Sipas studimeve te bera
perhapja e virusit covid 19
nuk ndodh vetem ne mushkeri
por perhapet ne gjithe trupin
nepermjet eneve te gjakut,arterieve
venave dhe kapilareve.Enet e gjakut
ne trup jane si ato zorrat e ujit prej gome
qe perdoren ne kopshte per te vaditur
barin dhe lulet.
Pjesa e brendshme e mureve te eneve te gjakut permban nje shtrese qelizash qe quhet
endothelial cells.Kjo shtrese qelizash krijon nje
strukture si ato rrjetat e portave ku rri portieri
ne ndeshjet e futbollit.Kjo strukture si rrjete ne pjesen e brendshme te mureve te eneve te gjakut e ben enen e gjakut(arter,vene apo kapilar) te izoluar mire qe te mos rrjedhe gjak
jashte tubit enes se gjakut.Ne siperfaqe te kesaj shtrese ndodhen proteina ACE2( angiotensin-converting enzyme 2 )
Virusi covid 19 ngjitet te keto proteina ACE 2 dhe i perdor keto proteina si mjet per te qarkulluar dhe perhapur ne organe te ndryshme si dhe ne mushkeri dhe zemer.
Ne raste kur ka infeksion diku keto ene gjaku hapin vete brima te vockla nga ku dalin proteina nga gjaku jashte enes se gjakut per te luftuar infeksionin.Ena e gjakut e mbyll vete me vone brimen.Ne raste kur vete ena e gjakut
eshte e infektuar me virus sic eshte rasti i covid 19 hapen brima ne murin e eneve te gjakut dhe ne kete rast kemi hemoragji gjaku
(blood leaks) jo te rregullt qe mund te coje ne infeksion te indit aty ku gjaku rrjedh,ne dhimbje,enjtje(swell) te indit dhe krijim gjaku te mpiksur(blod clots).Infeksionet mund te jene sepsis qe shkakton vdekje,mund te shkaktoje diabet,kancer artritis etj.
Ky gjak i mpiksur mund te qarkulloje dhe shkoje ne mushkeri dhe shkaktoje emboloizem dhe rrezik shume te madh per vdekje.Gjaku i mpiksur mund te shkoje ne zemer dhe bllokoje ndonje arter aty dhe shkaktoje atak zemre(heart attack) ose mund te shkoje ne tru shkaktoje dhimbje te forta ne tru(brain aneurizm) ose rrjedhje gjaku ne tru(hemoragji cerebrale) dhe vdekje.
Simptomat me te dukshme qe trupi ka blod clots (copa gjaku te mpiksura) jane enjtje te indeve,mavijosje te lekures,dhimbje te forta koke,dhimbje gjoksi qe kerkojne vemendje te menjehershme nga doktori dhe trajtim me produkte anti koagulante qe hollojne gjakun zberthejne gjakun e mpiksur dhe evitojne komplikime te rrezikshme, evitojne vdekjen.
==
Normalisht ne enet e gjakut ekzistojne proteina qe koagulojne(mpiksin) gjakun dhe proteina me funksion te kundert qe veprojne si anti koagulante, zberthejne gjakun e mpiksur.
Keto dy kategori proteinash jane ne nje ekuiliber,balance perfekte te njerez me shendet normal.
Pervec kesaj ne enet e gjakut ndodhen edhe qeliza pa ngjyre pa berthame(nucleus) qe nderhyjne dhe mpiksin gjakun ne zonen e lekures kur aksidentalisht njeriu pritet me thike dhe fillon te rrjedhe gjak.Ne keto raste plateletet ndihmojne duke mpiksur gjakun te zona ku rrjedh gjak per te mbyllur plagen.Kur plaga mbyllet plotesisht dhe sherohet,plateletet fillojne dhe zberthejne gjakun e mpiksur aty.
==
Dyshimi kryesor per vaksinen astra zeneca eshte se vaksina mund te shkaktoje reaksion imunitar qe mund te leje pasoja ne krijimin e copave te gjakut te mpiksur ne tru(brain blod clots).Eshte fenomen i rralle,por sidoqofte ndodh.Kjo detyroi shume vende ne Europe te ndalojne/pezullojne vaksinimin me Astra Zeneca nga frika e blod clots ne tru qe u evidentua te disa gra te vaksinuara nen 55 vjece.
Agjencia e FDA se ne USa eshte shprehur qe rezultatet nga provat klinike nuk jane te plota.
Nje pjese e rezultateve jane te vjetra dhe len dyshime qe disa rezultate nuk jane dhene fare sepse kane qene te uleta.Ne Afrike autoritetet ndaluan vaksinimin me Astra Zeneca vaksine spse efikasiteti i vaksines ndaj virusit covid 19 versioni afrikan ishte shume i ulet,nen 20%.
Kjo me le mua ne kete konkluzion.
Kur te vije dita dhe te shkoj te vaksinohem nga korriku gushti whatever,po mora vesh qe te qendra e vaksinimit behet astra zeneka,nuk do e bej vaksinen fare sepse ajo vaksine mbart rrezik shume serioz te krijoje gjak te mpiksur ne tru.Nuk do bej as vaksinen nga Johnson & Johnson sepse vaksina nga Johnson& Johnson ka perberje te njejte me vaksinen e Astra Zenekes,vetem emrat i kane ndryshe.Perderisa Astra Zeneka mbart rrezikun e blod clots atehere edhe Johnson & Johnson vaksina vjen me te njejtin rrezik sepse perberja kimike e vaksinave eshte e njejte.Vaksina e Johnson dhe vaksina e zenekes kane te njetjen perberje kimike qe te len te kuptosh qe edhe vaksina e Jonson-it mund te shkaktoje reaksion imunitar me krijimin e copave te mpiksura te gjakut.
Astra Zeneka kompani thote qe vaksina e tyre eshte e sigurte(safe) per shendetin sepse ato duan qe ta shesin ate vaksine eshte vaksina e tyre.