Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 15 prej 15
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,042

Për: Sa gjuhë të huaja flisni e shkruani?

Ka disa faktorë që mund të bëjnë të vështirë mësimin e gjuhëve të huaja për disa njerëz. Këtu janë disa arsye të zakonshme:

1. Moshë e re: Studiuesit kanë zbuluar se mësimi i një gjuhe të huaj mund të jetë më i lehtë për fëmijët dhe të rinjtë se sa për të rriturit. Me kalimin e moshës, truri jonë ndryshon dhe mënyra se si mësojmë gjuhë ndryshon gjithashtu.

2. Faktorë gjenetikë: Disa studime kanë treguar se disa njerëz kanë një kapacitet të natyrshëm më të mirë për të mësuar gjuhët se të tjerët. Faktorë gjenetikë si aftësia për të dëgjuar dhe kuptuar tingujt e ndryshëm, aftësia për të përcjellë dhe përpunuar informacionin gjuhësor mund të ndikojnë në aftësinë për të mësuar gjuhë të huaja.

3. Mungesa e eksperienave të mëparshme: Nëse një person nuk ka pasur eksperienca me gjuhë të huaja në të kaluarën, mësimi i një gjuhe të huaj mund të jetë më i vështirë. Përvoja më parë me gjuhë të huaja ose me një ambient të multikulturuar mund të ndihmojë në përshtatjen dhe mësimin e gjuhëve të huaja më lehtësisht.

4. Dallimet kulturore dhe sintaksore: Çdo gjuhë ka sistemin e saj të shenjave, strukturave dhe sintakses. Dallimet midis gjuhëve të huaja dhe gjuhës materne mund të jetë sfiduese për të mësuar një gjuhë të huaj. Një person mund të ketë nevojë të ndryshojë mënyrën e mendimit dhe të shprehjes për të mësuar një gjuhë të re.

5. Mungesa e motivimit dhe praktikës së mjaftueshme: Mësimi i një gjuhe të huaj kërkon përkushtim dhe kohë të shumtë. Nëse një person nuk ka motivim të mjaftueshëm për të mësuar gjuhën e huaj dhe nuk praktikon atë me kohë të mjaftueshme, mund të ketë vështirësi në përparimin e tij.

Këto janë disa nga faktorët që mund të ndikojnë në vështirësinë e mësimit të gjuhëve të huaja për disa njerëz. Është e rëndësishme të kuptoni se secili person ka aftësi të ndryshme dhe kohëzgjatja e mësimit të një gjuhe mund të ndryshojë nga një individ në tjetrin.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,058

https://www.youtube.com/watch?v=2LeWpPsh0i4

Gjon's Tears speaking 4 languages

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,058

Why being bilingual is good for your brain - Pse dygjuhësia është e mirë për trurin tuaj

| BBC Ideas

i/e regjistruar Maska e Jetmiraaa
    Anëtarësuar
    03-11-2023
    Vendndodhja
    Tokë
    Postime
    886

Anglisht.
    Di të flas edhe të shkruaj
    Të paktën 50% e gjuhës e dij

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,058

Eurovision 2025 Covers - Nga LUNA
    Ndryshuar për herë të fundit nga sirena_adria : 22-05-2025 më 20:44

6. Anetarët më poshtë kanë falenderuar sirena_adria për postimin:

Albo (23-05-2025)

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Tema të Ngjashme

1. Gjuhe Te Huaja ,Te Shqiptarizume
    Nga PeterPan në forumin Lojra dhe rebuse
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 17-05-2010, 18:31
  2. Sa gjuhë flisni ?
    Nga km92 në forumin Votime dhe sondazhe
    Përgjigje: 175
    Postimi i Fundit: 02-12-2007, 08:26
  3. Proverba në gjuhë të huaja
    Nga Manulaki në forumin Krijime në gjuhë të huaja
    Përgjigje: 18
    Postimi i Fundit: 30-01-2006, 16:49
  4. Çfarë gjuhe flisni në shtëpitë tuaja?
    Nga DaNgErOuS në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 24
    Postimi i Fundit: 11-02-2004, 08:30

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •