Close
Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 34
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,963
    Postimet në Bllog
    22

Gjigandët e teknologjisë sulmojnë fjalën e lirë në një sulm të koordinuar mirë

Në një sulm të paramenduar dhe parapërgatitur, gjigandët e teknologjisë në Amerikë kanë goditur fjalën e lirë duke aplikuar një censurë në masë karshi presidentit Trump dhe gjithë mbështetësve të tij. Në 48 orët e fundit, ja çfarë ka ndodhur:

- Twitter ka mbyllur llogarinë e presidentit Trump në mënyrë permanente. Udhëheqësi më i plotfuqishëm i botës që kontrollon kodet e armëve bërthamore, nuk i lejohet më të shprehi atë që mendon në Twitter për 88 milion ndjekësit e tij në Twitter.

- Facebook, ashtu si Twitter, ka mbullur në mënyrë permanente të gjitha llogaritë e presidentit Trump, fushatës së tij, shumë faqeve popullore konservative në FB, me justifikimin e "nxitjes se dhunës".

- Google dhe Apple, kanë hequr nga dyqani i tyre i aplikacioneve, Parler, që është një rrjet shoqëror i ngjashëm me twitter që bën të mundur komunikimin e lirshëm të anëtarëve në platformën e tyre. Ky akt bën që përdoruesit e telefonave iPhone dhe Android të mos mund ta shkarkojnë e përdorin Parler në telefonat e tyre. Parler mund të vizitohet vetëm nga Interneti me një shfletues.

- Amazon është kompania që Parler përdor për mundësimin e shërbimit të tyre në Internet. Amazon i ka nisur sot një letër kompanisë Parler që do t'i pezulloje e ndërpresi shërbimet e ofruara deri më sot në mesnatën e së dielës. Ky akt do të bëjë që Parler të mos punojë më fare as në telefon dhe as në Internet.

Kush do ta mbrojë atë të shenjtën, Fjalën e Lirë???

i regjistruar
    Anëtarësuar
    17-10-2007
    Vendndodhja
    Diku ne emigrim
    Postime
    708

Për: Gjigandët e teknologjisë sulmojnë fjalën e lirë në një sulm të koordinuar mirë

Mire t'i behet, se kur twitter dhe facebook mbyllnin llogarite e persona te thjesht mbanin sehir, por ato u rriten si ai gjarperi qe pasi rritet dhe forcohet ha te zotin.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,963
    Postimet në Bllog
    22

Për: Gjigandët e teknologjisë sulmojnë fjalën e lirë në një sulm të koordinuar mirë

LAJMI I FUNDIT: Kompania Parler ka hedhur ne gjyq kompanine Amazon per shkelje te rregullave anti-monopoliste, shkelje te kontrates ligjore dhe nderhyrje te paligjshme ne biznesin e nje kompanie private. I kerkon gjykates federale qe te detyroje Amazon te riktheje platformen e Parler ne funksionim.

Qe prej mesnates se djeshme, platforma Parler nuk punon.

Kompania eshte shprehur se eshte duke punuar qe te riktheje platformen ne linje, brenda nje kohe 1 javore, edhe pa mbeshtetjen e Amazon.

Albo
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 11-01-2021 më 15:51

i regjistruar
    Anëtarësuar
    17-10-2007
    Vendndodhja
    Diku ne emigrim
    Postime
    708

Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    LAJMI I FUNDIT: Kompania Parler ka hedhur ne gjyq kompanine Amazon per shkelje te rregullave anti-monopoliste, shkelje te kontrates ligjore dhe nderhyrje te paligjshme ne biznesin e nje kompanie private. I kerkon gjykates federale qe te detyroje Amazon te riktheje platformen e Parler ne funksionim.

Qe prej mesnates se djeshme, platforma Parler nuk punon.

Kompania eshte shprehur se eshte duke punuar qe te riktheje platformen ne linje, brenda nje kohe 1 javore, edhe pa mbeshtetjen e Amazon.

Albo
    Mendova se mos e kisha une fajin..

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,963
    Postimet në Bllog
    22

Presidenti Trump: Gjigandet e teknologjise, bene nje gabim te madh!

Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 13-01-2021 më 01:02

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,963
    Postimet në Bllog
    22

E vërteta shfaqet lakuriq: Rrjetet sociale kanë censuruar publikun për llogari të pushtetarëve

Zuckerberg i shpjegon Joe Rogan pse Facebook censuroi historinë e laptopit Hunter Biden

Rrënjët e censurës së mediave sociale më në fund po ekspozohen.

Emri:  Mark_Zuckerberg_Rogan_Show.jpg

Shikime: 1191

Madhësia:  20.6 KB

Në një podcast të fundit të Joe Rogan, CEO i Meta, Mark Zuckerberg shpjegoi zinxhirin e ngjarjeve që çuan Facebook në censurimin e historisë së laptopit Hunter Biden dhe se si ndodhi ajo censurë. Historia, për të cilën shumë argumentojnë se ishte një faktor kyç në zgjedhjet e vitit 2020, u ndalua në mënyrë famëkeqe nga Twitter menjëherë pasi doli. Në atë kohë, Facebook njoftoi se po "ulnin shpërndarjen e tij" në platformën e tyre, por ofroi detaje minimale se si dhe pse.

Në fund të tetorit të vitit 2020, Zuckerberg shpjegoi në një seancë dëgjimore në Senat se FBI e kishte paralajmëruar Facebook-un të ishte në "gadishmëri të shtuar" në lidhje me "operacionet e hakerave dhe rrjedhjeve" që çuan në zgjedhje, gjë që është pjesë e asaj që i bëri ata të mbyllnin përkohësisht historinë. .

Megjithëse Zuckerberg nuk zbuloi ndonjë informacion veçanërisht të ri me Rogan, biseda po shkakton mjaft bujë dhe ka rritur vëmendjen e publikut mbi rolin e qeverisë federale në censurimin e mediave sociale.

"Në thelb sfondi këtu," tha Zuckerberg , "është FBI, mendoj se në thelb erdhi tek ne, disa njerëz në ekipin tonë, dhe ishte si 'Hej, vetëm që ta dini, duhet të jeni në gatishmëri të lartë. Menduam se kishte shumë propagandë ruse në zgjedhjet e 2016-ës. Ne e kemi vënë re se në thelb do të ketë një lloj hale të ngjashme me atë, kështu që thjesht jini vigjilentë.'”

Zuckerberg theksoi se Facebook nuk e ndaloi plotësisht historinë siç bëri Twitter, por vetëm reduktoi shpërndarjen e saj.

“Për…mendoj se ishin pesë apo shtatë ditë kur në thelb po përcaktohej nëse ishte false, shpërndarja në Facebook u ul, por njerëzit ende lejoheshin ta shpërndanin atë. Kështu që ju mund ta ndani atë, mund ta konsumoni akoma”, vazhdoi Zuckerberg.

“Kështu që kur thoni 'shpërndarja është zvogëluar.' Si funksionon kjo?” pyeti Rogan.

“Në thelb renditja në burimet e lajmeve ishte pak më pak. Kështu që më pak njerëz e panë atë se sa do ta shihnin ndryshe”, u përgjigj Zuckerberg.

"Me sa përqindje?"

“Nuk e di nga maja e kokës. Por është...ka kuptim.”

Pasi komentoi natyrën “hiper-politike” të historisë, Zuckerberg përsëriti se komentet e FBI-së ishin një faktor kyç në vendim.

"Ne thjesht menduam, 'hej shiko, nëse FBI'—që unë ende e shoh si një institucion legjitim në këtë vend, është një zbatim shumë profesional i ligjit—'nëse ata vijnë tek ne dhe na thonë se duhet të jemi në roje për diçka, atëherë dua ta marr seriozisht.'”

"A thanë ata në mënyrë specifike që ju duhet të ruani për atë histori?" pyeti Rogan.

“Jo, nuk më kujtohet nëse ishte ashtu konkretisht”, u përgjigj Zuckerberg, “por në thelb i përshtatej modelit”.

'Algoritmi'
    Për vite me radhë, krijuesit e përmbajtjes kanë pyetur veten nëse platformat e Big Tech si Facebook kanë censuruar në heshtje përmbajtjen e tyre. Meqenëse këto platforma janë kuti të tilla të zeza, është e pamundur të thuhet me siguri pse disa përmbajtje bëhen virale, ndërsa materialet e tjera, po aq interesante, duket se kanë probleme. Thashethemet kanë qarkulluar prej kohësh se "algoritmi" favorizon disa histori dhe llogari më shumë se të tjerat, por pa akses në fundin e fundit kjo ka qenë e vështirë të vërtetohet.

Edhe me komentet e fundit të Zuckerberg, ne ende nuk dimë shumë se si Facebook angazhohet në censurë ose saktësisht se çfarë lloj përmbajtjeje po censurohet. Por nëse mund të lexojmë mes rreshtave të komenteve të tij, mund të nxjerrim me siguri këtë shumë: ka një grup njerëzish që kontrollojnë se cila përmbajtje përhapet, dhe nëse ata madje dyshojnë për përmbajtjen tuaj, kjo do të dëmtojë.

Vetëm kjo duhet të jetë ftohëse. Ideja që një panel "ekspertësh" po vendos se cilat histori do të bëhen lajme kombëtare dhe cilat nuk do të dalin kurrë, është thellësisht shqetësuese. Po, keqinformimi ekziston, por rreziqet e lejimit të një grupi të vogël, me gjasë të njëanshëm për të kontrolluar bisedën kombëtare janë shumë më të mëdha se sa rreziqet e lejimit të përhapjes së informacionit "të gabuar" ose "mashtrues".

Dhe përveç kësaj, siç kanë treguar në mënyrë të përsëritur dy vitet e gjysmë të fundit, "dezinformimi" i sotëm shumë shpesh bëhet fakti i së nesërmes.

Por ndërsa kompanitë e mediave sociale që angazhohen në censurë është problematike në vetvete, përfshirja e FBI-së tregon për një problem shumë më të madh.

Arritja në rrënjën e problemit të censurës
    Një nga pikat që ngrihet shumë në diskutimin e censurës së Big Tech është fakti që platformat e mediave sociale janë kompani private dhe se për këtë arsye ato kanë të drejtë të moderojnë përmbajtjen siç e shohin të arsyeshme. Kjo është e vërtetë, dhe të ashtuquajturat ligje të "fjalës së lirë" që mandatojnë politika të moderuara të përmbajtjes së lirë duhet të kundërshtohen mbi këto baza.

Por siç theksojnë me zgjuarsi Dan Sanchez dhe Liam McCollum, ashtu si ligjet qeveritare që kërkojnë më pak censurë janë të gabuara, presioni qeveritar për të pasur më shumë censurë është gjithashtu i gabuar për të njëjtën arsye. Kur qeveria po kërcënon të rregullojë kompanitë për lejimin e përhapjes së dezinformatave, duke çuar në një shkallë të caktuar "vetëcensurimi", kjo gjithashtu është një shkelje e të drejtës së tyre për të zgjedhur politikat e tyre të moderimit të përmbajtjes.

"Kur një qeverie nuk i pëlqen përmbajtja që del nga një industri mediatike," shkruajnë ata , "nuk duhet gjithmonë të miratojë ligje formale për ta censuruar atë. Ndonjëherë, gjithçka që duhet të bëjnë politikanët dhe burokratët është ta bëjnë shumë të qartë pakënaqësinë e tyre për përmbajtjen dhe të kërcënojnë (qoftë në mënyrë implicite apo eksplicite) për të goditur industrinë. Në përgjithësi, një kërcënim është gjithçka që duhet për të frikësuar kompanitë private që të censurojnë veten e tyre për të parandaluar ose përgatitur për goditjen e afërt.”

Kjo është pikërisht ajo që ka ndodhur. CEO-t e Big Tech janë tërhequr para Kongresit përsëri dhe përsëri për t'u kërcënuar me rregullore nëse ata nuk arrijnë të "shplasin" dezinformimin. A mund ta fajësoni vërtet Facebook-un, pra, që shpejt pranoi kur FBI lë të kuptohet se dëshiron më shumë censurë? Mund të thuash se ata ishin teknikisht të lirë për të marrë vendimin e tyre, por të qenit teknikisht të lirë nuk do të thotë se ata ishin në të vërtetë të lirë.

Për të qenë të sigurt, Big Tech nuk duhet të lihet nga grepi. Ata janë pjesë e këtij problemi. Por faji për censurën e mediave sociale qëndron para së gjithash tek qeveria, jo tek kompanitë e teknologjisë.

Nuk është Big Tech (Teknologjia e Madhe) që ne duhet të frenojmë. Është Big Government (Qeveria e Madhe).

Patrick Carroll
    Patrick Carroll ka një diplomë në Inxhinieri Kimike nga Universiteti i Waterloo-s dhe është bashkëpunëtor redaktues në Fondacionin për Edukimin Ekonomik.

Burimi: Fee.org
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 02-09-2022 më 10:40

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,963
    Postimet në Bllog
    22

Për: E vërteta shfaqet lakuriq: Rrjetet sociale kanë censuruar publikun për llogari të pushtetarëve

Padia në Gjykatë: Shtëpia e Bardhë, Big Tech në ujdi për të censuruar 'dezinformatat'

Emri:  joe-biden.jpg

Shikime: 1148

Madhësia:  29.8 KB
    Administrata Biden u përplas me kompanitë e teknologjisë si Facebook dhe Twitter për të censuruar "dezinformatat" mbi COVID-19, sipas një peticioni nga Louisiana AG Jeff Landry dhe Missouri AG Eric Schmitt.

Administrata e Biden-it punoi së bashku me gjigantët e mediave sociale si Facebook dhe Twitter për të censuruar deklaratat që ata i konsideronin si "dezinformim" në lidhje me temat, duke përfshirë pandeminë COVID-19, thanë të enjten dy prokurorë të përgjithshëm republikanë të shtetit ndërsa kërkuan publikimin e emaileve midis degës së lartë ekzekutive. zyrtarët dhe titanët e Big Tech.

Në një peticion të depozituar të mërkurën në gjykatën federale të Luizianës, Prokurori i Përgjithshëm i shtetit Jeff Landry dhe homologu i tij i Misurit Eric Schmitt akuzuan se "dhjetëra zyrtarë federalë në të paktën njëmbëdhjetë agjenci federale" të përfshirë në një "Ndërmarrje federale të censurës" masive, të përhapur, me “qëllimi dhe efekti i presionit të platformave të mediave sociale për të censuruar dhe shtypur fjalimin privat që zyrtarët federalë nuk e favorizojnë”.

Administrata e Bidenit nuk ka qenë e turpshme të mbështetet në kompanitë e mediave sociale për të kontrolluar përmbajtjen e tyre. Më 15 korrik 2021, sekretarja e atëhershme e shtypit e Shtëpisë së Bardhë, Jen Psaki , pranoi se kolegët e saj “po shënonin postime problematike për Facebook që përhapnin dezinformata”.

“Është e rëndësishme të merren masa më të shpejta kundër postimeve të dëmshme… dhe Facebook duhet të lëvizë më shpejt për të hequr postimet e dëmshme dhunuese,” shtoi Psaki në atë kohë.

Të nesërmen, Biden akuzoi platforma si Facebook për "vrasje të njerëzve" duke lejuar të ashtuquajturin "dezinformim" të përhapet pa kontroll.

Emri:  biden-admin-social-media-03.jpg

Shikime: 1125

Madhësia:  41.6 KB
    Peticioni pretendonte se "dhjetëra zyrtarë federalë në të paktën njëmbëdhjetë agjenci federale" punuan me kompanitë e teknologjisë për t'u përfshirë në censurë.

Emri:  jen-psaki.jpg

Madhësia:  38.3 KB
    Ish-sekretarja e shtypit e Shtëpisë së Bardhë Jen Psaki pranoi në vitin 2021 se zyrtarët e Shtëpisë së Bardhë po shënonin postimet "problematike" në Facebook.

Menjëherë pas komenteve të Bidenit, një email nga një zyrtar i paidentifikuar i Facebook drejtuar kirurgut të përgjithshëm Vivek Murthy lexoi pjesërisht: “E di që ekipet tona u takuan sot për të kuptuar më mirë shtrirjen e asaj që Shtëpia e Bardhë pret nga ne në lidhje me dezinformatat në vazhdim”.

Shtatë ditë më vonë, më 23 korrik, i njëjti zyrtar i Facebook-ut informoi me krenari zyrtarët në Departamentin e Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore se kompania po ndërmerrte veprime kundër një grupi të quajtur "duzina e dezinformimit" për postimet e tyre rreth vaksinave COVID-19.

“[Ne] hoqëm 17 faqe, Grupe dhe llogari të tjera në Instagram të lidhura me duzinën e dizinformimit (kështu që gjithsej 39 Profile, Faqe, Grupe dhe llogari IG janë fshirë deri më tani, duke rezultuar që çdo anëtar i duzinës disinfo kishte të paktën një një subjekt i tillë u hoq),” shkruhej në email, duke shtuar më vonë: “Ne zgjeruam gjithashtu grupin e pretendimeve të rreme që heqim për të vazhduar me tendencat e fundit të dezinformatave që po shohim”.

Marrëdhënia ishte aq komode sa më 20 korrik 2021, Drejtori Dixhital i Ekipit të Reagimit ndaj COVID-19 të Shtëpisë së Bardhë, Clarke Humphrey, mori një përgjigje nga Facebook në pak sekonda kur pyeti për heqjen e një llogarie të rreme të Dr. Anthony Fauci në Instagram.

"Përshëndetje - ndonjë mënyrë mund ta heqim këtë?" Humphrey shkroi , së bashku me një lidhje me llogarinë. "Në fakt nuk është një nga tonat."

"Po, në të!" përgjigja u kthye.

Një email tjetër, nga prilli 2021, tregon një takim të planifikuar për punonjësit e Shtëpisë së Bardhë që do të "informohen nga Twitter mbi informacionin e gabuar të vaksinave". Akoma një tjetër rekord, nga 28 korriku i atij viti, tregon një zyrtar të Facebook-ut që i propozon një homologu të CDC-së që “përveç takimeve tona javore, të bëjmë një takim mujor të keqinformimit/zbulimit, me ndoshta tema pretendimi të komunikuara disa ditë më parë në mënyrë që të mund të sillni ekspertët që përputhen dhe bisedoni rastësisht për 30 minuta ose më shumë.”

"Po, ne do të donim ta bënim këtë," u përgjigj zyrtari i CDC.

Emri:  eric-schimitt.jpg

Shikime: 1126

Madhësia:  42.9 KB
    Schmitt tha në një deklaratë se Shtëpia e Bardhë ka një "marrëdhënie incestuoze me kompanitë e mediave sociale".

"Ne kemi marrë tashmë një sërë dokumentesh që vërtetojnë qartë se qeveria federale ka një marrëdhënie incestuoze me kompanitë e mediave sociale dhe koordinon qartësisht për të censuruar lirinë e fjalës, por nuk kemi mbaruar," tha Schmitt në një deklaratë të enjten.

“Departamenti i Drejtësisë po fshihet pas privilegjit ekzekutiv dhe ka refuzuar të anulojë komunikimet midis zyrtarëve më të lartë të administratës Biden dhe kompanive të mediave sociale. Kjo është arsyeja pse, dje, ne i kërkuam Gjykatës që të detyrojë Departamentin e Drejtësisë të prodhojë ato shënime. Sapo kemi filluar – qëndroni të sintonizuar.”

AG-të thonë se kanë identifikuar të paktën 45 persona brenda HHS dhe vetëm në Departamentin e Sigurisë Kombëtare, të cilët komunikuan me kompanitë e mediave sociale për "dezinformimin". Ata gjithashtu pretendojnë se zyrtarët e agjencive të tjera, duke përfshirë Byronë e Regjistrimit, Administratën e Ushqimit dhe Barnave, FBI-në, Departamentin e Shtetit dhe Departamentin e Thesarit ishin të paktën në dijeni të "Ndërmarrjes së Censurës".

Përveç hedhjes së dokumenteve, Meta ka zbuluar se të paktën 32 zyrtarë, duke përfshirë punonjës në FDA, Komisionin e Ndihmës Zgjedhore të SHBA dhe Shtëpinë e Bardhë kanë komunikuar me kompaninë për moderimin e përmbajtjes – por ato kontakte nuk u zbuluan në zbulimet e qeverisë. , thanë Landry dhe Schmitt. YouTube zbuloi kontakte me 11 zyrtarë, disa prej të cilave nuk u ndanë nga qeveria në përgjigje të padisë, pretenduan AG-të.

Burimi: NY POST

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,963
    Postimet në Bllog
    22

Për: E vërteta shfaqet lakuriq: Rrjetet sociale kanë censuruar publikun për llogari të pushtetarëve

Zuckerberg thotë se Facebook censuroi historitë e Hunter Biden të The Post sepse FBI paralajmëroi për 'depozitimin' e informacioneve të gabuara ruse

Sipas themeluesit Mark Zuckerberg, Facebook e shtypi zbulimin e madh të The Post për laptopin famëkeq të Hunter Biden në përgjigje të një paralajmërimi të paqartë të FBI-së për "propagandën ruse" të mundshme të lidhur me zgjedhjet presidenciale të vitit 2020.

Miliarderi i teknologjisë dhe CEO i Meta bëri pretendimin mahnitës gjatë një interviste të gjerë, gati tre orëshe, në të cilën ai gjithashtu pranoi për podkasterin Joe Rogan se i vinte keq për këtë veprim dhe pranoi se "është e keqe".

"Në thelb, sfondi këtu është FBI, mendoj se në thelb erdhi tek ne - disa njerëz në ekipin tonë - dhe ishte si, 'Hej, vetëm që ta dini, sikur, duhet të jeni në gatishmëri të lartë'," tha Zuckerberg në Episodi i së enjtes i "Përvoja e Joe Rogan".

Emri:  hunter-biden-laptop-15-wide.jpg

Shikime: 1096

Madhësia:  28.9 KB
    Shefi ekzekutiv i Meta, Mark Zuckerberg pranoi se FBI i udhëzoi ekipet e tij që të kufizonin shpërndarjen e ekspozitës së Hunter Biden të The Post.

Emri:  mark-zuckerberg-joe-rogan-experience.jpg

Shikime: 1108

Madhësia:  28.1 KB
    CEO i Meta Mark Zuckerberg foli në podcast të Joe Rogan.

Zuckerberg tha se FBI shtoi: “Ne menduam se kishte shumë propagandë ruse në zgjedhjet e 2016. Ne kemi vërejtur se, në thelb, do të ketë një lloj hale që është e ngjashme me atë. Prandaj, jini vigjilentë.'

Zuckerberg i tha Roganit, “Ne thjesht menduam: Hej, shikoni, nëse FBI, të cilin unë ende e shoh, është një institucion legjitim në këtë vend, është një zbatim shumë profesional i ligjit – ata vijnë tek ne dhe na thonë se ne duhet të jemi duke u kujdesur për diçka, atëherë dua ta marr seriozisht.

Si përgjigje, Facebook kufizoi ndarjen e informacionit të The Post të tetorit 2020 në lidhje me përmbajtjen e një kompjuteri laptop që djali i parë dyshohet se la në një dyqan riparimi në Delaware në prill 2019 dhe nuk e mori kurrë.

Kur Rogan e pyeti Zuckerberg nëse FBI "specifikisht" tha se gjigandi i mediave sociale "duhet të jetë i kujdesshëm për atë histori", titani i teknologjisë tha se nuk mund ta kujtonte.

“Jo, nuk e mbaj mend nëse ishte kaq konkretisht, por në thelb i përshtatej modelit,” tha ai.

Menjëherë pasi The Post publikoi raportin e saj ekskluziv, 51 ish-zyrtarë të inteligjencës amerikane – të udhëhequr nga ish-drejtori i Inteligjencës Kombëtare James Clapper dhe ish-drejtorët e CIA-s Mike Hayden, Leon Panetta dhe John Brennan – nënshkruan një letër të hapur që thoshte se situata “ka të gjitha pika klasike të një operacioni informacioni rus.

Emri:  joe-hunter-biden-south-carolina-1.jpg

Shikime: 1134

Madhësia:  27.2 KB
    Presidenti Biden mohoi se ai ka qenë ndonjëherë pjesë e marrëveshjeve të biznesit me jashtë të djalit të tij.

Ky pretendim erdhi përkundër faktit se as Hunter Biden dhe as fushata presidenciale e babait të tij Joe Biden nuk e mohuan vërtetësinë e materialit në laptop, i cili përfshin veçanërisht një email që tregon se djali e prezantoi babanë e tij, tani presidentin Biden, në një prej tij të diskutueshëm jashtë shtetit. bashkëpunëtorët e biznesit.

Korrespondenca përputhet me pretendimin e Presidentit Biden se "Unë kurrë nuk kam folur me djalin tim për marrëdhëniet e tij të biznesit jashtë shtetit".

Si New York Times ashtu edhe Washington Post kanë konfirmuar që atëherë autenticitetin e emaileve në laptop. Mediat cituan burime të njohura me një hetim penal për mashtrim të mundshëm tatimor dhe keqbërje të mundshme nga Hunter Biden, si dhe një ekspert që ekzaminoi një kopje të hard drive-it.

Emri:  new-york-post-biden-laptop-1.jpg

Shikime: 1119

Madhësia:  87.3 KB
    New York Times më parë pranoi se raportimi i Hunter Biden i The Post ishte i ligjshëm.

Emri:  hunter-biden-laptop-02-2.jpg

Shikime: 1106

Madhësia:  34.6 KB
    Hunter Biden shihet vetëm i veshur me të brendshme në një imazh nga laptopi i tij famëkeq.

Gjatë intervistës së tij me Rogan, Zuckerberg pranoi se i vinte keq që shtypi raportin e The Post, duke thënë: “Po, po. Dua të them, është e keqe.

“Pas faktit doli, verifikuesit e fakteve e shikuan, askush nuk ishte në gjendje të thoshte se ishte e rreme,” tha ai.

“Mendoj se është gjë e keqe, sidoqoftë, në të njëjtën mënyrë që ndoshta të kalosh nëpër një gjyq penal, por të dëshmosh i pafajshëm në fund është gjë e keqe.”

“FBI në mënyrë rutinore njofton entitetet e sektorit privat të SHBA-së, përfshirë ofruesit e mediave sociale, për informacionin e mundshëm të kërcënimit, në mënyrë që ata të vendosin se si të mbrohen më mirë kundër kërcënimeve. FBI u ka ofruar kompanive tregues të kërcënimeve të huaja për t'i ndihmuar ato të mbrojnë platformat dhe klientët e tyre nga abuzimi nga aktorë të huaj të ndikimit malinj. FBI do të vazhdojë të punojë ngushtë me partnerët e sektorit federal, shtetëror, lokal dhe privat për të mbajtur publikun të informuar për kërcënimet e mundshme, por FBI nuk mund të kërkojë ose t'i drejtojë kompanitë të ndërmarrin veprime për informacionin e marrë", tha FBI në një deklaratë. deklaratë.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,963
    Postimet në Bllog
    22

NY Post: Facebook spiunoi mesazhet private të mbështetësve të presidentit Trump për llogari të FBI

Emri:  GettyImages-1242880818.jpg

Shikime: 1159

Madhësia:  10.6 KB
    Facebook spiunoi mesazhet private të amerikanëve që vunë në pikëpyetje zgjedhjet e vitit 2020, thanë burime të DD. NurPhoto përmes Getty Images

Sipas burimeve brenda Departamentit të Drejtësisë, Facebook ka spiunuar mesazhet dhe të dhënat private të përdoruesve amerikanë dhe i raporton ato në FBI nëse ata shprehin ndjenja anti-qeveritare ose kundër autoritetit - ose vënë në dyshim zgjedhjet e vitit 2020 .

Nën operacionin e bashkëpunimit të FBI-së, dikush në Facebook shënoi këto mesazhe private të supozuara subversive gjatë 19 muajve të fundit dhe ia transmetoi ato në formë të redaktuar në njësinë operative të terrorizmit vendas në selinë e FBI-së në Uashington, DC, pa një thirrje.

“Është bërë jashtë procesit ligjor dhe pa ndonjë shkak të mundshëm,” pretendoi një nga burimet, i cili foli në kushte anonimiteti.

“Facebook i ofron FBI-së biseda private të cilat mbrohen nga Amendamenti i Parë pa asnjë thirrje”.

Më pas, këto mesazhe private janë krijuar si “subjeksione” në zyrat në terren të FBI-së në të gjithë vendin, të cilat më pas kërkuan thirrje nga Prokuroria partnere e SHBA-së në rrethin e tyre për të marrë zyrtarisht bisedat private që Facebook tashmë u kishte treguar atyre.

Por kur përdoruesit e synuar të Facebook u hetuan nga agjentët në një zyrë lokale të FBI-së, ndonjëherë duke përdorur teknika të fshehta të vëzhgimit, nuk u shfaq asgjë kriminale apo e dhunshme.

"Ishte një humbje e kohës sonë," tha një burim i njohur me kërkesat për fletëthirrje të paraqitura gjatë një furi 19-mujore nga selia e FBI-së në Uashington, DC, për të prodhuar ngarkesën e çështjeve në përputhje me retorikën e administratës Biden mbi terrorizmin e brendshëm pas 6 janarit. , 2021, trazirat e Kapitolit.

"Amerikanët me gjak të kuq"

Përdoruesit e Facebook, komunikimet private të të cilëve Facebook i kishte cilësuar si terrorizëm vendas për FBI-në, ishin të gjithë "individë konservatorë të krahut të djathtë".

“Ata ishin amerikanë me armë dhe gjak të kuq [të cilët ishin] të zemëruar pas zgjedhjeve dhe qëllonin gojën dhe flisnin për organizimin e protestave. Nuk kishte asgjë kriminale, asgjë për dhunën apo masakrimin apo vrasjen e dikujt.

“Sapo u kërkua një thirrje, brenda një ore, Facebook dërgoi gigabajt të dhëna dhe foto. Ishte gati për të shkuar. Ata thjesht prisnin atë proces ligjor që të mund ta dërgonin atë.”

Facebook i mohoi akuzat dje.

Në dy deklarata të kundërta të dërguara një orë larg njëri-tjetrit, Erica Sackin, zëdhënëse për Komunikimet, Organizatat e Rrezikshme dhe Individët në kompaninë mëmë të Facebook, Meta, pretendoi se ndërveprimet e Facebook me FBI-në ishin krijuar për të "mbrojtur njerëzit nga dëmtimi".

Emri:  AP22207048176583.jpg

Madhësia:  29.8 KB

Në deklaratën e saj të parë ajo tha: “Këto pretendime janë të rreme sepse pasqyrojnë një keqkuptim se si sistemet tona i mbrojnë njerëzit nga dëmtimi dhe se si ne angazhohemi me zbatimin e ligjit. Ne i shqyrtojmë me kujdes të gjitha kërkesat e qeverisë për informacionin e përdoruesit për t'u siguruar që ato janë ligjërisht të vlefshme dhe të përshtatura ngushtë dhe shpesh i shtyjmë prapa. Ne u përgjigjemi kërkesave ligjore për informacion në përputhje me ligjin në fuqi dhe kushtet tona dhe u japim njoftim përdoruesve sa herë që lejohet.”

Në një "deklaratë të përditësuar" të dytë, të pa nxitur, dërguar 64 minuta më vonë, Sackin ndryshoi gjuhën e saj për të thënë se pretendimet janë "të gabuara", jo "të rreme".

“Këto pretendime janë thjesht të gabuara. Sugjerimi që ne kërkojmë mesazhe private të njerëzve për gjuhë anti-qeveritare ose pyetje në lidhje me vlefshmërinë e zgjedhjeve të kaluara dhe më pas t'i japim ato në mënyrë proaktive FBI-së është qartësisht i pasaktë dhe nuk ka asnjë provë për ta mbështetur atë, "tha Sackin, një me bazë në DC. Eksperti i reagimit ndaj krizave, i cili më parë ka punuar për Planned Parenthood dhe “Obama for America” dhe tani drejton komunikimet e Facebook mbi “kundër-terrorizmin dhe organizatat dhe individët e rrezikshëm”.

Emri:  AP22176130969310.jpg

Shikime: 1103

Madhësia:  42.4 KB

Agjencia flet dyfish

Në një deklaratë të mërkurën, FBI as nuk i konfirmoi dhe as nuk i mohoi akuzat e bëra ndaj saj në lidhje me operacionin e saj të përbashkët me Facebook, i cili është cilësuar si "i paklasifikuar/ndjeshëm ndaj zbatimit të ligjit".

Duke iu përgjigjur pyetjeve në lidhje me keqpërdorimin e të dhënave vetëm të përdoruesve amerikanë, deklarata u përqendrua në mënyrë kurioze te "aktorët e huaj të ndikimit malinj", por pranoi se natyra e marrëdhënies së FBI-së me ofruesit e mediave sociale mundëson një "shkëmbim të shpejtë" informacioni dhe është një “Dialog në vazhdim”.

“FBI mban marrëdhënie me entitetet e sektorit privat të SHBA-së, duke përfshirë ofruesit e mediave sociale. FBI u ka ofruar kompanive tregues të kërcënimeve të huaja për t'i ndihmuar ato të mbrojnë platformat dhe klientët e tyre nga abuzimi nga aktorë të huaj të ndikimit malinj. Kompanitë amerikane i kanë referuar gjithashtu FBI-së informacione me vlerë hetimore në lidhje me ndikimin malinj të huaj. FBI punon ngushtë me partnerët ndërinstitucionalë, si dhe me partnerët shtetërorë dhe lokalë, për t'u siguruar që ne po ndajmë informacionin kur ai bëhet i disponueshëm. Kjo mund të përfshijë informacion mbi kërcënimin, të dhëna të veprueshme ose tregues. FBI ka krijuar gjithashtu marrëdhënie me një sërë kompanish të mediave sociale dhe teknologjisë dhe mban një dialog të vazhdueshëm për të mundësuar një shkëmbim të shpejtë të informacionit të kërcënimit.

Mohimi i Facebook-ut që në mënyrë proaktive i ofron FBI-së të dhëna private të përdoruesve pa një thirrje ose urdhër kërkimi, nëse është e vërtetë, do të tregonte se transferimi fillestar është bërë nga një person (ose persona) në kompaninë e përcaktuar si "burim njerëzor konfidencial" nga FBI, dikush me autoritetin për të aksesuar dhe kërkuar mesazhet private të përdoruesve.

Në këtë mënyrë, Facebook do të kishte "mohim të besueshëm" nëse lindin pyetje në lidhje me keqpërdorimin e të dhënave të përdoruesve dhe konfidencialiteti i punonjësve të tij do të mbrohej nga FBI.

"Ata kishin akses në kërkim dhe ishin në gjendje ta përcaktonin atë, për të identifikuar këto biseda nga miliona biseda," sipas një prej burimeve të DD.

"Asnjë nuk ishte tip Antifa"
    Përpara se të kërkohej ndonjë thirrje, “ai informacion i ishte dhënë tashmë selisë [FBI]. Plumbi tashmë përmbante specifikat e informacionit brenda mesazheve [private të përdoruesve]. Një pjesë e tij ishte redaktuar, por pjesa më e madhe jo. Ata në thelb kishin një pjesë të bisedës dhe më pas kalonin pjesën tjetër, kështu që ishin pjesët më skandaloze të theksuara dhe të nxjerra jashtë kontekstit.

“Por kur e lexon bisedën e plotë në kontekst [pas lëshimit të fletëthirrjes] nuk dukej aq keq. . . Nuk kishte asnjë plan apo orkestrim për të kryer ndonjë lloj dhune.”

Disa nga amerikanët e shënjestruar kishin postuar foto të tyre “duke gjuajtur me armë së bashku dhe duke u kurvëruar për atë që ka ndodhur [pas zgjedhjeve të 2020]. Disa ishin anëtarë të një milicie, por që mbrohej nga Amendamenti i Dytë. . .

“Ata [Facebook dhe FBI] po kërkonin individë konservatorë të krahut të djathtë. Asnjë nuk ishte tip Antifa.”

Emri:  GettyImages-1177863316.jpg

Shikime: 1132

Madhësia:  19.7 KB

Një bisedë private e synuar për hetim "u përfshi në shumë raste sepse kishte shumë individë në të gjitha këto biseda të ndryshme".

Burimet e DD-së kanë vendosur të flasin për The Post, duke rrezikuar karrierën e tyre, sepse janë të shqetësuar se zbatimi i ligjit federal është politizuar dhe po abuzon me të drejtat kushtetuese të amerikanëve të pafajshëm.

Ata thonë se më shumë sinjalizues janë gati t'u bashkohen atyre.

Trazirat janë krijuar në radhët dhe dosjet në të gjithë FBI-në dhe në disa pjesë të DD-së për muaj të tërë. Ajo erdhi në krye pas bastisjes muajin e kaluar në shtëpinë e ish-presidentit Donald Trump, Mar-a-Lago në Florida.

“Gjëja më e frikshme është fuqia e kombinuar e Big Tech në bashkëpunim me krahun e zbatimit të FBI-së,” thotë një sinjalizues. “ Google , Facebook dhe Twitter , këto kompani janë globaliste. Ata nuk e kanë në zemër interesin tonë kombëtar.”

Autoria: Miranda Devine

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,963
    Postimet në Bllog
    22

SHBA: Pentagoni ka përdorur Facebook dhe Twitter për operacione klandestine psikologjike

Pentagoni hap një rishikim gjithëpërfshirës të operacioneve klandestine psikologjike

Ankesat për operacionet e ndikimit të ushtrisë amerikane duke përdorur Facebook dhe Twitter kanë ngritur shqetësimin në Shtëpinë e Bardhë dhe agjencitë federale.

Nga Ellen Nakashima

Emri:  ZB2ZRARJMYI63KIK7TSACXP4R4.jpg

Shikime: 1186

Madhësia:  63.0 KB

Pentagoni ka urdhëruar një auditim gjithëpërfshirës se si kryen një luftë informacioni klandestine pasi kompanitë kryesore të mediave sociale identifikuan dhe hoqën offline llogari të rreme të dyshuara se drejtoheshin nga ushtria amerikane në kundërshtim me rregullat e platformave.

Colin Kahl , nënsekretari i mbrojtjes për politikën, javën e kaluar udhëzoi komandat ushtarake që angazhohen në operacione psikologjike në internet që të ofrojnë një llogari të plotë të aktiviteteve të tyre deri në muajin e ardhshëm pasi Shtëpia e Bardhë dhe disa agjenci federale shprehën shqetësime në rritje për tentativën për manipulim të Departamentit të Mbrojtjes. të audiencës jashtë shtetit, sipas disa zyrtarëve të mbrojtjes dhe administratës të njohur me këtë çështje.

Heqja në vitet e fundit nga Twitter dhe Facebook e më shumë se 150 personave fals dhe faqeve mediatike të krijuara në Shtetet e Bashkuara u zbulua muajin e kaluar nga studiuesit e internetit Graphika dhe Observatori i Internetit Stanford. Ndërsa studiuesit nuk ia atribuan rrëfimet e rreme ushtrisë amerikane, dy zyrtarë të njohur me këtë çështje thanë se Komanda Qendrore e SHBA-së është ndër ato aktivitetet e të cilëve po përballen me shqyrtim. Ashtu si të tjerët të intervistuar për këtë raport, ata folën në kushte anonimiteti për të diskutuar për operacione të ndjeshme ushtarake.

Studiuesit nuk specifikuan se kur ndodhën rrëzimet, por ata që e njohin këtë çështje thanë se ato ishin brenda dy ose tre viteve të fundit. Disa ishin të fundit, thanë ata, dhe përfshinin postime nga vera që nxirrnin narrativa anti-ruse duke cituar luftën "imperialiste" të Kremlinit në Ukrainë dhe duke paralajmëruar për ndikimin e drejtpërdrejtë të konfliktit në vendet e Azisë Qendrore. Në mënyrë domethënëse, ata zbuluan se personat e shtirur - duke përdorur taktika të përdorura nga vende të tilla si Rusia dhe Kina - nuk fituan shumë tërheqje dhe se llogaritë e hapura në fakt tërhoqën më shumë ndjekës.

Centcom, me seli në Tampa, ka kompetencë mbi operacionet ushtarake në 21 vende në Lindjen e Mesme, Afrikën e Veriut dhe Azinë Qendrore dhe Jugore. Një zëdhënës nuk pranoi të komentonte.

Brig i Forcave Ajrore. Gjenerali Patrick Ryder, sekretari i shtypit i Pentagonit, tha në një deklaratë se operacionet e informacionit të ushtrisë "mbështesin prioritetet tona të sigurisë kombëtare" dhe duhet të kryhen në përputhje me ligjet dhe politikat përkatëse. "Ne jemi të përkushtuar për zbatimin e këtyre masave mbrojtëse," tha ai.

Zëdhënësit e Facebook dhe Twitter nuk pranuan të komentojnë.

Sipas raportit të studiuesve, llogaritë e hequra përfshinin një faqe mediatike të krijuar në gjuhën persiane që shpërndante përmbajtje të ripostuar nga Zëri i Amerikës Farsi dhe Radio Free Europe e financuar nga SHBA. Një tjetër, tha ai, ishte i lidhur me një dorezë në Twitter që në të kaluarën kishte pretenduar se vepronte në emër të Centcom.

Një llogari e rreme postoi një cicërimë nxitëse duke pretenduar se të afërmit e refugjatëve të vdekur afganë kishin raportuar se trupat ishin kthyer nga Irani me organe të humbura, sipas raportit. Tweet-i lidhej me një video që ishte pjesë e një artikulli të postuar në një faqe interneti të lidhur me ushtrinë amerikane.

Centcom nuk ka komentuar nëse këto llogari janë krijuar nga personeli apo kontraktorët e tij. Nëse postimi për marrjen e organeve tregohet se është i Centcom-it, tha një zyrtar i mbrojtjes, "do të ishte absolutisht një shkelje e doktrinës dhe praktikave të trajnimit".

Pavarësisht nga raporti, The Washington Post ka mësuar se në vitin 2020 Facebook ka çaktivizuar personat fiktive të krijuar nga Centcom për të kundërshtuar dezinformimin e përhapur nga Kina që sugjerojnë se koronavirusi përgjegjës për Covid-19 u krijua në një laborator të Ushtrisë Amerikane në Fort Detrick, Md., sipas zyrtarë të njohur me këtë çështje. Pseudo profilet – aktive në grupet e Facebook-ut që flisnin në arabisht, farsi dhe urdu, thanë zyrtarët – u përdorën për të përforcuar informacionin e vërtetë nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në lidhje me origjinën e virusit në Kinë.

Përdorimi i llogarive të mediave sociale ersatz nga qeveria amerikane , megjithëse i autorizuar nga ligji dhe politika, ka nxitur polemika brenda administratës së Bidenit, me Shtëpinë e Bardhë që i bën presion Pentagonit që të qartësojë dhe justifikojë politikat e tij. Shtëpia e Bardhë, agjenci të tilla si Departamenti i Shtetit dhe madje edhe disa zyrtarë brenda Departamentit të Mbrojtjes kanë qenë të shqetësuar se politikat janë shumë të gjera, duke lënë liri veprimi për taktika që edhe nëse përdoren për të përhapur informacion të vërtetë, rrezikojnë të gërryejnë besueshmërinë e SHBA-së, thanë disa zyrtarë amerikanë. .

"Kundërshtarët tanë po veprojnë absolutisht në fushën e informacionit," tha një zyrtar i dytë i lartë i mbrojtjes. “Ka disa që mendojnë se nuk duhet të bëjmë asgjë klandestine në atë hapësirë. Dhënia e një domeni të tërë një kundërshtari nuk do të ishte e mençur. Por ne kemi nevojë për parmakë më të fortë të politikës.”

Një zëdhënëse e Këshillit të Sigurisë Kombëtare, e cila është pjesë e Shtëpisë së Bardhë, nuk pranoi të komentojë.

Kahl zbuloi rishikimin e tij në një takim virtual të thirrur nga Këshilli i Sigurisë Kombëtare të martën, duke thënë se ai dëshiron të dijë se çfarë lloj operacionesh janë kryer, kë po synojnë, cilat mjete po përdoren dhe pse komandantët ushtarakë kanë zgjedhur ato taktika. , dhe sa efektive kanë qenë ato, thanë disa zyrtarë.

Mesazhi ishte në thelb, "Duhet të më justifikoni pse po bëni këto lloj gjërash," tha zyrtari i parë i mbrojtjes.

Politika dhe doktrina e Pentagonit e dekurajojnë ushtrinë nga tregtimi i gënjeshtrave, por nuk ka rregulla specifike që detyrojnë përdorimin e informacionit të vërtetë për operacione psikologjike. Për shembull, ushtria ndonjëherë përdor trillime dhe satirë për qëllime bindjeje, por në përgjithësi mesazhet supozohet të qëndrojnë në fakte, thanë zyrtarët.

Në vitin 2020, oficerët në Facebook dhe Twitter kontaktuan Pentagonin për të ngritur shqetësime në lidhje me llogaritë e rreme që duhej të hiqnin, me dyshimin se ato ishin të lidhura me ushtrinë. Atë verë, David Agranovich, drejtori i Facebook për ndërprerjen e kërcënimeve globale, foli me Christopher C. Miller, asokohe asistent drejtor për Operacionet Speciale/Konflikt me intensitet të ulët, i cili mbikëqyr politikën e operacioneve të ndikimit, duke e paralajmëruar atë se nëse Facebook mund t'i nuhasë ato, po ashtu edhe SHBA. kundërshtarët, thanë disa njerëz të njohur me bisedën.

"Pikëpamja e tij," tha një person, "ishte 'Djema, ju u kapët. Ky është një problem.' ”

Përpara se Miller të merrte masa, ai u caktua për të drejtuar një agjenci tjetër - Qendrën Kombëtare të Kundër Terrorizmit. Më pas ndodhën zgjedhjet e nëntorit dhe i mbaroi koha që administrata Trump ta trajtonte këtë çështje, megjithëse Miller kaloi javët e fundit të presidencës së Donald Trump duke shërbyer si ushtrues detyre i sekretarit të mbrojtjes.

Me ngritjen e Rusisë dhe Kinës si konkurrentë strategjikë, komandantët ushtarakë kanë dashur të luftojnë, duke përfshirë edhe online. Dhe Kongresi e mbështeti këtë. I frustruar nga pengesat ligjore të perceptuara për aftësinë e Departamentit të Mbrojtjes për të kryer aktivitete klandestine në hapësirën kibernetike, Kongresi në fund të vitit 2019 miratoi një ligj që pohoi se ushtria mund të kryejë operacione në "mjedisin e informacionit" për të mbrojtur Shtetet e Bashkuara dhe për të shtyrë kundër dezinformimit të huaj që synon në minimin e interesave të saj. Masa, e njohur si Seksioni 1631, lejon ushtrinë të kryejë operacione klandestine psikologjike pa kaluar atë që CIA ka pretenduar si autoritetin e saj të fshehtë, duke lehtësuar disa nga fërkimet që kishin penguar më parë operacione të tilla.

"Komandantët luftarakë u emocionuan shumë," kujtoi zyrtari i parë i mbrojtjes. “Ata ishin shumë të etur për të shfrytëzuar këto autoritete të reja. Kontraktorët e mbrojtjes ishin po aq të etur për të nënshkruar kontrata të klasifikuara fitimprurëse për të mundësuar operacione të ndikimit klandestin.”

Në të njëjtën kohë, tha zyrtari, udhëheqësit ushtarakë nuk ishin të trajnuar për të mbikëqyrur "operacionet teknikisht komplekse të kryera nga kontraktorët" ose për të koordinuar aktivitete të tilla me palë të tjera të interesuara diku tjetër në qeverinë e SHBA.

Vitin e kaluar, me një administratë të re në fuqi, Agranovich i Facebook u përpoq përsëri. Këtë herë ai e dërgoi ankesën e tij te zëvendës këshilltarja e Presidentit Biden për sigurinë kombëtare për kibernetikë, Anne Neuberger. Agranovich, i cili kishte punuar në NSC nën Trump, i tha Neuberger se Facebook po hiqte llogaritë e rreme sepse ato shkelnin kushtet e shërbimit të kompanisë, sipas njerëzve të njohur me shkëmbimin.

Llogaritë u zbuluan lehtësisht nga Facebook, i cili që nga fushata e Rusisë për të ndërhyrë në zgjedhjet presidenciale të 2016-ës ka rritur aftësinë e tij për të identifikuar personat dhe faqet tallëse. Në disa raste, kompania kishte hequr profile, të cilat dukej se ishin të lidhura me ushtrinë, që promovonin informacione që konsideroheshin nga kontrolluesit e fakteve si të rreme, tha një person i njohur me këtë çështje.

Agranovich foli gjithashtu me zyrtarë në Pentagon. Mesazhi i tij ishte: “Ne e dimë se çfarë po bën DOD. Ajo shkel politikat tona. Ne do të zbatojmë politikat tona” dhe kështu “DOD duhet ta rrëzojë atë”, tha një zyrtar amerikan i informuar për këtë çështje.

Në përgjigje të shqetësimeve të Shtëpisë së Bardhë, Kahl urdhëroi një rishikim të Operacioneve Mbështetëse të Informacionit Ushtarak, ose MISO, emërtimi i Pentagonit për operacionet psikologjike. Një draft arriti në përfundimin se politikat, trajnimi dhe mbikëqyrja të gjitha kishin nevojë për shtrëngim dhe se koordinimi me agjencitë e tjera, si Departamenti i Shtetit dhe CIA, kishte nevojë për forcimin, sipas zyrtarëve.

Rishikimi zbuloi gjithashtu se ndërsa kishte raste në të cilat informacioni fiktive u shty nga ushtria, ato ishin rezultat i mbikëqyrjes joadekuate të kontraktorëve dhe trajnimit të personelit - jo probleme sistematike, thanë zyrtarët.

Udhëheqja e Pentagonit bëri pak me rishikimin, thanë dy zyrtarë, përpara se Graphika dhe Stanford të publikonin raportin e tyre më 24 gusht, i cili shkaktoi një mori lajmesh dhe pyetjesh për ushtrinë.

Departamenti i Shtetit dhe CIA janë shqetësuar nga përdorimi i taktikave klandestine nga ushtria. Oficerët e Shtetit e kanë këshilluar Departamentin e Mbrojtjes: “Hej, mos i përforconi politikat tona duke përdorur persona të rremë, sepse ne nuk duam të shihemi si krijimi i përpjekjeve të rreme në bazë”, tha zyrtari i parë i mbrojtjes.

Një diplomat e shprehu kështu: “Në përgjithësi, ne nuk duhet të përdorim të njëjtat taktika që po përdorin kundërshtarët tanë, sepse në fund të fundit ne kemi një nivel të lartë moral. Ne jemi një shoqëri e ndërtuar mbi një grup të caktuar vlerash. Ne i promovojmë ato vlera në mbarë botën dhe kur përdorim taktika si ato, thjesht minon argumentin tonë se kush jemi ne.”

Operacionet psikologjike për të promovuar narrativat e SHBA-së jashtë shtetit nuk janë asgjë e re në ushtri, por popullariteti i mediave sociale perëndimore në të gjithë globin ka çuar në një zgjerim të taktikave, duke përfshirë përdorimin e personazheve dhe imazheve artificiale - ndonjëherë të quajtura "falsifikime të thella". Logjika është se pikëpamjet e shprehura nga ajo që duket të jetë, për shembull, një grua afgane ose një studente iraniane mund të jenë më bindëse sesa nëse ato do të shtyheshin hapur nga qeveria amerikane.

Shumica e operacioneve të ndikimit të ushtrisë janë të hapura, duke promovuar politikat e SHBA në Lindjen e Mesme, Azi dhe gjetkë nën emrin e saj, thanë zyrtarët. Dhe ka arsye të vlefshme për të përdorur taktika klandestine, të tilla si përpjekja për të infiltruar një grup të mbyllur bisedash terroriste, thanë ata.

Një çështje kryesore për politikëbërësit e lartë tani është përcaktimi nëse ekzekutimi i operacioneve të ndikimit klandestin nga ushtria po jep rezultate. “A ia vlen lëngu të shtrydhet? A ka vërtet qasja jonë potencialin për kthimin e investimit që shpresonim apo thjesht po shkakton më shumë sfida?” tha një person i njohur me debatin.

Raporti i Graphika dhe Stanford sugjeron se aktiviteti klandestin nuk pati shumë ndikim. Ai vuri në dukje se "shumica dërrmuese e postimeve dhe cicërimave" të shqyrtuara morën "jo më shumë se një pjesë të vogël pëlqimesh ose retweets" dhe vetëm 19 përqind e llogarive të sajuara kishin më shumë se 1000 ndjekës. “Duke thënë,” thuhej në raport, “dy asetet më të ndjekura në të dhënat e ofruara nga Twitter ishin llogari të hapura që deklaronin publikisht një lidhje me ushtrinë amerikane”.

Operacionet e ndikimit klandestin kanë një rol në mbështetje të operacioneve ushtarake, por duhet të jenë të ngushta me "mbikëqyrje ndërhyrëse" nga udhëheqja ushtarake dhe civile, tha Michael Lumpkin, një ish-zyrtar i lartë i Pentagonit që trajton politikën e operacioneve të informacionit dhe një ish-kryetar i shtetit. Qendra Globale e Angazhimit të Departamentit. "Përndryshe, ne rrezikojmë të bëjmë më shumë armiq sesa miq."

Alice Crites kontribuoi në këtë raport.

Burimi: Washington Post

Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Rrjetet Sociale
    Nga sirena_adria në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 18
    Postimi i Fundit: 26-04-2025, 20:58
  2. Si po na e shkatërrojnë jetën Rrjetet Sociale?
    Nga prizrenasi_30 në forumin Grupmoshat e komunitetit
    Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 04-03-2021, 06:24
  3. Rrjetet sociale
    Nga Hermosa në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 14-10-2016, 02:16
  4. Interneti, fëmijët të ekspozuar në rrjetet sociale !
    Nga Wordless në forumin Të jesh prind
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 15-04-2014, 23:24
  5. Rrjetet sociale!
    Nga peyoni në forumin Mentori akademik
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 27-04-2012, 10:56

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •