoja dhe nuk jam kthyer më pas që atëherë," tha ai.
Burimi: Telegraph
Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 04-01-2025 më 20:34
Krijoni Kontakt