Close
Faqja 33 prej 91 FillimFillim ... 2331323334354383 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 321 deri 330 prej 901
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,012

Për: thënie të bukura dhe shprehje nga njerëz të mëdhenj

‘Topi që shemb kështjellat më të forta është atdhedashuria’

Naim Frashëri ka qenë poet dhe shkrimtar shqiptar, një nga përfaqësuesit më të shquar të Rilindjes Kombëtare dhe figura qendrore e letërsisë së Rilindjes, shkruan KultPlus.

Vepra poetike e Naimit vuri bazat e letërsisë kombëtare dhe luajti rol të rëndësishëm në zgjimin e vetëdijes atdhetare. Naimi i këndoi mallit e dashurisë për atdhe, krenarisë kombëtare dhe të kaluarës së lavdishme të shqiptarëve.

KultPlus sot ju sjell një nga shprehjet e tij të shumta kushtuar atdheut.

“Topi që shemb kështjellat më të forta është atdhedashuria.”

/ KultPlus.com

https://www.kultplus.com/libri/theni...dhedashuria-2/

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,012

“Liria është thelbi i shpirtit dhe i mendjes. Aty ku s’ka liri, mendja dhe shpirti thahen si bima pa ujë”

Thënie nga Sami Frashëri

• Njerëzit janë të njëjtë para natyrës, edukata i bën të dallohen.

• Njerëzit e mirë janë të gjykuar të bëhen skllevër të të këqijve.

• Çdo mizori e ka ditën e vet të gjykimit.

• Zbavitja më e bukur për njerinë është leximi; shoku më i mirë libri.

• Liria është thelbi i shpirtit dhe i mendjes. Aty ku s’ka liri, mendja dhe shpirti thahen si bima pa ujë.

• Njeriun e bëjnë të përhershëm veprat e tij.

• Në vend që të shesësh dituri dhe zotësi, përpiqu t’i fitosh ato.

• S’ka gjë më të keqe se të përqeshurit, sepse më shumë prek të mirët se të këqijtë.

• Shoku më i pavlefshëm është ai, i cili, për një fjalë që ka dëgjuar për shokun e tij, nuk e do më atë.

• Ai që pëlqen veten e tij, nuk pëlqehet nga askush.

• Duhen shumë mend që të mund shoqërohesh me njerëz pa mend.

• Shpagimi më i ëmbël është të bësh mirë kundër të keqes që të është bërë.

• Po të përdoret mirë koha, do të mjaftojë për të kryer çdo punë.

Bukuria e njeriut përbëhet nga bukuria e fjalës që flet.

• Njeriu duhet të përpiqet të mësojë çdo gjë, jo të tregojë veten e tij.

Më i forti i njerëzve është ai që është i zoti të përmbajë vetveten.

• Thjeshtësia e një gruaje është më e vlefshme se stolitë e të gjitha grave të botës.

• Shpata e grave është gjuha e tyre, prandaj nuk e lënë të ndryshket.

• Gruaja duhet të ketë në dorën e djathtë gjilpërën e në të majtën librin.

• Çdo gabim i gruas së ndershme është i falur nga burri i saj.

• Shumica e njerëzve, sidomos gratë, nuk i donë ata që i donë por ata që i përbuzin.

• Vjehrra nuk e kujton asnjëherë kohën e nusërisë.

• Për dashurin s’ka gjë më të ëmbël se lotët e syve që fshihen me dorën e së dashurës.

• Fytyra e qeshur është kripa e bukurisë.

• Personi që do ti, s’ka asnjë të metë, fillo të mos e duash, pa shih sa të meta ka.

S’ka lumturi më të madhe në botë se dashuria dhe harmonia.

• Kush i shtrohet gjithkujt është kokëdele.

• Më i poshtri njeri është ai i cili kërkon mirësi nga një i poshtër.

• Qesja nuk zbrazet duke dhënë lëmoshë.

• Delen që ndahet nga tufa e ha ujku.

/ KultPlus.com

https://www.kultplus.com/libri/theni...i-bima-pa-uje/

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,012

Immanuel Kant: Lumturia nuk është një ideal i arsyes, por i përfytyrimit

“Ai që e bën veten krimb, nuk mund të ankohet pastaj kur të tjerët shkelin mbi të me këpucë.”

“Çdo gjë që është shkruar nga meshkujt në lidhje me femrat duhet të mbesë e dyshimtë, duke qenë se ata janë në të njëjtën kohë edhe gjykatës edhe pjesë e çështjes.”

“Më është dashur ta refuzoj njohjen, për të t’i bërë vend besimit.”

“Njeriu duhet të jetë i disiplinuar, sepse për nga natyra ai i papërpunuar dhe i egër.”

“Kush është mizor ndaj kafshëve është po aq i pandjeshëm edhe ndaj njerëzve.”

“Një veprim, për të qenë moralisht i denjë, duhet të bëhet nga përgjegjësia.”

“Rregullat e lumturisë: diçka për të bërë, dikë për ta dashuruar dhe diçka për të shpresuar.”

“Vepro duke e konsideruar njerëzimin, si tek vetja si tek të tjerët, gjithmonë si qëllim, kurrë thjesht si mjet.”

Nuk ka virtyt aq të madh, sa të jetë i sigurt prej tundimit.

“Ata që thonë se bota do të shkojë gjithnjë siç ka shkuar deri sot, kontribuojnë që parashikimi i tyre të dalë i vërtetë.”

“Yjet e qiellit përmbi mua, ligji moral në mua.”

“Miq të njerëzimit, mos ia mohoni arsyes privilegjin e të qenët guri i fundit i krahasimit me të vërtetën.”

“Vepro në atë mënyrë që, parimi juaj i veprimit të bëhet vetvetiu një ligj për të gjithë botën.”

“E gjithë dija jonë fillon me shqisat, vazhdon pastaj tek kuptimi dhe mbaron me arsyen. Nuk ka asgjë më të lartë se arsyeja.”

“Të gjitha interesat e arsyes sime, spekulative si dhe praktike, ndërthuren në tri pyetjet e mëposhtme: 1. Çfarë duhet të di? 2. Çfarë duhet të bëj? 3. Çfarë mund të shpresoj?”

“Përvoja pa teorinë është e verbër, por teoria pa përvojë është një lojë intelektuale e mirëfilltë.”

“Nga një dru i shtrembër si ky nga është bërë njeriu, asgjë e drejtë nuk mund të krijohet.”

“Lumturia nuk është një ideal i arsyes, por e përfytyrimit.”

“Papjekuria është paaftësia që dikush të përdorë inteligjencën e vet, pa u udhëhequr nga dikush tjetër.”

“Para ligjit njeriu është fajtor kur dhunon të drejtat e tjerëve. Para moralit ai është fajtor, nëse vetëm mendon ta bëjë këtë gjë.”

“Mosmirënjohja është thelbi i poshtërsisë.”

“Përtej çdo dyshimi, çdo dije fillon me përvojën.”

“Nuk është vetëm vullneti i Zotit që na bën të lumtur, por ne duhet ta bëjmë veten tonë të lumtur.”

“Është e domosdoshme që unë të jetoj i lumtur, por është e domosdoshme që sa të jetoj, të jetoj me nder.”

“Shkenca është dije e organizuar; mençuria është jetë e organizuar.”

– Imannuel Kant.

/ KultPlus.com

https://www.kultplus.com/libri/theni...-perfytyrimit/

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

“Po shkojmë nga errësira drejt shkëlqimit, nga papërsosmëria drejte hapave të arte te përsosmërisë. Asnjë pengesë në rrugë nuk do të jetë në gjendje të ndalojë përparimin tonë. Duke shtyrë mënjanë dhe duke thyer të gjitha pengesat dhe veshtriresite, ne do të ecim përgjatë rrugës sonë të destinuar. Racionaliteti ynë ideologjik është pasuria jonë e vlefshme; Shkëlqimi i hareshëm i shkëlqimit makrokozmik është qëllimi ynë dhe dëshira e natyrshme për t'u sjellë mirëqenie të gjitha krijesave të gjalla kjo është rruga jonë. Të ecësh përpara ne realizimin shpirteror është vetë dëshira e jetës. Humbja e kohës së vlefshme në letargji nuk është gjë tjetër veçse inerci dhe vdekje; prandaj duhet të vazhdojmë të lëvizim. Kënga e lëvizjes sonë përpara do të jetë shprehja jonë vokale, vetë pulsimi i jetës sonë.”

(Ananda Vanii )

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Ánandáddhyeva khalvimáni bhútáni jáyante. Ánandena játáni jiivanti. Ánandaḿ prayantyabhi saḿvishanti

"Kjo botë pese elementesh ka lindur nga lumturia, po mbahet në lumturi dhe në lumturi të shenjtë do të shkrihet (zhytet)".

Ndryshuar për herë të fundit nga ATMAN : 23-02-2023 më 15:41

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

“Në jetën kolektive njeriu nuk ka të drejtë të falë askënd;

në jetën individuale ju mund të zgjasni faljen maksimale - përkundrazi, sa më shumë falje, aq më mirë. Falja është diçka personale; nuk është çështje kolektive.

Supozoni se jeni një banor i shqiperise. Nëse dikush dëmton jetën kolektive të shqiperise, ju nuk duhet ta falni atë. Po kështu, duke qenë se i përkisni të gjithë racës njerëzore, nuk duhet të falni askënd që dëmton njerëzimin.

Por në jetën individuale, sado që dikush mund t'ju dëmtojë, ju mund ta falni atë person në masën më të madhe të mundshme.”

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Kur veprat e vjetra të këqija vijnë në mendje, njeriu duhet të marrë masa dhe të angazhojë mendjen në çdo drejtim pozitiv - këngë, vallëzim, art,sport,muzike ose ndonjë hobi tjeter pozitiv etj. Ideja qendrore është që nëse mendja është e angazhuar pozitivisht, atëherë mendimet negative do të largohen automatikisht. Sigurisht, më e mira është të angazhosh mendjen në meditim dhe sherbim social pa interes. Nëse mendoni shpesh për veprat negative të së kaluarës, atëherë do ngeleni skllever te se kaluares .

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Të gjithë kanë ardhur në këtë botë për të arritur të Madhin ZOT. Por kjo arritje nuk vjen automatikisht, ajo duhet kultivuar.

"Thelbi i realizimit shpirteror per te Madhin ë pafund qëndron brenda praktikes shpirterore, por ju duhet ta kultivoni dhe ushqeni atë."

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

"A'bhoga do të thotë ai objekt që ushqen mendjen - domethënë pabulum-ushqimi mendor. Nëse ky ushqim-pabulum është i kufizuar, mendja gjithashtu bëhet e kufizuar. Nëse pabulumi është i pafund, duke bërë përpjekje për ta marrë-arritur ATE te MADHIN . mendja bëhet e pafundme. Kjo varet tërësisht nga vullneti i qenieve njerëzore se cili pabulum, i kufizuar apo i pakufizuar, bëhet objekt-qellim i mendjes se tyre. Nëse një person bëhet i madh apo i vogël varet plotësisht nga dëshira e personit."

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Njeriu duhet të jetë shumë i kujdesshëm në lidhje me mendimet që ushqejnë mendjen e tij dhe të njohë kapacitetin e madh të mendjes se tij individuale si dhe ta drejtojë mendjen edhe gjithe qenjen e vet vetem drejt Supremit ZOT.

Faqja 33 prej 91 FillimFillim ... 2331323334354383 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Aktoret e medhenj
    Nga Kryeplaku në forumin Kinematografia dhe televizioni
    Përgjigje: 74
    Postimi i Fundit: 27-03-2024, 06:17
  2. Shprehje
    Nga Eureka në forumin Prezantoni veten në forum
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 05-01-2015, 14:46
  3. Shprehje të bukura në shqip
    Nga anaksimenus në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 371
    Postimi i Fundit: 04-06-2012, 11:02
  4. Njerëz të mëdhenj
    Nga ORIONI në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 05-10-2007, 15:54
  5. Shprehje....
    Nga Dita në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 25
    Postimi i Fundit: 03-03-2003, 13:01

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •