BE miraton zyrtarisht kufirin e çmimit të naftës ruse
Blloku do të kufizojë çmimin në 60 dollarë për fuçi dhe të paktën 5% nën mesataren e tregut
BE ka vendosur të kufizojë çmimin e eksporteve ruse të naftës në det në 60 dollarë për fuçi, sipas botimit të fundit të Gazetës Zyrtare të BE-së, botuar të shtunën. Rusia ka deklaruar vazhdimisht se nuk do të tregtojë me kompanitë që miratojnë kufirin e çmimeve.
" Këshilli vendosi sot të vendosë një kufi të çmimit të naftës për naftën bruto dhe vajrat e naftës dhe vajrat e marra nga mineralet bituminoze që kanë origjinë ose eksportohen nga Rusia, në 60 USD për fuçi ," tha Këshilli i BE-së në një deklaratë pas publikimit.
Masa do të hyjë në fuqi më 5 dhjetor, me një periudhë tranzicioni prej 45 ditësh për anijet që transportojnë naftë ruse të blerë dhe ngarkuar përpara kësaj date, dhe të shkarkuara në portin e destinacionit përpara 19 janarit 2023.
Kufiri do të rishikohet çdo dy muaj " për t'iu përshtatur situatës së tregut ", me një periudhë tranzicioni prej 90 ditësh pas çdo ndryshimi. Kufijtë e mëtejshëm të çmimeve do të vendosen të paktën 5% nën çmimin mesatar të tregut për naftën ruse, bazuar në të dhënat nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë.
“ Ndalohet ofrimi i asistencës teknike, drejtpërdrejt ose tërthorazi, shërbime ndërmjetësimi ose financimi ose asistencë financiare, në lidhje me tregtimin, ndërmjetësimin ose transportin, duke përfshirë transferimet nga anije në anije, në vendet e treta të naftës bruto ose produkteve të naftës. …që kanë origjinë nga Rusia ose që janë eksportuar nga Rusia, ” sqaroi BE-ja në Journal.
Nafta dhe produktet e naftës ruse që shiten në ose nën pragun e 60 dollarëve do të përjashtohen nga këto kufizime. Për më tepër, një kufi për produktet e tjera të naftës të Rusisë do të hyjë në fuqi më 5 shkurt.
Këshilli tha se anijet që transportojnë qëllimisht naftën ruse të shitur mbi kufirin e çmimit do të përballen me pasoja, të tilla si ndalimi i sigurimit të BE-së dhe financimi dhe shërbimi i lidhur me anijet me flamur të vendeve të treta. Nëse një anije e BE-së shkel kapakun, ajo mund të ndëshkohet në përputhje me legjislacionin kombëtar të çdo shteti anëtar.
Rusia ka paralajmëruar vazhdimisht se nuk do të furnizojë energjinë e saj për vendet që mbështesin kufirin e çmimit.
Burimi: RT
Krijoni Kontakt