Përkushtim, dije, veprim dhe shërbim social
Mbrëmë thashë se ai që ka përkushtim të pastër në jetën e tij/saj personale, fizike, mund të arrijë Parama Pada, ose Qëndrimin Suprem, vetëm me anë të atij përkushtimi të pastër. Gjithçka mund të arrihet vetëm me përkushtim. Kështu thuhet ne, Mokśakárańa samagryám bhaktireva gariyasaii [“Ndër të gjitha mënyrat për të arritur shpëtimin, bhakti-devocional është më i miri”].
Devotshmëria është gjithçka. Aty ku nuk ka përkushtim, atëherë kjo është si një shkretëtirë. Edhe bari nuk mund të rritet atje. Një zemër e njeriut pa përkushtim është e thatë si një shkretëtirë. Parama Puruśa [Entiteti Suprem] nuk mund të ekzistojë atje. Prandaj rrjedha thelbësore e përkushtimit duhet të ekzistojë ndonjëherë në këtë jetë. Nëse njeriu nuk ka arsim, nuk ka pasuri dhe nuk ka familje aristokrate, por ka përkushtim në zemrën e tij, atehere ai është i bekuar.
Candálopi dvijashrestha Haribhaktiparáyańa,
Haribhaktivihiinashca vipro’pi shvapacádhamah.
Kjo do të thotë, nëse përkushtimi ekziston në zemrën e një cańd́ala [një pjesëtar i një kaste "të ulët" të përndjekur], ai/ajo është më i madh se një dvija [e ashtuquajtura kastë priftërore] dhe ai që nuk ka përkushtim, edhe nëse ka lindur në një familje priftërore, është me inferior se një cań́ala.
Në çdo rast, thashë se me ndihmën e përkushtimit mund të arrihet gjithçka në jetën personale. Por për shërbimin social duhet njohuri dhe kërkohet të kryejë veprime. Shërbimi social nuk është i mundur për një aspirant shpirteror pa dije dhe punë. Spiritualiteti i tij individual mund të jetë i ngritur, por ai nuk mund t'i ndihmojë të tjerët. Personi që kujdeset vetëm për veten në këtë botë është thjesht një person egoist. Një person egoist është një barrë për shoqërinë. Pra, edhe pasi të bëhet aspirant, nëse kjo botë nuk merr ndonjë shërbim prej tij, ai konsiderohet të jetë thjesht një barrë-problem për këtë botë.
Kështu që unë kam thënë se nëse një besimtar praktikon diturinë së bashku me përkushtimin për kauzën e shërbimit social, është vërtet e mrekullueshme. Dhe nëse një qenie njerëzore e devotshme punon për kauzën e shërbimit social, kjo do të jetë një marrëdhënie e artë dhe e dashur. Një devot i tillë është i bekuar. Nëse një aspirant praktikon njohuri për shërbimin social, unë e kam quajtur atë lloj përkushtimi jiṋánamishrá bhakti [përkushtim i përzier me njohuri]. Nëse një aspirant punon për mirëqenien e shoqërisë, atëherë ai përkushtim quhet karmamishrá bhakti [përkushtim i përzier me veprim,pune]. Për zhvillimin e shoqërisë të dyja këto janë shumë thelbësore. Thashë gjithashtu se marrja e njohurive shpirtërore është veçanërisht e rëndësishme. Pse kështu? Sepse Kërkohet që të tjerët të kuptojnë. Mund të ketë ose nuk mund të ketë nevojë për njohuri në jetën e një aspiranti, por është e nevojshme t'i bëjmë të tjerët të kuptojnë, t'i bëjnë njerëzit e shtypur të kuptojnë. Vetëm me ndihmën e njohurive mund t'u mundësoni atyre të kuptojnë.
Tani do të përmend këtu një temë tjetër. Ka disa njerëz që praktikojnë diturinë, por në zemrën e tyre nuk është zgjuar përkushtimi. Ndodh gjithashtu në jetën e tyre që pas praktikës së vazhdueshme të dijes, më në fund zbulojnë se me të vërtetë asgjë nuk mund të fitohet nga dija.
Cila është natyra e njohurive? Është si një qepë shumë e madhe. Pse është si një qepë? Duke hequr shtresat e jashtme të një qepe njëra pas tjetrës, çfarë përfitoni më në fund? Ju nuk merrni asgjë. Pra dituria është si një qepë shumë e madhe. Kur një qenie njerëzore ndjen, në praktikën e vazhdueshme të dijes, se dija është vetëm një qepë e madhe që duket shumë e madhe, por është thjesht një lloj ushqimi i kalbur, atëherë ai e hedh atë jashtë. Më pas ai/ajo e kupton se përkushtimi-devocional është rruga më e madhe. Kur njeriu, pas lodhjes nga praktikimi i diturisë, merr strehën e përkushtimit, atëherë ai përkushtim bëhet shumë i fortë dhe i madh. Me ndihmën e atij përkushtimi, ai/ajo siguron shumë shpejt Qëndrimin Suprem. Ky lloj përkushtimi quhet jiṋánátmika bhakti. Jiṋánátmika bhakti është një bhakti i një niveli shumë të lartë.
Në mënyrë të ngjashme, supozoni se një njeri punon dhe mundohet shumë. Por çfarë lloj pune të vështirë bën ai/ajo? Është si një dem i një mulli vaji. Demi po mundon leviz njëzet e katër orë, por sa përparon? Sa milje ecën përpara? Ai mbetet i mbyllur vetëm në atë dhomë të vogël. Ai po lëviz për njëzet e katër orë, por nuk lëviz asnjë centimetër përpara. Pra, i tillë është modeli i tij i punës. Megjithatë, qeniet njerëzore nuk e kuptojnë.
Ásan máre kyá huá
jo gayii na mankii ás
Jyon kalhu ká bayel ka
ghar hii kosh paçás.
[I ulur në asanën tuaj të jogës, çfarë ndodhi? Nuk shkuat askund, as shpresat dhe dëshirat e mendjes suaj nuk shkuan apo u vunë nën kontroll. Është njësoj si demi në mulli vaji që rrotullohet e rrotullohet për 50 kosh (90 km.) por nuk shkon askund.]
. Kur një karmii e kupton këtë, atëherë ai/ajo mendon se cila është e mira e të qenit dem në një mulli vaji? Nuk ka asnjë përfitim prej saj. Pastaj ai/ajo strehohet në përkushtim.
Edhe ky përkushtim bëhet shumë i fortë dhe I madh . Me ndihmën e këtij përkushtimi, njeriu arrin shumë shpejt në Parama Puruśa. Ky lloj përkushtimi quhet karmátmika bhakti). Një përkushtim i tillë është gjithashtu një përkushtim i përsosmërisë së lartë. Ju e keni kuptuar gjithashtu jiṋánamishrá bhakti. Ata duhet të inkurajohen. Në jetën personale, ato mund të kenë ose jo ndonjë rëndësi, por janë thelbësore për shoqërinë. Për zhvillimin e përparimit shpirtëror individual, rëndësi të veçantë kanë si jiṋánátmiká bhakti ashtu edhe karmatmiká bhakti. Kjo nuk duhet harruar.
Atyre që më parë pëlqenin vetëm praktikën e dijes ose praktikën e punës, domethënë ata që bënin vetëm pújá ose lëviznin si dem në një mulli vaji, unë do t'u them: "Të arrish jiṋánátmiká bhakti ose karmátmiká bhakti sa më shpejt të jetë e mundur." Qofshi të bekuar.
Burimi: Devotshmëria, Njohuria, Veprimi dhe Shërbimi Social
Botuar në: Ánanda Vacanámrtam
Shrii Shrii Ánandamúrti
Krijoni Kontakt