Ai do të mbahet mend si babai i 'perestrojkës' por edhe për kryesimin e rënies së Bashkimit Sovjetik
Mikhail Gorbachev, presidenti i parë dhe i vetëm i Bashkimit Sovjetik, ka vdekur në moshën 91-vjeçare në Moskë.
Vdekja e tij u raportua të martën në mbrëmje nga Spitali Klinik Qendror, i cili tha në një deklaratë se " Mikhail Sergeyevich Gorbachev vdiq këtë mbrëmje pas një sëmundjeje të rëndë dhe të zgjatur ".
Sipas agjencisë së lajmeve TASS, Gorbachev u shtrua në spital që në fillim të pandemisë Covid-19, me kërkesë të mjekëve të tij dhe që atëherë ishte nën mbikëqyrjen mjekësore.
Një figurë përçarëse, mbështetësit e vlerësojnë atë se ka luajtur një rol kyç në përfundimin e Luftës së Ftohtë, ndërsa kundërshtarët e akuzojnë atë për ndihmën në rënien e Bashkimit Sovjetik dhe një humbje të madhe për prestigjin e Moskës dhe ndikimin global.
Perestrojka, glasnost, biznesi privat dhe presidenca
I lindur në vitin 1931 në një familje fshatare në Rusinë jugore, në adoleshencë Gorbaçovi përdorte autokombajna në fermat kolektive. Karriera e tij partiake filloi herët në vitet e tij studentore, kur studioi për drejtësi në Universitetin Shtetëror të Moskës Lomonosov. Ngritja e tij nëpër grada ishte relativisht e shpejtë dhe në vitin 1985 ai u bë sekretar i përgjithshëm i Komitetit Qendror të Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik, duke e bërë atë zyrtarin më të lartë në BRSS.
Mikhail Gorbachev, president i BRSS (mars 1990-dhjetor 1991) © Sputnik
Gjatë kohës së tij në detyrë, Gorbaçovi synoi të ringjallte ekonominë e ngecur sovjetike, e cila ishte e mbushur me joefikasitet, shpenzime të tepërta të mbrojtjes dhe korrupsion të zvarritur. Ai bëri thirrje për riorganizim dhe modernizim urgjent, por shpejt e zgjeroi reformën e tij në strukturën politike dhe shoqërore të të gjithë kombit.
Politika e 'perestrojkës ' u shpall në vitin 1986 si një përpjekje për të riorganizuar ekonominë. Më shumë një lëvizje politike, "ristrukturimi" synonte t'u jepte më shumë pavarësi ministrive dhe ndërmarrjeve të mëdha shtetërore. Ai gjithashtu prezantoi disa reforma të stilit të tregut të lirë. Në vitin 1988, Gorbaçovi lejoi krijimin e ndërmarrjeve private në vend për herë të parë që nga "Politika e re ekonomike" e Vladimir Leninit të viteve 1920.
Mikhail Gorbachev (djathtas) me gruan, Raisa, duke pritur kryeministren britanike Margaret Thatcher (në mes) gjatë vizitës së saj zyrtare në BRSS. © Yuryi Abramochkin © Sputnik
Një politikë tjetër e shpallur ishte 'glasnost '. Gorbaçovi synonte të sillte transparencë në shoqëri, të lehtësonte kontrollin e Partisë Komuniste mbi median dhe të lironte të burgosurit politikë. Ky ishte një ndryshim rrënjësor, pasi kontrolli mbi fjalimin publik kishte qenë më parë një pjesë thelbësore e regjimit sovjetik.
Gorbaçovi propozoi gjithashtu një ndryshim kushtetues për të kaluar në një sistem presidencial dhe krijoi një organ të ri politik të quajtur Kongresi i Deputetëve të Popullit. 2250 anëtarët u zgjodhën në zgjedhjet e para parlamentare gjysmë konkurruese të Bashkimit Sovjetik. Më 15 mars 1990, pas një votimi në Kongresin e Deputetëve të Popullit, Mikhail Gorbachev u bë president i BRSS.
Tërheqja sovjetike nga Afganistani, fundi i Luftës së Ftohtë
Politika e jashtme e Gorbaçovit, e njohur gjithashtu si "mendimi i ri", shënoi një periudhë të përmirësimit të ndjeshëm të marrëdhënieve midis Bashkimit Sovjetik dhe vendeve perëndimore, duke zëvendësuar epokën e armiqësive të Luftës së Ftohtë.
Ushtarët e Forcave të Armatosura Popullore të DRA përshëndesin trupat sovjetike që largohen nga Afganistani 10/01/1986 © Alexandr Graschenkov © Sputnik
Në vitin 1986, ai njoftoi planet për të tërhequr trupat sovjetike nga Afganistani, por u deshën edhe tre vjet për të përfunduar tërheqjen.
Lufta sovjeto-afgane ishte një pikë kryesore kritike për Perëndimin. Gjithashtu i kushtoi Bashkimit Sovjetik të paktën 15,000 viktima, i vuri tendosje shtesë një ekonomie të planifikuar tashmë burokratike dhe e mbushi vendin me veteranë që vuanin nga çrregullimet e stresit luftarak.
Mikhail Gorbachev dhe presidenti amerikan Ronald Reagan pas samitit sovjeto-amerikan © Yuryi Abramochkin © Sputnik
Riangazhimi me Perëndimin hapi rrugën për nënshkrimin e disa traktateve kyçe të çarmatimit. Moska dhe Uashingtoni ranë dakord të çmontonin raketat e tyre konvencionale dhe bërthamore me rreze të mesme veprimi – armët shumë të sakta që mund të tundonin ushtrinë për të përdorur armë bërthamore në një shkallë të kufizuar, por gjithsesi të shkaktonin asgjësimin reciprok global. Nën Gorbaçovin, Moska ndaloi në mënyrë të njëanshme të gjitha testet bërthamore.
Marrëdhëniet e Moskës me vendet e Bllokut Lindor gjithashtu pësuan një ndryshim rrënjësor. Më parë, trupat sovjetike shërbyen gjithmonë si argumenti përfundimtar, nëse një nga vendet e Traktatit të Varshavës të epokës së Luftës së Ftohtë përpiqet të ndryshojë besnikërinë e tij. Por liberalizimi i Gorbaçovit përfshinte të drejtën e vetëvendosjes për ato kombe. Kjo u quajt me shaka "doktrina Sinatra" sipas këngëtarit Frank Sinatra, duke aluduar në këngën e tij "My Way ", pasi vendeve u lejohej të përcaktonin politikat e tyre të brendshme. Një varg revolucionesh në 1989 rrëzuan regjimet komuniste evropiane dhe në 1990 Gjermania Perëndimore dhe Lindore u ribashkuan si një vend.
Mikhail Gorbachev flet në Kongresin e 28-të të Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik në korrik 1990 © Sergey Guneev © Sputnik
Për përpjekjet e tij në zbutjen e tensioneve ndërkombëtare, Gorbaçovit u nderua me Çmimin Nobel për Paqen në vitin 1990.
Në një deklaratë që shoqëronte çmimin, Komiteti i Nobelit tha se presidenti i Bashkimit Sovjetik kishte luajtur një "rol udhëheqës" në procesin ndërkombëtar të paqes.
Rënia e Murit të Berlinit
Gorbaçovi është gjithashtu i mirënjohur për rolin kryesor në rënien e Murit të Berlinit, simboli i një Evrope të ndarë dhe botës së ndarë në kohët e Luftës së Ftohtë.
Pas rënies së regjimit nazist si pasojë e Luftës së Dytë Botërore, Gjermania ishte bërë dy vende të veçanta deri në vitin 1949. Republika Federale e Gjermanisë (ose Gjermania Perëndimore) drejtohej nga Aleatët Perëndimorë, ndërsa Republika Demokratike Gjermane (Gjermania Lindore) kontrollohej nga Bashkimi Sovjetik. Berlini ndodhej brenda Gjermanisë Lindore, por ndahej nga Gjermania Perëndimore dhe Lindore, me Murin e Berlinit që ndante territoret e të dy shteteve.
Banorët e Republikës Demokratike Gjermane duke thyer Murin e Berlinit për suvenire. © Boris Babanov © Sputnik
E ndërtuar në vitin 1961, muri ndau familjet dhe të dashurit për 28 vjet. Ai u rrëzua përfundimisht natën e 9 nëntorit 1989. Gjatë një vizite në Gjermaninë Perëndimore më parë në 1989, udhëheqësi sovjetik deklaroi se çdo komb mund "të zgjedhë lirisht sistemin e tij politik dhe shoqëror" dhe se Moska do të "respektonte të drejtën e të gjithë popujve drejt vetëvendosjes”.
Rënia e Murit të Berlinit shënoi agimin e një epoke të re – fundin e Luftës së Ftohtë dhe botës bipolare – dhe hapi rrugën për ribashkimin e Gjermanisë në vitin 1990.
Rënia e Bashkimit Sovjetik
Demokratizimi i pjesshëm i shoqërisë sovjetike nën Gorbaçovin çoi në një rritje të ndjenjave nacionaliste dhe anti-ruse në shumicën e 15 republikave sovjetike. Por kjo përpjekje për pavarësi nuk ishte paqësore. Në disa raste, autoritetet e Moskës urdhëruan përdorimin e forcës kundër trazirave të dhunshme pasi kursi nacionalist në politikën rajonale premtoi dhunë shumë më të madhe në të ardhmen, nëse qeveria vendos t'i shpërfillë ato. Megjithatë, një përdorim i tillë i forcës shkaktoi vetëm protesta më të mëdha.
Presidenti Sovjetik Mikhail Gorbachev, qendra dhe Presidenti i Kazakistanit Nursultan Nazarbayev gjatë vizitës së punës së Gorbaçovit në Kazakistan.© Boris Babanov © Sputnik
Konfliktet e ngrira në enklavat etnike anembanë vendit, si Nagorno-Karabakh dhe Trans-Dniester, si dhe lufta e vitit 2008 në Osetinë e Jugut, janë trashëgimia e atyre ngjarjeve.
Mes tensioneve në rritje brenda BRSS, Gorbaçovi u përpoq të hartonte një traktat të ri bashkimi. Megjithatë, një grup zyrtarësh të lartë sovjetikë të linjës së ashpër, të cilët e quanin veten "Komiteti Shtetëror për Gjendjen e Jashtëzakonshme", u përpoqën të bënin një grusht shteti dhe të largonin Gorbaçovin nga pushteti për të parandaluar nënshkrimin e traktatit të ri të bashkimit.
Mikhail Gorbachev, i atëhershëm kandidat për anëtarët e Byrosë Politike të Komitetit Qendror të Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik, 12 janar 1979 © Vladimir Akimov © Sputnik
Grushti i shtetit dështoi, por ai e shtyu Gorbaçovin të shpërndante Komitetin Qendror të Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik dhe të jepte dorëheqjen si Sekretar i Përgjithshëm i partisë, si dhe të shpërndante të gjitha departamentet e partisë brenda strukturave qeveritare, duke i dhënë fund kështu sundimit komunist në BRSS dhe eliminimi i forcës së saj kryesore unifikuese politike.
Bashkimi Sovjetik u shemb me shpejtësi dramatike gjatë pjesës së fundit të vitit 1991, kur njëra pas tjetrës republika sovjetike shpalli pavarësinë. Në dhjetor 1991, presidentët e Rusisë, Ukrainës dhe Bjellorusisë u takuan pranë qytetit bjellorus të Brest-it dhe nënshkruan Marrëveshjen e Belavezhës, e cila zyrtarisht shpalli Bashkimin Sovjetik të shpërbërë dhe themeloi Komonuelthin e Shteteve të Pavarura (CIS) në vend të tij.
Mikhail Gorbachev, djathtas, dhe Kryetari i Sovjetit Suprem të BRSS Anatoly Lukyanov duke marrë pjesë në kongresin e Deputetëve të Popullit të BRSS në Moskë më 20 dhjetor 1990 © Vladimir Vyatkin © Sputnik
Gorbachev fillimisht e denoncoi veprimin si të paligjshëm, por më vonë në të njëjtin muaj e pranoi atë dhe njoftoi dorëheqjen e tij si president.
Gorbachev fillimisht e denoncoi veprimin si të paligjshëm, por më vonë në të njëjtin muaj e pranoi atë dhe njoftoi dorëheqjen e tij si president.
Polemika, kontributet post-sovjetike
Politikat e Gorbaçovit e bënë atë popullor në Perëndim, por në vendin e tij ai mbetet një figurë e diskutueshme edhe sot e kësaj dite. Ai vlerësohet nga shumë për iniciativat e tij për çarmatimin, bashkimin e Gjermanisë, nxitjen e rënies së Perdes së Hekurt dhe përfundimin e Luftës së Ftohtë, si dhe për dhënien e të drejtës së vetëvendosjes vendeve të Evropës Lindore.
Presidenti rus Boris Yeltsin, Presidenti ukrainas Leonid Kravchuk dhe Stanislav Shushkevich, Kryetar i Sovjetit Suprem Bjellorusi, nënshkruajnë Marrëveshjen për Krijimin e Komonuelthit të Shteteve të Pavarura gjatë samitit të tyre trepalësh në Belovezhskaya Pushcha 12/08/1991 © Yuriy Ivanov © Sputnik
Megjithatë, ish-udhëheqësi sovjetik përballet gjithashtu me kritika të rëndësishme, kryesisht në vend, nga ata që besojnë se politikat e tij dobësuan Bashkimin Sovjetik dhe pasardhësin e tij, Rusinë, dhe ishin shkaku kryesor i rënies së BRSS.
Disa kritikë thonë veçanërisht se, duke ecur përpara me iniciativat e tij për çarmatimin, duke përfshirë ato të njëanshme, ai minoi fuqinë ushtarake dhe industriale të Bashkimit Sovjetik, ndërsa të tjerë e akuzojnë atë se nuk e ndaloi NATO-n të zgjerohej më tej drejt lindjes dhe përfundimisht të arrinte kufijtë e Rusisë.
Pas dorëheqjes së tij, Gorbaçovi krijoi Fondacionin Ndërkombëtar Joqeveritar për Studime Sociale-Ekonomike dhe Politike (The Gorbachev Foundation), i cili është një qendër kërkimore dhe platformë diskutimi, si dhe një OJQ që mbikëqyr projektet e bamirësisë humanitare.
Në vitin 1993, me iniciativën e përfaqësuesve të 108 vendeve, Gorbachev themeloi Green Cross International, një organizatë joqeveritare mjedisore, e cila tani ka zyra në 23 vende të botës.
Në vitin 1999, ai u bë gjithashtu një nga nismëtarët e Samitit të Laureatëve të Paqes Nobel, i cili mblidhet çdo vit për të diskutuar kërcënimet globale, si dhuna dhe luftërat, varfëria, situatat e krizës në ekonominë botërore dhe mjedisin, sipas faqes së internetit të Fondacionit Gorbachev. .
Midis 2001 dhe 2009, Gorbaçovi gjithashtu bashkëkryesoi Dialogun e Shën Petersburgut, një forum vjetor ruso-gjerman i mbajtur me radhë në të dy vendet dhe ku morën pjesë politikanë, sipërmarrës dhe të rinj.
Ish-udhëheqësi sovjetik ka vizituar gjithashtu rreth 50 vende që nga viti 1992. Atij i janë dhënë më shumë se 300 çmime, diploma, certifikata nderi dhe vlerësime të nderuara, sipas Fondacionit Gorbachev.
Gorbaçovi ka shkruar gjithashtu dhjetëra libra, të cilët janë botuar në 10 gjuhë.
“Po bëja më të mirën për të bashkuar moralin dhe përgjegjësinë ndaj njerëzve. Për mua është një çështje parimore. Ishte koha për t'i dhënë fund dëshirave të egra të sundimtarëve dhe kryelartësisë së tyre. Ka pasur disa gjëra në të cilat nuk kam pasur sukses, por nuk mendoj se kam gabuar në qasjen time,” shkruante ai në artikullin e tij politik të besimit, botuar nga Fondacioni Gorbachev.
Burimi: RT
Krijoni Kontakt