Close
Faqja 7 prej 7 FillimFillim ... 567
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 65 prej 65
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,014
    Postimet në Bllog
    22

Për: Washington Post: Takimet me Edi Ramën, 28 muaj burg për agjentin e FBI McGonigal

Ish-zyrtari i FBI-së dënohet me mbi 2 vjet burg për marrjen e 225 mijë dollarëve të lidhur me Shqipërinë

Nga Associated Press

Emri:  Screenshot 2024-02-17 at 7.55.47 PM.jpg

Shikime: 385

Madhësia:  31.4 KB
    Charles McGonigal, një ish-agjent special i ngarkuar me divizionin e kundërzbulimit të FBI-së në Nju Jork, mbërrin në gjykatën federale në Uashington, DC, të premten.
    Jose Luis Magana/AP

UASHINGTON – Një ish-zyrtar i lartë i kundërzbulimit të FBI-së u dënua të premten me më shumë se dy vjet burg për marrjen e qindra mijëra dollarëve në para nga një biznesmen me lidhje me qeverinë shqiptare – dhe përpjekje për të fshehur marrëdhëniet e tyre financiare korruptive.

Charles McGonigal , 55 vjeç, mbikëqyri operacionet e sigurisë kombëtare për FBI-në në Nju Jork për gati dy vjet përpara se të dilte në pension në 2018. Ai dukej se përparonte interesat shqiptare në SHBA pasi kërkoi dhe mori afërsisht 225,000 dollarë në 2017 nga një njeri që kishte punuar për një agjenci të inteligjencës shqiptare, thanë prokurorët.

Gjykatësja e qarkut amerikan Colleen Kollar-Kotelly e dënoi McGonigal me dy vjet e katër muaj burg për çështjen e sjellë në Uashington, DC Ajo e urdhëroi atë që ta vuante atë radhazi me një dënim 50 muaj burg për një çështje të veçantë në Nju Jork, kështu që ai është përballet me gjithsej gjashtë vjet e gjashtë muaj kur të paraqitet në burg muajin e ardhshëm.

McGonigal shprehu keqardhje dhe pikëllim për ato që ai i quajti "gabime", duke thënë se ai tradhtoi besimin dhe besimin e të dashurve të tij.

"Për pjesën tjetër të jetës sime, unë do të luftoj për të rifituar atë besim dhe për t'u bërë një person më i mirë," i tha ai Kollar-Kotelly përpara se ajo të shqiptonte dënimin e tij.

Gjykatësi i tha McGonigal se duket se ai "humbi busullën e tij morale" në fund të një karriere të shquar të FBI-së, kur ai mbante një nga postet më të larta të sigurisë kombëtare në qeverinë federale. Ajo tha se pendimi i tij dukej i vërtetë.

“Fatkeqësisht, nuk e riparon dëmin”, shtoi ajo.

Prokurorët e Departamentit të Drejtësisë kishin rekomanduar dënimin e McGonigal me dy vjet e gjashtë muaj burg vetëm për rastin e Uashingtonit.

"Abuzimi i besimit të publikut është veçanërisht i jashtëzakonshëm kur, si këtu, motivimi ishte lakmia e pastër dhe i pandehuri është një oficer ligjzbatues i ngarkuar me zbatimin e të njëjtave ligje që ai ka shkelur në mënyrë flagrante." - shkruanin ata në një dosje gjyqësore.

McGonigal ishte dënuar më parë për shkeljen e sanksioneve të Rusisë

Në dhjetor, një gjykatës federal në Nju Jork e dënoi McGonigal me katër vjet e dy muaj burg për komplot për të shkelur sanksionet ndaj Rusisë duke shkuar në punë për një oligark rus të cilin ai dikur e hetonte. Oligarku, miliarderi industrialist Oleg Deripaska , ishte nën sanksionet e SHBA-së për arsye që lidhen me pushtimin rus të Krimesë.

McGonigal ishte planifikuar të paraqitej në burg muajin e ardhshëm për të filluar vuajtjen e dënimit në rastin e Nju Jorkut. Avokatët e tij i kërkuan gjykatësit në Uashington që të përmbahet nga vendosja e më shumë burgjeve, duke argumentuar se ai tashmë ka marrë një "dënim të drejtë" për krimet e tij.

"Rënia e tij nga hiri ka qenë e shpejtë, pasi ka humbur punën e tij, reputacionin e tij dhe paqen e jetës së tij familjare, dhe ai tani përballet me perspektivën e zymtë të dënimit 50-mujor që do të fillojë të vuajë," shkruajnë avokatët e tij mbrojtës .

McGonigal u akuzua veçmas për fshehjen e lidhjeve të tij me ish-zyrtarin shqiptar, një shtetas amerikan i natyralizuar që jetonte në Nju Xhersi. McGonigal ka thënë se ai mori hua 225,000 dollarë për të nisur një biznes konsulence sigurie pasi u tërhoq nga FBI. Ai nuk e ktheu kredinë.

Në vitin 2017, McGonigal fluturoi në Shqipëri me bamirësin e tij dhe u takua me një ish-ministër shqiptar të energjisë dhe kryeministrin e vendit. Sipas prokurorëve, McGonigle paralajmëroi kryeministrin të shmangte dhënien e licencave të shpimit të fushës së naftës në Shqipëri për kompanitë ruse. Ata thonë se shoqëruesi i udhëtimit të McGonigal dhe ministri i energjisë kishin aksione financiare në vendimet e qeverisë shqiptare për licencat e shpimit.

McGonigal u deklarua fajtor shtatorin e kaluar për fshehjen e fakteve materiale, një akuzë e dënueshme me një dënim maksimal prej pesë vjetësh burg. Ai pranoi se nuk ka raportuar kredinë, udhëtimin e tij në Evropë me personin që i ka dhënë paratë hua apo kontaktet e tij me zyrtarë të huaj gjatë udhëtimeve.

"Ai e vuri lakminë e tij mbi shërbimin ndaj vendit të tij," tha një prokurore, Elizabeth Aloi, të premten.

Avokati mbrojtës Seth Ducharme i kërkoi gjykatësit të linte McGonigal të vuante dy dënimet e tij me burg në të njëjtën kohë. McGonigal nuk kishte nevojë për më shumë kohë burg përtej dënimit të tij 50-mujor në Nju Jork "për t'i shërbyer qëllimeve të drejtësisë", argumentoi Ducharme.

"Ai nuk e tradhtoi vendin e tij. Ai shkeli ligjin," tha avokati.

FBI-së iu desh të rishikonte shumë hetime të tjera për të përcaktuar nëse McGonigal komprometoi ndonjë prej tyre gjatë mandatit të tij.

"I pandehuri ka punuar në disa nga çështjet më të ndjeshme dhe të rëndësishme të trajtuara nga FBI. Mungesa e besueshmërisë së tij, siç zbulohet nga sjellja e tij në bazë të veprës së tij të dënimit, mund t'i rrezikojë të gjitha," shkruajnë prokurorët.

McGonigal shprehu pendim në një deklaratë të dorëzuar në gjykatë.

“Vazhdoj të dëshiroj që kjo të ishte një ëndërr e keqe nga e cila thjesht mund të zgjohesha”, shkroi ai.

Burimi: NPR

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,014
    Postimet në Bllog
    22

Për: Washington Post: Takimet me Edi Ramën, 28 muaj burg për agjentin e FBI McGonigal

VOA: McGonigal dënohet me burg për 225 mijë dollarët nga Neza dhe mosdeklarimin e kontakteve me zyrtarë të Shqipërisë, përfshirë Ramën

Emri:  auto_Screenshot_11708151912.jpg

Shikime: 381

Madhësia:  32.0 KB

Nga Zëri i Amerikës.

Gjykata federale e Uashingtonit dënoi të premten me 28 muaj burg ish-zyrtarin e FBI-së Charles McGonigal, “për shkelje të rëndë të besimit të publikut”, lidhur me 225 mijë dollarët që mori nga shqiptaro-amerikani Agron Neza dhe mosdeklarimin e kontakteve me zyrtarë të Shqipërisë, përfshirë me kryeministrin Edi Rama.

Gjykatësja e çështjes Colleen Kollar-Kotelly tha në sallën e gjyqit para dhënies së dënimit se fakti që zoti McGonigal kishte marrë para nga dikush që e kishte prezantuar me zyrtarë të huaj në Shqipëri “është një shkelje shumë serioze” dhe se mesa duket në fund të karrierës së tij, zoti McGonigal kishte humbur “kompasin moral”.

Në seancën që e ndoqi në sallën e gjyqit Zëri i Amerikës, gjykatësja tha se nuk mund mund të kishte motivacion tjetër përveçse “pangopësi por edhe arrogancë” që zoti McGonigal kishte menduar se mund të bënte veprime të tilla, pa pasoja.

Gjykatësja tha se në vendimin e saj, ajo kishte marrë parasysh se ai kishte marrë përgjegjësinë duke pranuar fajësinë për marrjen e 225 mijë dollarëve nga zoti Nezaj dhe lidhjet me zyrtarët e Shqipërisë dhe se kishte shprehur pendesë.

Prokurorët e Departamentit të Drejtësisë i kishin kërkuar gjykatës, dënimin e zotit McGonigal me 30 muaj burgim dhe një gjobë prej 95 mijë dollarësh, “për shkelje të rëndë të besimit të publikut”, siç thuhet në memorandumin lidhur me akuzat për rastin e Shqipërisë.

Në seancë, prokurorja Elizabeth Ann Aloi, tha se shkeljet e zotit McGonigal ishin flagrante dhe përbënin korrupsion.

Kemi të bëjmë me një zyrtar të lartë të FBI-së që shiti postin "për 225, 000 dollarë”, tha ajo.

“Ai nuk mori para nga një mik i ngushtë, tha ajo duke iu referuar zotit Neza, por nga dikush që po e lidhte me zyrtarë të huaj”, tha ajo.

Prokurorja vazhdoi më tej duke thënë se ai “kishte shkuar aq larg sa kishte hapur një hetim në FBI për një lobist”, nga informacionet që kishte marrë nga burimet e tij të lidhjeve në Shqipëri, tha prokurorja.

Vetë zoti McGonigal shprehu keqardhjen për veprimet e tij.

Në përfundim të seancës, zoti McGonigal nuk pranoi t’u përgjigjej pyetjeve të Zërit të Amerikës duke thënë "jo tani" ndërsa avokati i tij, Seth DuCharme tha se “jemi shumë të lehtësuar”.

Megjithëse avokatët e zotit McGonigal kërkuan që dënimi nga gjykata e Uashingtonit të llogaritej në të njëjtën kohë me atë të Nju Jorkut, ku ai është dënuar me 50 muaj burg lidhur me akuzën për shkelje të sanksioneve amerikane ndaj Rusisë, gjykatësja vendosi që dënimi në Uashington të ishte i veçantë.

Nëse dënimet do të konsideroheshin të njëkohëshme, do të thoshte që dënimi i gjykatës së Uashingtonit të ishte pjesë e 50 muajve të caktuara për gjyqin e Nju Jorkut, por si prokurorët ashtu edhe gjykatësja ishin dakord se zoti McGonigal duhet të vuante dënim të veçantë për akuzat e lidhura me Shqipërinë.

Sipas prokurorëve të çështjes, zoti McGonigal jo vetëm nuk kishte deklaruar marrjen e parave, por kishte avancuar interesat e biznesit të zotit Nezaj dhe gënjeu FBI-në për aktivitetet e tyre të përbashkëta, duke fshehur kështu faktin që ai kishte konflikt interesi dhe interesa financiare private. Ai gjithashtu kishte fshehur takimet me kryeministrin e Shqipërisë, Edi Rama, këshilltarin e tij Dorian Duçka dhe persona të tjerë.

“Kjo përbën në thelb korrupsion që minon transparencën dhe besimin në integritetin e Degës Ekzekutive të qeverisë. I pandehuri ishte betuar se do të hetonte dhe parandalonte krimet kundër Shteteve të Bashkuara dhe jo t'i kryente ato”, ishin shprehur prokurorët në dokumentin ku kërkonin dënimin e zotit McGonigal.

Në shtator zoti McGonigal pranoi fajësisë në gjykatën federale në Uashington, për të gjitha akuzat që kishin të bënin me Shqipërinë, përfshirë kontaktet e paraportuara me kryeministrin e Shqipërisë, Edi Rama dhe këshilltarin jozyrtar të kryeministrit, Duçka, në këmbim të rrëzimit të 8 pikave të tjera që kishte akt-padia.

Kryeministri Rama ka deklaruar se zotin Neza “nuk e kam njohur më parë asnjë herë. Nuk kam shkëmbyer as letra, as interesa dhe asgjë tjetër, por e kam takuar vetëm në praninë e ish zyrtarit të lartë të FBI-së”.

Prokurorët: Akuzat mund të vërtetohen “përtej çdo dyshimi të arsyeshëm”

Marrëveshja e arritur në shtator mes zotit McGonigal dhe prokurorëve, bëri të mundur që çështja të mos shkonte në gjyq. Por aty theksohej se përmes saj palët deklarojnë se “nëse çështja do të shkonte në gjyq” …Shtetet e Bashkuara (prokurorët) mund t’i provonin faktet për të cilat zoti McGonigal pranoi fajësinë “përtej çdo dyshimi të arsyeshëm”.

Në seancën e shtatorit, zoti McGonigal iu përgjigj “po” të gjitha akt-akuzave për këto fakte.

Ato përfshinin mes të tjerash vizitat e tij në Shqipëri, takimet me kryeministrin Rama dhe “mbajtjen e një marrëdhënieje të vazhdueshme me të” dhe zotin Duçka, si edhe faktin se ai kishte “informuar Prokurorin e Departamentit të Drejtësisë … për një hetim të mundshëm kriminal për një shtetas amerikan, që ishte regjistruar për të bërë lobizëm ‘për një parti që nuk ishte e kryeministrit Rama”.

Hapja e hetimit për lobistin amerikan

Në akt-padi nuk identifikohet lobuesi amerikan dhe as partia shqiptare.

Por më 14 nëntor të vitit 2017, lobisti Nick Muzin, depozitoi në Departamentin e Drejtësisë, ndonëse me vonesë, dokumentet mbi aktivitetin lobues të disa muajve më parë për llogari të PD-së.

Zoti McGonigal informoi Departamentin amerikan të Drejtësisë për këtë rast, më 25 nëntor, “pasi një ditë më parë ai kishte marrë informacion mbi lobistin amerikan” nga zoti Duçka.

Në atë kohë, pikërisht dy ditë më parë, më 22 nëntor, BIRN, kishte bërë publik faktin se Muzin kishte deklaruar se kishte marrë 500 mijë dollarë nga Partia Demokratike.

Ndërsa në janar 2018, ish zyrtari i FBI-së, merr sërish informacion, këtë herë nga shqiptaro-amerikani Neza. Ky i fundit, sipas aktakuzës, e ka marrë informacionin nga zyra e kryeministrit të Shqipërisë.

Kur vitin e kaluar foli në parlament për këtë çështje zoti Rama tha se “koha së cilës i referohet ky moment, përkon me ditët pasi skandali kishte dalë në media këtu dhe unë apo zyra ime, nuk kishim asgjë tjetër lidhur me këtë, përveç informacioneve të dala në media se po t’i kishim, si do i mbanim, të fshehura?", duke shtuar se “po të kisha patur çfarëdo informacioni, më shumë se ato që dolën në media, për faktin e tmerrshëm që rusët financonin opozitën më të madhe të këtij vendi për të rrëzuar qeverinë, do t’ia kisha përcjellë kujtdo që të mundja, pa asnjë diskutim, nga organizatat partnerë të ndjeshme për këto çështje dhe FBI-së patjetër, të parës fare”.

Por në fakt, në atë kohë, nuk ishte folur për financime ruse. Shkrimi i botuar nga BIRN nuk merrej fare me këtë çështje, e cila doli në dritë më vonë, në mars 2018, pas dyshimeve të ngritura nga një shkrimi i botuar nga revista amerikane “Mother Jones”.

Nga ana tjetër, kryeministri nuk ka dhënë asnjëherë shpjegime se përse Neza dhe Duçka u angazhuan drejtpërdrejt në këtë çështje, i pari duke u shërbyer si burimi konfidencial për FBI-së për këtë rast dhe i dyti, këshilltari i zotit Rama, duke sponsorizuar udhëtimet e dëshmitarëve nga Evropa për takimet e tyre me FBI-në, ndërkohë që zoti McGonigal nuk kishte informuar FBI-në për marrëdhënien e tij financiare me zotin Neza, apo kontaktet e tij të vazhdueshme me zotin Duçka.

Dokumentat tek të cilat ka qasje Zëri i Amerikës, dëshmojnë se hetimi ishte hapur në shkurt të vitit 2018, për disa mospërputhje në plotësimin e dokumentave të FARA-s, ligjit për regjistrimin e lobistëve dhe se kishte ngjallur pikëpyetje dhe te vetë personeli i FBI-së.

Pikëpyetjet e zyrtarëve të FBI-së lidhur me kërkesën për hetimin e lobistit

Në mbështetje të këtij fakti, prokurorët bashkangjisin një letër të një agjenti të FBI-së ku janë redaktuar disa të dhëna identifikuese. Letra mban datën 16 mars 2018 dhe zyrtari që e shkruan pyet se “pse në kushtet e burimeve të kufizuara dhe faktin që shumë zyra në terren kanë vështirësi të hetojnë kërcënime” më serioze, zyra e Nju Jorkut kërkon hapjen e një hetimi për të meta në regjistrimin si FARA, duke e paraqitur këtë si kërcënim për sigurinë kombëtare?”

Më tej, zyrari shkruan se kërkon që të jetë në gjendje t’u përgjigjet eprorëve nëse lindin pyetje. “Do të doja t’ju shpjegoja atyre se pse po punojmë për një çështje SIM/FARA të lidhur me Shqipërinë, kur çdo ditë unë luftoj për burime për disa çështje të sigurisë kombëtare që kanë lidhje me disa vende që paraqesin kërcënim të lartë si..”, thuhet në letër ku emrat e vendeve të tjera janë të fshira.

Po ashtu është bashkangjitur edhe vendimi për mbylljen e hetimit, që mban datën 25 korrik 2019, pas daljes në pension të zotit McGonigal, ku thuhet se “zyra e FBI-së e Nju Jorkut nuk ka arritur në përfundimin se ---- (emër i redaktuar) ka kryer aktivitet kriminal ndërsa përfaqësonte një forcë politike të huaj dhe se kishte plotësuar dokumentacionin e duhur për FARA-n në Departamentin e Drejtësisë”. Në këtë vendim përmendet me emër Partia Demokratike e Shqipërisë.

Ish-zyrtari i lartë i kundërzbulimit të FBI-së, pranoi në gusht fajësinë, edhe në një gjykatë në Nju Jork, lidhur me akuzën për shkelje të sanksioneve amerikane ndaj Rusisë, duke punuar pas daljes në pension për oligarkun rus Oleg Deripaska, të cilin më parë ai e kishte hetuar. Me 15 dhjetor 55-vjeçari McGonigal u dënua nga gjykata federale e Manhatanit me katër vjet e dy muaj burg.

Syri

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,014
    Postimet në Bllog
    22

A duhet që vizita e Sekretarit Blinken të jetë pardon për qeveritarët e korruptuar shqiptarë?!

Emri:  1679135041_84c49d7d635d47ab8de3d07ba3b5e4bf.jpg

Shikime: 386

Madhësia:  22.0 KB

Nga Mark Crawford

Një shprehje e famshme thotë se në ditët e fundit do të ketë luftëra dhe thashetheme për luftëra. Nëse kjo profeci do t’i drejtohej vetëm Ballkanit, ajo tashmë do të ishte përmbushur shumëfish. Thashethemet për konflikt janë shfaqur edhe një herë në Ballkan, me pretendime të vazhdueshme për ndikimin rus në stabilitetin e rajonit dhe Misioni Ushtarak i Evropës raportohet të jetë i shqetësuar për ndikimin rus si në Republikën Srpska, ashtu edhe në pjesën veriore të Kosovës.

Duke marrë parasysh që zgjedhjet ruse po afrohen, 15-17 mars, dhe duke vënë në dukje se sa shumë “ish-komunistëve” të Evropës Lindore u pëlqejnë lidhjet me datat historike dhe ditëlindjet, pas dëgjimit të intervistës të Tucker Carlson me V. Putin, edhe një analist me gjimnaz mund të sugjerojë që, NATO thjesht të punësojë dikë që të kryejë një kërkim rutinë në internet se cilat ditë të rëndësishme po afrohen, dhe përgatitjet të vijojnë në përputhje me to. Për fat të mirë për Ballkanin, ditëlindja e Putinit nuk vjen para 7 tetorit (që është dita kur ndikimi rus dyshohet se luajti rol në sulmin e Hamasit ndaj Izraelit në 2023).

Shqetësimet për rajonin kanë arritur në atë nivel sa Departamenti Amerikan i Shtetit njoftoi se vetë Sekretari Blinken do të vizitojë Shqipërinë gjatë muajit shkurt për të riafirmuar një qëndrim të përbashkët amerikano-shqiptar në lidhje me “stabilitetin në Ballkanin Perëndimor” dhe “Sovranitetin dhe Integritetin Territorial të Ukrainës”. Vizita e Blinken do të pritet mirë në Shqipëri. Politikanë individualë shqiptarë kanë treguar se dinë të bëjnë çkamos për të promovuar përshtypjen e mbështetjes së tyre nga Shtetet e Bashkuara, madje për këtë janë të gatshëm të thyejnë shumë ligje amerikane, siç dëshmohet nga çështja “Bilal Shehu”. Në këtë vizitë nuk pritet të shkelet asnjë ligj. Një vizitë te refugjatët afganë të pritur nga Shqipëria, një vizitë në administratën shqiptare dhe në Ambasadën e SHBA-së, të gjitha bien në përputhje me idenë se politikanët shqiptarë vdesin për një rast fotografik (photo op), veçanërisht me personalitete amerikane.

Shqipëria mbetet në dukje pro-amerikane dhe një aleate në pastrimin e komplikacioneve të politikës së jashtme të Washington-it, nga të burgosurit e Gjirit të Guantanamos, tek (pothuajse) ndihma për çështjen e armëve kimike siriane, te muxhahedinët iranianë dhe te refugjatët afganë. Shqipëria e ka zgjeruar së fundmi këtë model për të ndihmuar Italinë me problemet e saj të emigracionit. Shqipëria padiskutim jep kontribute pozitive, ndonjëherë asimetrike për ekipin e NATO-s.

Megjithatë, Shqipërisë nuk duhet t’i jepet një leje kalimi falas, për atë që raporti i Komitetit Mbikëqyrës të Kongresmenit Raskin (Demokrat-Maryland) e përshkruan si “korrupsion të përhapur në të gjitha degët e qeverisë dhe institucionet bashkiake”. Për më shumë, Shqipërisë nuk duhet t’i jepet pardon kur përpiqet të korruptojë zyrtarët amerikanë dhe politikën e sigurisë së SHBA-së, për aq sa aktakuzat e Komitetit Mbikëqyrës dhe të Departamentit të Drejtësisë përshkruajnë anëtarët e lartë të qeverisë shqiptare, veçanërisht në Ministrinë e Energjisë, si incentivues të paligjshëm të një agjenti të lartë aktiv të FBI-së në emër të interesave ruse të naftës. Zyrtarët shqiptarë të përfshirë do të duhet të bëjnë më shumë sesa të paraqiten në dhomën e tejmbushur të Mëngjesit Kombëtar të Lutjeve për të liruar veten nga pasojat e veprimeve të tyre, veçanërisht pasi Iniciativa Globale Kundër Krimit të Organizuar Transnacional nënvizon pretendimet se praktika thelbësore e pastrimit të naftës ruse vazhdon. Aleatëve të Amerikës, aleatëve të NATO-s, nuk mund t’u jepet një lejekalim për të kompromentuar zyrtarët amerikanë, në mënyrë që këta të ndihmojnë anën ruse të një konflikti që Amerika po e kundërshton në mënyrë aktive.

Për të sjellë stabilitet në Ballkan, përgjegjësia në fund të fundit është mbi njerëzit e Ballkanit. Megjithatë, SHBA mund të ketë dhe mund të luajë ende një rol më efektiv. Kjo administratë amerikane trashëgoi një platformë të gatshme për krijimin e paqes përmes diplomacisë ekonomike, por zgjodhi që ajo të shpërbëhej. Duhet ta ringjallë.

Në vitin 2017, unë isha palë në një sërë takimesh, duke filluar nga Jerusalemi dhe deri në Kosovë, në përpjekje për të vendosur lidhje më të thella ekonomike mes dy vendeve. Ajo që nisi si një nismë ekonomike (një zgjerim i rolit që luajta si Kryetar i Dhomës Amerikane të Tregtisë), tregoi potencial për implikime diplomatike. Në atë fazë, unë përdora lidhjet e mia nëpërmjet rolit tim si Zëvendës President Global i Legjislacionit të Republikanëve amerikanë në Diasporë për t’ia kaluar stafetën përmes anëtarëve Republikanë të Diasporës në Gjermani te ambasadori Richard Grenell, të cilin Presidenti Trump më vonë e emëroi si të dërguar special për bisedimet Serbi-Kosovë. Puna e ambasadorit Grenell rezultoi në “Marrëveshjen e Washington-it” ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Marrëveshja përfshinte hapa drejt diversifikimit të energjisë dhe pavarësisë. Në rastin e Serbisë kjo nënkuptonte një pavarësi më të madhe energjetike nga Rusia. Korporata Financiare e Zhvillimit të SHBA-së vendosi lidhje më të mëdha me rajonin, duke përfshirë emërimin e një përfaqësuesi rezident. Ambasadat e SHBA brenda rajonit filluan të promovojnë energji dhe investime më të mëdha amerikane, duke përfshirë ardhjen e Exxon në Shqipëri.

Megjithatë, interesi i administratës aktuale për rajonin filloi të shpërbëhej ngadalë. Përfaqësuesi rajonal i DFC-së u shkarkua dhe nuk u zëvendësua. Mbështetja për investime për hidrocentralet e reja ka ngecur. Firmat amerikane, përfshirë Exxon, shfaqja e së cilës në promovimin e eksporteve amerikane të gazit ishte paralajmëruar, bënë një dalje të qetë. Së fundmi, qeveria amerikane bëri hapin e jashtëzakonshëm, jo vetëm për të braktisur në mënyrë pasive përfitimet e saj në diplomacinë ekonomike, por për të ndërprerë plotësisht eksportet e gazit amerikan. A janë të befasuar tani Shtetet e Bashkuara që dora e ndikimit të Rusisë mbetet e fortë në rajon?

Amerika duhet të zgjohet para realitetit ballkanik. Ajo duhet të ndalojë së toleruari aktorë individualë të korruptuar që mbështillen me flamurin amerikan për të promovuar politiko-pasurinë e tyre duke kompromentuar sigurinë amerikane. Amerika duhet të ndalojë vargun aktual të gabimeve në diplomacinë ekonomike dhe të riangazhohet me rajonin, jo vetëm diplomatikisht dhe ushtarakisht, por financiarisht, siç është iniciuar nga Marrëveshja e Washington-it. Ndryshe, më e mira që duhet të shpresojë Amerika dhe Ballkani përballë luftërave dhe thashethemeve për luftë, janë vetëm disa selfie me një zyrtar të Departamentit të Shtetit

Politiko

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,014
    Postimet në Bllog
    22

“A mendoni se do të hetoheni për rastin McGonigal”? Rama: Do e takoja sërish po të kthehesha prapa, ia keni futur…

Emri:  rama-2-1.jpg

Shikime: 379

Madhësia:  19.8 KB

Kryeministri Edi Rama është pyetur pas mbledhjes së zhvilluar në selinë e PS-së lidhur me rastin e ish-shefit të kundërzbulimit të FBI, Charles McGonigal, duke thënë se në prononcimet e tij ai i është referuar “pikë për pikë çfarë është thënë në dokumentet zyrtare në SHBA”.

Rama theksoi se nëse do të kthehej pas në kohë do e takonte sërish McGonigal si një zyrtar nga një vend aleat, siç është SHBA.

Teksa po largohej nga gazetarët para selisë rozë, Rama u shpreh “te kjo çështje ja keni futur kot”.

Video

McGonigal është dënuar me 28 muaj burg sepse u provua ndryshe nga ajo që keni thënë ju për marrjen e parave nga Agron Neza? A mendoni se do hetoheni për këtë rast, sepse McGonigal është dënuar sepse në një farë mënyre është korruptuar nga kryeministri i Shqipërisë.

Rama: Mos më ndërprit, unë në prononcimet e mia lidhur me këtë rast i jam referuar pikë për pikë çfarë është thënë në dokumentet zyrtare në SHBA, sepse vetë nuk kam pasur dijeni me ato që janë thënë.

Prokurorja tha se paratë janë dhënë për të krijuar lidhje me zyrtarët shqiptarë? Ju e keni takuar.

Rama: Do e takoja sa herë të kthehesha prapa, sepse po të më kërkohen takime nga zyrtarë të vendeve aleate, do i mirëpres gjithmonë.

Te kjo çështje duhet ta pranoj se ja keni futur kot.

Balkanweb

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,014
    Postimet në Bllog
    22

‘Ishte biznesmen në Shqipëri’/ McGonigalit i mbaron afati si administrator, u pagua nën dorë dhe goditi opozitën

Emri:  auto_maxresdefault1710160944.jpg

Shikime: 389

Madhësia:  43.4 KB

Në mes të Shkurtit 2024 ka përfunduar afati i emërimit si administrator i Charles McGonigal në kompaninë “Law Office and Investigation”, duke i dhënë fund biznesit fiktiv të ish-kryeagjentit të FBI-së në Shqipëri.

McGonigal u emërua ortak dhe administrator i shoqërisë me seli në Tiranë pasi ai u largua nga Shërbimi aktiv si Drejtues i Anti-Terrorizmit në Zyrën e Byrosë Federale të Hetimit në Nju Jork.

Të dhëna të shumta treguan se McGonigal e përdori prezencën në Shqipëri për të kryer aktivitet lobimi informal në favor të qeverisë së Edi Ramës.

Ai u shënua si ortak dhe administrator në zyrën private në Shqipëri në 21 shkurt 2019.

Bashkë me McGonigalin, në studion “Law Office and Investigation” u regjistruan si ortak edhe ish-agjenti tjetër i FBI-së, Mark Thomas Rossini, i cili u përdor nga mediat pranë qeverisë për të goditur Sali Berishën, si edhe shqiptaro-amerikani Agron Nezaj.

Kompania shqiptare e McGonigalit ka pezulluar aktivitetin e saj në nëntor të vitit 2019, megjithatë ajo ende nuk është ç’regjistruar.

Charles McGonigal ishte subjekt i dy hetimeve penale të zhvilluara një në Nju Jork dhe një në Uashington.

Në dosjen e Nju Jorkut, ai akuzohej se kishte lehtësuar pozitat e një oligarku rus, Oleg Deripaska, të sanksionuar nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Ndoshta për një koincidencë perfekte, Deripaska ka pasur aktivitet tregtar në Shqipëri deri para dy vjetësh.

Për këtë dosje, Charles McGonigal u dënua me 4 vjet e dy muaj.

Ndërsa në dosjen e dytë kundër McGonigalit të zhvilluar nga prokuroria e Uashingtonit, ajo që njihet edhe si “dosja Shqiptare”, ish-kryeagjenti i FBI-së u dënua me 28 muaj burg.

Ai u akuzua zyrtarisht se kishte marrë 225 mijë dollarë nga shqiptaro-amerikani Agron Nezaj gjatë kohës që ishte në detyrë, si edhe kishte fshehur kontaktet me zyrtarë të lartë shqiptarë, përfshirë kryeministrin Edi Rama dhe njerëz pranë tij.

Dosja hetimore e Uashingtonit zbuloi se McGonigal, pasi kishte marrë pagesat nga Nezaj, kishte nxitur nisjen e një hetimi penal të personave që kishin lidhje me opozitën shqiptare.

Hetimi i nxitur nga McGonigal mbështetej në të dhëna që atij i ishin sugjeruar nga zyra e Edi Ramës dhe ku ishin të përfshirë këshilltari i jashtëm i kryeministrit, Dorian Duçka, si edhe Agron Nezaj.

Emri:  auto_b5f324dd-20ef-4fdb-b2cd-cbe627f7d8631710160899.jpg

Shikime: 379

Madhësia:  18.9 KB

Emri:  auto_7112fd2d-17df-4e99-b102-2e9db7d6fe601710160903.jpg

Shikime: 378

Madhësia:  62.5 KB

Emri:  auto_c62ba157-8eb5-4aa3-bced-c88ff555fffd1710160908.jpg

Shikime: 378

Madhësia:  69.8 KB

Syri

Faqja 7 prej 7 FillimFillim ... 567

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 31
    Postimi i Fundit: 27-12-2017, 08:49
  2. Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama do të vizitojë Beogradin
    Nga DYDRINAS në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 15-01-2014, 23:32
  3. Nata e Bardhe: Kryeministri Rama kërcen Napolonin ne Kryeministri
    Nga DYDRINAS në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 31
    Postimi i Fundit: 04-12-2013, 21:48
  4. Wahabizmi - shpikje e agjentëve të fshehtë britanik
    Nga F.M në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 30-08-2009, 11:49
  5. Kush do te Jete Kryeministri i Ardheshem i Shqiperise
    Nga alproud në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 38
    Postimi i Fundit: 30-08-2008, 16:45

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •