Close
Faqja 82 prej 90 FillimFillim ... 32728081828384 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 811 deri 820 prej 891
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,840
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

F. A. E DIELA E VIII ORD. VITI C. UNGJILLI.

PËRGATITJA E LËITURGJISË

E DIELA E VIII ORD. VITI C.

MË 2-3-2025.

UNGJILLI: Lk. 6. 39-45.

39 U tha edhe shëmbëlltyrën:
    “A mund t’i prijë i verbëri të verbërit? A thua s’do të bien të dy në gropë?
    40 Nuk është nxënësi më i aftë se mësuesi; por, çdo nxënës plotësisht i aftësuar, do të jetë si mësuesi i vet.
    41 Po pse e shikon lëmishten në sy të vëllait tënd e nuk e sheh traun në syrin tënd?
    42 Si mund t’i thuash vëllait tënd: ‘Vëlla, ndal ta heq lëmishtën, që ke në sy, ti që nuk e sheh traun në sy tënd? Shtiracak, nxirre më parë traun nga syri yt dhe atëherë do të shohësh qartë ta nxjerrësh lëmishten nga syri i vëllait tënd”.
    43 Nuk ka pemë të mirë që jep fryt të keq, as pemë të keqe që jep fryt të mirë.
    44 Çdo pemë njihet prej frytit të saj. Nuk mblidhen fiq nga murrizi as nuk vilet rrush nga ferra.
    45 Njeriu i mirë nxjerr të mirën nga visari i mirë i zemrës së vet, njeriu i keq nxjerr të keqen nga visari i keq: sepse goja i qet çka i ka zemra”.

LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.

Për të dielën e tretë radhazi, liturgjia na ofron një pasazh që hiqet nga fjalimi me të cilin Jezusi përuroi predikimin e tij.
    Le të kujtojmë, në Ungjillin e pesëmbëdhjetë ditëve më parë, se Jezusi i shpalli lumturitë e tij, domethënë propozimin e tij për një mbretëri të re në të ciën njerëzit natyrshëm nuk janë si ata që qarkullojnë në botë në të cilën kriteret për të vlerësuar një jetë të suksesshme nuk korrespondojnë me ata të Ungjillit, nuk përputhen me ata që shpalli vetë Jezusi.
    Jezusi tha: “Të lumët ju, o skamnorë,
    sepse juve ju përket Mbretëria e Hyjit!” (Lk.6,20).
    Por përballë të pasurit që arriti të grumbullojë shumë të mira, njerëzit dhe madje edhe shumë të krishterë, e konsiderojnë të lum këtë të fundit.
    Të paktën ne do të prisnim që të krishterët të flisnin si Jezusi, dhe do të kishin thënë: “I mjerë ai!”.
    Pastaj të dielën e kaluar dëgjuam Jezusin që tregonte se ku duhet të arrijë dashuria e dishepullit. Ai tha:
    “‘Duajini armiqtë tuaj,
    bëjuni mirë atyre që ju urrejnë,
    bekojini ata që ju mallkojnë,
    lutuni për ata që dijekeqas ju mundojnë’.
    Atij që të bie njërës faqe, ktheja edhe tjetrën! Atij që ta rrëmben pallton, mos ia ndal as këmishën! Secilit që lyp prej teje, jepi, e atij që merr gjënë tënde, mos i kërko ta kthejë!
    Si dëshironi t’ju bëjnë juve njerëzit, ashtu bëjuni edhe ju atyre!” (Lk. 6,27-31).
    Vetëm Jezusi tha këtë, askush tjetër.
    Vetëm ata që hyjnë në këtë dashuri, janë bij të vërtetë të Perëndisë, domethënë ngjajnë me Atin e tyre qiellor, i cili për nga natyra e tij nuk bën dallime: sepse “Ai bën të lindë dielli i tij mbi të këqijtë e mbi të mirët e të bjerë shi për të drejtët e për të padrejtët” (Mt.5, 45), sepse ai na do të gjithë.
    Natyra jonë biologjike, ajo që vjen nga toka, nuk na çon drejt kësaj dashurie, na bën të duam ata që na bëjnë mirë dhe të urrejmë ata që na bëjnë dëm; natyra e Zotit është ndryshe, është si ajo e nënës që i do fëmijët e vet: atë që është i bukur, e atë që është i shëmtuar, atë që është i shëndetshëm, e atë që është i sëmurë... ajo i do të gjithë jo sepse e meritojnë, por për shkak se të gjithë janë fëmijët e saj dhe nuk mund të bëjë asgjë tjetër. Kjo është natyra e nënës ... natyra e Zotit është ashtu, dhe për këtë ai i do të gjithë fëmijët e tij pa dallim.
    Ne tundohemi disa herë të përshtatim natyrën tonë me natyrën e Perëndisë dhe “besojmë” në një Zot që arsyeton si ne, do si ne, bën drejtësi si ne.
    Jezusi erdhi të na thoshte se Ati ynë qiellor na komunikoi edhe natyrën e tij, prandaj ne jemi thirrur të jemi të mëshirshëm si Ai, domethënë të duam të ligjtë dhe të mirët pa dallim.
    Epo, ne me të drejtë lavdërojmë veten, duke ditur se jemi mbajtës të një propozimi sublim për jetën dhe jemi gjithashtu përgjegjës për shpalljen e këtij propozimi për një jetë të re për të gjithë.
    Në këtë pikë Jezusi ndjen nevojën të na paralajmërojë për një rrezik. Cili është ky rrezik? Që të jemi të sigurt se tashmë kemi kuptuar gjithçka dhe jemi gati të jetojmë një jetë në harmoni me Ungjillin, në mënyrë që të mund të paraqitemi para të gjithëve si udhërrëfyes të sigurt, si mësues që mund të na nxisim të njohim dhe të ndjekim Krishtin. Jezusi dëshiron të na paralajmërojë këtë rrezik shumë të madh, dhe e bën me një shëmbëlltyrë.
    Le ta dëgjojmë:
    “A mund t’i prijë i verbëri të verbërit? A thua s’do të bien të dy në gropë? Nuk është nxënësi më i aftë se mësuesi; por, çdo nxënës plotësisht i aftësuar, do të jetë si mësuesi i vet” (v.39-40).
    Kemi dëgjuar një frazë proverbiale që e përdorim edhe ne, me një logjikë elementare: një i verbër nuk mund të udhëheqë një të verbër.
    Ka një verbëri të syve, por ka edhe një verbëri të mendjes, një verbëri të zemrës.
    Profetët denoncuan verbërinë e popullit të tyre Izraelit, i cili nuk ndoqi rrugët e Zotit dhe as nuk e kuptoi se ecte jashtë rrugës pikërisht sepse të gjithë ishin të verbër, dhe për shkak të kësaj verbërie të mendjes e të zemrës nuk e ndoqën Fjalën e Zotit: sytë e tyre nukk ishin të hapur për ta parë. Sauli ishte një prej tyre, ai ishte i verbër dhe ishte i bindur se ai shihte, kështu që ai persekutoi Kishën e Perëndisë: përgjatë rrugës për në Damask një dritë që vinte nga qielli, i hapi sytë e ti, ai kuptoi se ishte jashtë rrugës.
    Jezusi gjithashtu u drejtua njerëzve disa herë me metaforën e verbërisë, ai e përdori atë me skribët dhe me farisenjtë. Ungjilltari Marku na kujton se një ditë Jezusi pati një diskutim shumë të nxehtë me skribët dhe farisenjtë për shkak të pastrimeve para vakteve që Jezusi i la pas dore: ai thjesht nuk u interesua për këto praktika fetare të shpikura nga rabinët dhe kishte përdorur fjalë të forta: kishte thënë ai:
    “Mirë parafoli për ju, o shtiracakë, Isaia, kur shkroi:
    ‘Ky popull më nderon me buzë,
    kurse zemra e tyre është larg meje.
    I kotë është kulti që më bëjnë,
    kur mësojnë gjasme mësimin e Hyjit
    ‑ rregulloret që i qitën njerëzit.’
    Ju lini pas dore urdhërimin e Hyjit e mbani traditat e njerëzve”.
    Dhe u tha:
    “Bukur se! Zhbëni urdhërimin e Hyjit, për të ruajtur traditën tuaj! E pra, Moisiu tha: ‘Ndero babain tënd dhe nënën tënde!’ dhe: ‘Kush ta nëmë babain dhe nënën, le të ndëshkohet me vdekje!’E ju përkundrazi thoni: ‘Nëse ndokush i thotë babait ose nënës: po e shpall kurban ‑ d.m.th. ‑ dhuratë të shenjtë ‑ ndihmën që ju takon prej meje’, atë nuk e lejoni t’i ndihmojë më babait dhe nënës. Kështu zhbëni Fjalën e Hyjit për hir të traditës suaj, që ju vetë e bëtë traditë për vete. E bëni edhe shumë punë të tilla të ngjashme me këto” (Mk.7, 6-13).
    Fjalë shumë të ashpra.
    Dishepujt e kuptuan se Mjeshtri kishte ndoshta ekzagjëruar dhe kur ishin në shtëpi ia bëjnë Jezusit këtë verejtje: “Por ki kujdes se si flet, ata u skandalizuan, dhe janë udhëheqësit e popullit tonë”.
    Jezusi u përgjigj:
    “Në katedrën e Moisiut ndenjën skribët e farisenjtë. Pra, ju duhet t’i dëgjoni e të zbatoni gjithçka t’ju thonë, por mos bëni si bëjnë ata. Ata nuk veprojnë siç thonë... Ata janë të verbër dhe udhërrëfyes të të verbërve, vendosen veten si mësues, si udhërrëfyes dhe kështu i çojnë të gjithë në rrugë të gabuar”.
    Edhe pas shërimit të njeriut të lindur të verbër, farisenjtë vijnë te Jezusi dhe i thonë:
    “Disa prej farisenjve që ishin me të i dëgjuan këto fjalë dhe thanë:
    “Vallë, a thua edhe ne jemi të verbër?”
    Jezusi u përgjigj:
    “Po të ishit të verbër,
    s’do të kishit mëkat.
    Porse ju thoni: ‘Shohim!’
    prandaj mëkati juaj mbetet” (Gj.9, 40-41).
    Në letrën drejtuar Romakëve Pali, i cili kishte qenë një nga këta të verbër, përshkruan një pamje mbresëlënëse të mendjemadhësisë së skribëve dhe farisenjve të kohës së tij, ai që i njeh shumë mirë sepse ishte një prej tyre.
    Në kapitullin 2, 17-24 të letrës drejtuar romakëve ai thotë:
    “17 Nëse, pra, ti që quhesh jude, që pushon i qetë në Ligjin e që mburresh me Hyjin, 18 ti që ia njeh Vullnetin, ti që, i mësuar me anë të Ligjit, di të dallosh çka është më e mirë, 19 ti që ia ke mbushur mendjen vetes se je udhëheqës i të verbërve, dritë për ata që janë në errësirë, 20 edukator i të padijshëmve, mësues i të vegjëlve, sepse në Ligj ke rregullën e dijes së vërtetë... 21 E mirë, ti që mëson tjetrin, veten pse nuk e mëson? Ti që predikon të mos vidhet, vetë pse vjedh? 22 Ti që ndalon kurorëthyerjen, vetë pse bën kurorëthyerje? Ti që urren idhujt, pse plaçkit tempujt? 23 Ti që mburresh me Ligjin, pse, duke shkelur Ligjin, fyen Hyjin? 24 Për të vërtetë: ‘Ju jeni ‑ siç është në Shkrimin e shenjtë ‑ shkaku që Emri im të shahet ndër paganë’”.
    Këta hebrenj që nga koha e Jezusit dhe Palit janë zhdukur, por Jezusi është i shqetësuar se kjo vetëkënaqësi mashtruese fariseike do të shfaqet mes dishepujve të tij... dhe mes mbarëstruesve të bashkësive të besimtarve të parë të krishterë. Rreziku ishte i mundur që ata do të konsideroheshin udhërrëfyes dhe mësues.
    Në Kishën e shekujve të hershëm, të krishterët quheshin “të ndriquar” - “hoifotistentes”: atyre Krishti dhe Ungjilli u kishin hapur sytë për të parë dy realitete... së pari fytyrën e vërtetë të Perëndisë dhe më pas njeriun e vërtetë, autentik.
    Por a janë dishepujt kaq të sigurt se e kanë fituar këtë dritë të re dhe që janë gati të jetojnë të udhëhequr nga kjo dritë?
    Me parë ata besonin në një “Zot xhelat”, por tani e dinë se Zoti është dashuri dhe vetëm dashuri. Ai nuk dënon asnjë nga fëmijët e vet. Ai dënon atë që i lëndon... d.m.th. mëkatin. Dhe madje Zoti e ndalon dënimin e vetvetes, nuk do që të dënojmë veten, por do që, gjithmonë, të ndjehemi dashuruar nga Ai. Kjo është drita e re që kanë fituar me pagëzimin, sepse me këtë sacrament Ungjilli dhe Jezusi u kanë hapur atyre sytë.
    Dhe madje edhe imazhi i një njeriu të mbyllur në realitetet e kësaj bote tokësore të konsideruar absolutisht të vërteta, u zhduk. Tani ata e dinë se cili është fati i tyre: ata që kanë marrë dritën e Krishtit dhe Ungjillit shohin shumë larg, janë të lumtur; edhe se gjithmonë mbetet rreziku, për të cilin kemi folur më parë, d.m.th. se këta të ndriquar të bëhen, më pas, udhërrëfyesit tamam si skribët dhe farisenjtë e kohës së Jezusit.
    Dishepujt janë gjithmonë dhe vetëm dishepuj që ecin krah për krah me vëllezërit e tyre dhe ndihmojnë njëri-tjetrin që të mbajnë gjithmonë syrin të fiksuar në të vetmin udhërrëfyes që është Krishti me ungjillin e tij.
    Le të përpiqemi të pyesim veten, për shembull, pse, kur i propozojmë dikujt zgjedhjen tonë të besimit, shumë e refuzojnë atë duke thënë: “Por priftërinj, por të krishterë...”
    Ndoshta ne priftërinj, ne të krishterë e kemi krijuar keqkuptimin duke u paraqitur si mësues dhe modele të jetës ungjillore? Ne nuk jemi mjeshtër dhe modele! Në fakt, këta njerëz që do të donin të dëgjonin propozimin për një jetë të re, në fillim kishin besuar se duhet të bëheshin si ne. Por më pas duke vërejtur se kemi shumë të meta, shumë mospërputhje, shumë mjerime, largohen, sepse nuk dihen më mire, duke thënë: “Nuk jeni më mirë se ne!”. Dhe për fat të keq, ndonjëherë kjo është e vërtetë.
    Ne duhet t'i ftojmë ata të përballen jo me ne, por me Jezusin: Ai është modeli i njeriut, Ai është i vetmi Mjeshtër.
    Atyre që kërkojnë t'i japin kuptim të lartë jetës së tyre, ne mund t'u themi: “Hajde, le të sodisim së bashku modelin e vetëm të përsosur të njeriut që është Jezusi, le ta dëgjojmë së bashku Atë, të vetmen Mësues”.
    Ne nuk mund të jemi mësues dhe udhërrëfyes sepse nuk jemi të përsosur. Brishtësia jonë duhet të merret parasysh, thotë Pali në letrën e dytë drejtuar Korintasve, 4,7-11:
    “Por ne e mbajmë këtë visar në enë argjile, që kjo fuqi e pakrahasueshme të shihet se është e Hyjit e jo prej nesh. 8 Po, nga çdo anë jemi të ndrydhur, por jo të ngushtuar; jemi të pështjelluar, por jo të dëshpëruar, 9 të salvuar po, por jo të lënë, të hedhur andej‑këndej po, por jo të rrëzuar, 10 gjithmonë i mbartim në trupin tonë grahmat e vdekjes së Jezusit, që edhe jeta e Jezusit të shfaqet në trupin tonë. 11 Sepse, gjithmonë të gjallë, jemi gati të vdesim për dashurinë e Jezusit, që edhe jeta e Jezusit të shfaqet në trupin tonë të vdekshëm”.
    Ne mbajmë një thesar të madh që është Krishti, Ungjilli, në enë balte... Jemi të brishtë, të papastër, të papërsosur: kemi nevojë për ndihmën e Zotit. Edhe nëse Krishti e ka shëruar tashmë verbërinë tonë, ne nuk mund të konsiderojmë veten të shëruar përfundimisht: shpesh rishfaqen njolla që na pengojnë t'i shohim gjërat ashtu siç i shohin Krishti dhe Ungjilli i tij dhe Jezusi na fton të ndërgjegjësohemi për këtë brishtësi tonën.
    Le të dëgjojmë:
    “41 Po pse e shikon lëmishten në sy të vëllait tënd e nuk e sheh traun në syrin tënd? Si mund t’i thuash vëllait tënd: ‘Vëlla, ndal ta heq lëmishtën, që ke në sy, ti që nuk e sheh traun në sy tënd? Shtiracak, nxirre më parë traun nga syri yt dhe atëherë do të shohësh qartë ta nxjerrësh lëmishten nga syri i vëllait tënd” (v. 41-42).
    Sa herë shfaqet shprehja “vëllau yt” në disa vargje! Për çfarë arsye? Sepse Jezusi këtu nuk po u flet të gjithëve. Nuk u drejtohet paganëve. Ai u drejtohet dishepujve, pjesëtarëve të bashkësive të krishtera: ata quheshin njëri-tjetri vëllezër.
    “Vëllau” ishte titulli më i zakonshëm me të cilin të krishterët e hershëm identifikoheshin me njëri-tjetrin.
    Luka këtu po na përball me problemet e komuniteteve të tij, të bashkësive të krishtera të shekullit të parë: problemet e tyre nuk janë të ndryshme nga ato që regjistrojmë në komunitetet e sotme.
    Çfarë bënin ata?
    Ata shikonin lëmishtën, njollën që është në syrin e vëllait të tyre.
    Vëmë re, Jezusi nuk thotë se ka vëllezër që shqetësohen sepse njëri prej tyre po bën një gabim, humbet dhe ka absolutisht nevojen për ndihmë... ai nuk e thotë këtë: thotë “e shikojnë lëmishtën, grimcën në syrin e vëllait të tyre, domethënë i shqyrtojnë me kujdes gabimet, të metat e vëllait të tyre, jo për ta ndihmuar, por për ta kontrolluar e për ta akuzuar, ta dënoncuar.
    Kjo është një sëmundje malinje që Jezusi nuk mund ta durojë. Ishte një karakteristikë e farisenjve të kohës së Jezusit: ata mbanin një sy mbi këdo që shkelte traditat dhe Jezusi ishte viktimë e këtyre vëzhguesve.
    Megjithatë, ky defekt shpesh rishfaqet edhe sot në bashkësitë e krishtera dhe ndonjëherë janë pikërisht njerëzit shumë të devotshëm që e kanë këtë problem: ata kontrollojnë jetën e të tjerëve, shohin gjithçka me dyshim dhe kështu lindin thashethemet që helmojnë jetën e komuniteteve tona të krishtera.
    Jezusi na fton të shikojmë së pari në syrin tonë ...
    “Jeni kaq të sigurt që mund ta shihni qartë?”
    Jezusi thotë:
    “Vaj për ju, skribë e farisenj, shtiracakë, që lani të dhjetën e mendrës, të murajës e të kimit, por lini pas dore atë që është më e rëndësishme në Ligj: drejtësinë, mëshirën e besnikërinë! Këtë është dashur ta bëni e nga ajo e para, s’është dashur të hiqni dorë. Udhëheqës të verbër! Ju shtrydhni mushkonjën e kapërdini gamilen!” (Mt. 23,23-24).
    Është e lehtë të gjejmë në farisenjtë e kohës së Jezusit ato të meta... Farisenjtë pagonin të dhjetat për mendrën, murajen dhe kimin, por më pas neglizhonin drejtësinë dhe mëshirën.
    Jezusi thotë:
    “Ju jeni udhërrëfyes të verbër, filtroni mushkonjën dhe më pas gëlltisni kamel”.
    Është e lehtë të flitet për farisenjtë e asaj kohe, ne e njohim menjëherë defektët e tyre. Është më e vështirë të japim shembuj konkretë të kohës sonë, sepse në bashkësitë tona të krishtera, për fat të keq, duhet të pranojmë, ky defekt është i pranishëm.
    Sa here me siguri u imponuan të vërteta që nuk ishin të vërteta; u dënuan vëllezërit të cilët historia më pas na detyroi t'i njihnim si profetë; sa njolla kemi pasur para syve tanë që na penguan të kapnim të vërtetat më themelore që përmban Ungjilli.
    Ajo e jodhunës për shembull; për shumë shekuj ne zhvilluam luftëra dhe madje folëm për “luftën e drejtë” deri në dekadat e fundit... çfarë kuptonim për Ungjillin?
    A nuk ishin të gjithë ata që luftuan, të krishterë?
    Çfarë kuptuam për Ungjillin?
    Dhe në ato vite u diskutua nëse supa mund të bëhej vetëm me një copë ekstrakt mishi të premteve.
    Kishte të krishterë të devotshëm në Shtetet e Bashkuara që bënin fushatë kundër vallëzimit në grupë, por më pas nuk kishin asgjë kundër pranisë së skllavërisë; njerëz të devotshëm edhe sot bëjnë thashetheme, dhe ndonjëherë edhe shpifje, por mjerë ata nga të cilët dëgjojnë fjalë sharje...
    Le të përpiqemi të bëjmë dallimin midis njollave dhe trungjeve.
    Kushdo që shqyrton me kujdes grimcën, të metën, gabimin e vëllait të tij, Jezusi e quan hipokrit, “hipokrit” është aktori, komedianti.
    Atëherë pyesim: çfarë karakteri përfaqësojnë këta njerëz që shqyrtojnë vëllain e tyre?
    Në këtë spektakël të padenjë, ata përfaqësojnë Zotin në të cilin besojnë, përfaqësojnë këtë imazh të Zotit.
    Çfarë bën ai Zot, që ata kanë në mendje?
    Pikërisht atë që ata bëjnë.
    Ai është një Zot që dha Ligjin dhe pastaj kalon gjithë kohën e tij duke shqyrtuar ata që bëjnë mëkate dhe mban shënim në librin që do të hapet në fund të botës dhe aty do të dalin në dritë të gjitha gabimet e bëra dhe do të ketë dënimi i atyre që kanë mëkatuar.
    Ky është Zoti i rremë që ata kanë në mendje dhe e përfaqësojnë shumë mirë sepse sillen ashtu si ky Zot: ata shqyrtojnë të metat e vëllait të tyre.
    Sjellja e këtyre hipokritëve që shqyrtojnë të keqen kudo, ka pasur efekte shkatërruese në komunitetet e krishtera, ishte një nga arsyet pse kaq shumë janë distancuar nga Kisha.
    Në këtë pikë një problem mbetet: si ti njohim në komunitetet e krishtera ata që nuk janë “mësues” (janë aktore), por ata vëllezër që me të vërtetë kanë lejuar t'u hapen sytë e tyre nga Ungjilli dhe për këtë arsye mund ta ndihmojnë vëllain e tyre të ndjekë Mjeshtrin e vërtetë që është Krishti?
    Si mund të kuptohet nëse ata gjithashtu nuk kanë një njollë para syve të tyre? nëse këshillave të tyre mund t'u besohet? Nëse i kanë hapur vërtet sytë apo nuk shohin mirë as ata?
    Me dy imazhet e fundit të Ungjillit të sotëm, Jezusi na ofron kriterin për të ditur se si të dallojmë ata që mund t'u besohet sepse na shohin mirë.
    Këtu, le të dëgjojmë këta dy imazhe:
    “Nuk ka pemë të mirë që jep fryt të keq, as pemë të keqe që jep fryt të mirë. Çdo pemë njihet prej frytit të saj. Nuk mblidhen fiq nga murrizi as nuk vilet rrush nga ferra. Njeriu i mirë nxjerr të mirën nga visari i mirë i zemrës së vet, njeriu i keq nxjerr të keqen nga visari i keq: sepse goja i qet çka i ka zemra” (v. 43-45).
    Si ta njohim dishepullin e vërtetë?
    Është e thjeshtë, thotë Jezusi, ju e njihni menjëherë dishepullin e vërtetë sepse ai është një person “i bukur”.
    Ne e dimë se çfarë do të thotë shprehja “person I bukur”. Ai mund të mos jetë edhe veçanërisht i bukur, por nëse është besnik, i besueshëm, i vëmendshëm ndaj të tjerëve, i dobishëm, bujar, nëse nuk përkujton ofendime që merr... të gjithë thonë: “Çfarë personi i bukur”.
    Ja, është kjo bukuri që të bën të njohësh dishepullin e vërtetë të Krishtit.
    Për çfarë arsye?
    Jezusi na tregon këtë me një imazh tjetër... sepse pema “e mirë” mund të prodhojë vetëm fruta “të mira”, nëse fruti është i kalbur do të thotë se nuk vjen nga pema e bukur, por nga një pemë e keqe.
    Dhe vërejmë finesën e tekstit origjinal grek, i cili nuk flet për “pemë të mirë që jep fryt të mirë (kështu thonë përkthimet), por teksti origjinal flet për pemën e bukur “dendron callon”.
    Prandaj, kjo nuk ka të bëjë me mirësinë, por me bukurinë.
    Pema e bukur sigurisht që është Krishti, më e bukur se Ai është e pamundur.
    Nëse je një person i pabesë, i korruptuar, i shthurur, arrogant, i dhunshëm...nëse je i shëmtuar, prandaj një frut i kalbur, nuk mund të vish nga pema e bukur.
    Ne të krishterët kemi qenë shumë të shqetësuar për ta paraqitur veten si njerëz të devotshëm, dhe kjo është mirë, Jezusi është mjaft i interesuar për bukurinë e dishepujve të tij.
    Bukuria, ne e dimë, është e parezistueshme, tërheq menjëherë vëmendjen dhe vëmendjen e të gjithëve, dhe të gjithë pyesin: Por si u bë ky kaq i bukur?
    Kisha duhet të jetë vitrina në të cilën Krishti ekspozon frutat e bukura që prodhohen nga Ungjilli i tij, njerëz që për këtë arsye rrezatojnë bukurinë e tij.
    Dy pemët e përmendura nga Jezusi, fiku dhe hardhia, janë domethënëse sepse së bashku me ullirin janë tre pemët simbolike të popullit të Izraelit.
    Fiku prodhon fiq dhe hardhia prodhon rrush dhe këto produkte janë imazhet e asaj që Zoti pret nga populli i tij.
    Fiku tregon ëmbëlsinë dhe rrushi që jep verën, tregon gëzim; ky është kriteri për njohjen e dishepullit të vërtetë...dikush që komunikon ëmbëlsinë dhe gëzimin - dikush që përpiqet të ndërtojë vetëm gëzim në këtë botë.
    Nëse i afroheni një vëllai dhe fjalët e tij nuk ngjallin gëzim dhe shpresë, nëse nuk ndiheni të mirëpritur, të kuptuar dhe të dashur prej tij, lëreni të qetë, ai nuk është një dishepull i vërtetë, ai vjen nga ferrat, nga pemët në të cilat lëngu i Shpirtit nuk qarkullon sigurisht.
    Imazhi i dytë: thesari.
    Jezusi thotë se në zemrën e të gjithëve ka një gjoks me një thesar brenda.
    Si e dini se çfarë thesari ka brenda?
    Është e lehtë - thotë Jezusi - fjalët e gojës së tij e zbulojnë, sepse goja flet nga plotësia e zemrës.
    Nëse dikush flet vetëm për para, biznes, sport, marrëzi, thashetheme... do të thotë se zemra e tij është plot me ato gjëra.
    Budisti ka mençurinë e budizmit në zemrën e tij dhe për këtë arsye do të flasë sipas kritereve të budizmit; muslimani ka në zemër thesarin e Kuranit dhe do të arsyetojë si musliman; një pagan do të arsyetojë si pagan... nuk është e mundur që këta njerëz të arsyetojnë sipas kritereve ungjillore.
    Ju e njihni të krishterin e vërtetë jo vetëm nga veprat e tij, por edhe nga mënyra se si ai flet, ju e kuptoni menjëherë nëse fjalët e tij vijnë nga një zemër që vërshon me urtësinë e Ungjillit.
    Pse?
    Ju e ndjeni atë duke gjykuar sipas Ungjillit; kur duhet të japë këshilla i referohet asaj që i mësoi Ungjilli; kur ai gjithashtu duhet të sugjerojë zgjedhje të guximshme, kërkuese, ndonjëherë edhe heroike, ai e bën këtë sepse Ungjilli që ka në zemër i thotë kështu, dhe mbi të gjitha, vetëm fjalët e dashurisë vijnë nga buzët e të krishterit të vërtetë, sepse zemra e tij është një arkë thesari që vërshon nga dashuria si ajo e Atit tone qiellor.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,840
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

F.A. JAVA. E DIELA E VIII ORD. VITI C. TRE LEXIME.

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA E VIII ORD. VITI C.

MË 2-3-2025.

Vetëm një është Mjeshtri.
    Ashtu si të gjithë ata që mësojnë rrugën e Perëndisë - si dijetarët që Jezusi shkoi për ta dëgjuar në Tempull: “Pas tri ditësh e gjetën në Tempull mes dijetarësh duke i dëgjuar ata dhe duke u bërë pyetje. Të gjithë ata që e dëgjonin, i mrekullonte dija dhe përgjegjet e tij” Lk 2,46-47), si Gjon Pagëzuesi (Lk 3,12), si Nikodemi (Gjn 3,10) - Jezusi gjithashtu quhet mësues nga njerëzit. Në të vërtetë, nëse përjashtojmë rastet e sapopërmendura, ky term (i cili shfaqet 48 herë në Ungjij) i referohet gjithmonë vetëm atij.
    Megjithatë, Jezusi është një mësues origjinal. Ai flet dhe sillet ndryshe nga të tjerët: nuk jep mësime në shkollë, jep mësime në rrugë; ai nuk kërkon dëmshpërblim nga dëgjuesit e tij, ai nuk e rezervon mësimin e tij për një elitë intelektualësh, ai u drejtohet të varfërve të tokës, atyre që mësuesit e Izraelit i përçmojnë duke pyetur: "Si mund të bëhet i urtë ai që merret me parmendën, mburret duke tundur lopën dhe flet vetëm për viça?" (Sir. 38, 25).
    Ai është një mësues i lirë si në interpretimin ashtu edhe në praktikën e Tevratit, por është veçanërisht befasues sepse, në vend që t'i ftojë dishepujt të ndjekin parimet e Ligjit, që nga fillimi i misionit të tij, ai u kërkon dishepujve ta ndjekin atë. “Ligji” është personi i tij, jeta e tij, jo rrëmuja e diskuizicioneve rabinike.
    Mësuesit e Izraelit shpjeguan se çfarë duhej bërë për të kënaqur Perëndinë, bazuar në njohuritë e tyre për Tevratin. Ata paraqitën mësimet e tyre, të nxjerra nga Shkrimet, me fjalët e përdorura edhe nga profetët: “Kështu thotë Zoti”.
    Mjeshtri Jezus flet ndryshe. Ai i prezanton mësimet e tij me shprehjen: “Tani po ju them”, duke i vendosur fjalët e tij pranë atyre të Perëndisë.
    Në Ungjij, apostujt nuk quhen kurrë mësues, por gjithmonë dhe vetëm nxënës, dishepuj që nuk duhet të mësojnë një libër, por një jetë, duke ndjekur të vetmin Mjeshtër.
    Për të përvetësuar mesazhin, do të përsërisim:
    “Vetëm njëri është mësuesi ynë, Krishti Zot, dhe ne të gjithë jemi dishepuj”.

LEXIMI I PARË: Sir 27,4-7.

5) Sikurse kur tundet shosha, mbesin zonat,
    Kështu edhe mungesat e njeriut dalin në pah në të folur.
    6) Enët e vorbëtarit i sprovon furra,
    njerëzit e drejtpë i sprovon vuajtja.
    7) Si u punua një pemë e dëftojnë fruta,
    kështu edhe fjala e zbulon mendimin e njeriut.
    8) Para se të këtë folur askënd mos lavdëro:
    sepse të folurit është prova e njeriut.

Kur nxirren në dritë më në fund mendimet dhe veprat e dikujt që për një kohë të gjatë ka arritur të thurë intriga në dëmin tonë, ka komplotuar në hije dhe gjithmonë ka shpëtuar, ne themi me kënaqësi: “Çdo nijë herët ose vone arrin te krehër”, d.m.th: “Çdo ngatërrese herët a vonë do të zgjidhet”. Sigurisht, dhëmbët e krehrit mund të jenë të rrallë ose të dendur. Për ne, ndoshta, ne e përdorim krehrin e rrallëgjerë, ndërsa për të tjerët preferojmë atë të dendur.
    Sirach nuk përdor krahasimin e krehrit, por ato të shoshës dhe furrës.
    Në atë kohë, para se të bluanin grurin, gratë e vendosnin në një shoshë dhe e kontrollonin me shumë kujdes për ta ndarë nga papastërtitë, gjethet, njollat dhe byku.
    Poçarët nuk ishin të kënaqur me bukurinë e njërës prej vazove të tyre përpara se ta provonin në zjarr: bënin që të kalonin nëpër nxehtësinë e furrës e cila mund ta kishte kthyer në copa.
    Leximi i sotëm fillon duke thënë se, ndaj të tjerëve, ne shpesh sillemi si gra që shoshitin grurin: i kthejmë dhe i kthejmë, i tundim mirë, i hedhim në ajër, i ekspozojmë ndaj erës derisa të arrijmë të nxjerrim të gjitha defektet, të gjitha mbeturinat, të gjitha të metat që kanë. Ne sillemi si poçarët: i nënshtrojmë provës së zjarrit, i mbajmë muaj e vite në furrën e kontrolleve tona të rrepta. Aty rezistojnë vetëm ata që janë vërtet imunë ndaj ndonjë defekti.
    Nëse do ta shqyrtonim veten me të njëjtën ashpërsi, do të zbulonim jo vetëm defektet e të tjerëve, por edhe mangësitë tona të shumta (v.4).
    Ka situata në të cilat njeriu nuk mund të shmangë gjykimet dhe vlerësimet objektive: nuk mund t'u japë të gjithëve të njëjtin besim, është detyrë e dikujt të krijojë një ide të saktë për vlerën e vërtetë të njerëzve të cilëve duhet t'u besojë detyra me përgjegjësi të madhe.
    Por cilat kritere duhet të ndiqen për të dhënë vlerësime të vërteta?
    Siraku jep këshilla të mençura: nuk duhet ndikuar nga përshtypjet e para. Për të ditur se çfarë kanë njerëzit në zemrat e tyre, duhet t'i lini të flasin, sepse për të gjykuar mirë një njeri duhet të “dëgjojmë me vëmendjen bisedën e tij... fjalët zbulojnë zemrën e njeriut” (vv.5-6).
    Si përfundim, norma që duhet ndjekur është: “Mos e lavdëroni një njeri para se të flasë, “sepse të folurit është prova e njeriut” (v.8).

LEXIMI I DYTË: 1 Kor 15,54-58.

54 Dhe, kur ky trup i shkatërrueshëm, të veshë pashkatërrueshmërinë dhe ky trup i vdekshëm të veshë pavdekshmërinë, atëherë do të shkojë në vend fjala e Shkrimit të shenjtë:
    55 O vdekje, ku është ngadhënjimi yt?
    Ku është, o vdekje, thimthi yt?’
    56 Thimthi i vdekjes mëkati; fuqia e mëkatit Ligji.
    57 Ta falënderojmë Hyjin që na e jep fitoren nëpër Jezu Krishtit, Zotit tonë.
    58 Prandaj, vëllezërit e mi të dashur, të jeni të qëndrueshëm, të palëkundshëm e përparoni vazhdimisht në veprën e Zotit, të vetëdijshëm se mundi juaj nuk mbetet i pafrytshëm në Zotin.

Për të dielën e katërt radhazi na ofrohet një pasazh nga kapitulli 15 i letrës së pare drejtuar Korintasve; sot është e fundit dhe tema është gjithmonë e njëjtë: ringjallja.
    Pali përmbledh atë që tha: duke hyrë në jetën e re, njerëzit nuk e rimarrin thjesht trupin që kanë në këtë botë, por marrin një trup të ri, të veshur me pakorruptueshmëri dhe pavdekësi (v.54). Pastaj – ai thotë – fjala e Shkrimit do të përmbushet: “Dhe, kur ky trup i shkatërrueshëm, të veshë pashkatërrueshmërinë dhe ky trup i vdekshëm të veshë pavdekshmërinë, atëherë do të shkojë në vend fjala e Shkrimit të shenjtë: O vdekje, ku është ngadhënjimi yt? Ku është, o vdekje, thimthi yt?’ Vdekja u gëlltit nga fitorja. Ku është fitorja jote, o vdekje? Ku, o vdekje, është thumbi juaj?” (vv.54-55). Gjendja e “të ringjallurve” nuk është e krahasueshme me atë të atyre që jetojnë në këtë botë. Vdekja, me të gjithë aleatët e saj –vuajtje, sëmundje, uri, dhunë, urrejtje – nuk do të ketë më kurrë fuqi mbi njeriun, sepse fitorja e Krishtit do të jetë totale dhe përfundimtare (vv.56-57).
    Pas kësaj deklarate ne do të prisnim që Pali të rekomandonte që të krishterët e Korintit të mos i fiksojnë sytë nga kjo botë, por të shikojnë drejt qiellit ku i pret jeta e vërtetë. Por asgjë: ai nuk i nxit ata të mendojnë për mrekullitë që i presin, por të punojnë, të angazhohen në këtë botë, me sigurinë se të gjitha të mirat që ndërtojnë, gjithë dashuria që përhapin, nuk do të humbasë.
    “Prandaj, vëllezërit e mi të dashur, thothë shën Pali, të jeni të qëndrueshëm, të palëkundshëm e përparoni vazhdimisht në veprën e Zotit, të vetëdijshëm se mundi juaj nuk mbetet i pafrytshëm në Zotin” (v.58).

UNGJILLI: Lk. 6,39-45.

39 U tha edhe shëmbëlltyrën:
    “A mund t’i prijë i verbëri të verbërit? A thua s’do të bien të dy në gropë?
    40 Nuk është nxënësi më i aftë se mësuesi; por, çdo nxënës plotësisht i aftësuar, do të jetë si mësuesi i vet.
    41 Po pse e shikon lëmishten në sy të vëllait tënd e nuk e sheh traun në syrin tënd?
    42 Si mund t’i thuash vëllait tënd: ‘Vëlla, ndal ta heq lëmishtën, që ke në sy, ti që nuk e sheh traun në sy tënd? Shtiracak, nxirre më parë traun nga syri yt dhe atëherë do të shohësh qartë ta nxjerrësh lëmishten nga syri i vëllait tënd.”
    43 Nuk ka pemë të mirë që jep fryt të keq, as pemë të keqe që jep fryt të mirë. 44 Çdo pemë njihet prej frytit të saj. Nuk mblidhen fiq nga murrizi as nuk vilet rrush nga ferra.
    45 Njeriu i mirë nxjerr të mirën nga visari i mirë i zemrës së vet, njeriu i keq nxjerr të keqen nga visari i keq: sepse goja i qet çka i ka zemra”.

Në Ungjillin e dy të dielave të fundit, kemi dëgjuar një mesazh që është në kontrast të plotë me logjikën e njerëzve: ata që të gjithë i konsiderojnë njerëzit e pakënaqur (të varfërit, të uriturit, ata që qajnë, të persekutuarit) janë shpallur të bekuar dhe Jezusi shpalli të mjerët njerëzit të suksesshme (të pasurit, të kënaqurit, ata që shijojnë jetën). Nuk mund të kishte një ndryshim më radikal.
    Nuk mjafton. Është vendosur gjithashtu parimi i jo‑dhunës absolute: i krishteri nuk mund të reagojë ndaj së keqes me të keqen, por duhet të jetë gjithmonë i gatshëm të duajë edhe armiqtë e tij.
    Këto janë deklarata tronditëse. Prandaj është e pashmangshme që, edhe në komunitetin e krishterë, disa të përpiqen t'i ëmbëlsojnë, t'i bëjnë më pak të ashpër, pak më të pajtueshëm me dobësinë njerëzore.
    Ata thonë, për shembull: është e vërtetë që nuk mund të përdorësh dhunë, megjithatë, në raste të caktuara... Duhet të falësh, po - por jo deri në atë pikë sa të konsiderohesh naiv dhe i paditur. Nëse fëmijët mësohen të jenë bujarë me çdo kusht, të mos konkurrojnë, të marrin anën e më të dobëtve, ata vendosen në pozitën e të pushtuarit nga njerëzit e ligj dhe të paskrupullt.
    Ata që flasin në këtë mënyrë, edhe nëse janë të krishterë, sillen si mësues të rremë, dhe ndoshta duke mos qenë të vetdishme për këtë.
    Ata mendojnë se kanë të drejtë të japin udhëzime në emër të Krishtit, me një siguri të tillë që të japin përshtypjen e qartë se kanë zëvendësuar Mjeshtrin, në të vërtetë, se janë superiorë ndaj tij. Ata kërkojnë tituj, privilegje, nderime, fuqi që as Mjeshtri nuk i ka pretenduar ndonjëherë t'i ketë.
    Atyre në komunitet që ndihen të investuar me një autoritet të tillë, Jezusi u kujton një fjalë të urtë tjetër:
    “Nuk është nxënësi më i aftë se mësuesi; por, çdo nxënës plotësisht i aftësuar, do të jetë si mësuesi i vet” (v.40).
    Rreziku kundër të cilit paralajmëron Jezusi, është mbi të gjitha ai i identifikimit të ideve, besimeve, projekteve të dikujt me mendimet e tij. Ky është një supozim i pamatur. Ata harrojnë se janë vetëm dishepuj, edhe pse ndihen si mësues, sepse me të vërtetë sillen sikur të ishin superiorë ndaj Mjeshtrit.
    E kjo nuk mjafton. Këta mësues të rremë pretendojnë një të drejtë edhe më të tepruar, ata bëjnë diçka që vetë Jezusi nuk donte ta bënte kurrë (Gj. 3,17): ata gjykojnë, shqiptojnë dënime kundër vëllezërve të tyre. Për ta tregohet shëmbëlltyra e lëmishtës dhe e traut:
    “Po pse e shikon lëmishten në sy të vëllait tënd e nuk e sheh traun në syrin tënd? Si mund t’i thuash vëllait tënd: ‘Vëlla, ndal ta heq lëmishtën, që ke në sy, ti që nuk e sheh traun në sy tënd? Shtiracak, nxirre më parë traun nga syri yt dhe atëherë do të shohësh qartë ta nxjerrësh lëmishten nga syri i vëllait tënd” (vv.41-42).
    Është një ftesë për të qenë të kujdesshëm ndaj të krishterëve që ndihen gjithmonë të drejtë, gjithmonë të sigurt për atë që thonë, mësojnë dhe bëjnë. Ata nuk e kuptojnë se kanë trungje të mëdha para syve të tyre që i pengojnë të shohin dritën. Cilat? Pasionet, zilia, vullneti për të dominuar mbi të tjerët, injoranca, frika, patologjitë psikologjike nga të cilat asnjë njeri nuk përjashtohet plotësisht. Të gjitha këto janë “trungje” të mëdha që na pengojnë të kuptojmë qartë kërkesat e fjalës së Perëndisë. Njeriu duhet ta marrë parasysh këtë me përulësi dhe të sillet në një mënyrë më pak arrogante, të jetë më pak intransigjent në imponimin e pikëpamjes së tij për realitetin dhe më pak i sigurt kur gjykon veprimet e të tjerëve.
    Një shembull mund të na ndihmojë të kuptojmë. Për shumë shekuj të krishterët kanë pohuar se ka dhe luftëra të drejta, dhe se, në situata të caktuara, madje është detyrë të marrin armët. Luftërat madje janë bërë në emër të Ungjillit. Si mund të ndodhte kjo? Jezusi foli gjithmonë kundër çdo dhune dhe dëshmoi këtë me jetën e tij. Shpjegimi është aty: rrezet e krenarisë, intolerancës, dogmatizmit, fundamentalizmit që të krishterët kishin para syve dhe as që e kuptonin, i pengonin të shihnin kërkesat ungjillore.
    Nëse sot jemi të detyruar të pranojmë se në kaq shumë raste kemi qenë të verbër, duhet të jemi shumë të kujdesshëm për të gjykuar, për të imponuar bindjet tona, për të dënuar ata që shprehin mendime të ndryshme. Ndoshta ajo që ne mendojmë se është e drejtë, mund të jetë vërtet ungjillore, por Jezusi dëshiron që propozimi i krishterë të bëhet me përulësi të madhe, me maturi dhe respekt ekstrem dhe, mbi të gjitha, pa gjykuar kurrë ata që nuk mund ta kuptojnë atë, ata që nuk kanë dëshirë ta pranojnë atë. Nuk duhet harruar se mundësia për të pasur një trau para syve nuk është e largët!
    Duke përfunduar këtë pjesë të parë të Ungjillit, Jezusi i quan hipokritë këta “gjyqtarë”, këta mësues të krishterë që janë të sigurt se janë të drejtë dhe kanë gjithmonë idetë më të mira. Hipokritë do të thotë “aktorë”, hipokritë janë “njerëz që bëjnë teatër”. Ata që gjykojnë të tjerët janë për Jezusin aktorë. Ata janë gjithashtu mëkatarë, por “recitojnë”: ulen në gjykatë si gjyqtarë dhe shqiptojnë dënime të tmerrshme. Luka është qartësisht i shqetësuar për atë që po ndodh në komunitetet e tij, të ndarë nga kritikat, thashethemet dhe gjykimet keqdashëse. Për këtë arsye ai kujton këto fjalë të ashpra të Zotit në këtë drejtim.
    Si mund ta dallojmë mësuesit e mirë nga mësuesit e këqij në komunitetin e krishterë? Si e dini se kujt mund t'i besoni dhe kujt nuk mundeni? Si të njohin ata që janë të verbër ose kanë trungje para syve të tyre?
    Pjesa e fundit e Ungjillit të sotëm (vv.43-45) ofron kriterin për të gjykuar:
    “Nuk ka pemë të mirë që jep fryt të keq, as pemë të keqe që jep fryt të mirë. Çdo pemë njihet prej frytit të saj. Nuk mblidhen fiq nga murrizi as nuk vilet rrush nga ferra. Njeriu i mirë nxjerr të mirën nga visari i mirë i zemrës së vet, njeriu i keq nxjerr të keqen nga visari i keq: sepse goja i qet çka i ka zemra” (v. 43-45).
    Ne jemi mësuar t'i interpretojmë këto fjalë të Jezusit si një ftesë për të vlerësuar njerëzit bazuar në veprat që ata bëjnë. Ky është kuptimi që ata kanë në Ungjillin e Mateut (Mt 7,15-20); por në Ungjillin e Lukës kanë një kuptim tjetër.
    Nga konteksti është e qartë se këtu Luka flet për mesazhini që shpallin mësuesit e krishterë. Ky mesazh mund të jetë i mirë ose i keq.
    Ashtu si Sirach – e dëgjuam në leximin e parë – Jezusi gjithashtu na fton të vlerësojmë mësuesit bazuar në fjalët e tyre: “Goja në fakt flet nga plotësia e zemrës” (v.45). Ajo që ata shpallin duhet të krahasohet gjithmonë me Ungjillin. Më pas do të jetë e mundur të vlerësohet nëse ajo që propozohet është ushqim që ngop apo është një frut helmues.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,840
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA E PARË E KRESHMËVE VITI C.

MË 9-3-2025.

LEXIMI I PARË: Dt. 26, 4-10.

4 Moisiu i tha popullit: Kur ti do të paraqes frytet e para të të gjitha prodhimeve të fushës që të kesh mbledhur prej tokës sate, atëherë prifti do ta marrë kaçilen prej dorës sate e do ta vërë para lterit të Zotit, Hyjit tënd.
    5 Ti atëherë fol në praninë e Zotit, Hyjit tënd, e thuaj: ‘Im atë ishtë një sirian endacak. Ai zbriti në Egjipt me pak njerëz dhe atje jetoi në dhe të huaj. U shtua e u bë popull i madh, i fortë e një shumicë pa masë. 6 Por egjiptianët na morën me të keq, na përndoqën dhe na bënë skllevër të mjerë. 7 Atëherë ne lëshuam britmë drejtë Zotit, Hyjit të etërve tanë. Ai na dëgjoi; e pa përvujtërimin tonë, mundin e të vështirat tona 8 dhe na nxori Zoti prej Egjiptit me dorën e vet të fuqishme e krahun e tendur, me tmerr të madh e me shenja e me mrekulli, 9 na pruri në këtë vend e na e dha trashëgim këtë tokë që rrjedh qumësht e mjaltë.
    10 Dhe, ja, tani, o Zot, i solla frytet e para të tokës që ti ma dhe.’ Atëherë vëri para Zotit, Hyjit tënd, dhe adhuroje Zotin, Hyjin tënd.

MIRËNJOHES PËR DHURATAT E YJIT.

Besimtarët e të gjithë feve të botës bëjnë oferta, kështu që nuk habitemi që t'i gjejmë ato edhe në Bibël. Por ajo që është shumë e veçantë për Izraelin është kuptimi që i jepet këtij gjesti. Dhe teksti që komentojmë, tregon mirë gjithçka! Moisiu urdhëron një ofertë, siç bëhet diku tjetër; por për Izraelin, është një profesion i vërtetë besimi. “Do të paraqesësh frytet e para të të korrave të tua... dhe do t’i thuash këto fjalë...”.
    Ka në vazhdim një fjalim rreth veprës së Perëndisë për popullin e tij, që mund të përmblidhet në një fjali më të thjeshtë: gjithçka që kemi, gjithçka që jemi, është dhurata e Perëndisë. Shprehet kështu këmbëngulja e madhe dhe risia e gjithë Biblës, dhe e librit të Ligjit të Përtërirë në veçanti: në fetë e tjera, është më shpesh një proces kërkese për marrjen e përfitimeve që hyjnitë kanë sekrete. Izraeli e përmbys plotësisht kuptimin e ritit: gjesti i ofertës në Izrael është një gjest mirënjohjeje; bëhen ofertat jo për të pranuar nga Perëndia diçka që na përket, por bëhen oferta sepse besimtari është i bindur që çdo gjë vjen prej Zotit; nuk është të arrish me duar plot me pasuri tona, është të pranosh se pa të duart tona do të ishin bosh. Në këtë frymë, sjellja e ofertave tuaja është një gjest kujtese.
    Nëse Ligji i Përtërirë këmbëngul në të, mësimi ndoshta nuk ishte i padobishëm! Në të vërtetë, njerëzit dukej se kishin amnezi, njohja për bekimet e Perëndisë ishte zbehur. Në shkretëtirën e thatë, njerëzit kishin kuptuar se mbijetesa e tyre varej nga Zoti dhe vetëm tek Ai; por sapo arritën në tokën e premtuar, ata mund ta harronin këtë varësi themelore. Sepse, që nga koha e hyrjes në Kanaan (që ne e quajmë Izrael sot), populli që kishte lidhur një besëlidhje me Perëndinë në shkretëtirë u përball me kultet e popujve të vendit. Ata adhuronin Baalin, perëndinë e shiut, dhe për këtë arsye perëndinë e pjellorisë së tokave dhe kopeve. Dhe vështirësitë ishin pikërisht të mos lejonin veten të kontaminoheshin nga idhujtaria e ambientit. I tërë problemi i profetëve ishte që ta mbanin popullin e Izraelit në besnikëri ndaj besëlidhjes së Sinait, sepse urdhërimi i parë ishte formal: "Unë jam Zoti, Perëndia yt, që të nxori nga vendi i Egjiptit, nga shtëpia e skllavërisë dhe nuk do të kesh perëndi të tjera përveç meje" (Dt. 5,6-7).Refreni i profetëve është gjithmonë i njëjtë: Baali nuk ekziston, ka vetëm një Perëndi, Perëndia i Moisiut, që e çliroi popullin e tij nga duart e Egjiptasve dhe që e shoqëron gjatë gjithë historisë së tij, dhe që më në fund i jep këtë vend.

PËRKUJTIMI ËSHTË NJË DËTYRË.

Ky është shqetësimi kryesor i autorit të tekstit të sotëm: që populli të përkujtojë gjesta që bëri Zoti për të shpëtuar popullin e tij dhe të jetë mirënjohes, për gjithçka për gjithëmonë. Në fakt, i gjithë libri i Ligjit të Përtërirë mund të quhet libri i kujtesës. Dhe riti i ofrimit të frutave të para të përmendura këtu është jetuar saktësisht si një gjest i kujtesës. Prandaj, shoqërohet me numërimin e veprave të Perëndisë për popullin e tij. Le të fillojmë në fjalën “fruta të para”: ka “fruta të para”, frutat e para të korrjes së re, duajt e parë të grurit, fruta e para të rrushit, të parëlindurit e pjellës së re... Ata janë fillimi dhe gjithashtu premtimi i ri: duke peshuar tufën e grurit, e dimë nëse korrja do të jetë e mirë. Ky rit oferte ekzistonte midis fermerëve në Lindjen e Afërt, shumë kohë para Moisiut. Në kujtimin e njeriut, ai ishte i njohur gjithmonë, pasi teksti biblik flet për të edhe për Kainin dhe Abelin. Siç e kemi parë, ky gjest fillimisht kishte për qëllim të merrte bekimet e hyjnisë. Kështu Moisiu nuk e shpiku atë, as nuk e largoi. Por ai e kishte transformuar kuptimin e saj: që tani e tutje çdo gjë jetohej sipas Aleancës.
    Fjalimi që shoqëron gjestin e ofertës,specifikon këtë. Nuk është çështje t'i kërkosh Perëndisë bekimet e tij për nesër; ne e dimë se mund të jeemi të sigurt për këtë; para së gjithash duhet të njihen bekimet e Perëndisë për popullin e tij që nga thirrja e Abrahamit. Ka një përmbledhje të vërtetë të historisë së Izraelit në formën e një profesioni besimi: “Ati im ishte një sirian endacak”; gjithçka filloi me Abrahamin, një arame të zgjedhur nga Zoti për t’u bërë babai i popullit të Besëlidhjes. Në hebraisht, autori përdor një fjalë këtu që do të thotë “endacak”e “humbur” në kuptimin që, para thirrjes së tij nga Perëndia, Abrahami nuk kishte zbuluar të vetmin Zot, ai ishte një idhujtar, kështu që autori ynë e konsideron atë një endacak në kuptimin shpirtëror.
    Pjesa e dytë e shprehjes: “Ati im ishte një arame endacak, i cili zbriti në Egjipt”. Kjo pjesë e dytë të fjalisë nuk i referohet Abrahamit, paraardhësit të tij, por pasardhësit të tij Jakobit: ai dhe bijtë e tij u vendosën në Egjipt. Mund të ndiqim gjithë historinë që është e njohur deri në hyrjen në tokën e premtuar:
    "Na nxori Zoti prej Egjiptit me dorën e vet të fuqishme e krahun e tendur, me tmerr të madh e me shenja e me mrekulli, na pruri në këtë vend e na e dha trashëgim këtë tokë që rrjedh qumësht e mjaltë” (Dt. 26,8-9).
    Atëherë gjesti i ofertës merr të gjithë kuptimin e tij: duke ofruar duajt e parë, grumbullin e parë, është e gjitha korrja që i paraqitet Perëndisë: "Dhe tani, ja, unë sjell frytet e para të tokës që më ke dhënë, o Zot".
    Gjesti ynë i ofertës gjatë Meshës ka të njëjtin kuptim: pranimi se çdo gjë që zotërojmë në të gjitha fushat është një dhuratë nga Zoti: “I bekuar je, Zot, Hyji i gjithësisë, prej bujarisë sate e morëm bukkën (verën)…” Kështu e quan Meshari: "Përgatitja e dhuratave të Zotit". shumë keq që të ketë harruar të specifikonte që janë dhurata…të Zotit

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,840
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA E PARË E KRESHMËVE VITI C

MË 9-3-2025

PSALMI:91,1-2,10-11,12-13,14-15

1 Kush banon nën mbrojtjen e të Tejetlartit,
    do të qëndrojë nën hijen e të Gjithëpushtetshmit.
    2 Do t’i thotë Zotit: “Strehimi im,
    kështjella ime, Hyji im, do të shpresoj në të”.

10 e keqe nuk do të të gjejë,
    dhe frushkull s’do t’i afrohet tendës sate:
    11 sepse engjëjve të vet urdhër u dha
    të të ruajnë në të gjitha udhët e tua.

12 Do të të mbartin para duarsh
    që padashje të mos e ndeshësh këmbën tënde për gur.
    13 Do të shkelësh mbi shlligë e kapastrec,
    do të kalosh mbi luanë e gjarpërinj.

14 “Do ta shpëtoj sepse më do,
    do ta marr ndore sepse e njeh Emrin tim.
    15 Ai do të më thërrasë e unë do t’i ndihmoj,
    në vështirësi do të jem me të,
    do ta shpëtoj dhe do ta madhëroj.

Ky psalm paraqet veten pak si një kuvendim me tre njerëz: ndonjëherë është Izraeli që do t’i thotë Zotit: “Kush banon nën mbrojtjen e të Tejetlartit,
    Do t’i thotë Zotit: “Strehimi im,
    kështjella ime, Hyji im, do të shpresoj në të” (v. 1-2)
    Ndonjëherë janë priftërinjtë në hyrje të tempullit që thonë:
    “E keqe nuk do të të gjejë,
    sepse engjëjve të vet urdhër u dha
    të të ruajnë në të gjitha udhët e tua” (v.10-11).
    Ndonjëherë, më në fund, është vetë Zoti që flet:
    “Do ta shpëtoj sepse më do,
    Ai do të më thërrasë e unë do t’i ndihmoj,
    do ta shpëtoj dhe do ta madhëroj” (v. 14-15).
    Le të marrim thjesht vargjet sipas rendit të tyre:
    “Kush banon nën mbrojtjen e të Tejetlartit,
    Do t’i thotë Zotit: “Strehimi im,
    kështjella ime, Hyji im, do të shpresoj në të” (v. 1-2).
    Katër emrat e ndryshëm i janë dhënë Perëndisë në vargjet e para: I Tejetlarti (Elyôn), i Gjithpushtetshmi (El Shaddai), Zoti (YHVH), dhe më në fund Perëndia (një fjalë që ne e njohim mirë, Hyji); popujt e tjerë i thirrën hyjnitë e tyre nga tre emra: Më i Larti, i Gjithëpushtetshmi, ose Hyji; dhe Izraeli i merr këto terma të zakonshëm për të caktuar Perëndinë e tij, por ky popull është i vetmi në botë që e thërret atë me emrin e tretë, të famshëm që ia zbuloi Moisiut me shkurret e djegur: YHVH.
    "Zoti foli me Moisiun e tha: “Unë jam Zoti, që iu dëftova Abrahamit, Izakut e Jakobit si Hyj i gjithëpushtetshëm. Unë atyre nuk ua tregova emrin tim Zot” (Dal. 6,2-3).
    E gjithë strofa e parë zhvillon temën e sigurisë së besimtarit: “Shtëpia e Më të Lartit, hija e të Fuqishmit, streha ime, mburoja ime, Perëndia im, për të cilën jam i sigurt!” Strehimi i Shumë të Lartit, në gjuhën e Psalmeve, është tempulli i Jeruzalemit. Sa për hijen, është edhe ajo e krahëve të statujave të kerubinëve me pamje nga Arka e Besëlidhjes dhe një aluzion për praninë mbrojtëse të Perëndisë gjatë Eksodit: sepse fjala “krahët” ngjall ato të shqiponjës që inkurajon fluturimet e para të të vegjlve të saj:
    “Gjetur e kish në një vend t’shkretë,
    n’vend tmerrimi, ulërimi bishash.
    E rrethoi, e përkujdesi,
    e ruajti si beb’n e syrit.
    Si shqiponja që bën gjira
    kur do zogjtë t’i mësojë t’fluturojnë,
    mbi ta i hap e i palon krahët:
    ashtu e mori Izraelin,
    e mbarti mbi flatrat e veta.
    Zoti vetëm e udhëhoqi,
    tjetër zot nuk qe me Të” (Dt. 6,10-12; cf. Ex 19:4).
    Deri ditën kur engjëlli Gabriel i tha vajzës së Nazaretit:
    “Shpirti Shenjt do të zbresë në ty e fuqia e Hyjit të tejetlartë do të të mbulojë me hijen e vet; prandaj ky Fëmijë do të jetë i shenjtë ‑ Biri i Hyjit” (Lk 1,35).
    Fundi i kësaj strofe:
    “Strehimi im, kështjella ime, Hyji im, do të shpresoj në të” (v.2) prandaj tingëllon si një profesion besimi, por mbi të gjitha si një rezolutë, nënkuptuar kundër idhujtarisë: sepse është e nevojshme të rifillohet vazhdimisht angazhimi për të mos lënë strehën e Më të Lartit. Ne gjithashtu do të shohim, duke medituar mbi ungjillin e tundimeve të Jezusit (të cilin ne gjithashtu lexojmë këtë të diel) se si qëndrimi i Jezusit në sprovë është në përputhje me atë që përshkruhet në këto vargje: Jezusi është ai që kurrë nuk pushon të marrë Perëndinë si strehë. Tema e luftës kundër idhujtarisë shpesh përsëritet në Psalmet, si në të gjithë Biblën, në të vërtetë; dikush mund të habitet nga frekuenca e kësaj teme, por është e qartë se kjo ishte për një kohë shumë të gjatë fatkeqësia kundër të cilës luftuan profetët.
    Dhe a mund të themi sot se kjo betejë është fituar? Idhujtaria merr fytyra të ndryshme, por vazhdimisht rinovohet gjatë shekujve të historisë njerëzore.

E UNË NË VËSHTIRËSI DO TË JEM ME TË.

Dy strofa të tjera në leximin e sotëm janë një lloj katekeze të priftërinjve për besimtarët që arrijnë në tempullin në Jeruzalem. Tani që njerëzit kanë premtuar të mos e lënë mbrojtjen e Perëndisë, ja fjala që u është shpallur atyre:
    “e keqe nuk do të të gjejë,
    sepse engjëjve të vet urdhër u dha
    Do të të mbartin para duarsh
    që padashje të mos e ndeshësh këmbën tënde për gur.
    Do të shkelësh mbi shlligë e kapastrec,
    do të kalosh mbi luanë e gjarpërinj” (v.10-13).
    Mesazhi është i dyfishtë: së pari, fitorja mbi të keqen është e garantuar, janë imazhet e kafshëve dërrmuese të rrezikshme: Shlligë, kapastrec, luani dhe gjarpërinj”; së dyti, dhe më e rëndësishmja, kjo fitore është e sigurt sepse Perëndia nuk do të ndalojë së mbrojturi popullin e tij:
    “Engjëjve të vet urdhër u dha
    Do të të mbartin para duarsh
    që padashje të mos e ndeshësh këmbën tënde për gur” (v. 11-12).
    Në meditimin biblik, këto dy strofa ishin fillimisht për popullin e Izraelit; pastaj gradualisht u mësuan t'i zbatonin ato tek Shpëtimtari që pritej, domethënë Mesia; pasi triumfuesi i vërtetë i të gjitha të këqijave që sulmojnë njerëzimin, do të jetë Mesia.

Strofa e fundit:
    “Do ta shpëtoj sepse më do,
    Ai do të më thërrasë e unë do t’i ndihmoj,
    do ta shpëtoj dhe do ta madhëroj” (v. 14-15).
    Psalmisti këtu e bën Zotin të flasë; vetëm një fjalë në vargun e fundit: “Në vështirësi do të jem me të”. Njeriu i Biblës e ka zbuluar Perëndinë jo si ai që i largon të gjitha sprovat nga një shkop magjik… por si ai që është “me” ne në sprovat tona. Fjala për fjalë këtu është “Unë, me të, në sprovë”; është pikërisht i njëjti kuptim si fjala “Emanuel” që fjalë për fjalë do të thotë “Zot-me-ne”. Në fund të fundit, ky psalm është pak model i çdo liturgjie: mbërritja në Tempull, Fjala, bekimi. Kur të bashkohemi në një asamble festive, do të tërheqim forcë që gjëjmë atje ku jemi. Ne dëgjojmë Fjalën që shpallet, dhe kthehemi tek bekimet e Atij që është me ne në sprovë. Prandaj është normale që ky psalm të na propozohet në hyrje të Kreshmëve: një ftesë e bukur për të qëndruar në strehën e Më të Lartit. Moralitet, të mos hezitojmë gjatë këtyre Kreshmëve të shkojmë të rimbushim veten nën hijen e kishave tona. Nuk ka më Arka e Besëlidhjes, nuk ka më dy statuja të kerubinëve: këto figura me krahë e me kokë njeriu, trupat dhe këmbët e luanëve, krahët e të cilëve u bashkuan së bashku për të formuar një fron për Perëndinë. Por ka më mirë: ekziston Prania e Trinisë së Shenjtë.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,840
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA E PARË E KRESHMËVE VITI C LEX. I DYTË.

MË 9-3-2025.

LEXIMI I DYTË: Rm. 10, 8-13.

8 E çka thotë, pra?
    ‘Afër e ke fjalën,
    në gojën tënde dhe në zemrën tënde.’
    d. m. th. fjalën e fesë që ne predikojmë.
    9 Sepse, në qoftë se me gojë e dëshmon se Jezusi është Zot dhe në qoftë se në zemrën tënde e beson se Hyji e ka ngjallur prej të vdekurish, do të shëlbohesh. 10 Pra, për të fituar drejtësinë duhet të besosh në zemër e për të fituar shëlbimin duhet ta dëshmosh fenë me gojë. 11 Sepse, Shkrimi i shenjtë thotë: ‘Kush beson në Të nuk do të turpërohet’.
    12 Kështu, pra, nuk ka dallim mes hebreut e grekut: të gjithë kanë vetëm një Zot, të pasur kundrejt atyre që e thërrasin në ndihmë. 13 Sepse: ‘Kushdo ta thërrasë Emrin e Zotit, do të shëlbohet’.

NJË ZOT I VETËM, NJË FE E VETMË, NJË PAGËZIM I VETËM.

"I gjithë arsyetimi i Palit çon në këtë përfundim: "Midis Judenjve dhe johebrenjve nuk ka dallim". Le të deklarojmë menjëherë se këta hebrenj dhe paganë për të cilët Pali flet, janë të gjithë të krishterë: ose me origjinë hebraike ose me origjinë pagane. Dhe ky është sfondi i fjalimit të tij: nëse je një hebre i konvertuar në krishterim, apo nëse je një ish paganë të konvertuar në krishterim, je “para së gjithash” të krishterë. Kështu, midis Judenjve dhe johebrenjve nuk ka dallim: të gjithë kanë të njëjtin Zot, bujar ndaj të gjithë atyre që e thërrasin.
    Nëse Pali këmbëngul, është se problemi ishte reale. Ndoshta sepse, në Romë, si në të gjitha komunitetet e krishtera të shekullit të parë, bëhej e njëjta pyetje: A është normale që të trajtohen hebrenjtë dhe paganët në të njëjtën mënyrë? Që hebrenjtë u bënë të krishterë, padyshim që ishte në përputhje me planin e Perëndisë. Meqenëse Perëndia kishte përgatitur popullin e tij për shumë shekuj për të marrë Mesinë, sapo ai erdhi dhe njohu, të gjithë hebrenjtë mund të ishin bërë të krishterë. Kjo ishte dëshira e Palit. Por gjërat shkuan ndryshe. Është vetëm një pakicë e popullit hebre që i përmbahet Jezu Krishtit; nga ana tjetër, janë paganët ata që formuan thelbin më të rëndësishëm të bashkësive të krishtera. Ndër këta të krishterë me origjinë të ndryshme (ose hebreje ose paganë), bashkëjetesa pashmangshmërisht paraqiste probleme: nga këndvështrimi i zakoneve të përditshme, gjithçka i ndau ata bashkësitë dhe subjektet e diskutimit nuk mungonin: ligji, rrethprerja dhe zakonet ushqimore.
    Më thellë, për disa hebrenj që u bënë të krishterë, ishte një çështje parimi: ata me dëshirë pranuan hyrjen e paganëve të mëparshëm në Kishën: ata paganë të mëparshme i quajtën “të parrethprerë”. Sepse Izraeli ishte populli i zgjedhur; ishte brenda tij që Mesia duhej të lindte; logjikisht, hebrenjtë do të ishin themelet e Kishës; pastaj një pyetje shpesh u bë: a mund të pranojmë jo-hebrenjtë në Kishë? A nuk është kjo një pabesi ndaj Besëlidhjes? A nukk duhet të të zgjedhim vetëm anëtarët e popullit hebre? Këto pyetje, kur Pali u shkroi romakëve, ai i kishte bërë për veten shumë kohë më parë e dhe u kishte dhënë një përgjigje të qartë. Sepse po të mbylleshin dyert e Kishës për johebrenjtë, edhe duke u refuzuar atyre pagëzimin, do të ishte si të thuash se Jezusi mund të shpëtojë vetëm hebrenjtë. Ky pozicion është padyshim i paqëndrueshëm. Pra, si gjithmonë, Pali shkoi për të gjetur zgjidhjen e problemit në Shkrimin e shenjtë, domethënë, në atë që ne e quajmë Besëlidhjen e Vjetër sot. Dhe ai gjeti përgjigjen tek profeti Joel: "Të gjithë ata që thërrasin emrin e Zotit do të shpëtohen". Joeli foli, pikërisht për kohën e ardhjes së Mesisë:
    “1 E pas këtyre:
    Do ta ndikoj Shpirtin tim
    mbi çdo njeri
    e do të bëhen profetë bijtë e bijat tuaja,
    pleqtë tuaj ëndrra do të shohin,
    djelmoshat tuaj do të kenë vegime.
    2 Madje edhe mbi skllevër të mi ‑ burra e gra,
    në ato ditë do ta ndikoj Shpirtin tim.
    3 Do të bëj shenja të bindshme në qiell e në tokë:
    gjak e zjarr e shtylla tymi!
    4 Dielli do të kthehet në terr
    e hëna në gjak
    para se të vijë dita e Zotit
    e madhe dhe e tmerrshme!
    5 Do të ndodhë:
    Gjithkush që ta thërrasë emrin e Zotit
    do të shëlbohet,
    sepse shpëtimi do të jetë
    në Malin Sion e në Jerusalem
    ‑ sikurse tha Zotynë ‑
    e ndër të mbeturit gjallë ata
    që Zoti t’i thërrasë”. (Jl 3,1…5).

KUSHDO QË DO TË THERRASË EMRIN E ZOTIT, DO TË SHPËTOJË.

Një argument i shkëlqyeshëm, pasi ishte në Shkrimin e shenjtë; por, megjithatë, i çuditshëm për bashkëkohësit e Palit: a është me të vërtetë e mjaftueshme për të gjithë kjo gjë? Deri tani, ishte e nevojshme të rrethpriperja dhe ta praktika e ligjit me përpikmëri; ndoshta janë ndryshuar gjërat? Po, përgjigjet Pali; sepse edhe Jezu Krishti meriton emrin e Zotit! Tani, çdo njeri që i bën thirrje Zotit Jezu Krisht mund të shpëtohet.
    A nuk është kjo ajo që Jezusi i tha vetë Nikodemit?
    “ 16 Vërtet, Hyji aq fort e deshi botën
    sa që dha një të vetmin Birin e vet
    kështu që, secili që beson në të,
    të mos birret,
    por të ketë jetën e pasosur.
    17 Në të vërtetë Hyji nuk e dërgoi Birin
    që ta dënojë botën,
    por që bota të shpëtojë nëpër të.
    18 Kush beson në të,
    nuk dënohet,
    ndërsa, kush nuk beson, ai është dënuar që tani,
    pse nuk besoi
    në Emrin e Njëlindurit, Birit të Hyjit"(Gj. 3,16-18).
    "Bota këtu do të thotë "i gjithë njerëzimi".
    Por ky mesazh mbetet i vështirë për disa që ta pranojnë. Atëherë Pali nuk heziton të përsërisë mësimin e tij:
    “ Sepse, në qoftë se me gojë e dëshmon se Jezusi është Zot dhe në qoftë se në zemrën tënde e beson se Hyji e ka ngjallur prej të vdekurish, do të shëlbohesh. Pra, për të fituar drejtësinë duhet të besosh në zemër e për të fituar shëlbimin duhet ta dëshmosh fenë me gojë. Sepse, Shkrimi i shenjtë thotë: ‘Kush beson në Të nuk do të turpërohet’” (v. 9-11).
    Verejtja e parë: në gjuhën e Palit, trashëgimtar i Besëllidhjes së Vjetër, “të bëhesh i drejtë” ose të shpëtohesh”, është pikërisht e njëjta gjë. Këtu kemi një shembull të mirë të paralelizmit kaq të zakonshëm në tekstet biblike.
    Verejtja e dytë: le të dëgjojmë kuptimin e fjalës “beso” këtu: paraleli midis “gojës” dhe “zemrës”, mbi të cilën Pali këmbëngul, thotë se besimi nuk është çështje mendimi; duke përdorur fjalën zemër, sipas kuptimit që kjo fjalë kishte në atë kohë, synon thellësinë e angazhimit të të gjithë personit. Kështu, në sytë e Palit, një fjali tjetër e Shkrimit është përmbushur tani; libri i Ligjit përtërirë deklaroi, “Fjala është afër teje, është në gojën tënde dhe në zemrën tënde” (v. 8). Në kohën e Ligjit të Përtërirë, ishte Ligji që duhej praktikuar, tani Pali thotë: “Kjo fjalë është thjesht mesazhi i besimit në Jezu Krishtin”.
    Dhe ja Lajmi i Mirë që Pali u drejtohet atyre që kanë marrë Pagëzimin: pa meritë nga ne, shpëtimi na jepet lirisht nga Perëndia; ne thjesht duhet ta mirëpresim atë lirisht në besim: “Nëse nga goja jote pohon se Jezusi është Zot, nëse në zemrën tënde beson se Perëndia e ringjalli atë nga të vdekurit, atëherë do të shpëtohesh. Sepse me zemrën tënde beson se bëhesh i drejtë, është me gojën tënde që pohon besimin e tënd për të arritur shpëtimin”.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,840
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

MË 9-3-2025.

UNGJILLI: Lk. 4,1-13.

1 Jezusi, plot me Shpirtin Shenjt, u kthye prej Jordanit dhe Shpirti e çoi në shkretëtirë, 2 ku, për dyzet ditë e tundoi djalli. Ndër ato ditë nuk hëngri asgjë e, kur ato kaluan, u urit.
    3 Atëherë djalli i tha: “Nëse je Biri i Hyjit, urdhëroji këtij guri të bëhet bukë.”
    4 Jezusi iu përgjigj:“Thotë Shkrimi i shenjtë: ‘Njeriu nuk mund të jetojë vetëm me bukë.’”
    5 Atëherë e ngriti lart dhe, për një çast, ia dëftoi të gjitha mbretëritë e botës, 6 e i tha: “Ty do të ta jap të gjithë këtë pushtet dhe lavdinë e tyre, sepse m’u dha mua dhe unë ia jap kujt të dua.
    7 Nëse, pra, ti përkulesh në adhurim para meje, do të jetë krejt jotja.”
    8 Jezusi iu përgjigj:
    “Shkrimi i shenjtë thotë:
    ‘Adhuro Zotin, Hyjin tënd,
    dhe vetëm atij shërbeji!’“
    9 Atëherë e çoi në Jerusalem, e vuri në majë të Tempullit e i tha: “Nëse je Biri i Hyjit, hidhu prej këtu poshtë,
    10 sepse Shkrimi i shenjtë thotë: ‘Hyji për ty do t’u urdhërojë engjëjve të vet që të të ruajnë’, 11 dhe ‘do të të mbajnë para duarsh, që të mos e vrasësh këmbën tënde në ndonjë gur.’”
    12 Jezusi iu përgjigj: “Por u tha edhe:
    ‘Mos e tundo Zotin, Hyjin tënd!’”
    13 Djalli, pasi i shfrytëzoi të gjitha trajtat e tundimit, u largua prej tij deri në kohën e volitshme.

DO TË QËNDROJ NËN HIJEN E TË GJITHËPUSHTETSHËM.

Është shumë interesante ta afrosh këtë Ungjill në dritën e psalmit që i paraprin atij në këtë liturgji:
    “1 Kush banon nën mbrojtjen e Të Tejetlartit,
    2 Do t’i thotë Zotit: “Strehimi im,
    kështjella ime, Hyji im, do të shpresoj në të” (Ps. 91, 1-2).
    Është pikërisht qëndrimi i Krishtit, në pragun e jetës së tij publike: ai është thjesht nën hijen e Më të Lartit. Tundimi do të ishte të linte këtë strehë ose të dyshoje se është e sigurt, ose të kërkonte strehime të tjera, siguri të tjera. Këto tri tundime kanë qenë ato të popullit të Izraelit gjatë historisë biblike. Dhe kur djalli (në greqisht fjala “diabolos” do të thotë “ndarës”) i drejtohet Jezusit, është në këtë tokë që ai e vendos veten: tre herë ai përpiqet ta infektojë Jezusin me helmin e tij: Nëse je Biri i Perëndisë, mund të bësh çfarëdo që të duash. Je i madh, mund ta arrish lumturinë tënde absolutisht vetëm; prandaj thuaji këtij guri të bëhet bukë për të kënaqur urinë tënde menjëhere…(tundimi i pare). Ndoshta më mirë do të realizosh të gjitha projektet e tua... (tundimi i dytë). Hidhe poshtë, Zoti do të jetë i detyruar të të ndihmojë... (tundimi i tretë). Por Jezusi e di mirë se vetëm Perëndia mund të mbushë të gjitha gabimet e njeriut dhe ai zgjodhi të besojë deri në fund, të “qëndrojë nën strehën e Më të Lartit” siç thotë Psalmi.
    Le të marrim një nga një tre kërkesat e diallit dhe përgjigjet e Jezusit.
    = Tundimi i parë: kur Jezusi filloi të vuante nga uria, Tunduesi i tha: ''Nëse je Biri i Perëndisë, urdhëroje këtë gur të bëhet bukë'' dhe Jezusi u përgjigj: ''Është shkruar: ''Njeriu nuk jeton vetëm me bukë”. Një frazë e njohur mirë nga populli hebre, sepse gjendet në kapitullin 8 të librit të Ligjit të Përtërirë: le të kujtohet konteksti: është një meditim mbi përvojën e Izraelit gjatë Eksodit nën udhëheqjen e Moisiut: “Të të bjerë në mend udhëtimi që Zoti, Hyji yt, ka bërë ta kalosh për këta dyzet vjet nëpër shkretëtirë, me qëllim që të përulte, të sprovonte e të mësonte çka ndryhet në zemrën tënde: a do t’i mbash urdhërimet e tija apo jo.Të mundoi me uri, por pastaj të ushqeu me manë, që s’e njihje ti as etërit e tu. Kishte për qëllim ta vërtetonte se për të jetuar njeriut nuk i del mjaft buka, por i lypet edhe secila fjalë që del prej gojes së Zotit (Dt 8,2-3).
    Tani njerëzit e dinë nga përvoja se çfarë është lumturia e varfërisë, që mund të thuhet: “Të bekuar janë ata që janë të uritur, ata mbështeten vetëm te Zoti për t’i mbushur ato”.
    Dhe Libri i Ligjit të Përtërirë vazhdon:
    “E pranoje në shpirtin tënd se Zoti, Hyji yt, të edukoi ashtu si edukon njeriu fëmijën e vet. Ai vepron kështu që t’i zbatosh urdhërimet e tija, të ecësh udhëve të tija e ta druash atë” (Dt.8,5).
    Biri i Perëndisë, që erdhi për të marrë popullin e tij, pa në mishin e tij përvojën e Izraelit në shkretëtirë. Me fjalë të tjera, kur Tunduesi e thërret Jezusin duke thënë “Nëse je Biri i Perëndisë” (duke nënkuptuar “provoje”), ai merr këtë përgjigje: “Për mua, kam ushqim që ti nuk e njeh… Ushqimi im është të bëj vullnetin e Atij që më dërgoi dhe të bëj punën e tij” (Kjo është përgjigja që Jezusi do t’u japë apostujve të tij në episodin e gruas samaritane (Gj.4,32-34).

VETËM NË SHKRIMIN SHENJT MUND TË GJEJMË SI DO TË PËRGJIGJEMI.

= Tundimi i dytë: përgjigja e dytë e Jezusit: Tunduesi i premtoi atij të gjitha mbretëritë e tokës; dhe Jezusi u përgjigj:
    dhe vetëm atij shërbeji!’” (v. 8).
    Jezusi citon atë që ne e quajmë "Dekalog":
    " ‘Unë jam Zoti, Hyji yt, që të nxora nga dheu i Egjiptit, prej shtëpisë së skllavërisë.
    Mos ki tjetër zot pos meje!
    Mos bëj idhull as figurë të gjërave që janë lart në qiell, as poshtë në tokë, as të atyre që janë në ujë nën dhe!
    Mos i adhuro ato as mos u shërbe: sepse vetëm unë jam Zoti, Hyji yt, unë jam Hyj ziliqar, që e ndëshkoj fajin e etërve ‑ të atyre që më urrejnë ‑ në fëmijë deri në të tretin e të katërtin brez”(Dt 5,6-9)".
    Ajo që duhet vënë re është përmbysja e perspektivës midis kërkesave të Tunduesikt dhe dhuratave të lira të Perëndisë: Tunduesi: Fillo të të përul, pastaj unë do të të jap (dhe në kllapa ai premton atë që nuk i përket atij); Jezusi, përkundrazi, fillon duke dhënë, dhe vetëm më pas, thotë: Mos harro se unë të kam dhënë, prandaj më beso në të ardhmen.
    = Tundimi i tretë: ``Nëse je Biri i Perëndisë, atëherë hidhu poshtë këtu, sepse është shkruar: ``Ai do t`u urdhërojë engjëjve të tij të të ruajnë; dhe përsëri, ata do të të mbajnë mbi duart e tyre, që këmba jote të mos godasë gurin``.
    Jezusi u përgjigj: “Mos e vini në provë Zotin, Hyjin tuaj, siç e vutë në provë në Masë”(Dt.6:16), domethënë, nuk do të kërkosh nga Perëndia dëshmi për praninë dhe mbrojtjen e tij. Biri i Perëndisë e di se ai është përgjithmonë nën strehën e Më të Lartit çfarëdo që të ndodhë. Këto tre përgjigje nga Jezusi, pra, tingëlluan çuditshëm përballë pyetjes së Tunduesit: “nëse je Biri i Perëndisë”; padyshim, djalli dhe Krishti nuk kanë të njëjtën ide për Birin e Perëndisë! "Nëse je Biri i Perëndisë, provoje atë", duket të thotë Tunduesi, dhe Jezusi e provon atë, me të vërtetë, por është duke i qëndruar besnik Atit të tij. Ku e tërheq Jezusi forcën për t'i rezistuar atij që dëshiron ta ndajë atë nga Ati i tij? Në fjalën e Perëndisë: forca e këtij teksti është në këtë ndërtim të habitshëm; Tunduesi i drejtohet Jezusit tri herë; por në asnjë kohë Jezusi nuk hyn në diskutim me të; tre përgjigjet e tij janë vetëm citime nga Shkrimi.
    Në këtë ai është me të vërtetë trashëgimtari i popullit të tij: atij është zbatimi i mrekullueshëm i frazës së Ligjit të Përtërirë që Shën Pali e ka marrë në letër Romakëve (shih leximin e dytë):
    “Fjala është krejtësisht afër teje, mu në gojën tënde, në zemrën tënde që ta zbatosh!”(Dt. 30,14). Përgjigjet e tij janë të tre nga libri i Ligjit të Përtërirë, libri i shkruar pikërisht në mënyrë që bijtë e Izraelit të mos harrojnë kurrë se Perëndia është Ati i tyre; një mënyrë për të thënë se Jezusi po bën përvojën që populli i tij kishte në shkretëtirë për veten e tij. Nga pagëzimi i tij, ku ai u zbulua si Biri, në Gjetsemanin ku Tunduesi i jep një takim (ky është kuptimi i fjalisë së fundit të tekstit tonë: “Djalli, pasi i shfrytëzoi të gjitha trajtat e tundimit, u largua prej tij deri në kohën e volitshme” (v. 13)
    Duke shteruar të gjitha format e tundimit, djalli u largua nga Jezusi deri në kohën e caktuar.
    Jezusi do të mbetet nën strehën e Më të Lartit. Nuk ka dyshim se Luka, këtu, na ofron shembullin e vetëm që duhet ndjekur.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,840
    Postimet në Bllog
    3

F.A. JAVA DIELA E PARË E KRESHMËVE VITI C.

PËRGATITJA E LITURGJISË

MË 9 -3-2025.

Tundimi, një mundësi.

Nga analiza e teksteve biblike del një fakt kurioz: të pabesët nuk tundohen kurrë nga Perëndia; tundimi është një privilegj i rezervuar për të drejtët. Ben Sirach i rekomandon dishepullit: “Bir, nëse do t’i shërbesh Hyjit, qëndro në drejtësinë e në frikë dhe përgatite shpirtin tend për tundim; prano gjithçka që të ndodhë, pranoje e duroje në dhimbje, ki duresë në përvujtërimin tend, sepse në zjarrin sprovohet ari e argjendi, po ashtu edhe të zgjedhurit në furrën e përvujtërimit” (Sir. 2,1,4-5). Fatkeqësitë dhe dështimet vënë në sprovë besnikërinë ndaj Zotit, por fati i mirë dhe suksesi mund të jenë gjithashtu një kurth për besimin. Tundimi ofron mundësinë për të bërë një hap përpara, për të përmirësuar, për të pastruar, për të konsoliduar zgjedhjet e besimit. "Ajo gjithashtu përfshin rrezikun e gabimit: "Joshja e vesit e errëson të mirën - thotë autori i librit të Urtësisë – e shtuhia e lakmimit e prish shpirtin e patëkeq” (Ur. 4,12). Megjithatë, tundimi nuk është një provokim për të keqen, por një stimul për rritjen, një kalim i detyruar për të arritur pjekurinë.
    Shën Pali thotë: “Vështirësitë në të cilat qetë vënë, nuk ishin jashtë masës njerëzore. Hyji është besnik. Ai nuk do të lejojë t’u nënshtroheni provave që i tejkalojnë fuqitë tuaja e, bashkë me provat, do t’ju japë rrugëdalje e forcë për t’u qëndruar” (1 Cor 10,13).

Autori i letrës së drejtuar hebrenjve na përkujton një të vërtetën tjetër, që mund të na ngushellojë: Jezusi kaloi nëpër të gjitha sprova që tejkalojmë edhe ne: “Nuk kemi Kryeprift që nuk mund të ketë dhimbje për dobësitë tona, pasi ai vetë i ka sprovuar të gjitha si ne, me përjashtim vetëm të mëkatit” dhe “vërtet, pikërisht pse ai e sprovoi personalisht vuajtjen, është në gjendje t’i ndihmojë ata që janë në sprovë” (Eb. 4,15; 2,18).
    Për të përvetësuar mësazhin, le të ripërtërisim:
    “Zot, ne nuk kërkojmë të na lirosh nga vështirësitë dhe tundimet, por të dalim prej tyre më të pjekur”.

LEXIMI I PARË: Dt. 26, 4-10.

4 Moisiu i tha popullit: Kur ti do të paraqes frytet e para të të gjitha prodhimeve të fushës që të kesh mbledhur prej tokës sate, atëherë prifti do ta marrë kaçilen prej dorës sate e do ta vërë para lterit të Zotit, Hyjit tënd.
    5 Ti atëherë fol në praninë e Zotit, Hyjit tënd, e thuaj: ‘Im atë ishtë një sirian endacak. Ai zbriti në Egjipt me pak njerëz dhe atje jetoi në dhe të huaj. U shtua e u bë popull i madh, i fortë e një shumicë pa masë. 6 Por egjiptianët na morën me të keq, na përndoqën dhe na bënë skllevër të mjerë. 7 Atëherë ne lëshuam britmë drejtë Zotit, Hyjit të etërve tanë. Ai na dëgjoi; e pa përvujtërimin tonë, mundin e të vështirat tona 8 dhe na nxori Zoti prej Egjiptit me dorën e vet të fuqishme e krahun e tendur, me tmerr të madh e me shenja e me mrekulli, 9 na pruri në këtë vend e na e dha trashëgim këtë tokë që rrjedh qumësht e mjaltë.
    10 Dhe, ja, tani, o Zot, i solla frytet e para të tokës që ti ma dhe.’ Atëherë vëri para Zotit, Hyjit tënd, dhe adhuroje Zotin, Hyjin tënd.

“Më të mirat ndër frytet e para të tokës sate çoji në shtëpinë e Zotit, Hyjit tënd. Ruaj se zien edhin në qumështin e s’ëmës” (Dal. 23,19). Ishte një urdhër e Tevratit dhe në pranverë, në fillim të korrjes së elbit, delet e para silleshin në tempull dhe i ofroeshin Zotit (Dal. 23,16). Pas shtatë javësh, në fund të korrjes së grurit, kremtohej festa e Rrëshajëve dhe me këtë rast frutat e para (Dal. 34,22) iu paraqitën Perëndisë, jo të gjitha frytet e fushës, por vetëm ato shtatë specie që janë simbol i tokës së Izraelit: gruri, elbi, rrushi, fiq, shegë, ullinj dhe hurma: “Një tokë me grurë, elb e vreshta, ku rriten fiq, shega e ullinj, në një tokë me vaj e me mjaltë (Dt. 8,8). Me këtë rit, ai shpalli solemnisht se Perëndia ishte zotëria i tokës dhe se çfarë prodhon. Përveç kësaj oferte publike, kishte një tjetër private, të festuar nga çdo grup familjar. Kjo është ajo që leximi i sotëm i referohet.
    Kur frutat fillonin të dilnin mbi pemë, fermeri shënonte të parët me një shirit dhe, sapo piqnin, i vendoste në një shportë. Pastaj, i shoqëruar nga gjithë familja e tij, i çonte në tempull, ku u dorëzonte ata priftërinjve. Ishte një rit shumë i domëthënës:
    1 “Kur të hysh në tokën që Zoti, Hyji yt, do të ta japë për pronë, pasi ta kesh pushtuar e të kesh ngulur në të, 2 merri frytet e para të të gjitha prodhimeve të fushës që të kesh mbledhur prej tokës sate, që Zoti, Hyji yt, do të ta japë, e qiti në kaçile dhe shko në vendin që Zoti, Hyji yt, ta ketë zgjedhur për të banuar emri i tij aty, 3 afroju priftit që do të jetë asohere në shërbim dhe thuaji: ‘Sot po bëj dëshmi para Zotit, Hyjit tënd, se kam hyrë në tokën, për të cilën u përbetua etërve tanë se do të na e japë.’ 4 Atëherë prifti do ta marrë kaçilen prej dorës sate e do ta vërë para lterit të Zotit, Hyjit tënd. E kuptoj se këto fruta nuk më përkasin mua, ato janë një dhuratë e Zotit, janë rritur në tokë që ai më dha (Dt. 26,1-4). Pikërisht në këtë pikë fillon leximi ynë: prifti mori shportën dhe e vuri para altarit të Zotit, pastaj e ftonte fshatarin të bënte profesionin e tij të besimit. Ai e ndihmonte duke recituar me zë të lartë, në hebraisht, çdo varg i besimit dhe pelegrini përsëriste, fjalë për fjalë, atë që dëgjoi. Sot disa mendojnë se besimi është një lloj liste e të vërtetave abstrakte që duhet të pranojnë që të mos konsiderohen heretikë.
    Nëse do të pyesnim një hebre se çfarë është besimi i tij, ai do të na përgjigjej me një histori. Do të fillonte në këtë mënyrë:
    "5 ‘Im atë ishtë një sirian endacak. Ai zbriti në Egjipt me pak njerëz dhe atje jetoi në dhe të huaj. U shtua e u bë popull i madh, i fortë e një shumicë pa masë.
    6 Por egjiptianët na morën me të keq, na përndoqën dhe na bënë skllevër të mjerë.
    7 Atëherë ne lëshuam britmë drejtë Zotit, Hyjit të etërve tanë. Ai na dëgjoi; e pa përvujtërimin tonë, mundin e të vështirat tona 8 dhe na nxori Zoti prej Egjiptit me dorën e vet të fuqishme e krahun e tendur, me tmerr të madh e me shenja e me mrekulli, 9 na pruri në këtë vend e na e dha trashëgim këtë tokë që rrjedh qumësht e mjaltë” (v. 5-9). Pjesa qendrore e leximit të sotëm përmban, në përmbledhje, këtë histori të shpëtimit. Dy kontrastime shihen lehtësisht në të. E para e situatës nga e cila lindi Izraeli: “Im atë ishtë një sirian endacak”, pa tokë, pa siguri, pa atdhe) dhe realiteti i tanishëm: në tempull është një fermer i pasur i cili, me familjen e tij, kremton festën e bukur, ofron frytet e fushave të tij, gëzohet sepse të korrat shpallin bollëk. Varfëria ka ndryshuar në prosperitet.
    Kontrasti i dytë është midis gjendjes së skllavërisë dhe asaj të lirisë. Në tokën e huaj Izraeli është shtypur, keqtrajtuar, poshtëruar, tani jeton i lirë dhe i lumtur. Ai pyet veten: Kush i ka bërë këto trazira të mrekullueshme? Në profesionin e tij të besimit, izraelitët e devotshëm jepnin përgjigjen: "Zoti e pa poshtërimin tonë, mjerimin tonë dhe shtypjen tonë; na nxori Zoti prej Egjiptit me dorën e vet të fuqishme e krahun e tendur, me tmerr të madh e me shenja e me mrekulli, 9 na pruri në këtë vend e na e dha trashëgim këtë tokë që rrjedh qumësht e mjaltë” (v. 8-9)". Me ceremoninë e fryteve të para dhe shpalljen e profesionit të besimit të tyre, izraelitët e pranonin se Perëndia ka qenë besnik ndaj premtimeve të tij dhe se jeta e tyre varet plotësisht nga bujaria e tij. Gjithçka që kanë, është dhurata e tij.
    Çfarë ndodhi me frutat e para që u sollën në tempull nga fermeri? Ndoshta përgjigja që më vjen në mendje është: u dhanë priftërinjve që kishin kremtuar ritin. Shumë keq që leximi ynë ndalon në v. 10 dhe nuk përmban vargjet e mëposhtme. Dhe frytet nuk u dogjën mbi altar dhe nuk iu dhanë priftërinjve. Ata iu dorëzuan “përfaqësuesve të Zotit”, të varfërve. Ata iu ofruan Levitëve, të huajve, jetimëve dhe grave të veja: “Gostituni me të gjitha të mirat që Zoti, Hyji yt, t’i ka dhënë ty e familjes sate, levitit dhe të ardhurve që janë me ty.
    Kur të kesh kryer së ndari të gjitha të dhjetat e mbarë prodhimeve të tua, ‑ vitin e tretë ‑ vitin e të dhjetave ‑ dhe brenda dyerve të tua t’u kesh dhënë të hanë e të ngopen leviti, ardhacaku, bonjaku e vejusha, para Zotit, Hyjit tend” (Dt 26,11-12). Festa mund të konsiderohet e suksesshme dhe e kënaqshme për Perëndinë vetëm pasi nevojtarët të ishin kënaqur. Para se të largohej nga shenjtëroren ku ai ofroi prodhimet e para, fshatari u ftua të shpallte përpara Zotit, Perëndisë të tij, këtë formulë:
    “‘Çka ishte e shugurur e kam hequr prej shtëpisë sime. I kam dhënë levitit, ardhacakut, jetimit e vejushës po ashtu si më ke urdhëruar ti. Nuk i shkela urdhrat e tu dhe nuk i kam harruar urdhërimet e tua” (Dt. 26,13).
    Ka një fakt që mund të verifikohet nga të gjithë: vendet e lutjes (pa marrë parasysh se çfarë feje) përbëjnë një thirrje të parezistueshme për të varfërit. Pothuajse instinktivisht ata duket se perceptojnë se ata që i afrohen Zotit, bëhen solidarë dhe bujarë me ata që kanë nevojë.
    Ky pasazh u zgjodh si hapja e Kreshmëve sepse, me të gjithë ata që janë thirrur për kthim në besim, Perëndia tregon transformimet e mrekullueshme që bën në ata që besojnë tek ai.
    Nuk ishte e lehtë për Izraelin të besonte në Zotin. Është tunduar disa herë të pendohet për situatën e skllavërisë në të cilën ai jetonte në Egjipt. Rabinët thanë: “Nuk ishte vetëm e nevojshme të tërhiqeshin hebrenjtë nga Egjipti; ishte gjithashtu e nevojshme të nxirrnin Egjiptin nga zemra e hebrenjve”.
    Megjithatë, ata që i besuan Zotit, kanë verifikuar dhe mund të dëshmojnë se kur ai fton nga një vend, ajo është gjithmonë për të prezantuar një tjetër më të mirë.

LEXIMI I DYTË: Rm. 10,8-13.

8 E çka thotë, pra?
    ‘Afër e ke fjalën,
    në gojën tënde dhe në zemrën tënde.’
    d. m. th. fjalën e fesë që ne predikojmë.
    9 Sepse, në qoftë se me gojë e dëshmon se Jezusi është Zot dhe në qoftë se në zemrën tënde e beson se Hyji e ka ngjallur prej të vdekurish, do të shëlbohesh. 10 Pra, për të fituar drejtësinë duhet të besosh në zemër e për të fituar shëlbimin duhet ta dëshmosh fenë me gojë. 11 Sepse, Shkrimi i shenjtë thotë: ‘Kush beson në Të nuk do të turpërohet’.
    12 Kështu, pra, nuk ka dallim mes hebreut e grekut: të gjithë kanë vetëm një Zot, të pasur kundrejt atyre që e thërrasin në ndihmë. 13 Sepse: ‘Kushdo ta thërrasë Emrin e Zotit, do të shëlbohet’.

Izraeli kishte - thotë Pali në fillim të leximit - mundësinë për të arritur shpëtimin sepse ai kishte pranë fjalës së Ungjillit, e dëgjoi atë nga goja e Krishtit dhe apostujve. Fatkeqësisht ai nuk e kuptoi se eksodi i tij drejt lirisë nuk ishte përfunduar ende, ai u lodh duke ndjekur Zotin, ai ndaloi. Vetëm një fryt i parë i këtij populli e kuptoi Zotin dhe e ndoqi Krishtin (Rm. 11, 16). Këtyre njerëzve u kërkohet të rrëfejnë besimin e tyre dhe ky besim është gjithashtu formula që të gjithë e njohin: Jezusi është Zoti. Kjo është formula e parë e përdorur si “Kredo” në kishën e hershme. Pali e ka përmendur tashmë këtë në Letrën e parë drejtuar Korintasve: “Vërtet, në një të vetmin Shpirt Shenjt të gjithë jemi pagëzuar për të qenë një trup i vetëm, si hebrenjtë ashtu grekët, si robërit ashtu edhe të lirët dhe të gjithë e kemi shuar etjen në të njëjtin Shpirt Shenjt” (1 Kor. 12,3). Vetëm ata që janë të gjallëruar nga Shpirti, mund të shpallin se një person i dënuar, një i mundur, është Shpëtimtari i botës. Kjo formulë është ruajtur në Lavdi dhe çdo të diel përsërisim: Vetëm Ti je Zoti, Jezu Krishti! Besimi në Jezusin-Zot - vazhdon Pali - duhet të shpallet në dy mënyra: me zemër dhe me gjuhë.
    Me zemër do të thotë: me respektimin e jetës. Besimi në Krishtin duhet të çojë në zgjedhje të bazuara në parime dhe vlera krejtësisht të reja. Atëherë profesioni i besimit me gojë është i nevojshëm. Goja është e lidhur ngushtë me zemrën. Jezusi tha: “Njeriu i mirë nxjerr të mirën nga visari i mirë i zemrës së vet, njeriu i keq nxjerr të keqen nga visari i keq: sepse goja i qet çka i ka zemra” (Lk. 6,45).
    Me gojë, ajo që është në zemër, është zbulua. Disa hezitojnë ose turpërohen, dhe nuk e deklarojnë besimin e tyre: këta janë përfshirë vetëm sipërfaqësisht nga Krishti.
    "Hyjin kurrë askush nuk e pa:
    Biri i vetëm ‑ që është Hyj,
    një natyre me Atin,
    Ai bëri të njihet” (Gj.1,18).
    Kushdo që shpall besimin së bashku me vëllezërit e tij, bëhet i vetëdijshëm se ai i përket një populli besimtarësh që përbëjnë "si frytet e para të krijesave të tij" (Gj. 1,18). Jo vetëm kaq, por ai është i detyruar të konsiderojë ndonjë dallim të pakuptimtë midis “hebrenjve dhe grekëve”. I vetmi profesion i besimit thyen të gjitha barrierat e krijuara nga dallimet në racë, kulturë, kushte sociale dhe ekonomike, temperamentin dhe karakterin.

UNGJILLI: Lk. 4,1-13.

1 Jezusi, plot me Shpirtin Shenjt, u kthye prej Jordanit dhe Shpirti e çoi në shkretëtirë,
    2 ku, për dyzet ditë e tundoi djalli. Ndër ato ditë nuk hëngri asgjë e, kur ato kaluan, u urit.
    3 Atëherë djalli i tha: “Nëse je Biri i Hyjit, urdhëroji këtij guri të bëhet bukë.”
    4 Jezusi iu përgjigj:“Thotë Shkrimi i shenjtë: ‘Njeriu nuk mund të jetojë vetëm me bukë.’”
    5 Atëherë e ngriti lart dhe, për një çast, ia dëftoi të gjitha mbretëritë e botës, 6 e i tha: “Ty do të ta jap të gjithë këtë pushtet dhe lavdinë e tyre, sepse m’u dha mua dhe unë ia jap kujt të dua.
    7 Nëse, pra, ti përkulesh në adhurim para meje, do të jetë krejt jotja.”
    8 Jezusi iu përgjigj:
    dhe vetëm atij shërbeji!’“
    9 Atëherë e çoi në Jerusalem, e vuri në majë të Tempullit e i tha: “Nëse je Biri i Hyjit, hidhu prej këtu poshtë,
    10 sepse Shkrimi i shenjtë thotë: ‘Hyji për ty do t’u urdhërojë engjëjve të vet që të të ruajnë’, 11 dhe ‘do të të mbajnë para duarsh, që të mos e vrasësh këmbën tënde në ndonjë gur.’”
    12 Jezusi iu përgjigj: “Por u tha edhe:
    ‘Mos e tundo Zotin, Hyjin tënd!’”
    13 Djalli, pasi i shfrytëzoi të gjitha trajtat e tundimit, u largua prej tij deri në kohën e volitshme.

Çdo vit, në të dielën e parë të Kreshmëves, liturgjia dëshiron të reflektojmë mbi tundimet e Jezusit. Ajo paraqet mënyrën se si Mjeshtri u përball me tundimet për të treguar se si ata mund të njihen dhe të kapërcehen. Duke lexuar pasazhin e sotëm, megjithatë, dikush ka përshtypjen se përvoja e Jezusit nuk mund të na ndihmojë shumë: tundimet e tij janë shumë të ndryshme nga tonat, ato janë të çuditshme, madje ekstravagante. Kush prej nesh do të dorëzohej në lutjen për të adhuruar para djallit? Kush do ta dëgjonte nëse propozonte ta kthente një gur në bukë, ose na ftoi të na hedhim nga dritarja? Jo, tundimet tona janë shumë më serioze, më të vështira për t'u fituar dhe pastaj ato nuk zgjasin vetëm një ditë, por ato na shoqërojnë gjithë jetën tonë.
    Kjo vështirësi lind nga mungesa e të kuptuarit të “gjinisë letrare”, domethënë, mënyra e përdorur nga autori për të komunikuar mesazhin e tij. Ungjilli i sotëm nuk është kronika besnike, e shkruar nga një dëshmitar okular, e sfidës midis Jezusit dhe djallit (as Luka dhe asnjë tjetër nuk ishin të pranishme). Ajo që lexojmë, është një mësim, një katekezë që Ungjilltari na bëri për të na thënë se Jezusi u vu në provë jo me tre por me çdo lloj tundimi - siç thotë qartë teksti: “Djalli, pasi i shfrytëzoi të gjitha trajtat e tundimit, u largua prej tij deri në kohën e volitshme” (v.13). Për ta thënë me fjalë të thjeshta dhe të qarta: nuk jemi përballur me rrëfimin e tre episodeve të izoluara të jetës së Jezusit, por me tre shëmbëlltyra në të cilat, nëpërmjet imazheve dhe referencave biblike, thuhet se Jezusi u tundua në gjithçka si ne, me një ndryshim: ai kurrë nuk u mposht nga mëkati (Hb. 4,15). Këto tre imazhe janë sinteza simbolike e luftës kundër së keqes që ai mbajti në çdo moment të jetës së tij.
    Ndoshta dikush është disi i hutuar nga ideja se Jezusi kishte dyshime si ne, se ai ka hasur vështirësi në përmbushjen e misionit të tij, i cili sapo ka zbuluar gradualisht planin e Atit. Kemi frikë ta ulim shumë në nivelin tonë. Por Perëndia nuk ka ndjerë neveri ndaj dobësisë sonë, e ka bërë të tijen, dhe në mishin tonë të vdekshëm ai ka pushtuar mëkatin. Para se të shohim këto tre shëmbëlltyra, le të bëjmë një premisë tjetër. Ndryshe nga Mateu që thotë se Jezusi u tundua vetëm në fund të dyzet ditëve të agjërimit (Mt. 4,2), Luka pohon se tundimi e shoqëroi Jezusin gjatë gjithë kohës së kaluar në shkretëtirë. Me këtë thirrje në shkretëtirë dhe me numrin dyzet, Luka synon të lidhë përvojën e Jezusit me atë të Izraelit, të vënë në provë gjatë Eksodit. Ai përsërit përvojën e popullit të tij: "Të të bjerë në mend udhëtimi që Zoti, Hyji yt, ka bërë ta kalosh për këta dyzet vjet nëpër shkretëtirë, me qëllim që të përulte, të sprovonte e të mësonte çka ndryhet në zemrën tënde: a do t’i mbash urdhërimet e tija apo jo" (Dt 8,2). Ndryshe nga Izraeli, Jezusi, në fund të “40 ditëve” të tij, do të dalë nga “shkretëtira” plotësisht fitimtar, e keqja do të detyrohet të pranojë pafuqinë e saj të plotë në krahasim më të.
    Tani le të shqyrtojmë tre imazhe në të cilat të gjitha sprovat e kaluara nga Jezusi janë kondensuar.

La prima tentazione: “Di’ a questa pietra che diventi pane!” (vv.3-4).

Il racconto delle tentazioni viene subito dopo quello del battesimo che è stato commentato nella festa del battesimo del Signore. Abbiamo rilevato allora il fatto che Gesù, il giusto, il santo, non ha iniziato la sua missione rimproverando i peccatori, non si è limitato a dare loro delle indicazioni, mantenendosi a distanza, come facevano i farisei. Egli è andato a farsi battezzare assieme ai peccatori, nel punto più basso della terra, si è confuso in mezzo a loro, è divenuto uno di loro, ha scelto di percorrere al loro fianco il cammino che porta alla liberazione.

Condividere in tutto la nostra condizione umana però non è facile. Ecco allora la prima tentazione che Gesù ha avuto (non una sola volta, ma durante tutta la vita): servirsi del proprio potere divino per sfuggire alle difficoltà che gli uomini comuni incontrano. Essi hanno fame, si ammalano, si stancano, devono studiare per imparare, possono venire ingannati, sono soggetti a disgrazie e oppressi da ingiustizie… Bene, lui può sottrarsi a queste difficoltà e il diavolo lo invita a farlo; gli propone di non esagerare nell’identificarsi con gli uomini, gli suggerisce di fare dei miracoli per il suo tornaconto personale. Se Gesù lo avesse ascoltato avrebbe rinunciato ad essere uno di noi, non sarebbe stato realmente uomo, avrebbe solo fatto finta di esserlo.

Tundimi i parë: “Atëherë djalli i tha: “Nëse je Biri i Hyjit, urdhëroji këtij guri të bëhet bukë”. Jezusi iu përgjigj: “Thotë Shkrimi i shenjtë: ‘Njeriu nuk mund të jetojë vetëm me bukë’” (v. 3-4).
    Historia e tundimeve vjen menjëherë pas asaj të pagëzimit që u komentua në festën e pagëzimit të Zotit. Pastaj vumë në dukje se Jezusi, i drejti dhe i shenjti, nuk e filluan misionin e tij duke qortuar mëkatarët, ai nuk u dha atyre vetëm disa udhëzime, duke qëndruar larg prej tyre, ashtu si bënin farisenjtë. Ai shkoi të pagëzohej së bashku me mëkatarët, në pikën më të ulët të tokës. Ai u hutua mes tyre, u bë një prej tyre, zgjodhi të ecte së bashku me ta rrugën që çon në çlirim. Ndarja në të gjitha gjendjet tona njerëzore nuk është e lehtë. Këtu është tundimi i parë që Jezusi kishte (jo një herë, por gjatë gjithë jetës): të përdorë fuqinë e tij hyjnore për t'u shpëtuar vështirësive që hasin njerëzit e zakonshëm. Ata janë të uritur, sëmuren, lodhen, duhet të studiojnë dhe të mësojnë, mund të mashtrohen, janë subjekt i fatkeqësive dhe të shtypur nga padrejtësitë… Epo, ai mund t'u shpëtojë këtyre vështirësive dhe djalli e fton atë të bëjë këtë; ai propozon të mos e ekzagjerojë në identifikimin e tij me njerëzit, sugjeron që të kryej mrekulli për përfitimin e tij personal. Nëse Jezusi do ta kishte dëgjuar, do të kishte hequr dorë nga të qenit një nga ne, ai nuk do të kishte qenë me të vërtetë njeri, ai do të kishte pretenduar vetëm se ishte njeri.
    Jezusi e kuptoi se sa djallëzor ishte ky projekt; po, ai e përdori fuqinë e vet për të kryer mrekulli, por kurrë për veten e tij, gjithmonë për të tjerët. Ai punoi, djersitur, vuajti urinë, etje, kaloi netë pa gjumë, nuk donte privilegje. Momenti kulmues i këtij tundimi ishte në kryq. Atje përsëri ai u ftua të bënte një mrekulli për veten e tij, ai u sfidua të zbriste. Nëse do të kishte bërë mrekullinë, ishte sikur të kishte refuzuar “vdekjen”, e Jezusi do të kishte qenë një triumfues në sytë e njerëzve, por ai do të ishte mundur përpara Perëndisë. Ky tundim ringjallet, delikat, çdo ditë, madje edhe për ne. Para së gjithash është një thirrje për palosje egoiste mbi veten tonë pa menduar për të tjerët, si një ftesë për të refuzuar qëndrimin e solidaritetit të marrë nga Krishti.
    I jepet rrugë këtij tundimi kur aftësitë që Zoti na ka dhënë, janë mësuar të kënaqin tekat tona dhe jo të ndihmojnë vëllezërit; kur ne përshtatemi me mentalitetin aktual në të cilin të gjithë përpiqen të kërkojnë, të mendojnë vetëm për fitimin e tyre. Jezusi preferonte të ishte i varfër dhe i mundur me të tjerët, në vend që të bëhej i pasur dhe të ishte mirë vetëm. Në këtë skenë të parë, mënyra e gabuar me të cilën njeriu lidhet me realitetet materiale, identifikohet dhe denoncohet. Është djallëzor përdorimi egoist i të miravet, grumbullimi për veten e tyre. Nuk është dinjitose mënyra në të cilen njerëzit jetojnë duke shfrytëzuar punën e të tjerëve, kërkojnë kënaqësi me çdo kusht, shpërdorojnë në luks dhe të tepërt, ndërsa të tjerët nuk kanë atë që është e nevojshëm për jetesën. Jezusi i përgjigjet propozimit të djallit duke iu kujtuar vetëm një tekst të Shkrimit: “Kishte për qëllim ta vërtetonte se për të jetuar njeriut nuk i del mjaft buka, por i lypet edhe secila fjalë që del prej gojes së Zotit” (Dt. 8,3). Vetëm ata që e konsiderojnë jetën e tyre nën dritën e Fjalës së Zotit mund t'i japin realitetet e kësaj bote vlerën e duhur. Ata nuk duhet të përbuzen, të shkatërrohen, të refuzohen, por as të shndërrohen në idhuj. Janë vetëm krijesa: e keqja është t’i konsiderojmë si një vlerë absolute.
    Tundimi i dytë: “5 Atëherë e ngriti lart dhe, për një çast, ia dëftoi të gjitha mbretëritë e botës, 6 e i tha: “Ty do të ta jap të gjithë këtë pushtet dhe lavdinë e tyre, sepse m’u dha mua dhe unë ia jap kujt të dua. 7 Nëse, pra, ti përkulesh në adhurim para meje, do të jetë krejt jotja”. 8 Jezusi iu përgjigj: “Shkrimi i shenjtë thotë: ‘Adhuro Zotin, Hyjin tënd, dhe vetëm atij shërbeji!’” (v. 5-8).
    Duket pak e ekzagjeruar siç thotë djalli. Megjithatë është e vërtetë: logjika që mban botën, ajo që qeveris marrëdhëniet midis njerëzve nuk është ajo që e shpalli Zezusi në malin e lumturive (Mt. 5-8), nuk është ajo e Lumturive (Lk. 6,20-26), por ajo e kundërta, ajo e të ligut (Gj. 12,31; 14:30; 16:11).
    Tundimi i parë denoncoi mënyrën e gabuar për t'u marrë me gjërat, kjo e dyta ndihmon për të identifikuar mënyrën djallëzore në të cilën njerëzit mund të trajtohen me shokët e tyre.

La scelta è fra il dominare e il servire, fra il competere e il divenire solidali, fra il sopraffare e il considerarsi servi. Questa scelta si manifesta in ogni atteggiamento e in ogni condizione di vita: chi si è fatto una erudizione o ha raggiunto una posizione di prestigio può aiutare a crescere chi ha avuto meno fortuna di lui, ma può anche servirsene per umiliare chi è meno dotato. Chi detiene il potere, chi è ricco, può servire i più poveri e coloro che sono stati meno favoriti, ma può farla da padrone nei loro confronti. La bramosia del potere è così irrefrenabile che anche chi è povero è tentato di sopraffare chi è più debole di lui.

Zgjedhja është midis dominimit dhe shërbimit, midis konkurrencës dhe solidaritetit, midis mbizotërimit dhe bindja që jemi vetëm shërbëtorë. Kjo zgjedhje manifestohet në çdo qëndrim dhe në çdo gjendje të jetës: ata që kanë bërë një erudicion ose kanë arritur një pozitë prestigji mund të ndihmojnë për të rritur ata që kanë pasur më pak fat se ata, por gjithashtu mund t'i përdorin ato për të poshtëruar ata që janë më pak të talentuar. Kush mban pushtet, i pasur, mund t'u shërbejë më të varfërve dhe atyre që kanë qenë më pak të favorizuar, por mund t'u shërbejë atyre si zotëria i tyre. Dëshira për pushtet është aq e papërmbajtshme sa edhe ata që janë të varfër tundohen të mposhtin ata që janë më të dobët.
    Autoriteti është një karizëm, është një dhuratë e Zotit për komunitetin në mënyrë që të gjithë të gjejnë vendin e tyre në të dhe të jenë të lumtur. Përkundrazi, fuqia është djallëzore, edhe nëse ushtrohet në emër të Zotit. Kudo që ushtrohet dominimi mbi njeriun, kudo që luftohet për të mbizotëruar mbi të tjerët, kudo që dikush detyrohet të gjunjëzohet ose të përkulet para shokut të tij, ekziston logjika e të ligut në punë. Jezusit nuk i mungonin aftësitë për të dalë, për të ngjitur të gjitha hapat e pushtetit fetar dhe politik. Ai ishte i zgjuar, i ndritshëm, trim, i këndshëm për turmat. Sigurisht do të kishte qenë i suksesshëm… por me kusht që “ta adhurojë Satanin”, domethënë, që i përshtatej parimeve të kësaj bote: që të kishte hyrë në konkurrencë, që do të kishte përdorur edhe dhunën, që do të kishte mposhtur të tjerët, që do të kishte qenë aleat me të fuqishmit dhe që do të kishte përdorur metodat e tyre. Zgjedhja e tij ishte e kundërta: u bë shërbëtor.
    Tundimi i tretë: është më i rrezikshëm sepse shkakton marrëdhënien midis njeriut dhe Zotit. Propozimi djallëzor bazohet edhe në Bibël:
    “Atëherë e çoi në Jerusalem, e vuri në majë të Tempullit e i tha: “Nëse je Biri i Hyjit, hidhu prej këtu poshtë, sepse Shkrimi i shenjtë thotë: ‘Hyji për ty do t’u urdhërojë engjëjve të vet që të të ruajnë’, dhe ‘do të të mbajnë para duarsh, që të mos e vrasësh këmbën tënde në ndonjë gur’”
    Jezusi iu përgjigj: “Por u tha edhe: ‘Mos e tundo Zotin, Hyjin tënd!’”.
    Më delikate e dinakërisë së së keqes është të paraqitet me një fytyrë sy-kapëse, të marrë një ajër të përkushtuar, të përdorë të njëjtën fjalë të Perëndisë (të gjymtuar dhe të keqinterpretuar) për të udhëhequr nga rruga. Qëllimi maksimal i të ligut nuk është të shkaktojë ndonjë dështim moral, disa brishtësi, disa dobësi, por të minojë marrëdhënien me Zotin. Ky qëllim arrihet kur, në mendjen e njeriut, dyshimi është insinuuar se Zoti nuk i mban premtimet e tij, nuk e mban fjalën, nuk garanton mbrojtjen e tij, por i braktis ata që i dhanë besim. Nga ky dyshim vjen nevoja për “të pasur prova”. Në shkretëtirë bijtë e Izraelit, të lodhur nga uria, etja dhe mundi, i dorëzuan këtij tundimi dhe thirrën: "A është Zoti midis nesh, po apo jo?" (Dal. 17,7). Ai e provokoi Perëndinë e tij duke thënë: nëse ai është në anën tonë, nëse ai me të vërtetë na shoqëron me dashurinë e tij, ai manifestohet duke na dhënë një shenjë, duke kryer një mrekulli.
    Jezusi nuk u dorëzua kurrë këtij tundimi. Edhe në momentet më dramatike ai refuzoi t'i kërkonte Atit një provë të dashurisë së tij. Ai nuk dyshonte në besnikërinë e tij edhe në kryq kur, përballë absurditetit të asaj që po i ndodhte atij, ai mund të çohej të mendonte se Zoti e kishte braktisur edhe atë. Kur Zoti nuk i realizon ëndrrat tona, fillojnë ankesat: “Ku është Perëndia? Kush e di nëse ekziston! Vlen të besohet nëse ai nuk ndërhyn për të favorizuar ata që i shërbejnë? Nëse ai nuk jep provat e dashurisë që kërkojmë, besimi i brishtë rrezikon të shembet. Zoti nuk i ka premtuar besimtarëve të vet që t'i ruajë nga vështirësitë dhe mundimet. Ai nuk ka premtuar të çlirojë mrekullisht nga sëmundjet, dhimbjet, por t'u japë atyre forcë në mënyrë që ata të mos mposhten nga sprovat. Nuk mund të mendohet se Perëndia na trajton ndryshe nga mënyra se si e trajtoi Birin e tij të vetëm.
    Ungjilli i sotëm përfundon me një shënim:
    “Djalli, pasi i shfrytëzoi të gjitha trajtat e tundimit, u largua prej tij deri në kohën e volitshme” (v.13). Luka flet para së gjithash nga të gjitha llojet e tundimit, prandaj, tre imazhe që ai na dha duhet të interpretohen si një sintezë e të gjitha tundimeve. Ata përfaqësojnë, në mënyrë skematike, mënyrat e gabuara të trajtimit me tre realitete: me gjërat, me njerëzit, me Perëndinë. Luka na lejon të shohim, që nga fillimi i Ungjillit të Tij, momentin kur tundimi do të shfaqet në mënyrën më të dhunshme dhe dramatike: në kryq. Djalli nuk u largua përgjithmonë, duke pritur të kthehej në kohën e caktuar. Ai do të flasë për të dhe punën e tij joshëse më vonë, në kohën e pasionit kur ai hyn në Judë dhe e shtyn atë të tradhtojë (Lk 22,3). Kjo do të jetë manifestimi i perandorisë së errësirës (Lk. 22,53), një perandori që, kur mendon të kremtojë triumfin e saj, u mposht.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,840
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA E 2 E KRESH, VITI C.

MË 16-3-2025

LEXIMI I PARË: Zn. 15,5-12.17-18:

5 Zoti e bëri të dalë jashtë dhe i tha: “Shikoje qiellin dhe numëroji yjet, po munde”! Dhe shtoi: “Të tillë do të jenë trashëgimtarët e tu”. 6 Abrami i besoi Zotit dhe iu çmua për drejtësi.
    7 I tha edhe: “Unë jam Zoti që të nxora nga Uri i Kaldesë për ta dhënë këtë tokë pronë”. 8 Abrami i tha: “O Zot, Hyj, nga mund ta di se ajo do të jetë prona ime”. 9 Zoti u përgjigj: “Ma gjej një mështjerrë tri vjeçe dhe një dash tri vjeç, një turtull dhe një pëllumb”. 10 Abrami i mori këto të gjitha dhe i preu për mjedis dhe secilën prej gjysmave e vendosi përballë njërën tjetrës. Shpendët nuk i preu. 11 Shpendët grabitqarë lëshoheshin mbi kufoma, por Abrami i dëbonte.
    12 Në të perënduar të dielli, Abramin e lodhi gjumi dhe, ja, e kaploi një tmerr i madh dhe e mbështolli një errësirë e dendur.
    17 Kur perëndoi dielli, u bë një terr i zi, u duk një tangar i ndezur dhe flakadani i përshkoi ato pjesë.
    18 Atë ditë Zoti lidhi këtë besëlidhje me Abramin:
    “Këtë tokë do t’ia jap farës sate
    prej lumit të Egjiptit
    deri në Lumin e madh ‑ Eufrat.

SHIKOJE QIELIN DHE NUMËROJENI YJET.

Në kohën e Abrahamit*, kur dy krerët e fiseve lidhnin një aleancë, ata kryenin një ceremoni të tërë të ngjashme me atë që po shohim këtu: flijoheshin kafshë të rritura, në kulmin e jetës. Kafshët e “ndara në dysh”, të çara, ishin shenja e asaj që e priste palën kontraktuese që nuk respektoi angazhimet e tij. Kjo ishte e barabartë me të thënë: “Më bëftë mua ajo që u bë me këto kafshë, nëse nuk i qëndroj besnik besëlidhjes që po bëjmë sot”. Zakonisht, palët kontraktuese kalonin midis copave, këmbëzbathur në gjak: ndanin në një mënyrë gjakun, pra jetën; ata u bënë në një farë mënyre “njerëz të një gjaku".
    Pse u specifikua se kafshët duhej të ishin tre vjeç? Thjesht sepse nënat përgjithësisht i ushqenin fëmijët me gji deri në moshën tre vjeçare; prandaj, kjo shifër ishte bërë simbol i një pjekurie të caktuar: kafsha trevjeçare supozohej të ishte e rritur.
    Prandaj, këtu Abrahami kryen ritet e zakonshme të aleancave; por për një aleancë me Zotin, këtë herë. Gjithçka është e ngjashme me të zakonshmen dhe megjithatë gjithçka është ndryshe, pikërisht sepse, për herë të parë në historinë njerëzore, një nga palët kontraktuese është vetë Zoti.
    Le të fillojmë me atë që është e ngjashme: “Abrami i mori këto të gjitha dhe i preu për mjedis dhe secilën prej gjysmave e vendosi përballë njërën tjetrës. Shpendët nuk i preu. Shpendët grabitqarë lëshoheshin mbi kufoma, por Abrami i dëbonte” (v.10-11).
    Përmendja e zogjve grabitqarë është interesante: Abrahami i largon ata sepse i konsideron zogj të ogur të keq; kjo na vërteton se teksti është shumë i vjetër: Abrahami zbulon Zotin e vërtetë, por besëtytnitë nuk janë larg.
    Ajo që është e pazakontë tani: “12 Në të perënduar të dielli, Abramin e lodhi gjumi dhe, ja, e kaploi një tmerr i madh dhe e mbështolli një errësirë e dendur.17 Kur perëndoi dielli, u bë një terr i zi, u duk një tangar i ndezur dhe flakadani i përshkoi ato pjesë” (v.12.17).
    Në perëndimin e diellit një gjumë misterioz ra mbi Abramin, një frikë e errët dhe e thellë ra mbi të. Pas perëndimit të diellit ishte errësirë e dendur. Pastaj një zjarr që tymoste dhe një pishtar flakërues kaloi midis copave të kafshëve. “Për Abrahamin, teksti flet për “gjumin misterioz”: kjo nuk është një fjalë në fjalorin e përditshëm; ishte tashmë ai që përdorej për të përcaktuar gjumin e Adamit ndërsa Zoti krijoi gruan; mënyrë për të na thënë se njeriu nuk mund të dëshmojë veprën e Zotit: kur njeriu zgjohet (Adami apo Abrahami), është një agim i ri, një krijim i ri që fillon. Gjithashtu një mënyrë për të na thënë se njeriu dhe Zoti nuk janë të barabartë në punën e krijimit, në punën e Aleancës; Është Zoti që ka të gjithë iniciativën, njeriu do t'i mjaftojë të besojë: ‘Abrahami i besoi Hyjit dhe kjo iu njeh për drejtësi.’ (Rm. 4,3). Abrami kishte besim te Zoti dhe Zoti e konsideroi të drejtë" (Gal.3,6).

ABRAMI BESOI NË ZOTIN.

"Një zjarr që tymos dhe një pishtar flakërues kaloi midis copave të kafshëve": prania e Zotit simbolizohet me zjarr, siç ndodh shpesh në Bibël; nga shkurret që digjet… tymi i Sinait… shtylla e zjarrit që shoqëroi popullin e Perëndisë gjatë Eksodit në shkretëtirë… në gjuhët e zjarrit në Rrëshajë.
    Le të vijmë te kushtet e Aleancës; Zoti i premton Abrahamit dy gjëra: pasardhës dhe një tokë. Të dyja fjalët "prejardhje" dhe "vend" janë përdorur për t'u përfshirë në këtë histori. Në fillim Zoti kishte thënë: “Shiko qiellin dhe numëro yjet nëse mundesh... Këta do të jenë pasardhësit e tu!... Unë jam Zoti që të nxori nga Uri i Kaldeasve për t'ju dhënë këtë vend si trashëgimi” dhe në fund “Pasardhësve tuaj unë ua jap këtë vend. “Të jemi të sinqertë, ky premtim drejtuar një të moshuari pa fëmijë është më së paku befasues: nuk është hera e parë që Zoti e bën këtë premtim dhe deri më tani, Abrahami nuk e ka parë hijen e përmbushjes së tij. Prej vitesh ai ecën dhe ende ecën, duke u mbështetur vetëm në premtimin e këtij Zoti të panjohur deri tani për të. Le të kujtojmë rrëfimin e parë të thirrjes së tij: “Lëre vendin, të afërmit dhe shtëpinë e babait tënd dhe shko në vendin që do të të tregoj. Unë do të bëj prej jush një komb të madh... (Zan. 12,1). Dhe që nga ajo ditë, teksti biblik vuri në dukje besimin e jashtëzakonshëm të paraardhësit, i cili thjesht ishte larguar pa bërë pyetje: "Abrami shkoi ashtu siç i kishte thënë Zoti" (Zan.12,4).

Këtu teksti thotë: "Abrami besoi në Zotin dhe Zoti e konsideroi të drejtë. "Kjo është shfaqja e parë e fjalës "besim" në Bibël: është prishja e besimit në historinë njerëzore. Fjala "besoj" në hebraisht vjen nga një rrënjë që do të thotë "të mbash fort" (fjala jonë "Amen" vjen nga e njëjta rrënjë). Të besosh do të thotë të "mbash", të besosh deri në fund, edhe në dyshim, dekurajim apo ankth. Ky është qëndrimi i Abrahamit; dhe kjo është arsyeja pse Zoti e konsideron atë të drejtë. Sepse, në Bibël, Njeriu i Drejtë është njeriu, vullneti dhe sjellja e të cilit janë në përputhje me vullnetin dhe planin e Zotit. Më vonë, Shën Pali do të mbështetej në këtë fjali nga libri i Zanafillës për të pohuar se shpëtimi nuk është një çështje meritash. “Nëse besoni... do të shpëtoheni” (Rm. 10,9). Nëse e kuptoj mirë, Zoti jep: ai kërkon vetëm një gjë nga njeriu...të besojë në të.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,840
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

ED DIELA E 2 E KRESH. VITI C.

MË 16-3-2025.

PSALMI: 27, 1.7-8.9a-d.13-14.

1 Zoti është drita ime dhe shpëtimi im,
    kë do të kem frikë?
    Zoti është mbrojtësi i jetës sime,
    para kujt do të dridhem?
    7 Dëgjoje, o Zot, zërin e britmës sime,
    ki mëshirë për mua dhe më dëgjo!
    8 Për ty tha zemra ime: “Kërkojeni fytyrën time”!
    “Fytyrën tënde, o Zot, do ta kërkoj”.
    9 Mos e fsheh fytyrën tënde prej meje,
    Ti je ndihmëtari im, mos më përbuz,
    mos hiq dorë prej meje, Hyji i shpëtimit tim!
    13 Besoj se do t’i shijoj të mirat e Zotit
    në tokën e të gjallëve.
    14 Shpreso në Zotin: bëhu burrë!
    Ji zemërfortë e prite Zotin!

LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJE

FYTYRËN TËNDE, ZOT, UNË KËRKOJ.

Me pak fjalë thuhet gjithçka; siguria e qetë:
    “Zoti është drita ime dhe shpëtimi im,
    kë do të kem frikë?
    Zoti është mbrojtësi i jetës sime,
    para kujt do të dridhem?” (V.1);
    por edhe lutjen e zjarrtë:
    “Dëgjoje, o Zot, zërin e britmës sime,
    ki mëshirë për mua dhe më dëgjo!" (v. 7).
    Dhe këto gjendje shpirtërore janë aq të kundërta saqë mund të pyesim veten nëse është me të vërtetë i njëjti person që flet nga njëri skaj në tjetrin. Por po, sigurisht, është i njëjti besim që shprehet në ngazëllim ose në lutje sipas rrethanave. Dhe ne ndihemi të autorizuar të themi gjithçka në lutjen tonë.
    Rrethanat e lumtura, rrethanat e trishtuara, populli i Izraelit i ka ditur të gjitha! Dhe në mes të gjithë këtyre aventurave, ai e mbajti besimin, ose më mirë, e “thelloi” besimin. Së fundi, midis strofës së parë dhe të fundit, duhet të vëmë re kalimin nga e tashmja në të ardhmen: strofa e parë, "Zoti është drita ime dhe shpëtimi im", kjo është gjuha e besimit, ky amanet i pazhdukshëm; strofa e fundit, "Unë do të shoh mirësinë e Zotit..." dhe fundi "SHPRESA": shpresa është besimi i bashkuar në të ardhmen.
    Këtë psalm e kemi hasur tashmë disa herë gjatë tre viteve liturgjike. Sot, le të përqendrohemi në dy shprehje: "Unë e kërkoj fytyrën tënde, o Zot" (v. 7) dhe "Unë do të shoh mirësinë e Zotit në tokën e të gjallëve” (v.13).
    Para së gjithash, "Unë kërkoj fytyrën tënde, o Zot"; Të shohësh fytyrën e Zotit është dëshira, etja e të gjithë besimtarëve: njeriu i krijuar sipas shëmbëlltyrës së Zotit, është sikur i magnetizuar nga Krijuesi i tij. Dhe, më shumë se kurrë, gjatë kohës së Kreshmës, ne kërkojmë fytyrën e Zotit!
    Moisiu u përgjërua: "18 Moisiu i tha: “Ma dëfto lavdinë tënde”.19 Zoti iu përgjigj: “Unë do ta kaloj para teje tërë shkëlqimin tim, do ta kumtoj para teje emrin tim: Zot; i jap përkrahjen time kujt dua t’ia jap, e mëshiroj atë, për të cilin dua t’i bëj mëshirë”. 20 E shtoi përsëri: “Por nuk do të mund ta shikosh fytyrën time, sepse njeriu nuk mund të më shohë mua e të mbetet në jetë”. 21 Zoti shtoi edhe: “Ja, tha, ka vend këtu afër meje. Qëndro mbi shkëmb! 22 Kur të kalojë lavdia ime, do të të fus në plasën e shkëmbit e do të të mbroj me të djathtën time derisa të kaloj; 23 do ta heq dorën time e do të ma shikosh shpinën; porse fytyra ime nuk mund të shihet” (Dal. 33,18- 23).
    E bukura e këtij teksti është se ruan edhe madhështinë e Zotit, paarritshmërinë e tij, dhe në të njëjtën kohë afërsinë dhe delikatesën e tij. Perëndia është aq i madh për ne sa nuk mund ta shohim atë me sytë tanë; shkëlqimi i Prezencës së tij të pashprehur, të paarritshme, ajo që tekstet e quajnë lavdinë e tij, është tepër verbuese për ne; sytë tanë nuk durojnë të shikojnë diellin, si mund ta shohim Zotin? Por në të njëjtën kohë, dhe kjo është mrekullia e besimit biblik, kjo madhështi e Zotit nuk e shtyp njeriun, përkundrazi, e mbron atë, është siguria e tij. Prandaj, respekti i pamasë që pushton besimtarin e vendosur në praninë e Perëndisë nuk është frika, por ajo përzierje e besimit të plotë dhe respektit të pafund që Bibla e quan "frikë nga Zoti".

NGA KUSH DO TË KEM FRIKË?

Kjo mund të na ndihmojë të kuptojmë vargun e parë: “Zoti është drita ime dhe shpëtimi im, nga kush të kem frikë? Kjo do të thotë të paktën dy gjëra: së pari, populli besimtar nuk ka më frikë nga asgjë dhe askush, përfshirë vdekjen. Së dyti, asnjë zot tjetër nuk do ta frymëzojë më kurrë atë me këtë ndjenjë fetare të frikës. Vargu tjetër thotë përsëri të njëjtën gjë: “Zoti është kështjella e jetës sime, para kujt të kem frikë?”
    Ky besim shprehet sërish në vargun e fundit të psalmit tonë: “Jam i sigurt se do të shoh mirësinë e Zotit në tokën e të gjallëve”. Duke ndjekur Moisiun, njerëzit e çliruar prej tij mbështeten në bekimet e Perëndisë. Por çfarë është kjo "tokë e të gjallëve"? Sigurisht, para së gjithash, toka e dhënë nga Perëndia popullit të tij dhe zotërimi i së cilës është bërë një simbol për Izraelin; simbol i dhuratave të Zotit, është gjithashtu një kujtesë e kërkesave të Besëlidhjes: toka e shenjtë iu dha njerëzve të zgjedhur në mënyrë që ata të mund të jetonin atje "në shenjtëri".
    Kjo është një nga temat kryesore të librit të Ligjit të Përtërirë. Për shembull:
    “32 “Mbani, pra, e zbatoni të gjitha ato që jua ka urdhëruar Zoti, Hyji juaj. Mos e shmangni rrugën as djathtas as majtas, 33 por ecni drejt udhës që jua ka urdhëruar Zoti, Hyji juaj, që të jetoni e të kaloni mirë e të shumohen ditët e jetës suaj në tokën e trashëgimit tuaj” (Dt. 5,32-33).
    "Të gjallët" në kuptimin biblik janë besimtarët. Le të mos shohim, pra, në këtë shprehje "toka e të gjallëve" një aludim të vetëdijshëm për ndonjë jetë të përjetshme: kur u hartua psalmi, askujt nuk i shkoi mendja se njeriu mund të shpresonte për një horizont tjetër përveç atij tokësor; askush nuk e imagjinonte se do të thirreshim të ringjalleshim. Ne e dimë se ky besim u zhvillua në Izrael vetëm nga shekulli i dytë para Krishtit. Por tani, për ne të krishterët, ndriçon drita e Ngjalljes së Krishtit; Duke ndjekur dhe bashkë me të, mund të themi: “Zoti është drita ime dhe shpëtimi im, nga kush të kem frikë? Jam i sigurt se do të shoh mirësinë e Zotit në tokën e të gjallëve” dhe për ne, tani e tutje, kjo do të thotë toka e të ringjallurve.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,840
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA E 2 E KRESH. VITI C.

MË 16-3-2025

LEXIMI I DYTË: FIL. 3, 17-4,1.

17 Më përngjani mua, o vëllezër, dhe vëreni ata që jetojnë sipas shembullit që keni në ne. 18 Sepse, siç ju kam thënë shpeshherë e tani po jua them me lot për faqe, shumë jetojnë si armiq të kryqit të Krishtit! 19 Mbarimi i jetës së tyre është dënimi, hyji i tyre është barku dhe lavdia e tyre në turp ‑ ata mendojnë vetëm gjërat tokësore. 20 Kurse Atdheu ynë është qielli, nga presim se vjen si Shëlbues Jezu Krishti Zot. 21 Ai do ta shndërrojë trupin tonë të mjerë në një trup të ngjashëm me trupin e tij të lavdishëm në saje të pushtetit që ka të nënshtrojë nën sundimin e vet gjithçka.
    1 Prandaj, vëllezërit e mi të dashur që aq fort ju kam për zemër, gëzimi dhe kurora ime, kështu pra, ‑ qëndroni të fortë në Zotin.

AI QË BESON DHE ËSHTË PAGËZUAR DO TË SHPETOHET.

Sigurisht, ora është serioze, pasi, e pranon vetë Pali, është duke qarë që u thotë filipianëve: “Qëndroni të patundur në Zotin, të dashurit e mi. Ne do të kishim pritur që do të kishte shkruar diçka më lehtë ta dëgjojmë, për shembull: "Përmbahu ashtu siç mbaj unë". Meqë thotë:
    “Më përngjani mua, o vëllezër, dhe vëreni ata që jetojnë sipas shembullit që keni në ne” (v. 17).
    Një frazë e tillë na habit pak! Aq më tepër që në kohën kur shkroi, Pali ishte larg dhe në burg. Por pikërisht problemi i filipianëve është se në mungesë të Palit, disa të tjerë paraqiten si modele dhe Pali dëshiron me çdo kusht të parandalojë që filipanët e tij të dashur të bien në grackë. Në fillim të letrës së tij ai u tha atyre:
    “Dhe ja, për çka lutem: që dashuria juaj të shkojë duke u rritur përherë e më fort në njohuri e në kuptim të plotë, që të mund të dalloni çka është më e mirë, që të jeni të pastër si dielli dhe pa farë të mete për Ditën e Krishtit, plot me fryt drejtësie që vjen nëpër Jezu Krishtin ‑ për lavdi e nder të Hyjit. Në lutjen time kërkoj që dashuria juaj t'ju bëjë të përparoni gjithnjë e më shumë në njohuri të plotë dhe në gjithë mprehtësinë për të dalluar atë që është e rëndësishme”(1,9-10).
    Cili është problemi? Për ta kuptuar atë, duhet të kujtojmë kontekstin; duket pak më lart në këtë letër. “Punëtorët e këqij”, siç thotë Pali, kanë hyrë në bashkësi dhe po shkaktojnë telashe: ata pretendojnë se rrethprerja është e nevojshme për të gjithë të krishterët. Pali e kuptoi menjëherë rëndësinë e çështjes teologjike: nëse rrethprerja është e nevojshme, kjo ndodh sepse Pagëzimi nuk mjafton. Por atëherë çfarë bëhet me frazën e Jezusit: "Ai që beson dhe pagëzohet do të shpëtohet?”
    Pyetja është themelore dhe ne e dimë nga Veprat e Apostujve dhe letrat e tjera të Palit se ajo i ndau të krishterët për njëfarë kohe; një nga dy gjërat: ose ndodhi ngjarja e "Kryqit të Krishtit" ... ose nuk ndodhi! Dhe kur Pali thotë "kryqi i Krishtit", ai nënkupton menjëherë pasionin e tij, vdekjen dhe ringjalljen e tij... Nëse kjo ngjarje ka ndodhur... fytyra e botës është ndryshuar: Krishti ka bërë paqe me gjakun e kryqit të tij... Ne gjejmë shumë pohime të këtij lloji nën penën e Palit. Për të, kryqi i Krishtit është vërtet ngjarja qendrore në historinë e njerëzimit. Dhe atëherë nuk mund të mendojmë më si më parë, të arsyetojmë si më parë, të jetojmë si më parë. Ata që pretendojnë se riti i rrethprerjes mbetet i domosdoshëm, veprojnë sikur ngjarja e "kryqit të Krishtit" të mos kishte ndodhur kurrë. Kjo është arsyeja pse Pali i quan ata "armiqtë e kryqit të Krishtit".

QYTETARËT E QIELIT

Me sa duket filipianët janë në mëdyshje pasi Pali i paralajmëron ata me shumë ashpërsi. Në një pasazh të mëparshëm ai tha:
    “Ruajuni prej “qenve”! Ruajuni prej punëtorëve të këqij! Ruanu Ruajuni prej rrethprerjes gjymtuese! Sepse, ne jemi të rrethprerët “e vërtetë”, ne që në Shpirtin e Hyjit kryejmë shërbesën hyjnore dhe mburremi në Krishtin Jezus dhe nuk shpresojmë në trup” (Fil. 3,2-3).
    Këtu Pali e manipulon pak paradoksin: për të, “të rrethprerët me të vërtetë” janë ata që nuk janë rrethprerë në mish, por që janë pagëzuar në Jezu Krishtin: ata vënë në rrezik gjithë ekzistencën e tyre dhe shpëtimin e tyre në Jezu Krishtin; ata presin shpëtimin e tyre nga Kryqi i Krishtit dhe jo nga praktikat e tyre.
    Në të kundërt, dhe ky është paradoksi, ai i trajton si "të rrethprerë të rremë" ata që, pikërisht, kanë marrë rrethprerjen në mishin e tyre, sipas ligjit të Moisiut. Sepse i kushtojnë më shumë rëndësi këtij riti sesa Pagëzimit. Kur Pali thotë, "zoti i tyre është barku i tyre", ai i referohet rrethprerjes. Si mund ta balancojmë ritin e jashtëm të rrethprerjes me Pagëzimin, i cili transformon gjithë qenien e të krishterëve duke i zhytur ata në misterin e vdekjes dhe të Ringjalljes së Krishtit?
    Ne jemi këtu në nivelin e përmbajtjes së besimit; por Pali sheh edhe një rrezik tjetër, në nivelin e vetë qëndrimit të besimtarit; prandaj përsëri, një nga dy gjërat: ose ne e fitojmë shpëtimin tonë vetë dhe me praktikat tona, ose e marrim falas nga Perëndia. Shprehja "zoti i tyre është barku i tyre" shkon aq larg: këta njerëz mbështeten në praktikat e tyre çifute, por e kanë gabim. “Ata mburren për atë që është turpi i tyre; ata priren vetëm drejt gjërave tokësore. "Të përvetësosh këtë qëndrim do të thotë të shkosh në rrugën e gabuar: "Ata të gjithë po shkojnë drejt dënimit të tyre", thotë Pali.
    Dhe vazhdon, duke i treguar kështu zgjedhjen e duhur filipianëve të tij të dashur: “Por ne e kemi qytetarinë tonë në qiell, prej nga presim Shpëtimtarin, Zotin Jezu Krisht, i cili do t'i shndërrojë trupat tanë të varfër në shëmbëlltyrën e trupit të tij të lavdishëm, me fuqinë vepruese me anë të së cilës ai është në gjendje madje të nënshtrojë të gjitha gjërat”. Të thuash se ne presim Jezu Krishtin si Shpëtimtar do të thotë se ne e vendosim gjithë besimin tonë tek Ai dhe jo tek vetja dhe meritat tona. Le të kthehemi te ajo që tha më lart: “Sepse ne jemi të rrethprerët e vërtetë, ne që adhurojmë me anë të Shpirtit Shenjt, ne që mburremi në Krishtin Jezus dhe që nuk kemi besim në atë që është e mishit.
    Dhe këtu ai mund ta vendosë veten si model: nëse do të kishte ndonjë që kishte merita për të pohuar, sipas ligjit hebre, ishte ai: Disa vargje më herët ai shkroi:
    “4 Megjithatë, unë do të mund të shpresoja edhe në trup, sepse, në mendoftë ndokush se ka arsye të shpresojë në trup ‑ unë edhe më tepër! 5 I rrethprerë të tetën ditë, izraelit me kombësi, nga fisi i Beniaminit, hebre prej hebrenjsh; sipas Ligjit farise; 6 për kah zelli, salvues i Kishës e, për sa i përket drejtësisë ‑ asaj të Ligjit ‑ i patëmetë. 7 Por të gjitha këto që i mbaja si përparësi, tani i çmoj si një bjerrje për shkak të Krishtit”(Fil.3,4-7).
    Si përmbledhje, të marrësh Palin si model do të thotë të bësh Jezu Krishtin dhe jo praktikat tona qendrën e jetës sonë. Kjo është ajo që ai e quan të qenit "qytetarë të parajsës", qytetarët e qiellit.

Faqja 82 prej 90 FillimFillim ... 32728081828384 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 11-02-2021, 09:44
  2. Zbukurimet E Festave *-*
    Nga alketi83 në forumin Albumi fotografik
    Përgjigje: 26
    Postimi i Fundit: 17-01-2011, 23:54
  3. Atmosfera e Festave!
    Nga Mina në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 02-04-2004, 09:25
  4. Si te ruajme linjat pak dite para festave.
    Nga Mina në forumin Bukuri dhe estetikë
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 13-12-2002, 23:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •