CIA u kërkon rusëve të ndajnë sekretet me Amerikën në një fushatë të re video
Një video e postuar në mediat sociale u ofron rusëve një mënyrë të sigurt për të ndarë informacione rreth luftës në Ukrainë dhe sekrete të tjera dhe premton të mbrojë sigurinë e lajmëtarëve.
Nga Dan De Luce dhe Yuliya Talmazan
CIA ka postuar një video në mediat sociale duke u ofruar rusëve një mënyrë të sigurt për të komunikuar me të, duke u premtuar se do të mbrojë sigurinë e tyre nëse ndajnë sekrete rreth luftës së Ukrainës dhe informacione të tjera me spiunët e Amerikës.
“Ne duam të arrijmë ata rusë të guximshëm që ndihen të detyruar nga lufta e padrejtë e qeverisë ruse të angazhohen në CIA dhe të sigurohemi që ta bëjnë këtë sa më të sigurt që të jetë e mundur”, tha një zyrtar i CIA-s.
Videoja në gjuhën ruse u postua fillimisht në faqen e mediave sociale Telegram dhe është shfaqur gjithashtu në YouTube , Twitter dhe Facebook.
"Njerëzit rreth jush mund të mos duan të dëgjojnë të vërtetën," thotë transmetuesi i saj. "Por ne e dëshirojmë. Ju nuk jeni të pafuqishëm. Lidhu me ne në një mënyrë të sigurt.”
Dmitry Peskov, zëdhënësi i presidentit rus Vladimir Putin, tha: "Jam i bindur se shërbimet tona speciale po monitorojnë siç duhet këtë hapësirë." Një zëdhënëse e Ministrisë së Jashtme ruse e quajti atë "një burim shumë i përshtatshëm për gjurmimin e aplikantëve".
Videoja dyminutëshe e prodhuar shumë me muzikë dramatike tregon rusët që shikojnë nga një dritare ose nga një stol parku, me sa duket duke peshuar një vendim të rëndësishëm. Një burrë që mban një çantë, hyn në një ndërtesë qeveritare dhe ndez kartën e tij të identitetit. Personazhet fiktive vështrojnë portretet familjare, sikur mendojnë për të ardhmen e fëmijëve të tyre. Në fund të videos, rusët kontaktojnë CIA-n në telefonat e tyre.
Një reklamë e synuar për qytetarët rusë u publikua nga CIA përmes aplikacionit popullor të mesazheve Telegram.CIA / nëpërmjet Telegramit
Videoja tregon “zyrtarët imagjinar rusë duke marrë vendimin e vështirë por të rëndësishëm për të kontaktuar fshehurazi CIA-n duke përdorur portalin tonë në rrjetin e errët”, tha zyrtari i CIA-s.
“Në Rusinë e sotme , mbetet shumë e vështirë të flasësh hapur dhe të thuash të vërtetën shpesh sjell pasoja të rënda. CIA dëshiron të dijë të vërtetën për Rusinë dhe ne po kërkojmë njerëz të besueshëm që mund të na tregojnë dhe me të cilët ne mund të komunikojmë në mënyrë të sigurt”, tha zyrtari.
Videoja e titulluar "Pse kam kontaktuar me CIA: Vendimi im," tregon historinë e një burokrati të dukshëm dhe familjes së tij, ndërsa ai mendon jetën e tij dhe rrugën që po ndjek vendi i tij. Burri pyet: "A është ai lloji për jetën që kam ëndërruar?” Videoja i bën thirrje identitetit kombëtar rus, dëshirës për një të ardhme më të mirë — dhe heroizmit. "Të jesh hero do të thotë të ngulmosh, por të ngulmosh - nuk do të thotë të durosh kot."
Videoja është përpjekja më e fundit e SHBA-së për të rekrutuar rusë të pakënaqur ndërsa Moska po bën luftë kundër Ukrainës. Më shumë se një vit më parë, CIA postoi udhëzime në internet në rusisht se si të kontaktohej në mënyrë të sigurt.
"Unë mendoj se është e sigurt të thuhet se ne nuk do të ndiqnim dhe vazhdonim me këtë përpjekje nëse nuk do të kishte dhënë rezultate," tha zyrtari, pa ofruar më shumë detaje.
Zyrtarët aktualë dhe ish-zyrtarë të inteligjencës thonë se përpjekja e trazuar e luftës e Rusisë ka ofruar një mundësi vendimtare për agjencitë e inteligjencës perëndimore për të rekrutuar rusë të zhgënjyer me pushtimin e Ukrainës dhe gjendjen e vendit nën sundimin e Putinit.
Drejtori i operacioneve të CIA-s, David Marlowe, tha në Universitetin George Mason në nëntor se Putini kishte shpërdoruar fuqinë dhe levat e vendit të tij duke dërguar forcat ruse në Ukrainë dhe se agjencia e spiunazhit ishte gati të punonte me rusët e tjetërsuar nga Kremlini.
"Ne po kërkojmë në mbarë botën për rusët që janë të neveritur me këtë sa ne," tha ai. "Sepse ne jemi të hapur për biznes."
Drejtori i CIA-s, William Burns, tha në prill në Universitetin Rice se "pakënaqësia me luftën do të vazhdojë të gërryejë udhëheqjen ruse".
Pavarësisht mosmarrëveshjeve të Uashingtonit me Putinin, “Shtetet e Bashkuara dhe populli rus nuk janë armiq. Ne e admirojmë guximin dhe guximin e kaq shumë rusëve të vendosur për të ruajtur vlerat dhe idealet e Rusisë”, tha zyrtari i CIA-s.
Agjencia ishte e interesuar për një sërë informacionesh nga Rusia dhe jo thjesht raportime të inteligjencës ose kundërzbulimit të përcaktuara ngushtë, tha zyrtari. “Ne jemi të interesuar për shkencën e përparuar, teknologjinë ushtarake dhe kibernetike, informacionin financiar, burimet e të dhënave të vlefshme dhe sekretet e politikës së jashtme”, tha zyrtari.
Burimi: NBC NEWS
Krijoni Kontakt