JPMorgan Chase merr nën kontroll bankën First Republic pas konfiskimit të bankës së sëmurë nga shteti amerikan
Nga Hugh Son
- JPMorgan bleu të gjitha depozitat e First Republic dhe një “shumicë të konsiderueshme të aktiveve”.
- Blerja erdhi pasi rregullatorët morën në zotërim First Republic, duke rezultuar në dështimin e tretë të një banke amerikane që nga marsi.
- First Republic shkaktoi një valë të re shqetësimesh muajin e kaluar me zbulimin se humbi më shumë depozita sesa pritej në mars.
Kjo foto ilustrimi tregon një ekran të telefonit inteligjent që shfaq logon e First Republic Bank, me një ekran që tregon logon e JP Morgan Chase në sfond në Uashington, DC më 01 maj 2023.
Olivier Douliery | AFP | Getty Images
Rregullatorët morën në zotërim Republikën e Parë
të hënën, duke rezultuar në dështimin e tretë të një banke amerikane që nga marsi, pasi dështoi një përpjekje e fundit për të bindur huadhënësit rivalë për të mbajtur në këmbë bankën e sëmurë.
JPMorgan Chase, tashmë banka më e madhe amerikane për disa masa, doli fituese e ankandit të fundjavës për Republikën e Parë. Ajo do të marrë të gjitha depozitat e bankës së sëmurë dhe një “shumicë të konsiderueshme të aktiveve”, tha banka me bazë në Nju Jork .
JPMorgan po merr rreth 92 miliardë dollarë depozita në marrëveshje, e cila përfshin 30 miliardë dollarë që ajo dhe bankat e tjera të mëdha vendosën në First Republic muajin e kaluar. Banka po merr 173 miliardë dollarë kredi dhe 30 miliardë dollarë gjithashtu në letra me vlerë.
Korporata Federale e Sigurimit të Depozitave ra dakord të ndajë humbjet në hipotekat dhe huatë tregtare që JPMorgan mori në transaksion, dhe gjithashtu i siguroi asaj një linjë kredie prej 50 miliardë dollarësh.
JPMorgan tha se po bënte një pagesë prej 10.6 miliardë dollarësh për FDIC.
Që nga kolapsi i papritur i Silicon Valley Bank në mars, vëmendja është përqendruar te First Republic si hallka më e dobët në sistemin bankar amerikan. Ashtu si SVB, e cila kujdesej për komunitetin e startup-eve të teknologjisë, First Republic ishte gjithashtu një lloj huadhënës i specializuar me bazë në Kaliforni. Ai u fokusua në shërbimin e amerikanëve të pasur të bregdetit, duke i joshur ata me hipoteka me norma të ulëta në këmbim të lënies së parave të gatshme në bankë.
Por ky model u shpërbë pas rënies së SVB-së, pasi klientët e Republikës së Parë tërhoqën më shumë se 100 miliardë dollarë në depozita, zbuloi banka në raportin e saj të të ardhurave më 24 prill. Institucionet me një përqindje të lartë të depozitave të pasiguruara si SVB dhe First Republic e gjetën veten vulnerabël sepse klientët kishin frikë se do të humbnin kursimet në një afat bankar.
Aksionet e First Republic kishin humbur 97% që nga mbyllja e së premtes.
Goditja prej 13 miliardë dollarësh
Ankandi i fundjavës, i cili tërhoqi oferta nga JPMorgan Chase dhe PNC, si dhe interesa nga banka të tjera, ishte një “proces ofertimi shumë konkurrues”, sipas FDIC.
Transaksioni do t’i kushtojë Fondit të Sigurimit të Depozitave të FDIC rreth 13 miliardë dollarë, sipas rregullatorit. Për krahasim, procesi SVB i kushtoi fondit rreth 20 miliardë dollarë.
Departamenti i Mbrojtjes Financiare dhe Inovacionit në Kaliforni tha të hënën se kishte marrë në zotërim Republikën e Parë dhe emëroi FDIC si marrës. FDIC pranoi ofertën e JPMorgan për asetet e bankës.
“Si pjesë e transaksionit, 84 zyrat e First Republic Bank në tetë shtete do të rihapen si degë të JPMorgan Chase Bank, National Association, sot gjatë orarit normal të punës,” tha FDIC në një deklaratë . “Të gjithë depozituesit e First Republic Bank do të bëhen depozitues të JPMorgan Chase Bank, National Association, dhe do të kenë akses të plotë në të gjitha depozitat e tyre.”
CEO i JPMorgan, Jamie Dimon, promovoi blerjen në një deklaratë herët në mëngjes të hënën.
“Qeveria jonë na ftoi ne dhe të tjerët të rritemi, dhe ne e bëmë,” tha ai. “Kjo blerje përfiton modestisht kompaninë tonë në përgjithësi, është tërheqëse për aksionerët, ndihmon në avancimin e mëtejshëm të strategjisë sonë të pasurisë dhe është plotësuese me ekskluzivitetin tonë ekzistues.”
Në vazhdën e marrjes së kontrollit të hënën në mëngjes, Departamenti i Thesarit u përpoq të siguronte amerikanët për sistemin financiar të vendit.
“Sistemi bankar mbetet i shëndoshë dhe elastik dhe amerikanët duhet të ndihen të sigurt në sigurinë e depozitave të tyre dhe aftësinë e sistemit bankar për të përmbushur funksionin e tij thelbësor për të ofruar kredi për bizneset dhe familjet,” tha një zëdhënës i Thesarit.
Lidhje e dobët
Shkarkimi i depozitave të Republikës së Parë në tremujorin e parë e detyroi atë të merrte shumë hua nga objektet e Rezervës Federale për të ruajtur operacionet, gjë që ushtroi presion mbi marzhet e kompanisë, sepse kostoja e saj e financimit është shumë më e lartë tani. Republika e Parë përbënte 72% të të gjithë huamarrjes nga dritarja e skontimit të Fed kohët e fundit, sipas shefit të strategut të BCA Research, Doug Peta.
Më 24 prill, CEO i First Republic Michael Roffler u përpoq të portretizonte një imazh të stabilitetit pas ngjarjeve të marsit. Daljet e depozitave janë ngadalësuar javët e fundit, tha ai. Por aksionet ranë pasi kompania hodhi poshtë udhëzimet e saj të mëparshme financiare dhe Roffler zgjodhi të mos merrte pyetje pas një telefonate konference jashtëzakonisht të shkurtër.
Këshilltarët e bankës kishin shpresuar të bindnin bankat më të mëdha amerikane që të ndihmonin edhe një herë First Republic. Një version i planit që qarkulloi kohët e fundit përfshinte kërkesën që bankat të paguanin norma mbi tregun për obligacionet në bilancin e Republikës së Parë, gjë që do t’i mundësonte asaj të rriste kapitalin nga burime të tjera.
Por në fund bankat, të cilat ishin bashkuar në mars për të injektuar 30 miliardë dollarë depozita në Republikën e Parë, nuk mundën të bien dakord për planin e shpëtimit dhe rregullatorët morën masa, duke i dhënë fund afatit 38-vjeçar të bankës.
Burimi: CNBC
Krijoni Kontakt