Konkurrenca, llogaritjet e gabuara dhe shqyrtimi rregullator i kanë vrarë vetëm ëndrrat e gjigantit të reklamave për të diversifikuar biznesin e tij dhe për të futur botën dixhitale në platformën e tij.
Nga Edward Ongweso Jr
Prej vitesh, përkufizimi i suksesit për shumë punonjës të teknologjisë ka qenë gjetja e një pune në një kompani FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google). Amazon, Apple, Microsoft, Facebook dhe Google, ndërkohë, janë shpesh pesë kompanitë kryesore që njerëzit mendojnë kur mendojnë për "teknologjinë e madhe".
Por ka prova që Facebook – dikur një monopol mbizotërues i fajësuar me të drejtë për të gjitha llojet e sëmundjeve shoqërore – është në greminën e largimit nga ky grup gjatë viteve të keqmenaxhimit absolut, një dështimi për të inovuar, duke i vënë flakën parave në ndjekje të një metaverse. që me sa duket askush nuk e dëshiron, një model biznesi të pambrojtur që Apple po synon drejtpërdrejt, dhe konkurrentë të rinj si TikTok për të cilët kompania me sa duket nuk ka përgjigje. Ajo që dukej e pamundur vetëm një apo dy vjet më parë – që Facebook do të bëhet thjesht një kompani tjetër teknologjike, pak a shumë – tani duket si një mundësi shumë reale.
Brenda pak më shumë se një viti, kompania ka humbur rreth 800 miliardë dollarë të kapitalizimit të saj të tregut, me pjesën e luanit që vjen këto tetë muajt e fundit. Për të qenë e qartë, kompania është një nga firmat më të mëdha të teknologjisë në ekzistencë, me miliarda njerëz që përdorin rregullisht produktet e saj dhe një bazë përdoruesish ende në rritje, dhe megjithatë, sipas përkufizimit të një projektligji të propozuar antitrust , ka qëndruar nën kapitalizimin e tregut të ajo që llogaritet si "Big Tech" për muaj të tërë.
Piloti i kompanisë drejt metaverses, i kompletuar me një ndryshim emri (Meta Platforms Inc.) dhe një fushatë PR pa shpirt që shfaq avatarin e sëmurë dixhital të shefit ekzekutiv Mark Zuckerberg, ka rezultuar në gjakderdhjen e parave, ndërsa produktet e saj kryesore - Facebook, Instagram dhe WhatsApp — Të gjithë duket se kanë dobësi shumë reale. Reality Labs, ekipi i fantazisë metaverse të Facebook, dogji 4.5 miliardë dollarë në 2019, 6.62 miliardë dollarë në 2020 dhe 10.19 miliardë dollarë në 2021 (që është mbi 21 miliardë dollarë).
Në një thirrje për fitimet e shkurtit 2022, shefi financiar David Wehner tha se këto humbje operative do të "rriten në mënyrë domethënëse" këtë vit. Dhe ata kanë. 9.4 miliardë dollarë të tjera humbje janë realizuar vetëm në tre tremujorët e fundit, duke i çuar humbjet operative të Reality Labs në 31 miliardë dollarë. Në thirrjen e fitimeve të tremujorit të tretë të kësaj jave, Wehner paralajmëroi se ata "parashikojnë që humbjet operative të Reality Labs do të rriten ndjeshëm nga viti në vit". Aksionet e Metës kanë rënë rreth 70 për qind këtë vit.
Nga të gjithë treguesit, metaverset është një shkretëtirë pa asnjë shpirt, përveç atyre që janë shumë të zellshëm ose shumë mirë të kompensuar për të kuptuar se sa budalla është. Për tani. Ndërsa kontributi kryesor i Zuckerberg ka qenë shtimi i këmbëve në avatarët e kompanisë së tij dhe dërgimi i kufjeve që shkaktojnë nauze të nevojshme për të hyrë në këtë fushë, ai premton se kjo botë e re që ai po ndërton duhet të jetë gati në 10 deri në 15 vjet .
Obsesioni i Zuckerberg me metaverset është një problem i madh, por ka çështje thelbësore që mundojnë biznesin kryesor të kompanisë që sugjerojnë se Meta nuk do të jetë në gjendje të mirëmbajë pa mundim fabrikat masive të printimit të parave, siç janë Facebook dhe Instagram, madje ka edhe arsye të shqetësohen për të ardhmen e WhatsApp-it si mesazheri më popullor në botë.
I shkolluar nga një monopol i vërtetë: Apple
Biznesi kryesor i reklamave të Facebook-ut është duke ndezur disa shenja paralajmëruese falë një tjetër monopoli më kompetent që ka qenë prej kohësh një gjemb në këmbë: Apple.
Në një telefonatë të fitimeve të tremujorit të parë, Facebook paralajmëroi se ndryshimet e privatësisë së Apple në vitin 2021 në sistemin e saj operativ iOS – gjë që e bën më të vështirë për palët e treta si Facebook të mbledhin të dhëna për përdoruesit e synuar – do të ishte "një erë mjaft e rëndësishme për biznesin tonë" në masën e 10 miliardë dollarë të ardhura nga reklamuesit këtë vit. Në një telefonatë të fitimeve të tremujorit të dytë, Zuckerberg paralajmëroi për "një rënie ekonomike që do të ketë një ndikim të gjerë në biznesin e reklamave dixhitale". Sigurisht, gjatë katër tremujorëve të fundit, të ardhurat e Facebook nga reklamat kanë rënë: 33.67 miliardë dollarë (TM4 '21), 26,998 miliardë dollarë (TM1 '22), 28,152 miliardë dollarë (TM2 '22) dhe 27,2 miliardë dollarë(TM3 '22), me rënie të parë nga viti në vit të raportuara këto dy tremujorët e fundit.
Për investitorët që kërkojnë të gjenerojnë fitime të tepërta në tregti dhe investime, e gjithë kjo është pjesë e një tabloje të errët dhe të zymtë. Të ardhurat e Facebook-ut kanë rënë për dy tremujorë radhazi, kostot dhe shpenzimet janë në rritje, marzhi operativ është në rënie, të ardhurat neto janë ulur ndjeshëm dhe kështu investitorët kanë braktisur anijen dhe kanë ulur çmimin e aksionit gati 70 përqind këtë vit.
Në fillim të kësaj jave, Apple njoftoi një ndryshim tjetër që do të godiste gjithashtu Facebook-un. Apple tha se do të konsideronte blerjen e reklamave brenda aplikacionit Facebook si një "blerje dixhitale" që i nënshtrohet komisionit prej 30 përqind të App Store . Është shumë herët të thuhet se sa do të ndikojë kjo në Facebook, por nuk është mirë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për disa arsye: Facebook fiton më shumë para për përdorues në Amerikën e Veriut sesa nga çdo rajon tjetër, dhe iPhone i Apple tani përdoret nga më shumë amerikanë sesa Android . Gjithashtu po fiton pjesë të tregut në mbarë botën. Pronarët e iPhone janë gjithashtu, mesatarisht, më të pasur dhe kështu mund të jetë më e shtrenjtë t'i synoni ata me reklama.
Rritja e iPhone në SHBA dhe, më e rëndësishmja, në mbarë botën gjithashtu, përfundimisht, mund të jetë problematike për Facebook nëse përdoruesit e WhatsApp fillojnë të migrojnë drejt iMessage dhe aplikacioneve të tjera të mesazheve.
Një platformë reklamimi
Përtej një justifikimi për t'u kënaqur me schadenfreude, a duhet që ju apo dikush tjetër që njihni të kujdeset që Zuckerberg të humbasë 100 miliardë dollarë nga pasuria e tij neto?
Siç thekson Malcolm Harris në një artikull të mrekullueshëm të NYMag , ka disa njerëz që mendojnë për të gjitha këto përmes lenteve të "teknofeudalizmit", i cili argumenton se firmat kapitaliste kanë shfrytëzuar monopolet në skemat e të dhënave të gjera ekstraktive dhe rentiere. Në këtë tregim, Facebook është i plotfuqishëm dhe marshimi i tij drejt plotfuqishmërisë është i pashmangshëm – por në shqyrtim më të afërt, mund të kuptojmë se kjo tingëllon jashtëzakonisht si vetë-mitologjia e Silicon Valley që nuk gjurmon se si kanë përfunduar gjërat në të vërtetë.
"Facebook është shumë më pak se sa teknofeudalistët tregojnë të jetë," shkruan Harris. "Është një platformë reklamimi që fshin qindarkat nga koha e mbetur e përdoruesve - vëmendje që përndryshe do të shkonte dëm, të paktën nga perspektiva kapitaliste."
Për një kohë të gjatë zemra e Metës ishte Facebook, platforma e tij reklamuese e maskuar si një rrjet social. Lëvizjet e saj kryesore për të arritur statusin e monopolit dixhital përtej kësaj erdhën në formën e blerjeve ose klonimeve të produkteve të konkurrentëve. Instagram u ble për 1 miliard dollarë në 2012, Oculus VR në 2014 për 2 miliardë dollarë dhe WhatsApp për 19 miliardë dollarë në 2014.
Dhjetra blerjet e saj jo vetëm që kanë funksionuar për të mbështetur ofertat e saj kryesore, por kanë eliminuar konkurrencën ose blerjen e talenteve - dhe kur kjo dështon, klonimi i një shërbimi konkurrent ka qenë një opsion. Më e rëndësishmja, Facebook ka ofruar klone në formën e Portalit - një klon Amazon Echo që u vra së fundmi për konsumatorët - dhe Reels, një klon TikTok me të cilin përdoruesit dhe reklamuesit kanë luftuar. Reels ka provuar të jetë një fatkeqësi, me përdoruesit e Instagram që shpenzojnë më pak se 10 për qind të kohës duke parë Reels ndërsa përdoruesit e TikTok shpenzojnë në platformën e tyre. Asnjë nga klonet e Facebook nuk ka qenë shumë i suksesshëm që nga Instagram Stories, i cili u prezantua qysh në vitin 2016. Thjesht, nga shumë metrikë, Facebook po goditet nga TikTok.
Monopolizoni metaversin ose zbehet deri në irrelevancë
Me thelbin e Facebook ende tepër të popullarizuar në mbarë botën, por gjithnjë e më shumë duke u ndjerë si një copë plehrash e fryrë, përdoruesit e fuqishëm të së cilës në Shtetet e Bashkuara po plaken (dhe, konkretisht, nuk po përdoret nga adoleshentët amerikanë ) Instagram konsiderohet rregullisht si një fatkeqësi më e vogël e një platformë, megjithëse përdoruesit më të njohur dhe të famshëm të së cilës po revoltohen në mënyrë aktive kundër saj . Me gjithë këtë që po ndodh, Facebook tani po mbështetet tek blerja e fundit e tij në kërkim të monopolit që mendon se mund të ketë ende këmbë: realiteti virtual, i cili po kthehet në një gropë gjigante parash.
Ky është një ndryshim mahnitës i rrethanave për një kompani që dikur hodhi peshën e saj me besim dhe u përpoq të kolonizonte sa më shumë jetë jashtë aplikacionit Facebook. Në ndjekje të monopoleve kapitaliste në sektorë të ndryshëm, ekziston një listë e gjatë projektesh ku Facebook ka derdhur burimet e tij të pafundme. Facebook ka kërkuar të ndryshojë rrënjësisht aspekte të jetës sonë me vendime se si do të funksionojnë platforma specifike, pikërisht sepse ka përdorur fuqinë ekonomike në forma të tjera.
Shembujt variojnë nga beninj në monstruoz në formë dhe pasojë: "strumbullari te video" që redaksia e ristrukturuar bazohej në metrika të rreme , duke i dhënë fund pagesave për botuesit amerikanë për të zhvendosur fokusin në subvencionimin e krijuesve në platformën e saj, një përpjekje e dështuar për të futur blerjet në Instagram , një aplikacion takimesh që duket se ka rrëmbyer në heshtje në asgjë, drone dhe satelitë me rreze interneti që në fund të fundit ishin avullues dhe një sistem moderimi i përmbajtjes që radikalizoi përdoruesit dhe nxiti një gjenocid , këta janë vetëm disa shembuj.
Në një moment, Facebook madje u përpoq të monopolizonte sistemin monetar global me Libra, një kriptomonedhë globale e mbështetur nga një shportë monedhash dhe aktivesh (p.sh. një monedhë stabile), dhe Calibra, një portofol dixhital për monedhën e qëndrueshme. Menjëherë, rregullatorët në mbarë botën shprehën shqetësime se Libra do të konkurronte me monedhat sovrane dhe do të minonte autoritetin e tyre në hartimin dhe zbatimin e politikës monetare. Një pjesë e planit të Facebook ishte se ai ishte shumë i madh për të dështuar - ose për t'u shkatërruar - në kontekstin e një lufte gjeopolitike kundër Kinës dhe firmave të saj të teknologjisë. Facebook premtoi se Libra do të zgjeronte fuqinë e dollarit amerikan dhe madje uli planet e saj në një monedhë të qëndrueshme të mbështetur nga SHBA (Diem) së bashku me një portofol më të vogël (Novi). Megjithatë, plani u vendosnga Kongresi, i vrarë në heshtje nga autoritetet financiare, i shitur për skrap në një bankë dhe koka e projektit u hodh nga pjesa e pasme .
Cila ishte mënyra e duhur për të kuptuar Peshoren? Një teknofeudalist mund ta ketë lexuar atë si një tjetër moment historik në marshimin e tij të pashmangshëm drejt plotfuqisë. Projekti u njoftua me një koalicion prej dhjetëra korporatash dhe organizatash jofitimprurëse, ai po shtyhej nga një shef ekzekutiv me ndikim të tepruar në Uashington dhe Wall Street, dhe nga një kompani me miliarda përdorues. E megjithatë ishte mbytur në krevat fëmijësh.
Evgeny Morozov – themeluesi i The Syllabus dhe një nga kritikët kryesorë të modelit teknofeudal – ofroi një arsyetim shumë më të thjeshtë që flet për mënyrën se si kompania ka dështuar për monopole të padiskutueshme pasi produkti i saj kryesor ka ngecur: Facebook donte të krijonte një biznes tjetër thelbësor. Ajo ishte e interesuar për financat, sepse gjigantët e teknologjisë kineze treguan se sistemet e pagesave dhe të komunikimit plotësojnë njëra-tjetrën mirë; për të konkurruar në tregjet e huaja me firmat e themeluara kineze, do t'i duhej të ofronte sistemin e vet të komunikimit të pagesave; Duke lëvizur në mënyrë agresive kundër firmave kineze, ajo mund të anashkalojë pengesat rregullatore duke e inkuadruar veten si një aset strategjik në një Luftë të Ftohtë teknologjike me Kinën. Morozov shkroi se Libra do të kishte ndihmuar gjithashtu rrjetin social të kishte një fitim më të madh.
"Po, Facebook do të duhet të paguajë diçka për përdoruesit e tij - por, nga ana tjetër, do të jetë gjithashtu në gjendje t'i tarifojë ata për shërbimet e tij," shkroi ai. "Për sa kohë që të gjitha transaksionet e tilla kryhen në një monedhë nën kontrollin e tij të nënkuptuar. —dhe nëse Facebook arrin të bindë përdoruesit e tij se të dhënat e tyre, në vetvete, kanë shumë më pak vlerë sesa shërbimet që ofron—nuk do të ishte domosdoshmërisht një rezultat kaq i keq për kompaninë.
Pra, Facebook para së gjithash po ndiqte një strategji për të diversifikuar biznesin e tij duke e izoluar atë nga shqyrtimi antitrust. Iu mohua ajo mundësi, por kjo nuk e zvogëlon nevojën reale për atë strumbullar - veçanërisht pasi shqyrtimi antitrust është rritur në vitet që kur Libra u propozua për herë të parë. Duke dyfishuar metaversen e Facebook-ut, pavarësisht pamundësisë së projektit dhe pavarësisht rënies së të ardhurave nga reklamat, sugjerojnë letargji po aq sa edhe ambicie. Ne po shohim riformulimin e një hapi të nevojshëm, por të dëshpëruar nga kompania për të bërë diçka që do t'i lejojë asaj të ruajë një rol kyç në ekonominë dixhitale, me ose pa reklamues. Financat ishin përpjekja e parë, një simulakër dixhitale dëshpëruese e botës reale është e dyta.
Facebook nuk ka rënë ende
Sa herë që Zuckerberg dilte përpara Kongresit, ai ishte i bindur se Facebook nuk është monopol dhe se ai përballet me shumë konkurrencë në internet . Ishte e vështirë të imagjinohej, në atë kohë, që Zuckerberg do të kalonte nga të qenit një i çuditshëm i fiksuar pas dominimit të mediave sociale në një i çuditshëm i fiksuar pas ndezjes së parave në zjarr, në kërkim për t'u bërë vendi premierë për të luajtur ping pong virtual me një kompjuter të rëndë të lidhur. në fytyrën tuaj. Ishte gjithashtu e vështirë të parashikohej se ky obsesion do ta trondiste plotësisht shoqërinë e tij.
Por vetëm për shkak se Facebook-u duket se është në telashe reale për herë të parë në historinë e tij, nuk do të thotë se kjo rënie e ngadaltë për t'u bërë thjesht një gjigant tjetër reklamues është i pashmangshëm, as nuk do të thotë se ne mund të falim dhe harrojmë sjelljet dhe përpjekjet e tij monopoliste. Facebook është ende një forcë gjigante që ka përhapur një sasi të pafund dezinformimi dhe dezinformimi në mbarë botën, një platformë jashtëzakonisht e rëndësishme dhe një kompani monopoliste; kjo nuk mund të hiqet thjesht sepse kompania është jashtëzakonisht e paaftë.
Ndoshta përpjekja më monopoliste e Facebook-ut ishte Free Basics, një program për të ofruar akses “falas” në internet për njerëzit në vendet në zhvillim – pa pagesë, për sa kohë që “interneti” që ata aksesonin ishte Facebook. Trashëgimia e Falas Basics dhe fakti i thjeshtë që pjesë të mëdha të popullsisë globale ende ndërveprojnë me Facebook ose platforma në pronësi të Facebook si aksesi i tyre i vetëm në "internet" është thellësisht shqetësues dhe mbetet i rrezikshëm.
Megjithatë, brenda këtij kuptimi të Facebook-ut, ka arsye për të ndaluar dhe për të festuar. Për një, ndërsa ky është ende një mashtrues që mund dhe do të hedhë peshën e tij me kosto të madhe për ne dhe fitim të madh për veten, është gjithashtu një i brishtë dhe i tharë që duhet të përballet me investitorët që nuk kujdesen për tre të ardhshmet e Zuckerberg. Planet pesë-vjeçare për të konkurruar me Kinën dhe për të ndërtuar një linjë biznesi thelbësore jo reklamuese. Ekziston një e ardhme e afërt e mundshme, nëse nuk jemi tashmë atje, ku Meta është thjesht një kompani tjetër dhe jo një monolit i formës së botës, i cili është tejkaluar dhe tejkaluar nga monopolet më kompetentë dhe i shkatërruar nga mendjemadhësia e shefit të saj ekzekutiv.
Së dyti, rregullatorët duket se janë të mençur ndaj këtij plani, ose të paktën elementeve të tij: FTC tashmë ka kërkuar të bllokojë blerjet e kompanive në Facebook që mund ta ndihmojnë atë të ndërtojë metaversen që i duhet kaq shumë për të punuar në këtë pikë. Së fundi, dështimi i Metës është një tjetër shans për të nxitur njerëzit të mendojnë dhe të avokojnë për alternativa ndaj ofertave teknologjike që kemi sot, dhe për të parandaluar që Facebook të rimarrë mbytjen e tij mbi kulturën tonë ose të fillojë ta rikrijojë atë. Çfarë lloj komunikimi, pagesash dhe platformash të mediave sociale duam në të vërtetë—veçanërisht nëse nuk i projektojmë ato me të ardhurat nga reklamuesit si shqetësim kryesor? Çfarë lloj teknologjish duhet të lejohen të lulëzojnë dhe cilat lloje duhet të ndalohen?
logaritja e gabuar e Facebook në lidhje me aftësinë e tij për të ndjekur financat si një linjë e re biznesi, e shoqëruar nga llogaritja e gabuar e tij në lidhje me durimin e investitorëve për metaversen si një linjë e re biznesi, e shoqëruar nga aftësia e Apple për të përdorur monopolin e saj për të dëmtuar biznesin kryesor të Facebook-ut, e kanë lënë Facebook-un më të dobët. në tregje dhe në kulturën tonë se në çdo moment në kujtesën e fundit. Megjithatë, nëse rregullatorët apo konkurrentët (ose ne) do të jenë në gjendje të përfitojnë nga ky moment dobësie, është një pyetje krejtësisht tjetër.
Burimi: Vice
Krijoni Kontakt