A keni vuajtur zhurmën në vesh pas vaksinimit me Covid? Mijëra thonë se ata zhvilluan tringëllimë në veshët pas vaksinës - tani shkencëtarët po hetojnë
- Të paktën 20 mijë amerikanë raportuan se u tingëllonin në vesh pasi morën një vaksinë kundër Covid
- Studiuesit nuk kanë arritur në përfundimin pse, por mund të jetë një përgjigje inflamatore
Nga CASSIDY MORRISON
Mijëra marrës të vaksinës Covid kanë raportuar zhurmë të vazhdueshme në veshët e tyre pas marrjes së vaksinave dhe shkencëtarët janë ende duke hetuar lidhjen.
Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve pohon se të dhënat nuk mbështesin një lidhje midis vaksinave dhe gjendjes së njohur si tringëllimë në veshët, por problemi është bërë i vazhdueshëm dhe mjaft i përhapur për të merituar më shumë vëmendje.
Mbi 16,000 vaksinues në SHBA kanë raportuar një formë tringëllimë në veshët pas vaksinimit , ndërsa një grup mbështetës në Facebook i quajtur 'Tringëllimë në veshët dhe Humbja/Dëmtimi i dëgjimit pas vaksinimit kundër COVID' ka fituar 4,000 anëtarë.
Rreziku do të ishte i vogël edhe nëse ka një lidhje , duke pasur parasysh se 675 milionë doza vaksinash janë administruar në SHBA, sipas CDC.
![]()
Fillimi i tringëllimë në veshët pas vaksinimit nuk është i padëgjuar dhe është raportuar pas vaksinave kundër gripit. Më së shpeshti tingëllon si zile e vazhdueshme, fërshëllimë, gjëmim ose ulërimë me volum të ulët ose të lartë
Tringëllimë në veshët është një gjendje shumë e zakonshme e prekur sa një e katërta e të rriturve amerikanë
Dr Shaowen Bao, një neurofiziolog në Universitetin e Arizonës, në Kolegjin e Mjekësisë në Tucson dhe një vuajtës për një kohë të gjatë nga tringëllimë në veshët, u nis për të hetuar lidhjen duke marrë mostra rreth 400 anëtarëve të grupit të tringëllimë në Facebook.
Ndërsa në sipërfaqe ankesat e zhurmës në vesh mund të tingëllojnë si propagandë kundër vaksinës, Facebook-u nga i cili Dr Bao mori mostrën e tij, pohon se është "pro-vaksinës" dhe nuk nxit ndjenjat anti-vaks, siç janë pretendimet se. të shtënat shkaktojnë shurdhim.
Shumë prej të sëmurëve raportuan simptoma të tjera, duke përfshirë marramendje dhe marramendje pas injektimit.
Kjo, tha Dr Bao, sugjeron 'që vaksina po ndërvepron me faktorët e rrezikut para-ekzistues për tringëllimë në veshët. Nëse keni faktorin e rrezikut, me siguri do ta merrni që në dozën e parë.'
Tringëllimë në veshët pas vaksinimit, më shpesh infektimi i parë, mund të shkaktohet nga inflamacioni rreth trurit ose palcës kurrizore, tha Dr Bao.
Dr Bao ka thënë: 'Vaksinimi është një përgjigje imune; mund të shkaktojë inflamacion - inflamacion periferik - dhe inflamacioni periferik mund të prekë trurin ku fillon tringëllimë në veshët.
Tringëllimë në veshët është një gjendje e zakonshme që prek deri në 25 për qind të të rriturve amerikanë.
Pacientët raportojnë një zhurmë fantazmë në vesh që mund të jetë e lehtë, si dhe jashtëzakonisht shkatërruese për jetën e përditshme.
Mund të tingëllojë si zile e vazhdueshme, fërshëllimë, gjëmim ose ulërimë me volum të ulët ose të lartë.
Dr Bao zbuloi se në shumë raste, tringëllimë në veshët ishte e rëndë, duke përfshirë një burrë që përjetoi një zile kaq të vazhdueshme sa nuk mund të dëgjonte më radion e tij.
Studimi, i cili nuk është publikuar, është një nga vetëm disa studime që shqyrtojnë lidhjen midis vaksinimeve dhe tringëllimë në veshët.
Një studim i vitit 2022 i botuar në revistën Laryngoscope zbuloi se rreziku i zhvillimit të tringëllimë në veshët pas dozës së parë të vaksinës Covid ishte i ulët - dhe në fakt, rreziku ishte më i lartë pas marrjes së vaksinave të tjera si vaksina kundër gripit. Por vetëm për shkak se rreziku është i ulët nuk do të thotë se është zero.
Dr Gregory Poland, themelues dhe drejtor i Grupit të Kërkimit të Vaksinave të Klinikës Mayo në Rochester, Minesota ka detajuar vuajtjet e tij me tringëllimë në veshët pasi mori vaksinat e tij kundër Covid, duke i thënë NBC News vitin e kaluar se ai mendonte se zhurma e papritur 'ishte një bilbil qeni që dilte menjëherë më pas. për mua.'
Mungesa e hulumtimit të sanksionuar nga CDC për efektin e pakuptueshëm të vaksinimit ka frustruar të sëmurët si Dr Poloni, i cili tha se agjencia kryesore shëndetësore nuk është e shqetësuar për raportet.
Numri i vërtetë total i njerëzve me tringëllimë në veshët e lidhur me një vaksinë Covid është i errët në rastin më të mirë. Përveç grupit prej 4,000 personash në Facebook, baza e të dhënave e raportimit vullnetar të CDC-së tregon të paktën 16,000 hyrje të njerëzve që përjetuan tringëllimë në një moment pas injektimit.
Kohët e fillimit ndryshojnë, me disa të sëmurë që thonë se zilja erdhi 36 orë pas vaksinimit, ndërsa të tjerët thanë rreth një muaj.
Disa të sëmurë panë tringëllimë në veshët pas injektimit të dytë, por shumica pas injektimit të parë.
Efekti mund të jetë gjithashtu produkt i Covid-it të gjatë, ose simptomave të zgjatura edhe pas shërimit nga sëmundja. Më të zakonshmet e raportuara mes tyre përfshijnë lodhjen dhe mjegullën e trurit, por studiuesit në Universitetin Yale kanë filluar të regjistrojnë pjesëmarrës në një studim të simptomave të gjata të Covid që përfshin tringëllimë në veshët.
Dr. Harlan Krumholz, një profesor i mjekësisë në Universitetin Yale dhe studiues klinik i Covid-it, tha se tringëllimë në veshët mund të shkaktohet nga dridhjet e brendshme në vesh.
Studiuesit nuk kanë identifikuar një shkak për tringëllimë në veshët në përgjithësi, megjithëse ekzistojnë teori të ndryshme. Një ekip në Laboratorin e Neurotologjisë Molekulare të Mjekësisë të Universitetit të Stanfordit sugjeroi që format e tringëllimë në veshët reflektojnë disa dëmtime në veshin e brendshëm.
Dr Konstantina Stankovic, një eksperte e veshit të brendshëm dhe kirurg i kokës dhe qafës në Stanford tha se truri përpiqet të kompensojë dëmtimin në veshin e brendshëm "dhe fillon të bëjë tingullin e tij".
Burimi: Daily Mail
Krijoni Kontakt