Close
Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 25 prej 25
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,119
    Postimet në Bllog
    22

Për: Ja se si Amerika shkatërroi gazsjellësin rus Nord Stream

SHBA nuk mund të shpjegojë se çfarë ndodhi me Nord Stream – Rusia

Moska nuk pret asnjë njohuri të re nga Uashingtoni në lidhje me shpërthimet që dëmtuan tubacionet kryesore të gazit, thotë një diplomat i rangut të lartë

Uashingtoni nuk i është përgjigjur kërkesës së Moskës për një shpjegim të asaj që ndodhi me tubacionet Nord Stream pasi gazetari veteran Seymour Hersh publikoi një raport bombë duke fajësuar SHBA-në për shkatërrimin e rrugës kryesore të gazit, ka thënë diplomati i lartë rus Konstantin Gavrilov.

“Nuk kemi marrë ende ndonjë sqarim dhe nuk ka gjasa që të marrim ndonjëherë,” i tha ai gazetës Izvestia të hënën. "Nuk do të ketë asgjë të re [nga SHBA]," shtoi zyrtari, i cili kryeson delegacionin rus në bisedimet e Vjenës për sigurinë ushtarake dhe kontrollin e armëve.

Gavrilov tha se ishte i befasuar nga sjellja e vendeve të BE-së që ishin më të prekura nga sabotimi i infrastrukturës thelbësore të energjisë, e cila u ndërtua për të dërguar gazin rus në Evropë përmes Gjermanisë.

Gjermania, Suedia dhe Danimarka, të cilat kanë kryer hetime për shpërthimet në Nord Stream 1 dhe 2 vjeshtën e kaluar, deri më tani kanë hezituar të hapen në lidhje me gjetjet e tyre. Ata gjithashtu refuzuan ofertat nga Rusia për të ndihmuar në hetimet.

“Qëndrimi i Evropës, i cili po poshtërohet hapur, është diçka që unë nuk mund ta kuptoj plotësisht,” tha Gavrilov.

Në fillim të shkurtit, Hersh shkroi një raport që pretendonte se presidenti i SHBA Joe Biden kishte dhënë urdhrin për të shkatërruar Nord Stream. Sipas një burimi të informuar që foli me gazetarin fitues të çmimit Pulitzer, eksplozivët që u shpërthyen shtatorin e kaluar ishin vendosur në tubacionet në Detin Baltik në qershor të vitit 2022 nga zhytësit e marinës amerikane nën mbulesën e një stërvitje të NATO-s.

Hersh më vonë sugjeroi se Biden kishte zgjedhur pikërisht atë moment për të hedhur në erë infrastrukturën sepse konflikti midis Rusisë dhe Ukrainës "nuk po shkonte mirë" për Kievin dhe mbështetësit e tij në Uashington.

Zëdhënësja e Këshillit të Sigurisë Kombëtare të SHBA-së, Adrienne Watson e mohoi raportin, duke e quajtur atë "trillim krejtësisht të rremë dhe të plotë".

Në fund të marsit, presidenti rus Vladimir Putin tha se ai "pajtohej plotësisht" me gjetjet e Hersh-it se sabotimi i Rrymës së Veriut ishte organizuar nga Forcat Speciale Amerikane.

Zyrtarë të tjerë rusë kanë vënë në dukje gjithashtu se e vetmja palë që përfitoi nga shkatërrimi i Nord Stream ishte SHBA, e cila ka parë që furnizimet e gazit natyror të lëngshëm më të shtrenjtë në Evropë të rriten masivisht që nga shpërthimet.

Burumi: RT

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,119
    Postimet në Bllog
    22

Polonia mbuloi sulmuesit e Nord Stream - WSJ

Gazeta pretendon se zyrtarë të ndryshëm evropianë besojnë se Varshava ushqeu "dezinformata" për hetuesit dhe u përpoq të fajësonte Rusinë për shpërthimet.

Zyrtarët polakë kanë fshehur prova dhe kanë tentuar të pengojnë një hetim ndërkombëtar për bombardimin e tubacioneve të gazit Nord Stream, duke i bërë hetuesit "dyshues për rolin dhe motivet e Varshavës", raportoi të hënën Wall Street Journal.

Linjat e gazit Nord Stream 1 dhe Nord Stream 2 – të cilat lidhnin Rusinë me Gjermaninë përmes Detit Baltik – u shkatërruan në një seri shpërthimesh pranë ishullit danez të Bornholm në shtator 2022. Një hetim i përbashkët nga Gjermania, Danimarka dhe Suedia është në vazhdim , me hetuesit që teorizuan se një ekip ukrainas mori me qira një jaht në Gjermani nga një kompani polake, të cilën e përdorën për të transportuar eksplozivë në vendet e shpërthimit.

Kur këto pista të supozuara u treguan në Poloni, hetuesit u goditën me gurë nga zyrtarë qeveritarë dhe agjentë të zbatimit të ligjit, raportoi Journal , duke cituar burime brenda hetimit.

Autoritetet polake nuk arritën të dorëzonin dëshmitë e dëshmitarëve okularë që dyshohet se takuan ekuipazhin prej gjashtë personash të jahtit në portin polak të Kolobrzeg derisa u shtynë për ta bërë këtë nga policia gjermane, thanë burimet. Pamjet e CCTV nga porti u fshehën më pas dhe agjencia e sigurisë së brendshme të Polonisë, ABW, "nuk u përgjigj pyetjeve, turbulloi ose dha informacione kontradiktore," tha gazeta.

Prokurorët polakë thanë se nuk gjetën gjurmë eksplozivi në jaht, pavarësisht se nuk kishin hipur kurrë në të për ta kontrolluar, pretenduan hetuesit. Hetimi më vonë do të gjente mbetje eksplozivi në anije, sipas raporteve të mediave.

Prokurorët thuhet se u thanë hetuesve evropianë se anija mbërriti në Kolobrzeg në orën 16:00 të 19 shtatorit, kur në fakt u ankorua shtatë orë më parë. Më vonë gjatë hetimit, ABW u tha agjencive të saj simotra në Evropë se jahti "kishte lidhje me spiunazhin rus", raportoi gazeta, duke shtuar se hetuesit e konsideruan këtë "dezinformim".

Sipas të gjitha informacioneve në dispozicion, asnjë qeveri perëndimore apo agjenci e inteligjencës nuk dyshon se Rusia qëndron pas bombardimeve. Gazi i shitur në Evropë nëpërmjet linjave Nord Stream ishte një burim fitimprurës të ardhurash për Moskën dhe shihej si një instrument i fuqishëm levash për Kremlinin.

Përpjekjet e Polonisë për të penguar hetuesit i kanë bërë ata "gjithnjë e më shumë të dyshimtë për rolin dhe motivet e Varshavës", vuri në dukje Wall Street Journal. Të gjitha keqdrejtimet dhe turbullimet e supozuara ndodhën nën qeverinë e mëparshme të Polonisë, megjithatë, dhe "zyrtarë të lartë evropianë" të paidentifikuar i thanë gazetës se ata po konsiderojnë të kontaktojnë kryeministrin e ri të Polonisë, Donald Tusk, me shpresën se ai do t'u japë atyre akses në polici. dhe personelit të sigurisë, të cilët mund të kenë pasur më parë presion për të heshtur.

Sipas një teorie alternative të paraqitur nga gazetari amerikan Seymour Hersh, CIA ishte përgjegjëse për shpërthimet e Nord Stream. Duke cituar burime brenda komunitetit të inteligjencës, Hersh argumentoi se zhytësit e CIA-s që punojnë me Marinën Norvegjeze vendosën bomba të ndezura nga distanca në linja verën e kaluar, duke përdorur një stërvitje të NATO-s në rajon si mbulesë.

Në mbështetje të kësaj teorie ishte një postim në Twitter nga ish-ministri i Jashtëm polak Radoslaw Sikorski, i cili brenda disa orësh nga shpërthimet ndau një imazh të një rrjedhjeje gjigante gazi në vendin e shpërthimit së bashku me titullin "Faleminderit, SHBA".

Presidenti rus Vladimir Putin e ka mbështetur këtë shpjegim, duke deklaruar muajin e kaluar se operacioni sabotues "u bë, me shumë mundësi, nga amerikanët ose dikush me udhëzimin e tyre".

Burimi: RT

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,119
    Postimet në Bllog
    22

Gjermania lëshon urdhrin e parë të arrestit për shpërthimet në Nord Stream – media

I dyshuari thuhet se është identifikuar si shtetasi ukrainas 'Vladimir Z'

Emri:  66bc8ac4203027556046de9d.jpg

Shikime: 366

Madhësia:  28.1 KB
    FOTO FILE. Danish Defense tregon rrjedhjen e gazit në Nord Stream 2 të parë nga përgjuesi danez F-16 në Bornholm, Danimarkë më 27 shtator 2022. © Danish Defence/Anadolu Agency nëpërmjet Getty Images

Prokurori Publik Federal Gjerman ka lëshuar urdhrin e parë të arrestit në lidhje me sabotimin e gazsjellësit Nord Stream, raportojnë mediat lokale. I dyshuari besohet të jetë një shtetas ukrainas i identifikuar si 'Vladimir Z'. Është e paqartë nëse i dyshuari ka lidhje me ushtrinë ose shërbimet e inteligjencës së Kievit.

Askush deri më tani nuk e ka marrë përgjegjësinë për shpërthimet që plasën tubacionet në Detin Baltik në shtator 2022. Si rezultat i sabotimit, furnizimet me gaz nga Rusia në Gjermani u ndërprenë. Linja paralele Nord Stream 2, e cila gjithashtu u dëmtua, nuk kishte hyrë kurrë në funksionim, pasi ishte vonuar nga burokracia e BE-së.

Transmetuesi shtetëror gjerman ARD, mediat Suddeutsche Zeitung dhe Die Zeit raportuan të mërkurën se Prokurori Publik Federal Jens Rommel kishte lëshuar urdhrin e parë të arrestit për këtë rast në fillim të qershorit. Ndërsa i dyshuari i dyshuar është identifikuar, dy nga bashkatdhetarët e tij, një çift, thuhet se janë emëruar si bashkëpunëtorë të mundshëm.

Zyrtarët gjermanë thuhet se kanë paraqitur një kërkesë bashkëpunimi me homologët e tyre polakë me shpresën për të gjetur të dyshuarin, i cili thuhet se ishte gjurmuar në një vendndodhje në perëndim të Varshavës përpara se të zhdukej.

ARD raportoi se kishte arritur të kontaktonte me telefon me të dyshuarin të martën, duke shtuar se 'Vladimir Z' këmbënguli se nuk kishte asnjë lidhje me sabotimin.

Sipas transmetuesit shtetëror, diversantët e supozuar thuhet se kanë lundruar drejt vendit të sabotimit me një jaht të quajtur 'Andromeda'. Megjithatë, autoritetet polake kanë këmbëngulur se lundrimi i anijes ishte "thjesht turistik" në natyrë, me ekuipazhin me sa duket nuk u cilësua si i dyshimtë.

Prokurorët gjermanë janë skeptikë ndaj versionit polak të ngjarjeve, raportoi ARD. Zyrtarët polakë gjithashtu supozohet se u thanë homologëve të tyre gjermanë se pamjet e CCTV të jahtit dhe ekuipazhit të tij tashmë ishin fshirë.

Pavarësisht rregulloreve ndërshtetërore të BE-së, Varshava ka dështuar t'i përgjigjet kërkesës së Berlinit për bashkëpunim në lidhje me vendndodhjen e mundshme të Vladimir Z, pretendoi ARD.

Sipas mediave gjermane, hetuesit ende nuk kanë gjetur ndonjë provë të fortë që e lidh të dyshuarin drejtpërdrejt me ushtrinë ose shërbimin e inteligjencës ukrainase. Zyrtarë të lartë në Kiev kanë mohuar publikisht çdo përfshirje në shkatërrimin e tubacioneve Nord Stream.

Prokuroria gjermane ka refuzuar të ofrojë një koment zyrtar.

Autoritetet ruse i kanë drejtuar gishtin SHBA-së si fitues më i madh nga ndërprerja e furnizimit me gaz rus në Gjermani. Moska ka përmendur ankesat publike të shprehura nga Uashingtoni në lidhje me projektin Nord Stream në shumë raste përpara shkatërrimit të kanaleve.

Kremlini ka akuzuar gjithashtu Perëndimin për pengimin e përpjekjeve për të hetuar shpërthimin.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,119
    Postimet në Bllog
    22

Polonia ndoshta është përfshirë në shpërthimet e Nord Stream - ish-mjeshtri i spiunazhit gjerman

August Hanning ka pohuar se duket se ka pasur një marrëveshje sekrete midis Kievit dhe Varshavës

Emri:  66be208685f5402b125d2487.jpg

Shikime: 362

Madhësia:  17.9 KB

Polonia ka të ngjarë të jetë përfshirë në shpërthimet nënujore që çanë tubacionet nënujore të gazit Nord Stream në Detin Baltik në shtator 2022, ka pohuar ish-presidenti i agjencisë së inteligjencës së jashtme të Gjermanisë. August Hanning gjithashtu pretendoi se Varshava ka penguar qëllimisht hetimin e Berlinit për incidentin.

Askush deri më tani nuk ka marrë përgjegjësinë për shpërthimet, të cilat i dhanë fund furnizimit me gaz rus në Gjermani nëpërmjet Nord Stream 1 dhe dëmtuan tubacionin paralel Nord Stream 2, i cili nuk kishte hyrë kurrë në funksionim për shkak të pengesave burokratike të BE-së.

Në një intervistë me Die Welt të enjten, Hanning tha: "Mënyra se si duket është se ishte një ekip ukrainas që, sipas gjetjeve të hetimit, vepronte atje". Megjithatë, shtoi ai, "kjo sigurisht ishte e mundur vetëm me mbështetjen e tokës".

“Kur shikojmë hartën… me sa duket, agjencitë polake ishin të angazhuara këtu, dhe unë mendoj se jo vetëm agjencitë … mendoj se ky ishte një marrëveshje mes [njerëzve] në nivelin më të lartë në Ukrainë dhe në Poloni,” ish-inteligjenca. shefi hamendësoi.

Ai pretendoi se Varshava mund të kishte ofruar mbështetje logjistike për diversantët e dyshuar ukrainas.

Sipas Hanning, “këto janë vendime që janë marrë në nivelin më të lartë politik. Dhe unë mendoj se ka pasur një marrëveshje midis Presidentit [ukrainas] [Vladimir] Zelensky dhe Presidentit [polak] [Andrzej] Duda për të kryer këtë sulm.”

Ai pretendoi se autoritetet polake e lanë njërin prej të dyshuarve të largohej nga vendi edhe pse Gjermania kishte arritur tashmë në Varshavë, duke kërkuar ndihmë për kapjen e tij.

Varshava “nuk e promovoi saktësisht hetimin. Përkundrazi, gjetjet thelbësore u fshehën, siç kam dëgjuar nga qarqet hetimore, " tha Hanning për Die Welt.

“Me pak fjalë, Polonia nuk kishte asnjë interes për suksesin e hetimit, dhe kjo është sigurisht për shkak të [faktit] që Polonia ishte e përfshirë masivisht në përgatitjen e këtij sulmi,” pohoi ish-zyrtari i lartë i inteligjencës.

Ai arriti në përfundimin se sulme të tilla nuk ndodhin pa përfshirje masive të shtetit, duke shkuar aq larg sa të pretendonte se “ushtria polake dhe ukrainase luajtën një rol të madh, si dhe shërbimet e inteligjencës”.

Të mërkurën, transmetuesi shtetëror gjerman ARD, së bashku me gazetat Suddeutsche Zeitung dhe Die Zeit raportuan se Polonia, pavarësisht rregulloreve ndërshtetërore të BE-së, ka dështuar t'i përgjigjet kërkesës së Berlinit për bashkëpunim pasi Prokurori Publik Federal Jens Rommel në qershor lëshoi ​​një urdhër arresti për një shtetas ukrainas i identifikuar si "Vladimir Z" . I dyshuari thuhet se është një instruktor zhytjeje i cili jetonte në Poloni dhe dyshohet se kishte vendosur mjetet shpërthyese në tubacion.

Prokurorët polakë konfirmuan se kishin marrë urdhrin e arrestit, por argumentuan se burri nuk u arrestua pasi ai ishte larguar nga vendi duke kaluar kufirin polako-ukrainas, citon Reuters.

Zyrtarët e Kievit kanë mohuar publikisht çdo përfshirje në shkatërrimin e tubacioneve.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,119
    Postimet në Bllog
    22

Zelensky dha urdhrin fillestar për sulmin në Nord Stream - WSJ

Gazeta pretendon se CIA i bëri presion liderit ukrainas që të tërheqë lejen për të synuar tubacionet kryesore në 2022

Emri:  66bdbeb0203027355e4a5221.jpg

Shikime: 371

Madhësia:  16.3 KB
    FOTO Dosje: Gazi që buron nga një rrjedhje në tubacionin e gazit Nord Stream 2 në Detin Baltik. © AFP / Roja Bregdetare Suedeze

Vladimir Zelensky miratoi një plan ukrainas për të sabotuar tubacionet Nord Stream 1 dhe 2, përpara se të përpiqej të anulonte operacionin nën presionin e SHBA-së, por ishte tepër vonë për ta bërë këtë, ka raportuar Wall Street Journal, duke cituar njerëz të dyshuar të përfshirë në komplot. .

Infrastruktura energjetike, e ndërtuar për të dërguar gazin rus në Gjermani dhe pjesën tjetër të Evropës, u shpërtheu nga shpërthimet nën Detin Baltik në shtator 2022.

Në fillim të vitit pasardhës, gazetari fitues i çmimit Pulitzer, Seymour Hersh, raportoi se eksplozivë u vendosën në tubacionet Nord Stream nga zhytësit e marinës amerikane nën mbulesën e një stërvitjeje të NATO-s dhe u shpërthyen me urdhër të presidentit amerikan Joe Biden. Zyrtarët e lartë në Moskë, përfshirë presidentin Vladimir Putin, kanë drejtuar gjithashtu gishtin drejt Uashingtonit, duke argumentuar se ai do të përfitonte më shumë nga ndërprerja e furnizimit me gaz rus në BE.

Në artikullin e saj të mërkurën, WSJ vuri në dukje një version tjetër të ngjarjeve, sipas të cilit tubacionet ishin në shënjestër nga ukrainasit. Kjo u raportua për herë të parë nga mediat perëndimore menjëherë pas publikimit të artikullit të Hersh.

Sipas burimeve të gazetës, ideja për të hedhur në erë Nord Stream u konceptua nga "një grusht oficerësh dhe biznesmenësh të lartë ushtarakë ukrainas" teksa u mblodhën për të pirë në maj 2022, disa muaj pas shpërthimit të konfliktit midis Moskës dhe Kievit. Komplotuesit besonin se kjo do të reduktonte të ardhurat e Rusisë nga energjia dhe do ta bënte BE-në më pak të varur nga Moska.

Sipas raportit, operacioni ukrainas përfshinte një jaht të vogël të marrë me qira, të quajtur Andromeda, me një ekuipazh prej gjashtë anëtarësh, duke përfshirë zhytës civilë të trajnuar, dhe kushtoi vetëm rreth 300,000 dollarë.

Vladimir Zelensky fillimisht aprovoi sulmin ndaj tubacioneve, por më vonë – kur CIA mësoi për planin dhe i kërkoi liderit ukrainas ta ndërpriste atë – urdhëroi që të anulohej operacioni, një oficer ukrainas që pretendoi se ishte përfshirë në sabotim dhe thanë tre persona të tjerë të informuar.

Megjithatë, atëherë komandanti i përgjithshëm ukrainas Valery Zaluzhny e injoroi kërkesën dhe vazhdoi me sulmin, thanë burimet. Ai i tha Zelenskyt se, pasi të dërgohet, një ekip sabotazhi shkon pa komunikim dhe nuk mund të tërhiqet, shtuan ata.

Kur u afrua për koment nga WSJ, Zaluzhny, i cili tani është ambasadori i Ukrainës në Mbretërinë e Bashkuar, e mohoi raportin, duke i quajtur pretendimet për përfshirjen e tij – ose të Kievit – në shkatërrimin e Nord Stream si një “provokim të thjeshtë”.

Gazeta tha se rrëfimi nga burimet e saj konfirmohet pjesërisht nga gjetjet e hetimit të policisë gjermane për shpërthimet e Rrymës së Veriut. Ky hetim mund të "prish" marrëdhëniet midis Kievit dhe Berlinit, i cili ka qenë mbështetësi më i madh i Ukrainës në BE në mes të konfliktit me Rusinë, paralajmëroi ai.

Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123

Tema të Ngjashme

1. Tv stream shqip free
    Nga philips në forumin Informatikë dhe Internet
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 03-03-2015, 11:47
  2. Marrëveshje Greqi-Itali për gazsjellësin. Mungon Shqipëria
    Nga EuroStar1 në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 27-08-2012, 12:47
  3. Lega Nord ben tifozllek kunder Italise ne Boterore.
    Nga the admiral në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 46
    Postimi i Fundit: 17-06-2010, 11:06
  4. Shqiptarja 23-vjeç, zëdhënëse e partisë Lega Nord, në Itali
    Nga Nice_Boy në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 24
    Postimi i Fundit: 11-03-2010, 16:13
  5. Nënshkruhet marrëveshja për gazsjellësin Nabuko
    Nga YlliRiaN në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 13-07-2009, 10:26

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •