Transformimi biologjik i lidhur me metamorfozën psikike dhe anasjelltas
Tema e fjalimit të sotëm është “Transformimi biologjik i lidhur me metamorfozën psikike dhe anasjelltas”. Kjo vlen për makrokozmosin po aq sa për mikrokozmosin. Në fazën e ekstroversionit, një Entitet Suprapsikik shndërrohet në shumë entitete fizike të ndikuara nga Prakrti: Entiteti që ishte psikik shndërrohet në fizikë të shumtë. Në lidhje me këtë, Vedat vërejnë: Ekoʼham bahusyáma - "Unë jam një, por do të bëhem shumë." Kjo ndjenjë "unë" është diçka psikike, një dridhje ektoplazmike brenda ose jashtë sferës së strukturës fizike.
Në këtë transformim të Njërit në shumë, ose më mirë në këtë fazë të ekstroversionit, struktura të shumta fizike individuale dalin nga një dridhje e vetme: kështu ky Entitet psikik shndërrohet gradualisht në lëndë të papërpunuar. Çdo valë e pjesshme e Mendjes së gjerë Kozmike më pas merr formën e një strukture individuale të gjallë ose të pajetë.
Në fazën e introversionit, ndodh e kundërta: në këtë fazë, mikrokozmoset individuale ecin përpara me ideacionin e të Lartësuarit dhe shumëzimet e tyre shndërrohen në unitetin suprem. Përderisa ka fizikalitete, ka dallime materiale; por ndërsa këto fizikalitete individuale lëvizin drejt Qëllimit Suprem, desideratum-it përfundimtar, shumëfishimi i tyre zvogëlohet me shpejtësi, dhe në fund ato shndërrohen në një Entitet Soprakozmik ose Makrokozmik. Kjo do të thotë, i gjithë procesi i lëvizjes është nga gjendja e unitetit në arenën psikike në shumëfishimet në sferën fizike, dhe anasjelltas. Në fazën ekstroversiale të shprehjes [saiṋcara], Njëshi psikik bëhet fizikisht i shumtë - uni-psikik bëhet multifizik; dhe në fazën introversale [pratisaiṋcara], multi-fiziku shndërrohet në uni-psikik. Ky është loja e krijimit te përjetshëm (liilá-loja kozmike) e Parama Puruśa [Ndërgjegjja Supreme].
Në të kaluarën, [shumë] miliona vjet më parë, qeniet e gjalla erdhën në këtë tokë. Në ato ditë të hershme në epokën terciare dhe veçanërisht në epokën e Kretës [kretakut], kishte shumë kafshë dhe bimë gjigante; (Qeniet njerëzore nuk u shfaqën deri afërsisht një milion vjet më parë). Ato pemë dhe kafshë të mëdha zotëronin qeliza të gjalla shumë të thjeshta pa shumë kompleksitet; shumica e qelizave ishin vetëm të një lloji. Ka disa pemë edhe tani që kanë të njëjtin lloj qelizash të thjeshta, për shembull fier, të cilave u kam vënë emrin sanskritisht puráńiká. Këto lloj bimësh ishin shumëqelizore, por struktura e tyre protozoike ishte uniforme në karakter; e njëjta gjë ishte edhe me disa qenie të tjera të gjalla. Për shembull, kishte kafshë gjigante si dinosaurët, brontosaurët, kakt́esiyás, etj., të cilat zotëronin struktura fizike shumë të thjeshta: numri i qelizave në trupin e tyre ishte i madh, por shkalla e ndryshimit ndërqelizor ishte pothuajse e papërfillshme.
Këto krijesa pësuan ndryshime sipas ndryshimeve në kohë, hapësirë dhe fizik, sipas ndryshimeve në kushtet klimatike - jo vetëm në këtë tokë, por edhe në planetë të tjerë të banuar nga qenie të gjalla. Papritur, midis një epoke dhe tjetrën, ndodhi një situatë anormale e krijuar nga një epokë akullnajash, kur temperatura ra shumë nën zero gradë. Gjatë asaj epoke të akullit, qoftë e gjatë apo e shkurtër, kafshët hynë në letargji. Shumë prej tyre u zhdukën dhe u shfarosen pas letargjisë; për shkak të mungesës së tyre ose boshllekut intelektual, ato krijesa gjigante të epokës së Kretës [kretakut] duhej të largoheshin nga bota – ato u mposhtën në luftën për ekzistencë. Por ato krijesa që mbijetuan iu nënshtruan ndryshimeve fizike, si dhe ndryshimeve psiko-fizike ose bio-psikike. Kompleksiteti i qelizave të tyre u rrit dhe trupi i tyre gradualisht u bë më i vogël, dhe përfundimisht fuqia e tyre mendore u rrit gjithashtu. Kjo do të thotë, trupi fizik fillimisht u bë shumë i madh dhe pasi mori një formë të caktuar, struktura u ndërlikua ose komplekse; dhe që nga ai moment, në ate fazën ose fazën tjetër, ndërsa lëviznin në rrugën e introversionit drejt Desideratumit Suprem, trupi i tyre fizik vazhdoi të zvogëlohej në madhësi dhe trupi i tyre psikik u forcua - intelekti i tyre u rrit. Ky është rregullimi ose ekuilibri ose ekuilibri midis strukturave biologjike dhe metamorfozës psikike.
Për shembull, zvarranikët e mëdhenj që erdhën në këtë tokë [miliona] vjet më parë gradualisht u bënë hardhuca, krokodilë, aligatorë dhe salamanderë. Një tjetër krijesë e madhe e cila gradualisht u zhvillua në një madhësi më të vogël ishte mamuthi që evoluoi në një elefant; por kjo ndodhi menjehere Nuk u bëne elefant brenda natës - kishte një fazë ndërmjetëse midis viganit dhe elefantit. Kështu kafshët e mëdha u zhdukën dhe në vend të tyre u shfaqën kafshë të vogla. (Një herë thashë se kjo nuk është epoka e vendeve të vogla apo kafshëve të mëdha. Kafshët e mëdha do të duhet t'ua lënë vendin e tyre të vegjëlve; dhe vendet e vogla do të duhet të bashkohen së bashku në federata dhe konfederata, ose përndryshe planifikimi dhe zhvillimi shkencor nuk do të të jetë e mundur.)
Kështu, në procesin gradual të evolucionit, ne mund të vërejmë se fizika e papërpunuar trupore e krijesave po shndërrohet në hollësi - forca e tyre fizike po metamorfozohet shpejt në vitalitet psikik - dhe materialiteti po shndërrohet në ndërgjegje. Në mënyrë të ngjashme, mund të kuptohet se krijesat e pazhvilluara të së tashmes, në të cilat ky aspekt fizik është shumë i rëndësishëm, gradualisht do të transformohen në fazën e pratisaiṋcara në qenie mendore më delikate; gradualisht aspekti i tyre fizik do të ulet dhe aspekti psikik do të bëhet mbizotërues. Kjo do të jetë e vërtetë edhe për bimët. Meqenëse ka rritje të kompleksitetit në sferën psikike, do të ketë një rritje përkatëse të kompleksitetit në sferën fizike, pasi këto të dyja janë të pandashme dhe duhet të ruajnë përshtatjen me njëri-tjetrin. Në këtë mënyrë i gjithë universi gradualisht do të bëhet kryesisht mendor. Ne shohim para syve tanë se kafshët gjigante të së kaluarës së rrëmujshme, të cilat ishin të pazhvilluara në intelekt, si pasojë u zhdukën. Qeniet njerëzore, gjithashtu, gradualisht do të shndërrohen tërësisht në krijesa krejtësisht të ndryshme: zhvillimi i tyre psikik do të rritet shumë dhe ata do të angazhohen në kërkimin e njohurive më të larta dhe gjithnjë e më shumë kërkimeve psiko-shpirtërore.
Në këtë proces, përshtatja psiko-fizike do të krijojë një ndryshim të madh edhe në trupin fizik. Për shembull, lëkura e krijesave të lashta ishte shumë e trashë, sepse me këtë lëkurë të trashë ata i rezistonin të ftohtit. Gjatë epokës së akullit vetëm ato krijesa me lëkurë të trashë mund të mbijetonin. Njerëzit e hershëm kishin më pak qime në trupin e tyre; por sa më shumë që evoluonin psikikisht, lëkura e tyre bëhej më e hollë dhe sasia e qimeve rritej. Buallicat janë të njëjtë si në epokën parahistorike - ata nuk kanë asnjë ndjenjë përgjegjësie. Nëse duke tërhequr një karrocë ndodh që të kalojnë pranë një pellgu me ujë, ata do të zhyten drejt e në uje duke e tërhequr karrocën pas. Lopët, nga ana tjetër, janë zhvilluar disi psikikisht dhe janë më inteligjente se buallicat. Lëkura e buallit është shumë e trashë dhe sasia e qimeve në trupin e tyre është më e vogël, por lëkura e lopëve është e hollë dhe ka më shumë qime në trupin e tyre. Kjo tregon se ato janë relativisht të zhvilluara. Pra ndryshimi në sferën psikike sjell një ndryshim përkatës edhe në sferën fizike. Dhe kështu në procesin e evolucionit aktualisht, qeniet e gjalla janë më shumë fizike sesa psikike, por në të ardhmen ato do të bëhen më shumë psiqike sesa fizike. Tani mbizotëron elementi i fizikës, por në të ardhmen elementi psikik do të mbizotërojë dhe aspekti fizik do të bëhet dytësor. Të gjitha potencialet ektoplazmike dhe endoplazmike të të gjithë krijimit po shndërrohen shpejt në potenciale psikike.
Pra, në këtë fazë të lëvizjes introverse, kur fiziku i papërpunuar po shndërrohet në psikik, mund të presim që të vijë dita kur e gjithë bota do të lëvizë nga sfera delikate psikike dhe do të kalojë pragun e botës shpirtërore akoma më delikate. Dhe ajo ditë kur e gjithë bota e gjallë – duke kaluar nëpër një fazë kalimtare psikike – do të bëhet shpirtërore, nuk do të jetë në të ardhmen e largët.
Loja e përjetshme kozmike (liilá) e Parama Puruśa është në proces (kur nuk e dimë shkakun e diçkaje, e quajmë liilá dhe kur zbulojmë shkakun e quajmë kriid́á); dhe për shkak të kësaj loje të përjetshme të Parama Puruśa, materia shndërrohet në mendje, dhe mendja në ndërgjegje shpirterore, dhe së fundi bashkon vetëdijen në Ndërgjegjen Supreme. Kjo do të thotë, së pari Njëshi bëhet shumë dhe më pas të shumtët bëhen përfundimisht Një. Parama Puruśa sigurisht që derdh hirin e Tij mbi qeniet mikrokozmike, sepse të gjitha ato kanë dalë nga valët e mendimit të Tij makrokozmik. Dhe në fazën përfundimtare të valëve të mendimit të Tij kozmik, Ai thith të gjitha mikrokozmoset individuale në trupin e Tij të gjerë Makrokosmik. Mikrokozmoset dalin prej Tij dhe më në fund bashkohen përsëri në Të.
Mayyeva sakalaḿ játaḿ mayi sarvaḿ pratiśt́hitam;
Mayi sarvaḿ layaḿ yáti tad Brahmádvayamasmyaham.
[Gjithçka lind nga Unë, gjithçka ruhet në Mua; Gjithçka më në fund shkrihet tek Unë; Unë jam ai Brahma – Njëshi I vetem pa të asnje te dytë.]
Nëse ka vetëm një entitet, nuk ka lumturi. Vetëm mendoni, nëse do të ishit vetëm në këtë univers, nuk do të ishte e mundur për ju të jetoni - do të bëheshit të çmendur. A nuk është kështu? Kur qëndroni bashkë me të gjithë miqtë dhe të afërmit tuaj, sa të gëzuar ndiheni! Supozoni se takoni dikë pas dy muajsh ose dy vjetësh, ju ej "Si jeni? Cili është lajmi? Të pashë tre vjet më parë në Vaeshákhii Púrńimá DMC [një kongregacion shpirtëror]!” Në këtë mënyrë ju flisni mes vete. Dhe a nuk i ofroni liit́i [një delikatesë indiane] njëri-tjetrit në atë kohë, duke thënë: "Ejani, uluni, le të pimë pak liit́i!" Po të ishe vetëm, sa e vështirë do të ishte! Për Parama Puruśa thuhet:
Sa vá eśa tadá draśtá na pashyaddrst́amekarát́;
Me ne shantamivatmánam suptashaktirasuptadrk.
Ná sadásiinoo sadásiittadániim;
Ná siidrajo nuk vyomá paro yat.
Kimávariivah kuhakasya sharmannambhah;
Kimásiid gahanaḿ gabhiiram.
Na mrtyurásiidamrtaḿ na tarhi na rátryá;
Ahńs ásiit praketah.
Ániidavataḿ svadhayá takedam;
Tasmáddhányanna parah kiḿ ca nása.
Tamásiittamasá guŕ ahmagrepraketam;
Salilaḿ sarvamá idaḿ.
Tuccyená bhavpihitaḿ yadásiitta;
Pasastanmahinájayataekam.
Kámastadagre samavartatádhi manaso;
Retah prathamaḿ yadásiit.
Sato bandhumasatii niravindan hrdi pratiisyá;
Kavayo maniisá.
Tirashciino vitato rashmiresá madhah;
Svidásiidupari svidásiit.
Ásanmahimána ásanta;
Svadhá avastát prásatih parastát.
Ko addhá veda ka iha pravocat kuta;
Ajátá kuta iyaḿ visŕ stih.
Arvág devá asya visarjanenáthá;
Ko veda yata ávabhúva.
Iyaḿ visrśtiryata ávabhúva yadi bá;
Dadhe yadi vána.
Yo asyádhyakśah parame byomanta;
Pra aunja veda yadi vána veda.(1)
Parama Puruśa ime ishte vetëm - imagjinoni se çfarë telashe të mëdha iu desh të kalonte! Ai kishte aftësinë për të parë gjithçka, por nuk kishte asgjë për të parë. Mund të shihet vetëm nëse ekziston një entitet i dytë, por në atë fazë të krijimit nuk ka pasur asnjë entitet të dytë për t'u parë. Kush ishte aty që Ai të qortonte? – “Pse rezultati juaj nuk është i kënaqshëm? Jepni fjalën tuaj se tani e tutje do të punoni në mënyrë të kënaqshme!”. Kujt mund t'i fliste kështu, nëse nuk kishte një entitet të dytë me të cilin të fliste? Kështu Parama Puruśa mendoi me vete: "Tani jam vetëm, por do të shumohem". Parama Puruśa dëshiron një familje gjithnjë në rritje në mënyrë që Ai të mund të luajë me fëmijët e Tij të dashur.
Pra, e ardhmja juaj është e ndritshme - jo vetëm e ndritshme, por e garantuar. Një jetë e re shpirtërore e lirë nga të gjitha llojet e dogmave është e sigurt që do të vijë në të ardhmen e afërt. Në këtë fazë të introversionit, në këtë lojë të përjetshme të Parama Puruśa, në të cilën entitetet fizike, psikike dhe shpirtërore po ecin të gjitha përpara, një ditë sfera mendore do të ngrihet në atë shpirtërore dhe vetëdija e njësisë do të bëhet një me Ndërgjegjen Kozmike. Parama Puruśa po pret gjithashtu atë ditë të mbarë. Ai është me ju - Ai do t'ju japë drejtimin e duhur në mënyrë që me ungjijtë e Tij për shpëtimin e krijimit universal, të arrini qëllimin tuaj pa shumë vështirësi.
Ai do të bëjë atë që është e nevojshme. Ju thjesht vazhdoni t'i bindeni Atij, thjesht vazhdoni të bëni punën e Tij dhe t'i përmbaheni asaj që Ai thotë me gjithë energjinë tuaj. Le të përshpejtohet shpejtësia e të menduarit të Tij introvers nga veprimet tuaja fisnike dhe nga ndjekjet tuaja shpirtërore. Lëreni që ajo ditë e artë të vijë sa më parë dhe ta bëjë jetën tuaj plot shkëlqim.
Burimi: Transformimi Biologjik i lidhur me Metamorfozën Psikike dhe anasjelltas
Publikuar ne: Subháśita Saḿgraha
Shrii Shrii Ánandamúrti
Krijoni Kontakt