Rruga e shpëtimit dhe emancipimit është një proces i vazhdueshëm i evoluimit të brendshëm. Njeriun eshte një qenie e përhershme, që ka potencialin të kapërcejë kufizimet e natyrës materiale dhe të arrijë një unitet me fuqinë Supreme.
Jane katër faza të zhvillimit shpirtëror që çojnë në emancipimin dhe shpëtimin e plotë:

1. Faza e parë - Transformimi i vetëdijes individuale: Fillimisht, individi duhet të kuptojë se ai është më shumë sesa trup dhe mendje. Duhet të jetë në gjendje të heqë qafe iluzionin e individit të vogël dhe të fillojë të shikojë botën nga një perspektivë më e gjerë, më universale. Ky është fillimi i zgjerimit të vetedijes, ku individi kupton se nuk është i ndarë nga të tjerët dhe nga universi, por pjesë e një tërësie më të madhe.

2. Faza e dytë - Shkëputja nga egoizmi: Kjo fazë është e rëndësishme sepse ajo kërkon që individi të largojë çdo lloj anësie personale ose egoizmi që mund të mbajë. Ky është një hap në pastrimin e mendjes dhe shpirtit nga dëshirat dhe lidhjet që e mbajnë individin të ngushtë dhe të kufizuar. Kur egoja zhduket, individi fillon të ndjejë unitet me të tjerët dhe me botën përreth tij.

3. Faza e tretë - Harmonizimi me forcat kozmike: Ndërsa individi rrit fuqinë e tij shpirtërore dhe zgjeron mendjen, ai fillon të harmonizohet me ligjet dhe energjitë kozmike që udhëheqin gjithë universin. Ky harmonizim e çon atë në një gjendje të thellë paqeje dhe ekuilibri, ku mendimet dhe veprimet janë të lidhura me një forcë më të madhe dhe më të drejtë.

4. Faza e katërt - Bashkimi i plotë me Supremin: Ky është kulmi i zhvillimit shpirtëror, kur individi e arrin një lidhje të plotë me Supremin dhe bëhet një me të. Kjo është faza e shpëtimit dhe emancipimit përfundimtar, ku individi e njeh dhe e përjeton natyrën e tij të përjetshme dhe të pandashme. Në këtë fazë, individi arrin një gjendje të pafundme të paqes dhe dritës, ku çdo ndarje me realitetin universal zhduket.

Për të arritur këto faza, është e nevojshme të praktikohet një disiplinë shpirtërore, siç është meditimi, që ndihmon në pastrimin e mendjes dhe shpirtit. Meditimi dhe praktikat e tjera shpirtërore ndihmojnë në kalimin e barrierave të egoizmit dhe në zgjerimin e rrezes shpirtërore, duke mundësuar një lidhje më të ngushtë me forcën kozmike.

Ky është një proces që kërkon angazhim dhe përpjekje të vazhdueshme. Shpëtimi nuk është një gjendje që mund të arrihet përfundimisht në një moment, por një udhëtim i pafund që çon individin në një unitet të plotë me Zotin dhe universin, duke arritur një paqe të thellë dhe të qëndrueshme.

Shrii Shrii Anandamurtiji