PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA 4 E PASHKËS VITI C.
MË 8 -5- 2022
UNGJILLI: Gj. 10, 27-30.
27 Delet e mia e dëgjojnë zërin tim;
unë i njoh dhe ato vijnë pas meje.
28 Unë u jap jetën e pasosur,
kurrë nuk do të sharrojnë:
askush nuk do t’i rrëmbejë prej dorës sime.
29 Ati im që m’i dha,
është më i madh se të gjithë
dhe askush s’mund t’i rrëmbejë
nga dora e Atit.
30 Unë dhe Ati jemi një”.
LECTIO DIVINA – MEDITIMI – LUTJA.
NËSE JE KRISHTI, THUAJE!
Ne nuk mund të imagjinojmë se sa shpërthyese ishin ato pak fjali të Jezusit të raportuara këtu; çifutët reaguan shumë ashpër. Pasi po të lexojmë edhe disa rreshta, Shën Gjoni na thotë: “Hebrenjtë morën përsëri gurë për ta vrarë me gurë".
Çfarë tha ai që ishte kaq e jashtëzakonshme? Në realitet, nuk e mori ai iniciativën e këtij fjalimi; është vetëm një përgjigje për një pyetje. Shën Gjoni na tregon se ai ishte në tempullin e Jeruzalemit, nën kolonadën që quhej "Portiku i Solomonit" dhe se hebrenjtë, të vendosur ta vënë në rrëzë të murit, formuan një rreth rreth tij dhe e pyetën: Sa kohë do të na mbash pezull? Nëse je Krishti, na e thuaj hapur”; është një lloj ultimatumi, si "po apo jo? A je ti Krishti (që do të thotë Mesia)? Na thuaje të vërtetën një herë e përghithmonë”.
Në vend që të përgjigjet “po, unë jam Mesia", Jezusi flet për delet e tij, por është e njëjta gjë! Sepse populli i Izraelit me dëshirë e krahasoi veten me një tufë: "Dijeni mirë se vetëm Zoti është Hyj:
Ai na krijoi e atij i përkasim:
jemi populli i tij dhe delet e kullosës së tij" (Ps 100,3).
Kjo është një formulë që del disa herë në psalme. Në veçanti në psalmin e kësaj të diele: tufë shumë shpesh e mposhtur keq, e keqtrajtuar ose e keqdrejtuar nga mbretërit që kishin pasuar njëri-tjetrin në fronin e Davidit... por hebrenjtë e kohës së Jezusit e dinin mirë se Mesia do të ishte një bari i vëmendshëm dhe i përkushtuar. Pra, fare natyrshëm, Jezusi për të pohuar se ai është me të vërtetë Mesia, huazon fjalorin e zakonshëm për bariun dhe delet. Dhe këtë e kuptuan shumë mirë bashkëbiseduesit e tij.
Por Jezusi i çon ata shumë më tej; duke folur për delet e tij, ai guxon të pohojë: "Unë u jap jetën e pasosur,
kurrë nuk do të sharrojnë:
askush nuk do t’i rrëmbejë prej dorës sime" (v. 28)...
Është një formulë shumë e guximshme: kush mund të japë jetën e përjetshme?
Sa i përket shprehjes “askush nuk do t’i rrëmbejë prej dorës sime”, ishte e zakonshme në Besdëlidhjen e Vjetër; te Jeremia, për shembull, lexojmë:
“Pse a nuk mund të sillem me ju si ky vorbar, o shtëpia e Izraelit? ‑ tha Zoti. Ja, ju jeni në duart e mia, o shtëpia e Izraelit, si deltina në dorën e vegsharit! (Jr 18,6).
Po, ashtu si argjila është në dorën e poçarit, kështu besimtarët e Besilidhjes, shtëpia e Izraelit, janë në dorën e Jezusit!
Dhe përsëri në librin e Qohelet (Predikuesit) lexojmë:
“E njëmend, përsiata mbi të gjitha këto
e hetova se si të drejtët e të urtët
dhe veprat e tyre janë në dorë të Hyjit (Ko 9,1).
Dhe në fund, në Librin e Ligjit të Përtërirë:
“E shihni tani se jam i Vetmi,
unë jam Zot e tjetër s’ka!
Unë vras e unë kthej në jetë;
unë godas e unë shëroj:
s’shpëton kush prej dorës sime!
am unë që shkaktoj vdekjen dhe jetën,
nëse kam goditur, jam unë që shëroj
dhe askush nuk më çliron nga dora ime” (Dt 32,39),
dhe pak më tej, në të njejtin librin:
"Me të vërtetë i do Ai popujt;
të gjithë shenjtërit janë në dorë të tij
e kush të shkojë te këmbët e tija
e mëson fjalën e tij.
Të gjithë shenjtorët janë në dorën tuaj (Dt 33,3).
Kjo është ajo që Jezusi u referohet kundërshtarëve të tij, pasi ai menjëherë shton:
“Askush nuk do t’i rrëmbejë prej dorës sime”...
dhe
"Askush nuk mund t'i marrë asgjë nga dora e Atit".
Prandaj ai bashkon qartë dy formula: "dora ime" dhe "dora e Atit" janë në të njëjtën bazë.
Por Jezusi nuk ndalet me kaq; përkundrazi, ai këmbëngul dhe tregon, siç do të thoshim sot:
“Unë dhe Ati jemi NJË”.
Është edhe më e guximshme sesa të thuash “po, unë jam me të vërtetë Krishti, domethënë Mesia”:
ai pretendon rreptësisht se është i barabartë me Perëndinë, se është vetë Zoti.
Për bashkëbiseduesit e tij, kjo ishte intelektualisht e papranueshme. Për besimtarët hebrenjtë ishte me të vërtetë një blasfemi!
ERDHI NDËR TË VET, DHE TË TIJTË NUK E PRANUAN.
Sepse ata prisnin një Mesia që do të ishte vetëm një burrë, nuk e imagjinonin që ai mund të ishte Zot: sepse besimi në një Zot të vetëm u konfirmua me aq forcë në Izrael saqë ishte praktikisht e pamundur për judenjtë e devotshëm të besonin ndryshëm! Ata që recitonin çdo ditë “Besoj-men” e fesë së Besëlidhjes së Vjetër, e besimit hebre: "Shema Izrael", "Dëgjo Izraelin, Zoti, Perëndia ynë, është Zoti i vetëm" nuk mund të duronin të dëgjonin Jezusin të pohonte:
"Ati dhe unë jemi NJË".
Kjo ndoshta shpjegon pse kundërshtimi më i ashpër ndaj Jezusit erdhi nga udhëheqësit fetarë. Reagimi i tyre është i menjëhershëm; ndërsa përgatiten ta vrasin me gurë, thonë: ““Nuk duam të të vrasim me gurë
për shkak të ndonjë vepre të mirë,
por për shkak të blasfemisë:
pse ti, duke qenë njeri, e bën veten Hyj” (v.33)
Edhe një herë, Jezusi ndeshet me moskuptimin e atyre që, megjithatë, e prisnin Mesinë me entuziazëm më të madh, por, kur Mesia erdhi, nuk e kanë pranuar sepse ai nuk ishte si ata e endërronin.
Këtu gjejmë një temë të ripërsëritur shpesh herë në meditimin e Gjonit mbi Jezusin:
"Erdhi ndër të vetët,
e të tijtë nuk e pranuan“ (Gj. 1,11).
Ai erdhi në shtëpinë e tij dhe njerëzit e tij nuk e pritnin dhe nuk e pranuan. I gjithë misteri i personit të Krishtit është aty.
E megjithatë, Jezusi nuk ka humbur gjithçka; Jezusi pësoi keqkuptim, madje edhe urrejtje, ai u persekutua, u eliminua, por disa besuan në të; i njëjti Gjon e thotë mirë në Prologun e Ungjillit:
“ Erdhi ndër të vetët,
e të tijtë nuk e pranuan",
por atyre që e pranuan,
atyre që besojnë në emrin e tij,
u dha fuqi të bëhen fëmijë të Zotit. (Gjoni 1,11-12).
Dhe ne e dimë mirë se është falë këtyre që shpallja e Ungjillit vazhdoi të përhapet. Nga kjo Tepricë e vogël lindin njerëzit besimtarë:
“Delet e mia e dëgjojnë zërin tim;
Unë i njoh ata dhe ata më ndjekin.
Unë u jap atyre jetën e pasosur".
Megjithë kundërshtimin që has Jezusi këtu, pavarësisht nga përfundimi tragjik tashmë i parashikueshëm, atje është padiskutim një gjuhë e fitores:
"Askush nuk do t'i rrëmbejë ata nga dora ime"...
"Askush nuk mund t'i rrëmbejë nga dora e Atit tim”.
Dëgjojmë këtu një jehonë të një fjalie tjetër të Jezusit të transmetuar nga i njëjti ungjilltar:
“Guxim, unë e kam pushtuar botën”.
Dishepujt e Jezusit, gjatë historisë, duhet të mbështeten në këtë siguri.
"Askush nuk mund t'i rrëmbejë nga dora e Atit".
Krijoni Kontakt