Vendet konservatore evropiane që përballen me presionin për t'u kthyer ne "woke"
Një oficer policie hungarez që ndihmon një familje refugjatësh ukrainas pasi mbërritën në stacionin e trenit Zahony më 12 mars 2022.
Foto nga Christopher Furlong/Getty Images
Nëse keni dyshuar ndonjëherë se ideologët e "woke" janë hipokritë të pashpirt, shikoni atë që Bashkimi Evropian liberal sapo i bëri Polonisë dhe Hungarisë, edhe pse ato vende konservatore po bënin çmos për të akomoduar 1.7 milionë refugjatë ukrainas që kalonin përtej kufijve të tyre .
Është e vështirë të besohet në mes të krizës më të madhe humanitare në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore, por Parlamenti Evropian votoi javën e kaluar për të goditur me miliona dollarë sanksione ekonomike ndaj vendeve ish-komuniste, duke përfshirë ngrirjen e kredive pandemike, si ndëshkim për refuzimin. për të shkuar së bashku me të ashtuquajturat “vlera” të BE-së.
Mëkati i tyre është që kanë qeveri konservatore populiste që refuzuan politikat e hapura të kufirit dhe LGBTQ të imponuara nga Brukseli. Ashtu si Florida dhe Teksasi, Polonia dhe Hungaria kanë miratuar ligje që ndalojnë shkollat të indoktrinojnë fëmijët e vegjël mbi ideologjinë gjinore dhe orientimin seksual . Dhe kombet refuzuan të lejojnë migrantët e paligjshëm nga Lindja e Mesme të kapërcejnë kufijtë e tyre pasi Angela Merkel e Gjermanisë futi në mënyrë të njëanshme miliona të rinj kryesisht myslimanë në Evropë në vitin 2015 gjatë krizës siriane.
“Paratë e taksapaguesve duhet të mbrohen kundër atyre që minojnë vlerat e BE-së”, deklaroi Parlamenti Evropian në një deklaratë për shtyp të enjten.
Duke ardhur vetëm tre javë përpara se kryeministri konservator nacionalist i Hungarisë Viktor Orbán t'u kërkojë votuesve një mandat të pestë , ndërhyrja e BE-së nuk është asgjë më pak se ndërhyrje në zgjedhje, thotë këshilltari i tij kryesor politik, Balázs Orbán (nuk ka lidhje).
Balázs Orbán, 36 vjeç, thotë se qeveria e Hungarisë ka qenë nën "presion qesharak për vite me radhë" nga Brukseli për shkak të politikave të saj konservatore, në radhë të parë familjare.
“Politikat liberale u bënë shumë të njohura në disa nga institucionet e Brukselit, veçanërisht në Parlamentin Evropian,” tha Balázs Orbán në telefon nga Budapesti të dielën.
Refugjatët ukrainas rreshtohen në një pikë kontrolli kufitar në Medyka, Poloni, më 13 mars 2022.
REUTERS/Zohra Bensemra
“Ata politikanë, shumica janë të majtë, liberalë, progresistë të gjelbër. Politikisht, ata janë në një anë tjetër. Problemi është se ata mendojnë për bashkëpunimin evropian nga një këndvështrim ideologjik, kur fillimisht nuk kishte të bënte me homogjenitetin ideologjik [por] me prosperitetin ekonomik.”
Sa i përket sigurisë kufitare, politikës energjetike, arsimit dhe vlerave familjare, thotë ai, sundimtarët liberalë të Brukselit po përpiqen të imponojnë vullnetin e tyre ndaj qeverisë së zgjedhur në mënyrë demokratike të Hungarisë.
"Ne po i mirëpresim me zemër refugjatët ukrainas," thotë Orbán, duke theksuar se Hungaria ka pranuar "rreth 400,000" refugjatë që nga pushtimi rus, një barrë e rëndësishme për një vend me 10 milionë banorë.
Por Hungaria dëshiron të ruajë të drejtën për të bërë dallimin midis emigrantëve të paligjshëm nga gjysma e botës larg dhe refugjatëve që ikin nga një zonë lufte në vendin fqinj.
Tejkalimi i Brukselit
BE-ja po përpiqet të “shkatërrojë të gjithë mekanizmat ligjorë që janë të nevojshëm për të siguruar kufijtë tanë, strukturat që kemi shpikur, gardhin, kufijtë fizikë dhe mekanizmat ligjorë… Ata duan të bëjnë të pamundur [ndalimin] e migrantëve të paligjshëm”.
Në mënyrë të ngjashme, BE-ja po përpiqet të detyrojë Hungarinë të rrëzojë ligjet e miratuara nga parlamenti i saj që ndalojnë indoktrinimin e fëmijëve në pikat më të holla të rrjedhshmërisë gjinore.
“Ata thonë se është kundër homoseksualitetit dhe pakicave seksuale . Kjo eshte genjeshter. Hungaria është një vend i lirë. Çdokush mund të bëjë çfarë të dojë pas moshës 18 vjeçare, por ne po i mbrojmë fëmijët tanë dhe po i shpëtojmë nga propaganda gjinore duke filluar nga kopshti dhe ata po e sulmojnë këtë.”
Për sa i përket energjisë, Hungaria është nën presion nga Gjermania dhe Austria për të mbyllur termocentralet e saj bërthamore , të cilat ofrojnë pothuajse gjysmën e energjisë elektrike dhe ndihmojnë në mbajtjen e emetimeve të gazeve serrë të Hungarisë ndër më të ulëtat në Evropë. Pa energjinë bërthamore, Hungaria do të ishte edhe më e varur nga gazi rus, i cili siguron 80% të ngrohjes shtëpiake.
REUTERS/Sarah Meyssonnier
Kryekëshilltari politik i kryeministrit hungarez Viktor Orbán akuzoi BE-në për ndërhyrje në zgjedhje pasi sanksionoi Hungarinë pesë javë përpara zgjedhjeve në vend.
Kryeministri Orbán, i cili i ka quajtur planet e BE-së për klimën "fantazi utopike" dhe i ka fajësuar ato për rritjen e çmimeve të energjisë në Evropë, përfundimisht ra dakord me objektivin e Brukselit për emetimet neto zero deri në vitin 2050.
Por Hungaria ka kufizuar çmimet e shërbimeve në vend për të mbrojtur familjet nga rritja e kostove të energjisë. Kjo ra në kundërshtim edhe me BE-në, thotë Balázs Orbán.
“Tani për tani, ka një kufi çmimi në kostot e shërbimeve dhe kjo është arsyeja pse populli hungarez paguan faturat më të ulëta të shërbimeve në Evropë. Nga pikëpamja e liberalizimit të tregut, [BE] vazhdon të sulmojë këtë kufi të çmimeve.”
Hungaria shpenzon 6.2% të prodhimit të saj të brendshëm bruto në programet e mbështetjes së familjes, dy herë më shumë se mesatarja e OECD, duke inkurajuar çiftet të kenë më shumë fëmijë. Një program i ri jashtëzakonisht bujar i Ndihmës për Strehimin Familjar ofron 130,000 dollarë, plus një hua prej 220,000 dollarësh, për familjet që premtojnë të kenë të paktën tre fëmijë, në mënyrë që të mund të ndërtojnë një shtëpi të re të gjelbër.
Gratë hungareze të martuara marrin një "hua për fëmijë" me interes të ulët 30,000 dollarë, e cila bëhet pa interes pas fëmijës së parë dhe nuk duhet të shlyhet pas të tretit.
Përsëri, liberalët e Brukselit nuk e miratojnë. “Problemi ynë është se nga njëra anë ata nuk po i mbështesin këto ide dhe nga ana tjetër … gjithmonë në dokumentet e Brukselit ka të bëjë me dhënien e parave për migrantët e paligjshëm dhe jo mbështetjen e familjeve hungareze.”
Tejkalimi autoritar nga Brukseli e detyroi "Brexit" të MB të largohej nga BE. Por Orbán thotë se një "Hexit" nuk është në letra.
Foto nga ATTILA KISBENEDEK/AFP nëpërmjet Getty Images
Qeveria e Orbanit përmban disa politika pro-familjes, si huatë për prindërit.
“Hungarezët janë shumë pro-evropianë… Vjen nga historia mesjetare kur ne ishim kufiri i fundit, mbrojtësit e Evropës së krishterë. Ne duam të jemi anëtarë të klubit, por votuesit në bazë mund të bëjnë dallimin midis të qenit pro-Evropës dhe kritik ndaj Brukselit.”
Blloku i majtë i Evropës
Për të kuptuar gjendjen e vështirë të Hungarisë, imagjinoni se Uashingtoni, DC, ishte Brukseli dhe administrata e Bidenit ishte në sundim të përhershëm. Një mendim i tmerrshëm.
Aktualisht, katër nga pesë shtetet më të mëdha anëtare të BE-së – Italia, Spanja, Franca dhe Gjermania – udhëhiqen nga qeveri progresive, të gjelbra ose liberale. Vetëm Polonia është shumicë konservatore.
Balázs Orbán i kërkon BE-së të imagjinojë nëse situata do të përmbyset dhe konservatorët do të bëhen blloku i shumicës dhe do të vendosin të mos respektojnë sovranitetin kombëtar të vendeve më të vogla. Si do të pëlqente Suedia dhe Holanda nëse do t'u bëhej presion për të anuluar martesat e të njëjtit seks, për shembull?
Të majtët e vetëkënaqur duhet të kujtojnë se krimbi gjithmonë kthehet, kështu që është më mirë t'i trajtoni kundërshtarët tuaj ashtu siç dëshironi të trajtoheni.
Autoria: Miranda Devine
Marre nga New York Post
Krijoni Kontakt