A ishte i nevojshëm hetimi i Muellerit ndaj Trump? Raporti i Durham sugjeron që jo
Gjetja e asnjë dëshmie të marrëveshjes së fshehtë të Rusisë vë në pikëpyetje vendimin epik të Rod Rosenstein që ndryshoi kursin e presidencës së Trump.
Në fund të verës së 2017, Rep. Bill Posey, R-Fla., pyeti nëse hetimi i prokurorit special Robert Mueller për marrëveshjen e fshehtë me Rusinë ishte i garantuar, kështu që ai i dërgoi një letër Departamentit të Drejtësisë duke kërkuar përgjigje.
Zëvendës Prokurori i Përgjithshëm i atëhershëm Rod Rosenstein, njeriu që ndryshoi kursin e presidencës së Trump duke emëruar Muellerin, i kërkoi ndihmësit Steven Boyd të hartonte një letër të shkurtër dhe të shkurtër duke këmbëngulur se vendimi ishte i ligjshëm dhe i nevojshëm.
"Këshilltari i Posaçëm po kryen hetimin e tij në përputhje me rregulloret e Departamentit të Këshillit të Posaçëm (shih 28 CFR §§ 600.4 deri në 600.10)," shkroi Boyd në Posey në dhjetor 2017, disa muaj pasi ligjvënësi bëri pyetje për herë të parë.
"Në këto rrethana dhe në përputhje me politikën e kahershme të Departamentit në lidhje me konfidencialitetin dhe ndjeshmërinë në lidhje me çështjet në pritje, Departamenti nuk është në gjendje t'i përgjigjet më tej hetimit tuaj në këtë moment," thuhej gjithashtu në letër.
Pesë vjet më vonë, vendimi i Rosenstein për të emëruar Mueller përballet me një shqyrtim edhe më të ashpër pasi një këshilltar i ri i posaçëm, John Durham, deklaroi në raportin e tij përfundimtar javën e kaluar se FBI dhe DD nuk kishin dhe nuk kishin kurrë prova se Trump komplotoi me Rusinë për të rrëmbyer zgjedhjet 2016.
Raporti i Durham nxjerr në pah disa realitete të dhimbshme, duke përfshirë atë që në kohën kur Rosenstein bëri emërimin e Mueller në maj 2017, FBI kishte përdorur informatorë të fshehtë për të nxjerrë deklarata shfajësuese nga dëshmitarët kryesorë, përcaktoi se elementët kryesorë të dosjes kërkimore të opozitës Trump të njohur si dosja Steele ishin ose e gabuar ose e paprovueshme dhe se fushata e Hillary Clinton ishte pas gjithë narrativës.
Posey tha për Just the News javën e kaluar se përgjigja e DD ndaj tij në 2017 ishte e pasinqertë dhe mashtruese dhe se agjencia duhet t'i kishte parë me skepticizëm shumë më të madh akuzat për marrëveshje të fshehta të frymëzuara nga Clinton përpara se të përshkallëzohej për të përmirësuar hetimin në një avokat special si Mueller.
"Nuk ka asnjë provë për asgjë," tha Posey në një intervistë të fundit me podcastin "John Solomon Reports". "Ishte e pastër, e qëllimshme, mashtruese, duke u përpjekur të keqdrejtojnë Kongresin, ndërsa ata përpiqen të prishin disi presidentin."
Rosenstein nuk iu përgjigj një kërkese për koment këtë fundjavë në zyrën e tij ligjore. Por në dëshminë e Kongresit disa vite më parë ai mbrojti emërimin e Mueller, duke thënë se ishte mënyra më e mirë për të përfunduar hetimin pasi Trump shkarkoi drejtorin e FBI-së James Comey dhe la në krye zëvendësdrejtorin e atëhershëm Andrew McCabe.
"Unë isha i shqetësuar se publiku nuk do të kishte besim në hetimin dhe se drejtori në detyrë i FBI nuk ishte personi i duhur për ta udhëhequr atë," shpjegoi ai në Komisionin Gjyqësor të Senatit. "Vendosa se caktimi i një avokati special ishte mënyra më e mirë për të përfunduar hetimin në mënyrë të përshtatshme dhe për të nxitur besimin e publikut në përfundimet e tij."
Brett Tolman, një ish-avokat amerikan që shërbeu me Rosenstein, tha se episodi i portës së Rusisë ishte pjesë e një dinamike shumë më të madhe në të cilën institucionalistët e qeverisë si Mueller, Comey dhe Rosenstein zgjeruan shtrirjen dhe fuqinë e FBI-së dhe DOJ-së vetëm për ta parë atë. bumerang mbi popullin amerikan.
Vetëm javën e kaluar, një dosje e re e gjykatës FISA zbuloi se FBI kishte abuzuar me të njëjtat kompetenca të mbikëqyrjes pa leje mbi 278,000 herë në një vit të vetëm.
"Afërsisht 20 vjet më parë, rreth viteve 2003-2004, dy individë shkuan në Capitol Hill dhe dëshmuan para Kongresit duke lavdëruar dhe lutur dhe lutur që Kongresi të zgjeronte fuqinë e FBI-së dhe DOJ-së sipas Aktit Patriot dhe nën Aktin FISA." Tolman tha në emisionin televiziv "Vetëm lajmet, pa zhurmë".
"Ata dy individë ishin Jim Comey dhe Robert Mueller. Tani, jo rastësisht, vite më vonë ata do të punonin dorë për dore përsa i përket operacionit që ne kemi dëgjuar se tani po ekspozohej," tha gjithashtu ai.
Tolman tha se emërimi i Muellerit nga Rosenstein rezultoi nga fakti se "presioni politik ishte kaq thelbësor duke pasur parasysh nivelin e respektit në atë kohë për Muellerin dhe Comey. Është shumë e vështirë për njerëzit të ngrihen në këmbë dhe të thonë në të vërtetë, 'Hej, prit një minutë , a jemi të sigurt sepse ata i kishin dhënë një nderim të tillë Mueller dhe Comey ndër vite."
Posey, i cili ka qenë në Kongres për shumicën e dy dekadave të fundit, tha se shqetësimi i tij është se nuk ka pasur pasoja për ata që ndërtuan pushtete kaq të mëdha qeveritare ose abuzuan me to.
“Kam parë shumë padrejtësi që kur jam këtu. "Ashtu si Rosenstein këtu tha se kishte të drejtë ta bënte këtë, se me sa duket kishte prova. Dhe ashtu siç tha [Përfaqësuesi Demokrat] Schiff pa pushim: ka prova të qarta.
“Epo nuk ka pasur asnjë përgjegjësi, asnjë pasojë për askënd. Ju keni probleme serioze, serioze në Departamentin e Drejtësisë dhe FBI. … Askush nuk ka pësuar asnjë pasojë. Është njësoj si një krizë financiare. E dini, aksionerët dështojnë dhe askush nuk mban përgjegjësi”.
Burimi: JustTheNews
Krijoni Kontakt