Close
Faqja 66 prej 91 FillimFillim ... 1656646566676876 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 651 deri 660 prej 903
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

F. A. E DIELA 22 ORD. VITI B UNGJILLI.

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA 22 ORD. VITI B.

MË 1 – 9 2024.

UNGJILLI: Mk. 7, 1-8 . 14- 15 . 21-23.

7, 1 “Rreth Jezusit u bashkuan farisenjtë dhe disa skribë që kishin ardhur nga Jerusalemi. 2 Ata vunë re se disa prej nxënësve të tij po hanin bukë me duar “të papastra” – d.m.th. të palara.
    3 Tashti farisenjtë dhe mbarë hebrenjtë nuk hanë bukë pa i larë duart deri në bërryl për arsye të zakoneve të të parëve. 4 As kur kthehen nga tregu nuk hanë gjë pa u larë më parë. Janë edhe shumë gjëra të tjera që i mbajnë për shkak të traditës: larje gotash, katrovash e enësh remi (tryezash).
    5 Prandaj farisenjtë dhe skribët e pyetën Jezusin: “Pse nxënësit e tu nuk i mbajnë traditat e të parëve, por hanë bukë me duar “të papastra”?”
    6 Ai u përgjigj: “Mirë parafoli për ju, o shtiracakë, Isaia, kur shkroi:
    ‘Ky popull më nderon me buzë,
    kurse zemra e tyre është larg meje.
    7 I kotë është kulti që më bëjnë,
    kur mësojnë gjasme mësimin e Hyjit
    ‑ rregulloret që i qitën njerëzit’.
    8 Ju lini pas dore urdhërimin e Hyjit e mbani traditat e njerëzve”...
    14 Atëherë e thirri përsëri popullin rreth vetes dhe i tha:“Më dëgjoni të gjithë dhe mbani mend!
    15 S’ka asgjë përjashta njeriut që mund ta bëjë atë të papastër duke hyrë në të, por çka del prej njeriut ‑ ajo e bën të papastër...
    20 Dhe vazhdoi:“Çka del prej njeriut ajo e bën të papastër,
    21 sepse prej brendisë ‑ prej zemrës së njeriut rrjedhin: mendimet e këqija, llojet e ndryshme të fëlligështisë, vjedhjet, vrasjet,
    22 kurorë‑ thyerjet, dëshira e tepruar e pasurisë, mashtrimet, shfrenia, smira, blasfemitë, krenaria, marrëzia.
    23 Të gjitha këto të këqija dalin nga brenda dhe e bëjnë njeriun të papastër”.

LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.

Për pesë të diela me radhë u ndërpre leximi i Ungjillit sipas Markut, sepse liturgjia na bëri të meditojmë për fjalimin që bëri Jezusi në sinagogën e Kafarnaumit, pasi kishte dhënë shenjën e ndarjes së bukëve dhe peshqve.
    Sot rifillojmë leximin e Ungjillit sipas Markut, i cili do të na shoqërojë deri në fillimin e Ardhjes.
    Ne gjejmë Jezusin që është në mes të jetës së tij publike dhe ungjilltari tashmë ka vënë në dukje se derisa u transferua në Kafarnaumin, pasi u largua nga Nazareti, ai pati mosmarrëveshje shumë të ashpra me skribët dhe farisenjtë në lidhje me faljen e mëkateve që Ai e dha falas: as nuk pyeti nëse një person ishte i penduar; pastaj sa i përket agjërimit, iu drejtuan kritika të ashpra për sjelljen e tij, sepse hëngri me tagrambledhës dhe mëkatarë, festoi me ta, pastaj nuk respektoi urdhërat e të Shtunës...
    Ungjilltari Marku, në kapitullin 3, na tregon se në Jerusalem, autoriteti fetar filloi të shqetësohej dhe dërgoi një grup skribësh për të verifikuar atë që po ndodhte dhe për t'i paralajmëruar njerëzit për rrezikun shpirtëror që po kalonin, atë të devijimit nga rruga e drejta, sepse Jezusi po mësonte herezitë.
    Qytetarët reaguan duke thënë:
    "Por Jezusi shëron të sëmurët, bën mrekulli".
    Udhëzuesit shpirtërorë u përgjigjën:
    "Ai shëron njerëzit sepse është në lidhje me Beelzebulin".
    Beelzebuli nuk është djalli ynë, ai ishte një Zot pagan i adhuruar nga filistinët, ai kishte shenjtëroren e tij shumë të famshme në Ecron në rrafshinën përgjatë Mesdheut, fushën e Sharonit.
    Ai ishte i famshëm sepse shëronte sëmundjet, aq sa edhe hebrenjtë iu drejtuan fshehurazi këtij Beelzebuli kur ishin të sëmurë dhe Zoti i tyre nuk u dha shërim.
    Ja çfarë thanë autoritetet fetare:
    “Ai shëron, por për shkak se është bashkë me Beelzebulin dhe Beelzebuli dëshiron të bëjë të devijosh nga rruga e drejtë, domethënë nga aderimi në Zotin e vërtetë, edhe Jezusi dëshiron të të devijojë”.
    Sot, këta udhërrëfyes shpirtëror ndihen të detyruar të zbresin nga Jeruzalemi për herë të dytë... pse?

