Close
Faqja 10 prej 11 FillimFillim ... 891011 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 102
    Orthodhoks Maska e ilia spiro
    Anëtarësuar
    02-02-2009
    Postime
    3,592
    Postimet në Bllog
    1

Për: INSTAT: Bie ndjeshëm popullsia e Shqipërisë, shqiptarët nuk po lindin fëmijë

Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    Ai gjyshi im e gjyshi yt o Ilia jetonin shumë herë më keq se unë e ti nga ana ekonomike, por nuk bënin nga një apo dy fëmijë, bënin shumë. Dhe nuk prisnin që t'ua rriste shteti.
    Te ironizosh nga SHBA eshte shume lehte, kur ti as nuk e njeh realisht gjendjen ne Shqiperi. Ne rrojme sot Ilir, jo 100 vjet me pare, ku ne cdo fshat kishte pak a shume mundesi per mbijetese. Sot nuk ka mundesi mbijetese, sidomos ne qytete per vete dhe jo per te mbajtur edhe nje femije te pakten. Fol per SHBA, se nuk ke te drejte per Shqiperine, kur nuk jeton ne te. Ne gjithe Perendimin femijet financohen deri sa mbarojne shkollen e larte. Kurse ti ke guximin e na shet moral, sic benin komunistet dikur. Dhe dakord, por ajo kohe ka marre fund. Ti vuan nga anakronizmi Albo.
    Ndryshuar për herë të fundit nga ilia spiro : 17-01-2024 më 06:52
    Duaje te afermin tend si veten

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,265
    Postimet në Bllog
    22

Për: INSTAT: Bie ndjeshëm popullsia e Shqipërisë, shqiptarët nuk po lindin fëmijë

Citim Postuar më parë nga ilia spiro Lexo Postimin
    Te ironizosh nga SHBA eshte shume lehte, kur ti as nuk e njeh realisht gjendjen ne Shqiperi. Ne rrojme sot Ilir, jo 100 vjet me pare, ku ne cdo fshat kishte pak a shume mundesi per mbijetese. Sot nuk ka mundesi mbijetese, sidomos ne qytete per vete dhe jo per te mbajtur edhe nje femije te pakten. Fol per SHBA, se nuk ke te drejte per Shqiperine, kur nuk jeton ne te. Ne gjithe Perendimin femijet financohen deri sa mbarojne shkollen e larte. Kurse ti ke guximin e na shet moral, sic benin komunistet dikur. Dhe dakord, por ajo kohe ka marre fund. Ti vuan nga anakronizmi Albo.
    Nuk të vjen mirë kur përballesh me të vërtetën?

Unë nuk po të bëj moral, pasi nga ky "fenomen" nuk vuan vetëm Shqipëria, vuajnë sot gjithë popujt e botës Perëndimore. Dhe ana ekonomike, siç e ngre ti shqetësimin, nuk është aspak arsyeja përse njerëzit nuk sjellin fëmijë në jetë. Ana ekonomike ndikon, nuk ndihmon, por nuk është ajo arsyeja përse njerëzit nuk lindin ashtu siç lindnin një apo dy breza më parë. Ta solla shembullin e gjyshërve tanë, për të kujtuar se ata nga ana ekonomike ishin 100 herë më keq se unë e se ti sot. Por ja që bënin fëmijë plot, donin ta shihnin shtëpinë plot, edhe pse nuk kishin kushtet ekonomike për t'i rritur e arsimuar. Gjyshi im bëri 11 fëmijë, vetëm 4 i mbijetuan nga sëmundjet dhe uria. Edhe pse një tragjedi e vërtetë u ndodhi me fëmijët që nuk u rronin, ata nuk ndaluan së bëri fëmijë derisa u bekuan me 4 djem. Unë nuk do të isha sot duke diskutuar me ty, nëse ai gjyshi im nuk do të kish zgjedhur që të sillte fëmijë në jetë. Po të mendonte siç mendon ti e unë sot, ku shikojmë "rehatin tonë", pasi fëmijët janë "kokëçarje e madhe".

Fenomeni i vdekjes natyrale, ku më shumë njerëz vdesin se sa lindin, filloi me "shtetin social". Eksperimentin e madh të pas Luftës së II Botërore ku shteti dado të ofron ty çdo gjë, bukën, ujin, punën, asistencën, pensionin, mjekësinë. Kujdeset për ty nga "djepi në varr" dhe nga ty pret vetëm që të bëhesh djalë i mirë dhe i bindur i sistemit. Të mos e kafshosh dorën që të ushqen. Dhe sa herë që mbahen zgjedhje, të votosh për ta. Ky fenomen i "shtetit social" që njihet si socializëm dhe është motra e vogël e komunizmit, solli edhe një fenomen tjetër. Njerëzit nuk janë më sovranë e të pavarur në vendin e tyre. Si the ti më lart? Gjyshi im dinte si të mbijetonte në fshatin në majë të malit. Po unë si të mbijetoj në mes të Tiranës të mbushur me beton e njerëz?! Edhe pse të varfër, gjyshërit tanë zgjidhnin të jetonin majë malesh, pasi zgjidhnin lirinë para rehatit. Gjyshërit e mi ishin njerëz të kurbetit dhe të shkolluar e me kulturë që para 100 vjetësh, e po të donin e tërhiqnin familjen në Stamboll apo në Amerikë. Nuk e bënë një gjë të tillë, pasi e kishin të qartë që në këmbim të rehatllëkut duhet të paguanin me lirinë e tyre. Fëmijët nuk do të rriteshin me traditat e trashëguara të të parëve të tyre, do të rriteshin me traditat e huaja për ta.

Gjyshërit tanë kishin edhe diçka tjetër që ne kemi humbur. Kishin besim në Zot! Çfarë po ndodh në gjithë Evropën dhe Amerikën në keto 70 vjetët e fundit? Shteti Dado ka zëvendësuar Zotin! Njerëzit e kanë humbur besimin në Zot. Pse? Sepse u duket sikur nuk kanë më nevojë për Zotin. Kanë nevojë për shtetin dado që t'i ushqejë e ti shërrojë kur sëmuren. Përse u duhet Zoti? Jo më larg se dy breza, fatkeqësia më e madhe që mund t'i binte një familje shqiptare ishte të mos kishin fëmijë. Sot, edhe pse njerëzit janë në gjendje të sjellin fëmijë në jetë nuk e bëjnë një gjë të tillë. Pse ndodh kështu? Pasi janë të dashuruar me vetveten. Nuk janë në gjendje që të japin dashuri, duan vetëm të marrin dashuri. Janë njerëz të sëmurë shpirtërisht. Jetojnë për të vdekur. Kush gëzon më shumë nga të gjithë kur shikon vetëshkatërrimin e njeriut dhe të popujve të tërë? E keqja që shqiptarët nuk duan t'i zënë në gojë as emrin dhe i thonë Qoftëlargu! Qoftëlargu fatkeqësisht nuk është larg, është afër.

Njeriu pa Zotin është i destinuar të vetëshkatërrohet. Dhe ky shpopullim është vetëshkatërrim. E keqja mbjell vdekje, Zoti mbjell jetë!

Edhe pse realiteti i numrave është i frikshëm, ti mos u dëshpëro Ilia. Jemi duke jetuar në fundin e epokës së komunizmit e socializmit. Shteti social po falimenton sot para syve tanë në mbarë botën. E ke vënë re se si të gjithë burrat e shtetit flasin për luftë dhe provokojnë konflikt të hapur botëror? E di pse e bëjnë këtë gjë? Pasi e ndjejnë që fundi është afër. Premtimet që u kanë bërë njerëzve nuk i mbajnë dot më. Janë mbytur në borxh, nuk u jep më njeri para borxh. Dhe për të larguar vëmendjen e njerëzve nga vetërënimi i sistemit të kalbur social, duan me çdo kush luftën. Vetëm lufta i shfajëson nga flagma që u sollën popujve të tyre për 75 vjet! Dhe në një realitet të tillë, ke nga një anë hijenat e së keqes që duan të shpopullojnë jo vetëm Shqipërinë por gjithë popullsinë e botës, ke edhe njerëzit që Zoti ka zgjedhur për të përmbushur planet e veta për njerëzimin. Dhe lajmi i mirë është që Zoti gjithmonë fiton në fund pasi Ai është njeridashës dhe asnjëherë nuk e braktis krijesën e vetë, pavarësisht se sa lehtë mashtrohemi ne nga e keqja që nuk ka pushtet, por ka perfeksionuar artin e mashtrimit mbi njeriun.

Bota është në prag të çlirimit nga e keqja dhe do të përjetojë një bum të madh lindjesh!
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 24-01-2024 më 17:47

3. Anetarët më poshtë kanë falenderuar Albo për postimin:

ilia spiro (25-01-2024)

Anëtarësuar
    02-02-2009
    Postime
    3,592
    Postimet në Bllog
    1

Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    Nuk të vjen mirë kur përballesh me të vërtetën?

Unë nuk po të bëj moral, pasi nga ky "fenomen" nuk vuan vetëm Shqipëria, vuajnë sot gjithë popujt e botës Perëndimore. Dhe ana ekonomike, siç e ngre ti shqetësimin, nuk është aspak arsyeja përse njerëzit nuk sjellin fëmijë në jetë. Ana ekonomike ndikon, nuk ndihmon, por nuk është ajo arsyeja përse njerëzit nuk lindin ashtu siç lindnin një apo dy breza më parë. Ta solla shembullin e gjyshërve tanë, për të kujtuar se ata nga ana ekonomike ishin 100 herë më keq se unë e se ti sot. Por ja që bënin fëmijë plot, donin ta shihnin shtëpinë plot, edhe pse nuk kishin kushtet ekonomike për t'i rritur e arsimuar. Gjyshi im bëri 11 fëmijë, vetëm 4 i mbijetuan nga sëmundjet dhe uria. Edhe pse një tragjedi e vërtetë u ndodhi me fëmijët që nuk u rronin, ata nuk ndaluan së bëri fëmijë derisa u bekuan me 4 djem. Unë nuk do të isha sot duke diskutuar me ty, nëse ai gjyshi im nuk do të kish zgjedhur që të sillte fëmijë në jetë. Po të mendonte siç mendon ti e unë sot, ku shikojmë "rehatin tonë", pasi fëmijët janë "kokëçarje e madhe".

Fenomeni i vdekjes natyrale, ku më shumë njerëz vdesin se sa lindin, filloi me "shtetin social". Eksperimentin e madh të pas Luftës së II Botërore ku shteti dado të ofron ty çdo gjë, bukën, ujin, punën, asistencën, pensionin, mjekësinë. Kujdeset për ty nga "djepi në varr" dhe nga ty pret vetëm që të bëhesh djalë i mirë dhe i bindur i sistemit. Të mos e kafshosh dorën që të ushqen. Dhe sa herë që mbahen zgjedhje, të votosh për ta. Ky fenomen i "shtetit social" që njihet si socializëm dhe është motra e vogël e komunizmit, solli edhe një fenomen tjetër. Njerëzit nuk janë më sovranë e të pavarur në vendin e tyre. Si the ti më lart? Gjyshi im dinte si të mbijetonte në fshatin në majë të malit. Po unë si të mbijetoj në mes të Tiranës të mbushur me beton e njerëz?! Edhe pse të varfër, gjyshërit tanë zgjidhnin të jetonin majë malesh, pasi zgjidhnin lirinë para rehatit. Gjyshërit e mi ishin njerëz të kurbetit dhe të shkolluar e me kulturë që para 100 vjetësh, e po të donin e tërhiqnin familjen në Stamboll apo në Amerikë. Nuk e bënë një gjë të tillë, pasi e kishin të qartë që në këmbim të rehatllëkut duhet të paguanin me lirinë e tyre. Fëmijët nuk do të rriteshin me traditat e trashëguara të të parëve të tyre, do të rriteshin me traditat e huaja për ta.

Gjyshërit tanë kishin edhe diçka tjetër që ne kemi humbur. Kishin besim në Zot! Çfarë po ndodh në gjithë Evropën dhe Amerikën në keto 70 vjetët e fundit? Shteti Dado ka zëvendësuar Zotin! Njerëzit e kanë humbur besimin në Zot. Pse? Sepse u duket sikur nuk kanë më nevojë për Zotin. Kanë nevojë për shtetin dado që t'i ushqejë e ti shërrojë kur sëmuren. Përse u duhet Zoti? Jo më larg se dy breza, fatkeqësia më e madhe që mund t'i binte një familje shqiptare ishte të mos kishin fëmijë. Sot, edhe pse njerëzit janë në gjendje të sjellin fëmijë në jetë nuk e bëjnë një gjë të tillë. Pse ndodh kështu? Pasi janë të dashuruar me vetveten. Nuk janë në gjendje që të japin dashuri, duan vetëm të marrin dashuri. Janë njerëz të sëmurë shpirtërisht. Jetojnë për të vdekur. Kush gëzon më shumë nga të gjithë kur shikon vetëshkatërrimin e njeriut dhe të popujve të tërë? E keqja që shqiptarët nuk duan t'i zënë në gojë as emrin dhe i thonë Qoftëlargu! Qoftëlargu fatkeqësisht nuk është larg, është afër.

Njeriu pa Zotin është i destinuar të vetëshkatërrohet. Dhe ky shpopullim është vetëshkatërrim. E keqja mbjell vdekje, Zoti mbjell jetë!

Edhe pse realiteti i numrave është i frikshëm, ti mos u dëshpëro Ilia. Jemi duke jetuar në fundin e epokës së komunizmit e socializmit. Shteti social po falimenton sot para syve tanë në mbarë botën. E ke vënë re se si të gjithë burrat e shtetit flasin për luftë dhe provokojnë konflikt të hapur botëror? E di pse e bëjnë këtë gjë? Pasi e ndjejnë që fundi është afër. Premtimet që u kanë bërë njerëzve nuk i mbajnë dot më. Janë mbytur në borxh, nuk u jep më njeri para borxh. Dhe për të larguar vëmendjen e njerëzve nga vetërënimi i sistemit të kalbur social, duan me çdo kush luftën. Vetëm lufta i shfajëson nga flagma që u sollën popujve të tyre për 75 vjet! Dhe në një realitet të tillë, ke nga një anë hijenat e së keqes që duan të shpopullojnë jo vetëm Shqipërinë por gjithë popullsinë e botës, ke edhe njerëzit që Zoti ka zgjedhur për të përmbushur planet e veta për njerëzimin. Dhe lajmi i mirë është që Zoti gjithmonë fiton në fund pasi Ai është njeridashës dhe asnjëherë nuk e braktis krijesën e vetë, pavarësisht se sa lehtë mashtrohemi ne nga e keqja që nuk ka pushtet, por ka perfeksionuar artin e mashtrimit mbi njeriun.

Bota është në prag të çlirimit nga e keqja dhe do të përjetojë një bum të madh lindjesh!
    Albo, te falenderoj per vleresimin dhe lidhur me temen, do shume kohe dhe nuk mund te mbyllet me nje postim. Prandaj po filloj nga pak, se ma do mendja qe je thelluar shume para se te shkruash sa me siper. Kur te fola per termin "anakronizem", ky eshte nje term qe ka te beje me trajtimin fenomeneve te njejta ne kohe te ndryshme, duke u perpjekur ne barazimin e sjelljeve dhe mendesive, pavaresisht nga "kohet". Kjo nuk mund te jete keshtu. Dhe ti patjeter qe permende gjyshin per numrin e madh te femijeve, si dhe konkluzionin se: eshte egoizmi qe ndalon ciftet ne vendet e qyteteruara te rrisin numrin e femijeve. Mund te te jap nje 5 variante qe te hedh poshte kete variant. Po te jap njerin. E di ti se ne kohen e socializmit njerezit thoshin, sidomos ne fshatra se i donin femijet si "krahe pune" si dhe per ti "pleqeruar" kur te ishin te pafuqishem. A ka egoizem me te madh se ky, kur as behej fjale per dashuri mes cifteve, por qellimi kryesor ishin femijet thjesht per egozimin e tyre, duke pritur prej tyre ndihme. Do te thoshin skllever ose kafshe pune. Veshtrimi i pakesimit te femijeve, pak ka te beje me egozimin, por me shume ka te beje me dhemshurine ndaj tyre, se nuk do te beje femije duke i sjelle ne jete qe te vuajne.
    Qellimi i marteses sipas besimit orthodhoks eshte qe burri dhe gruaja te jene nje mish i vetem dhe femijet jane pasoje, frut, jo qellim i marteses. Baza e marteses eshte dashuria.
    Ke folur keq per shtetin social, po shume gabim e ke. Ne kohen e sotme nuk gjen dot ushqim ne cdo peme, ose si ne kohen pas permbytjes, ku hapesirat ishin pafund, fusha pa fund per zhvillimin e bujqesise dhe blegtorise, femije mund te kishe sa te doje se ishin te siguruar, bile te velur, nuk eshte problem ushqimi. Ne Shqiperi, le qe puna nuk eshte e sigurt, po me 500 euro rroge (edhe kjo ne rastin me te mire), nuk ja del te mbulosh veten tende jo me te kesh femije, ose do besh femije qe tti nxjerresh per te lypur me perspektiven e vetme, largimin nga vendi.
    Martesa dhe lindja e femijeve eshte pergjegjshmeri, perndryshe cfare ndryshimi ka njeriu nga kafsha??
    Nuk gjykoj dot per kushtet e gjyshit tend, por mendoj se ne ate kohe ne fshatra sidomos, nuk vdiste njeriu nga uria, nga semundjet po. Me kupton pra se nje cift normal ne Shqiperi ne qytete, nuk eshte ne gjendje te mbaje dot 1 femije. Pale me 2 a me shume. Edhe ne fshatra sot deri ne 2 maksimumi dhe rralle 3 femije, per faktin e mundesive ushqimore bio, edhe pse ne varferi ekstreme...
    Persa i perket popullsise boterore, megjithate kjo rritet me ritme te shpejta, si rezultat i rritjes se numrit ne vendet e botes se trete e te katert, por ne asnje menyre kjo nuk tregon se ne qenkemi egoiste, sic ta shpjegova me siper, e ke shume gabim qe pakesimin e femijeve ja faturon satanait ndersa sipas teje india qe shtohet me shume eshte besimtare me e madhe se te tjerat... sot seicili jep nga nje mendim, por sic te thashe nuk mund te shihen jeta me mentalitet "anakronik"/ DHE nuk ke te drejte ti te marresh nje varg te Bibles ta citosh sot dhe te padisesh mbare njerezimin e qyteteruar se po shkon pas satanait.
    Perkundrazi shteti social eshte sipas deshires se Zotit Krisht, ku ndihma ndaj te varferve dhe altruizmi eshte baza e moralit te Krishtere/
    ..vijon..
    Ndryshuar për herë të fundit nga ilia spiro : 24-01-2024 më 19:08

Anëtarësuar
    02-02-2009
    Postime
    3,592
    Postimet në Bllog
    1

Ky sistem qe kemi sot, patjeter nuk eshte perfekt, por nuk ka me te mire se ky, ti duket se e konsideron luften si zgjidhje te problemit, te kuptoj pasi shume besimtare edhe orth;dhokse e kane kete mendim, une jo. Une them se lufta do te shmanget. Ndersa deshira jote dhe fiksimi, por edhe mjaft strukturave se gjoja na paska mbytur egoizmi, eshte nje hipokrizi, falsitet,. Mire ju tha Zoti Krisht farisejve "hipokrite", qe vete nuk ngrehin nja gur para kembeve, dhe te tjereve u vene barra qe nuk mbahen ne kurriz. Mos me keqkupto, e kam fjalen ne pergjithesi per ata qe shtrojne keto ceshtje te berjes se 10 femijeve. Ne fakt kete propagande e ka bere komunizmi dhe fashizmi, sepse u duheshin skllever pune dhe ushtare,. Persa flas perjashtoj abortin.
    Persa i takon shqi[tareve jane njerez te shkelqyer edhe rinia e sotme eshte e mrekullueshme, qe sakrifikon, qe bile edhe martohen e bejne edhe femije, ne kushtet kur Shqiperia ka te ardhurat me te ulta ne Evrope. Keshtu qe ne duhet ti falenderojme te rinjte shqiptare, qe jetojme ne Shqiperi dhe qe kane emigruar dhe mbajne prinderit e tyre te cileve nuk u del pensioni edhe pse kane punuar nje jete e kane paguar kontribute.
    Nese shteti desheron shtim te popullsise te mos beje moral, po te zgjidhe qesen sic e kane zgjidhur disa, Hungaria p.sh., megjithese ka probleme me lirite e njeriut, ajo sakrifice qe ti thua per gjysherit e tu, nuk transferohet dot ne kohen e sotme, pasi cdo kohe ka vecorite e saj.
    Pra une perballem me te verteten, nuk fshihem si struci.
    Albo, pse nuk ngre ti problematikat e dhunes ne familje, diskriminimit te grave, te femijeve, patriarkalizmit rural, mungeses se barazise gjinore, poligamise, por merresh me kritika qe nuk qendrojne?
    E mbylla i nderuar, nuk flas me per kete teme gjithcka thashe, Te falenderoj per mirekuptimin.
    Ndryshuar për herë të fundit nga ilia spiro : 25-01-2024 më 02:15

Ushtar i larte Maska e Neteorm
    Anëtarësuar
    04-01-2011
    Vendndodhja
    127.0.0.1
    Postime
    2,336
    Postimet në Bllog
    8

Nuk ka problem Albo, i zëvendëson rilindja me Bagladeshian e Afrikan që do të sjellë si fuqi punëtore..

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,265
    Postimet në Bllog
    22

E di ti se ne kohen e socializmit njerezit thoshin, sidomos ne fshatra se i donin femijet si "krahe pune" si dhe per ti "pleqeruar" kur te ishin te pafuqishem. A ka egoizem me te madh se ky, kur as behej fjale per dashuri mes cifteve, por qellimi kryesor ishin femijet thjesht per egozimin e tyre, duke pritur prej tyre ndihme. Do te thoshin skllever ose kafshe pune. Veshtrimi i pakesimit te femijeve, pak ka te beje me egozimin, por me shume ka te beje me dhemshurine ndaj tyre, se nuk do te beje femije duke i sjelle ne jete qe te vuajne.
    Këto janë pallavra propagandistike që përhapen nga demagogë në popull për të justifikuar të pajustifikueshmen, për të justifikuar të keqen që është ulur këmbëkryq në mendjen e zemrën e tyre, dhe nuk arrijnë dot ta kuptojnë këtë gjë. Fshati shqiptar në kohën e komunizmit, falë kolektivizimit të tokave e gjithë gjësë së gjallë, jetonte me një standard jetese 100 herë më keq se qyteti. Fshatari shqiptar nuk kish bukë të hante, ose i jepnin bukë misri e jo bukë gruri, që rezervohej vetëm për qytetet. Fëmijët e fshatit duhet të ecnin me orë të tëra vetëm për të shkuar apo kthyer nga shkolla, në mes të të ftohtit e vapës. Këto janë shpifje e pallavra që shërbejnë si justifikime për Ilian e shokët e Ilias që të mos ndihen keq për vendimet që kanë marrë të mos sjellin fëmijë në jetë. Krimi i vërtetë në këtë propagandë është që fëmijët katandisen e shihen si "krah pune" dhe prindërit e tyre si "egoistë" pasi sjellin në jetë fëmijë për ti shfrytëzuar! Kjo propagandë tregon qartë mentalitetin e atyre që i propogandojnë këto ide në popull, jo për njerëzit.

Fshati është kultivuesi e ruajtësi i traditave më të mira të një populli. Tradita lind në fshat e vdes në qytet. Ky është realiteti. Lind pyetja, përse është e rëndësishme të vdesi tradita e vjetër e trashëguar brez pas brezi? Pse priti Enver Hoxha plot një çerek shekulli pasi erdhi në pushtet për të sulmuar besimin e shqiptarëve e për të mbyllur e shkatërruar kishat, xhamitë, teqetë e vendit? Sepse feja mes shqiptarëve është burimi i identitetit të tyre si njerëz. Eshtë burimi që të ushqen me të vërteta absolute. Problemi që ideologët dhe demagogët kanë me fenë është se nuk i kontrollojnë dot njerëzit me besim, nuk ua ndryshojnë dot mentalitetin apo busullën e orientimit moral e shpirtëror si njerëz. Qëllimi i tyre final është nënshtrimi i njeriut, zhveshja e njeriut nga liria që mori nga Zoti me natyrën njerëzore në lindje, kthimin e njeriut në një skllav të bindur të sistemit. Enver Hoxha priti një cerek shekulli që të sulmonte fene, pasi kjo ishte koha e mjaftueshme per te indoktrinuar ne bankat e shkolles brezin e lindur te pasluftes II Boterore. Dhe aq frikë e kish këtë sulm mbi institucionet fetare të vendit, saqë nuk përdori veglat qorre të rregjimit komunist, spiunët e policët që ti shkatërronin këto objekte kulti. Jo! Vërsuli fëmijët e tyre të indoktrinuar me ideologjinë komuniste që të sulmojnë kishat e xhamitë. Që baballarët e gjyshët e tyre që ishin ende gjallë, të mos bënin më faj sistemin komunist, të bënin me faj fëmijët e tyre që i kishin në shtëpi!

E vërteta është krejt ndryshe nga propaganda e së keqes. Shqiptarët e vjetër sillnin fëmijë në jetë pasi nuk e konceptonin dot jetën pa fëmijë! Edhe pse jetonin mes urisë, mes vdekjes, mes luftrave, mes kërcënimeve, mes pushtuesve që vinin e shkonin, pasuria e vetme e tyre ishin fëmijët! Drita e vetme që kishin në një botë të trazuar nga e keqja ishin fëmijët e tyre! Dhe fëmijët e i shihnin si bekime të Zotit e jo si krahë punë! Kur i numëronin fëmijët e mbledhur rreth sofrës, numëronin bekimet e Zotit për ta! Dhe në sytë e tyre, nuk kish fatkeqësi më të madhe për një çift apo një familje se sa mospasja e fëmijëve! Shqiptarët thoshin "iu mbyll dera filanit". Që do të thotë, nuk ka gëzim më të madh në këtë botë se sa gëzimi që të sjell fëmija! Që do të thotë, këta prindër do të shkonin në varr të qetë, pasi jeta vazhdon edhe kur ata të mos jenë më!

Qellimi i marteses sipas besimit orthodhoks eshte qe burri dhe gruaja te jene nje mish i vetem dhe femijet jane pasoje, frut, jo qellim i marteses. Baza e marteses eshte dashuria.
    Të gënjyer në kohën që jetojmë, nuk janë vetëm njerëzit pa besim, por edhe njerëzit me besim si ti. Dhe nuk ta them këtë të të ofendoj, ta them këtë të kuptosh se sa të rafinuara dhe efikase janë 666 mashtrimet e djallit për njerinë! Mallkimi i vetëm i Krishtit në Bibël, është mallkimi për pemën e fikut që nuk kish asnjë frutë në degat e tij! Çfarë të thashë më lart? Njerëzit me besim nuk njohin bekim më të madh në jetë se sa fëmija! Pikëçuditëse! Fëmijët janë jetë! Jetë që do të vazhdojë edhe kur ne të mos jemi më! Dhe jeta është dhurata më e çmuar e Zotit për njerinë!

Të zgjedhësh të mos bësh fëmijë do të thotë të refuzosh dhuratën më të çmuar të Zotit! Të refuzosh jetën! Jo vetëm kaq, por refuzon edhe të jetosh jetën tënde të plotë. Nuk do të përjetosh gëzimin e të bërit baba apo nënë! Nuk do të mund t'i dëshmosh vetes dhe Zotit që je në gjendje jo vetëm të marrësh dashuri, siç more nga prindërit e tu e familja jote kur ishe fëmijë, por edhe t'iu japësh dashuri fëmijëve të tu!

Në Bibël lexon Zoti që i drejtohet burrit e gruas: "Shkoni e shumohuni...!" Nuk është thjeshtë urdhër, është udhëzim, është bekim i madh! Pasi njeriu nuk e arrin dot urtësinë e nevojshme për tu bërë bir e bijë Perëndie pa përjetuar dashurinë në të dyja format e saja: të marrësh dashuri, e të japësh dashuri. E keqja ofron vetëm një dashuri të gënjeshtërt e të verbër, dashurine e vetvetes! Ti e quan egoizëm por nuk është egoizëm. Eshtë marrosje e dashurisë së vetvetes, që nuk të lejon të japësh dot dashuri, të sakrifikosh diçka nga jeta tënde për dikë tjetër. Dhe kjo është sëmundja më e keqe shpirtërore që mund të zërë njerinë! Zoti u qëndron larg të vetëdashuruarve. Kush mendon se nxiton për të pushtuar mendjet, zemrat e shpirtin e tyre? E keqja.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 25-01-2024 më 14:49

8. Anetarët më poshtë kanë falenderuar Albo për postimin:

ilia spiro (25-01-2024)

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,265
    Postimet në Bllog
    22

Martesa dhe lindja e femijeve eshte pergjegjshmeri, perndryshe cfare ndryshimi ka njeriu nga kafsha??
    Zakonisht këtë pyetje e dëgjoj nga njerëz pa besim jo me besim. Po ta jap përgjigjen e pyetjes, ashtu siç e shikoj e gjykoj unë.

Pyetja jote e vërtetë është "Çfarë është njeriu?" Njeriu është krijesa e dashurisë e Zotit. Asnjë krijesë tjetër, mbi apo nën tokë, apo në qiej, nuk gjen si njeriu! As kafshët mbi tokë, as engjëjt në qiej, as gjallesat e ujrave, nuk janë si njeriu! Sepse asnjë prej tyre nuk u krijua "sipas shëmbëlltyrës dhe ngjashmërisë së Zotit". Si thotë Kryepeshkopi Anastas në Tiranë këtu e 30 vjet me rradhë: "Si të krishterë, duhet të përpiqemi të shikojmë ikonën e Perëndisë në fytyrën e çdo njeriu!"

Meqënëse zure në gojë kafshët, po të them edhe dy fjalë mbi to. Shën Paisio i Malit të Shenjtë, një shenjt bashkëkohor i yni, jetonte vetëm në një kasolle në majë të malit. Atje i vinin shumë kafshë, i vinte edhe një ari. Ariu u kallte tmerrin pelegrinëve të shumtë që vinin ta takonin përditë, dhe çuditeshin kur ariu i bindej shenjtorit kur ky i kërkonte të bënte diçka. Shën Paisio i donte shumë kafshët. Një nga pelegrinët e tij, që e pa me sytë e tij ariun dhe shenjtorin, u bë kurioz dhe e pyeti:

- Përse të dhimbshen kaq shumë kafshët?

- Ah biri im! Kafshët më dhimbsen shumë! Ndryshe nga ne njerëzit me besim që na pret jeta e amëshuar përtej varrit, për kafshët nuk ka jetë të amëshuar!

Albo
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 25-01-2024 më 15:59

10. Anetarët më poshtë kanë falenderuar Albo për postimin:

ilia spiro (25-01-2024)

Anëtarësuar
    02-02-2009
    Postime
    3,592
    Postimet në Bllog
    1

Po ke folur si predikues, e qarte sa ke thene, por megjithate "toka eshte mbushur", citoje te plote Albo. Megjithate une nuk bera katekizem, une ju pergjigja temes qe hape, duke cilesuar shkaqet pse eshte kjo gjendje, e cila sipas meje eshte mungesa e kushteve ekonomike, te cilat kane evoluar dhe njerezit kerkojne shume me teper se 100 vjet perpara. Eshte kjo e drejte apo jo, kete e di Zoti. Ti i konsideron se rritje e egoizmit. Egoizmi mbetet gjithesesi dhe ka qene edhe 100 vjet me pare, sikurse te thashe. Dhe si zgjidhje shtrova problemin e financimit te femijeve nga shteti. Kaq dhe asgje me shume. Shteti qe shqetesohet per uljen e popullsise t`i therrase mendjes dhe te gjeje zgjidhjet. Shteti po shqetesohet jo njerezit. Perndryshe do te shtonim lypesit dhe do te "prodhonim" femije si skllever per boten. Perendia na ka dhene mendje per te gjykuar.
    Duhet te rrosh dhe te shohesh gjendjen realisht qe te reagosh me pergjegjshmeri. Shqiperia ka te ardhurat me te ulta ne Evrope.
    E megjithate Shqiperia shtohet, pakesimi i numrit ka ardhur si rrjedhoje e emigracionit.
    Gjithsesi te falenderoj per postimet, ke folur mire.
    Dhe si gjithmone nuk ngul kembe ne mendimet e mia, nese jane te gabuara apo jo. Askush nuk e ka dijen absolute. As ti dhe as une.
    Ilia
    Ndryshuar për herë të fundit nga ilia spiro : 25-01-2024 më 17:34

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,265
    Postimet në Bllog
    22

Perkundrazi shteti social eshte sipas deshires se Zotit Krisht, ku ndihma ndaj te varferve dhe altruizmi eshte baza e moralit te Krishtere/
    Kur farisejtë e pyetën Krishtin, si për ta zënë në kurth, për taksat që u paguanin Romës, ai u tha: "Jepini Çezarit, atë që i takon Çezarit dhe jepini Zotit atë që i takon Zotit!" Shumë njerëz e dëgjuan por nuk e kuptuan të plotë. Edhe shumë njerëz sot e lexojnë në Bibël e nuk e kuptojnë të plotë atë që Krishti u tha. Krishti u kërkoi farisejve t'i tregonin një monedhë romake. "Koka e kujt është kjo në monedhë?", u tha. Ata i thanë, e perandorit romak Çezar. Dhe Krishti u tha jepini paranë atij që e ka nxjerrë atë para, shtetit të kohës, romakëve. Jepjani Çezarit që përfaqëson atë shtet. Por ajo që ti e shumë të tjerë nuk kuptoni është se çfarë desh të thosh Krishti me pjesën e dytë, çfarë duhet t'i japim Zotit? Nëse shteti krijoi monedhën/paranë, Zoti krijoi njerinë! Zoti krijoi gjithë të dukurat e të padukkurat, por krijesa e tij më e dashur është njeriu! Prandaj Krishti u tha farisejve ato fjalë: mos adhuroni paranë, adhuroni Zotin! Mos ia kushtoni jetën tuaj shtetit, kushtojani Zotit jetëdhënës! Shtetet do te vine e do te ikin, Shtepia e Zotit, Kisha, eshte e vetmja qe do te mbijetoje deri ne fund te kohes.

Një pyetje që nuk ka nevojë t'i përgjigjesh, por bëja vetes: Njeriu modern, adhuron Zotin apo paranë?

Albo

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    09-07-2020
    Postime
    274

A është Arsimimi i lartë i grave një nga faktorët e uljes së Lindshmërisë?

Në Shqipëri është vënë re një ulje e lindshmërisë vitet e fundit aq sa në vitin 2023 lindjet ishin të barabarta me vitin 1934 të kohës së Zogut. Ulja e Lindshmërisë është e dukshme në Shqipëri por shkaqet dhe faktorët nuk janë të njëjtë. Nga vitet 1989 lindshmëria ishte rreth 80.000 lindje në vi tnë një popullsi prej 3.1 milion banorë. Në 2023 lindshmëria ishte rreth 22,210 lindje në një popullsi 2.76 milion banore sipas 1 janarit 2023 (INSTAT) (Lindjet dhe vdekjet në Shqipëri, projeksioni i zymtë i Kombeve të Bashkuara - Revista Monitor).
    Në kohen e Zogut në vitin 1934 (1930) popullsia ishte 833,600 banore me lindje të njëjta me vitin 2023, kur popullsia në Shqipëri më 1 janar 2023 rezulton 2.761.785 banorë, duke pësuar një rënie me 1,1 %, krahasuar me 1 janar 2022 (https://ëëë.instat.gov.al/al/temat/t...-1-janar-2023/).
    Unë nuk do të analizoj faktorin e Emigracionit, faktor që është studjuar mirë në pakësimin e lindjeve, por emigracioni nuk është i vetmi faktor. Po kush janë faktorët e tjerë?
    Pakësimi i lindshmërisë në Shqipërisë nuk ka si faktor kryesor pakësimin e popullsisë ashtu siç shihet tek të dhënat e mësipërme sepse popullata sot është rreth 3 herë më e madhe se ajo e viti 1938. Sidoqoftë mesa duket faktorë të tjerë janë shkaktarë në raport me vitin 1934.
    Një nga faktorët e rëndësishëm janë martesat e pakësuara: Sipas INSTAT, në vitin 1990 kishte rreth 29 mijë martesa, ndërsa në vitin 2019, numri i tyre ishte rreth 22 mijë. Në të njëjtën periudhë, divorcet u rritën nga 2600 në gati 6000. Numri i divorceve për 100 martesa arriti rekordin prej 26.1 në 2019-n, me një të pestën e çifteve që ndahen.
    Faktor tjetër i rëndësishëm në kohën e sotme janë abortet: INSTAT raportoi se në vitin 2022 kishte 170 aborte për 1000 lindje nga 164 që ishte ky tregues me 2021. Numri i aborteve në vitin 2022 ishte 4.199. Raporti lindje-abort tregon se për çdo 5,9 lindje, ka ndodhur paralelisht edhe një abort. Sikur të mos abortonin, Lindshmëria sot në 2023 do të ishtë mbi 30.000 lindje (Abortet për 1000 lindje u rritën më 2022, teksa numri i bebeve po bie me shpejtësi - Revista Monitor).
    Faktor i katërt i rëndësishëm është rritja e moshës së femrave për të lindur në raport me të kaluarën. Sipas përllogaritjeve të Eurostat në vitin 2019 mosha mesatare e grave për lindjen e fëmijës së parë në Europë ishte 29.4 vjeç, ndërsa në Shqipëri në të njëjtin vit ishte 26,4 vjeç. Shqipëria bashkë me Turqinë, Bullgarinë dhe Rumaninë kishin normat më të ulëta të moshës mesatare të grave që lindin fëmijën e pare. Para çlirimit madje dhe gjatë viteve para pas çlirimit, mosha e grave për të lindur ishte edhe më e vogël rreth 16-18 vjeç.Rritja e moshes së femrave për të lindur ndikon negativisht në numrin e lindjeve.
    Faktorë të tjerë të veçantë që kanë ndikuar në uljen e lindshmërisë sigurisht është emigracioni por ai nuk është faktor për tu egzagjeruar, sepse emigracioni është një veçori e Globalizmit por edhe pasojë e keq-qeverisjeve të gabuara pas viteve `90 duke filluar që nga mbyllja dhe shkatërrimi i industrisë së lehtë dhe të rëndë duke prishur mbi 500 fabrika e punishte e kombinate duke e detyruar popullsinë të emigrojë- pra Papunësia mbetet një faktor negativ i emigrimit.
    Janë larguar sipas OKB: ``Nga Shqipëria kanë ikur 1.2 mln persona gjatë 1990-2020, pritet të largohen dhe 615 mijë të tjerë në dekadat e ardhshme ``; Në periudhën 2005-2010 u konstatua sërish një valë e rritur migracioni, me 217 mijë të larguar.
    Në 2010-2015, nga vendi u larguan 137 mijë persona dhe 2020-2025, ikja do të vijojë të jetë me ritme të larta, me rreth 70 mijë persona të larguar neto (https://ëëë.monitor.al/okb-nga-shqip...at-e-ardhshme/).
    Ii
    Një nga faktorët që dominon në vitet e Demokracisë por që e ka zanafillën që nga koha e diktaturës, është lëvizja për emancipimin e gruas dhe realisht arsimimi i lartë i gruas i cili po luan një rol të madh në uljen e lindshmërive. Duket si paradoks por po të shohësh vendet perëndimore dhe vëndet e lindjes dhe ato qëndrore ku femrat kanë një përqindje të lartë arsimimi me arsim të lartë, lindin më pak fëmijë 1 ose realitivisht 2 fëmijë gjatë jetës së tyre. Pse Emancipimi i Gruas?
    Sepse Emancipimi i gruas po i çliron gratë nga kufizimet politike, sociale dhe ligjore. Ai përfshin të drejtën e votës, të drejtën për të pasur pronë, të drejtën për të pasur llogari financiare në emër të saj, të drejtën për autonomi trupore, të drejtën për të punuar, të drejtën për të lëvizur vetë nëpër botë. Procesi, strategjia dhe përpjekjet e panumërta me të cilat gratë janë përpjekur të çlirohen nga autoriteti dhe kontrolli i burrave dhe strukturave tradicionale të pushtetit, si dhe të sigurojnë të drejta të barabarta për gratë, të heqin diskriminimin gjinor nga ligjet, institucionet dhe modelet e sjelljes, dhe standardet ligjore që do të promovojnë barazinë e plotë të tyre me burrat (https://eige.europa.eu/publications resources/thesaurus/terms/1239?language_content_entity=en).
    Sidoqoftë Anna Klassen Universiteti Friedrich Schiller Jena thotë `` levizjet feministe dhe feminizmi i sotëm - të paktën siç është i dukshëm në mediat sociale - kuptohet si jo vetëm duke përfshirë gratë, por përkundrazi duke dekonstruktuar nocionin e femrës dhe duke i kushtuar vëmendje akseve të tjera të diskriminimit si raca, klasa apo jo. identiteti gjinor, cis, dhe jobinar. Unë mendoj se kjo qasje dekonstruktive dhe ndërsektoriale është specifike për feminizmin dhe jo për fuqizimin e grave``.
    Pra të lirë nga kufizimet tradicionale shoqërore, sinonimet e "një grua e re e emancipuar që ndjek karrierën e saj": e lirë e çliruar. në gjendje të veprojë sipas dëshirës; nuk pengohet; jo nën detyrim apo kufizim. Po ashtu dhe lëvizjet feministe të cilat kërkojnë në dallim nga Emancipimi i gruas -mbrojtjen e të drejtave sociale, politike, ligjore dhe ekonomike të grave të barabarta me ato të burrave.
    Në botën perëndimore dhe atë të ish kampit socialist, arsimimi i lartë dhe vendosja e grave në përgjegjësi njëlloj si burrat, krahas efekteve pozitive social-politike, traditiconale-fetare, ka ndikuar edhe negativisht përsa i përket lindshmërisë, dhe mendoj se edhe në Shqipëri numri i grave fertile por me shkollë të lartë shumica të të cilave kanë edhe poste drejtuese publike apo private në shoqëri politikë, etj, kanë pak femijë.
    Të dhënat zyrtare nga Eurostat tregojnë se norma e lindshmërisë në Shqipëri ishte 1.71 fëmijë për grua më 2012 dhe në vitin 2023 zbriti në 1,21 fëmijë për grua. Kjo do të thotë se në vitin 2012, në vendin tonë 100 gra lindën 171 fëmijë, ndërsa në vitin 2022, po 100 gra lindën vetëm 121 fëmijë (https://pamfleti.net/aktualitet/lind...2-e-tr-i191805). Sot rreth 55% e vëndeve të punës në administratë dhe në Shkollat fillore, të mesme dhe të larta, në pushtetin lokal dhe qëndror i zenë gratë me arsim të lartë.
    Gjithashtu Arsimimi i lartë dhe postet drejtuese që zenë femrat në publik dhe privat, krahas uljes së dëshirës për të lindur, shkaktojnë edhe efekte të tjera negative si aborted, dhe divorcet, rritja e punonjëseve të seksit, etj. Shumica dërrmuese e aborteve dhe divorceve janë në familjet me arsimim të lartë.
    Sigurisht ndryshimi nga sistemi dictatorial në atë të demokracisë liberale perëndimore, ka nxjerrë në pah krahas vlerave positive të demokracisë të pasqyrura që nga revolucioni francëz tre ngjyrësh si bardhë-kuq-blu, pra Liri- barazi- vëllazëri, ka sedimentuar efektet e saj negative në dobësimin dhe madje prishjen e familjes në shoqëritë tona të konsumit, duke vënë në plan të parë pasurimin dhe si Zot- Paranë dhe Ateizmin. Dobësimi i Familjes dhe prishja e celulës së domosdoshme të shoqërisë njerëzore po shkakton në vëndet e botës së parë dhe të dytë uljen e lindshmërisë. Dobësimi i Familjes vjen në rradhë të parë medoj nga arsmimi i larte i Femrës por dhe i Meshkujve të cilët venë në plantë parë fitimin por të punosh shumë dhe të fitosh shumë ka si pengesë lindjen e fëmijëve, kështu ka rënë lindshmëria; megjithëse në Shqipëri numri i grave fertile në 2023 është 3 herë më i lartë se në vitin 1934, por lindjet janë njëlloj.
    Kjo mund të vërtetohet në raport me vëndet islamike, hinduiste, budiste,etj, ku të drejtat e grave janë të cunguara, Arsimimi i lartë është i ulët, lejimi i martesa me shumë gra është normal për ata sipas ligjit Sharia, por edhe në vëndet budiste dhe Hinduiste ku gratë nuk kanë barazi me burrat dhe nuk kanë të drejta, sepse me ligj burri është drejtues i familjes. Në të gjitha këto raste lindjet janë të shumta dhe brënda 100 vitesh p.sh Egjipti nga 3 milion banorë në vitin 1900 sot ka popullsi mbi 100 milion banorë, po kështu Irani, India, Kina (i vetmi vënd i cili vendosi planifikimin familjar vetëm me 1 fëmijë për familje).
    Së fundmi në vëndet e demokracive liberale ku ka një pakësim të dukshëm të lindjeve dhe ngadalsim të rritjes së popullsisë, për shkak të prishjes së familjes dhe degradimit moral e social (mesa duket edhe politik, ku mafia po shtrembëron drejtimin politik për shkak të korrupsionit, drogës, dhe kriminalitetit), por megjithse ka një rritje të mirëqënies ekonomike, po preket edhe nga një fenomen tjetër i rezikshëm emigracioni nga vëndet e varfëra për shkak të globalizmit. Ky emigracion rrezikon të kthehet në një bumerang për vëndet e pasura dhe ka rrezik të ndodhë si me Perandorinë Romake e cila u shkatërrua nga dyndjet e popullsive të tjera jashtë saj.
    Zgjidhja është e vështirë, dhe nuk them që arsimimi i lartë është i dëmshëm, përkundrazi barazia- vëllazëria-liria duhet të jenë të ekuilibruara sidomos në Shqipëri, duke vendosur një planifikim familjar të mirë, rritje cilësore rrogash të diferencuara, luftë kundër korrupsionit dhe mitmarrjes, drogës, kriminalitetit, një pushtet të tretë të pavarur (drejtësia), një pushtet të katërt (mediat) jo I kapur, dhe një drejtim qeverisës nga intelektualët meritokratë dhe profesionistë.
    Vetëm atëhere nga Shqipëria nuk do të largohen njerëzit.

Faqja 10 prej 11 FillimFillim ... 891011 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 30-11-2022, 11:09
  2. Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 22-02-2018, 14:55
  3. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 26-01-2017, 08:29
  4. Raporti i OSBE: Rilindja Socialiste drejtohet nga mafiozë e kriminelë
    Nga Albo në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 30
    Postimi i Fundit: 27-09-2015, 08:34
  5. Rritja dhe plakja e popullsisë së botës
    Nga Hyllien në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 07-04-2005, 07:00

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •