PËRGATITJA E LITURGJISË.
E DIELA E 2 TË PASHKËS VITI C.
MË 27– 4-2025
PSALMI: 118, 2-4, 22-24, 25-27°.
2 2 Le të thotë tashti Izraeli, sepse është i mirë, e amshuar është dashuria e tij! 3 Le të thotë tani shtëpia e Aronit, e amshuar është dashuria e tij! 4 Le të thonë tani ata që e druajnë Zotin, e amshuar është dashuria e tij
22 Guri, që e qitën jashtë përdorimit ndërtuesit, erdhi e u bë guri i këndit; 23 Zoti e bëri këtë gjë: sa mrekulli për sytë tanë! 24 Kjo është dita që na e dhuroi Zoti: të galdojmë e të gëzojmë në të!
25 Ma jep, o Zot, shpëtimin tënd, deh, o Zot, jepe të mbarën! 26 Bekuar qoftë ai që vjen në emër të Zotit! Po ju bekojmë nga shtëpia e Zotit. 27 Hyji është Zot, ai na ndriçoi: rendituni të gëzuar në reshtin kremtor me rrema në dorë deri në ballë të lterit!
LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJE
Ne e kemi kënduar tashmë këtë psalm 118 gjatë natës së Pashkëve dhe vetë ditën e Pashkëve. Dhe çdo të dielë të zakonshme, është një prej psalmëve të Orës së Mesme në Liturgjinë e Orëve. Nuk është çudi: për hebrenjtë, ky psalm ka të bëjë me Mesinë; për ne të krishterët, kur kremtojmë Ngjalljen e Krishtit, ne njohim në të Mesinë që pritet nga e gjithë Besëlidhje e Vjetër, mbretin e vërtetë, pushtuesin e vdekjes. Prandaj është në këtë nivel të dyfishtë të pritjes hebraike dhe besimit të krishterë që propozohet të lutet sot ky psalm.
KUPTIMI I KËTIJ PSALMI NË BESIMIN E HEBRENJVE.
Është një psalm lavdërimi: fillon gjithashtu me fjalën “Alleluia” që do të thotë “Le të lavdëojmë Zotin” dhe kjo fjalë e jep tonin atij nga fillimi e deri në fund; pastaj, ai ka njëzet e nëntë vargje dhe në këtë grup prej njëzet e nëntë vargjesh, ka më shumë se tridhjetë herë fjala "ZOT" (katër shkronjat e famshme të emrit të Hyjit në hebraisht) ose të paktën Yah, që është rrokja e parë... dhe këto janë gjithashtu fraza lavdërimi për madhështinë e Zotit, dashurinë e Zotit, veprën e Zotit për popullin e tij... Një litani e vërtetë!
Ky psalm lavdërimi këndohet për të shoqëruar një flijim falënderimi gjatë festës së Çadrave, gjatë asaj feste shumë të rëndësishme që zgjat tetë ditë në vjeshtë. Filloj duke treguar se si zhvillohej festa e Çadrave: riti më i dukshëm për të huajt zhvillohej jashtë Tempullit: gjatë gjithë kësaj jave, besimtarët jetonin - madje edhe në qytet - në kasollet të bëra me degë të pemëve, që quhen "Çadra" ose "Tabernakuj", (nga kjo fjalë vjen emri i kësaj feste) në kujtim të Çadrave të shkretëtirës dhe gjithashtu të mbrojtjes së hijes së Zotit, gjatë Eksodit; brenda tempullit zhvilloheshin rite të tjera: festime të të gjitha llojeve (pika dhe qëllime të përbashkët e të cilave ishte rinovimi i Besëlidhjes), gjatë të cilave secili pelegrin tundte degët e pemëve në shenjë feste. Më saktësisht, duhet të thuhet se nuk ishte një degë, por një buqetë e vogël e lidhur me kujdes; buqeta quhej "loulav" dhe përbëhet nga një palmë, një degë boronice, një degë shelgu dhe qitroni (një pemë që prodhon një fryt të vogël të ngjashëm më një limon). Së fundi, gjatë disa riteve, bëhej një procesion i madh rreth altarit duke valëvitur këto buqeta dhe duke kënduar psalme të ndërthurura me "Hosanna", një fjalë që do të thotë "Le të na ruajtë Zoti" ose "Le të na shpëtojë Zoti". Ka gjithashtu rite të libacionit të ujit dhe një ndriçim i madh i Tempullit në mbrëmjen e ditës së fundit: Shën Gjoni aludon për këtë.
Ishte një festë që jetohejm me shumë entuziazëm dhe gëzim sepse paralajmëronte ardhjen e Mesisë: të gjithë besimtarët falënderonin për shpëtimin e arritur tashmë dhe mirëpritnin shpëtimin që do të vijë, i cili nuk do të vonojë (Mesia). Ky është kuptimi i thirrjes "I bekuar qoftë ai që vjen në emër të Zotit".
Në vargjet e pakta të përzgjedhura për liturgjinë e kësaj të diele, nuk gjejmë të gjithë elementët e festës së Çadrave, por strofa që lerxohen, na japin një ide të qartë të gëzimit të besimtarëve që merrnin pjesë në atë festë: "Kjo është dita që na e dhuroi Zoti: të galdojmë e të gëzojmë në të!…(v. 24) Le të thonë tani ata që e druajnë Zotin, e amshuar është dashuria e tij (v. 24).
Këtë mirësi të Zotit, populli i Izraelit e ka përjetuar gjatë gjithë historisë së tij. Për ta thënë këtë, psalmi tregon historinë e një mbreti që sapo është përballur me një luftë të pamëshirshme dhe që ka arritur fitoren; dhe ky mbret vjen për të falënderuar Hyjin e tij që e ka mbështetur. Ai thotë për shembull: "Më shtytën, më dhanë shtytje për të më rrëzuar, por më ndihmoi ndihma e Zotit" (v.13) "Më rrethuan të gjithë paganët, i shfarosa me fuqi të Emrit të Zotit" (v.10) dhe përsëri: “S’do të vdes, të jetoj dua, do t’i kumtoj veprat e Zotit! ” (v.17). Prandaj është një individ që flet këtu, një mbret që u shpëtoi mrekullisht të gjitha sulmeve të vendeve që e sulmuan; por, në realitet, ne e dimë se duhet të lexojmë midis rreshtave: është historia e popullit të Izraelit, pra është gjithë Popull i Zgjedhur që lutet dhe është në gëzim. Shumë herë gjatë historisë së tij i është afruar asgjësimit; por sa herë që Zoti e shpëtonte, ai këndonte në këtë festë të madhe Çadrash: "S’do të vdes, të jetoj dua, do t’i kumtoj veprat e Zotit!". Ky rol i dëshmitarit për veprat e Zotit është thirrja e duhur e Izraelit; dhe pikërisht në vetëdijen e kësaj thirrjeje, ai mori forcën për t'i mbijetuar të gjitha sprovave të tij gjatë historisë.
KUPTIMI I KËTIJ PSALMI PËR NE TË KRISHTERËT
Para së gjithash, vëmë re marrëdhënien midis festës hebraike të Çadrave dhe hyrjes triumfale të Jezusit në Jerusalem, të cilën e përkujtuam të dielën e Larit.
Por mbi të gjitha, gëzimi që shprehet në këtë psalm, i përshtatet të Ngjallurit në mëngjesin e Pashkëve! Ai, Jezusi i Ringjallur, është ky mbret fitimtar: ungjilltarët, secili në mënyrën e vet, na e paraqitën atë si mbretin e vërtetë: për të përmendur, për shembull, vetëm një prej tyre, Mateun, shohim se ai e ndërtoi episodin e vizitës së Magëve në një mënyrë të tillë që të bënte të kuptohej se mbreti i vërtetë nuk ishte ai që thonë historianët (domethënë Herodi) por fëmija i Betlehemit... Përndryshe Gjoni, në historinë e Pasionit, na e paraqet Jezusin si Mbretin e vërtetë të Judenjve. ...
Duke medituar mbi misterin e Mesisë të hedhur poshtë, të përbuzur, të kryqëzuar, apostujt zbuluan një kuptim të ri në këtë psalm: Jezusi është ky gur themeli, i hedhur poshtë nga ndërtuesit dhe që bëhet guri kryesor... I refuzuar nga populli i tij, ai është bërë guri i themelit të Izraelit të ri.
Ai është me të vërtetë "ai që vjen në emër të Zotit" siç thotë psalmi: vetë kjo shprehje u përdor në hyrjen e tij solemne në Jerusalem.
Së fundi, kujtojmë se ky psalm u këndua në Jeruzalem me rastin e një flijimi falënderimi; Jezusi, nga ana tjetër, sapo ka kryer sakrificën e falënderimit më të jashtëzakonshëm! Ai është Izraeli i ri që falënderon Perëndinë Atin e tij: kjo është edhe ajo që e karakterizon Jezusin: i gjithë qëndrimi i tij ndaj Atit të tij është vetëm një falënderim dhe është pikërisht flijimi i tij që përuron Besëlidhjen e re midis Zotit dhe njerëzimit: atë në të cilën njerëzimi mund të japë vetëm një përgjigje dashurie ndaj dashurisë së Atit.
Krijoni Kontakt