Demokracia dhe Shtetet e Qeverisura nga Grupet
Gańa + tan + trae + d́a = Gańatantra. Fjala Tantra do të thotë të bësh diçka në mënyrë të kontrolluar ose sistematike me përshpejtimin e duhur. Mund të rrjedhë si tan + trae + d́a. Këtu termi Tantra nënkupton çlirimin nga skllavëria e vrazhdësisë ose mërzisë. Gańatantra do të thotë të çlirosh masat nga skllavëria e mërzisë me mediumin e ganetës ose përfaqësuesve të popullit. Megjithëse fjala Gańatantra nuk përfaqëson siç duhet frymën e demokracisë, ajo mund të konsiderohet përafërsisht si e tillë.
Që nga fillimi i evolucionit njerëzor, njerëzimi janë përballur me disa probleme sociale. Problemi i parë dhe kryesor ishte konflikti midis klaneve rivale dhe grupeve që jetonin në kodra dhe fshatra të ndryshme. Në fazën fillestare të evolucionit njerëzor, para zbulimit të zjarrit, njerëzit jetonin në shpella për siguri. Nga frika e errësirës, natën e mbyllnin hyrjen në shpellë me një gur të madh. Në atë kohë qeniet njerëzore ishin shumë të pafuqishme dhe më pak të fuqishme fizikisht se shumica e kafshëve të tjera. Megjithëse njerëzit primitivë kishin më shumë inteligjencë se kafshët e tjera, ata kishin shumë pak inteligjencë në krahasim me njerëzit e sotëm. Për më tepër, ata kishin më pak fuqi në thonjtë dhe dhëmbët e tyre se shumica e kafshëve të tjera. Ata jetonin pranë burimeve për të plotësuar nevojën e tyre për ujë, por shpellat nuk ishin gjithmonë të disponueshme atje. Nuk kishte mungesë uji në lumenj, por brigjet e lumenjve nuk siguronin siguri nga errësira e natës. Gradualisht njerëzit primitivë u vendosën midis shkëmbinjve të mëdhenj ose në lugina të vogla dhe pas disa kohësh filluan të ndërtonin shtëpi në degët e pemëve nga shkopinj dhe bari i gjatë. Ndoshta ky shënoi hapin e parë të qytetërimit njerëzor.
Ka pasur përleshje të shpeshta mes grupeve të ndryshme për zotërimin e shpellave, luginave dhe pemëve. Armët e tyre në ato luftime ishin dhëmbët dhe thonjtë. Një traktat midis Britanisë dhe Iberisë disa shekuj më parë thoshte se ata do të ndihmonin njëri-tjetrin "dhëmbë e gozhdë". Edhe sot njerëzit ende përdorin shprehjen "për të luftuar dhëmbët dhe thonjtë".
Në ato ditë njerëzit ndjenin nevojën për të rritur numrin e tyre, kështu që ata gjithmonë përpiqeshin të rrisnin numrin e grave në grupin e tyre. Gratë e fuqishme u bënë të njohura si nëna grupore dhe aktiviteti u përqendrua rreth tyre ashtu si ndodh rreth milingonave mbretërore ose bletëve mbretëreshë. Nëse një burrë kishte dhjetë gra, gratë mund të lindnin dhjetë fëmijë njëkohësisht, por nëse një grua kishte dhjetë burra, ajo mund të lindte vetëm një fëmijë. Kështu, gjatë betejave të tyre të shpeshta, njerëzit primitivë gjithmonë përpiqeshin të rrëmbenin gratë e grupit kundërshtar. Si rezultat, gratë jetonin si skllevër të burrave. Në atë kohë njerëzit filluan të praktikonin adhurimin falik me besimin se kjo do të ndihmonte në rritjen e numrit të tyre.
Në fazën tjetër, ndonëse femrat ende konsideroheshin pronë e meshkujve fitimtarë, ato nuk lejoheshin të qëndronin si nëna grupore. Në vend të kësaj, njerëzit pranuan udhëheqjen e burrave trima, të fortë dhe të aftë. Këta udhëheqës heroikë u ndihmuan nga një grup këshilltarësh dhe kjo ishte faza e parë në evolucionin e monarkisë. Ndonjëherë mbreti ose udhëheqësi i grupit ndihej i pakënaqur me këshillin e tij këshillues, kështu që ai i zëvendësonte ata dhe emëronte një këshill të ri këshilltarësh, ashtu si mbreti Henri i Tetë i Anglisë. Nga ana tjetër, ndonjëherë këshilli këshillimor kufizonte pushtetin e mbretit nëse ai ishte i pakënaqur me monarkinë, si në rastin e mbretit John të Anglisë. Licchaviis e Vaishali shfuqizuan monarkinë dhe themeluan republikën e parë rreth 2500 vjet më parë. Përfaqësuesit e popullit njiheshin si Licchaviis, dhe ata formuan një organ ekzekutiv të njohur si Mahalicchaviis përmes zgjedhjeve. Mahalicchaviis kontrollonin pushtetin në Vaishali që më parë kontrollohej nga monarkia. Pas disa fazave të njëpasnjëshme të monarkisë brenda epokës Kśatriya, monarkia u transformua gradualisht në një republikë. Ky tranzicion zakonisht ndodhte brenda vetë epokës Kśatriya.
Në përgjithësi pretendohet se një republikë nuk funksionon sipas tekave të një monarku apo një grupi të caktuar. Përkundrazi, funksionon përmes një sistemi të përfaqësimit të popujve të cilët zgjidhen nga dëshirat e devotshme dhe të besueshme të masave. Ganatantra ose demokracia përfaqëson frymën e qeverisjes e karakterizuar si qeverisje e popullit, për popullin, por nga përfaqësuesit e popujve. Demokracia mund të mbajë një monark si një kryetar shteti simbolik, si një shenjë kozmetike në ballë, si në Angli ose Suedi, ose mund të
mos e mbani atë, si në Indi apo SHBA. Aty ku një demokraci ruan monarkinë, monarkia mund të ketë rëndësi teorike, por në praktikë është thjesht një instrument për të vënë nënshkrimin e saj në sistemin demokratik. Teorikisht, është në kompetencën e mbretit ose mbretëreshës së Anglisë të shesë të gjithë Marinën Mbretërore nëse ata dëshirojnë, por praktikisht ata nuk mund të shesin as një copë shezlong nga një anije.
Tani lind një pyetje: A është vërtet republikë ajo që ne e quajmë republikë? Përgjigja është jo, sigurisht jo. Ka disa vende që hoqën monarkinë shumë kohë më parë dhe tani e quajnë veten republikë, por në këto vende njerëzit e thjeshtë nuk kanë as lirinë e fjalës, çfarë të flasim për të drejtat e tjera. Policia e shtetit dhe skuadrat e inteligjencës vëzhgojnë lëvizjet dhe aktivitetet e njerëzve. Megjithëse vende të tilla e quajnë veten republika, në realitet ato janë vetëm shtete të qeverisura në grup. A zgjidhen liderët e tyre përmes një procesi demokratik? Jo ata nuk jane. Udhëheqësit e këtyre shteteve të qeverisura me grupe rregullojnë makinerinë zgjedhore në mënyrë që kundërshtarët e tyre të mos arrijnë një shumicë. Ata prishin zgjedhjet me dhunë, duke manipuluar vota ose me mjete të tjera të pandershme në një përpjekje për të ruajtur pushtetin e tyre në mënyrë të paligjshme. Prandaj, ata nuk mund të quhen avokatë të demokracisë – ata janë vetëm udhëheqës grupesh të zgjedhur nga njerëz të grupit apo partisë së tyre. Pretendimet e tyre për demokraci janë krejtësisht në kundërshtim me idealet dhe sjelljet e tyre të deklaruara. Pozicioni i tyre është si dikush që e lyen fytyrën me qymyr të zi dhe pastaj e mbulon me pluhur talk të bardhë dhe i shpall botës: "Shiko sa e bardhë është fytyra ime!"
Ka disa njerëz në mesin e avokatëve të demokracisë që nuk mbështesin diktaturat e grupeve. Megjithatë, a mund të pohojnë ata me betim se lloji i tyre ideal i demokracisë ekziston sot në çdo vend të botës? Jo, nuk munden. Cila është vlera e votave të zgjedhësve që nuk kanë një sens të zhvilluar mirë të ndërgjegjes politike dhe që nuk i ruajnë vlerat demokratike? Është shumë e vështirë të ngjallësh ndjenja të devotshme tek ata ose të sigurosh votat e tyre me mjete të drejta. Në rrethana të tilla demokracia mund të shndërrohet në “demonokraci” në çdo moment.
Ndërsa situata është aktualisht në botë, sundimi i Sadvipras siç mbrohet nga PROUT është zgjidhja e vetme për këtë problem të munduar. Megjithatë, është fakt se sundimi i Sadvipras do të vijë vetëm nëpërmjet aplikimit sistematik dhe racional të PROUT nga shumë njerëz shumë inteligjentë. Nuk është e mundur të vendoset sundimi i Sadvipras me forcë të verbër fizike ose ekstravaganca intelektuale boshe. Pra, është detyrë e pararojës së shoqërisë njerëzore t'u zbulojë njerëzve gjendjen e tanishme të shoqërisë, në mënyrë që ata të kuptojnë të vërtetën e vërtetë. Ata duhet të bëjnë një përpjekje të plotë për të ngritur vetëdijen e njerëzve sa më parë.
Burimi: Demokracia dhe Shtetet e Qeverisura nga Grupet
Botuar në: Prout me pak
Shrii Shrii Ánandamúrti
Krijoni Kontakt