PËRGATITJA E LIURGJISË.
E DIELA E IV E KRESH. VITI C.
MË 30-3-2025.
PSALMI: 34, 2-3,4-5,6-7
2 Përherë do ta bekoj Zotin,
në gojën time përherë lavdi i tij.
3 Shpirti im mburret në Zotin:
le të dëgjojnë të përvuajturit e le të gëzohen.
4 Bashkë me mua jepni lavdi Zotit,
le ta lartësojmë së bashku Emrin e tij.
5 E kërkova Zotin e ai më dëgjoi
edhe më çliroi nga çdo frikë që pata.
6 Shikojeni atë e do të ndriçoheni
fytyra juaj nuk do të turpërohet.
7 Ja, ky skamnor e thirri në ndihmë e Zoti e dëgjoi
dhe e shpëtoi nga të gjitha vuajtjet e tija.
LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.
UNË DO TË BEKOJ ZOTIN NË ÇDO KOHË.
Edhe një herë, mund të vëmë re paralelizmin: çdo varg është ndërtuar në dy rreshta që i përgjigjen njëra-tjetrës. Idealisht, duhet të këndohet në dy kore të alternuar, rresht pas rreshti.
Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se ky psalm 34 është alfabetik: jo vetëm që ka njëzet e dy vargje, njëzet e dy janë numri i shkronjave në alfabetin hebraik, por përveç kësaj, është ajo që quhet në poezi një akrostik: në Biblën Hebraike, alfabeti shkruhet vertikalisht në margjinën përpara psalmit, një shkronjë para çdo vargu, në mënyrë të rregullt... dhe çdo varg fillon me shkronjën që korrespondon me atë në margjinë; kjo procedurë, e cila nuk është e pazakontë në psalme, tregon gjithmonë se jemi në prani të një psalmi falënderimi për Besëlidhjen. Kjo nuk na habit në përgjigje të leximit të parë të së dielës! Nuk kemi harruar fjalitë e vogla të librit të Jozueut, të cilat, nën maskën e tregimit të një historie, ishin në fakt një ftesë për falënderim për të gjithë punën e Perëndisë në favor të Izraelit.
Për më tepër, fjalori i falënderimeve është i gjithëpranishëm në këtë psalm, që nga vargjet e para që ruhen sot! Mjafton të lexojmë këtë bollëk fjalësh:
"Të bekoj, të lavdëroj, të festoj, të lartësoj, të shkëlqej"! "Unë do ta bekoj Zotin në çdo kohë, lavdërimin e tij pa pushim në buzët e mia. Unë do të lavdërohem në Zotin... Lartësoni Zotin me mua, le të lartësojmë të gjithë së bashku Emrin e Tij... Kushdo që e shikojmë, do të shkëlqejë shkëlqyeshëm, pa hije apo telashe në fytyrën e tij”.
Kalimti, keni dëgjuar një veçori tjetër të fjalorit biblik: "Ai që shikon atë,. do të shkëlqejë"; shprehja "të shikosh drejt" (ndonjëherë gjejmë edhe "të ngresh sytë drejt) është shprehje e adhurimit për atë që njihet si Zot
Është e gjithë përvoja e Izraelit që flet këtu, duke dhënë dëshmi për veprën e Perëndisë: një Perëndi që "përgjigjet, çliron, dëgjon, shpëton...”; "Unë kërkoj Zotin, ai më përgjigjet; ai më çliroi nga çdo frikë që pata...ky skamnor e thirri në ndihmë e Zoti e dëgjoi dhe e shpëtoi nga të gjitha vuajtjet e tija.
Ne e lexojmë këtë vëmendje të Zotit për vuajtjet në pasazhin shumë të fuqishëm të kapitullit 3 të Eksodit, në historinë e shkurreve të djegur: Kam parë, po, kam parë mjerimin e popullit tim në Egjipt dhe kam dëgjuar klithmat e tyre nën goditjet e mbikëqyrësve. Po, unë i njoh vuajtjet e tij. Ky ishte leximi ynë i parë i të dielës së tretë të Kreshmës, të dielën e kaluar.
Në historinë e tij, Izraeli është vetë njeriu i varfër që ka përjetuar mëshirën e Perëndisë: kur këndon Psalmin 34 ("Një i varfër bërtet; Zoti dëgjon: ai e shpëton atë nga gjithë ankthi i tij"), ai flet së pari për veten e tij. Por ky psalm gjithashtu e fton të zgjerojë horizontet e tij, sepse thotë "Një njeri i varfër bërtet", domethënë çdo njeri i varfër, kudo në planet. Papritmas, Izraeli zbulon vokacionin e tij: është i dyfishtë: Zoti e shpëton Izraelin, dhe Zoti i jape Izraelit misionin për të shpëtuar kombet.
HYJI I DËGJON KLITHMAT E TË VARFËRVE.
Së pari, duhet të jenë njerëzit që u mësojnë të gjithë të përulurve në botë besimin! Besimi shfaqet pastaj si një dialog midis Zotit dhe njeriut: njeriu i bërtet Zotit në hall... Zoti e dëgjon... Zoti e çliron atë, e shpëton, i vjen në ndihmë... Dhe njeriu flet përsëri, këtë herë për të falënderuar: nëse mendojmë, lutja përfshin gjithmonë këtë lëvizje të dyfishtë të kërkimit dhe të lavdërimit... së pari kërkesa dhe përgjigja e Perëndisë: "Unë kërkoj Zotin, ai më përgjigjet; nga çdo frikë e mia, ai më çliron... Pastaj falënderimi: "Lartësojeni Zotin me mua, le ta lartësojmë të gjithë emrin e tij së bashku".
Aspekti i dytë i thirrjes së Izraelit (dhe i yni, tani e tutje) është që të mbështesë punën e Perëndisë, që të jetë instrumenti i tij; ashtu si Moisiu ose Joshua ishin mjetet e Perëndisë për të çliruar popullin e tij dhe për t'i futur ata në Tokën e Premtuar, ashtu edhe Izraeli ftohet të jetë një vesh i hapur për të varfërit dhe një instrument i kujdesit të Perëndisë për ta.
Kjo ndoshta na lejon të kuptojmë më mirë këtë lumturi të famshme të varfërisë: e shprehur në Luka me frazën:
“Të lumët ju, o skamnorë,
sepse juve ju përket Mbretëria e Hyjit!” (Lk. 6,20).
Dhe këtu: "Të varfërit le të më dëgjojnë dhe të gëzohen!" (Kjo dëshmon edhe një herë se Jezusi ishte i ngulitur thellë në mënyrat e të folurit dhe fjalorin e etërve të tij në Izrael).
Dëgjoj të paktën dy gjëra në të: së pari, "gëzohuni, Perëndia nuk është i shurdhër, ai do të ndërhyjë". Së dyti, "Ai ka zgjedhur instrumente në këtë tokë për t'ju ardhur në ndihmë". Thirrja e Izraelit gjatë shekujve do të jetë ta bëjë këtë klithmë të jehonë, duhet të them këtë polifoni të përzier me vuajtje, lavdërime dhe shpresë. Dhe gjithashtu të bëjmë gjithçka që është e mundur për të lehtësuar format e panumërta të varfërisë.
Ekziston vetëm një lloj varfërie që nuk duhet të hiqet qafe kurrë, ajo e zemrës: realizmi i atyre që pranojnë të njohin veten si të vegjël dhe që guxojnë t'i thërrasin Zotin në ndihmë. Siç thotë Shën Mateu, "Lum të varfërit në zemër, sepse e tyre është mbretëria e qiejve" (Mt. 5,3).
Fakti mbetet se kujdesi i Zotit nuk është një shkop magjik që do të bënte të zhduken nga jeta jonë të gjitha shqetësimet, të gjitha vuajtjet... Në shkretëtirë, pas Moisiut, ose në Kanaan pas Jozueut, njerëzit nuk u shpëtuan për mrekulli nga çdo kujdes! Por prania e Zotit e shoqëroi popullin e vet në të gjitha rrethanat për ta bërë atë të kapërcejë pengesat; në mësimin e tij mbi lutjen, Ungjilli i Lukës na thotë saktësisht të njëjtën gjë:
"9 Edhe unë po ju them: lypni e do t’ju jepet, kërkoni e do të gjeni, trokitni e do t’ju çelet.
10 Sepse, kushdo lyp, merr; kush kërkon, gjen; atij që troket, i hapet dera.
11 Dhe, cili prej jush që është babë, po i lypi djali peshk, në vend të peshkut do t’i japë gjarpër?
12 Ose, nëse i lyp vezë, do t’i japë akrep?
13 Nëse, pra, ju, edhe pse të këqij, dini fëmijëve tuaj t’u jepni dhurata të mira,
sa më tepër Ati qiellor do t’u japë Shpirtin Shenjt atyre që ia kërkojnë!”(Lk. 11,9-13).
Krijoni Kontakt