Close
Faqja 91 prej 91 FillimFillim ... 4181899091
Duke shfaqur rezultatin 901 deri 903 prej 903
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

PËRGATITJA E LITURGJISË

FESTGA E KORPIT DHE GJAKUT TË KRISHTIT. VITI C.

MË 22 – 6 – 2025.

UNGJILLI: Lk. 9, 11-17.

11 Por, kur e mori vesh populli, iu vu mbrapa. Ai i pranoi me njerëzi e u predikonte mbi Mbretërinë e Hyjit dhe i shëronte ata që kishin nevojë shërimi.
    12 Kur dita filloi të shkojë kah mbarimi, iu afruan të Dymbëdhjetët dhe i thanë: “Nise popullin të shkojë në fshatra e në katunde të rrethinës të gjejë strehim e ushqim, sepse këtu jemi në vend të shkretë.”
    13 “Jepuni ju të hanë!” ‑ u tha ai. Ata iu përgjigjën: “Ne s’kemi më se pesë bukë e dy peshq. Vetëm nëse shkojmë e blejmë ushqim për gjithë këtë popull!”
    14 E ishin rreth pesë mijë burra. Atëherë u tha nxënësve të vet: “Vërini të rrinë në grupe nga pesëdhjetë vetë!”
    15 Bënë ashtu: i ulën të gjithë. 16 Ai i mori pesë bukët e dy peshqit, shikoi kah qielli, i bekoi dhe i ndau. Pastaj ua dha nxënësve t’ia vënë popullit përpara.
    17 Hëngrën të gjithë e u nginë. Prej çka u teproi çuan dymbëdhjetë shporta me copa.

LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.

Për festën e Trupit dhe Gjakut të Krishtit, ne lexojmë historinë e një mrekullie dhe më saktë të mrekullisë së shumëzimit të bukëve: kjo zgjedhje mund të na habisë; duke dëgjuar këtë shprehje "Trupi dhe Gjaku i Krishtit", menjëherë në mendojmë për Eukaristinë... dhe, në shikim të parë, çfarë lidhje ka midis Eukaristisë dhe një mrekullie të shumëzimit të bukëve? Vetë Shën Luka, megjithatë, me siguri donte ta shënonte këtë lidhje, sepse ai përshkruan gjestet e Jezusit me vetë termat e liturgjisë eukaristike: "Ai i mori pesë bukët e dy peshqit, shikoi kah qielli, i bekoi dhe i ndau. Pastaj ua dha nxënësve t’ia vënë popullit përpara" (v. 16).
    Le të kthehemi te teksti, thjesht duke e ndjekur atë: fjalia e parë, së pari, "Ai i pranoi me njerëzi e u predikonte mbi Mbretërinë e Hyjit dhe i shëronte ata që kishin nevojë shërimi"(v.11). Ai shpalli mbretërimin e Zotit me fjalët dhe me veprat e tij. Shumëzimi i bukëve vjen menjëherë pas: prandaj është shkruar në këtë kontekst: shumëzimi i bukëve, gjithashtu, është mbretërimi i Perëndisë me vepra; të ushqesh të uriturin do të thotë të sjellësh mbretërinë e Perëndisë. (Ne e dimë se sa shumë i pëlqen Lukës të insistojë me koherencën e nevojshme midis fjalëve dhe veprimeve, midis besimit dhe jetës).
    “Kur dita filloi të shkojë kah mbarimi”: dishepujt janë të shqetësuar për këta njerëz që do ta lënë veten jashtë, në atë fushë gjatë natës; me shumë mençuri ata sugjerojnë zgjidhjen: kjo turmë duhet të shpërndahet, të gjithë duhet të largohen; të jenë në gjendje të zgjidhin problemin e tyre të strehimit dhe të ushqimit; të gjejnë atë që u nevojitet atyre në zonë... me sa duket, sipas tekstit të Lukës, kjo gjë ishte e mundur.
    Por Jezusit nuk i pëlqen kjo zgjidhje e shpërndarjes: dikush mund të pyesë pse? Ndoshta Mbretërimi i Perëndisë që ai shpall, nuk përputhet me zgjidhjet e shpërndarjes? Mbretëria e Perëndisë është një mister me qellim dhe fuqi për të bashkuar njerëzit: dihet se ai nuk ishte dakord me një urti vetëm njerëzore të shprehur me fjalët “çdo njeri për vete”.
    Dhe Jezusi propozoi zgjidhjen e tij: "Jepuni ju të hanë!”; dishepujt duhet të kenë qenë pak të befasuar! Zgjidhja e tij ishte e lehtë për t'u thënë, por si ta bëjmë atë? Ata janë realistë: “Ne s’kemi më se pesë bukë e dy peshq. Vetëm nëse shkojmë e blejmë ushqim për gjithë këtë popull!”. Kjo mund të jetë mirë për një familje, ndoshta, por për pesë mijë burra, është qesharake. Kanë të drejtë, njëqind herë të drejtë... në aspektin njerëzor. Megjithatë, nëse Jezusi u tha atyre këtë frazë mjaft befasuese, kjo nuk ishte për t'i vënë në siklet; Jezusi kurrë nuk kërkon të turpërojë askënd: ata e dinë mirë; nëse ai u thotë që ta ushqejnë vetë turmën, kjo është sepse ata kanë mjetet për ta bërë këtë.
    Kështu ata nxorën idenë e një zgjidhjeje të dytë: ne mund të "shkojmë të blejmë ushqim për të gjithë vetë". Tashmë është shumë më mirë; nuk është një zgjidhje shpërndarëse; dishepujt janë gati të veprojnë si kujdestarë, për të vënë veten në shërbim të kësaj turme. Por me sa duket kjo nuk i përshtatet ende: Jezusi nuk i lë të shkojnë në pazar. Natyrisht, ai ka një zgjidhje tjetër; ai nuk i qorton, ai thjesht u thotë: “Lërini të ulen në grupe prej pesëdhjetë”. Prandaj ai zgjedh zgjidhjen e mbledhjes; megjithatë, mund të vërejmë se nëse mbretërimi i Perëndisë është një tubim, nuk është një turmë e paqartë, është një tubim i organizuar; një bashkësi komunitetesh, një mbledhje e komuniteteve të veçanta, nëse preferohet.
    Ai “bekon” bukët: nuk është një rit magjik mbi bukë; është të njihet buka si dhuratë nga Zoti dhe t'i kërkohet Atij që dishepujt të dinë ta përdorë atë për shërbimin e të uriturve. Njohja e bukës si dhuratë nga Zoti është një program shumë i mirë; pikërisht ky është kuptimi i procesit të përgatitjes së dhuratave për meshën: ajo që më parë quhej oferta; nëse Reforma Liturgjike e nisur në Koncilin e Dytë të Vatikanit e zëvendësoi fjalën "ofertë" me këtë shprehje: "Përgatitja e dhuratave", kjo është për të na ndihmuar të kuptojmë më mirë se çfarë përfshin: nuk jemi ne që japim diçka. Në formulën "Përgatitja e dhuratave", duhet të kuptojmë "Përgatitja e dhuratave të Zotit". Kur sjellim bukë dhe verë në altar, bukë dhe verë që janë simbole të gjithë kozmosit dhe të gjithë punës së njerëzimit, ne e kuptojmë se gjithçka është një dhuratë nga Zoti: në e kuptojmë që nuk zotërojmë gjithçka që na ka dhënë (qoftë gjëra materiale, ose pasuria jonë e të gjitha llojeve, fizike, intelektuale, shpirtërore...); ne nuk jemi pronarë të këtyre gjërave, ne jemi vetëm kujdestarë të tyre: dhe ky gjest i përsëritur në çdo Eukaristi do të na transformojë gradualisht dhe do të na bëjë vërtet kujdestarë të pasurisë sonë për të mirën e të gjithëve. Është ndoshta në këtë gjest të shpronësimit që ne mund të tërheqim guximin e mrekullive: duke u thënë dishepujve të tij: "Ju jepni diçka për të ngrënë", Jezusi donte që ata të zbulonin se kishin burime të padyshimta ... por me kusht që të njihnin çdo gjë si dhuratë nga Zoti.
    Edhe një herë, kur Jezusi thotë: "Jepuni atyre diçka të hanë vetë", nuk është për t'i vënë në siklet: ata janë të aftë për këtë, por nuk e dinë ose nuk guxojnë të besojnë. Nëse ky tekst na propozohet sot, nga ana jonë, është sepse Jezusi, përpara njerëzve të uritur të mbarë botës, na thotë sot: “Ju jepni atyre diçka për të ngrënë”. Dhe ne gjithashtu, si dishepujt, kemi burime për të cilat nuk jemi në dijeni. Me kusht që ta njohim pasurinë tonë të të gjitha llojeve si dhuratë nga Zoti dhe ta konsiderojmë veten si kujdestarë të thjeshtë. Duhet të kujtojmë ende një gjë, e pamë pak më lart: duke refuzuar zgjidhjen e shpërndarjes së turmës së imagjinuar nga dishepujt, Jezusi na tregon se Mbretëria e Perëndisë nuk i përshtatet fjalisë "secili për vete".
    Atëherë lidhja ndërmjet këtij shumëzimi të bukëve dhe festës së trupit dhe gjakut të Krishtit bëhet e qartë; është Ungjilli i Gjonit ai që na jep çelësin: ndërsa të tre ungjijtë sinoptikë raportojnë institucionin e Eukaristisë në mbrëmjen e të Enjtes së Madhe, në Lluka, me urdhrin e Zotit: "Ju do ta bëni këtë në kujtimin tim". Shën Gjoni rrëfen larjen e këmbëve dhe rekomandimin e Jezusit: “Atë që kam bërë për ju, bëjeni edhe ju. Që do të thotë se ka dy mënyra të pandashme për të kremtuar përkujtimin e Jezu Krishtit: jo vetëm të ndajmë Eukaristinë, por edhe të vëmë veten në shërbim të të tjerëve (shërbim i simbolizuar nga larja e këmbëve), domethënë, shumë. konkretisht, për të shumëfishuar pasuritë e botës për t'i ndarë ato me të gjithë njerëzit.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

F.A. JAVA. FESTA E KORPIT DHE GJAKUT TË KRiSHTIT.

VITI C. TRE LEXIME.

PËRGATITJA E LITURGJISË.

FESTA E KORPIT DHE GJAKUT TË KRISHTIT VITI C.

MË 22 – 6- 2025.

Corpus Christi: Të ftuar në Banketin e Fjalës dhe të Bukës.

Jezusi nuk na la një statujë të vetes, një fotografi të vetes apo një relike të vetes. Ai donte të vazhdonte të ishte i pranishëm midis dishepujve të tij si ushqim.
    Ushqimi nuk vihet në tryezë për t'u soditur, por për t'u konsumuar.
    Të krishterët që shkojnë në Meshë, por nuk marrin kungimin, duhet të kuptojnë se nuk po marrin pjesë plotësisht në kremtimin eukaristik.
    Ushqimi bëhet pjesë e jona. Duke ngrënë trupin dhe duke pirë gjakun e Krishtit, ne e pranojmë ftesën e tij për t'u identifikuar me të. I themi Zotit dhe bashkësisë se kemi ndërmend të formojmë një trup të vetëm me Krishtin, duam të asimilojmë gjestin e tij të dashurisë dhe kemi ndërmend t'ua japim jetën tonë vëllezërve tanë, siç bëri ai.
    Ne nuk e bëjmë këtë zgjedhje të vështirë vetëm, por së bashku me një bashkësi të tërë. Eukaristia nuk është ushqim që duhet konsumuar vetëm: është bukë e thyer dhe e ndarë midis vëllezërve.
    Është e pakonceptueshme që, nga njëra anë, të vendoset gjesti që tregon unitet, ndarje, barazi, dhënie të ndërsjellë dhe nga ana tjetër të tolerohet vazhdimi i konflikteve, urrejtjes, xhelozisë, grumbullimit të pasurisë, shtypjes. Një bashkësi që kremton ritin e “thyerjes së bukës” në këto kushte të padenja ha dhe pi – siç kujton Pali – dënimin e vet” (1 Kor. 11,28-29). Është një bashkësi që e shndërron sakramentin në gënjeshtër. Është si një vajzë që, duke buzëqeshur, pranon unazën nga i fejuari i saj, simbol i një lidhjeje të pazgjidhshme dashurie dhe, në të njëjtën kohë, e tradhton atë me të dashuruar të tjerë.
    Për ta përvetësuar mesazhin, do të përsërisim:
    “Eukaristia më bën të vëmendshëm ndaj të gjitha formave të urisë tek vëllezërit e mi: uria për bukë, uria për dashuri, uria për mirëkuptim, uria për falje dhe mbi të gjitha uria për Zotin”.

LEXIMI I PARË: Zn. 14,18-20.

18 Ndërkaq Melkizedeku, mbreti i Salemit, prifti i Hyjit tejet të Lartë ‑ i solli bukë e verë,
    19 e bekoi dhe tha:
    “Qoftë bekuar Abrami prej Hyjit tejet të Lartë,
    që krijoi qiellin e tokën!
    20 Qoftë bekuar Hyji tejet i Lartë
    që i lëshoi armiqtë e tu në duar të tua”!
    Abrami i dha të dhjetën e të gjithave”.

LECTIO DIVINA – MEDITIM = LUTJE

Në ato ditë, 18 Melkisedeku, mbreti i Salemit, solli bukë dhe verë; ai ishte prift i Perëndisë Shumë të Lartë.
    19 Ai e bekoi Abramin me këto fjalë:
    “Qoftë bekuar Abrami prej Hyjit tejet të Lartë,
    që krijoi qiellin e tokën!
    20 Qoftë bekuar Hyji tejet i Lartë
    që i lëshoi armiqtë e tu në duar të tua”!
    Abrami i dha të dhjetën e të gjithave” (V. 19-20).

Kapitulli i katërmbëdhjetë i librit të Zanafillës nga i cili është marrë leximi ynë, është mjaft i veçantë: ai e paraqet Abramin në rolin e pazakontë të një luftëtari trim.
    Patriarku është në Lisat e Mamresë, pranë Hebronit, dhe mëson se disa mbretër nga Lindja kanë kapur nipin e tij Lotin. Ai menjëherë organizon njerëzit e tij që janë ekspertë në armë, ndjek rrëmbyesit deri në Dan, në veriun e largët të Palestinës, i sulmon ata, i mposht, rimerr të gjitha plaçkat dhe gjithashtu Lotin, pasuritë e tij, gratë e tij dhe popullin e tij.
    Në rrugën e kthimit ai kalon pranë qytetit të Salemit (Jerusalemit) ku mbretëron Melkisedeku. Ky njeri – që është mbret dhe prift i Perëndisë më të lartë – kur mëson se Abrahami po afrohet, del nga qyteti dhe i ofron bukë dhe verë, pastaj e bekon duke thirrur emrin e Perëndisë së tij.
    Për të kuptuar mesazhin e fragmentit, duhet të mbahet mend se, në kohën e Abrahamit, Jerusalemi ishte një qytet i banuar nga një popull pagan dhe mbeti i tillë për qindra vjet, derisa, rreth vitit 1000 para Krishtit, Davidi e pushtoi atë dhe e bëri kryeqytetin e mbretërisë së tij.
    Në historinë e veprës heroike të kryer nga Abrahami, skena e takimit me Melkisedekun, mbretin e Salemit, është futur për arsye të ndryshme.
    Në kohën kur u shkrua kjo histori (më shumë se një mijë vjet pas fakteve), izraelitët nuk e shikonin me sy të mirë Jerusalemin, as mbretin e tij, as oborrin e tij, dhe ngurronin të paguanin taksat. Me aftësi (dhe me mirësjellje), autori i fragmentit përpiqet më pas, duke përmendur shembullin e Abrahamit (v. 20), t'i bindë ata t'i nënshtrohen mbretit të Jerusalemit dhe t'i paguajnë të dhjetat (pa u ankuar shumë!). E kam theksuar këtë strategji të zgjuar të shkruesit për të treguar se si, ndonjëherë, Perëndia përdor edhe motivimet më pak fisnike të njerëzve për të futur në Bibël një histori që është e çmuar, sepse është plot me simbolikë fetare.
    Nuk ishte vetëm për të bindur izraelitët të paguanin taksat që autori i shenjtë kujtoi sjelljen e përulur dhe të përkushtuar të Abrahamit ndaj mbretit të Salemit. Mbi të gjitha, ai donte të mësonte se nuk duhet t'i shohësh më të huajt në një mënyrë armiqësore. Perëndia ka treguar se nuk ua zbulon veten vetëm izraelitëve, por edhe njerëzve të tjerë.
    Melkisedeku ishte një Kanane, një pagan, megjithatë ai tashmë adhuronte Perëndinë Më të Lartë, krijuesin e qiellit dhe të tokës, dhe para tij vetë patriarku Abraham bëri një gjest të habitshëm: ai u përkul dhe mori bekimin e tij. Në asnjë faqe tjetër të Besëlidhjes së Vjetër nuk shihet se një shërbyes i një kulti pagan nderohet me kaq respekt dhe simpati.
    Ky fragment nga libri i Zanafillës u zgjodh si leximi i parë sepse ka referenca të qarta për festën e sotme.
    Para së gjithash, Melkisedeku është konsideruar gjithmonë nga të krishterët si një figurë e Krishtit dhe e priftërinjve të Besëlidhjes së re që ofrojnë bukë dhe verë në altar.
    Ka edhe elementë të tjerë që e lidhin gjestin e bërë nga ky mbret-prift me Eukaristinë. Ai ndau bukën dhe verën e tij me ata që ishin të uritur dhe sjellja e tij bujare është një kujtesë për të ndarë të mirat personale me vëllezërit.
    Së fundmi, është domethënëse që buka dhe vera e Melkisedekut konsumohen së bashku nga dy popuj: populli pagan i Salemit dhe populli i zgjedhur i Abrahamit. Është sikur këta dy popuj - megjithëse kaq të largët nga një pikëpamje politike, kulturore dhe fetare - të ishin takuar rreth një tryeze të vetme. Është imazhi i asaj që ndodh në bashkësinë e krishterë që mblidhet për të thyer bukën eukaristike: kemi takimin, mirëseardhjen, ndarjen dhe shkëmbimin e ndërsjellë të bekimeve.

LEXIMI I DYTË: 1 Kor. 11,23-26.

23 Vërtet atë mësim që mora prej Zotit, atë edhe juve jua mësova, domethënë se Zoti Jezus, atë natë që po tradhtohej, mori bukën, 24 falënderoi, e theu dhe tha: “Ky është Trupi im ‑ për ju. Bëjeni këtë në përkujtimin tim!” 25 Po ashtu, pasi u krye darka, mori edhe kelkun e tha: “Ky Kelk është Besëlidhja e re në Gjakun tim. Bëjeni këtë, gjithsaherë që të pini, në përkujtimin tim!” 26 Për të vërtetë, kurdo të hani këtë bukë e ta pini këtë kelk, lajmëroni vdekjen e Zotit, derisa Ai të vijë.

Për ta kuptuar këtë pasazh të rëndësishëm, është e nevojshme të sqarohet arsyeja pse Pali e prezanton temën e institucionit të Eukaristisë në letrën e tij. Pastaj do të përpiqemi të interpretojmë kuptimin e gjestit të Jezusit.
    Në Korint ka probleme shumë serioze: shthurje seksuale, çrregullime, zili, dehje dhe - çfarë është më keq - mosmarrëveshje midis vëllezërve. Janë lindur parti, askush nuk bie dakord për zgjedhjet morale, ndarja në klasa pranohet si normale: ajo e të pasurve dhe ajo e të varfërve, ajo e fisnikëve dhe ajo e njerëzve të thjeshtë.
    Ndarjet janë gjithmonë të dëmshme, por kur ato shfaqen pikërisht ndërsa kremtohet Eukaristia, ato bëhen skandaloze.
    Në Korint, të krishterët janë mësuar të hanë së bashku, si vëllezër të vërtetë, para Darkës së Shenjtë. Ata e dinë mirë se, për të ndarë denjësisht bukën eukaristike, është e nevojshme të ndahet më parë buka materiale.
    Darka e Shenjtë kremtohet jo në kisha, siç ndodh në vendin tonë, por në shtëpi private, të vëna në dispozicion nga ndonjë anëtar i pasur i komunitetit.
    Tani ndodh që grupi i të pasurve, i zotërinjve, i fisnikëve - të cilët nuk punojnë, por bëjnë që të punojnë shërbëtorët e tyre - takohen më herët, menjëherë pasdite. Ata takohen në vilën e njërit prej tyre, shëtisin në kopsht, flasin me gëzim, shtrihen në divane dhe fillojnë të festojnë. Pastaj, në mbrëmje, kur mbërrijnë vëllezërit e tyre në besim, të rraskapitur nga lodhja, që i përkasin klasave më të përulura (fermerët, punëtorët, punëtorët e portit) - të pasurit i presin me tallje dhe shaka pa respekt. Pastaj, pa e kuptuar situatën e dhimbshme që është krijuar, ata fillojnë të kremtojnë Eukaristinë.
    Për të treguar absurditetin e një sjelljeje të tillë, Pali u kujton korintasve se si Jezusi e themeloi Eukaristinë.
    Përvojat më të thella, mesazhet më domethënëse janë të vështira për t'u përkthyer në fjalë. Për t'i komunikuar ato përdorim gjeste: me një shikim të ëmbël shprehim butësi, me një shtrëngim duarsh të zgjatur nënvizojmë marrëveshjen tonë të plotë me një mik, me një përqafim pajtohemi me vëllain tonë, me një gjest të keq shfryjmë zemërimin tonë të pakontrollueshëm.
    A është e mundur të përmblidhet në një gjest të vetëm e gjithë jeta, e gjithë vepra, e gjithë personi i Jezusit? Po, është e mundur dhe gjesti u zgjodh dhe u krye prej tij, në prag të mundimeve të tij. Gjatë Darkës së Fundit ai mori bukën, e theu dhe tha: Ky është trupi im i thyer; pastaj mori verën dhe tha: ky është gjaku im i derdhur. Dishepujve të tij Jezusi donte t'u thoshte: e gjithë ekzistenca ime ka qenë një dhuratë për njerëzit; për veten time nuk kam kursyer asnjë çast të jetës sime, as një qelizë të trupit tim, as një pikë të gjakut tim. E kam ofruar veten tërësisht, e kam dhënë veten tërësisht.
    Sa herë që bashkësia e krishterë, me ftesë të Zotit, e thyen bukën eukaristike, Jezusi përfaqësohet ndërsa jep jetën e tij për dashuri.
    Si mund ta përsërisin korintasit - pyet Pali - këtë gjest që tregon sakrificë dhe dhuratë jete, bashkim me Krishtin dhe vëllezërit dhe pastaj, në realitet, të nxisin përçarje, të kultivojnë mosmarrëveshje, të përjetësojnë pabarazitë?
    Duke pasur parasysh jetën jo gjithmonë koherente të bashkësive tona të krishtera, ndoshta e kemi pyetur veten se si në situata të caktuara mund të vazhdojmë të kremtojmë Eukaristinë. Është një dyshim i ligjshëm. Megjithatë, nuk duhet harruar se buka eukaristike është një dhuratë, jo një shpërblim i merituar i rezervuar për të mirët. Është ushqim që u ofrohet mëkatarëve, jo të drejtëve (sepse askush nuk është i drejtë). Edhe nëse e kuptojmë se jemi të padenjë, vazhdojmë t'i afrohemi banketit eukaristik. Na kujton gjendjen tonë si mëkatarë dhe na inkurajon të bëhemi ajo që nuk jemi ende: bukë e thyer dhe verë e derdhur për vëllezërit tanë.

UNGJILLI: Lk. 9,11b-17.

11 Por, kur e mori vesh populli, iu vu mbrapa. Ai i pranoi me njerëzi e u predikonte mbi Mbretërinë e Hyjit dhe i shëronte ata që kishin nevojë shërimi.
    12 Kur dita filloi të shkojë kah mbarimi, iu afruan të Dymbëdhjetët dhe i thanë: “Nise popullin të shkojë në fshatra e në katunde të rrethinës të gjejë strehim e ushqim, sepse këtu jemi në vend të shkretë”.
    13 “Jepuni ju të hanë!” ‑ u tha ai.
    Ata iu përgjigjën: “Ne s’kemi më se pesë bukë e dy peshq. Vetëm nëse shkojmë e blejmë ushqim për gjithë këtë popull!”
    14 E ishin rreth pesë mijë burra. Atëherë u tha nxënësve të vet: “Vërini të rrinë në grupe nga pesëdhjetë vetë!”
    15 Bënë ashtu: i ulën të gjithë. 16 Ai i mori pesë bukët e dy peshqit, shikoi kah qielli, i bekoi dhe i ndau. Pastaj ua dha nxënësve t’ia vënë popullit përpara.
    17 Hëngrën të gjithë e u nginë. Prej çka u teproi çuan dymbëdhjetë shporta me copa.

LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJE

Ka shumë mënyra për të shpjeguar se çfarë është Eukaristia. Pali zgjedh një: ai rrëfen - siç e kemi parë - themelimin e saj, gjatë Darkës së Fundit. Luka zgjedh një tjetër: ai merr një episod nga jeta e Jezusit - atë të shumëzimit të bukëve - dhe e rilexon atë nga një perspektivë eukaristike. Domethënë, ai e përdor atë për të ndihmuar të krishterët e komuniteteve të tij të kuptojnë se çfarë do të thotë gjesti i thyerjes së bukës, të cilin ata e përsërisin rregullisht, çdo javë, në ditën e Zotit.
    Nëse fragmenti i Ungjillit të sotëm lexohet si një kronikë besnike e një fakti, hasim një sërë vështirësish: nuk e kuptojmë se çfarë shkuan të bënin pesë mijë burra në një vend të shkretë (v. 12), dhe as nuk e dimë se nga mund të kenë ardhur kaq shumë njerëz (v. 14). Është e çuditshme që edhe peshqit janë të thyer (v. 16) dhe do të na duhej të shpjegonim se nga vijnë dymbëdhjetë shportat për mbetjet (v. 17); a i kishin sjellë njerëzit me vete bosh? Pastaj është vonë në mbrëmje (v. 12) kur fillon vakti; Si i organizuan të dymbëdhjetët, në errësirë, kaq shumë njerëz dhe shpërndanë bukët dhe peshqit? ...
    Padyshim që nuk përballemi me një reportazh dhe nuk ka kuptim të pyesim se si u zhvilluan saktësisht ngjarjet, sepse është e vështirë të përcaktohet.
    Mbi një ngjarje në jetën e Jezusit, ungjilltari ka ndërtuar një reflektim teologjik dhe ne, më shumë sesa të rindërtojmë atë që ndodhi, jemi të interesuar të kuptojmë se çfarë mesazhi dëshiron të përcjellë ai.
    Çelësi i parë i interpretimit që futim është ai i Besëlidhjes së Vjetër.
    Të krishterët e komuniteteve të Lukës ishin mësuar me gjuhën biblike dhe menjëherë i kuptuan aludimet - të cilat mund të na shpëtojnë - për faktet, tekstet, shprehjet, personazhet e Besëlidhjes së Vjetër.
    Historia e shpërndarjes së bukëve u kujtoi atyre:
    - historinë e manës, ushqimin e dhënë mrekullisht nga Perëndia popullit të tij në shkretëtirë (Dal. 16; Nr. 11). Edhe buka e dhënë nga Jezusi vjen nga qielli;
    – profecia e bërë nga Moisiu: “Zoti, Perëndia yt, do të nxjerrë për ty, nga mesi yt, nga vëllezërit e tu, një profet si unë” (Dt. 18,15). Jezusi, i cili përsërit një nga shenjat e bëra nga Moisiu, është pra profeti i pritur;
    – fjalët e Isaisë: “1 O ju të gjithë që jeni të etshëm, ejani tek ujët,
    le të vijnë gjithashtu edhe ata që s’kanë para!
    Bleni drithë e hani;
    ejani e bleni pa para e pa pagesë verë e qumësht!
    2 Pse t’i shpenzoni paratë në atë që s’është bukë
    dhe mëditjen tuaj në gjëra që nuk ngijnë?
    Nëse më dëgjoni mua do të hani çka është e mirë,
    e do të shijoni ushqime të shijshme!...
    Kërkojeni Zotin deri sa mund të gjendet,
    thirreni në ndihmë deri sa është afër!” (Is. 55,1-2.6);
    – së fundmi, kujton shumëzimin e bukëve të kryera nga Eliseu: 42 Erdhi një njeri prej Baalsalisës dhe i solli njeriut të Hyjit bukë të fryteve të para: njëzet bukë elbi dhe grurë të ri në duqet e veta. Elizeu tha: “Ndaju njerëzve të hanë”! 43 Shërbëtori iu përgjigj: “Si t’ua vë para këto njëqind njerëzve”? Por ai i tha sërish: “Jepi popullit të hajë! Sepse kështu thotë Zoti: ‘Do të hanë dhe to t’u teprojë’!” 44 Ua shtroi, pra, dhe ata hëngrën dhe u teproi sipas fjalës së Zotit. (2 Mbr. 4,42-44).
    Mrekullia e kryer nga Jezusi duket të jetë një fotokopje e zmadhuar e saj.
    Këto referenca ndaj Besëlidhjes së Vjetër duhen mbajtur mend sepse Luka synon t’i aludon ato, por ai i referohet edhe kremtimit të Eukaristisë, siç ndodh në komunitetet e tij.
    Le të fillojmë me vargun e parë (v. 11) i cili, për fat të keq, nuk raportohet i plotë në leximarin tonë. Le të marrim edhe pjesën që mungon: "Ai i pranoi me njerëzi e u predikonte mbi Mbretërinë e Hyjit dhe i shëronte ata që kishin nevojë shërimi”.
    Vetëm Luka thotë se, kur turmat mbërrijnë në Betsaidë, Jezusi i mirëpret dhe u flet atyre për mbretërinë e Perëndisë. Ai është tërhequr mënjanë me dishepujt, ndoshta duke kërkuar një moment qetësie; por njerëzit, që kanë nevojë për fjalën dhe ndihmën e tij, i afrohen dhe ai i mirëpret, shpall lajmin e mirë të mbretërisë së Perëndisë dhe shëron të sëmurët. Të mirëpriturit do të thotë t'i kushtosh vëmendje, të lejosh veten të përfshihesh në nevojat e të tjerëve, të tregosh interes për nevojat e tyre shpirtërore dhe materiale.
    Në këtë varg të parë, referenca për kremtimin eukaristik është e qartë: liturgjia e ditës së Zotit fillon gjithmonë me gjestin e kremtuesit i cili mirëpret bashkësinë, u jep atyre mirëseardhje, u uron paqe dhe shpall mbretërinë e Perëndisë. Ashtu si Jezusi, edhe ai i mirëpret të gjithë. Të mirëpritur janë të mirët dhe të mirëpritur janë mëkatarët, të mirëpritur janë të varfrit, të sëmurët, të dobëtit, të përjashtuarit, ata që kërkojnë një fjalë shprese dhe faljeje; askush nuk refuzohet.
    Edhe Pali, duke përfunduar kapitullin mbi Eukaristinë nga i cili është marrë fragmenti i leximit të dytë të sotëm, u rekomandon këtë mirëseardhje të krishterëve të Korintit:
    "Prandaj, vëllezërit e mi, kur të bashkoheni në Darkë, priteni njëri‑tjetrin”(1 Kor. 11,33).
    Në vargun 12 theksohet ora në të cilën Jezusi shpërndan bukën e tij: "dita po mbaronte". Vura re më sipër vështirësinë e të kuptuarit të kësaj të dhëne si informacion (krejtësisht të tepërt, ndër të tjera).
    Dita po mbaronte është përkundrazi një tregues i çmuar dhe gjithashtu prekës. E gjejmë edhe në historinë e dishepujve të Emausit. I thonë të dy shokut të tyre të udhëtimit:
    “Rri me ne se u bë natë e dita po shkon në të sosur!” (Lk. 24,29).
    Ky detaj na tregon për kohën, të shtunën në mbrëmje, kur Darka e Shenjtë u kremtua në bashkësitë e Lukës.
    Vendi i shkretë (v. 12) ka edhe një kuptim teologjik: ai kujton udhëtimin e popullit të Izraelit, i cili, pasi la tokën e skllavërisë, u nis në një udhëtim drejt lirisë dhe u ushqye me manë.
    Bashkësia që kremton Eukaristinë përbëhet nga udhëtarë që po bëjnë një eksod. Ata patën guximin të braktisnin shtëpitë e tyre, fshatrat e tyre, miqtë e tyre, llojin e jetës që bënin dhe u nisën për të dëgjuar Mjeshtrin dhe për t'u shëruar prej tij. Ashtu si Izraeli, ata hynë në shkretëtirë dhe u nisën drejt lirisë. Të tjerët - që gjithashtu dëgjuan zërin e Zotit - preferuan të qëndronin aty ku ishin, nuk donin të merrnin rreziqe. Fatkeqësisht për ta, duke vepruar kështu, ata e privuan veten nga ushqimi që Jezusi u jep atyre që e ndjekin.
    Jezusi i urdhëron të dymbëdhjetët të ushqejnë turmat:
    “12 Kur dita filloi të shkojë kah mbarimi, iu afruan të Dymbëdhjetët dhe i thanë: “Nise popullin të shkojë në fshatra e në katunde të rrethinës të gjejë strehim e ushqim, sepse këtu jemi në vend të shkretë”
    13 “Jepuni ju të hanë!” ‑ u tha ai. Ata iu përgjigjën: “Ne s’kemi më se pesë bukë e dy peshq. Vetëm nëse shkojmë e blejmë ushqim për gjithë këtë popull!”
    14 E ishin rreth pesë mijë burra. Atëherë u tha nxënësve të vet: “Vërini të rrinë në grupe nga pesëdhjetë vetë!” (v. 12-14).
    Reagimi i parë i të dymbëdhjetëve është habia, ndjenja e të qenit të thirrur për një sipërmarrje të madhe, absurde, të pamundur. Prandaj, ata paraqesin një propozim që bie ndesh me mikpritjen e zbatuar nga Mjeshtri: ata sugjerojnë dërgimin e njerëzve në shtëpi, largimin e tyre, shpërndarjen e tyre. Secili duhet të mendojë për zgjidhjen e problemeve të veta, sa më mirë që të mundet.
    Dishepujt nuk e kuptojnë dhuratën që Jezusi është gati t'u japë në duar: bukën e Fjalës dhe bukën eukaristike. Ata nuk e kuptojnë se bekimi i tij do ta shumëfishojë pafundësisht këtë ushqim që kënaq çdo uri: urinë për lumturi, për dashuri, për drejtësi, për paqe, nevojën për t'i dhënë kuptim jetës, ankthin për një botë të re.
    Këto janë nevoja kaq urgjente dhe të pandalshme saqë ndonjëherë na shtyjnë të hamë atë që nuk na ngop, atë që madje mund të përkeqësojë urinë ose të shkaktojë të përziera. Kjo është arsyeja pse Mjeshtri këmbëngul: është nga ju që bota pret ushqim, jepeni vetë për ta ngrënë.
    Fjala e Tij është një bukë që shumëfishohet në mënyrë të mrekullueshme: ata që e mirëpresin Ungjillin dhe ushqejnë jetën e tyre me të, ata që asimilojnë personin e Krishtit duke u ushqyer me bukën eukaristike, nga ana tjetër ndiejnë nevojën për të ndarë me të tjerët zbulimin dhe gëzimin e tyre dhe fillojnë t'u shpërndajnë edhe atyre bukën që ka shuar urinë e tyre. Kështu, një proces i pandalshëm ndarjeje nxitet dhe dymbëdhjetë shportat me mbetje mbeten gjithmonë të plota dhe gati për të filluar përsëri shpërndarjen. Sa më shumë shtohen ata që ushqehen me bukën e Fjalës së Krishtit dhe të Eukaristisë, aq më shumë shumëfishohet buka e shpërndarë për të uriturit.
    V. 14 tregon një detaj kurioz: Jezusi nuk dëshiron që ushqimi i tij të konsumohet vetëm, secili më vete, siç bëhet në një restorant me vetëshërbim. Megjithatë, edhe grupet shumë të mëdha nuk janë të mira sepse në to njerëzit nuk e njohin njëri-tjetrin, nuk flasin, nuk mund të krijojnë marrëdhënie miqësie, ndihme të ndërsjellë, vëllazërie.
    Në kohën e Lukës, pesëdhjetë ishte ndoshta numri ideal i anëtarëve të një bashkësie. Le të kujtojmë se, në shekujt e parë, Eukaristia nuk kremtohej në kisha, por në salla të mëdha (Vap. 2,46), kështu që numri i pjesëmarrësve ishte domosdoshmërisht i kufizuar. Mund të jetë që një nga arsyet për përtacinë, ftohtësinë, mungesën e iniciativës së disa prej bashkësive të sotme varet pikërisht nga numri i madh i pjesëmarrësve.
    Në të gjithë Besëlidhjen e Re, vetëm Luka përdor, pesë herë, foljen greke kataklinein, "të shtrihesh në tryezë" (v. 15). Kjo tregon pozicionin që merrnin njerëzit e lirë kur merrnin pjesë në një banket solemn. Izraelitët shtriheshin kështu gjatë vaktit të Pashkës. Është e papërshtatshme të përdoret kjo folje në një situatë si ajo e përshkruar në fragmentin e Ungjillit të sotëm, domethënë t'u referohet njerëzve që janë në shkretëtirë, në ajër të hapur dhe që janë mësuar të ulen përtokë me këmbët e kryqëzuara.
    Nëse Luka e përdor këtë shprehje, ai e bën këtë për një arsye teologjike: për të aluduar në një vakt tjetër, atë të bashkësisë së krishterë që ulet rreth tryezës eukaristike, darkës së Pashkës së re, të konsumuar nga njerëz të lirë.
    Formula me të cilën përshkruhet shumimi i bukëve është e njohur për ne: "Ai mori bukët (dhe peshqit) dhe, duke ngritur sytë nga qielli, i bekoi, i theu dhe ua dha..." (v. 16). Këto janë gjestet e kryera nga kremtuesi në kremtimin e Eukaristisë (Krh Lk. 22,19).
    Duket sikur Luka po i përdhos pak fjalët e aktit sakramental, duke i ngatërruar gjërat e tokës me ato të qiellit, nevojat materiale me ato të shpirtit.
    Kjo "përzierje" e materies dhe shpirtit nuk është e rrezikshme për besimin. E kundërta është e rrezikshme: ta ndash Eukaristinë nga jeta e njerëzve, ta çosh atë në re.
    Eukaristitë që nuk festojnë gjithashtu angazhimin konkret të të gjithë bashkësisë për të shumëfishuar bukën materiale, në mënyrë që të ketë mjaftueshëm për të gjithë dhe të mbetet diçka, janë një gënjeshtër.
    Bashkësia e të mirave përshkruhet, në kremtimin eukaristik, nga oferta. Ky është momenti në të cilin secili anëtar i bashkësisë paraqet dhuratën e tij bujare në mënyrë që ajo të mund t'u shpërndahet atyre që kanë nevojë.
    Shpesh pyesim veten se çfarë ndodhi me peshqit; e gjithë vëmendja duket se është përqendruar te bukët. Në realitet, edhe peshqit, çuditërisht, "thyhen" dhe shpërndahen së bashku me bukën (v. 16). Në bashkësitë e kohës së Lukës, peshku ishte bërë simbol i Krishtit. Shkronjat që përbëjnë termin grek ichthys (peshk) ishin bërë tashmë akrostiku për Jezusin, Krishtin, Birin e Perëndisë, Shpëtimtarin. Prandaj, peshku është vetë Jezusi i bërë ushqim në Eukaristi.

Ndryshuar për herë të fundit nga ninoenina : 18-06-2025 më 09:26

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

F.A. FESTA E KORPIT DHE GJAKUT TË KRISHTIT VITI C.UNGJILLI.

PËRGATITJA E LITURGJISË

FESTA E KORPIT DHE GJAKUT TË KRISHTIT VITI C.

MË 22-6-2025.

UNGJILLI: Lk. 9,11-17.

12 Kur dita filloi të shkojë kah mbarimi, iu afruan të Dymbëdhjetët dhe i thanë: “Nise popullin të shkojë në fshatra e në katunde të rrethinës të gjejë strehim e ushqim, sepse këtu jemi në vend të shkretë.”
    13 “Jepuni ju të hanë!” ‑ u tha ai.
    Ata iu përgjigjën: “Ne s’kemi më se pesë bukë e dy peshq. Vetëm nëse shkojmë e blejmë ushqim për gjithë këtë popull!”

Ungjilli që do të dëgjojmë sot, është një nga më të njohurit: flet për të ashtuquajturin shumëzim të bukëve dhe peshqve. Të gjithë e dinë, madje edhe jobesimtarët kanë dëgjuar për të.
    E gjejmë gjashtë herë në Ungjij; Mateu dhe Marku e tregojnë dy herë. Kjo na tregon se për ungjilltarët përmban një mesazh shumë të rëndësishëm. Çfarë është? Përgjigja më e menjëhershme dhe spontane është se do të ishte prova që Jezusi jep për të qenë Zot, sepse vetëm Zoti mund të krijojë diçka nga asgjëja.
    Në universin tonë asgjë nuk krijohet dhe asgjë nuk shkatërrohet. Nëse diçka krijohet nga asgjëja, kjo do të thotë se ka një ndërhyrje të Zotit. Epo, gjëja e parë që duhet bërë, nëse duam të kuptojmë atë që ungjilltarët duan të na thonë, është të fshijmë titullin që gjejmë praktikisht në të gjitha Biblat tona: "mrekullia e shumëzimit të bukëve dhe peshqve".
    Nëse e shqyrtojmë historinë nga kjo perspektivë, jemi shumë larg dhe nuk e kuptojmë atë që ungjilltarët duan të na thonë. Në tekst nuk përmenden mrekulli apo shumëzime: thjesht thuhet se Jezusi mori bukët dhe peshqit që iu dhanë, i shpërndau dhe tregoi se ushqimi jo vetëm që ishte i mjaftueshëm, por ishte edhe i tepërt.
    Për më tepër, nëse e konsiderojmë historinë si një fakt material, atëherë lindin probleme që janë shumë të vështira për t'u përgjigjur. Para së gjithash, duhet të jetë rreth gjashtë shumëzime të bukëve dhe peshqve, sepse nuk ka dy histori që përputhen dhe që përmbajnë të njëjtat detaje. Numrat janë të ndryshëm: 5,000, 4,000 ata që hëngrën; mbetjet: 12 shporta, 7 çanta; 5 bukë, jo, janë 7 bukë.
    Epo, vendet janë gjithashtu të ndryshme: një ungjilltar e vendos atë në shkretëtirë, një tjetër pranë liqenit ku ka fusha pjellore. Dhe nga ana tjetër, nëse e marrim këtë histori si kronikën e një fakti material, lindin detaje që menjëherë i konsiderojmë të pamundura. Le të përpiqemi të imagjinojmë vështirësinë e dishepujve në zbatimin e urdhrit të dhënë nga Jezusi: ndani ata 5,000 burra në grupe prej 50 vetash, domethënë, duhet të bëni 100 grupe prej 50 vetash në errësirë, sepse është mbrëmje, dhe pastaj të filloni të shpërndani bukët dhe peshqit në atë rrëmujë.
    Si një fakt real nuk do të kishte shumë për të na thënë përveçse të na vinte përpara pyetjeve të pazgjidhshme. Nëse në vend të kësaj e marrim si një shëmbëlltyrë, atëherë ka shumë për të na thënë sepse kërkon një ndryshim rrënjësor në mënyrën tonë të lidhjes me realitetet e kësaj bote, mënyrën tonë të menaxhimit të të mirave që na nevojiten për jetën. Në botën e lashtë, ajo që Jezusi erdhi të përmbyste, marrëdhënia me të mirat - do ta shohim - është ajo e shpikur nga mençuria, nga dinakëria e njerëzve.
    Jezusi na ofron një mënyrë të re, dhe ky mesazh shumë provokues që do të përpiqemi ta kuptojmë është i lidhur me kremtimin autentik të Eukaristisë, që është festa që kremtojmë sot. Sepse ata që e mirëpresin - duke ditur se çfarë po bëjnë - e mirëpresin Krishtin në jetën e tyre duke ngrënë atë bukë që është Ai: kjo zgjedhje që bëjnë për ta pranuar Krishtin në jetën e tyre dhe propozimi i tij për një botë të re përfshin një ndryshim rrënjësor në mënyrën e menaxhimit të të mirave të kësaj bote, në mënyrë që për të gjithë të ketë jo vetëm ushqim të mjaftueshëm, por edhe të bollshëm. Le të dëgjojmë tani se si fillon versioni i historisë që na la Ungjillori Luka.

11“Por, kur e mori vesh populli, iu vu mbrapa. Ai i pranoi me njerëzi e u predikonte mbi Mbretërinë e Hyjit dhe i shëronte ata që kishin nevojë shërimi. 12 Kur dita filloi të shkojë kah mbarimi, iu afruan të Dymbëdhjetët dhe i thanë: “Nise popullin të shkojë në fshatra e në katunde të rrethinës të gjejë strehim e ushqim, sepse këtu jemi në vend të shkretë.” 13 “Jepuni ju të hanë!”
    Luka vendos shenjën e shpërndarjes së bukëve dhe peshqve në zonën përreth Betsaidës. E shihni se ku ndodhej ky qytet që na dha pesë apostuj: rreth dy kilometra e gjysmë nga bregu verior i Liqenit të Galilesë. Dhe një detaj shumë realist vihet re në histori: se në rrethinat kishte fshatra dhe fshatra. Në kohën e Jezusit, brigjet e Liqenit të Galilesë ishin shumë më të populluara se sot, kishte fshatra kudo.
    Megjithatë, më pak realist është një detaj tjetër që vihet re: ai i shkretëtirës. Atje nuk ka shkretëtirë, dhe pastaj fillojmë të kuptojmë se Ungjilltari na fton ta lexojmë historinë duke kapur simbolikën biblike të imazheve që ai prezanton. Duke na folur për shkretëtirën, ai dëshiron të na kujtojë Eksodin.
    Është një Eksod që Jezusi na propozon tani: të lëmë një botë të vjetër - një botë në të cilën të mirat e kësaj bote që na nevojiten, menaxhohen sipas kritereve të njerëzve që janë egoizmi, lakmia, grumbullimi - dhe të hyjmë në një tokë lirie ku të njëjtat të mira menaxhohen sipas kritereve të Zotit. Ai do të bëjë propozimin e tij dhe, pikërisht në Eukaristi, ne do t'i japim bashkimin tonë kësaj bote të re dhe propozimit të tij. Ekziston një tregues i çmuar me të cilin fillon historia, një tregues i kohës: dita po fillonte të errësohej. Është imazhi i përfundimit të ditës së Jezusit. Dita e tij përbëhej nga kjo: shpallja e Ungjillit dhe, si rezultat, mrekullitë. Kur i japim bashkimin tonë propozimit të tij për jetën, ndodhin gjithmonë ngjarje të jashtëzakonshme, të mrekullueshme. Dhe në fund të kësaj dite Jezusi jep zgjidhjen e tij për një problem që njerëzit e kanë ndjerë gjithmonë dhe që e ndiejmë edhe ne sot: atë të ushqimit, atë të strehimit, një shtëpie për të jetuar. Dhe ndoshta mendojmë se ky është një problem që nuk ka të bëjë me Ungjillin, sepse shumë sot mendojnë se feja, jeta shpirtërore, nuk ka të bëjë fare me këto probleme materiale. E gjejmë këtë koncept pikërisht në gojën e dishepujve, të cilët i drejtohen Jezusit dhe i thonë: "Sot e dëgjuam fjalën tënde, kjo turmë të ka dëgjuar, tani lëri të shkojnë, lëri të shkojnë në fshatrat aty pranë, në fshatrat përreth dhe të gjejnë strehim dhe ushqim". Një arsyetim që pasqyron atë që shumë të krishterë ende mendojnë sot: të dielën kemi qenë në kishë, jemi lutur, kemi dëgjuar Ungjillin, tani le të dalim, të gjithë duhet të kënaqen me gjëra konkrete dhe materiale. Për ta, ashtu si për dishepujt, Ungjilli është një gjë, jeta konkrete është një tjetër; katekeza mëson se si të shkosh në parajsë dhe të gjithë duhet ta zgjidhin pjesën tjetër vetë.
    Jeta shpirtërore nuk ka të bëjë fare me materialen. Jezusi nuk mendon kështu. Pra, ekzistojnë këto dy probleme që përmend Luka: ushqimi dhe strehimi.
    Dhe kur flasim për ushqimin, për ushqimin, nuk i referohemi vetëm ushqimit material, bukës që mbush stomakun, por gjithçkaje që i nevojitet njeriut. Të mirat e kësaj bote janë ato që ushqejnë tërë jetën tonë, dhe një jetë e plotë njerëzore është ajo që përfshin gjithashtu dashuri, miqësi, respekt, komunikim, jetë shoqërore, shëndet, një shtëpi për të jetuar. Ka shumë nevoja që duhet të plotësohen që një jetë të jetë plotësisht njerëzore.
    Këtu, Ungjilli ka të bëjë me përgjigjen e të gjitha këtyre nevojave. Ne e dimë se një stomak i plotë e kënaq kafshën, por për njeriun nuk është e mjaftueshme. Njeriu ka nevojë që kjo ngopje të ndodhë në kontekstin e dashurisë, të mirëseardhjes së vëllezërve të tij.
    Pra, për të kënaqur të gjitha këto forma të urisë, çfarë përgjigjeje japin dishepujt? E kemi dëgjuar: "Secili duhet të kujdeset për veten e tij, secili duhet të shkojë të blejë atë që i nevojitet, të shkojë tek ata që shesin". E shihni se në gojën e dishepujve gjejmë logjikën tonë, atë të botës sonë: logjikën e tregut.
    Sistemi i shkëmbimit është i nevojshëm, sepse nëse secili prej nesh do të mbante vetëm atë që është i aftë të prodhojë me aftësinë tonë, të gjithë do të vdisnim. Zoti na ka bërë mirë: na bëri jo të vetëmjaftueshëm. Ne kemi mallra, ato nuk do të jenë kurrë të mjaftueshme për ne, por jemi të detyruar t'i shkëmbejmë këto mallra.
    Ky shkëmbim mund të ndodhë në një marrëdhënie tregtare në të cilën unë shqyrtoj nevojat e tjetrit, dhe në bazë të këtyre nevojave që unë i bekoj - sepse sa më shumë rriten, aq më shumë mund të rritem unë me çmimin -, ose në një shkëmbim bujarie, vëmendjeje ndaj nevojave të vëllait: nëse mund ta shuaj urinë e tij, jam i gatshëm t'i jap atë që kam në duar. Çfarë përgjigjeje jep Jezusi? Ai refuzon propozimin e dishepujve.
    "Secili duhet të kujdeset për veten e tij, le të vrapojë atje ku shet atë që i nevojitet". Le të përpiqemi të reflektojmë: çfarë ndodh në propozimin e dishepujve? Ata që kanë para mund të blejnë, ata që nuk i kanë mbeten të uritur. Ata që kanë këmbë të mira mund të shkojnë atje ku ka nga ata që shesin, dhe ata që janë të sëmurë nuk mund të shkojnë atje.
    Pastaj ka nga ata që vrapojnë më shpejt se të tjerët, mbërrijnë të parët, blejnë gjithçka sepse janë lakmitarë, dhe ata që mbërrijnë të fundit nuk gjejnë asgjë të mbetur. Ata që kanë njohuri dinë ku të shkojnë, ata që nuk kanë njohuri humbasin. Nuk është çudi, pra, që në këtë botë të vjetër të menaxhuar nga kjo logjikë tregu, lindin luftëra, dhunë, abuzime, padrejtësi, ku ata që janë të aftë grumbullohen, ata që janë të pasur bëhen më të pasur dhe ata që janë të varfër mbeten gjithnjë e më të varfër. Është realiteti i botës sonë i cili, për të ruajtur këtë logjikë, ka nevojë për forcë, dhunë, kërcënime, armë. Çfarë u thotë Jezusi dishepujve? Dhe na thotë neve: "Duhet t'u jepni diçka për të ngrënë".
    Para së gjithash, Jezusi e hedh poshtë logjikën që e ndan jetën në dy sektorë: atë shpirtëror dhe atë material. Kjo duhet t'u lihet gnostikëve, manikeanëve. Fjala e Zotit, Ungjilli, kërkon një botë krejtësisht të re, një mënyrë të re të menaxhimit të mallrave, dhe fjala e Zotit na tregon para së gjithash se mallrat nuk janë tonat, ato nuk mund të tregtohen sipas kritereve të tregut, sepse mallrat janë të Zotit.
    Ne jemi vetëm administratorë të Zotit: "Toka dhe gjithçka që përmban ajo" - letra e parë drejtuar Timoteut thotë mirë në kapitullin 6 - "Nuk kemi sjellë asgjë në këtë botë dhe nuk mund të marrim asgjë", gjithçka konfiskohet në doganë. Lakmia për para, dëshira për të grumbulluar mallra është çmenduri dhe është rrënja e çdo të keqeje, thotë kjo letër drejtuar Timoteut. A e kanë kuptuar dishepujt se ku dëshiron t'i çojë Jezusi në këtë eksod? Tek ndarja e mallrave, tek shkëmbimi i mallrave të diktuar jo nga lakmia dhe egoizmi, por nga dashuria, nga vëmendja ndaj nevojave të vëllezërve tanë.
    Por ata menjëherë ngrenë një kundërshtim që është i yni. Le ta dëgjojmë.
    “ 13 Ata iu përgjigjën: “Ne s’kemi më se pesë bukë e dy peshq. Vetëm nëse shkojmë e blejmë ushqim për gjithë këtë popull!”
    14 E ishin rreth pesë mijë burra. Atëherë u tha nxënësve të vet:“Vërini të rrinë në grupe nga pesëdhjetë vetë!”
    15 Bënë ashtu: i ulën të gjithë”.
    Kundërshtimi i dishepujve është i yni, ai që dëgjojmë gjatë gjithë kohës: nuk ka ushqim të mjaftueshëm për të gjithë, ushqimi është i pakët dhe turma është e madhe. Nëse lejojmë veten të na mposhtin dyshimet nëse do të ketë mjaftueshëm për të gjithë, atëherë fillon konkurrenca.
    A nuk ka krijuar Perëndia një botë në të cilën fëmijët e Tij janë të kënaqur, kanë bollëk nga ajo që u nevojitet? Jo, është një lloj lugine lotësh, dhe kështu është e kuptueshme që të gjithë përpiqen të kapin sa më shumë që të jetë e mundur për të pasur mjaftueshëm për veten e tyre, familjen dhe miqtë e tyre, dhe të tjerët përpiqen të ia dalin mbanë. Është tundimi që kishin hebrenjtë në shkretëtirë me manën: dikush grumbulloi më shumë seç duhej, më shumë se buka e tyre e përditshme, por pastaj gjatë natës u mbushën me krimba. Kundërshtimi, pra: Propozimi i Jezusit është i bukur, ai i vënies së gjithçkaje të përbashkët, por nuk jep rezultate. Dhe pastaj dishepujt bëjnë një propozim tjetër: "Le të vazhdojmë të jetojmë sipas ligjit të tregut, që është ai i botës së vjetër, dhe le të shkojmë të blejmë ushqim për të gjithë këta njerëz, 5,000 burra, kjo turmë". Është propozimi i mirëqenies: ata që kanë diçka më shumë le t'ua japin lëmoshën atyre që kanë nevojë. Jezusi nuk e pranon këtë propozim. Pse? Sepse është gjithmonë ai që nuk ofron zgjidhjen përfundimtare, nuk krijon një botë të re, mirëmban botën e vjetër - atë të ligjeve të tregut - dhe pastaj ekziston kjo alternativë që nuk është e keqe, që të paktën ata që kanë më shumë le të u bjerë diçka atyre që kanë nevojë. Nuk është bota e re që dëshiron Zoti. Çfarë propozon Jezusi tani? Ai u jep një urdhër dishepujve: "le të shtrihen", kataklìnete, "le të shtrihen". Është qëndrimi i zotërinjve, i njerëzve të lirë që shërbehen. Dhe tani ai i fton dishepujt t’i konsiderojnë të gjithë nevojtarët si mësuesit e tyre, të cilëve dishepulli i vërtetë është i gatshëm t’u shërbejë. Dhe thotë: “Ndajini në grupe me nga pesëdhjetë”. Në librin e Eksodit, ky numër tregon një popull të organizuar, domethënë, kjo shpërndarje e të mirave që Perëndia ka vënë në dispozicion për jetën e fëmijëve të Tij duhet të menaxhohet sipas kritereve të rregullta, në mënyrë që ushqimi të jetë i mjaftueshëm dhe i bollshëm për të gjithë.
    Dhe tani le të dëgjojmë se çfarë ndodh kur të mirat që Perëndia ka përgatitur për fëmijët e Tij, menaxhohen sipas Ungjillit. Le të dëgjojmë.
    “16 Ai i mori pesë bukët e dy peshqit, shikoi kah qielli, i bekoi dhe i ndau. Pastaj ua dha nxënësve t’ia vënë popullit përpara.
    17 Hëngrën të gjithë e u nginë. Prej çka u teproi çuan dymbëdhjetë shporta me copa”.
    Jezusi mori pesë bukët dhe dy peshqit, ngriti sytë nga qielli, recitoi bekimin mbi to, i theu dhe ua dha dishepujve për t’ia shpërndarë turmës. Të gjithë hëngrën dhe u ngopën dhe copat që mbetën u morën: dymbëdhjetë shporta.
    Ne kemi dëgjuar listën e pesë gjesteve të kryera nga Jezusi. Ungjilltari Luka na i paraqiti ato me shumë saktësi sepse ato përmbajnë propozimin e ri për menaxhimin e të mirave të kësaj bote të bërë nga Jezusi: jo më logjika e vjetër, por një logjikë e re. Dhe ne do t'i shqyrtojmë këto gjeste me kujdes sepse ato na mësojnë të kryejmë një mrekulli: që në botë çdo uri e njeriut të shuhet, që të mirat që çdo njeri ka në dispozicion të jenë jo vetëm të mjaftueshme, por edhe të bollshme, që çdo formë dhune, lufte, padrejtësie, mjerimi të zhduket. Nëse kjo do të ndodhte, do të thoshim: është një mrekulli. Zoti nuk e kryen këtë mrekulli, ai na mëson ne ta kryejmë. Nëse nuk ndodh, kjo është sepse ne nuk u kushtojmë vëmendje gjesteve me të cilat Jezusi na mëson të kryejmë këtë mrekulli. I pari nga këto gjeste: Jezusi merr pesë bukët dhe dy peshqit. 5 plus 2 është 7: tregon tërësinë e të mirave që njerëzimi i përfaqësuar nga 5,000 i ofron logjikës së re që është ajo e Ungjillit, jo ajo e ligjeve të tregut, por ajo e ligjit të dashurisë, e logjikës së dhuratës.
    Gjesti i dytë: Jezusi ngre sytë drejt qiellit dhe i fton të njohin se nga vijnë të gjitha të mirat që janë në botë dhe që janë në dispozicionin tonë.
    Ato nuk janë tonat, janë të Zotit. Edhe jeta nuk është e jona, është një dhuratë dhe ne nuk mund ta mohojmë këtë: askush nuk mund t'i japë vetes jetë. Ata mund të më kërkojnë gjithçka, të shkoj në Everest, por jo që unë t'i jap vetes jetë: jeta është një dhuratë. Këtu, shikimi i ngritur do të thotë të pranosh se gjithçka është e Zotit. Kjo është e vërteta; të ndihesh si pronar është gënjeshtër; mbajtja e pasurive për vete, grumbullimi i tyre, rrëmbimi i tyre është vjedhje.
    Ja shikimi drejt qiellit që është i nevojshëm për ne për të kryer këtë mrekulli, që është se të gjithë kanë të mira, jo vetëm mjaftueshëm, por me bollëk. Epoka e vdekjes së Zotit, epoka në të cilën mendohej se për të qenë njeri ishte e nevojshme të eliminohej Zoti, ka kaluar. Por le të pyesim veten: nëse e eliminojmë këtë vështrim drejt qiellit, domethënë të pranojmë se nuk jemi zotërinj, por mysafirë, kush mund të më ndalojë të ndjek logjikën e botës së vjetër, e cila është pikërisht ajo që për fat të keq ende e shohim të mbizotërojë në botën tonë sot, dhe nga kjo logjikë e vjetër lindin të gjitha problemet.
    Gjesti i tretë - le të përpiqemi të mos anashkalojmë asnjë hap përndryshe mrekullia nuk do të ndodhë -: recitoni bekimin. Bekimi do të thotë të njohësh se nga vjen jeta. Nga ky vështrim drejt qiellit presim bekimin: gjithçka që vjen nga Zoti është për jetën, dhe për këtë arsye ky bekim do të thotë refuzimi për ta përdorur këtë botë për atë që Zoti nuk e do, domethënë për vdekjen, sepse vetëm jeta vjen nga Zoti, dhe të gjitha të mirat e kësaj bote nuk mund të përdoren përveçse për jetën. Prandaj ato nuk mund të përdoren për armë, për helme, për shkatërrim. Ky është një mallkim. Ja hapi i tretë: mos i përdorni kurrë të mirat që nuk janë tonat, por të Zotit, për atë që nuk është jetë.
    Hapi i katërt: Jezusi i thyen ato. Thyerja është pikërisht për të ndarë, dhe ai ua jep ato dishepujve, atyre që janë të thirrur për të ndërtuar këtë botë të re në të cilën ndiqet logjika e dashurisë. Dhe ja rezultati: të gjithë hanë deri në ngopje dhe marrin dymbëdhjetë shporta, domethënë, ushqimi është tepër i bollshëm.
    Ja mrekullia. Nëse kjo mrekulli nuk ndodh, faji është se nuk kemi besim në këtë propozim që ai bën. Mund të biem pak dakord, por pastaj vazhdojmë me logjikën e vjetër, duke shpresuar të zgjidhim me logjikën e vjetër problemet që krijojmë pikërisht sepse nuk i besojmë Ungjillit.
    Një mesazh përfundimtar është ajo që na jepet nga mbledhja e këtyre mbetjeve: tepër bollëk, jo shpërdorim. Të mirat e Zotit nuk mund të shpërdorohen, ato nuk janë tonat, dhe ne e dimë sa i madh është ky mëkat i shpërdorimit.
    Sa ushqim i prodhuar është i papërdorur, ose produkte krejtësisht të padobishme, të imponuara nga moda, nuk janë nevoja reale, parësore, por nevoja të induktuara. Pra, ne shpërdorojmë ushqim, ujë, energji, burime që mund të përdoren për diçka shumë më serioze, shumë më urgjente, shumë më të rëndësishme. Ne jetojmë në një model ekonomik ku e tepërta është bërë e domosdoshme, ne jemi jashtë planit të pronarit që është Zoti.
    Eukaristia, çfarë lidhje ka me të gjitha këto? Në Darkën e Fundit Jezusi, i cili e di se ka arritur në fund të jetës së tij, dëshiron t'u lërë dishepujve shenjën e historisë së tij, të personit të tij. Ai merr pak bukë dhe thotë: "Ky jam unë", e gjithë jeta ime ka qenë të bëj bukë për veten time, domethënë, nuk kam kursyer asgjë, as edhe një moment të jetës sime që nuk është dhënë për jetën, për dashurinë. Dhe pastaj u thotë dishepujve: "Merrni, hani, më asimilo, asimilo historinë time".
    Unë besoj se duke paraqitur këto gjeste të Jezusit dhe për këtë arsye me ftesën për të kryer këtë mrekulli - sepse është e mundur ta kryejmë - menduam: Jezusi është një ëndërrimtar, kjo nuk do të ndodhë kurrë. E pra, duke na ftuar të hamë atë bukë, Jezusi na thotë: nëse e asimilon historinë time të dashurisë, kjo botë e re do të ndërtohet. Ëndrra e Jezusit nuk është një ëndërr: ata që mendojnë se është një ëndërr do të dorëzohen dhe do të mbeten në margjinat e historisë që Zoti dëshiron të ndërtojë. Por kushdo që i afrohet Eukaristisë në mënyrë autentike, kushdo që e përvetëson jetën, shpirti i Jezusit të Nazaretit bëhet ndërtuesi i kësaj bote në të cilën jeta midis njerëzve është jetë vëllezërish, bijsh të të njëjtit Atë, që ndajnë me dashuri, që u përgjigjen me dashuri nevojave të jetës së vëllait të tyre.

Faqja 91 prej 91 FillimFillim ... 4181899091

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 11-02-2021, 09:44
  2. Zbukurimet E Festave *-*
    Nga alketi83 në forumin Albumi fotografik
    Përgjigje: 26
    Postimi i Fundit: 17-01-2011, 23:54
  3. Atmosfera e Festave!
    Nga Mina në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 02-04-2004, 09:25
  4. Si te ruajme linjat pak dite para festave.
    Nga Mina në forumin Bukuri dhe estetikë
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 13-12-2002, 23:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •