PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA 5 Ord VITI C
MË 6-2-2022
UNGJILLI: Lk 5, 1-11.
1 Jezusi një ditë ishte në bregun e liqenit të Gjenezaretit e, ndërsa populli po shtyhej rreth tij për të dëgjuar fjalën e Hyjit,
2 pa dy lundra buzë bregut të liqenit: peshkatarët kishin dalë e po lanin rrjetat.
3 Hyri në njërën prej atyre lundrave ‑ në atë që ishte e Simonit ‑ dhe iu lut ta largonte pakëz prej tokës. U ul e, prej lundrës, mësonte turmën.
4 Kur pushoi së foluri, i tha Simonit: “Grahi në ujë të thellë e hidhni rrjetat tuaja për të zënë peshk.”
5 Simoni i tha: “Mësues, gjithë natën u përpoqëm e nuk zumë asgjë; por pasi po thua ti, do t’i hedh rrjetat.”
6 Si bënë kështu, zunë një sasi të madhe peshqish ‑ gati po u shqyheshin rrjetat.
7 Atëherë u dhanë shenjë shokëve në lundrën tjetër të vinin e t’u ndihmonin. Ata erdhën dhe i mbushën të dy lundrat aq sa gati u fundosën.
8 Kur pa Simon Pjetri, i ra ndër këmbë Jezusit dhe i tha: “Largohu prej meje, Zotëri, se jam njeri mëkatar!”
9 Vërtet, për arsye të peshkut që zunë, mbeti shtang prej habisë ai dhe të gjithë të tjerët që ishin me të;
10 gjithashtu edhe Jakobi e Gjoni, bijtë e Zebedeut, bashkëgjuetarë të Simonit. Jezusi i tha Simonit: “Mos ki frikë! Tani e tutje do të zësh njerëz.”
11 Ata, si i sollën lundrat në breg, lanë gjithçka e shkuan pas tij.
LECTIO DIVINA- MEDITIMI – LUTJA.
“GRAHI NË UJË TË THELLË DHE HIDHNI RRJETAT”.
Ne nuk jemi mësuar ta krahasojmë Apostullin Pjetër me profetin Isaia, dhe megjithatë krahasimi i teksteve të liturgjisë së kësaj të diele të pestë na fton ta bëjmë këtë, duke na bërë të lexojmë historitë e thirrjeve të tyre. Skenari nuk është i njëjtë: për Isainë, gjithçka ndodhi gjatë një vegimi në tempullin e Jeruzalemit; Pjetri është në liqenin e Tiberiadit (i quajtur edhe Liqeni i Gennesaret). Të dy vendosen papritmas në praninë e vetë Perëndisë: Isaia gjatë vegimit të tij, Pjetri sepse ai po dëshmon një mrekulli. Detajet e dhëna nga Luka nuk lënë asnjë dyshim për këtë: “Mësues, gjithë natën u përpoqëm e nuk zumë asgjë; por pasi po thua ti, do t’i hedh rrjetat”. Si bënë kështu, zunë një sasi të madhe peshqish ‑ gati po u shqyheshin rrjetat. Atëherë u dhanë shenjë shokëve në lundrën tjetër të vinin e t’u ndihmonin. Ata erdhën dhe i mbushën të dy lundrat aq sa gati u fundosën” (Lk. 5, 5-7).
Dhe të dy, Pjetri dhe Isaia, kanë të njëjtin reagim ndaj këtij shpërbërjeje të Perëndisë në jetën e tyre; të dy kanë të njëjtën vetëdije për shenjtërinë e Zotit dhe për humnerën që i ndan prej tij. Dhe shprehjet e tyre janë të dyja shumë të ngjashme:
“Largohu prej meje, Zotëri, se jam njeri mëkatar!”
thotë Pjetri. Dhe Isaia tha:
“I mjeri unë, tani sharrova, sepse jam njeri me buzë të papastra, banoj në popull buzësh të papastra, e me sytë e mi e pashë Mbretin, Zotin e Ushtrive” (Is, 6,5).
Por, me sa duket, nuk është mëkati ynë, nuk është padenjësia jonë që e ndalon Zotin! Atij i mjafton që ne të jemi të vetëdijshme për këtë, se jemi në të vërtetën para tij. Sepse ditën që ne bëhemi të vetëdijshme për varfërinë tonë, Zoti mund të na mbushë “me çdo dhuratë në qiell...”. Prandaj, të dy, Pjetri dhe Isaia, janë pre e një lloj frike përpara shfaqjes së dukshme të Perëndisë. Pastaj, ende në vegimin e tij, Isaia sheh që bëhet gjesti që e pastron dhe e qetëson atë; Pjetri, nga ana tjetër, dëgjon fjalët ngushëlluese të Jezusit: "Mos ki frikë". Më në fund, të dy marrin një thirrje, në shërbim të të njëjtit plan të Perëndisë, që natyrisht është shpëtimi i njerëzve. Isaia do të jetë një lajmëtar, një profet. Pjetri do të jetë një peshkatar i njerëzve, një "shpëtimtar".
"Këta janë burra që ti do të peshkosh, që ti do të nxjerresh nga ujë, që ti do të shpëtosh": në greqisht, kuptimi i fjalës së përdorur këtu është "të marrësh të gjallë". Kur bëhet fjalë për peshqit, është fjala që përdoret për peshkimin me rrjetë: të kapësh peshq, t'i nxjerrësh nga deti, do të thotë t'i vrasësh sepse deti është mjedisi i tyre natyror... Por kur bëhet fjalë për burrat e nxjerrë nga deti, do të thotë t’i shpëtosh: t'i marrësh njerëzit të gjallë, t'i nxjerrësh nga deti, do të thotë t'i pengosh ata të mbyten, do të thotë t'i shpëtosh.
“...POR PASI PO THUA TI, DO T’I HEDH RRJETAT!”
Për këtë fjali të Jezusit: "Mos ki frikë, tani e tutje do të marrësh njerëz", Pjetri nuk përgjigjet; të bën përshtypje thjeshtësia e tekstit: “Ata, si i sollën lundrat në breg, lanë gjithçka e shkuan pas tij” (V.11). Ne ende duhet të biem dakord për kuptimin e fjalës "ndjekim": dishepujt jo vetëm nuk do të kënaqen të ndjekin mësuesin për ta dëgjuar atë, por edhe do të lidhen me misionin e tij, do të bëhen bashkëpunëtorë të tij. Edhe nëse misioni që ndërmarrin, duket i dënuar me dështim në sytë e njeriut, do të jetë e nevojshme të vazhdojnë të hedhin rrjetat. Ne jemi vendosur atje përpara misterit të jashtëzakonshëm të bashkëpunimit tonë në veprën e Zotit: ne nuk mund të bëjmë asgjë pa Perëndinë, por Zoti nuk dëshiron të bëjë asgjë pa ne. Siç thotë Pali në leximin e dytë, është hiri i Perëndisë që bën gjithçka: "E në të vërtetë, unë jam më i vogli ndër apostuj; unë nuk jam i denjë as të quhem apostull, sepse e kam salvuar Kishën e Hyjit. Por, në saje të hirit të Hyjit, jam ky që jam, dhe hiri i tij në lidhje me mua nuk ka qenë i kotë. Madje u mundova të veproj më shumë se të gjithë ata, njëmend, jo unë vetëm, por edhe hiri i Hyjit me mua” (1 Kor. 15, 9-11).
I vetmi bashkëpunim që na kërkohet, nëse e kuptojmë mirë mesaxhin, është besimi dhe disponueshmëria. Gjithçka filloi sepse Pjetri besonte: “Mësues, gjithë natën u përpoqëm e nuk zumë asgjë; por pasi po thua ti, do t’i hedh rrjetat”. Ai i besoi këtij mjeshtri, të cilin sapo e kishte dëgjuar të fliste gjatë me turmën. Mjaftoi ta dëgjonte për të hedhur përsëri rrjetat në det me shpresë që këtë herë të merrte peshq; pas mrekullisë nuk thotë më “Mjeshtër”, thotë “Zot”, emër i rezervuar për Hyjin; dhe është te këmbët e Zotit që ai bie në adhurim; dhe më pas ai është gati të dëgjojë thirrjen: për të rrezikuar jetën e vet në këtë lloj të ri peshkimi që Jezusi i propozonte, Pjetrit i duhej të njihte që Jezusi ishte Zot.
Falë bujarisë së Isaisë që pranoi të bëhej lajmëtar, falë bujarisë së Pjetrit dhe shokëve të tij që lanë gjithçka për të ndjekur Jezusin, falë bujarisë së Palit, i cili, pas rrugës për në Damask, ia kushtoi Atij pjesën tjetër të jetës së tij, të gjithë këta dëshmuan për Krishtin e ringjallur. Nga ana jonë, edhe ne jemi atje, me ta, si ata; Fjala e Krishtit kumbon ende në veshët tanë: “Dilni në det dhe hidhni rrjetat”... E kemi radhën të përgjigjemi: “Pasi po thua ti, do t’i hedh rrjetat.”
Morali: besoni dhe pranoni të hedhin rrjetat tuaja. Që peshkimi të jetë i mrekullueshëm, mjafton të besosh në Të.
Krijoni Kontakt