Izraeli e dinte planin e sulmit të Hamasit më shumë se një vit më parë
Nga Adam Goldman dhe Ronen Bergman
Evgenia Simanovich vrapon në strehën e betonit të përforcuar të shtëpisë së familjes, disa çaste pasi sirenat e raketave u dëgjuan në Ashkelon, Izrael të shtunën, 7 tetor 2023. Zyrtarët izraelitë morën planin e betejës së Hamasit për 7 tetor... (Tamir Kalifa / Nju Jork Times)
Druri mblidhet nga pemët e prera në varreza për dru zjarri për t'u përdorur për ndezjen e zjarrit dhe gatimin në qendër të Khan Younis, në Rripin jugor të Gazës, të mërkurën, 29 nëntor 2023. (Yousef Masoud / The New York Times)
Tymi ngrihet në qytetin e Gazës në distancë mbi gardhin e thyer të sigurisë në Kfar Aza, një fshat që u sulmua nga persona të armatosur të Hamasit ditë më parë, më 10 tetor 2023. Zyrtarët izraelitë morën planin e betejës së Hamasit për... (Sergey Ponomarev / New York Times)
Njerëzit mblidhen rreth një zjarri në muzg mes shtëpive të shkatërruara nga sulmet ajrore izraelite në Khan Younis, në Rripin jugor të Gazës, të mërkurën, 29 nëntor 2023. (Yousef Masoud / The New York Times)
TEL AVIV, Izrael — Zyrtarët izraelitë morën planin e betejës së Hamasit për sulmin terrorist të 7 tetorit më shumë se një vit përpara se të ndodhte, tregojnë dokumentet, emailet dhe intervistat. Por zyrtarët e ushtrisë dhe inteligjencës izraelite e hodhën poshtë planin si aspirativ, duke e konsideruar atë shumë të vështirë për ta zbatuar Hamasin.
Dokumenti afërsisht 40 faqesh, të cilin autoritetet izraelite e koduan me emrin "Muri i Jerikosë", përshkruan, pikë për pikë, pikërisht llojin e pushtimit shkatërrues që çoi në vdekjen e rreth 1200 njerëzve.
Dokumenti i përkthyer, i cili u rishikua nga The New York Times, nuk caktoi një datë për sulmin, por përshkruante një sulm metodik të krijuar për të mposhtur fortifikimet rreth Rripit të Gazës, për të pushtuar qytetet izraelite dhe për të sulmuar bazat kryesore ushtarake, duke përfshirë një divizion. selinë.
Hamasi e ndoqi planin me saktësi tronditëse. Dokumenti bëri thirrje për një breshëri raketash në fillim të sulmit, dronët për të rrëzuar kamerat e sigurisë dhe mitralozat e automatizuar përgjatë kufirit, dhe persona të armatosur që të derdheshin në Izrael masivisht me paragliderë, motoçikleta dhe në këmbë - të gjitha këto. ka ndodhur me 7 tetor.
Plani përfshinte gjithashtu detaje rreth vendndodhjes dhe madhësisë së forcave ushtarake izraelite, qendrave të komunikimit dhe informacioneve të tjera të ndjeshme, duke ngritur pyetje rreth mënyrës se si Hamasi mblodhi inteligjencën e tij dhe nëse kishte rrjedhje brenda institucionit të sigurisë izraelite.
Dokumenti qarkulloi gjerësisht midis udhëheqësve të ushtrisë dhe inteligjencës izraelite, por ekspertët përcaktuan se një sulm i asaj shkalle dhe ambicieje ishte përtej aftësive të Hamasit, sipas dokumenteve dhe zyrtarëve. Është e paqartë nëse kryeministri Benjamin Netanyahu apo udhëheqës të tjerë të lartë politikë e panë dokumentin gjithashtu.
Vitin e kaluar, menjëherë pas marrjes së dokumentit, zyrtarët në divizionin ushtarak izraelit të Gazës, i cili është përgjegjës për mbrojtjen e kufirit me Gazën, thanë se qëllimet e Hamasit ishin të paqarta.
“Nuk është ende e mundur të përcaktohet nëse plani është pranuar plotësisht dhe si do të manifestohet”, lexohet në një vlerësim ushtarak të rishikuar nga Times.
Më pas, në korrik, vetëm tre muaj përpara sulmeve, një analist veteran me Njësinë 8200, agjencia e inteligjencës së sinjaleve të Izraelit, paralajmëroi se Hamasi kishte kryer një stërvitje intensive, njëditore, e cila dukej e ngjashme me atë që ishte përshkruar në plan.
Por një kolonel në divizionin e Gazës i hoqi shqetësimet e saj, sipas emaileve të koduara të shikuara nga Times.
“Unë e përgënjeshtroj plotësisht se skenari është imagjinar”, shkroi analisti në shkëmbimet e postës elektronike. Stërvitja e Hamasit, tha ajo, përputhej plotësisht me "përmbajtjen e Jericho Wall".
“Është një plan i krijuar për të nisur një luftë,” shtoi ajo. "Nuk është thjesht një bastisje në një fshat."
Zyrtarët privatisht pranojnë se, nëse ushtria do t'i kishte marrë seriozisht këto paralajmërime dhe do të kishte ridrejtuar përforcime të rëndësishme në jug, ku Hamasi sulmoi, Izraeli mund t'i kishte zbehur sulmet ose ndoshta edhe t'i parandalonte ato.
Në vend të kësaj, ushtria izraelite ishte e papërgatitur ndërsa terroristët dolën nga Rripi i Gazës. Ishte dita më vdekjeprurëse në historinë e Izraelit.
Zyrtarët izraelitë të sigurisë kanë pranuar tashmë se ata dështuan në mbrojtjen e vendit dhe qeveria pritet të mbledhë një komision për të studiuar ngjarjet që çuan në sulmet. Dokumenti Jericho Wall nxjerr në pah një kaskadë shumëvjeçare gabimesh që arritën kulmin në atë që zyrtarët tani e konsiderojnë si dështimin më të keq të inteligjencës izraelite që nga sulmi i befasishëm që çoi në luftën arabo-izraelite të vitit 1973.
Në themel të të gjitha këtyre dështimeve ishte një besim i vetëm, fatalisht i pasaktë se Hamasit i mungonte aftësia për të sulmuar dhe nuk do të guxonte ta bënte këtë. Ky besim ishte aq i rrënjosur në qeverinë izraelite, thanë zyrtarët, saqë ata shpërfillën provat në rritje për të kundërtën.
Ushtria izraelite dhe Agjencia izraelite e Sigurisë, e cila është përgjegjëse për antiterrorizmin në Gaza, nuk pranuan të komentojnë.
Zyrtarët nuk thanë se si e morën dokumentin e Jericho Wall, por ishte ndër disa versione të planeve të sulmit të mbledhura gjatë viteve. Një memorandum i Ministrisë së Mbrojtjes të vitit 2016, i parë nga Times, për shembull, thotë, "Hamasi synon të zhvendosë konfrontimin e radhës në territorin izraelit."
Një sulm i tillë ka shumë të ngjarë të përfshijë marrjen e pengjeve dhe "pushtimin e një komuniteti izraelit (dhe ndoshta edhe të një numri komunitetesh)", thuhet në memorandum.
Dokumenti i Murit të Jerikos, i quajtur për fortifikimet e lashta në Bregun Perëndimor të ditëve moderne, ishte edhe më i qartë. Ai detajonte sulmet me raketa për të shpërqendruar ushtarët izraelitë dhe për t'i dërguar ata me nxitim në bunkerë dhe dronët për të çaktivizuar masat e hollësishme të sigurisë përgjatë gardhit kufitar që ndan Izraelin dhe Gazën.
Luftëtarët e Hamasit më pas do të thyenin 60 pika në mur, duke sulmuar përtej kufirit në Izrael. Dokumenti fillon me një citim nga Kurani: “I befasoni ata përmes portës. Nëse e bëni, sigurisht që do të mbizotëroni.”
E njëjta frazë është përdorur gjerësisht nga Hamasi në videot dhe deklaratat e tij që nga 7 tetori.
Një nga objektivat më të rëndësishme të përshkruara në dokument ishte pushtimi i bazës ushtarake izraelite në Re'im, e cila është shtëpia e divizionit të Gazës përgjegjëse për mbrojtjen e rajonit. U renditën edhe baza të tjera që binin nën komandën e divizionit.
Hamasi e realizoi atë objektiv më 7 tetor, duke u inatosur nëpër Re'im dhe duke kapërcyer pjesë të bazës.
Guximi i planit, thanë zyrtarët, e bëri të lehtë nënvlerësimin e tij. Të gjithë ushtarakët shkruajnë plane që nuk i përdorin kurrë, dhe zyrtarët izraelitë vlerësuan se, edhe nëse Hamasi do të pushtonte, mund të grumbullonte një forcë prej disa dhjetëra, jo qindra që sulmuan përfundimisht.
Izraeli gjithashtu kishte keqkuptuar veprimet e Hamasit. Grupi kishte negociuar për leje për të lejuar palestinezët të punonin në Izrael, gjë që zyrtarët izraelitë e morën si një shenjë se Hamasi nuk po kërkonte një luftë.
Por Hamasi kishte hartuar plane sulmi për shumë vite dhe zyrtarët izraelitë kishin marrë në dorë përsëritjet e mëparshme të tyre. Ajo që mund të ishte një grusht shteti i inteligjencës u kthye në një nga llogaritjet më të këqija në historinë 75-vjeçare të Izraelit.
Në shtator 2016, zyra e ministrit të mbrojtjes përpiloi një memorandum top-sekret bazuar në një përsëritje shumë më të hershme të një plani sulmi të Hamasit. Memorandumi, i cili u nënshkrua nga ministri i mbrojtjes në atë kohë, Avigdor Lieberman, thoshte se një pushtim dhe marrja e pengjeve "do të çonte në dëmtime të rënda në vetëdijen dhe moralin e qytetarëve të Izraelit".
Memorandumi, i cili u shikua nga Times, thoshte se Hamasi kishte blerë armë të sofistikuara, bllokues GPS dhe drone. Ai tha gjithashtu se Hamasi kishte rritur forcën e tij luftarake në 27,000 njerëz – duke shtuar 6,000 në radhët e tij në një periudhë dyvjeçare. Hamasi kishte shpresuar të arrinte 40,000 deri në vitin 2020, përcaktoi memorandumi.
Vitin e kaluar, pasi Izraeli mori dokumentin e Jeriko Murit, divizioni ushtarak i Gazës hartoi vlerësimin e tij të inteligjencës për këtë plan të fundit pushtues.
Hamasi kishte “vendosur të planifikonte një bastisje të re, të paprecedentë në shtrirjen e tij”, shkruan analistët në vlerësimin e rishikuar nga Times. Ai tha se Hamasi synonte të kryente një operacion mashtrimi të ndjekur nga një "manovër në shkallë të gjerë" me qëllim të mposhtjes së divizionit.
Por divizioni i Gazës iu referua planit si një "busull". Me fjalë të tjera, divizioni përcaktoi se Hamasi e dinte se ku donte të shkonte, por nuk kishte arritur ende atje.
Më 6 korrik 2023, analisti veteran i Njësisë 8200 i shkroi një grupi ekspertësh të tjerë të inteligjencës se dhjetëra komando të Hamasit kishin kryer kohët e fundit stërvitje stërvitore, me komandantët e lartë të Hamasit që vëzhgonin.
Trajnimi përfshinte një vrapim të thatë të rrëzimit të avionëve izraelitë dhe marrjen nën kontroll të një kibuci dhe një baze trajnimi ushtarak, duke vrarë të gjithë kadetët. Gjatë stërvitjes, luftëtarët e Hamasit përdorën të njëjtën frazë nga Kurani që u shfaq në krye të planit të sulmit në Murin e Jerikosë, shkroi ajo në shkëmbimet e postës elektronike të shikuara nga Times.
Analisti paralajmëroi se stërvitja ndoqi nga afër planin e Murit të Jerikos dhe se Hamasi po ndërtonte kapacitetin për ta zbatuar atë.
Koloneli në divizionin e Gazës duartrokiti analizën, por tha se stërvitja ishte pjesë e një skenari "krejtësisht imagjinativ", jo një tregues i aftësisë së Hamasit për ta arritur atë.
“Me pak fjalë, le të presim me durim”, shkroi koloneli.
Kthimi dhe kthimi vazhdoi, me disa kolegë që mbështesin përfundimin origjinal të analistit. Së shpejti, ajo mori mësimet e luftës së vitit 1973, në të cilën ushtritë siriane dhe egjiptiane pushtuan mbrojtjen izraelite. Forcat izraelite u rigrupuan dhe zmbrapsën pushtimin, por dështimi i inteligjencës ka shërbyer prej kohësh si një mësim për zyrtarët izraelitë të sigurisë.
"Ne kemi kaluar tashmë një përvojë të ngjashme 50 vjet më parë në frontin jugor në lidhje me një skenar që dukej imagjinar dhe historia mund të përsëritet nëse nuk jemi të kujdesshëm," u shkruan analistja kolegëve të saj.
Ndërsa ishte ogurzi, asnjë nga emailet nuk parashikonte se lufta ishte e afërt. As analisti nuk e sfidoi mençurinë konvencionale midis zyrtarëve të inteligjencës izraelite se Yahya Sinwar, lideri i Hamasit, nuk ishte i interesuar për luftë me Izraelin. Por ajo vlerësoi saktë se aftësitë e Hamasit ishin përmirësuar në mënyrë drastike. Hendeku midis të mundshmes dhe asaj aspiruese ishte ngushtuar ndjeshëm.
Dështimet për të lidhur pikat i bënë jehonë një tjetër dështimi analitik më shumë se dy dekada më parë, kur autoritetet amerikane kishin gjithashtu indikacione të shumta se grupi terrorist al-Kaida po përgatiste një sulm. Sulmet e 11 shtatorit 2001 ndaj Qendrës Botërore të Tregtisë dhe Pentagonit ishin kryesisht një dështim i analizës dhe imagjinatës, përfundoi një komision qeveritar.
"Dështimi i inteligjencës izraelite më 7 tetor po tingëllon gjithnjë e më shumë si 11 shtatori ynë," tha Ted Singer, një zyrtar i lartë i CIA-s i pensionuar së fundmi, i cili punoi gjerësisht në Lindjen e Mesme. “Dështimi do të jetë një boshllëk në analizë për të paraqitur një tablo bindëse për lidershipin ushtarak dhe politik se Hamasi kishte synimin për të nisur sulmin kur e bëri këtë.”
Burimi: NYT
Krijoni Kontakt