Close
Faqja 26 prej 91 FillimFillim ... 1624252627283676 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 251 deri 260 prej 901
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Për: thënie të bukura dhe shprehje nga njerëz të mëdhenj

Praktikë shpirtërore do të thotë te ushtrim per ekspansion ,
    dhe ky ekspansion nuk është gjë tjetër veçse çlirimi nga skllavëria e çdo lloj injorance.

Pavarësisht nga kasta e besimit apo religjioni,
    kushdo që aspiron për zgjerim shpirtëror është një tantrik.

Tantra apo praktika shpirterore në vetvete nuk ështe as religjion , dhe as “izem”, tantra apo meditimi është shkenca themelore shpirtërore.

Prabhat Ranjan Sarkar

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Dashuria eshte fjala e pare

Eshte pika e fillimit ,dhe pika e Mbarimit ,Stacioni i fundit ,Destinacioni FINAL...

(Shrii Shrii Anandamurtij)

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Zoti eshte Dashuri ,dhe vetem Dashuria eshte ZOT....

(Shrii Shrii Anandamurtij)

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,052

“Sikurse rrobat e rënda që pengojnë lëvizjen e trupit, po ashtu edhe pasuria pengon lëvizjen e shpirtit”

Disa prej urtësive më të thella prej kulturës dhe trashëgimisë së një populli që i ka rrënjët e thella në shekujt e historisë.

Për ju, thëniet më të bukura indokineze:

Sikurse rrobat e rënda që pengojnë lëvizjen e trupit, po ashtu edhe pasuria në para pengon lëvizjen e shpirtit.

U rrëzua, tha po i falem Zotit, u fry, tha jam duke u shëndoshur.

Ushqehu – nën mundësitë tua, vishu – sipas mundësive të tua, por për gruan dhe për fëmijët përkujdesu – mbi mundësitë e tua.

Vartësia nga një tjetër është zhgënjimi i përjetshëm.

Vlerën e pasurisë e kuptojmë kur e fitojmë, ndërsa të shoqërisë, kur e humbasim.

Yjet nuk druajnë se mund të duken si xixëllonja.

Zakonet e vjetra janë këmisha hekuri.

Martesa nuk është e lidhur nyje e shtrënguar, por rrëshqitëse.

Akoma pa vënë leqet, nis të ndajë mishin.

Bima kacavjerrëse harliset falë pemës.

Bleta e bën mjaltin, por nuk ha vetë.

Iku vapa me gushtin.

I pëlqen orizi, por nuk di si t’i mbajë shkopinjtë.

Kapi peshk një ditë, e thau rrjetën për një muaj.

Kovaçi nuk e ka pasur ndonjëherë thikën e mirë.

Kush është i veshur keq pret me padurim të vijë vera.

Kush ka jetur gjatë, di shumë.

Me ujin e trupit nxirret uji i pusit.

Mos pyet të verbërin në cilën rrugë do të shkosh.

Nëntë herë më shumë durim e nëntë herë më shumë këmbëngulje do të na sjellin kallëpet e floririt.

Nëse do ta shohësh festën, duhet ta mbash frymën në tempull.

Nuk do të arrish kurrë t’a mbledhësh orizin e derdhur deri në kokërrën e fundit.

Njëqind këshilla nuk i zëvendësojnë dot një palë duar të stërvitura.

Orizi i gjatë është kokërrbosh. (Ekuivalenti në shqip: Kalliri bosh e mban kokën lart)

Pa kaluar mirë mbi urë, nis t’i merren mendtë.

Për të pasur një filxhan oriz, duhet të kesh mbushur një filxhan me djersë.

Po qe i turbullt burimi, i turbullt do të jetë lumi.

Po s’punove, nuk do të këndosh. (Nuk do të shijosh frytet.)

U nis të vizatojë dragoin dhe i doli një krimb. (Ekuivalenti në shqip: U mbars malli e polli një mi).

Vetëm në udhën e gjatë arrin të kuptosh durimin e kalit.

Prifti do të celbrojë martesën, por nuk do të kollondrisë shtëpinë.

Qeni edhe sikur të ketë lindur në mëhallën e dijetarëve (brahmanët) nuk do t’i njohë ndonjëherë.

Sado i vogël gjarpri, godite me shkop të madh.

Sado lart të fluturojë zogu s’bëhet falkua.

Sado të shumta gjarpërimet e një lumi të gjitha derdhen në det.

Sado ujë t’i hedhësh grurit, prapë grurë mbetet.

Sa e ke trupin e shëndoshë, derisa e ke pleqërinë larg, lakmo kah përsosja.

Sa individë aq karaktere.

Secili është mbrojtës i nderit të vet.

S’e sheh kallamin në syrin e vet, por sheh fijen e kashtës në syrin e tjetrit.

S’ia vlen të fyhesh nga shigjetat por nga shigjetari.

Sikur njerëzit ta njihnin imtësisht sendin që lakmojnë, do ta lakmonin më pak.

Si mundet një mi të nuhasë aromën e myshkut? Si mundet, një njeri që fle të zgjojë një tjetër? Si të jetë mësusesi do të jetë nxënësi?

S’ka hundë as vesh e megjithatrë do vathë e unaza.

S’ka nevojë t’i shtohet acid limonit.

S’ndahet uji sado ta godasësh me shkop.

S’mund të marrësh qumësht nga bualli, po as nga dybeku po i hodhe ujë.

Shpifja mbijeton tej vdekjes.

Shtëpia e mendjemadhit zakonisht është bosh.

Shtëpi do të thotë grua.

Shtëpisë së përfunduar nuk i shtohet simetria.

Tenxherja që thyhet nga vjehrra ishte e plasur, ajo që thyhet nga nusja eshte e re.

Të diturit edhe pse mund t’i kenë të gjitha, duhet të bëjnë miq.

Të flasësh me të marrin është si të hedhësh ujë në broken e përmbysur.

Të hash dhe të mos lëvizësh, shëndoshesh, kurse të hash dhe të lëvizësh, forcohesh dhe kalitesh.

Të gjithë janë gati të ndajnë sukseset e dikujt, asnjeri fatkeqësitë e të tjerëve.

Të paditurit blejnë libra, të diturit i lexojnë; të pasurit blejnë kuaj, të mençurit i kalërojnë.

Trishtimi që dikush ndjen për padijen e vet është si një gëzim prej qielli.

/ KultPlus.com

https://www.kultplus.com/lajme/sikur...-e-shpirtit-2/
    Ndryshuar për herë të fundit nga sirena_adria : 14-06-2022 më 10:46

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Tani shikoni, kudo pothuajse ne 100% te rasteve - te njerzit ka nje shperdorim te potencialeve psiqike, ngado qe te shikoni ka nje shperdorim-shperqendrim te psikes njerzore

Ky lloj shperqendrimi psiqik duhet te rregullohet dhe vihet nen kontroll,ose me mbeshtetje psiqike ose me mbeshtetje psiko-spirituale, kjo eshte ajo qe nje njeri duhet te beje: TE KETE KONTROLL TE FRYMEMARRJES SE VET - te organit te frymemarrjes, sepse valet e frymemarrjes kontrollojne valet e mendimit,cdo here qe ju beni nje pune te rende organi i frymemarrjes behet shume aktiv

Kur mendoni dicka te holle trashendentale,ju ndaloni ,beheni te lehte,te qete,jashtezakonisht te qete dhe ne fund kjo frymemarrje e qete dhe e holle behet njesh me duke konciduar me valet e mendimit ,ky stad eshte i njohur si Hatha Yoga Samadhi

Ky eshte nje ekpresion fizik: emetimet fizike behej njesh, behen nje gje e vetme me emetimet psiqike , keshtu qe te kesh kontroll mbi frymemarrjen tende eshte e domosdoshme ...eshte esenciale.

Shrii Shrii Anandamurti

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Arritja e lumturise Supreme Kozmike nuk eshte e mundur te arrihet nepermjet mendjes,dhe as fjaleve, kush mbeshtetet te keto dy faktore do genjehet dhe do ngelet ne fund i zhgenjyer,kush vendoset dhe arrin te stabilizohet ne lumturine dhe bekimin Kozmik (Brahma) mendja,fjalet dhe gjithshka tjeter humbet sepse AI vete i Madhi ZOT eshte vete lumturia si dhe bekimi Absolut Suprem Kozmik , Nje person, nje individ, nje njeri ,apo nje aspirant shpirteror duhet te stabilizohet tek AI I madhi ZOT nepermjet forces ekzaltuese te koshiences vetjake , mbasi ta kete arritur kete stad atehere edhe mendja nuk eshte me ekzistente atehere ne kete gjendje plotesie absolute edhe 6 armiqte e tij (babezia, zemërimi, lakmia, mashtrimi, krenaria dhe zilia) nuk munden te mbeten me aty ne mendjen e tij, ne kete stad aspiranti shpirteror eshte i lire nga te gjitha llojet e frikave dhe skllaverive

Shrii Shrii Anandamurti

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,052

‘Mos lër në duart e një burri më shumë pushtet nga sa është i zoti të zotërojë’

Ky koleksion me thënie përfshin një pjesë të vogël, por mjaft përfaqësuese të thesareve të urtësisë kineze.

Thellësia e zemrës është më larg se fundi i botës.

Udhëtimi prej njëmijë miljesh nis me një hap.

Ujrat e fjalët janë lehtë për t’u derdhë, por vështirë për t’u mbledhë.

Mëngjesin haje vetë, drekën haje me miq, kurse darkën jepja armikut.

Vetëm arti i mjekimit u jep mundësinë mjekut të bëjë një emër për veten e tij dhe në të njëjtën kohë, t’u japë përfitime të tjerëve.

Të kultivosh shkencën pa u dhënë njerëzve dashuri, është si të ndezësh një flakë dhe të mbyllësh sytë.

Të prodhosh të mira pa i grumbulluar, të punosh pa shpresuar, të ngjitesh pa uzurpuar, kjo është urtësia.

Tryeza më e mirë e bisedimeve është: të kesh me bollëk për të ngrënë dhe – të heshtësh.

Shtëpia që bubullon nga zhurma e të mësuarit do të jetë e begatë; shtëpia ku dëgjohen vetëm këngë, shpejt do të shkojë drejt rrënimit.

Të jeni i pasigurtë do të thotë të mos ndjeheni i qetë; por, të jeni i sigurtë do të thotë të jeni qesharakë.

Sado e fortë që të jetë një nënë, ajo frikësohet kur është shtatzënë për të tretën herë.

Secili të pastrojë borën para shtëpisë së tij e të mos shqetësohet për brymën në tjegullat e fqinjit.

Duke edukuar popullin tënd do të kesh të hash qindra e qindra herë.

Për ta ditur rrugën para teje, pyet ata që kthehen.

Para të tridhjetave njerëzit e kërkojnë sëmundjen, pas të tridhjetave sëmundja i kërkon njerëzit.

Një pjesë e kohës është pjesë e arit. Mirëpo me një pjesë të arit nuk mund ta blini një pjesë të kohës.

Njeriu i arsyeshëm gjykon vetë, ndërsa injoranti ndjek opinion publik.

Njeriu i mençur të gjitha gjërat i kërkon në vetvete, i padituri të gjitha mundohet t’i marrë nga të tjerët.

Njeriu i mëshirshëm kurrë nuk bëhet i pasur, njeriu i pasur kurrë nuk bëhet i mëshirshëm.

Njeriu me mendjen e shkurtër e ka gjuhën e gjatë.

Nëse shumë kohë jetojnë së bashku, kafshët duhen në mes veti, ndërsa njerëzit urrehen.

Në qoftë se një njeri bën vetëm atë që i kërkohet, ai është një skllav. Në qoftë se bën më shumë se kërkohet, ai është një njeri i lirë.

Nëse dembeli nuk ju irriton, do të thotë se diçka i ngjasoni.

Ndër dhjetë arsye që ka gjykatësi për të vendosur mbi një rast, nëntë janë të panjohura për të tjerët.

Në qoftë se diçka të pengon nga njeriu pas teje, mos e shty atë që është para teje.

Mos lër në duart e një fëmije sende të mprehta dhe në duart e një burri më shumë pushtet nga sa është i zoti të zotërojë.

Mos u bëj përtac, sepse përtacia është armiku më i madh i shëndetit.

Mos vish rroba prej gjethesh kur shkon të fikësh zjarrin.

Në gjysmën e parë të natës mendo veset e tua, në gjysmën tjetër ato të të tjerëve.

Më thuaj si është forma e fytyrës tënde dhe do të them si je.

Mos e konsidero vesin aq të vogël sa të pajtohesh me të, dhe virtytin aq të vogël sa të mos e vlerësosh atë.

Mos ki frikë dragoin nëntë kokësh, por servilin dygjuhësh.

Mendimi është i ngjashëm me hapjen e pusit: në fillim uji vjen i turbullt, pastaj dalëngadalë kthjellohet.

Më mirë kthehu në shtëpi e rregullo rrjetën, se sa të shkosh në lumë i pajisur vetëm me dëshirë për të kapur peshkun.

Kush s’duron gjërat e vogla, s’mund të bëjë gjëra të mëdha.

Lartësia e pirgut matet me gjatësinë e hijes së tij, ndërsa madhësia e njeriut matet me numrin e ziliqarëve.

Kush dëshiron të bëhet dragua, duhet të hajë shumë gjarpërinj të vegjël.

Kush e fsheh gabimin, është gati të bëjë gabimin tjetër.

Kush është kafshuar më shumë se talent, është njeri i lartë.

Kush mbjell grurë mendon për një vit; kush mbjell pemë mendon për dhjetë vjet; kush edukon fëmijë mendon për një mijë e më shumë vjet.

Kur jemi të vegjël, jemi vëllezër, kur rritemi, bëhemi armiq të njëri-tjetrit.

Kur pi ujë, mendo për burimin.

Kur trau i sipërm është i shtrëmbërt, i poshtmi duhet të vihet i tërthortë.

Ka vetëm njerëz përtacë, nuk ka tokë dembele; kur e mbjell në kohën e duhur, t’i jep frutet në kohën e duhur.

Kënaqësi për një orë: një gotë vetë; kënaqësi për një vit: martesa; kënaqësi për të gjithë jetën, një kopësht.

Kërko, – dhe do të gjesh, lëre pas dore, – do ta humbasësh.

Kur e humb punën, nuk ke humbur asgjë; kur e humb shëndetin e ke humbur gjysmën; por kur e humb vullnetin, i ke humbur të gjitha.

I sëmuri ka dy mëngë; në njërën prej tyre ai mban një diagnozë, kurse në tjetrën një mjekim.

I vetmi test për një sundues është ai i suksesit në rritjen e mirëqënies së njerëzve të zakonshëm.

Jepi njeriut një peshk dhe e ke ushqyer për nëj ditë. Mësoje të peshkojë dhe e ke ushqyer për gjithë jetën.

Gjuha është kali yt; po nuk e frenove, të flak përtokë.

Heshtja është një mik që s’të tradhëton kurrë.

Është e vështirë të dallosh një mace të zezë në nëj dhomë të errët, veçanërisht kur macja nuk është.

Fati ka katër këmbë, tetë duar e gjashtëmbëdhjetë sy. Si shpreson të ikë keqberësi duke pasë vetëm nga dy prej syve?

Fitimi vjen me ngadalësinë e atij që gërmon tokën me një gjilpërë, ndërsa harxhimi rrjedh si uji që rrëshqet në rërë.

Fjalën fyese nuk mund ta zësh, edhe nëse e ndjek me kalë vrapues.

Është ngjyra më e zbehtë, e shkruar në letër, ëshyë më e sigurtëse memoria më e mirë.

E njëjta pemë mund të rrisë edhe fruta të ëmbla, edhe të tharta; e njëjta nënë mund të rrisë edhe fëmijën të zgjuar edhe budallenj.

Është e lehtë ta hapësh një dyqan, por është e vështirë ta mbash atë.

Derën pas së cilës është e keqja është e vështrë ta çelësh, e atë pas së cilës është e liga, është e vështirë ta mbyllësh.

Doktori i mirë i parandalon sëmundjet; doktori mesatar synon t’i shtyjë për më vonë ato; kurse doktori i keq mjekon sëmundjet aktuale.

Drejtësia është rezultat i opnionit të përgjithshëm.

Duroji fyerjet e vogla dhe do të kursehesh nga të mëdhatë; duroji humbjet e vogla dhe do të kursehesh nga humbjet e mëdha.

Dy fjalosës të mirë nuk vlejnë sa një dëgjues i mirë.

Ashtu si një vend i ngritur pendon rrjedhën e ujit, ashtu edhe mendja e madhe pengon punën.

Ata që e kanë dritën lart, nuk e dinë di e kanë errësirën ata poshtë.

Atij që e lexoj – e mësoj, atë që e punoj, e di.

Bëni të lumtur ata që janë afër dhe, ata që janë larg do të vijnë vetë.

Ai që ka frikë nga vuajtja, vuan nga frika.

Ai që ofendon harron, ai që ofendohet s’harron kurrë.

Ajo që thua në veshin e dikujt shpesh dëgjohet njëqind milje larg.

Asnjë bërryl nuk përkulet nga jashtë.

/shkollaesuksesit/ KultPlus.com

https://www.kultplus.com/libri/mos-l...i-te-zoteroje/

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Parama Purusha - Koshienca Supreme, shikon ne thellesi te mendimeve dhe te sentimenteve te brendshme te qenjeve njerzore, AI eshte i gjithedijshem dhe shikon gjithmone ne te gjithe krijimin ata qe meditojne mbi ATE te Madhin Suprem me vemendje te pandashme dhe qe kane pritur me durim me nje mendje te pathyeshme per ta realizuar ATE . Keto jane ekspresionet e atij qe ka nje vizion integral te plote, vetem keta persona te pavarur nga kasta dhe origjina e tyre ,nga ngjyra e lekures ,besimi ,komuniteti,bariera nacionale apo gjeografike, etj, munden ta konsiderojne cdo qenje njerzore si te afermin e vet , keta njerez jane te lire dhe qendrojne larg nga cdo lloj diskriminimi, keta persona i trajtojne edhe boten e kafsheve dhe ate bimore si te lidhur ngushte ne menyre intime me veteveten e tyre

Shrii Shrii Anandamurti

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Shri P R Sarkar rreth bombës atomike

Fuqia e qenieve njerëzore është shumë here me e madhe se ajo e një bombe atomike. Pra, të imagjinosh se bombat atomike do të shkatërrojnë racën njerëzore është tamam sikur të fyesh intelektin njerëzor, të nënçmosh fuqinë psikike njerëzore. Qeniet njerëzore e kanë bërë bombën atomike – ata janë krijuesi i saj – kështu që si mundet një bombë atomike të shkatërrojë njerëzimin?

Qeniet njerëzore kanë shpikur tashmë armë të panumërta shkatërruese të cilat mund të shkatërrojnë mijëra njerëz në të njëjtën kohë. Është fakt se qeniet njerëzore kanë më pak fuqi fizike se bomba atomike, ashtu si njerëzit kanë më pak forcë fizike se një elefant. Por ashtu si fuqia e një elefanti është pesëdhjetë herë më e madhe se ajo e elefant-shoferit që është ulur mbi të, prapëseprapë ai shofer i vogël po drejton i ulur siper elefantin e madh. Sepse sado e madhe të jetë fuqia e një elefanti, ose sado pak fuqi fizike që mund të kenë qeniet njerëzore, ata janë shumë më të fortë se elefantët në fuqinë e tyre psikike.

Në mënyrë të ngjashme, qeniet njerëzore mund të kontrollojnë një bombë atomike ose me hidrogjen, edhe pse mund të jetë një demon i tmerrshëm - sepse megjithëse ka forcë të madhe fizike, nuk ka fuqi psikike. Jo vetëm kaq, njerëzit do të shpikin armë të tjera që do të kundërshtojnë fuqinë shkatërruese të bombave atomike dhe hidrogjenit.

Kur krijuesi është mendja e njësisë dhe e gjithesise, atëherë cilado që mund të jetë forca fizike e objektit të krijuar, forca e tij mendore duhet të jetë më e vogël se mendja e njësisë që e ka krijuar atë. Pra, çfarëdo që të krijojnë qeniet njerëzore, këto krijime posedojnë vetëm forcë materiale, jo fuqi psikike. Një bombë atomike nuk ka mendje. Ndoshta në të ardhmen qeniet njerëzore do të prodhojnë makina të tilla (për të cilat kam lënë të kuptohet tashmë) të cilat kanë gjithashtu mendje. Por edhe në atë rast, ato mendje do të jenë më të dobëta se mendjet e krijuesve të tyre. Pra, nuk ka asnjë justifikim që qeniet njerëzore të bërtasin, "Oh, çfarë do të ndodhë nëse do të ketë një luftë atomike?"

Shri Prabhat Ranjan Sarkar

(Abhimat III, 3)
    Ndryshuar për herë të fundit nga ATMAN : 30-06-2022 më 14:14

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Gjatë meditimit duhet të mbani mend dhe kujtoni gjithmone kete gje :

"Unë jam objekti dhe Ai-ZOTI po më shikon mua". Ky është sekreti i meditimit. Ju kurrë nuk mund të jeni subjekt dhe Ai-ZOTI kurrë nuk mund të jetë objekt. Gjatë meditimit ju duhet të mbani mend këtë të vërtetë themelore - që po bëni meditimin e Tij duke qene objekt dhe instrument i vendosur plotesisht ne doren e tij Supreme

Si?

Duhet te kujtoni gjithmone faktin që Subjektiviteti Suprem, Parama Puruśa-ZOTI, po sheh atë që po bëni. Ky është sekreti.

Vicaeti cánta vishvamádao sa deva
    Sa no budhyá subhayá saḿyunaktu.

Dhe nëse do të thuash diçka Ju mund të përdorni vetëm një fjali. “O BABA Suprem, drejtoje intelektin tim në rrugën e lumturisë se pafundme. Nuk dua asgjë tjetër, asgjë më shumë se kaq.”

Shrii Shrii Anandamurti

Faqja 26 prej 91 FillimFillim ... 1624252627283676 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Aktoret e medhenj
    Nga Kryeplaku në forumin Kinematografia dhe televizioni
    Përgjigje: 74
    Postimi i Fundit: 27-03-2024, 06:17
  2. Shprehje
    Nga Eureka në forumin Prezantoni veten në forum
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 05-01-2015, 14:46
  3. Shprehje të bukura në shqip
    Nga anaksimenus në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 371
    Postimi i Fundit: 04-06-2012, 11:02
  4. Njerëz të mëdhenj
    Nga ORIONI në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 05-10-2007, 15:54
  5. Shprehje....
    Nga Dita në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 25
    Postimi i Fundit: 03-03-2003, 13:01

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •