Publikuar ne:
Ánanda Vacanámrtam
Zgjimi i grave
Sot do t'ju tregoj një episod të historisë tantrike - një episod që pothuajse ka humbur. Unë mendoj se ju të gjithë e dini se Sadáshiva ishte Mahakaola e parë Tantric në këtë planet. Misioni i tij ishte Kurvantu vishvaḿ Tántrikam - "Për të futur të gjithë universin në kultin Tantric". Të bëhesh tantric do të thotë të luftosh drejtpërdrejt kundër forcave dhe pengesave kundërshtare në rrugën e përparimit dhe të predikosh ungjijtë e lartë të humanizmit universal. Që qeniet njerëzore janë më të mëdhatë nga të gjitha qeniet e gjalla, duhet të vërtetohet me veprim, jo thjesht me fjalë apo parime morale teorike.
Në atë fazë të hershme të qytetërimit njerëzor, kishte më shumë përçarje dhe përplasje midis klaneve dhe fiseve të ndryshme sesa sot. Prandaj ishte më e sigurt për qeniet njerëzore të jetonin në kodra. Më vonë, me zhvillimin e qytetërimit, ata u zhvendosën në fusha dhe u vendosën në pyje dhe pllaja. Por në ato ditë të hershme, ata flinin në shpella kodrinore pasi kishin bllokuar hyrjet me gurë të mëdhenj. Zjarri nuk ishte zbuluar ende, kështu që ata nuk mund të mbroheshin duke djegur zjarre rreth kampeve të tyre në shpella dhe pyje. Zjarri u zbulua shumë më vonë.
Kodrat në të cilat jetonin njerëzit quheshin gotra në sanskritishten e vjeter veda. Pra, nëse një person i quajtur Ráma jetonte në një kodër të caktuar, kodra quhej "Rámagotra". Në mënyrë të ngjashme, kodra ku jetonte Shyáma njihej si "Shyámagotra" dhe të gjithë njerëzit që jetonin në të i përkisnin asaj gotrës. Ky ishte sistemi i ndjekur në atë periudhë të hershme të zhvillimit shoqëror. Përpara atij [sistemi patriarkal], çdo kodër drejtohej nga një gotramátá, ose nënë klani. Anëtarët e klanit do t'i bindeshin të gjithë asaj dhe do të prezantoheshin me emrin e saj; dhe po kështu vetë kodra do të emërohej sipas atij matriarku. Këto ditë ky sistem ka evoluar në një sistem dogmatik klanor apo kaste.
Pra, çdo kodër u emërua sipas të urtit të saj. Nëse Maharśi Káshyapa [I Urti i Madh Kashyapa] ishte udhëheqësi i një klani kodrinor, ai klan quhej Káshyapagotra. Nëse Maharśi Bharadvája ishte udhëheqësi, ai quhej Bharadvájagotra. Kështu, sistemi i hershëm matriarkal u pasua nga një sistem patriarkal i udhëheqjes.
Ata njerëz që jetonin në të njëjtën kodër nën një patriark të përbashkët jetonin njësoj si vëllezër e motra. Megjithatë, ata i konsideronin anëtarët e komuniteteve të tjera kodrinore si armiqtë e tyre vdekjeprurës. Dhe duke qenë se të gjithë në një kodër ishin vëllezër e motra, ata nuk mund të martoheshin mes tyre. Pra, çfarë do të bënin ata për t'u martuar? Një klan do të mundte një klan fqinj në betejë dhe ata do t'i tërhiqnin me forcë gratë e mundura, me duar të lidhura, përsëri në kodrën e tyre për një jetë robërie shtëpiake. Meshkujt e klanit të mundur u përdorën si skllevër.
Edhe sot e kësaj dite, ekziston një zakon ku nëna e pyet djalin e saj në prag të martesës: "Ku po shkon?" Ai përgjigjet: "Do të të sjell një shërbëtore". Vjen nga ato ditë kur klani fitimtar i tërhiqte gratë e mundura në kodrën e vet. Jo vetëm kaq – për të lidhur dikë ju nevojitet një litar ose një zinxhir ([tani] i quajtur gáṋt́chaŕá).Gratë do të ktheheshin në ato ditë me zinxhirë në kyçet e duarve, përndryshe ato mund të iknin. Shiriti i hekurt që mban sot një grua e martuar është një simbol i atij robërie të hershme. Në ato ditë edhe gratë luftuan në betejë, dhe shpesh goditeshin në kokë dhe plagoseshin rëndë. Një shenjë e vogël e vermilionit erdhi për të përfaqësuar gjakun që rrjedh nga kokat e tyre të plasaritura. Por sot një grua duhet të mbajë atë shenjë vermik nëse do të njihet si e martuar. Kjo është krejt ndryshe nga ideja origjinale. Në fakt, të gjitha këto janë thjesht dogma të ndryshme.
Në Ananda Marga kam thënë se ata që dëshirojnë të përdorin vermilion si një shenjë dekorative mund ta bëjnë këtë. Disa femra pëlqejnë të veshin byzylykë plastikë, të tjerëve u pëlqen të veshin të hekurt. Unë nuk do të kundërshtoj përdorimin e këtyre stolive. Po kështu, nëse dikush përdor vermilion në ballë, nuk kam asgjë për të thënë kundër tij, sepse edhe kjo është çështje dekorimi. Ata që duan të përdorin vermilion mund ta bëjnë këtë. Megjithatë, shpresoj që arsyeja origjinale e përdorimit të vermilionit të jetë e qartë.
Pra, edhe sot gratë mbajnë shenjën e robërisë duke mbajtur rrathë hekuri në kyçet e dorës, duke lënë kështu përshtypjen se ato janë mposhtur; ata ende përdorin vermilionin që fillimisht simbolizonte gjakderdhjen; ata ende e lidhin gánt́chaŕá pas martesës, që simbolizon rrëmbimin e tyre me forcë; dhe dhëndri ende i thotë shpesh nënës së tij në prag të nisjes së tij për martesë: "Do të të sjell një shërbëtore". Sa absurde! Askush nuk është shërbëtor i askujt. Sistemi i skllavërisë u hoq shumë kohë më parë. Ju duhet t'i kundërshtoni këto besime dogmatike. Ata janë shumë të kundërshtueshëm. Ju duhet kuptoni historinë pas tyre dhe më pas bëni gjënë e duhur.
Kishte tre grupe kryesore etnike në Indi në ato ditë: Austrik, Mongol, dhe Negroid. Në Indinë [Lindore] të gjithë u përzien në një. Austrikët jo-arianë me ngjyrë të errët ishin populli origjinal i Indisë, dhe kështu ka gjak austriak në shumicën e popullsisë aktuale të Indisë. Bengalejtë, duke qenë një përzierje e këtyre tre grupeve, evoluan në një mënyrë të veçantë dhe zhvilluan një psikologji të veçantë. Ata kanë zhvilluar disa karakteristika morfologjike nga të cilat mund të konkludohet lehtësisht se ato janë Bengalisht. Pamja fizike dhe natyra e tyre janë rezultat i një lloji të veçantë të përzierjes së gjakut. Ato grupe që kanë gjak të përzier janë përgjithësisht shumë inteligjentë dhe populli bengali nuk bën përjashtim. Përveç të qenit inteligjentë, ata kanë edhe tipare të tjera të theksuara psikologjike që i karakterizojnë si bengale: ata janë fanatikë sporti, madje edhe ata që vetë nuk merren me asnjë sport, dhe janë po aq të çmendur për teatrin në ajër të hapur dhe teatrin e vendosur ne salla te mbuluara. Këto tipare psikologjike rrjedhin nga integrimi i grupeve të ndryshme racore.
Në ditët e Shiva-s, tre grupe etnike u ndërthurën. Njëri ishte grupi austriak, populli i zi jo-arian; i dyti ishte grupi mongol që erdhi në Indi nga veriu, pra nga Tibeti dhe Kina; dhe i treti ishte grupi arian me ngjyrë të bukur që hyri në Indi nga perëndimi. Arianët ndahen më tej në tre grupe. Arianët e veriut të largët janë nordikë. Lëkura e tyre është e kuqërremtë në të bardhë, flokët e tyre janë të kuqërremtë dhe iriset e syve janë kafe, që do të thotë edhe e kuqërremtë. Grupi i dytë, grupi alpin, ka flokë të kaltërosh, iris të kaltërosh dhe një çehre të bardhë rozë. Grupi i tretë, grupi mesdhetar, ka një ngjyrë të bardhë qumështi, flokë të zinj dhe iris të zeza. Arianët që u vendosën në Indi vinin kryesisht nga ky grup mesdhetar dhe u konvergjuan, siç u përmend, me mongolët nga veriu [dhe me austrikët].
Kishte një disharmoni të përgjithshme midis këtyre tre grupeve që ishin bashkuar në Indi, e shprehur në grindje dhe përplasje të shumta midis klaneve të ndryshme kodrinore. Në ato ditë, një parti lufte do të hipte plotësisht e armatosur në një kodër rivale për të sjellë një grua me forcë. Edhe sot, në disa pjesë të Indisë, dhëndri dhe partia e tij e bëjnë këtë si një ritual martese duke hipur mbi kalë të armatosur plotësisht në ceremoninë e martesës dhe duke organizuar një betejë sillëse. Udhëheqësi i grupit, pra dhëndri, quhet bara, që në sanskritisht do të thotë "më i miri nga shorti", sepse atë ditë ai është njeriu më i rëndësishëm.
Ky konflikt kryesisht racor midis klaneve të ndryshme kodrinore ishte i egër gjatë periudhës së Lord Shiva. Shiva punoi shumë për të kultivuar një miqësi të përsosur mes tre grupeve ndërluftuese. Ai e dinte se në mungesë të një miqësie të tillë, e ardhmja e njerëzimit ishte e errët. Ashtu si Krśńa donte të bashkonte të gjithë njerëzit e Indisë së atëhershme dhe të krijonte një Mahábhárata [India e Madhe], në mënyrë të ngjashme, Shiva dëshironte të bashkonte tre grupet ndërluftuese. Ai mendonte se kulti dhe ideologjia e tij e lartë shpirtërore dhe shkolla e tij unike e mjekësisë nuk do të përcilleshin siç duhet te brezat e ardhshëm nëse njerëzit do të vazhdonin betejat e tyre racore.
Ishin edhe ditët e poligamisë. Vetë Shiva kishte tre gra - Párvatii, një vajzë ariane; Kálii, një vajzë austriko-dravidiane; dhe Gauṋgá, një vajzë mongole. Ai shpresonte se këto martesa do të rivendosnin frymën e miqësisë midis tre racave. Me ndihmën e tre grave të tij, ai përhapi ungjijtë e Dharma shpirterore dhe praktikat e Tantrës Yoga. Ishte një avantazh i madh për Shivain që ai u pranua si Zot njëlloj nga arianët, mongolo-tibetianët dhe austrikët. Shumë më vonë, edhe budistët dhe xhainët e pranuan atë si perëndinë e tyre, sepse Shiva donte të sillte një përzierje të racës njerëzore. Ky është i njëjti Shiva që njihej mes budistëve si Bat́uka Bhaerava. Nga "Bat́uka" vijnë fjalë të tilla si "Buŕo", "Baŕuyá", "Buŕa", "Boŕá" [të gjitha zbatohen për Shivain] dhe "Buŕoshiva".
Në shumë qytete dhe qyteza të Bengalit do të hasni [emrin e vendit] Buŕoshivatalá. Buŕoshiva ishte Shiva i budistëve. Në Kalkutë, zona përreth Buŕoshivatalá u bë e njohur si Buŕo Bájár [bájár = "pazari", "tregu"]. Shumë njerëz nga Marwar u vendosën atje dhe u bë një treg i begatë, por u shqiptua gabimisht "Baŕa Bájár" ["Tregu i madh"]. Në fakt, fillimisht nuk ishte një treg i madh. Natyrisht, ka Baŕa Bájár në shumë qytete, por ky Baŕa Bájár në Kalkuta nuk u emërua sepse ishte një "treg i madh"; më tepër ishte zona e tregut që rrethonte tempullin Buŕoshiva.
Më vonë Shiva mendoi se duhet të kishte media të përshtatshme për të propaganduar idealet madhështore dhe të larta që Ai po mësonte. Tomár patáká yáre dáo táre bahibáre dáo shakti ["Jepini forcë personit të cilit i jepni flamurin për të mbajtur"]. Përndryshe, kush do të ishte në gjendje të mbartte kaq shumë njohuri, mençuri, intelekt e të tilla ne një kult te thellë shpirtëror? Nuk mund të pritet që njerëzit e paaftë të mbajnë trashëgiminë e asgjëje. Nëse i mësoj diçka një personi të paaftë ose të padëshiruar, ajo nuk do të japë asnjë fryt, do të shkojë dëm. Një çafkë nuk mund të mësojë kurrë të flasë si një zog mynah, sado të jetë i stërvitur. Personi i paaftë është si çafka.
Çfarë bëri Shiva për këtë?
Párvatii kishte një djalë të quajtur Bhaerava dhe Kálii një vajzë të quajtur Bhaeravii. Shiva fillimisht mësoi Bhaerava Tantra sádhaná, ose kápálika sádhaná (sádhaná tantrike që përdor kafkën e njeriut); dhe kërcimi táńd́ava. Që atëherë, të gjithë ata njerëz që kanë mësuar praktikat tantrike janë quajtur gjithashtu Bhaerava, të gjithë e prezantojnë veten me emrin Bhaerava. Ata humbasin emrat e tyre individualë si Ráma, Shyáma, Tom ose Dick, dhe automatikisht bëhen pjesë e Shivagotra [Familja e Shivës].
Shiva shpalli: “Ju jeni të gjithë të mitë. Në cilën do kodër që jetoni, jeni ende njerzit e mi. Unë do të mendoj mirë për ju. Unë do të mendoj për mirëqenien tuaj kolektive. Unë do të punoj për mirëqenien tuaj kolektive. Ejani tek unë i sigurt dhe pa frikë dhe më tregoni nevojat tuaja. Un do tju ndihmoj. Átmagotraḿ parityajya Shivagotraḿ pravishatu ['Lëreni gotën tuaj dhe hyni në Shivagotra']."
Kushdo që është spiritualist ka lënë gotrën e tij ose të saj dhe ka hyrë në Shivagotra. Në Ananda Marga gjithashtu, gotra të veçanta nuk njihen. Të gjitha i përkasin Shivagotra. Unë kam thënë vetëm se në kohën e martesës nusja dhe dhëndri nuk duhet të kenë asnjë lidhje të drejtpërdrejtë tre breza mbi dhe tre breza më poshtë. Nëse ky kusht nuk plotësohet, martesa nuk duhet të solemnizohet.
Ananda Margis nuk ka kastë apo gotra. E kam thënë edhe më parë se ndarja e njerëzimit në Káshyapagotra, Bharadvájagotra, etj., është e pakuptimtë. Kjo është vetëm për të mashtruar njerëzit. Nëse shikojmë prapa në [antropologji] do të shohim se paraardhësit e njerëzve të sotëm ishin majmunët ose majmunët. Pra, nëse njerëzit janë shumë të veçantë për gotat e tyre, unë do t'u them fytyrave të tyre: “Djem dhe vajza! Ti i përket majmunit gotra.”
Të gjithë ne kemi ardhur nga paraardhësit tanë të përbashkët, majmunët. E njëjta gjë është e vërtetë në lidhje me kastat. [Dikush mund të përpiqet të argumentojë se] paraardhësit e Bráhmanas ishin majmunët-Bráhmańas dhe paraardhësit e Kśatriyas ishin majmunët-Kśatriyas; por thjesht nuk është kështu. Meqenëse majmunët nuk kanë ndonjë kastë të veçantë, dallimet e sotme të kastës janë të gjitha hipokrizi dhe keqdashje. Ju duhet të hiqni edhe mbetjen më të vogël të këtyre nocioneve të pakuptimta. Ju nuk duhet t'u jepni besim gjërave të tilla.
Kështu që Shiva e mësoi Bhaerava. Pastaj Ai mendoi: “Nëse këtë ia mësoj vetëm djalit tim; dmth, nëse vetëm djali im e njeh këtë kult të fshehtë shpirtëror, këtë pasuri të madhe për njerëzimin, dhe vajza ime mbetet injorante, atëherë pesëdhjetë për qind e shoqërisë do të mbeten barrë për pesëdhjetë për qind të tjerë; domethënë, gratë do të mbeten barrë për burrat dhe lëvizja e burrave gjithashtu do të pengohet shumë.” Edhe në ato ditë, shtatë mijë vjet më parë, Shiva mendonte në këtë mënyrë. “Nëse i jap vetëm forcën dhe përgjegjësinë për t'ia bartur barrën djalit tim, Bhaerava, kjo nuk do të jetë mirë. Do të më duhet gjithashtu t'i jap një pjesë të përgjegjësisë vajzës sime, Bhaeravii. Dhe kjo është ajo që Ai bëri. Dhe që nga ajo ditë, çdo grua që praktikon Tantra njihet si Bhaeravii.
Gruaja e tij tjetër, Gauṋgá, kishte një djalë të quajtur Kárttikeya, por ai ishte më shumë i talentuar. Edhe pse donte, nuk pati guximin moral të praktikonte Tantra. Praktika e Tantrës kërkon pak guxim - nuk është për frikacakët. (Disa njerëz thonë se Kárttikeya njihej si Devasenápati dhe ishte një gjeneral i perëndive [deva do të thotë "zot" dhe senápati do të thotë "gjeneral ushtarak"], por fakti i çështjes është ndryshe. Gruaja e Kárttikeya quhej Devásená, dhe kështu ai ishte i Devásená's pati [burri], ose Devásenápati. Ju duhet ta hiqni këtë keqkuptim të zakonshëm. Nëse njerëzit thonë se Kárttikeya ishte gjenerali i perëndive, ata e kanë gabim.) Gauṋgá ishte pak i trishtuar që djali i njërës prej bashkëbashkëshorteve të saj dhe vajza e bashkëshortes tjetër i mësoi praktikën e Tantra-s, ndërsa djali i saj doli keq. Për ta ngushëlluar dhe për ta ndihmuar të harrojë trishtimin e saj, Shiva i dha asaj dashuri dhe lumturi shtesë. Kjo nuk u pëlqeu grave të tjera të tij, Párvatii dhe Kálii, të cilat natyrisht iu ankuan atij për këtë. Por në fakt, ajo që bëri ishte e drejtë. Ekziston një rimë për martesën e Shivait me tre vajza:
T́ápur t́upur vrśt́i paŕe nadey elo bán
Shivt́hákurer biye habhe tin kanyá dán.
[Pitter-patter shkon shiu, uji i lumit rrotullohet; Zoti Shiva i cili jetoi shumë kohë më parë ishte i martuar me tre vajza.]
Ato tre vajza ishin Párvatii, Kálii dhe Gauṋgá. Njerëzit ankoheshin se Shiva "po kërcente me Gaugán në kokë". (Të supozojmë se po i pëlqeni dikujt, njerëzit do të thonë se po "vallëzon me filanin në kokë".) Në ditët e mëvonshme, njerëzit i keq interpretuan plotësisht faktet dhe bënë statuja të Shiva me kokën e Gaugá's vendosur mbi kokën e tij dhe ujë që rrjedh nga goja e saj.Të gjitha këto janë interpretime mitologjike. A mund të jetë ndonjëherë e mundur një gjë e tillë? Poeti Bharat Chandra Raygunakar shkroi në opusin e tij të famshëm magnum:
Gauṋgá náme satii tár tarauṋga emani
Jiivanasvarúpa sei svámii shiromańi.
[Gauṋgá e bekuar është xhevahiri i ulur mbi kokën e Shivait me ujë që rrjedh nga goja e saj.]
Këtu shiromańi do të thotë "një xhevahir i vendosur mbi kokën e dikujt". Nëse jeni të mallkuar me dikë, njerëzit do të thonë se ju "po kërceni me filanin në kokë".
Kështu shohim se edhe në ato ditë Shiva nuk pranonte asnjë dallim midis meshkujve dhe femrave. Ai ia mësoi Tantra djalit dhe vajzës së tij.
Më lejoni t'ju tregoj një histori të shkurtër për Káliin. Një natë ajo mendoi: “Çfarë do të ndodhë nëse vajza ime e vogël përballet me ndonjë rrezik kur të dalë për të praktikuar Tantra? Më lër të dal dhe ta ndihmoj.” Në Tantra, megjithatë, nuk lejohet të ndërhyhet në praktikat individuale të askujt. Bhaeravii doli dhe praktikoi sádhaná-n e saj sipas udhëzimeve që kishte marrë. Shiva ishte zhytur tashmë në samádhi në varr. Kálii mendoi: "Edhe nëse Shiva mund të më shohë nga larg në këtë natë të errët të hënës së re, ai nuk do të jetë në gjendje të tregojë se kush jam në të vërtetë - ai do të mendojë se jam Bhaeravii." Tani ndërsa po ecte në errësirë, Kálii shkeli aksidentalisht gjoksin e Shivait. Kur e kuptoi se kë po shkelte, u turpërua dhe nxori gjuhën [shenjë turpi apo turpi në Indi]. "Kush je ti?" pyeti Shiva. Kálii ishte veshur si Bhaeravii për të mashtruar Shivain, por si mund ta prezantonte veten si Bhaeravii, vajza e tyre, burrit të saj? Kështu Kálii tha, "Unë jam Kaoverii." (Në Indinë jugore ka një lumë me emrin Kaoverii. Njerëzit gabimisht e quajnë "Káverii". Fjala e vërtetë sanskrite është "Kaoverii". Drejtshkrimi në anglisht dikur ishte "Cauveri" .)
Në çdo rast, Kálii tha se ajo ishte Kaoverii, një emër që ajo është quajtur edhe që atëherë. Ata që nuk e dinë historinë në kontekstin e duhur thonë se Shiva ishte shtrirë dhe Kálii qëndronte në gjoksin e tij me gjuhën e ngulur jashtë.
Nga një studim i historisë mësojmë se në ato ditë nuk kishte asnjë dallim midis burrave dhe grave në lidhje me praktikat shpirtërore ose kodin shpirtëror të sjelljes. Për t'i mundësuar të gjithë shoqërisë të zhvillojë atë që Ai propozoi në fushat sociale, ekonomike, arsimore, mjekësore, shkencore dhe artistike, Shiva e mësoi vajzën e Tij në të njëjtën mënyrë që i mësoi djalit të Tij. Shiva ishte themeluesi fillestar i Tantra dhe Mahákaola i parë. Ata që kundërshtojnë atë që bëri Shiva duhet të trajtohen si oportunistë. Nëse dëshirojnë t'i mbajnë gratë të nënshtruara, të kufizojnë të drejtat natyrore të grave, ato janë kundër Shivait dhe kodit spiritual të Dharma. Në fakt, duhet të them se ata janë demonë të vërtetë dhe demonë të tillë në formë njerëzore hedhin hije mbi lavdinë e njerëzimit.
Shrii Shrii Anandamurti
Krijoni Kontakt