PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA 20 Ord VITI C.
MË 14 – 8 – 2022.
PSALMI, 40, 2,3,4,18
2 Më shpresë të gjallë shpresova në Zotin
Dhe ai u prir drejtë meje,
3 e vështroi britmën time.
Ai më nxori nga gropa e mjerimit
Nga gropa plot baltë,
këmbët m’i qiti mbi shkëmb
dhe m’i bëri të fortë hapat.
4 Në gojë më vuri këngë të re,
himnin e Zotit, Hyjit tonë.
Shumë do të shohin e do të druajnë
Dhe do të shpresojnë në Zotin.
18 Njëmend jam skamnor dhe vobektë
Porsi Zoti kujdeset për mua.
Ti je ndihma ime dhe shpëtimi im:
Hyji im, deh! Mos vono!
LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.
PAS KTHIMIT NGA MËRGIMI NË BABILONI.
“Më shpresë të gjallë shpresova në Zotin
dhe ai u prir drejtë meje" (v.2),
Shpesh herë psalmët (dhe ky është një prej tyre) flasin në vetën e parë njëjës, por ne e dimë mirë se në të vërtetë është një temë kolektive, është populli i Izraelit që këndon duke shprehur mirënjohjen e tij. Ai kaloi nëpër sprova të tmerrshme dhe Zoti e çliroi. Psalmi 40 është, pra, një psalm falënderimi; ai ishte kompozuar për të përmbushur këtë funksion shumë të saktë në liturgji: të këndohej në momentin kur ofrohej një flijim falënderimi; të mos harrojmë se flijimet e kafshëve kremtoheshin në Jeruzalem deri në shkatërrimin përfundimtar të Tempullit, në vitin 70 pas Krishtit.
Arsyeja e falenderimit është kthimi nga Mërgimi në Babiloni: i gjithë populli këndon, shpërthen nga gëzimi për kthimin nga Mërgimi... ashtu siç kishin kënduar, kërcyer, shpërthyer nga gëzimi, pasi kaluan Detin e Kuq, etërit e tyre. Mërgimi në Babiloni është si një rënie e vdekshme në një gropë pa fund, në një humnerë... dhe shumë njerëz menduan se Izraeli nuk do të shpëtohej (psalmi flet për "tmerrin nga humnera"). Kishin argumenta të mjaftueshëm për të menduar që gjithë populli mund të pushtohej nga dëshpërimi... Dhe armiqtë të këtij populli, akoma të pakënaqur për këtë fatkeqësi, qeshnin shumë me këtë rënie... -
Gjatë gjithë kësaj periudhe sprove, populli, i mbështetur nga priftërinjtë, profetët e tij, mbajti shpresën, pavarësisht gjithçkaje edhe forcën për të thirrur Zotin në ndihmë: “Ti je ndihma ime dhe shpëtimi im:
Hyji im, deh,mos vono!" (Ps 40,18).
I njejti mendim është edhe në v. 14:
"Denjo, o Zot, të më shpëtosh,
o Zot, nxito të më ndimosh".
Dhe mrekullia ndodhi: Zoti e shpëtoi popullin e tij:
“Më shpresë të gjallë shpresova në Zotin
e vështroi britmën time" (v.2-3).
Për mërgimtarët fillon një jetë e re, fillon rimëkëmbja e jetës së tyre, kthimi i tyre në vend të tyre. Duke folur për shpresën e tyre, e shprehin aspirata të tyre në mënyrë shumë poetike, me terma shumë të ndryshëm dhe plot imagjinata: e pikërisht, kur kthehen, mund të merren për fantazmë, sepse me të vërtetë askush nuk mund të mendonte se dikush do të kishtë kthyer i gjallë nga Babiloni. Prandaj falenderimi vjen krejt natyrshëm: Këmbët m’i qiti mbi shkëmb
dhe m’i bëri të fortë hapat.
Në gojë më vuri këngë të re,
dhe do të shpresojnë në Zotin. (v.3-4).
Të liruar nga robëria në Babiloni, populli ka filluar të lavdërojë Hyjin e tij; duke parë këtë, shumë u mrekulluan, tronditen dhe besuan në Zotin. Sepse, ishte e vërtetë se të gjithë ishin të varfër dhe në një mjerim ekstrem, po Hyji kishte menduar për ta. Dhe disa vargje të tjerë shprehin të njejta mendime edhe në një mënyrë më të qartë e më të fortë:
"Shumë mrelulli bëre, o Zot, Hyji ynë,
të mrekullueshme janë qellimet e tua me ne...
nëse dua t' i shpall e t'i tregoj,
janë aq shumë, saqe s'mund t' i numëroj" (v. 6).
Dhe në vargun 17 shtohet:
"Le të gëzohen e le të galdojnë me ty,
të gjithë ata që të kërkojnë ty,
e të thonë vazhdimisht:
"I madhërishëm është Zoti,
të gjithë ata që e duan shëlbimin tënd".
Megjithatë njeriu mund të bjerë në një pus nga pakujdesia: kështu i ndodhi Izraelit, na thotë psalmisti; dhe ky është sigurisht një nga mësimet e mëdha të mërgimit në Babiloni: deri atëherë, Izraeli kishte qenë i sigurt në jetë: është e vërtetë që, përpara mërgimit, profetët kishin kuptuar se diçka nuk shkonte më mire, për këtë kishin bërtitur, kishin kërkuar të ndërgjegjsonin popullin e tyre me mesimet e tyre, por nuk kishin arritur t'i zgjonin njerëzit nga pakujdesia e tyre. Gjatë mërgimit në Babiloni, kishin mjaft kohë për të medituar mbi shkaqet e ndryshme të mundshme të kësaj tragjedie; dhe me të drejtë pyetëm veten nëse fatkeqësia e njerëzve nuk kishte qenë pasojë e këtij qëndrimi? Dhe në vargun 13 autori i psalmi flet për ndërgjegjsimin e popullit për fajet e veta gjatë robëria në Babiloni:
“Sepse më rrethuan të këqija të panumërta,
më pushtuan fajet e mia
e nuk më lënë të shoh:
më shumë janë se fijet e fklokëve të kresë
kështu që edhe zemra po më lëshon".
Pas kuptimit të arsyes së tragjedisë që kishin përjetuar në Babiloni, mbetej vetë që të nxjrreshin mësimet e mira nga eksperienca e kaluar; prandaj ky psalmi tingëllon si një paralajmërim për të ardhmen, ose si një zgjidhje, një rrugëtim për të ardhmen, nëse preferohet. Është në këtë frymë që i njëjti psalm zhvillon një meditim të tërë mbi veprat që vërtet i pëlqejnë Perëndisë:
“Fli e dhurata ti nuk do,
vetë zbulove vullnetin tënd:
fli shkrumbimi e pendestare nuk kërkon,
atëherë thashë: "Ja po vij unë" (v. 7-8).
SHËMBËLLTYRA E NJERIUT QË RA NË NJË PUS.
Për të shprehur këtë përvojë të kthimit në vendin e tyre, që i ngjan rikthimit në jetë, psalmisti përdor një shëmbëlltyrë, atë të një njeriu që ra në një pus. Nuk duhet të thuhet "i rënë", por "i hedhur" në pus nga armiqtë e tij (v. 3). Autori i psalmit mund të jetë frymëzuar nga përvoja e Jeremisë, fatkeqësitë e të cilit i dëgjuam në leximin e parë: ai ishte hedhur në fund të një pusi dhe doli vetëm falë ndërhyrjes së një pagani, një të huaji, Ebed-Melekut. Përmes bujarisë madhështore dhe disi të papritur të këtij të huaji, Jeremia e dinte mirë se ishte vetë Zoti që i kishte ardhur në ndihmë:
"Më shpresë të gjallë shpresova në Zotin
e vështroi britmën time.
Ai më nxori nga gropa e mjerimit.
Nga gropa plot baltë,
këmbët m’i qiti mbi shkëmb
dhe m’i bëri të fortë hapat" (v.2-3).
Natyrisht, duke arritur me këmbë në tokë, dhe përsëri në dritë dhe në një mënyrë duke u kthyer përsëri në jetë, njeriu ynë, Jérémi, shpërthen nga gëzimi!: "Në gojë më vuri këngë të re,
dhe do të shpresojnë në Zotin" (v. 4).
Duhet të kemi kujdes, edhe një herë: përvoja konkrete e Jeremisë mund të ketë dhënë imazhet, por në të vërtetë ky psalm ka të bëjë me përvojat e Populli të Zgjedhur, e të gjithë njerëzve të Izraelitit, si ndodh për të gjithë psalme.
Le të ndalemi në pjesën e dytë të këtij vargu:
“Shumë do të shohin e do të druajnë
Dhe do të shpresojnë në Zotin".
Nëse e kuptoj mirë, është sepse ai që është shpëtuar, i këndon lavde Perëndisë, që të tjerët mund të fillojnë të besojnë në Të! Në fund të fundit, kjo është një gjë logjike: duke zbuluar se Zoti është në gjendje të na shpëtojë, që ne mund të kemi idenë për t'u kthyer tek ai, më në fund, duke sjellë gurin tonë të vogël në shpëtimin e botës, ai fillon thjesht duke kënduar lavdinë e Zotit!
Por pse psalmi nuk ndalet me kaq? Pse ka ende lutje si ajo në vargun e fundit:
“Ti je ndihma ime dhe shpëtimi im,
Hyji im, deh, mos vono. (v. 18)”.
Thjesht sepse historia nuk ka mbaruar. Po, njerëzit u kthyen nga mërgimi në Babiloni, ashtu si Jeremia doli nga pusi i tij, por ka ende shumë përparime për t'u bërë! Njerëzimi nuk ka arritur ende në fund të marshimit të tij drejt lumturisë; dhe ne e dimë shumë mirë. Pra, ky psalm na sugjeron dy qëndrime lutjeje: së pari, lavdërimim për shpëtimet e dhëna tashmë, në mënyrë që të tjerët t'i drejtohen Perëndisë, shpëtimtarit dhe më pas lutjen për shpëtimin që presim, në mënyrë që Shpirti të na frymëzojë iniciativa që duhet të ndërmarrim.
Vërejtja e fundit shumë inkurajuese, e marrë nga psalmi: nuk jemi ne ata që janë përgjegjës për të shpëtuar botën! Vargu 4 me të vërtetë zhvillon një teologji shumë interesante të shpëtimit: “Në gojë më vuri këngë të re,
dhe do të shpresojnë në Zotin".
Për të thënë të vërtetën, psalmisti nuk e shpiku atë: ne e dimë se profeti Amos ishte i pari që kishte kuptuar se, çfarëdo që të ndodhë, Perëndia do të gjejë një mënyrë për të shpëtuar të paktën një numër të vogël të bijve të Perëndisë. Izraeli filloi të zhvillonte një teologji mbi "Tepricën e Israelit":
“Urrejeni të keqen, duani të mirën
e rikthejeni në gjykatore të drejtën,
ndoshta Zoti, Hyji i Ushtrive,
do të ketë dhimbje për tepricë të Jozefit"(Am 5.15).
Isaia, në të njëjtën kohë, thotë gjëra të ngjashme.
Më pas, kjo ide u mor dhe u thellua nga profetë të tjerë:
Mikea, së pari, pastaj Sofonia dhe në fund Zakaria. Ata gjithashtu shpallin se Perëndia do të shpëtojë një tepricë të Izraelit, bërthamën e vogël që do të ketë ditur të qëndrojë besnike kundër erërave dhe baticave; por ata shkojnë më tej: ata njoftojnë se kjo tepricë e shpëtuar, do të bëhet shpëtimtare. Perëndia do të mbështetet tek ata për të shpëtuar gjithë njerëzimin; sepse vetë shpëtimi i tyre do të jetë për botën një provë goditëse e veprës së Perëndisë. Në këtë kontekstë, për shembull, është një fjali shumë e bukur nga Mikea (5, 6-7):
"Atëherë do të jetë Teprica e Jakobit
në mes të popujve të panumërt
porsi vesa që vjen prej Zotit,
porsi shiu që bie mbi bar,
që asgjë s’pret prej njeriut,
s’shpreson gjë prej bijve të njerëzve.
Atëherë do të jetë Teprica e Jakobit,
në mes të popujve të panumërt,
si luani mes kafshëve të pyllit,
si luanthi mes grigjave të deleve,
që, kur bie, shklet e kap,
s’gjendet ai që mund të shpëtojë" (Mi. 5,6-7).
Krijoni Kontakt