OPEC+ do të ulë prodhimin e naftës me 2 milionë fuçi në ditë për të rritur çmimet, duke sfiduar presionin e SHBA
Partnerët e OPEC-ut dhe jo-OPEC-ut ranë dakord të mërkurën të imponojnë shkurtime të thella të prodhimit, duke kërkuar të nxisin një rikuperim të çmimeve të naftës, pavarësisht presionit të SHBA-së për të nxjerrë më shumë.
Çmimet e naftës së papërpunuar kanë rënë në rreth 80 dollarë për fuçi nga më shumë se 120 dollarë në fillim të qershorit, mes frikës në rritje për perspektivën e një recesioni ekonomik global.
Çmimet e naftës kanë rënë në rreth 80 dollarë nga mbi 120 dollarë në fillim të qershorit, mes frikës në rritje për perspektivën e një recesioni ekonomik global.
Një grup prej disa prej prodhuesve më të fuqishëm në botë të naftës ranë dakord të mërkurën të imponojnë shkurtime të thella të prodhimit, duke kërkuar të nxisin një rikuperim të çmimeve të naftës së papërpunuar, pavarësisht thirrjeve nga SHBA për të pompuar më shumë për të ndihmuar ekonominë globale.
Aleatët e OPEC dhe jo-OPEC, një grup i quajtur shpesh OPEC+, vendosën në mbledhjen e tyre të parë ballë për ballë në Vjenë që nga viti 2020 të reduktojnë prodhimin me 2 milionë fuçi në ditë nga nëntori.
Pjesëmarrësit e tregut të energjisë kishin pritur që OPEC+, i cili përfshin Arabinë Saudite dhe Rusinë, të impononte shkurtime të prodhimit prej diku midis 500,000 fuçi dhe 2 milionë fuçi.
Lëvizja përfaqëson një përmbysje të madhe në politikën e prodhimit për aleancën, e cila uli prodhimin me një rekord 10 milionë fuçi në ditë në fillim të vitit 2020 kur kërkesa ra për shkak të pandemisë Covid-19 . Që atëherë, karteli i naftës i ka zhbërë gradualisht këto shkurtime rekord, megjithëse disa vende të OPEC+ po luftojnë për të përmbushur kuotat e tyre.
Çmimet e naftës kanë rënë në rreth 80 dollarë për fuçi nga më shumë se 120 dollarë në fillim të qershorit, mes frikës në rritje për perspektivën e një recesioni ekonomik global.
Reduktimi i prodhimit për nëntorin është një përpjekje për të ndryshuar këtë rrëshqitje, pavarësisht presionit të përsëritur nga administrata e presidentit të SHBA Joe Biden që grupi të nxisë më shumë për të ulur çmimet e karburantit përpara zgjedhjeve afatmesme muajin e ardhshëm .
Marrëveshjet e së ardhmes së naftës së papërpunuar Brent u tregtuan me 92.82 dollarë për fuçi gjatë marrëveshjeve të së mërkurës pasdite në Londër, me rritje rreth 1.1%. Ndërkohë, kontratat e së ardhmes West Texas Intermediate në SHBA qëndruan në 87,37 dollarë, pothuajse 1% më e lartë.
OPEC+ do të mbajë takimin e radhës më 4 dhjetor.
Shtëpia e Bardhë ‘e zhgënjyer’
Shtëpia e Bardhë tha në një deklaratë se Biden ishte “i zhgënjyer nga vendimi dritëshkurtër i OPEC+ për të ulur kuotat e prodhimit, ndërsa ekonomia globale po merret me ndikimin e vazhdueshëm negativ të pushtimit të Putinit në Ukrainë .”
Ai tha se Biden kishte udhëzuar Departamentin e Energjisë që të lëshonte 10 milionë fuçi të tjera nga Rezerva Strategjike e Naftës muajin e ardhshëm.
“Në dritën e veprimit të sotëm, administrata Biden do të konsultohet gjithashtu me Kongresin për mjete dhe autoritete shtesë për të ulur kontrollin e OPEC-ut mbi çmimet e energjisë”, tha Shtëpia e Bardhë.
Deklarata shtoi se njoftimi i OPEC+ shërbeu si “një kujtesë se pse është kaq kritike që Shtetet e Bashkuara të zvogëlojnë varësinë e tyre në burimet e huaja të karburanteve fosile”.
Sigurisht, djegia e lëndëve djegëse fosile, si qymyri, nafta dhe gazi, është nxitësi kryesor i emergjencës klimatike.
Duke folur në një konferencë shtypi, Sekretari i Përgjithshëm i OPEC-ut, Haitham Al Ghais mbrojti vendimin e grupit për të imponuar një ulje të thellë të prodhimit, duke thënë se OPEC+ po kërkonte të sigurojë “siguri [dhe] stabilitet në tregjet e energjisë”.
I pyetur nga Hadley Gamble i CNBC nëse aleanca po e bënte këtë me një çmim, Al Ghais u përgjigj: ”Çdo gjë ka një çmim. Siguria e energjisë gjithashtu ka një çmim.”
‘I motivuar në mënyrë egoiste’
Analistët e energjisë thanë se ndikimi aktual i shkurtimeve të furnizimit të grupit për nëntorin ka të ngjarë të jetë i kufizuar, me reduktime të njëanshme nga Arabia Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe, Iraku dhe Kuvajti që ka të ngjarë të bëjnë punën kryesore.
Për më tepër, analistët thanë se aktualisht është e vështirë për OPEC+ që të krijojë një pikëpamje për më shumë se një ose dy muaj në të ardhmen pasi tregu i energjisë përballet me pasigurinë e më shumë sanksioneve evropiane ndaj prodhuesit jo-OPEC Rusia – duke përfshirë sigurimin e transportit, kufizimet e çmimeve dhe reduktuar importet e naftës.
“Me fjalët e veta, misioni i OPEC-ut është të sigurojë një mjedis të përshtatshëm çmimesh për konsumatorët dhe prodhuesit. Megjithatë vendimi për të reduktuar prodhimin në mjedisin aktual bie ndesh me këtë objektiv,” Stephen Brennock, një analist i lartë në PVM Oil Associates në Londër. , thuhet në një shënim kërkimor.
“Shtypja e mëtejshme e furnizimeve tashmë të ngushta do të jetë një shuplakë për konsumatorët. Lëvizja e motivuar në mënyrë egoiste ka për qëllim thjesht përfitimin e prodhuesve,” shtoi ai. “Me pak fjalë, OPEC+ po i jep përparësi çmimit mbi stabilitetin në një kohë pasigurie të madhe në tregun e naftës”.
Rohan Reddy, drejtor i kërkimit në Global X ETFs, i tha CNBC se vendimi i grupit për të imponuar shkurtime të prodhimit mund të bëjë që çmimet e naftës të rriten në 100 dollarë për fuçi – duke supozuar se asnjë sulm i madh i Covid në nivel global dhe Rezerva Federale e SHBA nuk do të bëhet e papritur e ashpër.
“Për shkak të vendimit, paqëndrueshmëria ka të ngjarë të kthehet në treg dhe pavarësisht shqetësimeve në lidhje me elasticitetin e ekonomisë globale, tregu i naftës është i ngushtë, të gjitha këto duhet të shërbejnë si një erë e dytë për çmimet në tremujorin e katërt,” tha Reddy.
Ai shtoi se ndërsa një kthim në naftën 100 dollarë është i mundur, “një skenar më i mundshëm në afat të shkurtër është që çmimet e naftës të lëvizin në intervalin prej 90 deri në 100 dollarë ndërsa tregu tret publikimet e të dhënave ekonomike”.
— Emma Graham e CNBC kontribuoi në këtë artikull.
Burimi: CNBC
Krijoni Kontakt