Studimi "mahnitues" zbulon: Bërja e këtij ndryshimi të thjeshtë dietik përmirëson mikrobiomën e zorrëve, ndihmon në parandalimin e sëmundjeve inflamatore
Hulumtimet konfirmojnë atë që ekspertët e shëndetit natyror kanë këmbëngulur prej vitesh: që mikrobioma e zorrëve – bashkësia e baktereve në traktin e zorrëve – luan një rol jetësor në shëndet. Studiuesit thonë se çekuilibri në këtë komunitet mikrobik – i njohur ndryshe si dysbioza – mund të shkaktojë një listë të kushteve të padëshiruara shëndetësore, duke përfshirë rrezikun e shtuar të obezitetit, autizmit, “zorrëve që rrjedhin” dhe kushteve inflamatore si artriti.
Tani, një studim i ri i Shkollës së Mjekësisë në Stanford sugjeron që një “rregullim” i thjeshtë dietik – pasurimi i dietës me ushqime të fermentuara si kos, lakër turshi i freskët dhe kimchi – mund të përmirësojë shëndetin dhe diversitetin e mikrobeve (ose mikrobiotës) duke ulur nivelet. të enzimave inflamatore në trup. Pra, le të shohim se si ushqimet e fermentuara kontribuojnë në shëndetin më të mirë dhe parandalimin e sëmundjeve.
Rezultatet e papritura të studimit i bëjnë studiuesit të kruanin kokat e tyre – ndërsa theksojnë përfitimet dramatike të ushqimeve të fermentuara
Në testin klinik të kontrolluar, i cili u botua në korrik në Cell , 36 të rritur të shëndetshëm u caktuan rastësisht në një dietë dhjetë-javore që përfshinte ose ushqime të fermentuara (duke përfshirë kos, kefir, gjizë të fermentuar, kimchi dhe çaj kombucha) ose të lartë. ushqime me fibra (të tilla si bishtajoret, farat, arrat, drithërat, perimet dhe frutat).
Gjetjet dukej se i befasuan studiuesit. Ndërsa shkencëtarët dhe ekspertët e shëndetit natyror kanë pohuar prej kohësh se një dietë me fibra të lartë promovon ekuilibrin mikrobial dhe përmirëson shëndetin e gjithanshëm, dieta e përmirësuar me ushqime të fermentuara u zbulua se ishte edhe më efektive në përmirësimin e mikrobiomës së zorrëve.
Ekipi zbuloi se pjesëmarrësit në grupin e ushqimeve të fermentuara përjetuan rritje të diversitetit mikrobik, duke shfaqur një shumëllojshmëri më të madhe të baktereve "miqësore" të zorrëve. Në të njëjtën kohë, ata treguan nivele të reduktuara ndjeshëm të 19 proteinave të ndryshme inflamatore (si interleukina-6) të lidhura me artritin reumatoid, diabetin e tipit 2 dhe stresin kronik. Dhe, rezultatet ishin të varura nga doza, që do të thotë se efektet pozitive u rritën me një sasi më të madhe shërbimi.
Rezultati befasues: Ushqimet e fermentuara tejkalojnë ushqimet me fibra të larta
Për shkak se dietat me fibra të larta janë lidhur në studime të shumta me shkallë më të ulët të sëmundjeve inflamatore dhe vdekshmëri më të ulët, studiuesit prisnin që ky studim i fundit të tregonte se ushqimet me fibra të larta ulin nivelet e proteinave inflamatore. Megjithatë, ky nuk ishte rasti - dhe studiuesit dukeshin pak të mërzitur.
"Ne prisnim që fibra e lartë të kishte një efekt universalisht më të dobishëm dhe (për) të rriste diversitetin e mikrobiotës," tha shkencëtarja e lartë kërkimore Erica Sonnenburg, Ph.D. Ajo pranoi se të dhënat sugjeruan se rritjet afatshkurtra në marrjen e fibrave ishin "të pamjaftueshme për të rritur diversitetin mikrobial".
Megjithatë, historia është pak më e ndërlikuar nga sa duket. Rezultatet treguan gjithashtu se rritja e marrjes së fibrave çoi në më shumë karbohidrate në mostrat e jashtëqitjes, duke lënë të kuptohet për një ndarje jo të plotë të fibrave nga mikrobet e zorrëve. Meqenëse kërkimet e mëparshme sugjeruan se mikrobiomat e njerëzve që jetojnë në vendet e industrializuara kanë mungesë të mikrobeve të degradimit të fibrave, Prof. Sonnenburg hipotezoi se një studim afatgjatë mund t'i ketë lënë kohë baktereve të zorrëve që të përshtaten me rritjen e fibrave dietike.
Sigurisht, ekspertët thonë se është ende një zgjedhje e mençur për të marrë shumë fibra dietike. Studime të gjera kanë treguar se dietat me fibra të larta sjellin përfitime të rëndësishme shëndetësore, duke përfshirë ndihmën në uljen e kolesterolit LDL dhe uljen e rrezikut të llojeve të caktuara të kancerit.
Ushqimet e fermentuara janë burime të shkëlqyera të mikronutrientëve që janë të lira – qofshin të blera në dyqan apo të bëra vetë – dhe të lehta për t’u ruajtur. (j.chizhe/Shutterstock)
Shkencëtarët e quajnë rritjen e kohëve të fundit të sëmundjeve inflamatore "dërrmuese"
Studimi ndihmoi për të ilustruar lidhjen trepalëshe midis ndryshimeve dietike, ekuilibrit të mikrobiomit të zorrëve dhe shëndetit të përgjithshëm. Studiuesit ranë dakord se dieta “formëson” mikrobiomën e zorrëve, me diversitet të ulët të mikrobiotës që lidhet me incidencën në rritje të obezitetit dhe diabetit. Duke vënë në dukje rritjen "dërrmuese" kombëtare të sëmundjeve inflamatore kronike, ekipi shprehu shpresën se ushqimet e fermentuara mund të ndihmojnë në veprimin kundër këtij fenomeni të rrezikshëm.
Sipas Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, sëmundjet kronike degjenerative, shumica e të cilave përfshijnë inflamacion, prekin 60 për qind të të gjithë të rriturve amerikanë. Dhe këto sëmundje kanë një masë të zymtë. Për shembull, sëmundja e zemrës e nxitur nga inflamacioni është vrasësi numër një i të rriturve në SHBA, duke marrë afërsisht 655,000 jetë amerikane në vit. Dhe diabeti i tipit 2, i cili gjithashtu ka një komponent inflamator, aktualisht është afër niveleve të epidemisë, me mbi 34 milionë amerikanë të prekur aktualisht.
Ju mund të ndihmoni në rikonfigurimin e mikrobiomës shumë të rëndësishme të zorrëve dhe në rritjen e imunitetit me ushqime të fermentuara
Bashkautori i studimit, Justin Sonnenburg, PhD, një profesor i asociuar i imunologjisë dhe mikrobiologjisë, i quajti gjetjet "mahnitëse" dhe tha se hulumtimi dha një nga shembujt e parë se si një ndryshim i thjeshtë në dietë mund të "rimodelonte" mikrobiomën e zorrëve.
Ekipi arriti në përfundimin se dietat e synuara nga mikrobiota, të tilla si dietat me ushqime të larta të fermentuara, mund të ndryshojnë statusin imunitar, duke ofruar një "rrugë premtuese për uljen e inflamacionit tek të rriturit e shëndetshëm".
Rendi tjetër i punës është që studiuesit të shqyrtojnë nëse ushqimet e fermentuara mund të zvogëlojnë inflamacionin tek pacientët me çrregullime imune ekzistuese dhe sëmundje metabolike.
Me kaq shumë lëvizje mbi shëndetin dhe diversitetin e mikrobiomës, përfitimet e ushqimeve të fermentuara janë shumë domethënëse për t'u neglizhuar. Ndoshta është koha të mendoni të shtoni kimchi të shijshëm, ushqyes, kos dhe çaj kombucha në dietën tuaj të shëndetshme.
Ripublikuar nga NaturalHealth365
Burimi: Epoch Times
Krijoni Kontakt