Djali i madh i mbretëreshës, Charles, tani është mbret i Mbretërisë së Bashkuar dhe mbretërive të saj të Komonuelthit.
Nga Alexander Smith
LONDËR - Mbretëresha Elizabeth II , mbretërimi 70-vjeçar i së cilës përfshiu luftëra, një pandemi, 13 presidentë dhe përmbysjen e perandorisë së madhe britanike, ka vdekur. Djali i saj i madh, Charles, është tani mbret.
Monarku britanik me shërbimin më të gjatë ishte 96 vjeç.
Elizabeth Alexandra Mary Windsor ka lënë gjithashtu fëmijët e saj të tjerë, Princesha Anne , Princi Andrew dhe Princi Edward , dhe bashkëshortët e tyre. Princi William , në radhën e radhës për fronin, dhe Princi Harry janë ndër tetë nipërit e saj. Ajo ka një duzinë stërnipër.
Vdekja e një monarku, jeta e të cilit përfshiu ngjarje që përcaktuan epokën, nga zbulimi i penicilinës e deri te përhapja e kudondodhur e internetit, e hedh Mbretërinë e Bashkuar në të panjohurën.
Është “një moment vërtet tronditës dhe shpërbërës për shumë britanikë”, tha komentatorja mbretërore e NBC, Daisy McAndrew para vdekjes së mbretëreshës. “Të gjithë e kuptojnë se kur ajo të vdesë, do të jetë një punë shumë e madhe. Por unë nuk mendoj se ne me të vërtetë i dimë valët tronditëse që do të dërgojë.”
“Do të na bëjë ne, si komb, të shikojmë veten dhe të mendojmë: Gjithçka ka ndryshuar,” shtoi ajo.
Titulli zyrtar i mbretëreshës i foli botës në të cilën ajo lindi në 1926: Elizabeta II, me hirin e Zotit, të Mbretërisë së Bashkuar të Britanisë së Madhe dhe Irlandës së Veriut dhe të mbretërive dhe territoreve të tjera të saj Mbretëresha, Kreu i Komonuelthit, Mbrojtësi i Besimi. Në atë kohë, vendi i saj ishte afër majës së Perandorisë Britanike, që përfshinte Indinë, pjesët e Karaibeve dhe Afrikës, Kanadasë dhe Australisë - një territor pothuajse i barabartë me sipërfaqen e Hënës.
Një fjalim në ditën e kurorëzimit të saj më 2 qershor 1953, shpjegoi kuptimin e 27-vjeçares për rolin e saj të jashtëzakonshëm si një monarke kushtetuese.
“Unë kam pas vetes jo vetëm traditat e shkëlqyera dhe analet e më shumë se një mijë vjetëve, por forcën e gjallë dhe madhështinë e Komonuelthit dhe Perandorisë; të shoqërive të vjetra dhe të reja; tokash dhe racash të ndryshme në histori dhe origjinë, por të gjitha, me Vullnetin e Zotit, të bashkuar në shpirt dhe në qëllim,” tha ajo.
E larguar nga ajo perandori në dekadat e mëparshme dhe gjatë dekadave në vijim, Mbretëria e Bashkuar filloi gjithnjë e më shumë të mbështetej në statusin emblematik të mbretëreshës për rëndësinë e saj ndërkombëtare. Gjatë gjithë kohës, Elizabeth u shoqërua nga liderë botërorë, të cilët garuan për kohën e saj dhe për t'u fotografuar përkrah buzëqeshjes së saj të praktikuar.
Zotërimet financiare dhe pronësore të Elizabeth e bënë atë një nga gratë më të pasura në botë. Ndërsa ajo zotëronte gjithashtu një koleksion spektakolar dhe të paçmuar bizhuterish, ishin veshjet e saj të ndritshme, të koordinuara me ngjyra, stili i klasës së lartë, stili i fshatit të aksesuar nga kapelet e markës tregtare, çantat e dorës dhe qentë e saj Corgi që imitohen gjerësisht, si dhe karikaturohen.
Por, duke qenë e famshme botërore, mbretëresha ishte gjithashtu e kujdesshme në mënyrë skrupuloze për atë që ndante me publikun. Në fakt, ishte kjo heshtje që e bëri atë një personazh të fuqishëm që dukej se kapërcente politikën partizane dhe u bë një lloj avatari mbi të cilin miliona mund të projektonin pritshmëritë e tyre.
Gjatë mbretërimit të saj, 15 kryeministra britanikë shërbyen në detyrë dhe ajo u takua me 13 presidentë amerikanë - çdo udhëheqës i Shteteve të Bashkuara gjatë kohës së saj në fron, përveç Lyndon B. Johnson.
"Ajo është një person i mahnitshëm dhe një xhevahir i vërtetë për botën dhe jo vetëm për Mbretërinë e Bashkuar," tha presidenti i atëhershëm Barack Obama kur vizitoi MB në prill 2016.
Jeta personale
Elizabeth nuk ka lindur për të qenë mbretëreshë - babai i saj ishte djali i dytë i mbretit George V. Si fëmija më i madh i Princit Albert, Dukës së Jorkut dhe aristokrates skoceze Lady Elizabeth Bowes-Lyon, Dukeshës së Jorkut, ajo ishte e destinuar për privilegjin ekstrem të gëzuar në errësirë relative. E gjithë kjo ndryshoi në vitin 1936 kur xhaxhai i saj, Mbreti Eduard VIII, abdikoi në mënyrë që të mund të martohej me të divorcuaren amerikane Wallis Simpson.
Babai i saj, një burrë i turpshëm që vuante nga një belbëzim i keq, u hodh më pas në fron për t'u bërë Mbreti George VI. Me këtë, "Lilibet" e shkujdesur, siç njihej nga disa nga më të afërmit e saj, u bë trashëgimtare e fronit.
Në moshën 13-vjeçare, ajo u takua me Princin Philip të Greqisë dhe Danimarkës (më vonë Philip Mountbatten), një oficer i guximshëm i Marinës dhe kushëririn e saj të tretë. Ata filluan të shkëmbenin letra dhe vite më vonë u fejuan, bashkimi shkaktoi disa polemika në qarqet mbretërore në atë kohë për shkak të varfërisë së tij relative dhe statusit si i huaj.
Në shpërthimin e Luftës së Dytë Botërore, prindërit e saj qëndruan në Londër, një gjest jashtëzakonisht simbolik në atë kohë që u bë pavarësisht nga fushata e bombardimeve gjermane "Blitz" që goditi Pallatin Buckinham. Më pas, një adoleshente, Elizabeth dhe motra e saj më e vogël, Princesha Margaret, ishin në mesin e 3 milionë njerëzve të evakuuar nga qytetet në fshat.
Ishte në Kështjellën Windsor pak jashtë Londrës që trashëgimtarja e re mbajti fjalimin e saj të parë publik, një fjalim në radio gjatë Orës së Fëmijëve të BBC-së që kishte për qëllim të rriste moralin kombëtar.
Elizabeth ishte po aq e njohur për uljet dhe ngritjet e familjes së saj. "Annus horribilis" e saj në vitin 1992 pa një sërë skandalesh që lidhen me fëmijët e saj, duke përfshirë atë të Charles dhe gruas së tij të atëhershme, Princeshës Diana, të mbuluar nga një zjarr shkatërrues në Kështjellën Windsor. Pesë vjet më vonë, mbretëresha dhe familja mbretërore u akuzuan si joemocionale dhe madje mosrespektuese, pas vdekjes së Dianës.
Këto akuza u bënë jehonë pasi Harry dhe gruaja e tij, Meghan Markle, u larguan nga familja mbretërore për të jetuar në Kaliforni mes një morie akuzash kundër "firmës" mbretërore, duke përfshirë racizmin, nga një anëtar i paidentifikuar.
Dhe një tjetër prej djemve të Elizabeth dhe Philip, Andrew, do të hiqej nga titujt e tij pas miqësisë së tij me financierin dhe pedofilin e ndjerë Jeffrey Epstein, dhe padinë e tij tashmë të zgjidhur që e akuzon atë për abuzim seksual, të cilin ai e ka mohuar.
Përmes gjithë kësaj, martesa e saj e gjatë me Filipin mendohet se ka qenë shumë e lumtur dhe shumë foto shfaqnin çiftin duke qeshur së bashku.
“Ajo ka një sens humori të keq. Ajo i pëlqen batutat, siç e bëri Princi Philips natyrisht, "tha McAndrew, komentatori mbretëror. "Filipi nuk u mbërthye me të," tha ajo, duke iu referuar një numri shakash të bëra nga ai që u konsideruan me shije të dobët apo edhe raciste, por mbretëresha "ka qenë gjithmonë shumë më e kujdesshme".
Po tani?
Me vdekjen e mbretëreshës, Britania e Madhe tani do të hyjë në zi dhe të paktën 10 ditë shfaqje koreografike të kujdesshme që ka qenë në planifikim prej vitesh, e koduar "Ura e Londrës" nga Buckingham Palace, qeveria dhe forcat e rendit. Ngjarjet do të mbizotërojnë transmetimet e radios dhe televizionit, faqet e para të gazetave dhe bisedat mbi ftohësit e ujit dhe gardhet e oborrit të shtëpisë për ditë të tëra.
Turma të mëdha pritet të bëjnë nderimet e tyre pasi ajo shtrihet në gjendje në Parlament për të shtrirë në gjendje. Udhëheqësit botërorë do të fillojnë të mbërrijnë në Mbretërinë e Bashkuar për të bërë homazhe përpara funeralit shtetëror të mbretëreshës në Westminster Abbey. Ajo do të varroset në Kështjellën Windsor, shtëpia e mbretërve dhe mbretëreshave të Britanisë për më shumë se 1000 vjet.
Më pas vjen e panjohura.
Charles është shumë më pak i popullarizuar se nëna e tij, i varur nga pabesia e tij reciproke dhe divorci nga Diana, dhe një personazh publik që shihet nga shumë si përçarës. Ndryshe nga mbretëresha, popullariteti i së cilës bazohet në diskretin dhe paanshmërinë e saj, Charles është kapur nga një sërë polemikash politike, të tilla si shkrimi i letrave për ministrat e qeverisë në një përpjekje për të ndikuar politikën - duke thënë se tani ai është bërë kushtetues i pafuqishëm politik i vendit. monark.
E ardhmja e Komonuelthit është gjithashtu në dyshim. Ky grup prej 56 shtetesh anëtare shihet si një pasardhës vullnetar i perandorisë britanike, por kohët e fundit ka pasur thirrje midis anëtarëve të saj në Karaibe që Britania të paguajë dëmshpërblime për shkak të lidhjeve historike të kurorës me tregtinë e skllevërve. Vitin e kaluar, Barbados hoqi dorë nga monarku britanik i kreut të shtetit të tij, dhe të tjerë, duke përfshirë Xhamajkën dhe madje edhe Australinë, kanë sinjalizuar se një ditë mund ta ndjekin.
Në Britani, megjithatë, vdekja e mbretëreshës do të mbahet zi për atë që ishte dhe për epokën që ajo përfaqësonte.
“Ndoshta ka shumë prej nesh të lindur në mbretërimin e Elizabeth II që nuk u rritën si monarkistë të nxehtë”, tha autorja historike dhe komentatorja mbretërore Sarah Gristwood. “Por veçanërisht në vitet e fundit, kur bota ka kaluar nëpër trazira të tilla, me Covid dhe pasiguri dhe mosbesim në establishmentin politik, ajo ka marrë një rëndësi edhe më të madhe.”
Popullariteti i qëndrueshëm i mbretëreshës ishte në fund të fundit për shkak të "përfytyrimit dhe qëndrimit të saj për ne të tjerët" pavarësisht nga gjithë pasuria dhe privilegji i saj i madh, shtoi Gristwood. Për shumë njerëz, të shihje ulje-ngritjet e jetës së saj ishte si të shihje “dramat e veta njerëzore në një skenë shumë më publike, shumë më ceremoniale”.
"Ky është fundi i një epoke dhe jashtëzakonisht të rëndësishme."
Burimi: NBCNEWS
Krijoni Kontakt