Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 3
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,120
    Postimet në Bllog
    22

Kina sjell paqen mes Arabisë Saudite dhe Iranit, bie influenca amerikane në Lindjen e Mesme

Marrëveshja e ndërmjetësuar nga Kina përmbys diplomacinë e Lindjes së Mesme dhe sfidon SHBA-në

Marrëveshja e negociuar në Pekin për të rivendosur marrëdhëniet midis Arabisë Saudite dhe Iranit sinjalizoi të paktën një riorganizim të përkohshëm të aleancave dhe rivaliteteve të zakonshme, me Uashingtonin të lënë anash.

Emri:  11dc-alliances-mfbq-superJumbo.jpg

Shikime: 145

Madhësia:  48.4 KB
    Një fotografi e publikuar nga media shtetërore kineze tregon zyrtarët Wang Yi, në qendër, zyrtari më i lartë i politikës së jashtme të Kinës, me Ali Shamkhani, djathtas, sekretar i këshillit të sigurisë të Iranit dhe Musaad bin Mohammed Al Aiban, ministri i shtetit të Arabisë Saudite, në Pekin, në E premte.Kredia...China Daily, nëpërmjet Reuters

Nga Peter Baker

UASHINGTON - Më në fund, ekziston një lloj marrëveshje paqeje në Lindjen e Mesme. Jo mes Izraelit dhe arabëve, por midis Arabisë Saudite dhe Iranit, të cilët kanë qenë në fyt të njëri-tjetrit për dekada. Dhe e ndërmjetësuar jo nga Shtetet e Bashkuara, por nga Kina.

Ky është ndër zhvillimet më të larta dhe më të turbullta që dikush mund të kishte imagjinuar, një ndryshim që la kokat të rrotullohen në kryeqytetet anembanë globit. Aleancat dhe rivalitetet që kanë qeverisur diplomacinë për breza të tërë, të paktën për momentin, janë përmbysur.

Amerikanët, të cilët kanë qenë aktorët qendrorë në Lindjen e Mesme për tre të katërtat e një shekulli të fundit, pothuajse gjithmonë ata në dhomën ku ndodhi, tani e gjejnë veten mënjanë gjatë një momenti ndryshimi të rëndësishëm. Kinezët, të cilët për vite me radhë luajtën vetëm një rol dytësor në rajon, janë shndërruar papritur në lojtarin e ri të fuqisë. Dhe izraelitët, të cilët janë ballafaquar me sauditët kundër kundërshtarëve të tyre të ndërsjellë në Teheran, tani pyesin veten se ku i lë ata.

"Nuk ka rrugëdalje - kjo është një punë e madhe," tha Amy Hawthorne, zëvendës drejtore për kërkime në Projektin për Demokracinë në Lindjen e Mesme, një grup jofitimprurës në Uashington. “Po, Shtetet e Bashkuara nuk mund të kishin ndërmjetësuar një marrëveshje të tillë tani konkretisht me Iranin, pasi ne nuk kemi marrëdhënie. Por në një kuptim më të gjerë, arritja prestigjioze e Kinës e çon atë në një ligë të re diplomatikisht dhe e tejkalon çdo gjë që SHBA ka mundur të arrijë në rajon që kur Biden erdhi në detyrë.”

Shtëpia e Bardhë e Presidentit Biden ka mirëpritur publikisht rivendosjen e marrëdhënieve diplomatike midis Arabisë Saudite dhe Iranit dhe nuk shprehu shqetësim të hapur për pjesën e Pekinit në rikthimin e të dyve. Privatisht, ndihmësit e zotit Biden sugjeruan se po bëhej shumë për përparimin, duke u tallur me sugjerimet se ai tregonte ndonjë erozion në ndikimin amerikan në rajon.

Dhe mbeti e paqartë, thanë analistët e pavarur, se deri ku do të shkonte realisht afrimi midis Arabisë Saudite dhe Iranit. Pas dekadash konkurrence ndonjëherë të dhunshme për udhëheqje në Lindjen e Mesme dhe botën më të gjerë islame, vendimi për të rihapur ambasadat që u mbyllën në vitin 2016 përfaqëson vetëm një hap të parë.

Kjo nuk do të thotë se sunitët e Riadit dhe shiitët e Teheranit i kanë lënë mënjanë të gjitha dallimet e tyre të thella dhe të brendshme. Në të vërtetë, mund të mendohet se kjo marrëveshje e re për shkëmbimin e ambasadorëve mund të mos realizohet në fund, duke qenë se ishte vendosur në një afat kohor të kujdesshëm dy mujor për të përpunuar detajet.

Çelësi i marrëveshjes, sipas asaj që sauditët u thanë amerikanëve, ishte një angazhim i Iranit për të ndaluar sulmet e mëtejshme ndaj Arabisë Saudite dhe për të kufizuar mbështetjen për grupet militante që kanë shënjestruar mbretërinë. Irani dhe Arabia Saudite kanë luftuar në mënyrë efektive një luftë shkatërruese në Jemen, ku rebelët Houthi të rreshtuar me Teheranin luftuan forcat saudite për tetë vjet. Një armëpushim i negociuar me mbështetjen e Kombeve të Bashkuara dhe administratës Biden vitin e kaluar i ndaloi kryesisht armiqësitë.

OKB-ja vlerësoi në fillim të vitit të kaluar se më shumë se 377,000 njerëz kishin vdekur gjatë luftës nga dhuna, uria ose sëmundjet. Në të njëjtën kohë, Houthi-t kanë gjuajtur qindra raketa dhe drone të armatosur në Arabinë Saudite.

Arabia Saudite kishte kërkuar një pezullim të armiqësive me Iranin për vite me radhë, së pari përmes bisedimeve të mbajtura në Bagdad që përfundimisht nuk shkuan askund. Zyrtarët e administratës Biden thanë se sauditët i informuan ata për diskutimet në Pekin, por amerikanët shprehën skepticizëm se Irani do të përmbushë angazhimet e tij të reja.

Princi i kurorës Mohammed bin Salman, lideri de fakto i Arabisë Saudite, i cili kishte lidhje të forta me Presidentin Donald J. Trump dhe ka ndihmuar në sigurimin e 2 miliardë dollarëve në financim për firmën e investimeve të krijuar nga Jared Kushner, dhëndri i ish-presidentit, ka luajtur një lojë të ndërlikuar diplomatike që kur zoti Biden erdhi në detyrë.

Zoti Biden dikur u zotua ta bënte Arabinë Saudite një shtet "paria" për orkestrimin e vrasjes së Jamal Khashoggi, një kolumnist saudit për The Washington Post që jeton në Shtetet e Bashkuara. Por ai pa dëshirë pranoi të vizitonte mbretërinë vitin e kaluar pasi po kërkonte të ulte çmimet e gazit që ishin ngritur pjesërisht nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia.

Në përpjekje për të zbutur marrëdhëniet me sauditët, zoti Biden duroi kritika të ashpra për një përplasje me grusht shumë të publikuar me princin e kurorës, i cili u përcaktua nga C.I.A. të jetë përgjegjës për vrasjen dhe copëtimin e z. Khashoggi.

Por zoti Biden dhe ekipi i tij u tërbuan kur, sipas tyre, sauditët më vonë shkelën marrëveshjen e paparalajmëruar të arritur gjatë asaj vizite dhe frenuan prodhimin e naftës vjeshtën e kaluar për të mbajtur çmimin e gazit të ngritur. Në atë rast, zyrtarët amerikanë besonin se Princi Mohammed ishte në anën e Presidentit Vladimir V. Putin të Rusisë dhe zoti Biden kërcënoi me "pasoja" të paspecifikuara, vetëm për t'u tërhequr pa imponuar asnjë.

Tani princi i kurorës po kthehet te kinezët. "Disa njerëz në gji e shohin qartë këtë si shekullin kinez," tha Steven A. Cook, një bashkëpunëtor i lartë për studimet e Lindjes së Mesme në Këshillin për Marrëdhëniet me Jashtë. “Sauditët kanë shprehur interes për t'u bashkuar me Organizatën e Bashkëpunimit të Shangait dhe një pjesë e mirë e naftës së tyre shkon në Kinë”.

Z. Cook e krahasoi lojën e Princit Mohammed, i njohur me inicialet e tij M.B.S., me afrimin e Presidentit Gamal Abdel Nasser të Egjiptit, i cili gjatë Luftës së Ftohtë u përpoq të luante kundër njëri-tjetrit Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimin Sovjetik. “Në fakt nuk funksionoi aq mirë sa shpresonte Naseri,” tha z. Cook. "Mund të rezultojë kundër M.B.S."

Daniel C. Kurtzer, një ish-ambasador në Izrael dhe Egjipt tani në Universitetin Princeton, tha se dinamika e ndryshueshme e përfaqësuar nga pakti i ndërmjetësuar nga Kina përbën ende një sfidë për administratën Biden kur ajo do të preferonte të fokusohej diku tjetër.

“Është një shenjë e shkathtësisë kineze për të përfituar nga një zemërim i drejtuar ndaj Shteteve të Bashkuara nga Arabia Saudite dhe një vakum të vogël atje”, tha ai. “Dhe është një reflektim i faktit që sauditët dhe iranianët kanë biseduar për disa kohë. Dhe është një aktakuzë fatkeqe e politikës së SHBA-së.”

Kina bashkoi Arabinë Saudite me Iranin në një kohë kur Izraeli ka shpresuar se Shtetet e Bashkuara do ta bashkojnë atë me Arabinë Saudite. Duke vendosur marrëdhënie diplomatike me shtetet e tjera të Gjirit, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Bahreinin, gjatë ditëve të fundit të administratës Trump në ato që quheshin Marrëveshjet e Abrahamit, Izraeli me ankth dëshiron ta bëjë këtë edhe me Arabinë Saudite. Një veprim i tillë do të shënonte një ndryshim thelbësor në statusin e Izraelit në lagjen e tij armiqësore prej kohësh, në mënyrë efektive fundin e brezave të izolimit nga bota arabe.

Por sauditët kanë kërkuar më shumë sesa është gati të japë Uashingtoni. Në këmbim të hapjes së lidhjeve formale me Izraelin, sauditët i kanë kërkuar Shteteve të Bashkuara garanci sigurie, ndihmë në zhvillimin e një programi bërthamor civil dhe më pak kufizime në shitjet e armëve amerikane.

Zyrtarët e administratës i konsiderojnë kërkesat të tepërta, por i shohin ato si një ofertë hapëse që mund të çojë drejt normalizimit. Ndërkohë, ekipi i Biden-it ka ndihmuar në arritjen e përparimit midis dy kombeve, siç është hapja e hapësirës ajrore saudite për të gjithë aeroplanët civilë izraelitë.

Ndërsa përpjekjet e saj diplomatike ndihmuan në qetësimin e armiqësive në Jemen, administrata Biden ka dështuar të ringjallë një marrëveshje bërthamore me Iranin, të negociuar në vitin 2015 nga Presidenti Barack Obama dhe të braktisur më vonë nga zoti Trump. Dy vjet diplomaci kanë ngecur dhe agjencia mbikëqyrëse e OKB-së thotë se Irani tani ka mjaft uranium shumë të pasuruar për të ndërtuar disa armë bërthamore nëse dëshiron, megjithëse nuk e ka përsosur ende një kokë lufte.

I penguar nga sanksionet amerikane, Irani ka lëvizur për të thelluar marrëdhëniet e tij me Rusinë dhe tani Kinën. Teherani ka siguruar dronët e nevojshëm për Rusinë për t'i përdorur në luftën e saj në Ukrainë, duke e bërë atë një partner më kritik për Moskën e zotit Putin se kurrë më parë.

Duke iu kthyer Pekinit për të ndërmjetësuar me sauditët, Irani po e lartëson Kinën në rajon dhe po kërkon t'i shpëtojë izolimit të vendosur nga Uashingtoni. Dhe Izraeli i sheh dukshëm të prishura shpresat e tij për një koalicion anti-iranian me Arabinë Saudite.

Zyrtarët e administratës Biden thonë se Irani është nën presion të vërtetë dhe vuan nga shqetësime të thella ekonomike për shkak të sanksioneve amerikane. Por kjo nuk do të thotë se Kina, një nga nënshkruesit e marrëveshjes origjinale bërthamore, dëshiron që Irani të ketë gjithashtu një armë bërthamore. Nëse Pekini ka një ndikim të ri në Teheran, zyrtarët amerikanë shpresojnë se ndoshta mund ta përdorë atë për të frenuar ambiciet bërthamore të Iranit.

Megjithatë, është shqetësuese për shumë politikëbërës veteranë amerikanë të shohin Kinën duke luajtur një rol kaq të jashtëzakonshëm në një rajon pas vitesh depërtimi.

"Ky është kujtimi më i fundit se konkurrenca është në një skenë globale," tha Mara Rudman, nënkryetare ekzekutive për politikën në Qendrën për Progresin Amerikan dhe një ish-i dërguar në Lindjen e Mesme nën zotin Obama. "Ai nuk është aspak i kufizuar në Indo-Paqësorin, ashtu siç nuk kufizohet vetëm në ekonomi, apo siguri, apo angazhim diplomatik."

Shtetet e Bashkuara ende mbajnë kartat kryesore në Lindjen e Mesme, me lidhje të gjera tregtare, ushtarake dhe inteligjente me shumicën e lojtarëve kritikë në rajon. Pas përfundimit të Luftës së Ftohtë dhe rënies së Bashkimit Sovjetik, Amerika ishte në thelb i vetmi aktor i jashtëm i rëndësishëm në zonë. Por Rusia u rikthye në fuqi në vitin 2015 kur dërgoi njësi ushtarake për të shpëtuar regjimin e luftuar të presidentit Bashar al-Assad në luftën civile të Sirisë.

Kina ka kërkuar bazat e saj ushtarake në rajon ndërsa ndjek burimet e energjisë dhe ndikimin përtej Azisë. Vendimi për t'u përfshirë në përçarjen saudio-iraniane e bën të qartë se ka një lojtar tjetër për t'u llogaritur.

"Unë mendoj se kjo pasqyron mënyrën se si partnerët amerikanë janë anuar në lidhjet e tyre në rritje me Kinën," tha z. Kurtzer. “A është një kërcënim i drejtpërdrejtë për Shtetet e Bashkuara? Kjo është e diskutueshme. Por rendi rajonal po ndryshon.”

Burimi: NYT
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 06-04-2023 më 15:18

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,120
    Postimet në Bllog
    22

Për: Kina sjell paqen mes Arabisë Saudite dhe Iranit, bie influenca amerikane në Lindjen e Mesme

Paqja po shpërthen në Lindjen e Mesme...dhe Uashingtoni nuk është i lumtur!

Nga Ron Paul, MD*

Ndërsa ne ishim të hutuar nga lufta e vazhdueshme Rusi/Ukrainë – dhe përfshirja në rritje e Uashingtonit në luftë – zhvillimet e jashtëzakonshme në Lindjen e Mesme i kanë dhënë fund dekadave të ndërhyrjes së SHBA-së në rajon. Paqja po shpërthen në Lindjen e Mesme dhe Uashingtoni nuk është aspak i lumtur për këtë!

Merrni, për shembull, përmirësimin e fundit të marrëdhënieve midis Arabisë Saudite dhe ish-kundërshtarëve të hidhur, Iranit dhe Sirisë. Një marrëveshje e ndërmjetësuar nga Kina midis sauditëve dhe Iranit i detyron ata të rivendosin marrëdhëniet e plota diplomatike, me ministrat e jashtëm të të dy vendeve që takohen në Pekin javën e kaluar. Ky është takimi i nivelit më të lartë midis dy vendeve në shtatë vjet.

Për më tepër, Riadi pritet të ftojë Sirinë përsëri në Ligën Arabe dhe presidenti sirian Assad mund të marrë pjesë në samitin e ardhshëm të Ligës Arabe. Siria u pezullua nga Liga Arabe 12 vjet më parë, kur aleatët e atëhershëm të SHBA-së në Lindjen e Mesme nënshkruan politikën e Uashingtonit "Assad duhet të largohet" që shkaktoi kërdi në të gjithë rajonin.

Dhe lufta e gjatë gati dhjetëvjeçare në Jemen, e cila e ka shkatërruar atë popullsi, duket se më në fund po përfundon, pasi Arabia Saudite pritet të shpallë fundin e luftës së saj të mbështetur nga SHBA-ja në atë vend. Trupat nga Emiratet e Bashkuara Arabe po largohen nga Jemeni dhe një delegacion saudit po arrin për të negociuar një marrëveshje paqeje.

Për njerëzit normalë, ideja e shpërthimit të paqes në Lindjen e Mesme është një gjë e mrekullueshme. Por Uashingtoni është gjithçka tjetër veçse normale. Presidenti Biden dërgoi drejtorin e tij të CIA-s, William Burns, në Arabinë Saudite në një vizitë të papritur javën e kaluar. Sipas raporteve të shtypit, Burns u dërgua për të shprehur habinë dhe zhgënjimin e Uashingtonit për marrëveshjet e paqes që po kalonin. Ekipi i politikës së jashtme të Biden-it "është ndjerë i verbër" nga lëvizja e papritur e Arabisë Saudite për t'u marrë vesh me fqinjët e saj.

Emri:  Ron-Paul-Copy.png

Shikime: 49

Madhësia:  76.4 KB

Uashingtoni është i zemëruar që Arabia Saudite do të fillojë tregtinë me Sirinë dhe Iranin, sepse këto dy vende janë ende nën sanksione "të gjymtuara" të SHBA. Një nga një, ndërsa këto vende fillojnë të shpërfillin sanksionet e kërkuara nga SHBA-ja, e gjithë politika e jashtme e SHBA-së po ekspozohet si një tigër letre - vetëm rrëmujë dhe kërcënime.

Zhvillimet në Lindjen e Mesme kanë zbuluar një sekret të ndyrë për politikën e jashtme amerikane. Uashingtoni ka përdorur për një kohë të gjatë një strategji "përça dhe pushto" për t'i mbajtur vendet në Lindjen e Mesme – dhe gjetkë – në fytin e njëri-tjetrit. Sanksionet, operacionet e fshehta dhe revolucionet me ngjyra janë përdorur të gjitha për t'u siguruar që këto vende të mos shkojnë mirë me njëri-tjetrin dhe që DC të kontrollojë se kush drejton shfaqjen.

Sado e pamundur të duket për disa, Kina ka lëvizur në rajon me një politikë tjetër. Kina kërkon partnerë biznesi, jo për të manipuluar politikën e brendshme të Lindjes së Mesme. Ata mund të jenë të pamëshirshëm në mënyrën e tyre, por befas është e qartë se vendet e këtij rajoni janë lodhur nga ndërhyrja e SHBA-së dhe po kërkojnë partnerë të rinj.

Ne jo-ndërhyrësit sulmohemi shpesh si “izolacionistë”, por siç e kam thënë gjithmonë, janë neokonët dhe ndërhyrësit në Uashington ata që me të vërtetë po na izolojnë nga pjesa tjetër e botës. Askund nuk është më e dukshme kjo këto ditë në Lindjen e Mesme. Nuk duhej të ishte kështu, por nëse ky është fundi i ndërhyrjes së SHBA-së në çështjet e Lindjes së Mesme, në fund të fundit është një gjë e mirë për popullin amerikan…dhe për paqen.

Dr. Ron Paul është një ish-anëtar i Kongresit dhe Këshilltar i nderuar i Institutit Mises.
    E drejta e autorit © 2023 nga Instituti RonPaul. Leja për të ribotuar tërësisht ose pjesërisht jepet me kënaqësi, me kusht që të jepet krediti i plotë dhe një lidhje e drejtpërdrejtë.

Burimi: Instituti Ron Paul

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,120
    Postimet në Bllog
    22

Për: Kina sjell paqen mes Arabisë Saudite dhe Iranit, bie influenca amerikane në Lindjen e Mesme

Kissinger vlerëson marrëveshjen e ndërmjetësuar nga Kina midis Arabisë Saudite dhe Iranit

Riadi po luan kundër Uashingtonit kundër Pekinit për hir të sigurisë së tij, pretendon ish-diplomati amerikan

Kina ka bërë një hap të madh drejt qëllimit të saj për t'u bërë pjesëmarrëse në formësimin e rendit botëror, ka thënë ish-sekretari amerikan i Shtetit, Henry Kissinger. Diplomati veteran po komentonte marrëveshjen e fundit historike midis Arabisë Saudite dhe Iranit, të cilën Pekini ndërmjetësoi.

Riadi dhe Teherani ranë dakord të rivendosin marrëdhëniet diplomatike, pas një pauze shtatëvjeçare, gjatë bisedimeve në Pekin një javë më parë. Në komentet e cituara nga Washington Post të enjten, Kissinger beson se zhvillimi shënon " një ndryshim thelbësor në situatën strategjike në Lindjen e Mesme".

Sauditët, të cilët kanë qenë ndër aleatët më të ngushtë të Uashingtonit në Lindjen e Mesme për dekada, " po balancojnë tani sigurinë e tyre duke luajtur kundër SHBA-së kundër Kinës," shpjegoi ai.

Sipas Kissinger, veprimet e Riadit janë të krahasueshme me atë që ai vetë arriti në fillim të viteve 1970, kur, si sekretar i shtetit në administratën e Nixon-it, ai ndihmoi në arritjen e afrimit me Pekinin në mes të tensioneve të tij me Moskën.

Marrëveshja saudio-iraniane do t'i ndërlikojë gjithashtu gjërat për Izraelin, pasi "presioni ndaj Iranit tani do të duhet të marrë parasysh interesat kineze," tha ai.

Izraeli mbetet gjithnjë e më i shqetësuar për programin e pretenduar të armëve bërthamore të Teheranit dhe ka paralajmëruar për sulme të mundshme parandaluese kundër objektivave iraniane.

“Kina ka deklaruar vitet e fundit se duhet të jetë pjesëmarrëse në krijimin e rendit botëror. Tani ka bërë një lëvizje të rëndësishme në atë drejtim” duke bindur Arabinë Saudite dhe Iranin të negociojnë, tha Kissinger.

Autori i artikullit, kolumnisti për marrëdhëniet e jashtme të Washington Post, David Ignatius, gjithashtu pranoi se "SHBA nuk është më fuqia e domosdoshme në rajon - i vetmi vend i fortë ose mjaftueshëm i zhdërvjellët për të ndërmjetësuar marrëveshjet e paqes".

"Kina ka pretenduar një pjesë të asaj fuqie thirrëse" duke luajtur rolin e ndërmjetësit në këtë shkallë për herë të parë, shkroi ai. Një tjetër lojtar i madh rajonal, Emiratet e Bashkuara Arabe, po ashtu po “koktohet” me Pekinin, pohoi Ignatius.

Presidenti kinez Xi Jinping deklaroi në fillim të kësaj jave se Pekini duhet "të marrë pjesë në mënyrë aktive në reformën dhe ndërtimin e sistemit të qeverisjes globale" dhe të promovojë "iniciativat globale të sigurisë". Duke vepruar kështu, Kina do t'i shtojë "energji pozitive paqes dhe zhvillimit botëror", shtoi ai.

Burimi: RT

Tema të Ngjashme

1. Kryemyftiu i Arabise Saudite mbeshtete martesat e vajzave 10 vjeçe
    Nga detiad në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 44
    Postimi i Fundit: 26-10-2012, 19:16
  2. Princesha e Arabise Saudite nuk paguan 7.7 miljon$ fature hoteli ne Paris.
    Nga benseven11 në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 23
    Postimi i Fundit: 19-06-2012, 08:03
  3. Vendimet qe mori dje mbreti i Arabise Saudite Abdullah bin AbdulAziz:
    Nga valmiri01 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 21-03-2011, 15:54
  4. SHBA njofton planet për t’i shitur Arabisë Saudite një paketë armësh
    Nga MafiaWarz në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 22
    Postimi i Fundit: 22-10-2010, 17:34
  5. Papa i Romes takon Princin e Arabise Saudite
    Nga Rroni01 në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 05-05-2009, 17:23

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •