Close
Faqja 87 prej 89 FillimFillim ... 37778586878889 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 861 deri 870 prej 885
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,834
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

F. A. E DIELA E 3 TË PASHKËS VITI C. UNGJILLI.

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA E 3 TË PASHKËS VITI C.

MË 4 -5-2025.

UNGJILLI: Gj. 21,1-19.

1 Pastaj Jezusi prapë iu dëftua nxënësve në breg të detit të Tiberiadit. U dëftua kështu: 2 Ishin bashkë Simon‑Pjetri, Toma, që quhet Binjak, Natanaeli, nga Kana e Galilesë, bijtë e Zebedeut dhe dy të tjerë prej nxënësve të tij. 3 U tha Simon‑Pjetri:
    “Po shkoj të gjuaj peshk.”
    “Po vijmë edhe ne me ty!” ‑ i thanë ata.
    U nisën, pra, e hynë në lundër, por atë natë nuk zunë asgjë.
    4 Kur zbardhi drita, ja, Jezusi në breg. Nxënësit nuk e dinin se ishte Jezusi. 5 Jezusi u tha:
    “Djelmosha, a keni ndopak peshk?”
    “Jo!” ‑ u përgjigjën ata.
    6 Ai u tha: “Qitni rrjetën në anën e djathtë të lundrës e do të gjeni!”
    Ata e hodhën e nuk mund ta nxirrnin, aq u ngarkua me peshk. 7 Atëherë ai nxënësi, të cilin Jezusi e donte, i tha Pjetrit: “Është Zotëria!” Simon‑Pjetri, si dëgjoi se është Zotëria, u mbështoll me petkun e sipërm ‑ sepse ishte i zhveshur ‑ dhe u hodh në det. 8 Nxënësit e tjerë erdhën me lundër duke hequr rrjetën me peshk, sepse nuk ishin larg bregut ‑ reth dyqind kutë.
    9 Si dolën në tokë, panë zjarrin me prush e mbi të peshk, dhe bukë. 10 Jezusi u tha:
    “Bini ndonjë nga peshqit që zutë tani!” 11 Atëherë Simon‑Pjetri hipi në lundër, e nxori në tokë rrjetën plot me peshk: njëqind e pesëdhjetë e tre peshq të mëdhenj. Dhe, megjithëse ishin aq shumë, prapë nuk u shqye rrjeta. 12 Jezusi u tha: “Ejani e hani!” Askush prej nxënësve nuk pati guxim ta pyesë: “Kush je ti?”, sepse e dinin mirë se ishte Zotëria. 13 Jezusi u afrua, mori bukën e ua dha. Po ashtu edhe peshkun.
    14 Ishte kjo hera e tretë që Jezusi iu dëftua nxënësve të vet pasi u ngjall së vdekuri.
    Jezusi dhe Pjetri
    15 Pasi hëngrën mëngjesin, Jezusi e pyeti Simon‑Pjetrin:
    “Simon Gjoni, a më do ti më shumë se këta?”
    “Po, Zotëri ‑ iu përgjigj ‑ Ti e di se të dua!”
    “Kulloti qengjat e mi! ‑ i tha Jezusi.
    16 Prapë e pyeti të dytën herë:
    “Simon Gjoni, a më do ti mua?”
    “Po, Zotëri, ti e di se të dua!” ‑ iu përgjigj Pjetri.
    “Kulloti delet e mia!” ‑ vijoi Jezusi.
    17 I tha për të tretën herë:
    “Simon Gjoni, a më do?”
    Pjetri u trishtua pse e pyeti për të tretën herë:
    ‘A më do?’ dhe iu përgjigj:
    “Zotëri, Ti di gjithçka! Ti e di se të dua!”
    I tha Jezusi:
    “Kulloti delet e mia!”
    18 Përnjëmend, përnjëmend po të them:
    kur ti ishe më i ri
    e ngjeshje vetveten
    dhe shkoje kah doje;
    porse kur të plakesh,
    do t’i hapësh duart
    e një tjetër do të të ngjeshë
    e do të të çojë, ku ti nuk dëshiron.”
    19 I tha këto fjalë për t’i lajmëruar se me ç’vdekje do ta lavdëronte Hyjin. Pastaj i tha: “Më ndiq mua!”

LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.

Javën e kaluar Ungjilltari Gjon na tregoi për dy takime të Krishtit të Ngjallur me dishepujt e tij: i pari u zhvillua ditën e Pashkëve; dishepujt, le të kujtojmë, ishin mbledhur së bashku, kishin mbyllur dyert nga frika e Judenjve, ishin vetëm dhjetë sepse Juda ishte larguar dhe as Toma nuk ishte i pranishëm. Takimi i dytë me të Ngjallurin u zhvillua tetë ditë më vonë dhe këtë herë edhe Toma ishte atje.
    Këto dy manifestime të të Ngjallurit ndodhën, pra, në Jerusalem ditën e Zotit, të dielën, në një mjedis të mbyllur, ashtu siç na ndodh neve kur mblidhemi në kishat tona për kremtimin eukaristik.
    Thirrja që Ungjilltari Gjon donte të bënte, ishte pikërisht për takimet e së dielës të bashkësive të krishtera. Ai donte të na paraqiste përvojën shpirtërore që bashkësitë e krishtera të të gjitha kohërave janë të thirrura të bëjnë në ditën e Zotit, kur motrat dhe vëllezërit mblidhen për të dëgjuar Fjalën e Zotit dhe për të ndarë bukën eukaristike: ata që marrin pjesë, duhet të bëhen të vetëdijshëm se i Ngjalluri është i pranishëm midis tyre.
    Në këtë pikë lind pyetja: a e takon i krishteri të Ngjallurin vetëm në Ditën e Zotit?
    Gjatë ditëve të javës, kur i krishteri e kryen aktivitetin e tij profesional, a nuk shoqërohet ai nga prania e të Ngjallurit dhe nga Fjala e Tij?
    Gjoni i përgjigjet kësaj pyetjeje sot duke na treguar për një takim të tretë të Krishtit të Ngjallur me dishepujt, një takim i cili, siç do ta shohim, zhvillohet në një kontekst krejtësisht të ndryshëm nga ato të mëparshmet.
    Le të dëgjojmë se ku:
    “1 Pastaj Jezusi prapë iu dëftua nxënësve në breg të detit të Tiberiadit. U dëftua kështu: 2 Ishin bashkë Simon‑Pjetri, Toma, që quhet Binjak, Natanaeli, nga Kana e Galilesë, bijtë e Zebedeut dhe dy të tjerë prej nxënësve të tij” (v. 1-2).
    Pas këtyre gjërave, Jezusi iu shfaq përsëri dishepujve pranë Detit të Tiberiadës. Ne nuk jemi më në Jerusalem, qytetin e shenjtë ku praktikohet feja e pastër, ku ofrohen flijime në Tempull, ne jemi në Galile, rajonin ku praktika fetare nuk përputhet gjithmonë me dispozitat e ngurta të rabinëve dhe nuk është dita e të dielës, është një ditë jave.
    Së shpejti do të gjejmë një grup dishepujsh që janë së bashku, por jo në një vend të shenjtë, por në një mjedis të përdhosur: do t'i gjejmë të zënë me punën e tyre si peshkatarë në Detin e Tiberiadës.
    Pse Ungjilltari Gjon e quan atë liqen në Galile det?
    «Deti» në Bibël është Mesdheu, deti i madh, Yam Gadol, i cili ngjalli frikë te izraelitët.
    Pse Gjoni e bën liqen e Galilës det?
    Sepse ai është i interesuar në simbolikën e historisë që na paraqet tani. Më shumë se Ungjilltarët e tjerë, Gjoni përdor simbolikën dhe imazhet biblike për të komunikuar mesazhin e tij.
    Ai e quan atë "det" sepse në të gjitha literaturat e Lindjes së Mesme të Lashtë deti është simbol i botës së papastërtisë, të forcave demoniake, të çnjerëzisë, të asaj që është në kundërshtim me jetën dhe Gjoni do të na prezantojë së shpejti dishepujt që peshkojnë në këtë det.
    Referenca është qartësisht për misionin që Jezusi u besoi dishepujve të tij: që të nxirrin njerëzit nga kushtet e vdekjes dhe t'i prezantonin ata me jetën e vërtetë. Gjoni e quan atë "detin" e Tiberiadës sepse nuk përdor termin tradicional Kinneret ose Genezaret, por i referohet emrit të qytetit gjysmë-pagan që Herod Antipas sapo kishte ndërtuar sepse ai la kryeqytetin e parë, Sepforin, dhe shkoi të vendosej atje, në vendin më të bukur në liqenin e Galilesë: natyrisht ai ia dedikoi atë mikut dhe mbrojtësit të tij Tiberius. Ai shkoi të jetonte atje me Herodiadën disa vjet para se Jezusi të fillonte jetën e tij publike.
    Tiberiada ishte një qytet i papastër sepse ishte ndërtuar mbi një varrezë dhe rabinët nuk e vizitonin shpesh dhe në Ungjijtë nuk përmendet ndonjë vizitë e Jezusit në këtë qytet.
    Ishte qyteti ku Herod Antipa kishte futur zakone, doke, mënyra jetese pagane, një mentalitet idhujtar në kundërshtim me identitetin shpirtëror të fëmijëve të Abrahamit.
    Ja simbolika e “detit” të Tiberiadës në të cilin është thirrur të veprojë bashkësia e dishepujve.
    Është nga ky det i përdosur nga një popullsi pagane, nga kjo shoqëri idhujtare në të cilën vetëm paratë, pushteti, ndjekja e kënaqësisë kanë rëndësi… është nga ky det që dishepujt dërgohen nga Jezusi për të nxjerrë njerëz dhe për t'i udhëhequr ata drejt jetës së vërtetë, për të qenë njerëz të vërtetë.
    Do të thoja se situata në të cilën këta dishepuj të parë u thirrën për të peshkuar nuk është e ndryshme nga ajo në të cilën e gjejmë veten duke punuar sot.
    Ndonjëherë dëgjojmë ankesa për botën tonë gjithnjë e më pagane, të korruptuar, pa vlera, të degraduar moralisht dhe pa besim…
    Çfarë prisnim të gjenim? Që të gjithë do të ishin tashmë të nxirrë nga deti dhe që tashmë do të banonin në një tokë të thatë? Deti është det.
    Jezusi i dërgoi dishepujt e tij të peshkonin në det, është nga deti i kësaj jete pagane që njerëzit duhet të nxirren. Bota është ajo që është, Zoti e deshi këtë botë, e deshi aq shumë.
    Le të shohim, pra, se si i Ngjalluri u shfaqet dishepujve të përkushtuar për ta jetuar Ungjillin në jetën e përditshme, jo në një mjedis të shenjtë, në ditën kur ata janë të angazhuar në aktivitetin e tyre profesional.
    Le të dëgjojmë:
    “U dëftua kështu: 2 Ishin bashkë Simon‑Pjetri, Toma, që quhet Binjak, Natanaeli, nga Kana e Galilesë, bijtë e Zebedeut dhe dy të tjerë prej nxënësve të tij. 3 U tha Simon‑Pjetri: “Po shkoj të gjuaj peshk”. “Po vijmë edhe ne me ty!” ‑ i thanë ata. U nisën, pra, e hynë në lundër, por atë natë nuk zunë asgjë” (v. 1-3).
    E gjithë historia që po shqyrtojmë tani është një shëmbëlltyrë e aktivitetit që Kisha është e thirrur të kryejë në botë: peshkimi i njerëzve. Le të përpiqemi të kuptojmë imazhet e përdorura nga Gjoni për të na përcjellë mesazhin e tij.
    Imazhi i parë: “Varka e Pjetrit”. Gjithmonë ka qenë simboli i Kishës dhe dishepujt që janë në këtë varkë përfaqësojnë bashkësinë e krishterë. Nëse i numërojmë, janë 7… pse jo 12? 12 është simboli i Izraelit, 7 ose 70 tregon numrin e të gjitha kombeve të tokës. Këta 7 janë simboli i bashkësisë së krishterë që duhet të jetë e hapur ndaj botës.
    Le të shohim se nga kush përbëhet kjo bashkësi e parë, le t'i shqyrtojmë ata, një nga një.
    Secili prej tyre, do të shohim, ka historinë e vet personale, ato përfaqësojnë situatat e ndryshme shpirtërore të anëtarëve të bashkësive të krishtera të të gjitha kohërave, përfshirë edhe tonën e sotme.
    Në disa prej tyre mund të njohim historinë tonë personale.
    I pari: Pjetri. Ai është dishepulli që përpiqet të pranojë propozimin e një njeriu të ri të krijuar nga Jezusi. Ai vazhdon të besojë se për të qenë një person i suksesshëm do të thotë të grumbullosh pasuri dhe të kesh pushtet, dhe ai e ndoqi Jezusin sepse mendonte se kjo do ta ndihmonte të arrijnte sukses në jetë.
    Ai është dishepulli që do të donte ta ndiqte Jezusin, por që përpiqet ta pajtojë atë me projektet e tij, me ëndrrat e tij, që janë ato të pushtetit, të të pasurit dhe të të shfaqurit.
    Është dishepulli i sotëm, ai që i thotë po Jezusit, por vazhdon të mendojë si më parë dhe pastaj, në momente të caktuara vështirësie, nuk ngurron as të mohojë besimin e vet... kur duhet të zgjedhësh midis interesave të tua dhe Ungjillit, përfundon duke u distancuar nga Krishti.
    Ja ku është, i pari që shohim në këtë varkë.
    Pastaj është Toma, që quhet binjaku ynë. Ai që e do Jezusin, është gjithashtu i lidhur me komunitetin, por pastaj, për ndonjë arsye të vetën, edhe ai përfundon duke u larguar nga komuniteti, pastaj kthehet mbrapsht.
    Ai është ai që do të donte prova racionale për të besuar, por i Ngjalluri nuk i përket botës së asaj që mund të verifikohet nga shqisat, Ai mund të shihet vetëm nga ata që janë të përfshirë në një marrëdhënie dashurie me Të, vetëm ata që duan mund të përjetojnë praninë e të Ngjallurit në krah të tyre.
    Personazhi i tretë: Natanaeli, ai nga Kana e Galilesë, një figurë e bukur ky, ai është izraeliti në të cilin nuk ka gënjeshtër.
    Ai kultivon bindjet e tij dhe thotë:
    "Asgjë e mirë nuk mund të vijë nga Nazareti".
    Filipi i tha: “Eja e shih”.
    Dhe kur Natanaeli takon Jezusin, ai i jep atij mbështetjen e tij të bindur dhe entuziaste.
    Nathanaeli është imazhi i një personi të sinqertë, të hapur ndaj së vërtetës.
    Ka njerëz që nuk janë aspak si Natanaeli, ata kanë idetë e tyre, i mbrojnë ato me kokëfortësi dhe madje edhe kur përballen me provat e Ungjillit i mbyllin zemrat e tyre. Kur Ungjilli u thotë atyre se Zoti është dashuri dhe vetëm dashuri, se ai mirëpret edhe mëkatarin më të madh, ata thonë jo, sepse besimet e tyre janë të ndryshme, ata nuk e pranojnë, nuk i hapen vetes të vërtetës së Ungjillit.
    Ka të tjerë që janë si Natanaeli, kanë bindjet e tyre, por kur dëgjojnë të vërtetën e Ungjillit, hapin zemrat dhe thonë: “Sa e mrekullueshme, më në fund zbuloj një të vërtetë që u përgjigjet nevojave të mia më të thella”… janë njerëzit tek të cilët nuk ka gënjeshtër.
    Pastaj gjëjmë bijtë e Zebedeut, Jakobi dhe Gjoni, që përfaqësojnë shpirtin fanatik të komunitetit.
    Ne kujtojmë… një ditë Gjoni vjen te Jezusi dhe i thotë: “Pamë dikë që dëbonte demonë, duke bërë mirë, por e ndaluam sepse nuk na ndjek”.
    Një herë tjetër, në Samari, samaritanët nuk duan ta mirëpresin Jezusin. Jakobi dhe Gjoni thonë: “Zot, a do të themi se zjarri të zbresë nga qielli, ashtu siç bëri Elia, dhe do t’i përpijë këta jobesimtarë?”
    Jezusi kthehet dhe i qorton ashpër… ata janë fanatikë. Jezusi do t’i quajë ata “bijtë e bubullimës”, domethënë intolerantë, ata do të donin t’ua impononin bindjet e tyre të gjithëve, ata ngrenë zërin, janë gjithmonë të gatshëm të debatojnë, shohin armiq kudo.Ka dy të tjerë që nuk kanë emra… kush janë ata?
    Është e kotë të pyesim pse janë anonimë, nëse nuk e njohim veten në asnjë nga personazhet që kemi shqyrtuar më parë, atëherë ndoshta jemi ne të dy me karakteristikat tona, të mira dhe më pak të mira, me të gjitha brishtësitë tona.
    Por këta 2 persona pa emër, të cilët janë në varkë me 5 të tjerët, mund të përfaqësojnë ata që janë dishepuj të Krishtit pa e ditur, që motivohen nga Shpirti Shenjt. Bëjnë mirë, punojnë me të njëjtin qëllim si të tjerët, për ta bërë botën tonë më njerëzore. Ata janë ndërtuesit e paqes, të dashurisë, të pajtimit, ata që janë gjithmonë të gatshëm të ndihmojnë ata që kanë nevojë.
    Është një grup i hapur, kështu që, në këtë komunitet që është në anije, ka hapësirë për të gjithë ata që duan të punojnë për të ndërtuar një botë të re, ka hapësirë për të gjithë njerëzit me vullnet të mirë.
    Ky grup fillon punën dhe pjesa e parë e peshkimit zhvillohet natën, në errësirë.
    Me këtë imazh të errësirës, Gjoni na thotë se aktiviteti i dishepujve mund të kryhet pa dritën e Krishtit dhe të Ungjillit të tij dhe atëherë, mund të jemi të sigurt, nuk do të sjellë asnjë rezultat.
    Le të dëgjojmë çfarë ndodh kur nata mbaron dhe drita e një dite të re agon:
    “Kur zbardhi drita, ja, Jezusi në breg. Nxënësit nuk e dinin se ishte Jezusi. Jezusi u tha:
    “Djelmosha, a keni ndopak peshk?”
    “Jo!” ‑ u përgjigjën ata.
    Ai u tha: “Qitni rrjetën në anën e djathtë të lundrës e do të gjeni!”
    Ata e hodhën e nuk mund ta nxirrnin, aq u ngarkua me peshk” (v.4-6).
    Nata mbaron, errësira që i mbështjell dishepujt, shkrihet sepse drita arrin, Jezusi qëndron në këmbë në breg, por dishepujt nuk e njohin. Nuk është Jezusi që fshihet, që kamuflohet, janë sytë e tyre që nuk dinë ta njohin.
    Për ta kuptuar mesazhin, duhet të shqyrtojmë me kujdes çdo detaj:
    “Jezusi po qëndron në breg”. Ai është i Gjalli, Ai është i Ngjalluri, Ai nuk është në det, me dishepujt e zënë duke kryer misionin që u ishte besuar. Ai ka arritur në tokë, ka arritur në breg, e ka përfunduar misionin e tij, por nuk i ka braktisur dishepujt vetëm, nuk është më i pranishëm fizikisht, por vazhdon pranë tyre në një gjendje tjetër, atë të të ringjallurve.
    "Ata nuk e njohin atë".
    Ata e janë të vetdijshëm për praninë e tij, e dinë që është Ai, por ai nuk është më në gjendjen materiale në të cilën e kishin njohur gjatë tre viteve të jetës së tij publike. Ai është një i Ringjallur që mund të njihet vetëm nga ata që kanë shikimin e një besimtari. Dhe le të vërejmë emrin e dashur me të cilin i Ngjalluri u drejtohet dishepujve që kanë punuar shumë gjithë natën, janë të lodhur dhe gjithashtu të zhgënjyer... ai i quan ata “fëmijë”.
    E ndiejmë këtë emër të butë që na drejtohet kur shohim dështimin e apostolatit tonë, kur mesazhi ungjillor që kemi shpallur me aq pasion nuk pranohet, qoftë sepse njerëzit janë të interesuar për diçka tjetër, qoftë sepse i mbyllin zemrat e tyre dhe nuk duan ta mirëpresin dritën e Ungjillit, e ndiejmë të na drejtohet kur programet tona baritore që i kemi përgatitur me aq kujdes dhe më pas nuk kanë sukses. Ndonjëherë përpiqemi vërtet me gjithë mundin tonë, por nuk kapim asgjë.
    Në këto çaste ndiejmë se fjala “bijtë” që na drejtohet, na bën të ndihemi afër të Ngjallurit që na do, që i vlerëson përpjekjet tona, që e shoqëron veprën tonë me praninë e tij dhe me Fjalën e tij.
    Dhe në fakt, i Ngjalluri tani u tregon dishepujve se si të arrijnë rezultate: “Hidhni rrjetën në anën e djathtë të barkës”. Ana e djathtë tregon pjesën e mirë, atë pozitive, përpara se ta hidhnin rrjetën në anën e gabuar, atë të keqen, duhet ta hidhnin në anën e mirë të njeriut. Çdo njeri ka një pjesë të keqe, por edhe një pjesë të mirë, është në atë pjesë që Mjeshtri na thotë ta kapim për ta nxjerrë nga ujërat e detit, është në atë pjesë që duhet të synojmë dhe në fakt, kur ata dëgjojnë Fjalën e Zotit, peshkimi bëhet i frytshëm, rrjeta tërhiqet në tokë dhe ka një mori peshqish: kjo tregon numrin e madh të njerëzve të shpëtuar nga ujërat e detit.
    E tani hyn në skenë dishepulli i dashur nga Zoti, është ai që ka një shikim që e lejon të njohë të Ngjallurin.
    Le të dëgjojmë:
    “Atëherë ai nxënësi, të cilin Jezusi e donte, i tha Pjetrit: “Është Zotëria!” Simon‑Pjetri, si dëgjoi se është Zotëria, u mbështoll me petkun e sipërm ‑ sepse ishte i zhveshur ‑ dhe u hodh në det. 8 Nxënësit e tjerë erdhën me lundër duke hequr rrjetën me peshk, sepse nuk ishin larg bregut ‑ reth dyqind kutë (= 100 metra).
    Në Ungjillin sipas Gjonit, që nga fillimi shfaqet një dishepull, emri i të cilit nuk jepet. Le të kujtojmë… kur Pagëzuesi e sheh Jezusin duke kaluar, u thotë dishepujve të tij:
    “Ja, Qengji i Hyjit!”. Duke e dëgjuar të fliste kështu, dy nga dishepujt e tij e ndoqën Jezusin. Njëri nga të dy ishte Andrea, vëllai i Simon Pjetrit, ndërsa dishepulli tjetër nuk përmendet.
    Kush është? Nëse Gjoni nuk na e tregoi emrin e tij, do të thotë se duhet të lihet kështu, pa emër.
    Le të përpiqemi të kuptojmë se çfarë e karakterizon këtë dishepull, në mënyrë që ta kuptojmë më mirë se kush është ai. Ai është ai që, sapo Jezusi i prezantohet siç i prezantoi Gjon Pagëzuesi, e kupton menjëherë se ka takuar një person të jashtëzakonshëm që mund të vendosë për jetën e tij dhe pastaj nuk ngurron, nuk lëkundet, e ndjek menjëherë, i jep mbështetjen e tij. Pastaj ky dishepull, gjatë Darkës së Fundit, ndërsa Pjetri nuk mund të dallojë se kush është në anën e Jezusit dhe kush në vend të kësaj dëshiron ta dorëzojë atë në mënyrë që ai të eliminohet, ky dishepull i dashur, ndryshe nga Pjetri, di të dallojë shumë mirë se kush është në anën e Jezusit dhe kush është kundër tij. Atëherë ai është dishepulli i cili kur Jezusi arrestohet, prandaj kur gjërat shkojnë keq, ai e ndjek Mësuesin deri në shtëpinë e Kryepriftit, ndërsa të gjithë dishepujt e tjerë e kanë braktisur Jezusin dhe kanë ikur. Dhe pastaj është dishepulli që ndjek Mjeshtrin deri në Kalvar dhe e sheh atë të japë jetën e tij për dashuri. Ky dishepull është ai që arrin i pari te varri ditën e Pashkëve, vëren, sheh se është bosh dhe fillon të kuptojë se ka ndodhur diçka e padëgjuar dhe fillon të besojë se Jezusi është Ngjallur. Pastaj në historinë që po shqyrtojmë, ky dishepull arrin të shohë atë që është e padukshme për sytë materialë, ai njeh praninë e të Ngjallurit në breg dhe gjithashtu ua tregon atë dishepujve të tjerë që ende nuk e shohin sepse nuk e kanë shikimin e pastër të këtij dishepulli.
    Kush është? Le ta lëmë pa emër, ai është “i dashuri”, ai përfaqëson dishepullin që është tërësisht i përfshirë në dashurinë për Krishtin, ai është imazhi i dishepullit autentik... prandaj është pa emër. Gjoni dëshiron që secili prej nesh ta njohë veten në këtë dishepull, ti duhet të jesh ky dishepull.
    Simon Pjetri, pasi dëgjoi çfarë tha ky dishepull i dashur: “Është Zoti”, u ngjesh me rrobën e tij të jashtme (sepse ishte lakuriq) dhe u hodh në det. Kjo nuk mund të jetë një kronikë, nuk vesh rrobën për t’u zhytur në ujë. Zakonisht më mirë hiqet rroba ër t’u zhytur në ujë ndonjëherë. Pjetri, për këtë çështje, me siguri e mbante veshur rrobën e tij, nuk ishte lakuriq, sepse kush peshkon natën duhet të mbrohet nga ftohti.
    Çfarë do të thotë, pra, kjo lakuriqësi e Pjetrit dhe kjo veshje e rrobës së tij?
    Një folje e rëndësishme përdoret këtu, "diazognmi", "të veshësh", kjo folje mjaft e çuditshme shfaqet vetëm dy herë në të gjithë Besëlidhjen e Re, shfaqet këtu kur Pjetri vishet dhe shfaqet kur Jezusi veshi në darkën e funddit para larjes së këmbëve të dishepujve përparësen, e cila është simboli i shërbimit.
    Është përparësja që Pjetri nuk donte ta vishte, sepse refuzoi gjestin e Jezusit për t’u bërë shërbëtor, për t’i larë këmbët vëllait të tij, për të zbritur në shkallën e fundit, nuk pranonte Pjetrise i madhi është ai që shërben, jo ai që shërbehet. Jezusi ishte veshur me këtë uniformë si një shërbëtor, ishte veshur me një uniformë që Pjetri e hodhi poshtë, por tani që ka parë se ku ka përfunduar ai që e bëri veten shërbëtor, tani që sheh se u ringjall dhe është i gjallë, ai e kupton se kishte të drejtë dhe kështu edhe ai vishet me rrobën siç bëri Mjeshtri, rrobën e shërbëtorit, uniformën që karakterizon të krishterin e vërtetë.
    Pali flet disa herë për këtë veshje të re që dishepulli duhet ta veshë gjithmonë.
    Në Letrën drejtuar Kolosianëve ai thotë: “Ju e zhveshët njeriun e vjetër me veprat e tij dhe veshët njeriun e ri që përtërihet në njohurinë e drejtë në përgjasim të Krijuesit të vet (v.9-10)...përmbi të gjitha vishuni me dashurinë! Ajo i mban së bashku të gjitha virtytet” (v. 14), duke mos harruar se dashuria është është shërbim.
    Në Letrën drejtuar Romakëve: “Vishuni me Zotin Jezu Krisht, kushdo që ju takon, duhet t’ju njohë nga kjo uniformë që është ajo e shërbëtorit”;
    gjithashtu Pjetri në Letrën e Parë:
    “Vishuni të gjithë me përulësi ndaj njëri-tjetrit; i përulur është ai që bëhet shërbëtor i vëllait të tij”
    Pasi vishet, Pjetri zhytet në ujë. Është simboli i fillimit të një jete të re për Pjetrin, siç ndodh pas zhytjes në ujin e Pagëzimit, fillon një jetë e re.
    Dhe të tjerët mbërrijnë pas Pjetrit me varkë.
    Tani që ata e kanë dëgjuar zërin e Zotit, përpjekjet dhe puna e tyre kanë arritur rezultate të mëdha.
    Le të dëgjojmë:
    “9 Si dolën në tokë, panë zjarrin me prush e mbi të peshk, dhe bukë. 10 Jezusi u tha: “Bini ndonjë nga peshqit që zutë tani!” 11 Atëherë Simon‑Pjetri hipi në lundër, e nxori në tokë rrjetën plot me peshk: njëqind e pesëdhjetë e tre peshq të mëdhenj. Dhe, megjithëse ishin aq shumë, prapë nuk u shqye rrjeta. 12 Jezusi u tha: “Ejani e hani!” Askush prej nxënësve nuk pati guxim ta pyesë: “Kush je ti?”, sepse e dinin mirë se ishte Zotëria. 13 Jezusi u afrua, mori bukën e ua dha. Po ashtu edhe peshkun. 14 Ishte kjo hera e tretë që Jezusi iu dëftua nxënësve të vet pasi u ngjall së vdekuri” (v.9-14).
    Vini re se nuk thuhet që ata 7 e shohin Jezusin, shohin prushat me peshk dhe bukë... buka është Jezusi.Në Eukaristi, i Ngjalluri vazhdon të ofrojë veten si bukë.
    Çfarë shohim sot?
    I Ngjalluri, që vazhdon të na ofrohet dhe paraqitet si bukë në Eukaristi, e bëri veten bukë të jetës.
    Kur në një moment të caktuar gjatë Darkës së Fundit, ai mori pak bukë nga tryeza dhe u tha dishepujve:
    “Merrni, hani, ky është trupi im.”
    Domethënë, ky jam unë… ai i ftoi ata të asimilonin jetën e tij të dashurisë, të bashkonin jetën e tyre me të tijën duke bërë bukë për vete. Buka që shohin, është Ai, ajo bukë është ajo që shohim edhe ne sot, ajo bukë është Krishti, i Ngjalluri që na ofrohet.
    Pastaj ata shohin peshqit.
    Peshku që shohin nuk është ai që nxorën nga deti, është një peshk që është tashmë atje me Jezusin, të Ringjallurin.
    Edhe Jezusi peshkoi gjatë jetës së tij, ai nxori nga deti shumë njerëz që po lundronin në një gjendje jo-jetësore, ishte Ai që nxori Levin, tagrambledhësin që ishte i lidhur me idhullin e tij, paratë, ai u nxor nga bota e korruptuar e tagrambledhësve.
    Ishte Jezusi ai që e nxori Zakeun nga deti.
    Ai ishte tërësisht i zhytur në një jetë pagane, mendonte vetëm për grumbullimin e parave, kishte gjithçka, por nuk ishte i lumtur, në fakt ishte i shqetësuar dhe kërkonte dikë që ta nxirrte nga deti i asaj dhimbjeje intime që po përjetonte, sepse e kuptonte se ishte dehumanizuar nga lidhja e tij me pasuritë;
    Ishte Jezusi që e nxori kurorëshkelësen nga deti;
    Ishte Jezusi që nxori jashtë ata që ishin të pushtuar nga shpirtat të ndyra.
    Dhe cila është shenja se të gjithë këta njerëz ishin sjellë në jetë?
    Është se ata nga ana tjetër janë bërë ushqim për jetën e vëllezërve të e tyre, ja peshku që bëhet ushqim, Zakeu i ka vënë pasurinë e tij në dispozicion të të varfërve.
    Janë peshqit që Jezusi i solli në jetë që bëhen ushqim për jetën e vëllezërve.
    Pastaj Jezusi u thotë të shtatëve: “Sillni disa nga peshqit që sapo keni kapur”.
    Pastaj Simon Pjetri doli nga uji dhe nxori në breg rrjetën plot me 153 peshq të mëdhenj.
    Pjetri po tërheq një mori të madhe njerëzish drejt jetës, është fryt i aktivitetit apostolik të bashkësisë së krishterë, është njerëzimi që duhet të sillet te Krishti.
    Dhe numri i këtyre peshqve të mëdhenj është specifikuar gjithashtu, ata janë 153.
    Ne nuk e dimë saktësisht se çfarë nënkuptonte autori me këtë numër qartësisht simbolik, por që nga kohërat e lashta janë dhënë interpretimet më të ndryshme, por të gjithë bien dakord duke thënë se ky numër tregon tërësinë e njerëzimit që i është sjellë Krishtit.
    Dhe vihet re: rrjeta nuk griset.
    Folja greke e përdorur është “skico”, që të kujton përçarje, përçarje brenda bashkësisë.
    Ky komunitet nuk është i copëtuar pavarësisht numrit të madh të burrave që hynë në të dhe u tërhoqën nga valët e detit.
    Që nga fillimi i Kishës ka pasur keqkuptime të forta, ka pasur tensione midis tradicionalistëve dhe inovatorëve, megjithatë uniteti është ruajtur gjithmonë në Kishën e Hershme, sepse bashkësia e krishterë është thirrur të japë këtë dëshmi dashurie që mund të qëndrojë e bashkuar në diversitet.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,834
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA E 4 E PASHKËS – VITI C

MË 11 – 5 – 2025

LEXIMI I PARË: Vap. 13,14.43-52.

3 Nga Pafi, ku hipën në barkë, Pali e shokët e tij, arritën në Pergë të Pamfilisë. Gjoni u nda prej tyre dhe ktheu në Jerusalem. 14 Ata u nisën nga Perga e arritën në Antiokinë e Pisidisë. Të shtunën hynë në sinagogë dhe u ulën.
    43 Kur u shpërndanë prej sinagogës, shumë judenj dhe proselitë të përshpirtshëm shkuan pas Palit e Barnabës, të cilët i porositnin dhe i nxitnin të qëndrojnë në hirin e Hyjit.
    44 Të shtunën e ardhshme ngarendi pothuajse mbarë qyteti për të dëgjuar fjalën e Zotit. 45 Judenjtë, kur panë të gjithë atë shumicë populli, i kapi smira, zunë t’u kundërshtojnë me të shara fjalëve të Palit. 46 Atëherë Pali e Barnaba u thanë plot guxim: “Më së pari është dashur t’u shpallet juve fjala e Hyjit. Por, pasi ju e përbuzni dhe veten nuk e çmoni të denjë për jetën e pasosur, atëherë ne po u drejtohemi paganëve. 47 Sepse kështu na ka urdhëruar Zotëria:
    ‘Të kam caktuar të jesh dritë për paganët,
    që ta çosh shëlbimin deri në skajin e tokës.’
    48 Paganët, kur i dëgjuan këto, gëzoheshin dhe e madhëronin fjalën e Zotit dhe të gjithë ata që e ndienin veten të caktuar për jetën e pasosur, u bënë besimtarë. 49 E fjala e Zotit hapej nëpër mbarë atë krahinë.
    50 Por hebrenjtë ngacmuan disa gra në shenjë që besonin në Hyjin dhe krerët e qytetit e shkaktuan një salvim kundër Palit e Barnabës dhe i dëbuan prej vendit të tyre. 51 Ata atëherë e shkundën pluhurin e këmbëve të veta si dëshmi kundër tyre dhe shkuan për Ikon. 52 Ndërkaq nxënësit mbusheshin me gëzim dhe me Shpirt Shenjt.

LECTIO DIVINA – MEDITIMI – LUTJA.

PALI DHE BARNABA NË AZINË E VOGËL

Jemi në sinagogën e Antiokisë në Pisidia (në mes të Azisë së Vogël, d.m.th. në Turqinë e sotme perëndimore) të shtunën në mëngjes për kremtimin e Shabat-it. Publiku është më i përzier nga sa mendojmë spontanisht: për të marrë një imazh, mund të themi se ka tre rrathë koncentrikë; në qendër janë së pari, natyrisht, çifutët nga lindja; rrethi i dytë është i përbërë nga prozelitët: domethënë johebrenjtë që nga lindja, të cilët janë tërhequr nga feja hebraike deri në atë pikë sa të konvertohen dhe të pranojnë të gjitha praktikat e saj, përfshirë rrethprerjen. Luka i quan ata "të konvertuar në Judaizëm".
    Rrethi i tretë është i përbërë nga "ata që e druajnë Zotin"; Luka këtu i quan "paganë", por ata nuk janë më paganë, pasi edhe ata janë tërhequr nga feja hebraike dhe shkojnë në sinagogë të shtunën në mëngjes për shabat; prandaj ata i njohin Shkrimet Judaike. Por ata nuk shkuan deri në rrethprerjen dhe të gjitha praktikat hebraike.
    Në fillim, plani i Palit është i qartë: mezi mbërriti në qytet, ai synon të shkojë në sinagogë sa më shpejt të jetë e mundur për t'iu drejtuar vëllezërve të tij hebrenj; ai do t'u flasë atyre për Jezusin e Nazaretit; për të, kjo është qasja që është padyshim e nevojshme. Apostujt, të cilët janë të gjithë hebrenj, të mos harrohet kjo gjë, e konsiderojnë Krishtin si Mesinë që pritet nga të gjithë hebrenjtë: ata presin një përmbushje; në logjikën e tyre, një çifut që lexon Shkrimet dhe zbulon Jezusin e Nazaretit, bëhet padyshim i krishterë: prandaj Pali dhe Barnaba natyrshëm filluan duke u përpjekur të mbledhin hebrenjtë e tjerë që donin të informohen për zbulimin e planit të shëlbimit të përbushur nga Jezusi... dhe për këtë Pali synon të vizitojë sinagogat: në idenë e tij, kur i gjithë populli hebre do të konvertohet, do të bëhet i krishter, do të ndërmerret konvertimi i paganëve.
    Sepse, në sytë e Palit, ashtu si të të gjithë bashkëkohësve të tij, plani i Zotit përbëhej nga dy faza: së pari zgjedhja e popullit të zgjedhur, të cilit Zoti iu zbulua misterin e mbretërisë qiellore (kjo është ajo që quhet "zgjedhja e 'Izraelit') dhe më pas ishte ky popull i zgjedhur që do t'u shpallte shpëtimin e Perëndisë popujve të tjerë, johebrenjve; për të shprehur këtë "logjikë të zgjedhjes" në planin e Zotit, profeti Isaia tha: "Unë të kam bërë dritën e kombeve, që shpëtimi im të arrijë deri në skajet e tokës". Për më tepër, në fillim, vetë Jezusi u kishte dhënë këtë udhëzim apostujve të tij: "Mos merrni rrugën e johebrenjve... shkoni më mirë te delet e humbura të shtëpisë së Izraelit" (Mt 10,5).

NJË NDËRRIM I MADH U BË NË ANTIOKINË E PISIDISË.

Kështu, të shtunën e parë, Pali dhe Barnaba shkojnë në sinagogën e Antiokisë së Pisidisë; dhe ata marrin një pritje mjaft të favorshme; papritmas, ata mund të shpresojnë se disa do të bëhen të krishterë nga ana e tyre. Të shtunën tjetër (d.m.th. të shtunën e ardhshme) ata fillojnë të flasin përsëri në sinagogë dhe, me sa duket, shumë njerëz janë mbledhur për t'i dëgjuar; por këtë herë suksesi i tyre fillon të mërzit njerëzit me ndikim! Luka thotë: «Judenjtë, kur panë të gjithë atë shumicë populli, i kapi smira, zunë t’u kundërshtojnë me të shara fjalëve të Palit" (v. 45). Aty lind një problem i vogël fjalori, sepse Luka këtu i quan "Judenjtë" ata që i kundërvihen Palit; në realitet, ka Judenjtë që do të bëhen të krishterë (si vetë Pali), dhe Judenjtë që absolutisht do të refuzojnë ta njohin Jezusin si Mesinë (këta janë ata që Luka i quan "Jedenjtë" këtu).
    Në të kundërt, Luka vëren se "paganët" (d.m.th., ata që e druajnë Hyjin) duken të prirur më mirë. Ai thotë: "Paganët, kur i dëgjuan këto, gëzoheshin dhe e madhëronin fjalën e Zotit dhe të gjithë ata që e ndienin veten të caktuar për jetën e pasosur, u bënë besimtarë. E fjala e Zotit hapej nëpër mbarë atë krahinë!" (vv.47-48).
    Pastaj u bë një ndërrim të madh në jetën e Palit; sepse aty, në Antiokinë e Pisidisë, ai do të vendosë të modifikojë planet e tij; kështu lind problemi: nga njëra anë, vetëm disa Judenjtë pranojnë t'i ndjekin Palin dhe Barnabën, dhe shpresa për konvertimin e të gjithë popullit hebre në krishterim duhet të braktiset. Nga ana tjetër, refuzimi i shumicës së Judenjve nuk duhet të pengojë ose të vonojë shpalljen e Mesisë tek paganët. Kështu Pali kujton se Isaia kishte parashikuar tashmë se një Tepricë e vogël të Izraelit do të shpëtonte të gjithë "Popullin e zgjedhur" dhe njerëzimin mbarë. Konkretisht, Pali e kupton se është kjo Tepricë e vogël që do të marrë mbi veten misionin për të shpëtuar të gjitha kombet, që deri në atë moment ishte misioni i veçantë të popullit hebre. Pali dhe Barnaba dhe ata që duan t'i ndjekin, do të jenë kjo Tepricë e vogël.
    Kjo është pikërisht ajo që Pali dhe Barnaba thanë në Antioki: “Pali e Barnaba u thanë plot guxim: “Më së pari është dashur t’u shpallet juve fjala e Hyjit. Por, pasi ju e përbuzni dhe veten nuk e çmoni të denjë për jetën e pasosur, atëherë ne po u drejtohemi paganëve. Sepse kështu na ka urdhëruar Zotëria:
    që ta çosh shëlbimin deri në skajin e tokës’ " (vv. 46-47).
    Dhe kështu, që atëherë e tutje, ata e kthejnë energjinë e tyre misionare tek "ata që e druajnë Zotin" dhe më pas te johebrenjtë.
    Me vendosmëri, në Antiokinë e Pisidisë, sapo është bërë një pikë kthese vendimtare në jetën e të krishterëve të parë!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,834
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA E 4 E PASHKËS VITI C.

MË 11-5-2025.

PSALMI 100, 1-3.5.

2 Toka mbarë le t’i brohoritë Zotit,
    shërbejini Zotit me hare,
    dilni para tij me brohoritje!
    3 Dijeni mirë se vetëm Zoti është Hyj:
    Ai na krijoi e atij i përkasim:
    jemi populli i tij dhe delet e kullosës së tij.
    4 Hyni nëpër dyert e tija duke i dhënë lavd,
    hyni në treme të tija e këndoni himne,
    lavdërojeni e madhërojeni Emrin e tij!
    5 Sepse i mirë është Zoti,
    e amshuar dashuria e tij,
    nga breznia në brezni besnikëria e tij.

LECTIO DIVINA – MEDITII – LUTJA.

“DILNI PARA TIJ ME BROHORITJE”.

Nëse me kureshtjen t'i referohemi tekstit të Biblës tonë për këtë psalm, do të shohim se përdorimi i tij në liturgji është specifikuar, gjë që nuk ndodh për të gjithë psalme tjerë: për këtë psalm na thuhet se është kompozuar veçanërisht. për të shoqëruar një flijim falënderimi. Quhet "psalm për todah": edhe sot në hebraisht, fjala “faleminderit” përkthehet me fjalën "todah".
    Në të vërtetë, nga vargjet e para, mund të shohim se është bërë që të këndohet në një festë në Tempull! “Gëzuar...Shërbejeni...Ejani tek ai me këngë gëzimi!...". Jemi në mes të një liturgjie, kjo është e qartë! Siç gjejmë në hyrje të kishave tona libra këngësh për të gjitha llojet e rrethanave, libri i psalmeve është përmbledhur nga himnet që këndoheshin në tempullin e Jeruzalemit, pas Mërgimit në Babiloni, dhe përfshin gjithashtu psalme të ndryshme të përshtatura për lloje të ndryshme festimesh.
    Prandaj, ky psalm i veçantë u krijua për një flijim falënderimi; dhe, në Izrael, kur besimtarët falënderojnë, e bëjnë për Besëlidhjen; edhe kjo gjë është shumë e qartë. Psalmi është shumë i shkurtër, por çdo rresht evokon një ngjarje të historisë së Izraelit, të gjithë besimin e Izraelit! Pothuajse çdo fjalë që ai thotë, është një kujtim i Besëlidhjes. Nuk duhet të harrojmë kurrë se qendra e traditës së Izraelit, kujtimi që transmetohet brez pas brezi, është: “Perëndia na liroi dhe bëri një Besëlidhje me ne”; kjo fjali është qendra e besimit dhe të lutjes së këtij populli. Ose, më saktë, ajo që e bën Izraelin një popull, është ky besim i përbashkët. Zgjedhja, çlirimi, Besëlidhja, e gjithë Bibla është aty.
    “Brohoritni”: fjala që përdoret këtu është fjala që përdoret për një brohoritje të veçantë, ajo që i rezervohet mbretit të ri, në ditën e kurorëzimit të tij... Një mënyrë për të thënë: “Mbreti i vërtetë të Izraelit është vetë Zoti!”.
    "Toka mbarë le t’i brohoritë Zotit", është teksti për këngën liturgjike; por në tekstin hebraik, fjala Zoti shprehet me katër shkronja: YHVH: Izraeli është populli të cilit Hyji ia ka zbuluar EMRIN e tij. Ishte gjatë vizionit të madh të Moisiut, kur Zoti iu shfaq atij në shkurret që digjej (Eksodi 3): Moisiu zbuloi atje madhështinë e Zotit, të Gjithë-Tjetrit dhe afërsinë dhe dembshurinë e Tij për mjerimin dhe vuajtjet e Popullit gjatë robërisë së tij në Egjipt . Emri që Zoti i shpalli më pas Moisiut, thotë gjithçka: ato katër shkronjat e famshme YHVH (tetragrami), të cilat ne as nuk dimë t'i shqiptojmë, të cilat as ne nuk dimë t'i përkthejmë: ato na thonë qartë se Zoti nuk është absolutisht si ne e që mendimet e Tij nuk janë mendimet tona. Dhe në të njëjtën kohë Moisiu pati zbulimin e kësaj afërsie totale nga ana e Zotit: “Pashë, po, pashë mjerimin e popullit tim... Dëgjova britmat e tyre... Unë i di vuajtjet e tyre...”
    “Toka mbarë”: këtu flitet për misionin e Popullit të Zgjedhur për të ardhmen: Izraeli tashmë e parashikon ditën kur i gjithë njerëzimi do të arrijë të shpallë Zotin e tij! Me vendosmëri të gjitha leximet e kësaj të diele të thirrjeve, na kujtojnë se Zoti është i padurueshëm, dhe dëshiron që sa më shpejt shpëtimi i tij t'i shpallet mbarë njerëzimit... Pyetja që ndoshta mund t'i bëjmë vetes është: "A jemi edhe ne të padurueshëm si ai? Në çdo rast, është shumë e rëndësishme të theksohet se populli i Izraelit ka zbuluar se zgjedhja e tij ishte një thirrje në shërbim të të gjithëve. Në psalme, në veçanti, ne gjejmë vazhdimisht të lidhura dy temat: tema e zgjedhjes së Izraelit dhe tema e universalizimit të shpëtimit të planifikuar nga Zoti.
    "Dijeni mirë se vetëm Zoti është Hyj": me këto fjalë shpallet besimi i Izraelit: Është i ashtuquajtur “Shema Israel”: "Dëgjo, Izrael! Zoti, Hyji ynë, është një Zot i vetëm! Duaje Zotin, Hyjin tënd, me gjithë zemrën tënde, me gjithë shpirtin tënd e me gjithë fuqinë tënde!".
    "Shërbejini Zotit me hare": në kujtesën e Izraelit, Egjipti, vendi i skllavërisë së tij, do të quhet "shtëpia e skllavërisë"... Që tani e tutje, populli i zgjedhur do të mësojë të shërbej: “Shërbimi" është një gjë, është një zgjedhje që vetëm një njeri i lirë mund të bëjë. Mund të themi se periudha e Eksodit ishte për popullin hebre koha e kalimit "nga robëria në shërbim", e për pasojat nga skllavëria në lirinë e plotë.

“AI NA BËRI DHE NE JEMI TË TIJT”

"Ai na bëri dhe ne jemi të Tij": kjo formulë nuk është në radhë të parë një kujtesë e krijimit, është një kujtesë e çlirimit nga robëria në Egjipti: Izraelitët nuk harrojnë se kishin jetuar 400 vjet në skllavëri në Egjipt e që Zoti, duke i çliruar nga skllavëria, i bëri përsëri njerëz të lirë. Zoti, më eksperiencen katërdjethevjetore në shkrëtëtirë, bëri që këta skllevër të bëheshin një popull, një popull i lirë. Dhe, gjatë gjithë kalimit të Sinait, nën udhëheqjen e Moisiut, ky popull mësoi të jetonte në Besëlidhjen e propozuar nga Zoti. Aq sa shprehja “Ai na bëri dhe ne jemi të Tij” është bërë një formulë e zakonshme e Aleancës.
    Artikulli i parë i besimit të Izraelit nuk është "Unë besoj në Zotin Krijues", por "Unë besoj në Zotin çlirimtar". Bibla, siç e dimë mirë, nuk u shkrua sipas radhës në të cilën e lexojmë ne sot: Bibla nuk ka pasur fillim duke rrëfyer Krijimin e pastaj, me radhë të dytë, duke treguar historinë e jetës së Popullit të Zgjedhur, sikur të ishte një raport. Reflektimi mbi Krijimin erdhi vetëm më pas. Populli me parë ka përjetuar eksperiencën e një Hyji që në mirësinë e vet, e shikoi mjerimin e vuajtjet e tij në Egjipt dhe pati dëmshurinë për të dhe e çliroi nga çdo skllaveri. Me parë Populli i zgjedhur ka pasur eksperiencen e një Zoti Çlirimentar, dhe vetëm më vonë, duke medituar mbi historinë e vet, kuptoi se kjo punë çlirimentare nuk filloi me çlirimin nga Egjipt, por me të vërtetë që prej krijimit e botës në provaninë e Tij, kishte pasur kujdes për krijesat e veta e veçanërist për njeriun. Në Bibël, reflektimi mbi Krijimin frymëzohet nga besimi në Zotin që çliron. Kjo është ajo që e bën një nga veçoritë më të mëdha të Izraelit.
    “Ne, populli i tij”: kjo është një formulë shumë tipike për besimin hebre; në vetvete është një kujtim i Besëlidhjes; sepse Zoti, duke propozuar Besëlidhjen, kishte premtuar: “Ti do të jesh populli im dhe unë do të jem Perëndia yt”.
    “Ne, populli i tij, kopeja e tij”: ky imazh është padyshim më tregues në tokën e Izraelit sesa në rajonet tona! Tufa është pasuria e pronarit, krenaria e tij, por edhe objekti i shqetësimit dhe i gjithë kujdesit të tij. Është për nevojat e tufës që bariu nomad lëviz çadrën e tij në shkretëtirë, sipas nevojave të barit për ushqim të kafshëve; kështu Perëndia lëvizi me popullin e tij gjatë gjithë ecjes së tij në shkretëtirën e Sinait.
    “E përjetshme është dashuria e tij”: kjo frazë është gjithashtu një refren i Besëlidhjes, një refren që ne e njohim mirë, sepse gjendet në psalme të tjera. Këtu ajo shoqërohet me vargun e mëposhtëm me një formulë tjetër tradicionale: "Nga breznia në brezni besnikëria e tij”. "Dashuria dhe besnikëria" janë dy fjalë që në Biblën shkojnë shpesh së bashku: Ky bashkim është një nga mënyrat e vetme për të folur për Zotin siç Ai është, duke pasur kujdes që të mos flasim për natyrën e Tij, por për diçka tjetër, duke ndryshuar mesaxhin biblik.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,834
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA E 4 TË PASHKËS VITI C.

MË 11-5-2025.

LEXIMI I DYTË: Zb. 7, 9.14-17.

Unë Gjoni,
    9 Pastaj pashë: një shumicë të madhe që askush s’mund ta numëronte, prej çdo kombi, çdo fisi, populli dhe gjuhe! Qëndronin në këmbë para fronit dhe para Qengjit, të veshur me petka të bardha e me palma në dorë.
    10 Ata shpallnin me zë të lartë: “Shpëtimi i përket Hyjit tonë që rri në fron dhe Qengjit!”
    11 Të gjithë engjëjt që ishin në këmbë rreth fronit, rreth udhëheqësve dhe rreth katër Gjallesave, ranë përmbys dhe adhuruan Hyjin.
    12 Thoshin: “Amen! Bekim e lavdi, dije e falënderim, nder, pushtet dhe fuqi Hyjit tonë në shekuj të shekujve! Amen!”
    13 Atëherë njëri nga udhëheqësit mori fjalën dhe më pyeti: “Këta që janë të veshur me petka të bardha, kush janë dhe nga kanë ardhur?”
    14 Unë u përgjigja: “Imzot, ti e di!”
    Dhe ai më tha: “Këta janë ata që erdhën nga prova e madhe; i lanë petkat dhe i pastruan në gjakun e Qengjit.
    15 Prandaj edhe qëndrojnë para fronit të Hyjit dhe i shërbejnë ditë e natë në tempullin e tij, dhe Ai që rri në fron do t’i shtijë nën tendën e vet.
    16 Më kurrë s’do të kenë uri
    më kurrë s’do të kenë etje,
    më s’do t’i djegë dielli as rrezet e tij.
    17 Sepse Qengji që është në mes të fronit do t’i kullosë dhe do t’i çojë në burimet e ujërave të jetës. Edhe Hyji do të fshijë çdo lot nga sytë e tyre”.

TË GJITHË E KANË PARË SHPËTIMIN E PERËNDISË TONË.

Kjo turmë “që askush nuk mund ta numërojë” na sjell në mendje në mënyrë të papërmbajtshme Abrahamin. Perëndia i kishte premtuar atij një numër të panumërt pasardhësish:
    “Krejt tokën që po e sheh, do ta jap ty dhe farës sate për jetë e mot. Farën tënde do ta shtoj porsi pluhurin e tokës: ai që do të mund ta numërojë pluhurin e tokës, ai do ta numërojë edhe farën tënde. Çohu dhe bjeri tokës për së gjati dhe për së gjeri, sepse do ta jap ty” (Zn. 13, 15-17).
    Dhe pak më tej, ende në librin e Zanafillës:
    “Zoti e bëri të dalë jashtë dhe i tha: “Shikoje qiellin dhe numëroji yjet, po munde”! Dhe shtoi: “Të tillë do të jenë trashëgimtarët e tu” (Zn. 15,5);
    dhe përsëri: “Unë po ta fal bekimin tim dhe do të bëj që pasardhësit e tu të shtohen porsi yjet e qiellit, porsi rëra në bregun e detit. Ndërsa pasardhësit e tu do t’i pushtojnë dyert e armiqve të vet” (Zn. 22,17).
    Apokalipsi, i cili është libri i fundit i Biblës, na lejon të meditojmë mbi këtë plan të Perëndisë që më në fund u realizua. Ne shohim një turmë prej të gjitha kombeve, racave, popujve dhe gjuhëve: katër terma që tregojnë se në të vërtetë bëhet fjalë për të gjithë njerëzimin:
    “Sepse Zoti e shpërvoli krahun e vet të shenjtë
    para syve të mbarë popujve,
    të gjitha viset e tokës
    do ta shohin shpëtimin e Hyjit tone” (Is. 52,10).
    Ky shpëtim i Perëndisë për të cilin flet Isaia është pikërisht shtypja e çdo urie, çdo etjeje, çdo lot. Në kapitullin 49,10 të të njëjtit libër të Isaisë, lexojmë fjalë për fjalë për shpëtimin:
    “S’do të sprovojnë uri as etje,
    s’do t’i mundojë vapa as dielli,
    pse do t’u prijë Ai që ka mëshirë për ta
    dhe do t’i mrizojë ndër gurra të freskëta” (Is. 49,10). Ata nuk do të kenë as uri, as etje; era përvëluese dhe dielli nuk do t’i godasin më. Ai, plot dhembshuri, do t’i udhëheqë, do t’i çojë drejt ujërave të gjalla.
    Dhe mbi të gjitha, shpëtimi është prania e atij që është në rrënjë të lumturisë së vërtetë: Atij që është “plot dhembshuri”, thotë Isaia. Gjoni përkthen: "Ai që ulet në fron do të banojë midis tyre". Kur Shën Gjoni përdor këtë shprehje, lexuesit e tij e dinë se për çfarë po flet; Populli hebre gjithmonë e ka aspiruar këtë: që Zoti “ta ngrejë tendën e tij” midis tyre, siç thonë ata, që Zoti të banojë përfundimisht midis tyre; misteri i afërsisë, i intimitetit, i pranisë së përhershme. Rastësisht, le të vërejmë se Gjoni, në Ungjillin e tij, përdori të njëjtat terma në lidhje me Krishtin:
    “E Fjala u bë njeri
    e banoi ndër ne.
    Ne e pamë lavdinë e tij,
    atë lavdi që prej Atit i përket Birit të vetëm
    plot hir e të vërtetë” (Gj.1,14).
    Midis popullit hebre, disa kishin nderin të përjetonin në një farë mënyre një paraprirje të kësaj intimiteti, këta ishin priftërinjtë: ata i shërbenin Perëndisë ditë e natë në Tempullin e Jerusalemit, i cili ishte shenja e dukshme e pranisë së Perëndisë. Shën Gjoni këtu parashikon ditën kur i gjithë njerëzimi do të futet në këtë afërsi me Zotin: “Pashë një turmë të madhe, të cilën askush nuk mund ta numëronte... ata janë para fronit të Zotit dhe i shërbejnë atij, ditë e natë, në shenjtëroren e tij.”
    Për të përshkruar këtë turmë, Shën Gjoni përzien imazhe nga liturgjia hebraike dhe liturgjia e krishterë: kjo është ajo që e bën këtë tekst të vështirë, por edhe të pasur!

LITURGJIA, NJË PARASHIKIM I PARAJESËS.

Duke iu referuar liturgjisë hebraike, Gjoni aludon te Festa e Tabernakujve: kjo festë ishte si një kujtesë e së kaluarës ashtu edhe një parashikim i së ardhmes së premtuar nga Perëndia. Në kujtim të periudhës së shkretëtirës, periudhës kur u zbulua Aleanca e propozuar nga ky Zot i afërsisë dhe butësisë, njerëzit jetonin në tenda gjatë tetë ditëve të festës (ato u ndërtuan posaçërisht për këtë qëllim, madje edhe në qytet, dhe ndërtohen edhe sot). Sigurisht, këtu e ka marrë emrin festa. Dhe, në të njëjtën kohë, këto tetë ditë festimi shpallën të ardhmen e premtuar nga Zoti, krijimin e ri (si çdo herë që hasim numrin tetë): paraprakisht Populli i Zgjedhur festuoi triumfin e Mesisë së ardhshëm; dhe me të realizimi i planit të Zotit, domethënë lumturia për të gjithë. Midis riteve të Festës së Tabernakujve, Gjoni vuri në dukje palmat: procesionet bëheshin rreth altarit të sakrificave, në Tempullin në Jerusalem. Gjatë këtyre procesioneve, secili pjesëmarrës valëviste një buqetë (lulav) të përbërë nga disa degë, përfshirë një palmë (së cilës i shtoheshin një degë mirte, një degë shelgu dhe një lloj limoni, citroni).
    Gjatë këtyre procesioneve, njerëzit këndonin "Hosana", që do të thotë si: "Është Perëndia që jep shpëtimin" ashtu edhe: "Të lutem, Zot, na jep shpëtimin": tani, nëse do ta kishim lexuar tekstin e Apokalipsit sot në tërësi (pa ndërprerje), do të kishim lexuar: "Pashë: ja, një turmë të madhe që askush nuk mund t'i numëronte... Ata qëndronin para fronit dhe para Qengjit, të veshur me rroba të bardha, me degë palme në duar. Dhe thirrën me zë të lartë: "Shpëtimi i përket Perëndisë tonë që rri ulur në fron dhe Qengjit!"
    Një tjetër rit i Festës së Tabernakujve ishte procesioni drejt Pellgut të Siloamit në ditën e tetë dhe të fundit të festës: një procesion sillte ujë me të cilin do të spërkatte altarin. Ky rit pastrimi shpalli pastrimin përfundimtar që Zoti kishte premtuar nëpërmjet gojës së profetëve, dhe në veçanti të Zakarisë:
    "Do të ndodhë: atë ditë do të pëlcasin ujërat e gjalla në Jerusalem: gjysma e tyre do të derdhen në Detin e Lindjes e gjysma e tyre në Detin e Perëndimit: kështu do të jetë verës e dimrit!”(Zk. 14,8). Ishte gjatë Festës së Tabernakujve, pikërisht në ditën e tetë, që Jezusi tha (dhe është ende Shën Gjoni që e raporton):
    "37 Ditën e fundit, në ditën e madhe të festës, Jezusi u ngrit dhe tha me zë të lartë:
    “Kush ka etje le të vijë tek unë!
    Le të pijë kush beson në mua!
    Siç thotë Shkrimi i shenjtë:
    ‘Lumenj uji të gjallë do të rrjedhin prej barkut të tij!’“ (Gj. 7,37-38). Këtu, në jehonë, Gjoni parashikon “Qengji që qëndron në mes të Fronit do të jetë bariu i tyre për t’i udhëhequr te burimet e ujërave të jetës”.
    Nga liturgjia e krishterë, Shën Gjoni mori veshjen e bardhë të të pagëzuarit dhe gjithashtu gjakun e Qengjit: gjaku, le të kujtojmë, është shenja e jetës së dhënë; Gjoni na tregon këtu: gjithçka që Festa e Tabernakujve shpalli simbolikisht, tani është përmbushur; që nga Eksodi, populli i Zotit priste këtë pastrim përfundimtar, këtë Besëlidhje të ripërtërirë, këtë prani të përsosur të Zotit midis tyre; E pra, në Jezu Krishtin, e gjithë kjo pritje përmbushet: nëpërmjet Pagëzimit dhe Eukaristisë, njerëzimi ndan jetën e të Ngjallurit dhe kështu hyn përfundimisht në intimitetin e Zotit.
    Çfarë përfaqëson “turma e madhe” e vargut 9? Shpjegimi klasik e sheh Kishën atje. Por në fund të shekullit të parë, a përbënte Kisha një turmë të madhe njerëzish?
    Ekziston një interpretim tjetër i mundshëm: në vargjet e mëparshme (vargjet 3-8), Gjoni përshkroi një turmë të parë "shërbëtorësh të Perëndisë tonë" "ballët e të cilëve janë të shënuar me vulë": mund të mendojmë se këta janë të pagëzuarit. Pra, do të ishte Kisha.
    Turma e madhe e veshur me rroba të bardha (fustani i nusërisë) do të ishte atëherë turma e të shpëtuarve. Kjo do të ishte në përputhje me teologjinë e Shërbëtorit (krahaso katër këngët e librit të dytë të Isaisë), e cila i përshkon shkrimet e Gjonit njësoj si të tjerat. Atëherë mund të mendojmë se kjo turmë e madhe (e vargjeve 9 e në vijim) është "turma" e justifikuar nga Shërbëtori. (“I drejti, shërbëtori im, do të justifikojë shumë veta” Is. 53,11). Të krishterët e parë, të përballur me persekutim, gjetën këtu një argument për të qëndruar të vendosur: sakrifica e tyre ishte fara e shpëtimit për turmën.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,834
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA 4 E PASHKËS VITI C.

MË 11 -5- 2025.

UNGJILLI: Gj. 10, 27-30.

27 Delet e mia e dëgjojnë zërin tim;
    unë i njoh dhe ato vijnë pas meje.
    28 Unë u jap jetën e pasosur,
    kurrë nuk do të sharrojnë:
    askush nuk do t’i rrëmbejë prej dorës sime.
    29 Ati im që m’i dha,
    është më i madh se të gjithë
    dhe askush s’mund t’i rrëmbejë
    nga dora e Atit.
    30 Unë dhe Ati jemi një”.

NËSE JE KRISHTI, THUAJE!

Ne nuk mund të imagjinojmë se sa shpërthyese ishin ato pak fjali të Jezusit të raportuara këtu; çifutët reaguan shumë ashpër. Pasi po të lexojmë edhe disa rreshta, Shën Gjoni na thotë: “Hebrenjtë morën përsëri gurë për ta vrarë me gurë".
    Çfarë tha ai që ishte kaq e jashtëzakonshme? Në realitet, nuk e mori ai iniciativën e këtij fjalimi; është vetëm një përgjigje për një pyetje. Shën Gjoni na tregon se ai ishte në tempullin e Jeruzalemit, nën kolonadën që quhej "Portiku i Solomonit" dhe se hebrenjtë, të vendosur ta vënë në rrëzë të murit, formuan një rreth rreth tij dhe e pyetën: Sa kohë do të na mbash pezull? Nëse je Krishti, na e thuaj hapur”; është një lloj ultimatumi, si "po apo jo? A je ti Krishti (që do të thotë Mesia)? Na thuaje të vërtetën një herë e përghithmonë”.
    Në vend që të përgjigjet “po, unë jam Mesia", Jezusi flet për delet e tij, por është e njëjta gjë! Sepse populli i Izraelit me dëshirë e krahasoi veten me një tufë: "Dijeni mirë se vetëm Zoti është Hyj:
    Ai na krijoi e atij i përkasim:
    jemi populli i tij dhe delet e kullosës së tij" (Ps 100,3).
    Kjo është një formulë që del disa herë në psalme. Në veçanti në psalmin e kësaj të diele: tufë shumë shpesh e mposhtur keq, e keqtrajtuar ose e keqdrejtuar nga mbretërit që kishin pasuar njëri-tjetrin në fronin e Davidit... por hebrenjtë e kohës së Jezusit e dinin mirë se Mesia do të ishte një bari i vëmendshëm dhe i përkushtuar. Pra, fare natyrshëm, Jezusi për të pohuar se ai është me të vërtetë Mesia, huazon fjalorin e zakonshëm për bariun dhe delet. Dhe këtë e kuptuan shumë mirë bashkëbiseduesit e tij.
    Por Jezusi i çon ata shumë më tej; duke folur për delet e tij, ai guxon të pohojë: "Unë u jap jetën e pasosur,
    askush nuk do t’i rrëmbejë prej dorës sime" (v. 28)...
    Është një formulë shumë e guximshme: kush mund të japë jetën e përjetshme?
    Sa i përket shprehjes “askush nuk do t’i rrëmbejë prej dorës sime”, ishte e zakonshme në Besdëlidhjen e Vjetër; te Jeremia, për shembull, lexojmë:
    “Pse a nuk mund të sillem me ju si ky vorbar, o shtëpia e Izraelit? ‑ tha Zoti. Ja, ju jeni në duart e mia, o shtëpia e Izraelit, si deltina në dorën e vegsharit! (Jr 18,6).
    Po, ashtu si argjila është në dorën e poçarit, kështu besimtarët e Besilidhjes, shtëpia e Izraelit, janë në dorën e Jezusit!
    Dhe përsëri në librin e Qohelet (Predikuesit) lexojmë:
    “E njëmend, përsiata mbi të gjitha këto
    e hetova se si të drejtët e të urtët
    dhe veprat e tyre janë në dorë të Hyjit (Ko 9,1).
    Dhe në fund, në Librin e Ligjit të Përtërirë:
    “E shihni tani se jam i Vetmi,
    unë jam Zot e tjetër s’ka!
    Unë vras e unë kthej në jetë;
    unë godas e unë shëroj:
    s’shpëton kush prej dorës sime!
    am unë që shkaktoj vdekjen dhe jetën,
    nëse kam goditur, jam unë që shëroj
    dhe askush nuk më çliron nga dora ime” (Dt 32,39),
    dhe pak më tej, në të njejtin librin:
    "Me të vërtetë i do Ai popujt;
    të gjithë shenjtërit janë në dorë të tij
    e kush të shkojë te këmbët e tija
    e mëson fjalën e tij.
    Të gjithë shenjtorët janë në dorën tuaj (Dt 33,3).
    Kjo është ajo që Jezusi u referohet kundërshtarëve të tij, pasi ai menjëherë shton:

“Askush nuk do t’i rrëmbejë prej dorës sime”...
    dhe
    "Askush nuk mund t'i marrë asgjë nga dora e Atit".
    Prandaj ai bashkon qartë dy formula: "dora ime" dhe "dora e Atit" janë në të njëjtën bazë.
    Por Jezusi nuk ndalet me kaq; përkundrazi, ai këmbëngul dhe tregon, siç do të thoshim sot:
    “Unë dhe Ati jemi NJË”.
    Është edhe më e guximshme sesa të thuash “po, unë jam me të vërtetë Krishti, domethënë Mesia”:
    ai pretendon rreptësisht se është i barabartë me Perëndinë, se është vetë Zoti.
    Për bashkëbiseduesit e tij, kjo ishte intelektualisht e papranueshme. Për besimtarët hebrenjtë ishte me të vërtetë një blasfemi!

ERDHI NDËR TË VET, DHE TË TIJTË NUK E PRANUAN.

Sepse ata prisnin një Mesia që do të ishte vetëm një burrë, nuk e imagjinonin që ai mund të ishte Zot: sepse besimi në një Zot të vetëm u konfirmua me aq forcë në Izrael saqë ishte praktikisht e pamundur për judenjtë e devotshëm të besonin ndryshëm! Ata që recitonin çdo ditë “Besoj-men” e fesë së Besëlidhjes së Vjetër, e besimit hebre: "Shema Izrael", "Dëgjo Izraelin, Zoti, Perëndia ynë, është Zoti i vetëm" nuk mund të duronin të dëgjonin Jezusin të pohonte:
    "Ati dhe unë jemi NJË".
    Kjo ndoshta shpjegon pse kundërshtimi më i ashpër ndaj Jezusit erdhi nga udhëheqësit fetarë. Reagimi i tyre është i menjëhershëm; ndërsa përgatiten ta vrasin me gurë, thonë: ““Nuk duam të të vrasim me gurë
    për shkak të ndonjë vepre të mirë,
    por për shkak të blasfemisë:
    pse ti, duke qenë njeri, e bën veten Hyj” (v.33)
    Edhe një herë, Jezusi ndeshet me moskuptimin e atyre që, megjithatë, e prisnin Mesinë me entuziazëm më të madh, por, kur Mesia erdhi, nuk e kanë pranuar sepse ai nuk ishte si ata e endërronin.
    Këtu gjejmë një temë të ripërsëritur shpesh herë në meditimin e Gjonit mbi Jezusin:
    "Erdhi ndër të vetët,
    e të tijtë nuk e pranuan“ (Gj. 1,11).
    Ai erdhi në shtëpinë e tij dhe njerëzit e tij nuk e pritnin dhe nuk e pranuan. I gjithë misteri i personit të Krishtit është aty.
    E megjithatë, Jezusi nuk ka humbur gjithçka; Jezusi pësoi keqkuptim, madje edhe urrejtje, ai u persekutua, u eliminua, por disa besuan në të; i njëjti Gjon e thotë mirë në Prologun e Ungjillit:
    “ Erdhi ndër të vetët,
    e të tijtë nuk e pranuan",
    por atyre që e pranuan,
    atyre që besojnë në emrin e tij,
    u dha fuqi të bëhen fëmijë të Zotit. (Gjoni 1,11-12).
    Dhe ne e dimë mirë se është falë këtyre që shpallja e Ungjillit vazhdoi të përhapet. Nga kjo Tepricë e vogël lindin njerëzit besimtarë:
    “Delet e mia e dëgjojnë zërin tim;
    Unë i njoh ata dhe ata më ndjekin.
    Unë u jap atyre jetën e pasosur".
    Megjithë kundërshtimin që has Jezusi këtu, pavarësisht nga përfundimi tragjik tashmë i parashikueshëm, atje është padiskutim një gjuhë e fitores:
    "Askush nuk do t'i rrëmbejë ata nga dora ime"...
    "Askush nuk mund t'i rrëmbejë nga dora e Atit tim”.
    Dëgjojmë këtu një jehonë të një fjalie tjetër të Jezusit të transmetuar nga i njëjti ungjilltar:
    “Guxim, unë e kam pushtuar botën”.
    Dishepujt e Jezusit, gjatë historisë, duhet të mbështeten në këtë siguri.
    "Askush nuk mund t'i rrëmbejë nga dora e Atit".

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,834
    Postimet në Bllog
    3

F.A. JAVA E DIELA E 4 TË PASHKËS VITI C. TRE LEXIME.

PËTGATITJA E LITURGJISË.

MË 11-5-2025.

Është mirë që të mbahesh në krahë, por nga kush?

Nga shekulli i 3-të pas Krishtit e tutje (jo më parë) imazhi i Krishtit bari me një dele mbi shpatulla ose i rrethuar nga kopeja shfaqet shpesh në katakombët. Është një skenë që synon të përshkruajë besimin dhe qetësinë me të cilën besimtari kalon nëpër luginën e errët të vdekjes, i mbështetur ose i udhëhequr nga Zoti i tij.
    Por jo vetëm në çastin që largohet nga kjo botë, dishepulli ia beson veten krahëve të Bariut të tij. Kjo është vetëm e fundit, kur bëhet e qartë se të gjithë ata që gjatë jetës së tyre u paraqitën si barinj, por predikuan doktrina në kundërshtim me ato të Krishtit, në realitet ishin vetëm mercenarë, tregtarë iluzionesh. Në momentin vendimtar, ata detyrohen të deklarojnë paaftësinë e tyre për të ndihmuar.
    Dishepulli pranon të shoqërohet nga Bariu i Mirë në çdo moment të jetës së tij.
    Të lësh veten të ikësh, është një zgjedhje më pak e rehatshme nga sa duket. Presupozon guximin për t’ia besuar jetën Krishtit, pa u dorëzuar para zhgënjimit kur nuk e kupton se ku po shkon dhe ku dëshiron të të çojë. Do të thotë gjithashtu t’i rezistosh lajkave të pseudo-barinjsh që në realitet janë hajdutë dhe plaçkitës, qëllimi i vetëm i të cilëve (shpesh as i vetëdijshëm) është vetëafirmimi, ndjekja e fitimit të tyre.
    Për ta përvetësuar mesazhin, do të përsërisim:
    “Po edhe në kalofsha nëpër luginën e hijes së vdekjes, s’trembem nga e keqja
    sepse ti je me mua” (Ps. 23,4).

LEXIMI I PARË: Vap. 13,14.43-52.

14 Ata u nisën nga Perga e arritën në Antiokinë e Pisidisë. Të shtunën hynë në sinagogë dhe u ulën.
    43 Kur u shpërndanë prej sinagogës, shumë judenj dhe proselitë të përshpirtshëm shkuan pas Palit e Barnabës, të cilët i porositnin dhe i nxitnin të qëndrojnë në hirin e Hyjit.
    44 Të shtunën e ardhshme ngarendi pothuajse mbarë qyteti për të dëgjuar fjalën e Zotit. 45 Judenjtë, kur panë të gjithë atë shumicë populli, i kapi smira, zunë t’u kundërshtojnë me të shara fjalëve të Palit. 46 Atëherë Pali e Barnaba u thanë plot guxim: “Më së pari është dashur t’u shpallet juve fjala e Hyjit. Por, pasi ju e përbuzni dhe veten nuk e çmoni të denjë për jetën e pasosur, atëherë ne po u drejtohemi paganëve. 47 Sepse kështu na ka urdhëruar Zotëria:
    që ta çosh shëlbimin deri në skajin e tokës.’
    48 Paganët, kur i dëgjuan këto, gëzoheshin dhe e madhëronin fjalën e Zotit dhe të gjithë ata që e ndienin veten të caktuar për jetën e pasosur, u bënë besimtarë. 49 E fjala e Zotit hapej nëpër mbarë atë krahinë.
    50 Por hebrenjtë ngacmuan disa gra në shenjë që besonin në Hyjin dhe krerët e qytetit e shkaktuan një salvim kundër Palit e Barnabës dhe i dëbuan prej vendit të tyre. 51 Ata atëherë e shkundën pluhurin e këmbëve të veta si dëshmi kundër tyre dhe shkuan për Ikon. 52 Ndërkaq nxënësit mbusheshin me gëzim dhe me Shpirt Shenjt.

Liturgjia e Fjalës së sotme hapet me një fragment të marrë nga historia e udhëtimit të parë misionar të Palit dhe Barnabës. Këta dy apostuj mbërrijnë një të shtunë në Antioki të Pisidisë dhe, siç e kanë zakon të bëjnë, hyjnë në sinagogën e Judenjve dhe fillojnë të shpallin Lajmin e Mirë të Jezusit (v. 14). Mesazhi i tyre i bën përshtypje, i surprizon, ose më saktë, i trondit dëgjuesit, hebrenj të zjarrtë, të edukuar sipas traditave të etërve të tyre, respektues besnikë të ligjit. Ata i njohin orakujt e profetëve dhe jetojnë në pritje të Mesisë, megjithatë mbeten të hutuar dhe të habitur kur, nga goja e Palit dhe Barnabës, dëgjojnë një mesazh skandaloz: Jezusi, i dënuar nga autoritetet fetare dhe i ekzekutuar me një torturë të turpshme, është shpëtimtari i botës. Është e padëgjuar! Ata s’mund të mos mendojnë: ndoshta e kemi keqkuptuar. Për këtë arsye, të shtunën e ardhshme edhe më shumë njerëz mblidhen atje (v. 14.44).
    Gjatë gjithë javës ata reflektojnë mbi atë që kanë dëgjuar dhe arrijnë në përfundimin se ajo që thanë Pali dhe Barnaba është blasfemi, një fyerje ndaj Perëndisë. Pasi ka dhënë kaq shumë demonstrime force gjatë eksodit, Zoti tani nuk mund ta bëjë veten qesharak dhe të përçmuar në sytë e popullit duke dërguar një Mesi të mundur dhe të dënuar. Ata ndihen të detyruar të mbrojnë pastërtinë e besimit të tyre. Ata nuk janë njerëz të këqij, keqdashës, të pandershëm, ata thjesht janë të kushtëzuar nga mentaliteti i tyre fetar, nuk janë të gatshëm të vënë në dyshim siguritë e tyre, nuk e imagjinojnë as për së afërmi se Zoti mund të ketë ndonjë surprizë ose ndonjë risi në dispozicion (v. 45).
    Dy apostuj e përsërisin hapur mesazhin e tyre, pa u dekurajuar nga refuzimi ose pa u frikësuar nga kundërshtimi i njerëzve më të devotshëm. Në të vërtetë, ata shohin në këtë mungesë të besnikërisë ndaj besimit nga disa një ftesë për t'u drejtuar edhe paganëve. Kështu përmbushet profecia e Isaisë: drita dhe shpëtimi janë për të gjithë popujt dhe duhet të arrijnë "deri në skajet e tokës" (v. 46-47).
    Por jo të gjithë e mbyllin mendjen dhe zemrën. Shumë njerëz, si hebrenj ashtu edhe paganë, e dëgjojnë thirrjen e Perëndisë për konvertim dhe zgjedhin rrugën e shpëtimit. Kështu, "të gjithë ata që ishin të destinuar për jetën e përjetshme përqafuan besimin" (v. 48). Nuk është çështje paracaktimi për në qiell për disa dhe mallkimi i përjetshëm për të tjerët. Jeta e përjetshme nuk hyn kur dikush vdes, por kur ai i përmbahet besimit dhe pranon Mesinë e Perëndisë. Disa, me mirëbesim, pa e kuptuar se çfarë po humbasin, e konsiderojnë këtë besim absurd dhe e hedhin poshtë. Megjithatë, ata që e mirëpresin menjëherë, janë në jetën e përjetshme. Në fund të fundit, askush nuk do të mbetet jashtë. Autori i Veprave të Apostujve thjesht vëren se, për shkak të mekanizmave misteriozë që rregullojnë dhe kushtëzojnë lirinë e njeriut, disa arrijnë në jetë më shpejt. Të tjerët me siguri do të vijnë, edhe nëse më vonë.
    Fakti që premtimet dhe bekimet e Zotit u ofrohen edhe paganëve i shqetëson edhe më shumë hebrenjtë që janë besnikë ndaj traditave të tyre dhe, meqenëse fjalët nuk janë të mjaftueshme për të ndaluar ngjarjet, ata përdorin abuzime. Midis anëtarëve të komunitetit të tyre ka disa gra të fisnikërisë, burrat ose djemtë e të cilave janë të punësuar në pozicione kyçe në aparatin administrativ të qytetit. Ata arrijnë që të dy apostujt të largohen (v. 50).
    Episodi kujton një ngjarje identike që i ndodhi Jezusit në fillim të jetës së tij publike. Sapo filloi të predikonte në Nazaret, edhe ai u përjashtua nga sinagoga dhe madje rrezikoi të linçohej nga ata që ishin mbledhur për lutje. Bashkëfshatarët e tij besonin se ishin njerëz fetarë shembullorë, ishin të bindur se tashmë kishin kuptuar gjithçka rreth Zotit, nuk mund ta pranonin që Jezusi vinte në dyshim siguritë e tyre fetare dhe u tregonte se kishin kuptuar shumë pak nga Shkrimet e Shenjta (Lk. 4,16-29).
    Nëse Jezusi dhe apostujt u persekutuan, nuk është çudi që asnjë predikues autentik i Ungjillit nuk lihet vetëm dhe nuk has kundërshtarë.
    Pasi kujton se Pali dhe Barnaba u detyruan të shkonin në Ikoni (v. 51), pasazhi përfundon me një shënim të çuditshëm: dishepujt u mbushën me gëzim dhe me Shpirtin Shenjt (v. 52). Është e çuditshme: të ligjtë kanë fituar, dy apostujt duhet të largohen të mundur dhe të krishterët e Antiokisë së Pisidisë, në vend që të trishtohen, janë të mbushur me gëzim!
    Gëzimi mund të bashkëjetojë me lotët, me shpresat e zhgënjyera, me dhimbjen e padrejtësisë së pësuar. As të ligjtë që kundërshtojnë të vërtetën dhe luftojnë kundër atyre që shpallin Ungjillin, as të drejtët nuk do të jenë në gjendje ta përjetojnë këtë gëzim nëse nuk i çlirojnë zemrat e tyre nga pakënaqësia ndaj atyre që i përndjekin.

LEXIMI I DYTË: Zb. 7,9.14b-17.

9 Pastaj pashë: një shumicë të madhe që askush s’mund ta numëronte, prej çdo kombi, çdo fisi, populli dhe gjuhe! Qëndronin në këmbë para fronit dhe para Qengjit, të veshur me petka të bardha e me palma në dorë.
    13 Atëherë njëri nga udhëheqësit mori fjalën dhe më pyeti: “Këta që janë të veshur me petka të bardha, kush janë dhe nga kanë ardhur?”
    14 Unë u përgjigja: “Imzot, ti e di!”
    Dhe ai më tha: “Këta janë ata që erdhën nga prova e madhe; i lanë petkat dhe i pastruan në gjakun e Qengjit.
    15 Prandaj edhe qëndrojnë para fronit të Hyjit dhe i shërbejnë ditë e natë në tempullin e tij, dhe Ai që rri në fron do t’i shtijë nën tendën e vet.
    16 Më kurrë s’do të kenë uri,
    më kurrë s’do të kenë etje,
    më s’do t’i djegë dielli as rrezet e tij.
    17 Sepse Qengji që është në mes të fronit do t’i kullosë dhe do t’i çojë në burimet e ujërave të jetës. Edhe Hyji do të fshijë çdo lot nga sytë e tyre”.

Sa dhimbje, sa mundime, sa hidhërime në jetën e njeriut! Kur shohim kaq shumë njerëz të pafajshëm që vuajnë, që bien viktima të dhunës, tradhtisë, mashtrimit, kërkojmë me dëshpërim një arsye, por shpesh nuk mund ta gjejmë. Libri i Zbulesës i kushton katër kapituj këtij problemi shqetësues (Zb. 5-8). Ai thotë se, në qiej, ka një libër në të cilin një engjëll ka shënuar të gjitha vuajtjet dhe të gjitha lotët e njerëzve. Ky libër shpjegon gjithashtu pse ndodhin kaq shumë gjëra të pakuptueshme dhe absurde. Fatkeqësisht, megjithatë, libri është i mbyllur me shtatë vula që askush nuk është në gjendje t’i thyejë. Kjo është arsyeja pse burrat qajnë: ata ndihen sikur janë në mëshirën e një fati të verbër dhe nuk mund të gjejnë një shpjegim për dramat që i mundojnë.
    Pra, a nuk kemi shpresë për të gjetur ndonjë kuptim në historinë botërore? A do të mbetet i mbyllur përgjithmonë libri që përmban përgjigjen për ankthin tonë, për pyetjet tona më të thella? Shikuesi i Apokalipsit i fton të gjithë t’i japin fund të qarit: Qengji – thotë ai – do ta hapë librin dhe do t’i thyejë vulat e tij një nga një, domethënë do të zbulojë të gjitha enigmat e ekzistencës sonë.
    Pasazhi i sotëm tregon se çfarë ndodh pas hapjes së vulës së gjashtë: shfaqet një turmë e madhe që askush nuk mund ta numërojë, njerëz të çdo race, gjuhe, populli dhe kombi. Të gjithë qëndrojnë përpara fronit të Qengjit, të veshur me rroba të bardha dhe me degë palme në duar (v. 9). Fustani i bardhë është simbol i gëzimit dhe pafajësisë, pëllëmbët janë shenjë e fitores.
    Kush janë këta njerëz? Ata janë ata që në këtë botë kanë duruar mundime dhe përndjekje dhe kanë dhënë jetën e tyre për vëllezërit e tyre, ashtu siç bëri Qengji. Njerëzit i kanë konsideruar ata dështakë, por për Perëndinë ata janë fitues (v. 14). Ata “nuk do të kenë më uri, as etje, as dielli nuk do t’i godasë më, as ndonjë vapë, sepse Qengji… do të jetë bariu i tyre… dhe Perëndia do të thajë çdo lot nga sytë e tyre” (V. 16-17).
    Në këto vargje të fundit ka një imazh të çuditshëm: “Qengji do të jetë bariu i tyre”. Si mund të jetë një qengj edhe bari? E megjithatë, është pikërisht kështu: Jezusi u bë bari, udhërrëfyes, sepse, si qengj, u flijua, dha jetën e tij nga dashuria.
    Kjo faqe është shkruar për të inkurajuar të krishterët e persekutuar që të këmbëngulin me durim dhe vendosmëri. Ajo që i ndodhi Jezusit, Qengjit, po realizohet tek ata. Nëse e ndjekin atë siç ndjek dikush një bari, do të ndajnë të njëjtën fitore me të.

UNGJILLI: Gj. 10,27-30.

29 Ati im që m’i dha,
    nga dora e Atit.

Toka e Izraelit është kryesisht malore dhe përdoret për blegtori. Abeli, Abrahami, Jakobi, Moisiu, Davidi ishin barinj të kopeve. Prandaj, nuk duhet të jetë çudi që imazhe të jetës baritore shfaqen shpesh në Bibël. Zoti quhet “bariu i Izraelit”: ai e udhëheq popullin e tij si një kope, e trajton me dashuri dhe kujdes, e drejton drejt kullotave të bollshme dhe burimeve të ujit të freskët:
    “Zoti është bariu im,
    asgjë nuk më mungon” (Ps. 23,1);
    “ Dëgjo ti, o Bariu i Izraelit,
    ti që i prin Jozefit si grigjës,
    ti, që rri në fron mbi kerubinë, shkëlqe
    para Efraimit, Beniaminit e Manseut:
    zgjoje pushtetin tënd dhe eja në ndihmë
    për të na shpëtuar!” (Ps. 80,2-3).
    Mesia shpallet gjithashtu nga profetët si një bari që do të kullosë Izraelin:
    “1 “Vaj për barinjtë që e lënë të sharrojë dhe e shpërndajnë grigjën e kullotës sime” ‑ thotë Zoti. 2 Për këtë arsye kështu thotë Zoti, Hyji i Izraelit, për barinjtë që e kullotin popullin tim: Ju e humbët grigjën time; i shpërndatë delet e mia e nuk u kujdesuat për to. Ja, pra, unë vetë do të merrem me ju: do ta ndëshkoj sjelljen tuaj të keqe! ‑ është fjala e Zotit! 3 Po, unë vetë do ta bashkoj tepricën e grigjës sime nga të gjitha vendet, ku i pata flakur e do t’i kthej në kullotat e tyre: do të sillen mbarë e do të shumohen. 4 Unë vetë do t’u caktoj barinj që do t’i kullotin; më s’do të kenë frikë as nuk do të tremben, asnjë kokërr nuk do të mungojë ‑ është fjala e Zotit.
    5 “Ja, po vijnë ditët
    ‑ është fjala e Zotit ‑
    kur do t’ia ngre Davidit pinjollin e drejtë;
    që do të mbretërojë si mbret i vërtetë
    dhe do të jetë i urtë
    e do të ushtrojë në vend
    të drejtën e drejtësinë.
    6 Ndër ato ditë Juda do shpëtojë
    e Izraeli do të jetojë në paqe.
    Ja emri me të cilin do ta quajnë:
    “Zotynë ‑ drejtësia ‑ jonë”! (Jer. 23,1-6; Ez. 34).
    Jezusi i referohet këtij imazhi kur një ditë, duke zbritur nga varka, sheh një turmë të madhe të mbledhur në këmbë për të dëgjuar një fjalë shprese prej tij. Marku thotë:
    “Kur Jezusi doli nga barka, pa një turmë të madhe të popullit, iu dhimsën, sepse ishin porsi ‘delet pa bari’, e filloi t’u mësojë shumë gjëra” (Mk. 6,34). .
    Në Ungjillin e Gjonit, Jezusi e paraqet veten si bariu i pritur, si ai që do t'i udhëheqë njerëzit përgjatë rrugës së drejtësisë dhe besnikërisë ndaj Zotit:
    “Unë jam Bariu i mirë.
    Bariu i mirë e jep jetën e vet për delet...
    Unë jam Bariu i mirë:
    i njoh të miat
    dhe ato më njohin mua.
    Sikurse Ati më njeh mua
    dhe unë e njoh Atin
    edhe jetën e jap për delet” (Gj.10,11.14-15). .
    E diela e katërt e Pashkëve quhet e Diela e Bariut të Mirë, sepse çdo vit në të liturgjia propozon një fragment nga kapitulli 10 i Gjonit, në të cilin Jezusi e paraqet veten si bariu i vërtetë. Katër vargjet që lexojmë në Ungjill sot janë marrë nga pjesa e fundit e fjalimit të Jezusit dhe kanë për qëllim të na ndihmojnë të thellohemi në kuptimin e këtij imazhi biblik.
    Le të fillojmë me një sqarim: kur flasim për Jezusin, bariun e mirë, imazhi i parë që na vjen ndërmend është ai i Mjeshtrit që mban një dele mbi supe ose në krahë. Është e vërtetë: Jezusi është një bari i mirë edhe në kuptimin që ai shkon në kërkim të deles së humbur, por kjo është një riprodhim i shëmbëlltyrës që gjendet në Ungjillin e Lukës (Lk. 15,4-8). Bariu i mirë për të cilin flitet në Ungjillin e Gjonit nuk ka të bëjë fare me këtë imazh të ëmbël dhe të butë. Jezusi nuk e paraqet veten si dikush që i përkëdhel me dashuri delet e plagosura, por si një njeri i ashpër, i fortë dhe i vendosur që lufton kundër banditëve dhe kafshëve të egra, si Davidi që ndoqi luanin dhe ariun që po vidhnin një dele nga kopeja e tij, i goditi dhe ua rrëmbeu prenë nga goja (1 Sam. 17,34-35: “Por Davidi i tha Saulit: “Shërbëtori yt ruante grigjën e të atit dhe ndërkohë vinte luani ose ariu e prej grigjës merrte dashin. Unë i ndiqja, i rrahja dhe ua nxirrja nga goja. Ata suleshin mbi mua e unë i kapja për turinjsh, ua përdridhja arrçin e i mbytja”). Jezusi është një bari i mirë sepse nuk ka frikë të luftojë deri në atë pikë sa të japë jetën e tij për kopenë që e do (Gj. 10,11: “Unë jam Bariu i mirë.Bariu i mirë e jep jetën e vet për delet”).
    Deklarata e parë që ai bën është shumë e fortë:
    “Unë u jap jetën e pasosur,
    askush nuk do t’i rrëmbejë prej dorës sime” (v. 28).
    Shpëtimi i tyre nuk garantohet nga bindja e tyre, nga besnikëria e tyre, por nga iniciativa e tij, nga guximi i tij, nga dashuria e tij e lirë dhe pa kushte. Ky është njoftimi i madh! Ky është lajmi i mirë që vjen nga Pashkët dhe që i krishteri duhet t'ia komunikojë çdo njeriu. Edhe atyre që kanë bërë një gabim në jetë, ai duhet t'u sigurojë: mjerimet tuaja, mangësitë tuaja, zgjedhjet tuaja të vdekjes nuk do të jenë në gjendje ta mposhtin dashurinë e Krishtit.
    Imazhi i dytë, ai i deleve, duhet të sqarohet sepse mund të shkaktojë njëfarë shqetësimi. Kush e përbën kopenë që ndjek "bariun e mirë"? Ndoshta dikush do të përgjigjej spontanisht: nga laikët që pranojnë me bindje dhe i vënë në praktikë të gjitha dispozitat e dhëna nga kleri. Prandaj, barinjtë do të ishin hierarkitë kishtare, ndërsa delet do të ishin besimtarët e thjeshtë.
    Le të jemi të qartë: i vetmi bari është Krishti dhe ai është i tillë sepse - siç theksuam në leximin e dytë - ai është Qengji që sakrifikoi jetën e tij. Delet e tij janë të gjithë ata që kanë guximin ta ndjekin atë në këtë dhuratë jete. Prandaj, bariu është një Qengj që ndan në gjithçka fatin e kopesë.
    Ekziston një keqkuptim tjetër që duhet zgjidhur, ai i identifikimit të vetes me kopenë e Krishtit. Ka zona gri në Kishë që përjashtojnë veten nga Mbretëria e Perëndisë sepse mëkati lulëzon në to, ndërsa ka kufij të mëdhenj, përtej kufijve të Kishës, që bien brenda Mbretërisë së Perëndisë sepse Shpirti është në veprim atje. Veprimi i Shpirtit manifestohet në impulsin për të dhënë jetën për vëllain e vet: "Ne e njohëm dashurinë që Hyji ka kundrejt nesh dhe i besuam asaj. Hyji është Dashuri, dhe, kush mbetet në dashuri, mbetet në Hyjin dhe Hyji mbetet në të" (1 Gj. 4,16).
    Edhe ata që, edhe pa e njohur Krishtin, sakrifikojnë veten për të varfrit, praktikojnë drejtësinë, vëllazërinë, ndarjen e të mirave, mikpritjen, besnikërinë, sinqeritetin, refuzimin e dhunës, faljen e armiqve dhe angazhimin për paqen mund të jenë dishepuj të bariut të mirë. Kjo duhet t’i bëjë shumë të krishterë të kujdesshëm, të cilët kënaqen me vetëkënaqësi që në fund të fundit mund të zbulohet si iluzione tragjike. Bariu një ditë, në mënyrë të papritur, mund t’u thotë më shumë se një personi: “‘Unë nuk di nga jeni [ju]! M’u hiqnu sysh të gjithë ju që bëni paudhësi!’” (Lk. 13,27).
    Shfaqja e sigurisë, mosbesimi i paramenduar ndaj anëtarëve të feve të tjera dhe paragjykimet ndaj jobesimtarëve janë ende po aq të rrënjosura thellë dhe të dëmshme sa irenizmi i rremë.
    Si bëhet dikush anëtar i kopesë që ndjek Jezusin? Çfarë u ndodh deleve që i janë besnike atij? Ungjilli i sotëm thotë se nuk jemi ne që marrim iniciativën për ta ndjekur atë, është ai që thërret: "Delet e mia e dëgjojnë zërin tim dhe unë i njoh dhe ato më ndjekin" (v. 27).
    Dishepujt e Jezusit jetojnë në këtë botë, jetojnë midis njerëzve. Ata dëgjojnë shumë thirrje dhe gjithashtu marrin mesazhe mashtruese. Ka shumë që paraqiten si barinj, të cilët premtojnë jetë, mirëqenie, lumturi dhe na ftojnë t'i ndjekim. Është e lehtë të mashtrohemi nga sharlatanët. Si mund ta njohim midis kaq shumë zërave, atë të Bariut të vërtetë? Është e nevojshme t'i mësojmë veshët tanë me të. Kushdo që dëgjon një person vetëm për pesë minuta dhe pastaj nuk e dëgjon përsëri për një vit, vështirë se do të jetë në gjendje ta dallojë zërin e tij në një turmë. Kushdo që e dëgjon Ungjillin vetëm një herë në vit nuk mëson ta njohë zërin e Zotit që flet.
    Nuk është e lehtë t’i besosh Jezusit sepse ai nuk premton suksese, triumfe, fitore, siç bëjnë të gjithë barinjtë e tjerë. Ai kërkon dhuratën e vetes, kërkon heqjen dorë nga ndjekja e fitimit personal, kërkon sakrificën e jetës. E megjithatë – na siguron ai – kjo është e vetmja rrugë që të çon në jetën e përjetshme (v. 28-29). Nuk ka shtigje të shkurtra; kushdo që tregon shtigje të tjera po mashtron dhe të çon në vdekje.
    Pasazhi përfundon me fjalët e Jezusit: “Unë dhe Ati jemi një” (v. 30). Kjo frazë disi abstrakte tregon rrugën që duhet ndjekur për të arritur unitetin me Zotin: është e nevojshme të bëhesh “një” me Krishtin. Kjo do të thotë se duhet të arrish një unitet mendimesh, qëllimesh dhe veprimesh me të.
    Kjo deklaratë na bën të reflektojmë mbi shërbesën e atyre që janë të thirrur për të “kullotur” kopenë e Krishtit. Ndonjëherë në bashkësinë e krishterë vërejmë njëfarë tensioni midis atyre që, me terma jo shumë të saktë, quhen: kler dhe laikë. Disa pohojnë se këta të fundit duhet të qëndrojnë të bashkuar me “barinjtë” e tyre; të tjerë thonë se janë këta që duhet të qëndrojnë të bashkuar me popullin e Perëndisë. Ndoshta është më e saktë të mendojmë se të gjithë njerëzit e Perëndisë, laikë dhe klerikë, duhet të ndjekin së bashku bariun e vetëm që është Jezusi dhe të bëhen, me të, “një” me Atin.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,834
    Postimet në Bllog
    3

F.A. E DIELA E 4 TË PASHKËS VITI C. UNGJILLI.

PËRGATITJA E LITURGJISË.

MË 11-5-2025.

UNGJILLI: Gj. 10,27-30.

29 Ati im që m’i dha,
    nga dora e Atit.

Çdo vit, në dielën e katërt të Pashkëve, na ofrohet një fragment nga kapitulli 10 i Ungjillit sipas Gjonit, në të cilin Jezusi e paraqet veten si "Bariu i bukur".
    Vini re, ai nuk thotë Unë jam Bariu i mirë, por Unë jam Bariu i bukur, në greqisht "ho poimen, ho kalos", prandaj ai nuk flet për mirësi, por për bukuri.
    Nëse kërkoni bukuri, thotë Jezusi, nuk mund të mos bini në dashuri me mua dhe nëse doni të bëheni një person i bukur, më ndiqni mua dhe jo barinj të shëmtuar, sepse bëheni të shëmtuar si ata... kini kujdes, sepse edhe ju mund të magjepseni, admiroheni, josheni nga barinj të shëmtuar, por nëse i ndiqni ata, bëheni si ata.
    Çfarë u ndodh atyre që zgjedhin të ndjekin Bariun e bukur?
    Është pikërisht kësaj pyetjeje që Jezusi i përgjigjet në Ungjillin e sotëm, por për të kuptuar fjalët e tij duhet t'i vendosim ato në kontekstin në të cilin i shqiptoi.
    Ai është në Tempull, po ecën nën portikun e Solomonit ndërsa në Jerusalem po festojnë festën e kushtimit të Tempullit, në hebraisht festën e Hanukkah. Çfarë kishte ndodhur?
    Në shekullin e 2-të para Krishtit, Tempulli ishte përdhosur nga Seleucidët; Seleucidët ishin mbretërit që kishin trashëguar të gjithë pjesën lindore të perandorisë së madhe të Aleksandrit të Madh, prandaj ata qeverisnin edhe Sirinë dhe Palestinën.
    Ata ishin përpjekur të fusnin paganizmin në Jerusalem dhe të parandalonin praktikimin e Tevratit, por projekti i tyre kishte dështuar sepse populli ishte rebeluar dhe në vitin 165 para Krishtit Seleucidët ishin dëbuar nga revolta e vëllezërve Makabe.
    Dhe çfarë kishin bërë pasi kishin fituar dhe kishin marrë pushtetin?
    Ata e kishin rishenjtëruar Tempullin që ishte përdhosur, për këtë ata e kishin rindezur llambën e shenjtë për 8 ditë.
    Kjo është arsyeja pse, në kohën e Jezusit, si dhe sot, gjatë 8 ditëve të festës së Hanukkah, dritat e shandanit me nëntë degë shkëlqejnë në të gjithë qytetin, është një festival dritash, pak si gjatë kohës së Krishtlindjes tonë.
    Është në këtë kontekst që udhëheqësit e popullit i afrohen Jezusit, i cili po ecte në Tempull, dhe e pyesin:
    “Deri kur do të na mbash pezull? Nëse je Mesia, na e thuaj haptas!”
    Jezusi iu përgjigj: “Ju thashë e ju nuk më besoni.
    Veprat që unë bëj në Emër të Atit tim,
    ato bëjnë dëshmi për mua” (v. 23-25).
    Pyetja është delikate dhe dashakeqe sepse festa përkujton çlirimin e Izraelit nga paganët dhe ajo që këta udhëheqës të popullit duan, është çlirimi i Izraelit nga pushteti romak: ata presin ardhjen e birit të Davidit të premtuar nga profetët, presin luanin e fisit të Judës për të cilin foli Jakobi, presin Mesinë që do të merrte pushtetin dhe do të vendoste sundimin e Izraelit mbi të gjithë popujt e botës.
    Kjo nuk është mbretëria e Perëndisë që Jezusi erdhi të ndërtonte dhe në fakt Ai nuk i përgjigjet pyetjes së tyre sepse Ai nuk ka të bëjë fare me Mesinë që ata kanë në mendje, kështu që Ai e ndërpret papritur bisedën dhe u thotë atyre:
    “Ju nuk i përkisni kopesë sime, nuk keni asnjë lidhje fare me mua”
    … dhe pak më parë i kishte quajtur edhe hajdutë, banditë, mercenarë, ujqër… ja ku janë barinjtë e shëmtuar që nuk e kanë kuptuar logjikën e re që Jezusi dëshiron të fusë në botë.
    Ata vazhdojnë të arsyetojnë sipas kritereve të botës së vjetër, të njëjtat kritere si gjithmonë: në botën e vjetër njerëzit rregullohen sipas marrëdhënieve të pushtetit, duhet të konkurrojnë, të luftojnë për të mbizotëruar, për të dominuar dhe nëse nuk luftojnë, shkatërrohen.
    Kjo është logjika që krijon bota e ujqërve dhe Jezusi erdhi pikërisht për t'i dhënë fund logjikës së botës së vjetër dhe për të lindur një njerëzim të ri, jo më të përbërë nga bisha që luftojnë, por nga qengja, domethënë nga njerëz që duan.
    Ja ku është bariu me bukuri të pashoqe, Qengji që është i aftë të dojë edhe ata që i marrin jetën.
    "Ky Qengj - thotë Libri i Zbulesës në kapitullin 7 - është në qendër të planit të Zotit".
    Kur vendosi të krijonte botën, Zoti mendoi për Qengjin, për Birin që do të dërgonte në botë, për atë në fytyrën e të cilit shkëlqen gjithë bukuria e Zotit që është dashuri dhe vetëm dashuri.
    Zgjedhja e këtij Qengji si bari do të thotë të pranosh propozimin e tij për një njeri të ri, të bëhesh qengj si Ai, në fakt vargu i Apokalipsit që po citoja vazhdon:
    "Qengji është bariu i tyre dhe ky qengj do t'i çojë ata te burimet e ujërave të jetës".
    Ata që ndjekin barinj të tjerë, barinjtë e shëmtuar, çohen drejt humnerës së vdekjes.
    Le të dëgjojmë tani se çfarë u ndodh atyre që ndjekin Qengjin:
    “Delet e mia e dëgjojnë zërin tim;
    unë i njoh dhe ato vijnë pas meje” (v. 27).
    Marrëdhënia midis Bariut të Mirë dhe qengjave që e ndjekin, atë paraqitet nga Jezusi me tre folje:
    - qengjat "dëgjojnë" zërin e tij,
    - Ai i "njeh" ata
    - Dhe qengjat "e ndjekin" atë.

Le t'i shqyrtojmë këto tre folje.
    E para: "dëgjojnë zërin e tij".
    Të dëgjuarit është një folje e rëndësishme në traditën fetare të Izraelit, duke pasur parasysh se shfaqet 1.159 herë në Besëlidhjen e Vjetër dhe 445 herë në Besëlidhjen e Re.
    "Dëgjo, Izrael!" është mënyra e sinqertë me të cilën Zoti i drejtohet popullit të tij sepse dëshiron që ata të jetojnë, të jenë të lumtur dhe për këtë arsye ai rekomandon: “Më dëgjoni, më dëgjoni, më vini veshin, bëni atë që ju them”.
    Dhe vërejmë se Zoti nuk imponon… ai kërkon të dëgjohet, të përmbahet, të adërohet në Fjalën e tij.
    Ndryshe nga perënditë pagane, Perëndia i Izraelit nuk ia zbulon veten popullit të tij duke e bërë veten të dukshëm, ai nuk e tregon fytyrën e tij, nuk ka shfaqje, Perëndia i Izraelit vetëm e lë zërin e tij të dëgjohet, është me zërin e tij që ai e udhëheq popullin e tij.
    Në kapitullin 4 të Ligjit të Përtërirë, Moisiu u thotë popullit:
    "Në Sinai, ju dëgjuat Fjalët e tij, nuk patë asnjë formë, kishte vetëm një zë".
    Ja ku është Izraeli, i cili nuk bën kurrë imazhe të Perëndisë, është populli që e dëgjon Zotin dhe të dëgjosh do të thotë ta vësh Fjalën e tij në praktikë.
    Është interesante se, që kur ishte fëmijë, izraeliti i devotshëm, kur recitonte lutjen më të shenjtë, Shema Israel, dy herë në ditë, i mbulonte sytë... për çfarë arsyeje?
    Meqenëse ai nuk duhet të shpërqendrohet nga vizionet, e gjithë vëmendja e izraelitit të devotshëm është e përqendruar në dëgjimin e zërit të Zotit dhe Jezusi u rrit në këtë traditë fetare, ai u edukua në spiritualitetin e të dëgjuarit.
    Kjo është arsyeja pse ai paraqet si karakteristikë të parë të qengjave që e ndjekin duke dëgjuar: ata dëgjojnë zërin e tij dhe ky zë nuk dëgjohet vetëm kur ai flet, kur mban fjalime, kur tregon shëmbëlltyra, Qengji flet me jetën e tij, ta dëgjosh atë do të thotë ta mbash shikimin gjithmonë të fiksuar tek ai, të jesh si ai... qengja në një botë ujqërsh.
    Folja e dytë: "Ai i njeh ata".
    Të dish... nuk është vetëm çështje njohurie intelektuale.
    Në Bibël folja të dish, "yaddà" në hebraisht, përdoret për të treguar bashkësinë e jetës, është përfshirja e dashurisë së dhëndrit dhe nuses që ndajnë të gjithë jetën e tyre, kanë të njëjtat qëllime, kultivojnë të njëjtat ëndrra, zbatojnë të njëjtat projekte dhe takimi bashkëshortor, në Bibël quhet njohuri sepse në të, ndryshe nga ajo që ndodh në botën shtazore, ka shkëmbimin e dashurisë, dhuratën e vetes ndaj tjetrit, është komunikim. Folja yaddà nuk përdoret kurrë për seksualitetin shtazor në Bibël sepse aty nuk ka njohuri, ka instinkt dhe kaq, në fakt takimi seksual është vërtet njerëzor vetëm kur është komunikim dashurie, zbulimi, njohurie të ndërsjellë.
    Epo, Jezusi e përdor këtë folje për të ditur, ai përdor imazhin martesor për të përcaktuar bashkësinë e plotë të jetës që është vendosur midis Tij, Qengjit, dhe atyre që i japin Atij bashkimin e tyre, që bëhen qengja si Ai; është harmonia e plotë e mendimeve dhe qëllimeve që është vendosur midis të dashuruarve, prandaj ndonjëherë mendoj: por si mund të jetë dikush besimtar dhe jo praktikues?
    Ose është i dashuruar me bukurinë e Krishtit apo jo.

Folja e tretë: ata që janë bërë qengjat e mi "më ndiqni".
    Të ndjekësh Atë do të thotë të bësh zgjedhjen për të qenë qengja si Ai.
    Dhe ku po shkon Ai?
    Vetëm duke shfletuar Ungjillin, ne menjëherë e kuptojmë drejtimin e udhëtimit të tij: Ai gjithmonë shkon aty ku ka dikush që ka nevojë për Të.
    Kush është ai që e ndjek atë?
    Është ai që është i gatshëm ta vërë jetën e tij në shërbim të vëllait të tij në çdo moment.
    Nëse nuk e jep jetën për dashuri, nuk je qengj, nuk i përket kopesë së Bariut të Mirë.
    Dhe tani premtimi për ata që i përkasin kopesë së tij. Le të dëgjojmë:
    “Unë u jap jetën e pasosur (e ppërjetshme),
    askush nuk do t’i rrëmbejë prej dorës sime” (v. 28).
    Edhe këtu kemi tre folje që tani do t'i shqyrtojmë.
    E para: "u jap jetën".
    Ekziston një dhuratë që Bariu u jep qengjave që e ndjekin atë: "Unë u jap atyre jetën e pasosur”.
    Në greqisht ka dy terma që do të thonë jetë:
    ekziston "bios", jetë biologjike, ajo që vjen nga toka dhe kthehet në tokë, ajo që është e përbashkët për bimët, kafshët dhe njeriun. Qohelet me të drejtë thotë:
    "Fati i kafshëve dhe i njeriut është i njëjtë, ata kanë një jetë që vjen nga toka dhe mund të kthehet vetëm në pluhurin e tokës".
    Ja dhurata e madhe që i jepet njerëzimit: "jeta e përjetshme" dhe ky mbiemër "i përjetshëm", më shumë sesa tregon kohëzgjatjen e asaj jete, tregon origjinën e asaj jete: është jeta e të Përjetshmit, jeta që nuk vjen nga toka, por vjen nga qielli, vjen nga Zoti që jep jetën e tij në planin e tij të dashurisë.
    Që nga krijimi i botës, Zoti kishte planifikuar të na përfshinte përjetësisht në një marrëdhënie dashurie me Të.
    Perënditë pagane, le të kujtojmë, ishin xhelozë, donin të mbanin gëzimin dhe jetën për vete; le të kujtojmë mitin e Prometeut i cili donte të sillte zjarrin dhe mençurinë e Athinës në tokë, prandaj shkencën dhe teknologjinë për të mirën e njerëzve... ai u lidh me zinxhir nga perënditë në një shkëmb dhe një korb ia kafshoi mëlçinë.
    Zoti biblik krijoi njeriun sepse Ai donte ta përfshinte përjetësisht në një marrëdhënie dashurie dhe jete me Të.
    Dhe kjo dhuratë nuk është një çmim që jepet në fund të jetës biologjike, ajo jepet sot, është një realitet i tashëm, kështu që kemi dy jetë: atë biologjike që është shumë e çmuar sepse gjatë këtyre viteve në të cilat zgjat jeta jonë biologjike, ajo rritet dhe zhvillohet në ne përmes dashurisë, jetës së të Përjetshmit sepse jeta e të Përjetshmit është dashuri dhe vetëm dashuri.
    Folja e dytë: ai Unë u jap jetën e pasosur, kurrë nuk do të sharrojnë:
    askush nuk do t’i rrëmbejë prej dorës sime.në asnjë mënyrë gjatë shekujve, ata që janë qengjat e tij janë të tijtë për përjetësi. I dashuruari nuk mund ta braktisë personin që do...
    Le të kujtojmë lutjen e mrekullueshme të psalmistit, Psalmin 16: autori i tij është i moshuar, kupton se jeta e tij është gati të mbarojë, është i dashuruar me Zotin, e ka jetuar tërë jetën e tij në marrëdhënie dashurie me Të, tani sheh se është i destinuar për Sheol: jetoi para Pashkëve, para Jezusit të Nazaretit, por kuptoi një gjë: të dashuruarit nuk mund të jenë pa njëri-tjetrin dhe pastaj i thotë Zotit: " S’do të ma lësh shpirtin në Nëntokë,
    as s’do të lejosh që Shenjti yt të kalbet në dhe.Ti do të ma tregosh udhën e jetës,
    gëzimin e plotë para fytyrës sate,
    kënaqjen e amshueshme në të djathtën tënde” (Ps.16,10-11).
    Nuk mund të jem pa ty, tani jam gati të hyj në Sheol, por nëse ti je vërtet i dashuruari, nuk mund të jesh pa mua - në fakt, në fund të Psalmit, thotë ai - nuk mund ta lësh të dashurin tënd":
    “S’do të ma lësh shpirtin në Nëntokë,
    as s’do të lejosh që Shenjti yt të kalbet në dhe.
    Ti do të ma tregosh udhën e jetës,
    gëzimin e plotë para fytyrës sate,
    kënaqjen e amshueshme në të djathtën tënde” (Ps.16,10-11).

Për fat të keq, përkthimi thotë "Shenjti yt", por teksti hebraik thotë "hazid ha" që do të thotë "i dashuri yt", nuk mund ta lësh në varr.
    Ishte një arsyetim që nuk filloi nga pavdekësia e shpirtit, por nga një marrëdhënie dashurie me Zotin.
    Ja… ka një histori, thotë Jezusi, që humbet, që do të fshihet, që nuk do të lërë gjurmë, është ajo e atyre që nuk jetuan si qengja, por si ujq, duke konkurruar për përparësinë në këtë botë, duke harruar së Jezusi tha:
    “E njëmend, çka i vlen njeriut të fitojë mbarë botën, nëse e humb jetën e vet. Çka mund të japë njeriu si këmbim për jetën e vet?” (Mk. 8,36-37) . Vetëm ata që janë qengja, ata që ndërtojnë dashurinë, i përkasin historisë së Zotit, asaj historie që do të mbetet përgjithmonë.
    Kjo është ajo që Jezusi u thotë qengjave të tij, mos kini frikë të jepni jetën tuaj sepse asnjë copëz e dashurisë suaj nuk do të humbasë.
    Folja e tretë: askush nuk do t’i rrëmbejë qengjat e mi nga dora ime.
    Le të marrim parasysh se derisa jeta e përjetshme, “zoe aionion”, që na është dhënë, të mos jetë shfaqur në plotësi, ajo do të jetë gjithmonë e nënshtruar ndaj rreziqeve të hajdutëve dhe banditëve, ka shumë përreth; ne gjithashtu mund të humbasim kontaktin me zërin e Bariut të Mirë dhe në momente të caktuara madje ta humbasim nga sytë, por Ai nuk na humb nga sytë, askush nuk mund të na rrëmbejë nga dora e tij. Ja bukuria e kësaj sigurie të fatit tonë përfundimtar, për t’u mirëpritur përgjithmonë në krahët e Zotit.
    Mund të ketë mjerime morale, mangësi, zgjedhje të pafat në jetën tonë, ato kurrë nuk do të jenë më të forta se dashuria e Krishtit.
    Le të marrim parasysh brishtësinë tonë, por të mos harrojmë kurrë atë që thotë Gjoni në Letrën e tij të parë:
    “Dhe do ta qetësojmë zemrën tonë para Tij, në qoftë se ajo na qorton për ndonjë gjë. Sepse Hyji është më i madh se zemra jonë dhe njeh gjithçka. Fort të dashur! Nëse zemra nuk na padit, mund të shkojmë me guxim te Hyji dhe çkado që kërkojmë, prej Tij e marrim, sepse i mbajmë urdhërimet e tij dhe bëjmë çka Atij i pëlqen” (1 Gj. 3,19-22).
    Nëse ia kemi dhënë lidhjen tonë këtij bariu, jemi të sigurt.
    Dhe tani Jezusi thotë se ky plan dashurie që Ai po e çon në përfundim është ai që Ai dëshiron.
    Le të dëgjojmë:
    “Ati im që m’i dha,
    nga dora e Atit” (v. 29).
    "Vullneti i vendosur i Atit - thuhet në Letrën e parë drejtuar Timoteut - është që të gjithë njerëzit të shpëtohen" dhe ky është gjithashtu vullneti i Jezusit sepse, siç kemi dëgjuar, Ai tha: "Unë dhe Ati jemi një".
    Në Ungjij, fjala Atë shfaqet 185 herë në lidhje me Zotin, dhe e gjejmë këtë titull praktikisht gjithmonë dhe vetëm në buzët e Jezusit, me një përjashtim kur, gjatë Darkës së Fundit, Filipi e pyet Jezusin:
    "Por na e trego Atin dhe na mjafton"
    dhe Jezusi i përgjigjet:
    "Filip, kushdo që më sheh mua sheh Atin".
    Izraelitët ngurronin ta quanin Zotin Atë: ata tashmë kishin një atë, Abrahamin; Megjithatë, për Jezusin, Perëndia është Ati dhe kur thotë "Unë dhe Ati jemi një", ai tregon bashkësinë e thellë dhe intime të jetës që ekziston midis Tij dhe Atit.
    Çfarë marrëdhëniesh dashurie ekzistojnë midis Jezusit, Atit dhe Shpirtit për të cilat Jezusi foli vazhdimisht në jetën e tij, Shpirtit që ai premtoi të na jepte edhe neve, Shpirtit që e lëvizi atë gjatë gjithë jetës së tij.
    Këtu, ne do të donim të kuptonim gjithçka rreth kësaj marrëdhënieje dashurie, por fjalët tona të varfra mund të jenë vetëm një belbëzim kur na flasin për misterin e Perëndisë, për jetën intime të një Perëndie që nuk është një individ, por një bashkësi dashurie e tre personave.
    Nuk do të kishim ardhur kurrë të imagjinonim një Perëndi si ky: ishte Jezusi që na foli për Atin, Birin dhe Shpirtin dhe ai na e zbuloi këtë mister jo për të na paraqitur një enigmë të pashpjegueshme, por për të na dhënë një lajm të madh dhe të bukur, këtë... se Ati na deshi aq shumë sa na dha jetën e tij, sa na përfshiu përjetësisht në bashkësinë e dashurisë së tre personave hyjnorë.
    Ajo që thotë Gjoni në Letrën e tij të Parë, kapitulli III, është prekëse:
    “Shikoni ç’dashuri të madhe na dhuroi Ati sa që quhemi bijtë e Hyjit edhe jemi! Bota nuk na njeh sepse nuk e njeh Atë. Të dashur, tani jemi fëmijët e Hyjit, por çka do të jemi ende nuk u zbulua. Kaq dimë: kur të shfaqet do të bëhemi të ngjashëm me Të, sepse do ta shohim ashut siç është. 3 Kush e ka këtë shpresë në Të, bëhet i pastër siç është Ai i pastër” (1 Gj. 3,1-3).

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,834
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

DIELA E 5 E PASHKËS VITI C

MË 18 MAJ 2025
    .

LEXIMI I PARË: Vap. 14, 21b-27.

21 Pasi e kumtuan Lajmin e gëzueshëm në atë qytet, dhe, pasi bënë një numër të madh nxënësish, kthyen në Listër, në Ikon e në Antioki.
    22 I përforconin zemrat e nxënësve në qendresë të fesë, sepse ‑ thoshin ‑ na duhet të kalojmë nëpër shumë vështirësi për të hyrë në Mbretërinë e Hyjit.
    23 Pasi luteshin e agjëronin, secilës kishë i emëronin udhëheqësin dhe ia porositnin Zotit, në të cilin kishin besuar.
    24 Atëherë kaluan nëpër Pisidi e erdhën në Pamfili.
    25 Pasi e predikuan fjalën në Pergë, zbritën në Atali.
    26 Aty hipën në barkë e udhëtuan për Antioki, prej nga patën qenë dërguar të porositur hirit të Hyjit për veprën që kryen.
    27 Kur arritën, bashkuan Kishën dhe treguan gjithçka Hyji bëri me anë të tyre dhe se si Hyji ua hapi paganëve derën e fesë.
    28 Këtu qëndruan për një kohë të gjatë bashkë me nxënës.

Kjo ndodh gjatë udhëtimit të parë misionar të Shën Palit, në rrugën e kthimit. Le të përkujtomë fillimin e këtij misioni të parë: nga Antiokia e Sirisë, Pali dhe Barnaba u nisën me varkë për në bregun jugor të asaj që ne sot e quajmë Turqi, duke kaluar përmes Qipros. Pastaj ata u ndalën në Antioki të Pisidisë, në Ikon (Konia sot), në Listër dhe Derbë. Kudo, siç e pamë të dielën e kaluar, gjërat ndodhin në të njëjtën mënyrë: Pali dhe Barnaba u drejtoheshin fillimisht hebrenjve dhe merrnin një pritje jo të mirë": edhe entuziazëm nga ana e disave që konvertoheshin, edhe refuzim të dhunshëm nga ana e të tjerëve që ishin me vendosmëri në opozitë dhe që përfundonin duke u larguar dhunshëm nga grupi i i Apostujve. Dhe pikërisht në Antiokinë e Pisidisë Barnaba dhe Pali vendosën të flasin jo vetëm me hebrenjtë, por edhe me ata që quheshin "të frikësuar nga Zoti", domethënë praktikues të fesë hebraike, por të pa integruar ende duke marrë edhe rrethprerjen, prandaj duke folur qartë, ende paganë. Është për këtë arsye që Pali thotë se "Perëndia u ka hapur johebrenjve derën e besimit".
    Sot, në këtë pjesë të Veprave të Apostuive që lexohet në Liturgjinë e fjalës, ne i gjejmë ata, Barnabën dhe Palin, në rrugën e kthimit: ata përsërisin të njëjtin udhëtim në drejtim të kundërt dhe rivizitojnë komunitetet që kanë themeluar së fundi: edhe ato bashkësi me siguri tashmë po përballen me persekutim pasi Luka specifikon: "Pali dhe Barnaba, pasi bënë një numër të madh nxënësish, kthyen në Listër, në Ikon e në Antioki. I përforconin zemrat e nxënësve në qendresë të fesë, sepse ‑ thoshin ‑ na duhet të kalojmë nëpër shumë vështirësi për të hyrë në Mbretërinë e Hyjit" (v 21-22). Jezusi, tashmë, kishte përdorur shprehje të ngjashme për veten e tij: për shembull, "Biri i njeriut i duhet të vuajë shumë e të përbuzet prej kësaj breznie" (Lk 17, 25) ... ose përsëri duke iu drejtuar dishepujve të Emaus: “O të pamend e të ngadalshëm që të besoni gjithçka paralajmëruan profetët! Po a nuk u desh që Mesia t’i pësojë të gjitha e kështu të hyjë në lavdinë e vet?” (Lk. 24, 25-26). Natyrisht, kjo «duhet» nuk thotë një kërkesë që do të vinte nga Perëndia: Perëndia nuk na imponon sprova ose vuajtje të mëparshme; kjo formulë "është e nevojshme" thotë një domosdoshmëri për fat të keq, për shkak të ngurtësisë së zemrës së njerëzve, domethënë konkretisht për kundërshtimin e pashmangshëm me të cilin ballafaqohen profetët e vërtetë për sa kohë që bota nuk kthehet në dashuri, drejtësi, ndarje të të mirave.
    Prandaj Pali dhe Barnaba shqetësohen për forcimin e besimit dhe guximit të besimtarëve të rinj; ata gjithashtu duhet të kujdesen për organizimin e duhur të komuniteteve; dhe këtu mund të vërehen dy gjëra: para së gjithash, ata emërojnë zyrtarisht udhëheqësit në çdo bashkësinë, ata që i quajnë “pleqtë”; është fjala greke “presbuteros” (nga e cila vjen fjala shqiptare “prift”).
    Vërejtje e dytë: Luka thotë mirë: "Pasi luteshin e agjëronin, secilës kishe i emëronin udhëheqësin dhe ia porositnin Zotit, në të cilin kishin besuar. Ata caktuan pleq... pastaj pasi u lutën dhe agjëruan, ia besuan Zotit ata njerëz që kishin besuar tek Ai" (v.23). Janë pikërisht këta Pleq që sapo kanë emëruar në krye të komuniteteve. Luka këmbëngul këtu për rëndësinë e lutjes dhe të agjërimit: ekuilibri mes tyre duhet të jetë mbajtur mirë; për këtë Barnaba dhe Pali kujdesen për organizimin e bashkësive, por nuk mbështeteshin vetëm tek ai: lutja dhe agjërimi janë gjithashtu të rëndësishme! Në të njëjtën mënyrë, një ipeshkëv i Amerikës Latine, në Kongresin Eukaristik të Lourdes, në 1981, tha: "Një ungjillëzues që nuk lutet më, së shpejti nuk do të ungjillëzojë më"; fjali e vogël, ndoshta jo e tepërt për ne që jemi kaq të preokupuar me organizimin...?
    Luka na thotë përsëri se e gjithë kjo ndodh me mirëbesim: “Ata (Barnaba dhe Pali) ia besuan këta njerëz Zotit”; u kanë dhënë përgjegjësi: tani u takon atyre të “kryejnë punën” duke pasur besim në ndihmën e Zotit, që i shoqëron e që do të jetë gjithmonë me ta. Apostujt janë të bindur mirë për këtë; ata tashmë po e përjetojnë vetë këtë gjë: misioni që ata marrin përsipër nuk është vetëm puna e tyre; mjafton të përsëritet teksti: “Ata morën varkën për në Antioki të Sirisë, prej nga ishin nisur; ishte aty që atyre bashkësja e krishtere iu dorëzua hirin e Perëndisë për punën që sapo kishin kryer”. Atyre iu dorëzua hiri ti Zotit dhe nga ana tjetër ata sapo iu kanë dorëzuar hirin e Zotit udhëheqësve që kanë caktuar për komunitetet e reja.
    Luka vazhdon: «Kur mbërritën, u treguan anëtarëve të komunitetit të Antiokisë së Sirisë gjithçka që Perëndia kishte bërë me ta. Krahasimi është interesant: Luka flet edhe për "punën që Apostujt sapo kanë kryer", edhe për "atë që Perëndia kishte bërë me ta"; nuk mund të thuhet më qartë se misioni që Zoti u beson besimtarëve, është një punë e kryer bashkë nga dy subjekte: është puna e Zotit që i është besuar njeriut, por është edhe puna e njeriut e mbështetur, e shoqëruar, e frymëzuar vazhdimisht nga Zoti. Nëse do të kujtonim vazhdimisht se ungjillizimi është kryesisht vepër e Perëndisë, ndoshta do të ishim më të qetë?

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,834
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA 5 PAS PASHKËS VITI C.

MË 18 – 05 – 2025.

PSALMI 145, 8-13.

Zoti është vetë butësia e mëshirë,
    i ngadalshëm në zemërim dhe plot dashuri.
    Zoti është i mire për të gjithë,
    i dhimbshëm për të gjitha krijesat e veta.
    Le të lavdërojnë, o Zot, të gjitha veprat e tua
    e le të bekojmë shenjtërit e tu.
    Le ta tregojnë lavdinë e Mbrtërisë sate,
    le të kuvendin për pushtetin tënd.
    Për ta shpallur njerëzve gjithëpushtetësinë tënde,
    dhe lavdinë e madhërisë së Mbretërisë sate.
    Mbretëria jote është
    Mbretëri e amshueshme,
    pushteti yt prej breznie në brezni.

LECTIO DIVINA – MEDITIMI – LUTJE.

Psalmi 145 që ka zgjedhur liturgjia për këtë të dielë të pestë të Pashkëve, në fakt ka njëzet e një vargje, ndërsa në liturgjnë të kësaj të diele lexohen vetëm gjashtë prej tyre... Sigurisht, është pak zhgënjyes fakti që i dëgjojmë vetëm gjashtë vargje, një pjesë të vogël, por mund të pyesim edhe pse këto gjashtë vargje saktësisht dhe, pastaj, kur e kuptojmë këtë, kjo mund të bëhet shumë interesante.
    Njëzet e një vargje, sa shkronja të alfabetit hebraik!; ne tashmë e dimë se kjo nuk është rastësi: për më tepër, ky psalm është vërtet alfabetik në kuptimin që është ajo që quhet akrostik; çdo varg fillon me të vërtetë me një nga shkronjat e alfabetit hebraik, sipas rendit alfabetik... Tani e dimë mirë këtë: përballë një psalmi alfabetik, ne e dimë paraprakisht se është një psalm falënderimi për Besëlidhjen: një mënyrë për të thënë: “e gjithë jeta jonë, nga A e deri në Z (në hebraisht nga aleph në tav) është zhytur në Besëlidhje, në butësinë e Perëndisë.
    Por pse ky psalm 145 sot? Dhe pse jo i gjithë psalmi, por pikërisht këto gjashtë vargje?
    Vërejtje e parë: ky psalm figuron në lutjen çifute çdo mëngjes: për çifutin besimtar, mëngjesi (agimi i ditës së re) ngjall në mënyrë të papërmbajtshme agimin e DITËS përfundimtare, atë të botës që do të vijë, atë të krijimit të përtërirë. Ne e shohim menjëherë rezonancën që merr për ne të krishterët, në këtë kohë të Pashkëve... besimi ynë është pikërisht se Dita e Mbretërimit përfundimtar të Zotit është përuruar tashmë para syve tanë nga Ngjallja e Krishtit.
    Nëse shkojmë pak më tej në spiritualitetin hebre, Talmudi (domethënë mësimi i rabinëve të shekujve të parë të erës sonë), pohon se kushdo që e reciton këtë psalm tri herë në ditë, "mund të jetë i sigurt se është një bir i botës që do të vijë. Megjithatë, për ne të krishterët, edhe një herë, bota që do të vijë për të cilën flet besimi hebre, është pikërisht krijimi i rinovuar nga Jezu Krishti.
    Nëse i shikojmë pak më afër gjashtë vargjet specifike që janë përzgjedhur për sot, më duket së pari se kemi këtu një përmbledhje të Zbulesës që është edhe shumë e plotë dhe shumë koncize... dhe, së dyti, që rezonon në mënyrë të përsosur me thekset e kohës së Pashkëve dhe në veçanti me leximet e tjera të kësaj të diele...
    Vargu i parë i dëgjuar sot, është: "Zoti është butësi dhe mëshirë, i ngadalshëm në zemërim dhe plot dashuri". Kjo është përmbledhja më e mirë që mund të bëhet e gjithë zbulesës biblike: pasi është emri që Perëndia i dha vetë Moisiut:
    “Zoti, Zoti, Hyji i mëshirshëm e i butë, i durueshëm e shumë i mëshirshëm dhe i vërtetë"(Dal. 34,6).
    Vargu i dytë:
    "Zoti është i mire për të gjithë, i dhimbshëm për të gjitha krijesat e veta" (v. 9).
    Butësia dhe dhembshuria e Zotit, nga i cili Populli i Zgjedhur pati zbulesën e parë, janë PËR TË GJITHË! Dhe ky është një zbulim i jashtëzakonshëm për njerëzimin... një zbulim që e kemi pasur nëpërmjet Popullit të Zgjedhur... Është një temë që e kemi hasur tashmë disa herë në Besëlidhjen e Vjetër: Zoti e do njerëzimin mbarë, të gjithë njerëzit dhe planin e tij të dashurisë,
    “Zoti është i mire për të gjithë, i dhimbshëm për të gjitha krijesat e veta”, siç thotë Pali, ka të bëjë me të gjithë njerëzimin" (Ef. 1,3-14).
    Sot dëgjojmë një rezonancë të veçantë në librin e Veprave të Apostujve që lexojmë gjatë gjithë kohës së Pashkëve: në veçanti, tregimi i librit të Veprave të Apostujve i propozuar për lexim të parë në të njëjtën meshën për këtë të dielë të pestë të Pashkëve me të drejtë këmbëngul në fakti se shpallja e dashurisë se Zotit nuk është e rezervuar për hebrenjtë, por u propozohet të gjitha kombeve pagane sic thotë Shen Luka... meqë ra fjala, prandaj jemi edhe ne besimtarë, me shumë se dy mije vjet më vonë, edhe pse nuk jemi me origjinë çifute.
    Një veçori tjetër e këtij psalmi dhe veçanërisht e vargjeve që lexohen sot: ai këmbëngul në mbretërimin e Perëndisë:
    "Le ta tregojnë lavdinë e Mbretërisë sate, le të kuvendin për pushtetin tënd. Për ta shpallur njerëzve gjithëpushtetësinë tënde, dhe lavdinë e madhërisë së Mbretërisë sate.
    Mbretëria jote është Mbretëri e amshueshme, pushteti yt prej breznie në brezni" (v. 11-13).
    Katër herë fjala “mbretërim”, (pa folur për fjalën “pushteti”)… dy herë fjala “veprat”.
    Ne e dimë mirë se fjala "vepra" në Bibël është gjithmonë një referencë për çlirimin nga Egjipti: Zoti e liroi popullin e tij... Unë nuk duhet të them "Zoti e ka liruar" sikur të ishte në të kaluarën... besimi i çifutëve thotë: "Zoti e çliron popullin e tij sot, dhe ajo ndodh, është një pasojë e çlirimit të parë".
    Dhe, sigurisht, çlirimi përfundimtar është fitorja mbi vdekjen. Prandaj, ky psalm këndohet veçanërisht për kohën e Pashkëve; I Ngjalluri i mëngjesit të Pashkëve përjeton në mishin e tij mbretërimin e Perëndisë.
    Nëse guxojmë t'i referohemi tekstit të plotë të këtij psalmi, do të shohim se ka një marrëdhënie shumë të madhe midis këtij teksti dhe atij të Atit tonë: për shembull, Ati ynë i drejtohet Perëndisë si një Atë. : "Ati ynë...na jep...na fal...na çliro nga e keqja..."...një baba që është Perëndia i butësisë dhe i mëshirës për të cilin flet ky psalm... DHE që është një Mbret (ardhte mbretëria jote ... Rastësisht, ky krahasim nuk është për t'u habitur kur dimë se të gjitha fjalitë e mbledhura nga Jezusi në “Ati ynë” ishin tashmë pjesë e kohës së tij, lutjet e zakonshme të judenjve!
    Po kthehem te psalmi ynë: me siguri, kur populli i Izraelit kompozoi këtë psalm, kjo këmbëngulje për mbretërimin e Perëndisë, ose mbi perandorinë e tij, ishte një mënyrë për të thënë: kurrë nuk do t'u besojmë idhujve: mbreti ynë i vetëm, i vetmi ynë Zot është Zoti, Zoti i dashurisë... "Perëndia i butësisë dhe i mëshirës, i ngadalshëm në zemërim dhe plot dashuri"...
    Kur ata që besojnë në Krishtin, thonë këtë psalm me radhë, ata e dinë se për çfarë po flasin, nëse mund të them kështu: për Jezu Krishtin, mbreti shërbëtor, mbreti i përulur i Mundimeve DHE triumfues mbi vdekjen me anë të Ringjalljes; ata zbuluan praninë e Mbretit të universit: "Kush më ka parë mua, ka parë Atin", u tha Jezusi apostujve të tij.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,834
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA E 5 TË POASHKËS VITI C.

MË 18-5-2025.

LEXIMI I DYTË: Zb. 21, 1-5a.

Atëherë pashë një qiell të ri e një tokë të re, sepse qielli i parë dhe toka e parë u zhdukën, as deti nuk është më.
    2 Pashë edhe qytetin e shenjtë - Jerusalemin e ri: zbriste nga qielli, prej Hyjit, i stolisur porsi nusja e përgatitur për fatin e vet.
    3 Atëherë dëgjova një zë të fortë që vinte nga froni:
    “Ja Tenda e Hyjit me njerëz!
    Hyji do të banojë me njerëz!
    Ata do të jenë populli i tij, kurse Ati, vetë Hyji, do të jetë me ta [Hyji i tyre]”.
    4 Ai do të fshijë çdo lot nga sytë e tyre. As Vdekja më s’do të jetë, as vaj, as ofshamë, as dhimbje më s’do të ketë, [sepse] bota e mëparshme mori fund.
    5 Atëherë Ai që rri mbi fron tha: “Ja, unë i bëj të reja të gjitha gjërat!”.

JA, UNË I BËJ TË REJA TË GJITHA GJËRAT.

“Ja, unë i bëj të reja të gjitha gjërat!”: qiellin e ri, tokën e re, Jerusalemin e ri. Kjo është e ardhmja jonë, na thotë Shën Gjoni, “e ardhmja” jonë me dy fjalë, ajo që po vjen. Mjaft me lot, mjaft me vdekje, mjaft me të qara, mjaft me të bërtitura, mjaft me trishtim... gjithçka mbaroi: qielli i parë, toka e parë janë zhdukur. Me fjalë të tjera, e kaluara është e kaluar, mbaroi! Me sa duket, Gjoni parashikon, na paralajmëroi mirë: libri i tij është një libër vizionesh, ai zbulon të ardhmen për të na dhënë guximin të përballemi me të tashmen.
    Qielli i parë, toka e parë, kjo na çon te historia biblike e Krijimit. Pra, për t'iu afruar këtij fragmenti të Apokalipsit, duhet të hapim librin e Zanafillës. Kapitulli i parë e paraqiti Krijimin, atë që Apokalipsi e quan "qielli i parë, toka e parë" si tërësisht të mirë:
    "Hyji shikoi gjithçka kishte bërë dhe, ja, ishin shumë të mira!” (Zn. 1,31).
    E megjithatë, çdo ditë përjetojmë lot, të qara, trishtim, vdekje, siç thotë edhe Apokalipsi. Dhe është vazhdimi i librit të Zanafillës, historia e frutit të ndaluar, që na tregon se çfarë e shtrembëron mirësinë e Krijimit: na tregon se rrënja e të gjitha vuajtjeve tona është në çarjen që është hapur midis Zotit dhe njerëzimit: ky dyshim origjinal e shkatërron pa mëshirë Aleancën e propozuar... ky dyshim e shtyn njerëzimin të ndjekë shtigje që i rezervojnë vetëm dështime.
    Gjatë gjithë historisë biblike, popullit të zgjedhur i kujtohej nga profetët rruga e Besëlidhjes: e vetmja mënyrë për lumturinë e vërtetë është që Perëndia të banojë vërtet midis nesh... që ne të jemi populli i tij, që ai të jetë Perëndia ynë, që Besëlidhja të rivendoset pa dështuar, si një dialog dashurie, si një angazhim... kjo është etja e Izraelit gjatë gjithë historisë së tij. Dhe tekste të panumërta profetike shpallin me shumë saktësi atë që autori i Apokalipsit tani e sheh të realizuar; profeti Isaia, për shembull:
    “17 Sepse, ja, unë po krijoj,
    qiell të ri e tokë te re,
    të kaluarat s’do të kujtohen,
    më ndër mend nuk do të bien.
    18 Por do të gëzohet e do të galdohet
    përgjithmonë
    në ato që unë po krijoj:
    Jerusalemin do ta bëj gëzim,
    popullin e tij do ta bëj hare.
    19 Do të galdoj mbi Jerusalem,
    do të kënaqem me popullin tim.
    Në të më nuk do të dëgjohet
    zë vajtimi as zë dënesjeje.
    20 Aty më s’do të ketë foshnjë që rron pak ditë,
    as plak që të mos ia arrijë moshës së vet,
    sepse djalosh do të mbahet
    kush të vdesë njëqind vjeç,
    e ai që s’i mbush njëqind vjet,
    do të mbahet për njeri të mallkuar” (Is.65,17-20).

Simbolikisht, kjo ripërtëritje e të gjitha gjërave përfaqësohet nga zhdukja e detit: Izraeli nuk është një popull detar, kjo është e qartë! Le të kujtojmë gjithashtu se Krijimi i universit pasqyrohet në Bibël që nga krijimi i popullit të zgjedhur. Tani, kjo lindje e popullit të shfarosur nga skllavëria në Egjipt ishte një fitore mbi detin: Perëndia bëri që toka e thatë të shfaqej për kalimin e popullit të tij. Populli i shpëtuar kaloi në tokë të thatë dhe forcat e së keqes, forcat e skllavërisë, të shtypjes u përpinë... Më vonë, këtë herë në Besëlidhjen e Re, gjatë jetës së tij tokësore, Biri i Perëndisë e bëri njeriun të manifestonte fitoren e tij mbi të keqen, mbi forcat e humnerës duke ecur mbi det...

DASMË E ZOTIT ME NJERËZIMIN.

Tani fitorja është totale, sugjeron Apokalipsi: deti është zhdukur! Dhe bashkë me të, çdo formë e së keqes: çdo formë vuajtjeje, lotësh, britmash, vdekjeje. Ajo që njerëzimi po pret, pa e ditur gjithmonë, ajo që pret i gjithë universi, është përmbushja e këtij projekti të madh që Zoti ka qenë duke e formuar që nga krijimi i botës: të krijojë me njerëzimin një Aleancë pa hije, një dialog dashurie. Tema e martesës së Zotit me njerëzimin na duket gjithmonë e guximshme, por është shumë e pranishme në Biblën e Besëllidhjes së Vjetër, te profetët Hozea dhe Isaia, për shembull, dhe në Këngën e Këngëve. Është gjithashtu e pranishme në Besëlidhjen e Re, duke filluar me historinë e dasmës në Kanë, për të përmendur vetëm një gjë. Dhe në tekstin tonë të Apokalipsit, e dëgjojmë përsëri këtë premtim në dy forma: së pari, në imazhin e Jerusalemit të ri, “gati për dasmën, si një nuse e stolisur për burrin e saj”; dhe pastaj në shprehjen "Zoti me ta": fjala "me" këtu është shumë e fortë, ajo thotë Aleancën e dashurisë, Aleancën e një çifti:
    "Atëherë dëgjova një zë të fortë që vinte nga froni:
    “Ja Tenda e Hyjit me njerëz!
    Hyji do të banojë me njerëz!
    Ata do të jenë populli i tij,
    kurse Ati, vetë Hyji, do të jetë me ta [Hyji i tyre]” (v. 3). Të gjithë ne që mbajmë emrin e mrekullueshëm Emanuel (që fjalë për fjalë do të thotë "Perëndia me ne") jemi kujtues të gjallë të premtimeve të Perëndisë...
    Dhe ja, Jerusalemi i ri “zbret nga Perëndia”. Qendra e Krijimit të ri mban emrin e qytetit të shenjtë i cili, për kaq shumë shekuj, ka simbolizuar pritjen e popullit të zgjedhur: vetë emri i Jerusalemit do të thotë "Qytet i drejtësisë dhe i paqes". Dhe, në të njëjtën kohë, ky qytet i ri “zbret nga Perëndia” dhe quhet “i ri”: që do të thotë se nuk është vetëm një vepër njerëzore. Kjo do të thotë që Mbretëria e Perëndisë që po presim dhe drejt së cilës po përpiqemi të punojmë, është si në vazhdimësi ashtu edhe në ndërprerje me këtë tokë: kjo është e mjaftueshme për të galvanizuar energjinë tonë! Ne jemi thjesht të ftuar të bashkëpunojmë me Zotin. Puna jonë në këtë tokë kontribuon në ripërtëritjen e Krijimit, sepse ndërhyrja e Zotit do të transformojë përpjekjet tona.
    Dëgjojmë këtu tema të zakonshme në letrat e Palit:
    “18 Në të vërtetë, unë mendoj se të gjitha vuajtjet e tanishme nuk janë të denja të krahasohen me lumturinë e ardhshme që do të zbulohet në ne. 19 E njëmend, edhe vetë krijesa me afsh e pret zbulimin e bijve të Hyjit: 20 krijesa, në të vërtetë, është e nënshtruar kotësisë ‑ jo pse do, por për arsye të atij që e nënshtroi ‑ porse njëmend në shpresë. 21 Sepse, edhe vetë krijesa do të lirohet nga skllavërimi i shkatërrimit për të pasur pjesë në lirinë dhe lumturinë e bijve të Hyjit. 22 Sepse e dimë: mbarë krijesa gjëmon dhe vuan në dhimbjet e lindjes deri tani. 23 Dhe jo vetëm ajo! por, gjithashtu edhe ne, që kemi frytet e para të Shpirtit Shenjt, gjëmojmë në vetvete, duke pritur adoptimin ‑ shpërblimin e trupit tonë” (Rm.8, 18-13).

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 11-02-2021, 09:44
  2. Zbukurimet E Festave *-*
    Nga alketi83 në forumin Albumi fotografik
    Përgjigje: 26
    Postimi i Fundit: 17-01-2011, 23:54
  3. Atmosfera e Festave!
    Nga Mina në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 02-04-2004, 09:25
  4. Si te ruajme linjat pak dite para festave.
    Nga Mina në forumin Bukuri dhe estetikë
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 13-12-2002, 23:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •