F.A. JAVA. E DIELA XV ORD. VITI C. TRE LEXIME.
PËRGATITJA E LITURGJISË.
E DIELA XV ORD. VITI C.
MË 13-7-2025.
Për të fituar jetën.
“34 Po ju jap një urdhër të ri:
Duajeni njëri‑tjetrin!
Sikurse unë ju desha ju,
duajeni edhe ju njëri‑tjetrin!” (Gj. 13,34).
Shprehja "të duash Zotin" nuk do të kishte kuptim për grekët e lashtë. Zotat mund ta donin njeriun: ata e tregonin prirjen e tyre duke u dhënë dhurata dhe favore të veçanta. Si shenjë mirënjohjeje, ata prisnin që njeriu që kishin favorizuar, të ofronte flijime dhe olokauste. Një pasqyrim i këtij mentaliteti është i pranishëm edhe në disa tekste të Besëlidhjes së Vjetër. Nëpërmjet profetit Malakia, Zoti ankohet për olokaustet e përçmuara që priftërinjtë i ofrojnë atij:
“Djali e nderon t’atin e shërbëtori zotërinë. Në qoftë se unë jam babë, ku është nderi im? Nëse unë jam Zotëria, ku është frika ime?, ju pyet Zoti i Ushtrive ju, o priftërinj, që e përbuzni Emrin tim? ‑ Por ju thoni: ‘Me çka e kemi përbuzur Emrin tënd?’” (Mal. 1,6).
Ndryshe nga popujt paganë, Izraeli e do Zotin e tij. Kjo është ajo që Moisiu u rekomandon njerëzve: "Çfarë kërkon Zoti prej jush, përveçse ta doni atë me gjithë zemër dhe me gjithë shpirt?" (Dt. 10,12). Dashuria konsiston në respektimin e urdhërimeve:
“Unë, Zoti, Hyji yt, jam Hyj ziliqar që e ndëshkoj paudhësinë e etërve në fëmijë deri në të tretin e në të katërtin brez të atyre që më urrejnë, por që jam i mëshirshëm me mijëra brezni për ata që më duan e i zbatojnë urdhërimet e mia”(Dal. 20,5-6) dhe në "ecjen sipas rrugëve të tij": “8 E kur Zoti, Hyji yt, t’i ketë zgjeruar kufijtë e tu, siç iu përbetua etërve të tu e ta ketë dhënë tërë tokën që ua premtoi atyre ‑ 9 nëse do t’i mbash dhe do t’i zbatosh të gjitha këto urdhërime që unë po t’i jap, nëse do ta duash Zotin, Hyjin tënd, e nëse do të ecësh vazhdimisht udhëve të tija ‑ shto edhe tri qytete të tjera ‑ dyfisho numrin e këtyre tri qyteteve të përmendura” (Dt. 19, 8-9).
Në këtë perspektivë, dashuria për të afërmin është e përcaktuar, veçanërisht për të varfrit, jetimin, vejushën, të huajin: duhet të praktikohet sepse është një vepër e këndshme për Perëndinë.
Besëlidhja e Re na jep dritë të plotë, atë që na lejon të kuptojmë se çfarë do të thotë në të vërtetë të duash Perëndinë. Letra e parë e Gjonit është veçanërisht e qartë:
“10 Dashuria përmbahet në këtë: Jo se ne e kemi dashur Hyjin, por – Ai na ka dashur ne dhe e ka dërguar Birin e vet si fli pajtuese për mëkatet tona. 11 Të dashur, në qoftë se Hyji na ka dashur ashtu, edhe neve na duhet ta duam njëri-tjetrin” (1 Gj. 4,10-11).
Kërcimi logjik tërheq menjëherë vëmendjen. Ne do të prisnim: nëse Perëndia na deshi kaq shumë, edhe ne duhet ta duam atë. Në vend të kësaj, Perëndia nuk kërkon asgjë për veten e tij. Ekziston vetëm një mënyrë për t'iu përgjigjur dashurisë së tij: të duam vëllanë tonë dhe jo “me fjalë e me gojë, por me vepra dhe me të vërtetë” (1 Gj. 3,18).
Për ta përvetësuar mesazhin, do të përsërisim:
“Po ju jap një urdhërim të ri – thotë Zoti – që ta doni ashtu siç ju kam dashur unë”.
LEXIMI I PARË: Dt. 30,10-14.
Moisiu foli me popullin duke thëne: 10 Me qyshke veç që ta dëgjosh zërin e Zotit, Hyjit tënd, e t’i ruash urdhërimet e ligjet e tija që janë të shkruara në këtë Ligj, e të kthehesh te Zoti, Hyji yt, me gjithë zemrën tënde e me gjithë shpirtin tënd.
11 Ky urdhër që unë po ta jap sot, nuk është tepër i vështirë për ty as nuk është tepër larg teje; 12 nuk është i vënë në qiell, që të thuash: ‘Kush mund të ngjitet për ne në qiell për të na e sjellë që ta mësojmë e ta shtiem në veprim?’ 13 As nuk është përtej detit që të gjesh shkak të thuash: ‘Kush do të mund të kalojë përtej detit për ne për të na e sjellë që ta njohim e të kryejmë çka është urdhëruar?’
14 Jo, Fjala është krejtësisht afër teje, mu në gojën tënde, në zemrën tënde që ta zbatosh!”.
LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.
Si ta njohim vullnetin e Zotit? Njerëzit e kohërave të lashta iu drejtuan magjistarëve dhe astrologëve, konsultoheshin me priftërinj dhe fallxhorë, u drejtoheshin atyre që studionin librat e shenjtë. Edhe sot, shumë nuk shqetësohen për të ditur se çfarë dëshiron Zoti dhe thjesht zgjedhin atë që është më e përshtatshme: fallxhorët, shikuesit dhe interpretuesit e horoskopit kanë një numër më të madh ndjekësish sesa mësuesit më të mençur të jetës shpirtërore.
Të krishterët kanë një udhërrëfyes të sigurt: Ungjillin. Ata e lexojnë atë, luten, meditojnë dhe, në këto momente reflektimi, Zoti zbulon veten dhe u bën të ditur planin dhe vullnetin e tij.
Leximi i sotëm na kujton një mënyrë tjetër - shumë të thjeshtë, brenda mundësive të të gjithëve - për të zbuluar vullnetin e Zotit: dëgjoni zemrën tuaj! Ai thotë: urdhërimi i Zotit nuk është larg jush (v.11), nuk është lart në qiell (v. 12), nuk është përtej detit (v.13), është shumë afër, është në gojën tuaj dhe në zemrën tuaj (v.14). Ajo që Zoti dëshiron është ajo që kërkon edhe qenia jonë më e brendshme. Ligji i Zotit lind nga vetë natyra jonë si njerëz.
Do të gjejmë konfirmim të këtij fakti në fragmentin e Ungjillit të kësaj të diele. Samaritani, pavarësisht se nuk ka studiuar teologji, pavarësisht se nuk "shkon në kishë", bën vullnetin e Zotit i udhëhequr vetëm nga një ndjenjë dhembshurie ndaj një personi të pafat.
Nëse zemra jonë do të ishte e thjeshtë dhe e pastër, nëse nuk do të ishte e verbuar nga pasionet, ajo gjithmonë do të bënte zgjedhje në përputhje me urdhërimin e Zotit. Në fakt, ligji i Zotit - thotë leximi - nuk është një imponim arbitrar i një mjeshtri, por është shprehja e asaj që pjesa më e mirë e vetes sonë na kërkon të bëjmë.
Ne nuk përfshihemi në projekte të guximshme, kemi frikë të marrim rreziqe, vlerësojmë dhe arsyetojmë në një mënyrë të ftohtë dhe të shkëputur sepse nuk e dëgjojmë shumë zemrën tonë!
LEXIMII DYTË: Kol. 1,15-20.
15 Ai (Krishti Jezus) është shëmbëllesa e Hyjit të papashëm,
i Parëlinduri ‑ para çdo krijese.
16 Sepse në Të u krijua çdo gjë
në qiell e në dhe,
çka shihet e çka nuk shihet:
qoftë Fronet, qoftë Zotërimet,
qoftë Principatat, qoftë Pushtetet
‑ gjithçka u krijua nëpër Të dhe për Të.
17 Ai është para çdo gjëje
dhe çdo gjë qëndron në Të.
18 Ai është Kryet e Trupit ‑ Kishës;
Ai është Fillimi,
i Parëlinduri ndër të vdekurit
‑ që të jetë në gjithçka i Pari.
19 Sepse Hyjit i pëlqeu
të banojë në Të e tërë Plotësia
dhe, me anë të Tij,
20 ‑ duke vendosur paqen me anë të gjakut të kryqit [të Tij] ‑
të pajtojë me vete gjithçka
qoftë në tokë qoftë në qiell.
Pasi e kemi përfunduar letrën drejtuar Galatasve, për katër të diela do të meditojmë mbi letrën drejtuar Kolosianëve. Pali është në burg (Kol. 4,3.10.18) kur, nga Lugina e Likut në Azinë e Vogël, Epafra, apostulli i madh që themeloi dhe mban gjallë komunitetet e atij rajoni, vjen për ta vizituar. Lajmi që ai sjell është alarmues. Të krishterët e kanë lejuar veten të joshen nga doktrina të çuditshme: ata besojnë se qiejt janë të populluar nga fuqi, nga shpirtra që lëvizin universin; ata besojnë se këta shpirtra janë të pajisur me një forcë misterioze të aftë për të kushtëzuar jetën e njerëzve, ata frikësohen prej tyre dhe janë të bindur se janë superiorë ndaj Krishtit. Pali u shkruan Kolosianëve dhe rekomandon që ata ta qarkullojnë edhe letrën e tij në komunitetet fqinje (Kol. 4,16).
Ajo fillon me himnin për Krishtin që na propozohet në leximin e sotëm.
Në pjesën e parë (v. 15-17) ai feston supremacinë e Krishtit mbi të gjithë krijimin.
Në të dytin (v. 18-20) ai shpall se Krishti është i pari edhe në krijimin e ri, sepse ai ishte i pari që mposhti vdekjen dhe u hapi rrugën të gjithëve për te Perëndia. Kështu, ai i nënshtroi pushtetit të tij Fronet, Dominimet, Principatat dhe Pushtetet (këto ishin emrat me të cilët Kolosianët i emërtuan shpirtrat misteriozë që u ngjallnin frikë).
Frika nga shpirtrat e këqij, nga magjitë, nga magjitë e liga, besimi në ritet magjike, në bestytnitë, nuk janë të pajtueshme me besimin në fitoren dhe sundimin e Krishtit mbi të gjitha krijesat.
UNGJILLI: Lk. 10,25-37.
25 Dhe ja, u ngrit një dijetar Ligji dhe, me qëllim që ta provojë, e pyeti:
“Mësues, çka duhet të bëj për të fituar jetën e pasosur?”
26 “Çka shkruan në Ligj? ‑ iu përgjigj Jezusi ‑ Si lexon atje?”
27 Dijetari iu përgjigj:
“‘Duaje Zotin, Hyjin tënd, me gjithë zemrën tënde, me gjithë shpirtin tënd, me gjithë fuqinë tënde, dhe me gjithë mendjen tënde edhe ‘të afërmin tënd porsi vetveten!’“
28 Jezusi i tha:
“Mirë u përgjigje! Vepro kështu dhe do të jetosh!”
29 Por ai, duke dëshiruar të përligjej, e pyeti Jezusin:
“Kush është i afërmi im?”
30 Jezusi vazhdoi e tha:
“Një njeri po zbriste prej Jerusalemit në Jeriho e ra ndër cuba. Këta e plaçkitën, e rrahën dhe ikën dhe e lanë veç gjallë.
31 Rastësisht po asaj rruge po zbriste një prift. E pa, iu shmang e vazhdoi rrugën. 32 Po ashtu edhe një levit, kur arriti aty, e pa, iu shmang dhe vazhdoi udhën. 33 Kurse një samaritanas, duke udhëtuar, kur erdhi tek ai dhe e pa, pati mëshirë për të, 34 iu afrua, ia lidhi plagët duke ia pasë larë me verë e me vaj. Pastaj e vuri mbi shtazën e vet, e çoi në bujtinë dhe u kujdesua për të. 35 Të nesërmen, nxori dy denarë, ia dha bujtinarit dhe i tha: ‘M’u kujdes për të dhe, çka të shpenzosh më shumë, do t’i jap kur të kthehem.’
36 Cili prej këtyre të treve, të thotë mendja, u dëftua i afërmi i atij njeriu që ra ndër cuba?”
37 Ai iu përgjigj:
“Ai që pati mëshirë për të!”
“Shko ‑ i tha Jezusi ‑ e bëj edhe ti kështu!”.
Fyerja më e keqe që mund t’i drejtohej një hebreu ishte “qen” ose “pagan”; e dyta ishte “samaritan” që ishte ekuivalente me “kopil, renegat, heretik!” (Gj. 8,48). Në fund të librit të tij, Siraku raporton një thënie pothuajse sarkastike nga e cila shkëlqen përbuzja e hebrenjve për samaritanët. Ai i quan ata: “Populli budalla që jeton në Sikem dhe që as nuk meriton të konsiderohet popull” (Sir. 50,25-26).
Në të vërtetë, hebrenjtë kishin arsyet e tyre të mira për të besuar se samaritanët ishin “të përjashtuar”. Për shumë shekuj ata ishin përzier aq shumë me popuj të tjerë sa nuk mund të konsideroheshin më prejardhje e Abrahamit; ata ishin kontaminuar me kulte pagane, kishin harruar traditat e etërve të tyre dhe jetonin në mënyrë të papastër (2 Mbr. 17); ata nuk i pranonin si të shenjta as librat e profetëve, as librat e diturisë, as Psalmet. Edhe Jezusi, duke iu përgjigjur gruas samaritane, nuk ngurron t’i thotë: ti as nuk e di se cilin perëndi adhuron, shpëtimi vjen nga Judenjtë (Gj. 4,22). Dy të diela më parë, Ungjilli kujtoi fyerjen që iu bë Mjeshtrit dhe apostujve nga samaritanët (Lk. 9,53).
Ungjilli i sotëm fillon (v. 25-29) duke na paraqitur jo një samaritan, por një hebre, jo një mëkatar, por një njeri të drejtë, një doktor të ligjit që e pyet Jezusin: çfarë duhet të bëj për të trashëguar jetën e përjetshme? Vini re hollësinë teologjike: ai nuk flet për "të merituar", por për të trashëguar jetën e përjetshme. Trashëgimia - e dimë - nuk fitohet, ajo merret plotësisht falas.
Duke iu përshtatur praktikës së mosmarrëveshjeve rabinike, Jezusi nuk jep menjëherë një përgjigje, por nga ana tjetër bën një kundërpyetje: çfarë është shkruar në ligj?
Rabini menjëherë i referohet dy teksteve biblike. E para është e njohur sepse çdo izraelit i devotshëm e reciton atë në lutjet e tij të mëngjesit dhe të mbrëmjes: “Duaje Zotin, Perëndinë tënd, me gjithë zemrën tënde, me gjithë shpirtin tënd, me gjithë forcën tënde” (Dt.6,5); e dyta, për të cilën u këmbëngul pak më pak, është marrë nga libri i Levitikut: “dhe të afërmin tënd si veten tënde” (Lv .19,18). Përgjigje e përsosur!
A ka mbaruar gjithçka? Nëse gjykimi i Perëndisë do të bazohej në njohurinë e një doktrine, doktori i ligjit do të promovohej me sukses. Por Jezusi, pas lavdërimit – Ti u përgjigj mirë! – shton: Bëje këtë dhe do të jetosh. “Bëje!”. Nuk mjafton të “dish”. Është jeta që vërteton nëse e kemi përvetësuar apo jo fjalën e Zotit.
Rabini – i cili nuk ka arritur ta turpërojë Jezusin – këmbëngul: “Dhe kush është i afërmi im?”. Ai është gjithashtu i gatshëm ta bëjë, por pa e ekzagjeruar; ai dëshiron t’i përcaktojë mirë kufijtë e dashurisë.
Ddiskutonin rabinë rreth asaj se kush duhet të konsiderohet fqinj. Disa - duke iu referuar tekstit të lartpërmendur të Levitikut që paralelizon termin fqinj me fëmijët e popullit tuaj - thanë se vetëm fëmijët e Abrahamit duhet të duhen; të tjerë e shtrinë këtë dashuri edhe tek të huajt që kishin jetuar në tokën e Izraelit për një kohë të gjatë. Megjithatë, të gjithë ranë dakord se popujt e largët dhe, mbi të gjitha, armiqtë nuk ishin fqinjë. Murgjit e Kumranit i përmbaheshin këtij parimi: "Duaji bijtë e dritës dhe urreji bijtë e errësirës" dhe me "bijtë e dritës" ata nënkuptonin anëtarët e komunitetit të tyre.
Jezusi nuk i përgjigjet pyetjes së doktorit të ligjit, sepse e konsideron të vjetëruar.
Për të nuk ka pengesë midis njerëzve dhe problemi nuk është të dish se sa larg duhet të arrijë dashuria, por si duhet të manifestohet dhe kush e do vërtet Perëndinë dhe vëllain e tij.
Është në këtë pikë - më e rëndësishmja, në të vërtetë, e vetmja që ka rëndësi - që tani krahasohen hebreu dhe samaritani. Vlerësimi nuk jepet bazuar në atë që dihet, në atë që thuhet, në besimin që rrëfehet me gojë, por në atë që bëhet.
Një burrë po zbriste nga Jerusalemi në Jeriko… (v. 30).
Këto dy qytete janë 27 km larg njëra-tjetrës. Rruga është me zbritje të pjerrët (ka 1000 m ndryshim në lartësi), kalon shkretëtirën Judease përgjatë Wadi Quelt, vazhdon midis përroeve, shpellave dhe greminave deri në stepën e Jerikos, "qytetit magjepsës të palmave" ku Herodi, familjet e pasura të kryeqytetit dhe shumë priftërinj të tempullit kishin vilat dhe rezidencat e tyre dimërore. Ishte zakon të udhëtohej në këtë rrugë me karvan për të shmangur sulmin nga hajdutët dhe banditët.
Një burrë - thotë Jezusi, i cili e njeh mirë rrezikun e vendit - u sulmua nga grabitës që e rrahën, e grabitën dhe e lanë gjysmë të vdekur përgjatë rrugës.
Kush ishte ai? Ne nuk dimë absolutisht asgjë për të: as moshën e tij, as profesionin e tij, as fisin të cilit i përkiste, as fenë që rrëfente. Nuk e dimë nëse ishte i bardhë apo i zi, nëse ishte i mirë apo i keq, mik apo armik. Çfarë kishte shkuar të bënte në Jerusalem: të lutej apo të merrej me ahengje? Të ofronte flijime në tempull apo të vidhte? Ai përshkruhet në mënyrat më të përgjithshme: ai ishte një njeri! Dhe kjo mjafton. Edhe nëse do të kishte qenë një njeri i lig, ai nuk do ta kishte humbur dinjitetin e tij si një njeri që kishte nevojë për ndihmë.
Rastësisht një prift dhe një levit po zbrisnin të njëjtën rrugë (v. 31-32).
Një detaj është bukur, rastësisht! Nuk kemi pse të shkojmë ta kërkojmë vëllain tonë në nevojë: janë rrethanat dhe rastësitë që na bëjnë ta takojmë atë.
Si sillen klerikët?
Levitët ishin sakristanët, rojet e tempullit. Ne përballemi me dy hebrenj, njerëz të mirë, njerëz që luteshin dhe që kishin ide të qarta rreth Zotit dhe fesë. Pse Jezusi i fut këta dy "klerikë" në historinë e tij? Ai mund ta kishte shmangur polemikat dhe të kishte paraqitur menjëherë shembullin pozitiv. Pse i provokon "të shquarit", "anëtarët e hierarkisë"?
Mësuesi kishte një lloj “zakon të keq”: ngacmonte njerëzit “fetarë” (krahaso Lk. 7,44-47; 11,37-53; 17,18; 18,9-14; etj.) dhe arsyeja është e njëjtë, sepse, për të, profetët e kishin sulmuar ashpër kultin, ritet, ceremonitë solemne të tempullit: Zoti nuk toleron formalizmat e jashtëm të përdorur si një rrugë shpëtimi e përshtatshme për të shmangur përfshirjen në problemet e njeriut.
Zoti neveritet nga temjani, këngët dhe lutjet e pafundme që përpiqen të zëvendësojnë angazhimin konkret në favor të jetimit, vejushës, të shtypurit (Is. 1,11-17). Jezusi citon disa herë frazën e profetit Hozea: “Dua vepra mëshire, jo flijime!” (Mt. 9,13; 12,7).
Çfarë bëjnë prifti dhe leviti? Ata mbërrijnë në vend, shohin… por kalojnë, në anën tjetër të rrugës. Ndoshta kanë frikë se mos sulmohen nga ana tjetër, ndoshta janë të shqetësuar për pastërtinë rituale (ai mund të jetë i vdekur dhe kontakti me një kufomë e pengon dikë të kryejë shërbesën në tempull), ndoshta nuk duan të futen në telashe ose të kërkojnë telashe, ndoshta nuk kanë kohë për të humbur.
Ata vijnë nga Jerusalemi ku me siguri kanë marrë pjesë në liturgji solemne. Ata kanë kaluar një javë - kjo ishte kohëzgjatja e shërbimit të tyre - me Zotin dhe nga ata që bashkohen me Zotin do të pritej dashuri dhe vëmendje ndaj atyre që kanë nevojë. Dy "burrat e kishës" vijnë nga tempulli, megjithatë janë të pandjeshëm, nuk ndiejnë dhembshuri - e dhembshuria është e para nga ndjenjat e Zotit: “6 Zoti kaloi përpara tij e shpalli:
“Zoti, Zoti, Hyji i mëshirshëm e i butë,
i durueshëm e shumë i mëshirshëm dhe i vërtetë,
7 që qëndron besnik me mijëra brezni,
që e duron fajin, kundërshtimin dhe mëkatin,
por nuk lë pa ndëshkuar asgjë;
që e ndëshkon paudhësinë e etërve në fëmijë,
madje në nipa ‑ në të tretën e në të katërtën brezni” (Dal. 34,5-6). Kjo do të thotë se feja që ata praktikojnë është hipokrite dhe ua ka ngurtësuar zemrat në vend që t'i zbusë. Çfarë do të bëjë Zoti me këtë fe që ofron alibi për t'i shpëtuar problemeve të njeriut, që ndihmon për të shmangur problemet duke kaluar "në anën tjetër të rrugës"?
Burri i sulmuar nga banditët është për Jezusin simboli i të gjitha viktimave të dhunës fizike dhe morale.
Në këtë pikë dëgjuesit presin që, pas dy “burrave të kishës”, në skenë do të hyjë shpëtimtari, i cili do të jetë – janë të sigurt – një hebre laik.
Nëse Jezusi do ta kishte vazhduar shëmbëlltyrën me këto terma, njerëzit – të cilët që atëherë treguan atë antiklerikalizëm dashamirës që i gjallëron deri diku edhe të krishterët e sotëm – do ta kishin miratuar dhe duartrokitur. Në vend të kësaj, ja ku është surpriza, provokimi: shfaqet një nga ata njerëz që thuhet se “e shqetëson tymi i qirinjve”, një samaritan. Kini parasysh: jo një “samaritan i mirë” – siç thonë shumë Bibla – por thjesht një samaritan. Ai po udhëtonte, edhe ai kishte planet e tij.
Përshkrimi i asaj që bën ai kur sheh njeriun e plagosur është i saktë.
Jezusi nuk lë pas dore asnjë detaj sepse dëshiron ta krahasojë sjelljen e tij me atë të priftit dhe levitit: "Ai erdhi tek ai dhe, kur e pa, u prek nga dhembshuria, iu afrua dhe ia lidhi plagët, duke i derdhur vaj dhe verë. Pastaj e hipi mbi gomarin e tij, e çoi në një han dhe u kujdes për të" (v.33-34).
Përballë një njeriu në nevojë, ai nuk ndjek më mendjen e tij, por zemrën e tij: harron punët e tij, angazhimet e tij, normat e tij fetare, lodhjen e tij, urinë e tij, frikën e tij; ai vepron menjëherë, duke u angazhuar derisa çështja të zgjidhet plotësisht. Ai nuk shtyhet të veprojë nga motive fetare, nga dëshira për t'i pëlqyer Perëndisë, nga llogaritja e meritave që mund të fitojë në qiell duke ndihmuar një person të varfër, por vetëm nga dhembshuria, nga fakti që ndjen zemrën e tij të shtrëngohet. Ai preket nga ajo ndjenjë që - megjithëse nuk e kupton - është projeksioni i asaj që ndjen Perëndia.
Ashtu siç bëri Nathani kur i tregoi Davidit shëmbëlltyrën e deleve, Jezusi nuk e shpall gjykimin e tij për atë që ndodhi; ai dëshiron që doktopri i ligjit ta bëjë këtë. Për këtë arsye ai bën një pyetje që e përmbys atë që iu bë në fillim. "Kush është i afërmi im?" - u pyet. Tani ai pyet: "Sipas mendimit tuaj, kush u bë i afërm i njeriut që ra midis kusarëve?" (v. 36). Problemi - e kemi përmendur tashmë më sipër - nuk është të përcaktojë se sa larg shtrihen kufijtë e termit "i afërm", por: kush bëhet i afërm, kush është i aftë të dojë, kush tregon se ka përvetësuar sjelljen e mëshirshme të Zotit.
Doktori i ligjit përgjigjet: "Ai që pati dhembshuri për të". Ai shmang - për arsye të dukshme - shqiptimin e emrit "Samaritan", por detyrohet të pranojë se është modeli i atyre që dinë të bëhen të afërm.
Fjalët e fundit të Jezusit drejtuar mjekut të ligjit përmbledhin mesazhin e të gjithë shëmbëlltyrës: Shko dhe bëj edhe ti kështu! (v. 37). Bëhu i afërm për ata që janë në nevojë dhe do të trashëgosh jetën.
Shëmbëlltyra ka një mesazh shpërthyes: kushdo që e do të afërmin e tij, sigurisht që e do edhe Perëndinë (Krahaso 1 Gj. 4,7). Me fjalë ai mund ta refuzojë Atë, por në realitet ai nuk po e refuzon Perëndinë, ndoshta ai vetëm po refuzon një imazh të rremë të Tij. "Samaritanët" që e duan vëllanë e tyre, ndoshta pa e ditur, po adhurojnë Perëndinë e vërtetë.
Krijoni Kontakt