Sepse në Jerusalem ka mbërritur lajmi se Jezusi shkel një urdhër shumë të rëndë dhe gjithashtu i mëson dishepujt e tij të bëjnë të njëjtën gjë. Le të dëgjojmë se çfarë kishte bërë aq serioze:
    “Rreth Jezusit u mblodhën farisenjtë dhe disa skribë që kishin ardhur nga Jeruzalemi. Ata panë se disa nga dishepujt e tij hanin me duar të papastra, domethënë të palara” (v.1-2).
    Kjo është sjellja skandaloze e Jezusit... ai nuk kreu pastrime rituale dhe gjithashtu i mësoi dishepujt e tij që të mos i jepnin rëndësi kësaj praktike.
    Le ta sqarojmë menjëherë, nuk ishte një praktikë higjienike, të gjitha pastrimet bëhen gjithmonë pasi të jetë larë mirë; këto pastrime përdoreshin për të pastruar çdo papastërti sepse dikush kishte pasur kontakt me diçka të papastër.
    Në Librin e Levitikut, 6 kapituj i kushtohen këtij dallimi midis asaj që është e pastër dhe asaj që është e papastër; disa kafshë që mund të hahen janë të pastra dhe kafshë të tjera janë të papastra, derri, deveja, lepuri... të cilat duhen shmangur.
    Tregohen edhe kushtet e papastërtisë, gjithçka që në një farë mënyre të kujton vdekjen: gjaku, sfera e lindjes, lindja, vdekja, sëmundje të tilla si lebra...
    Ka pasur një evolucion në konceptin e pastër dhe të papastër në Bibël, por në kohën e Jezusit, mund të themi se gjithçka që kishte një referencë për vdekjen dhe për rrjedhojë largimin nga Zoti i jetës konsiderohej i papastër.
    Kushdo që kishte marrë ndonjë papastërti nuk mund t'i afrohej Zotit, ai duhej të pastronte veten.
    Në Librin e Daljes përcaktohet se çfarë duhet bërë për të pastruar veten, por dispozitat kishin të bënin vetëm me priftërinjtë e tempullit, të cilët, duke jetuar në kontakt të vazhdueshëm me Perëndinë, të shenjtën, të pastërtin, duhej të ruheshin gjithmonë në një gjendje pastërtie dhe për këtë arsye nuk kishte asnjë kujtesë për vdekjen në to: ata nuk mund të shkonin të varrosnin një të vdekur dhe më pas të shkonin në tempull për t'i shërbyer Zotit, ata nuk mund të mbanin as këpucë, ata gjithmonë duhej të shkonin në tempull të zbathur, edhe në dimër.
    Për çfarë arsye?
    Për shkak se këpucët janë prej lëkure, lëkura është një kafshë e ngordhur, ata nuk mund t'i mbanin.
    Në kohën e Jezusit, farisenjtë kishin arritur të rrënjosnin në mendjet e njerëzve se këto receta në lidhje me priftërinjtë duhej të bëheshin një praktikë e zakonshme në jetën e përditshme të të gjithë izraelitëve, sepse izraelitët janë një popull i pastër, paganët janë të papastër.
    Mosmarrëveshja e sotme midis Jezusit dhe skribëve, të zbritur nga Jeruzalemi, ka të bëjë me një pastrim të veçantë: ai i duarve që duhen larë para ngrënies quhet "netilat yadayim", "ngritja e duarve".
    Ky gjest kishte një kuptim të bukur, ishte për t'i kujtuar izraelitëve se kur merrte bukën, ai preku diçka të pastër, në lidhje me jetën, ishte një dhuratë nga Zoti!
    Ne e dimë se dhuratat kanë një kuptim shumë të ndryshëm, përtej vlerës së tyre ekonomike, sepse brenda ka dashuri.
    Le të mendojmë, kur një nuse shikon unazën e saj të fejesës, e cila nuk ka një vlerë të madhe ekonomike, por për të ka shumë kuptim, sepse i kujton shumë vite jetë dashurie me dhëndrin.
    Vini re, larja e duarve i kujtoi izraelitit se ai duhej ta merrte atë bukë si dhuratë nga qielli dhe për këtë arsye ta ndante me të gjithë fëmijët e Perëndisë.
    Sigurisht, fëmijët e Perëndisë ishin ata të popullit të tij, jo paganët që ishin të papastër.
    Ky rit, megjithatë, në kohën e Jezusit ishte kthyer në një rit gjysmë magjik për t'u mbrojtur nga forcat e liga që mund të hynin në njeriun kur ushqehej. Për këtë arsye u bë një rit magik për t’u mbrojtur nga këto forca të vdekjes, e kishte humbur këtë kuptim origjinal që ishte i bukur...

Në këtë pikë ungjilltari Marku, i cili shkruan për një audiencë që është ajo e Romës, e cila nuk i njeh këto zakone të hebrenjve, ndjen nevojën t'u shpjegojë lexuesve të tij këtë obsesion të hebrenjve për pastrime.
    Le të dëgjojmë:
    “3 Tashti farisenjtë dhe mbarë hebrenjtë nuk hanë bukë pa i larë duart deri në bërryl për arsye të zakoneve të të parëve. 4 As kur kthehen nga tregu nuk hanë gjë pa u larë më parë. Janë edhe shumë gjëra të tjera që i mbajnë për shkak të traditës: larje gotash, katrovash e enësh remi (tryezash)” (v.3-4).
    Kushdo që del në treg, në mënyrë të pashmangshme bie në kontakt me njerëz, me sende, me ushqime që mund të jenë bartës të papastërtive.
    Ai mund të prekë pa dashje një pagan, një objekt idhujtar, një grua gjatë menstruacioneve…
    Pas kthimit në shtëpi, ai duhet të bëjë pastrimin dhe ritualin “netilat yadayim”, i cili duhet të kryhet me përpikëri siç përshkruhet në Talmud.
    Do të përpiqem t'ju tregoj kështu që nëse shkoni në Jerusalem, kuptoni se çfarë po bëjnë.
    Ena me të cilën duhet të bëhet pastrimi duhet të ketë doreza dhe duhet të ketë një skaj të sipërm të lëmuar, mirë të paprekur.
    Më pas, uji duhet të derdhet në duart e personit, nuk mund të pastroni veten direkt në rubinet ose në një shatërvan.
    Uji duhet të jetë i pastër, dhe sasia minimale duhet të përcaktohet, duhet të jetë së paku "1/4 log", që korrespondon me "një vezë e gjysmë" për çdo dorë.
    Fillimisht uji duhet të derdhet në dorën e djathtë me të majtën, duhet të derdhet tri herë dhe gishtat duhet të mbeten të hapur që uji të depërtojë mirë, prandaj nuk duhet të ketë unaza; pastrimi duhet të arrijë të paktën deri në kyçin e dorës, në kohën e Jezusit arrinte deri në bërryl.
    Pastaj, pasi të jetë pastruar dora e djathtë, ena merret me të djathtën për të pastruar të majtën dhe në këtë pikë ena mund të mbahet edhe me një pecetë, me të majtën nuk mund të mbahet me pecetë, pastaj në fund, duhet të lihet pak ujë në dorën e majtë dhe të fërkohet në dorën e djathtë, pastaj duart duhet të zgjaten lart.
    Këtu është "netilat yadayim", "ngritja e duarve" për të shqiptuar bekimin që është i bukur:
    “I bekuar je ti, Zot, Perëndi i gjithësisë, që na shenjtëron me urdhërimet e tua dhe që na urdhërove pastrimin e duarve tona”.
    Fjalët e bekimit janë shumë të bukura!
    Vetëm më pas mund t'i thani duart dhe që nga ai moment nuk duhet të shqiptoni asnjë fjalë para se të hani bukën, përndryshe duhet të përsërisni ritualin.
    Pse insistova kaq shumë në këtë vëmendje ndaj ekzekutimit shumë të përpiktë të ritualit?
    Sepse kur kjo vëmendje ndaj të gjitha detajeve bëhet e tepruar, kur insistojmë në ekzekutimin e tyre skrupuloz, bëhemi dyshues, sepse ndoshta po përqendrohemi në aspektin e jashtëm të ritualit, në ekzekutimin e përsosur dhe e humbasim kuptimin e tij.
    Në rastin tonë përmenda kuptimin që ka ky rit, por në kohën e Jezusit ishte bërë shprehje e frikës se diçka e papastër mund të hynte te njeriu nëpërmjet ushqimit.
    Edhe ne duhet të jemi të kujdesshëm me këto rite të kryera me përpikëri sepse mund të jenë të rrezikshme, mund të harrohet kuptimi, mund të qetësohet ndërgjegjja sepse është kryer një rit, por vlera e këtij riti ka humbur...
    Kjo na ndodh edhe neve, mendojmë për një rit të shenjtë, atë që e bëjmë kaq shpesh, shenjën e kryqit... a mendojmë vërtet se çfarë do të thotë kur e dimë se për shumë është një gjest paksa supersticioz?
    Le të dëgjojmë tani se si Jezusi i përgjigjet akuzës së bërë ndaj tij për neglizhencë të traditës së të lashtëve: 5 Prandaj farisenjtë dhe skribët e pyetën Jezusin: “Pse nxënësit e tu nuk i mbajnë traditat e të parëve, por hanë bukë me duar “të papastra”?”
    6 Ai u përgjigj: “Mirë parafoli për ju, o shtiracakë, Isaia, kur shkroi: ‘Ky popull më nderon me buzë, kurse zemra e tyre është larg meje. 7 I kotë është kulti që më bëjnë, kur mësojnë gjasme mësimin e Hyjit ‑ rregulloret që i qitën njerëzit.’ 8 Ju lini pas dore urdhërimin e Hyjit e mbani traditat e njerëzve” (v. 5-8).
    Duart janë simboli i veprimit, i veprave që kryejmë, me duart tona mund të bëjmë mirë ose dëm, të japim jetë ose të japim vdekje.
    Pra prekja e një objekti, shtrëngimi i dorës me një pagan, përkëdhelja e lebrozit, varrosja e një të vdekuri... a i bën duart e papastra?
    Jezusi përgjigjet: Jo! Sepse asnjë krijesë, asnjë person nuk është i papastër për Zotin dhe kështu, si mund t'i bëjmë duart tona të pastra?
    Për farisenjtë ata janë gjithashtu duart që kryenin me përpikëri ritin e “netilat yadayim”.
    Jezusi nuk pranon që të pastrojmë duart me një ritual me qëllim që ai ritual të na qetësojë ndërgjegjen dhe të bëjë të mendojmë gabimish, se duart tona janë të pastra.
    Për Jezusin, ato janë gjithashtu duart që ushqejnë të uriturit, që u japin të pinë të eturve, që veshin të zhveshurit, që mirëpresin të pastrehët, duart që kujdesen për të sëmurët, që kanë ngritur të rënët.
    Në kapitullin 11, 39-41 të Ungjillit të Lukës, Jezusi, i cili ende po diskuton për pastrimin me skribët dhe farisenjtë, thotë:
    “Po! Ju farisenjtë lani përjashta gotën dhe kupëzën, ndërsa brendinë tuaj e keni plot rrëmbime e prapësi. 40 Të marrë! A thua se ai që përftoi përjashtësinë, nuk e përftoi edhe brendësinë? 41 Jepni, pra, për lëmoshë ç’është brenda gotës e kupës e do të jetë gjithçka e pastër për ju”.
    Në këtë konsistopn diferenca e kuptimit të duarve të pastra për fariseun që kreu ritin, dhe për Jezusin që shkon tek gjërat thelbësore, veprat e dashurisë pastrojnë duart!
    Dhe pastaj Jezusi vazhdon:
    "Isaia profetizoi mirë për ju hipokritë".
    Ky term "hipokrit" nuk ka kuptimin që ka marrë nga ne. Nga pikëpamja morale për ne identifikohen "farise" dhe "hipokrit", ne e kuptojmë fariseun si një person të rremë që predikon mirë dhe vepron keq. ..
    Jo, nuk është e vërtetë! Farisenjtë nuk ishin njerëz të këqij. Pali i cili ishte një farise, në letrën drejtuar Romakëve në kapitullin 10,2 thotë: "Për të vërtetë, unë dëshmoj për ta: kanë zell për Hyjin, por mjerisht, jo në kuptimin e vërtetë”.
    Fatkeqësisht ata ishin njerëz që ishin skllevër të traditave të tyre fetare dhe as Jezusi nuk mundi t'i lironte dhe t'i prezantonte me lirinë dhe gëzimin e dashurisë së pushtëzuar të Zotit.
    Çfarë do të thoshte atëherë ky term "hipokrit"?
    Termi “Hypokrités” u referohej aktorëve të teatrit: aktori ishte hipokrit.
    Për çfarë arsye? Sepse në atë kohë, në shfaqjet teatrale, aktori nuk paraqitej kurrë me fytyrë të vet, por gjithmonë me maskë dhe prandaj simulonte atë që nuk ishte... ishte një fermer i varfër dhe paraqitej si filozof.
    Ja, kur Jezusi u referohet farisenjve dhe skribëve, ai nuk thotë se ata janë të këqij, janë komedianët, dmth thotë se Zoti nuk ka nevojë për komeditë e tyre fetare, ata e bëjnë të ndjejë keqardhje për ta, ajo që pret është krejt ndryshe... dhe ai i referohet profetit Isaia:
    “Ky popull më nderon me buzët e tij, por zemra, pra mendja, mendimet, zgjedhjet që bëjnë janë larg meje”.

Profeti Isaia në fillim të librit të tij, pikërisht në kapitullin e parë, 10-18, paraqet komedinë fetare që u zhvillua në Jerusalem:
    “10 Dëgjojeni fjalën e Zotit, o prijës të Sodomës! Dëgjoje urdhrin e Hyjit tonë, o populli i Gomorrës!
    11 “Ç’më duhen flitë tuaja të panumërta?”‑ thotë Zoti. ‑ “Jam ngopur me fli shkrumbimi deshësh, me dhjamë bagëtish të majura; e gjak demash, qengjash e cjepsh nuk dua!
    12 Kur donit të dilni përpara meje, kush i kërkoi këto prej duarve tuaja që të shëtitni nëpër tremet e mia?
    13 Pushoni së më sjelluri fli të padobi; inat e kam kemin. Hëna e re, e shtuna dhe tubimet... s’duroj dot paudhëri e festime bashkë!
    14 Hënat e reja e festimet tuaja i urren shpirti im, u bënë barrë e rëndë për mua, s’mund t’i duroj më!
    15 Kur i shtrini duart tuaja në lutje, unë i largoj sytë e mi prej jush; edhe nëse i shumoni lutjet tuaja, unë nuk ju dëgjoj. Duart tuaja pikojnë gjak.
    16 Lahuni, pastrohuni, Hiqeni fajësinë tuaj prej syve të mi, pushoni të bëni keq!
    17 Mësoni të bëni vepra të mira: kërkojeni drejtësinë, ndihmoni të shtypurit, jepini të drejtën bonjakut, mbrojeni të vejën!

18 “Atëherë, ejani të pleqërohemi”‑ thotë Zoti”.
    Me fjalë të tjera,Zoti thotë:
    “Ju, kur bëni komeditë tuaja fetare, unë kthehem nga ana tjetër; kur ju falni lutjet tuaja, unë i bllokoj veshët; aroma e temjanit dhe e olokausteve më bën të përzier".
    Për çfarë arsye? “Sepse duart tuaja bëjnë dhunë, pikon gjak dhe pastaj vini këtu për të kryer liturgjitë tuaja… nuk më interesojnë ato, kjo që bëni është farsë”
    Jezusi e merr këtë profet për të thënë se Ai pret një marrëdhënie tjetër me Të, një pastrim tjetër, është pastrimi i atyre që kryejnë vepra dashurie që janë të vetmet që i interesojnë Zotit, i vetmi adhurim që e kënaq Atë.
    Dhe tani Jezusi u shpjegon të gjithëve se çfarë e bën njeriun të papastër. Le të dëgjojmë:
    “14 Atëherë e thirri përsëri popullin rreth vetes dhe i tha: “Më dëgjoni të gjithë dhe mbani mend! 15 S’ka asgjë përjashta njeriut që mund ta bëjë atë të papastër duke hyrë në të, por çka del prej njeriut ‑ ajo e bën të papastër” (v.14-15)...
    “Si? Po as ju nuk qenkeni në gjendje ta kuptoni? Po a nuk e kuptoni se asgjë që hyn nga jashtë në njeriun, nuk mund ta bëjë të papastër njeriun, 19 sepse nuk i hyn në zemër, por në bark e del në nevojtore?” (v.18-19)...
    “Çka del prej njeriut ajo e bën të papastër, 21 sepse prej brendisë ‑ prej zemrës së njeriut rrjedhin: mendimet e këqija, llojet e ndryshme të fëlligështisë, vjedhjet, vrasjet, 22 kurorë‑ thyerjet, dëshira e tepruar e pasurisë, mashtrimet, shfrenia, smira, blasfemitë, krenaria, marrëzia. 23 Të gjitha këto të këqija dalin nga brenda dhe e bëjnë njeriun të papastër” (v. 20-23).
    Jezusi është shumë i shqetësuar se ka një konfuzion midis asaj që është e pastër dhe asaj që është e papastër: disa gjëra konsiderohen të papastër, si disa ushqime si mishi i derrit. Edhe disa njerëz si paganët ose lebrozët konsiderohen të papastër dhe për më shumë mendohet se këta mund të komunikojnë papastërtitë e tyre.
    Kjo frikë nga ndotja ishte shumë e rrënjosur, jo vetëm në Izrael, por midis të gjithë popujve të Lindjes së Mesme të lashtë, madje edhe dishepujt kishin shumë vështirësi të shkëputeshin nga konceptimi i tyre për t'iu përmbajtur atij të Mjeshtrit.
    Ne kujtojmë në Jafa, Pjetrin, i cili gjatë lutjes ka atë zbulesë që vjen nga qielli:
    “Pjetri ha! Të gjitha kafshët janë të pastra sepse janë krijesa të Zotit”.
    Menjëherë pas kësaj Pjetri shkon në Cezare, hyn në shtëpinë e Kornelit dhe pagëzon familjen e tij, por kur u kthye në Jeruzalem, vëllezërit e tij në besim e qortuan ashpër. Ata i thanë:
    “Pjetër, çfarë ke bërë? Ti ke hyrë në shtëpinë e një pagani, prandaj e ke bërë veten të papastër".
    Jezusi dëshiron ta sqarojë shumë mirë këtë koncept të pastërtisë dhe papastërtisë. Ai pati një mosmarrëveshje me skribët dhe farisenjtë, dhe menjëherë më pas u gjend me dishepujt dhe dialogu me ta nuk është raportuar në pasazhin e sotëm ungjillor, por Jezusi u zemërua me të vërtetë me ta dhe në një moment të caktuar thotë:
    “Si? Po as ju nuk qenkeni në gjendje ta kuptoni?” (v.18), "Por edhe ju jeni kaq pa inteligjencë?". Ky është përkthimki më i shpeshtë në biblat tona, por fjala greke "assūnetoi" do të thotë:
    “Po a jeni vërtet kaq budalla sa nuk e kuptoni se asgjë që hyn nga jashtë në njeriun, nuk mund ta bëjë të papastër njeriun, 19 sepse nuk i hyn në zemër, por në bark e del në nevojtore?” (v.18-19).
    Po! Jezusi ishte vërtet i zemëruar, përdori me të vërtetë fjala nevojtore,"afedron" në greqisht do të thotë "në tualet", kështu që ai përdori fjalë të forta, donte se kjo ide e pastërtisë duhej të ishte e qartë.
    Prandaj thirri turmat... edhe ne jemi në mesin e turmave, sepse ne kemi nevojë për një përkujtim për këtë temë të pastërtisë, çfarë është e pastër dhe çfarë është e papastër.
    Edhe sot ka dikush që ka frikë të marrë Kungimin në dorë se i konsideron duart e papastra, ka dikush që mbase vjen me një pecetë... jo, mjaft nga këto!
    Të gjitha krijesat janë të pastra dhe mbi të gjitha duart e njeriut!
    Jezusi thotë:
    "Të gjithë më dëgjoni me vëmendje dhe përpiqeni të kuptoni atë që them: nuk ka asgjë jashtë njeriut që mund ta bëjë atë të papastër, është nga brenda, nga zemra e njeriut që papastërtitë vijnë!"
    Dhe me fjalën zemër nuk nënkuptohet selia e ndjenjave afektive, e dashurisë siç e kuptojmë ne, por mendje, ndërgjegje, origjina e zgjedhjeve dhe vendimeve.
    Pastaj Jezusi paraqet 12 sjellje që vijnë nga brenda, nga zemra e njeriut dhe që e bëjnë njeriun të papastër; dhe e papastër është gjithçka vret në njeriun atë që është me të vërtetë njerëzore, atë që e shkatëron si burrë.
    Janë 12 sjellje, 6 në shumës dhe 6 në njëjës; ne duam t'i shqyrtojmë shpejt ato një nga një, kështu që kemi arsye për të medituar gjatë gjithë javës dhe mund të kontrollojmë nëse ka pastërti apo papastërti që del nga ne.
    E para: "prostitucioni". Në tekstin e liturgjisë kemi: “Prej zemrës së njeriut rrjedhin: mendimet e këqija, llojet e ndryshme të fëlligështisë”.
    Është në shumës sepse nuk ka vetëm një formë prostitucioni, atë që njohim, por ka shumë... të gjitha situatat në jetë në të cilat njeriu shet veten për interes, është prostitucioni!
    Pra, ka shumë prostitucione, nëse për të marrë një shtysë në karrierë, për të përfituar një avantazh, një favor, përfundojmë duke shitur ndërgjegjen ose dinjitetin e tonë, kur e ulemi veten në lajka, mirësjellje... kjo është shitja e vetvetes nga interesi, është prostitucion, vjen nga zemra, të çnjerëzon.

2: "vjedhjet", në shumës...Jo vjedhje se ka shumë mënyra për të vjedhur, nuk ka vetëm heqje diçka nga tjetri, por menaxhimi i mallit të kësaj bote si zotër është vjedhje, sepse të mirat e kësaj bote janë të gjitha të Zotit.
    Të kesh të tepërt kur tjetri është në nevojë është vjedhje; mund të vjedhësh edhe emrin e mirë të një personi, punën, pozicionin që i përket një tjetri sepse i njeh njerëzit e duhur.
    Ka shumë mënyra për të kryer vjedhje, ato vijnë nga zemra dhe të çnjerëzojnë.

3°: “Vrasjet” në shumës.
    Jo vetëm vrasje, marrja e jetës me armë, por çdo pakësim i jetës në një tjetër është vrasje. Atëherë mund t'ia heq buzëqeshjen, gëzimin e të jetuarit me shpifje, me qortimet që tjetri nuk meriton, mund të vrasësh me gjuhë.
    Janë shumël forma të vrasjeve që planifikohen në zemër, nuk vijnë nga jashtë.

4: "Të kurorëshkelurit"
    Ka shumë tradhti, pabesi ndaj dashurisë, të gjitha kërkimet e kënaqësisë egoiste që presupozojnë nënshtrimin e tjetrit, janë kurorëshkelje, tradhti ndaj dashurisë.

5° "Lakmitë"
    Në shumës, vetëm dëshirat që të shtyjnë të duash të kesh gjithnjë e më shumë, të grumbullosh, të vendosësh lumturinë në të pasurit më shumë, është një lakmi e pangopur. Për Jezusin, gëzimi i njeriut nuk qëndron në të pasurit më shumë, por në dhënien e më shumë.
    “Ka më shumë gëzim të japësh sesa të marrësh”. Është një frazë e Jezusit që na thuhet në Veprat e Apostujve, jo në Ungjijtë, në buzët e Palit. Ne e dimë mirë se çfarë bën fëmija, ai thotë "gjithçka është e imja", gjithçka që sheh, është e tij; nxitja që të shtyn të kesh gjithçka për vete është shtysa e një fëmije, ti nuk je rritur!
    Fëmija i Zotit që është në ty, rritet kur jep të mirat që ke në dispozicion për të lumturuar vëllain tënd, pastaj rritesh si fëmijë i Zotit, përndryshe mbetesh fëmijë.
    Të mos harrojmë që grumbullohemi, por kjo është çmenduri, ne gjithmonë dëshirojmë më shumë dhe harrojmë se shumë shpejt kërkohet gjithçka që nuk kemi dhuruar.

6) Sjellja e 6-të që vjen nga brenda: "e keqe"

Shumësi, janë mendime të liga, gjithmonë mendojnë keq për të tjerët, kërkojnë të keqen te të tjerët; sa njerëz të devotshëm dhe të intelligjente, e ndiejnë këtë nevojë të pakontrollueshme për të vëzhguar jetën e të tjerëve, pastaj dyshojnë, mendojnë keq dhe marrin një kënaqësi morbide duke komunikuar dyshimet e tyre me miqtë e tyre, madje duke shkuar deri aty sa të shpifin.
    Efektet e këtyre sjelljeve në jetën e një komuniteti të krishterë janë shkatërruese.
    Këta janë njerëz që shikojnë gjithmonë shtrembër veprimet e të tjerëve, shohin qëllime të liga dhe të këqija kudo.

Tani fillojnë sjelljet e veçanta.
    7° “Mashtrimi” Është sjellja e atyre që mendojnë për interesat e tyre dhe janë të gatshëm të bëjnë çdo mashtrim për të arritur qëllimet e tyre.
    Mashtrimi në greqisht quhet "dolos".

8) Sjellja e 8-të: "papastërti", "asselgheya" në greqisht.
    Çfarë tregon kjo mungesë modesti?
    Shfrenimi dhe jo vetëm në fushën seksuale, por në çdo kuptim, të mos kesh frena në asgjë, në pije, në ushqim, në argëtim, është mungesa e vetëkontrollit, është sjellja e atyre që norma jetësore është "Unë bëj çfarë më pëlqen".
    Kjo është “asselgheya”, pamodesti.

9) Sjellja e 9-të: "zili"
    Në greqisht është “sy i keq” “oftalmos puneros”.
    Është një shprehje që gjendet në Besëlidhjen e Vjetër, tregon lakminë, frikën se dikush po më merr gjithmonë diçka, ndaj e mbaj në sy dhe më vjen keq që tjetri ka atë që unë nuk mund ta kem. Kjo është zili.
    Le të shohim se si ndjejmë një gëzim të papërshkrueshëm kur jeta i buzëqesh dikujt që është i suksesshëm dhe më pas i ndodh diçka, e kemi zili.
    Kur e përjetojmë këtë ndjesi na del zilia nga zemra, kemi sy të keq.

10: "Shpifje"

Kështu thotë përkthimi ynë, por “blasfemia” në greqisht është refuzimi i së vërtetës, kundërshtimi i së vërtetës sepse nuk më shkon dhe kështu përpiqem në çdo mënyrë ta pengoj të vërtetën, ta fsheh.
    Kjo është blasfemi,

11) Sjellja e 11-të: "arrogancë"
    Duke dashur të jemi gjithmonë në qendër të vëmendjes, kur hapim gojën, të tjerët duhet të na dëgjojnë në heshtje fetare, sepse nga goja jonë dalin vetëm orakujt.
    Kjo është arrogancë,

12) Sjellja e fundit që vjen nga zemra dhe na shkatërron si burrë: "marrëzi"
    Afrosūne në greqisht.
    Një është budalla, mund të mos ketë faj edhe i gjori, kështu është, por nuk është kjo marrëzia për të cilën po flasim këtu; afrosūne në Ungjij nuk është orientimi i zgjedhjeve të jetës së dikujt në mënyrën e duhur.
    Afroni në Ungjill, është njeriu i pasur për të cilin na tregon shëmbëlltyra e Jezusit në kapitullin 12 të Lukës, është ai që kishte grumbulluar mallin, quhet jo i keq, jo dembel... jo! I çmendur!
    Sepse ju grumbulluat në atë mënyrë në vend që të shpërndanit mallin që kishit fatin t'i kishit në duar dhe zgjeruat magazinat për t'i mbajtur për vete.

Je i çmendur, çdo gjë po të merret këtë natë.
    Kjo është marrëzi, sakrifikon të gjithë ekzistencën tënde për të grumbulluar në vend që të japësh dhe pastaj nuk ke ndërtuar asgjë përveç një personi që përfundoi në asgjë sepse nuk e ndërtove dashurinë.

“Të gjitha këto gjëra – përfundon Jezusi – që janë të liga, dalin nga brenda, këto e ndotin njeriun, e bëjnë njeriun të papastër”.
    E papastër do të thotë që të bën të vdesësh si burrë.
    Është kjo papastërti, kjo vdekje e brendshme që ne duhet të pastrojmë dhe nuk mund të pastrohet me ujin e pastrimeve, ai që pastron zemrën është zëri i Shpirtit që na ka dhënë Krishti, është Fjala e tij që na pastron.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

F.A.: JAVA. E DIELA XXII ORD. VITI B. TRE LEXIME.

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA XXII ORD. VITI B.

MË 1 -9 – 2024.

TRE LEXIME.

Feja e buzëve dhe e zemrës.
    Në Egjipt nuk ka ekzistuar kurrë një kod ligjesh dhe vetë fjala "ligj" ishte e panjohur sepse faraoni, mishërimi i perëndisë Ra, vendosi, me fjalën e tij, atë që ishte e drejtë dhe e ndershëm. Ai - kujtojnë tekstet egjiptianë - "merr këshilla nga zemra e tij, i dikton shkruesit udhëzime të shkëlqyera" dhe urdhëron gjyqtarët të zbatojnë "fjalët e tij".
    Asgjë e ngjashme nuk ndodhi në Izrael, ku ligji nuk ishte i mbretit, por i Zotit. Sovrani kishte vetëm pushtet ekzekutiv dhe gjyqësor, detyra e tij ishte të vendoste paqen dhe drejtësinë në vend (Ps. 72,1-2), duke siguruar që të gjithë të respektonin ligjin e Zotit të cilit ai vetë i ishte nënshtruar. Në ditën e kurorëzimit, atij iu ofrua një kopje e Tevratit në mënyrë që të mund të meditonte mbi të çdo ditë të jetës së tij (Dt. 17,18-20), duke i rezistuar tundimit për të futur ndryshime ose shtesa të diktuara nga oportunizmi politik dhe nga dinakëria njerëzore, kaq e ndryshme nga urtësia e Perëndisë.
    Kushdo që, si Faraoni, mashtron veten duke menduar se është "i mençur si Zoti" (Zn. 3.5) dhe vendos të menaxhojë jetën e tij me mençurinë e kësaj bote, e dënon veten me dështim. Këtij njeriu, edhe nëse është inteligjent dhe i kulturuar, Bibla ia mohon titullin "njeri i urtë" (Ps. 14,1), sepse mençuria e vërtetë shfaqet vetëm aty ku ka "frika e Zotit" (Fu. 1,7).
    Feja e buzëve është një zbulim i urtësisë njerëzore, është e përshtatshme për të maskuar pabesinë ndaj Zotit; vetëm ajo e zemrës është autentike, sepse vjen nga fjala e Zotit dhe përkthehet në dashuri.
    Për të përvetësuar mesazhin, ne do të përsërisim:
    “Feja e pastër dhe e patëmetë është kjo: të ndihmosh jetimët dhe të vejat dhe të mbash veten të lirë nga të mirat e kësaj bote”.

Leximi i parë (Dt. 4,1-2,6-8).

Moisiu i foli popullit duke i thënë: “1 E tani, o Izrael, dëgjo urdhërimet dhe rregulloret që po jua mësoj që, duke i kryer ato, të jetoni dhe të hyni e ta bëni pronë tokën që Zoti, Hyji i etërve tuaj, do t’jua japë. 2 Mos u shtoni asgjë urdhrave që po ju jap dhe mos u mungoni asgjë! Mbani urdhërimet e Zotit, Hyjit tuaj, që po jua jap unë…6 që t’i mbani e t’i vini në zbatim. Kjo do t’ju bëjë të dijshëm e të urtë në sytë e popujve. Kur t’i kenë dëgjuar të gjitha këto urdhërime, do të thonë:’Ja, një popull i dijshëm e i kuptueshëm! Ky qenka popull madhor!’ 7 E njëmend, ku gjendet një popull tjetër aq i madhërueshem, që t’i ketë hyjnitë e veta kaq afër vetes, siç është pranë nesh në të gjitha kërkesat tona Zoti, Hyji ynë?! 8 Dhe, ku ka një popull tjetër kaq të përmendur që të ketë urdhërime e rregullore të drejta, siç është i tërë ky Ligj, që unë sot po e shtroj para syve tuaj?!”

Ky pasazh i përket të parës nga fjalimet që përbëjnë librin e Ligjit të Përtërirë dhe që supozohet se u shqiptuan nga Moisiu në vendin e Moabit, në fund të dyzet viteve të ecjes në shkretëtirë, pikërisht në ditën e vdekjes së tij (Dt 1,1-5). Ato paraqiten si fjalët e tij të fundit, si testamenti shpirtëror në të cilin ai kujton ngjarjet e kaluara dhe i nxit izraelitët që t'i qëndrojnë besnikë ligjit të Zotit, për të ndërtuar një jetë të lumtur në tokën ku do të hyjnë.
    Megjithatë, atribuimi ndaj Moisiut është një mjet letrar, i përdorur nga autori i shenjtë për t'u dhënë autoritet fjalëve të tij; libri, në fakt, nuk e mori draftin përfundimtar para shekullit të 5-të para Krishtit.
    Pjesa në leximin tonë është shkruar në Babiloni, ndoshta nga një prift i tempullit në Jerusalem, dhe u drejtohet izraelitëve që u zhgënjyen dhe u dorëzuan nga fati i tyre i trishtuar. Autori i fton ata të kuptojnë se jo gjithçka është e humbur sepse, edhe nëse janë mundur dhe poshtëruar, edhe nëse janë larg vendit të tyre dhe nuk kanë më një tempull ku t'i ofrojnë frutat e para dhe olokaustet Zotit, ata janë ende në zotërim të dhuratës së tyre më të madhe, në zotërim të Tevratit për të cilin ata janë të njohur ndër të gjithë popujt e tokës.
    Në pjesën e parë të leximit të sotëm (v. 1-2), këmbëngulet në vlerën absolute, në paprekshmërinë e këtij ligji, i cili nuk mund të modifikohet, sepse nuk është vepër e njerëzve, por e Perëndisë: dy tundimet duhet të shmangen: i pari është zvogëlimi i ligjit, duke fshirë dispozitat më kërkuese dhe të vështira dhe i dyti është shtimi Tevratit me urdhëra të reja të diktuara nga "urtësia" e njerëzve.
    Ky tundim i dytë është veçanërisht delikat, sepse na bën të konsiderojmë si "vullnetin e Zotit" atë që në vend të kësaj janë vetëm dispozitat e njerëzve. Nga ky keqkuptim lind idhujtaria e ligjit dhe mungesa e respektit për njeriun dhe ndërgjegjen e tij. Ata që prezantojnë këto rregulla e bindin veten lehtësisht se po interpretojnë mendimet e Zotit, ata e barazojnë mendjen e tyre me atë të Zotit (Ez. 28,1) dhe imponojnë urdhërimet e tyre në emër të qiellit, duke harruar se këto janë vepra e tyre.
    Përballë shtesave të panevojshme në ligjin e Zotit, Jezusi i fton dishepujt e tij që të mbajnë një qëndrim të lirë dhe të qetë. Largojeni – rekomandon ai – këtë zgjedhë të padurueshme, pa brejtje të ndërgjegjes, pa u shqetësuar për kritikat dhe ndonjëherë edhe për kërcënimet e atyre që e akuzuan ilegalisht në emër të Zotit:
    “28 Ejani tek unë të gjithë ju që jeni të lodhur prej barrës së rëndë e unë do t’ju çlodh. 29 Merrni mbi vete zgjedhën time e pranoni t’ju mësoj unë që jam zemërbutë e i përvuajtur. Kështu do të gjeni pushim për shpirtrat tuaj, 30 sepse, vërtet, zgjedha ime është e ëmbël e barra ime e lehtë”. (Mt 11,28-30).
    Në pjesën e dytë të këtij leximi (v. 6-8) shfaqet krenaria e justifikuar e izraelitit të devotshëm për Tevratin që Zoti i dha, një ligj të dashur sepse është i vërtetë, i pandryshuar nga interpretimet e ngurta dhe të rrepta të formuluara më vonë dhe nga shtesa arbitrare.
    Edhe sot në Izrael respektimi i këtij ligji manifestohet në qëndrime dhe rituale lëvizëse. Një rrotull i Tevratit që është dëmtuar ose është bërë e papërshtatshme për përdorim, nuk shkatërrohet kurrë, por vendoset me devotshmëri në një vazo balte dhe varroset, siç bëhet me një të dashur. Përpara leximit të tekstit të shenjtë në sinagogë, lexuesi e ngre rrotullën e hapur dhe shpall: “Ky është Tevrati që Moisiu vendosi para bijve të Izraelit me urdhër të Zotit. Është një pemë jete për ata që e bëjnë të tyren dhe ata që e mbështesin janë plot gëzim”.

LEXIMI I DYTË: Jk. 1,17-18.21-22.27.

“17 Çdo dhuratë e mirë dhe çdo dhunti e përsosur është prej së larti, zbret nga Ati i dritës, në të cilin nuk ka ndërrim as hije dyshimi. 18 Ai na lindi në saje të vullnetit të vet nëpër fjalën e së vërtetës, që ne të jemi një farë fryti i parë i krijesave të tij… 21 Prandaj, flakni tej çdo ndyrësi dhe çdo të keqe tjetër e me plot butësi pranoni fjalën e mbjellë në ju, e cila është e aftë t’i shpëtojë shpritrat tuaj. 22 Bëhuni zbatues të fjalës e jo vetëm dëgjues që gënjejnë vetveten… 27 Besimi i pastër dhe i patëmetë para Hyjit Atë është ky: kujdesi për bonjakë dhe për gra të veja në vështirësitë e tyre dhe ruajtja e pastër e vetvetes nga kjo botë”.

LECTIO DIVINA - MEDITIM – LUTJE.

Leximi i Letrës së Jakobit fillon sot dhe do të na shoqërojë për pesë të diela. Letra e Jakobit mund të konsiderohet si një meditim mbi moralin ungjillor dhe është kompozuar në vitet 60 të erës sonë nga një i krishterë nga komuniteti i Jeruzalemit. Në të, emri i Jezusit shfaqet vetëm një herë (Jk. 2,1), megjithatë janë fjalët e tij, veçanërisht ato që gjenden në Predikimin në Mal (Mt. 5-7), që e frymëzuan autorin, i cili paraqitet me pseudonimin e Jakobit, “shërbëtor i Perëndisë dhe i Zotit Jezu Krisht” (Jk. 1,1).
    Në pjesën që lexohet sot kujtohet tema e fjalës së Zotit.
    Në pjesën e parë (v. 17-18), duke iu përgjigjur atyre që besojnë se e keqja vjen edhe nga Zoti, Jakobi thotë se vetëm e mira buron nga Zoti, sepse ai është dritë dhe nuk ka hije në të. "Fjala e së vërtetës", domethënë shpëtimi që u bë në Krishtin, është një dhuratë që vjen nga ai, Ati i dritës.
    Megjithatë, për të marrë shpëtimin, dëgjimi i kësaj fjale nuk mjafton. Që ajo të japë fryt të bollshëm, duhet të mirëpritet me përulësi (v. 21), domethënë me një shpirt të prirur mirë. Nëse zemra nuk i hapet së vërtetës, kjo fjalë, si fara që bie në shkëmb, shterohet dhe thahet.
    Edhe dëgjimi i bindur dhe i vëmendshëm është i pamjaftueshëm. Është e nevojshme të hidhet një hap i fundit, ai vendimtar: vënia në praktikë e Fjalës.
    Të dëgjosh duke mos ndryshuar jetën, është e kotë, është e krahasueshme me sjelljen e pakuptimtë të dikujt që shikon fytyrën e tij të pasqyruar në pasqyrë, vëren disa njolla, por largohet pa u pastruar (v. 23-24). Fjala e Zotit është pasqyra që zbulon tiparet që na bëjnë të ngjashëm me Atin që është në qiell, por gjithashtu nxjerr në pah shëmtinë që na shpërfytyron dhe që duhet korrigjuar, për t'u bërë gjithnjë e më magjepsës në sytë e Zotit dhe të njerëzve.
    Së fundi, atyre që ngatërrojnë fenë e zemrës me formalizmat dhe kryerjen e përpiktë të riteve, Jakobi u ofron kriterin për të përcaktuar nëse feja e vërtetë po praktikohet. Feja autentike konsiston në “të ndihmuarit e jetimëve dhe të vejave në vuajtjet e tyre dhe në mbajtjen e vetes së pastër nga kjo botë” (v. 27).
    Në Bibël, të vejat dhe jetimët përfaqësojnë këdo që ka nevojë. Dëgjimi i fjalës së Zotit çon në asimilimin e ndjenjave dhe kujdesin e Zotit për më të dobëtit. Për të praktikuar këtë fe është e nevojshme – vazhdon Jakobi – të mbash veten të pastër, domethënë të shkëputur nga të mirat e kësaj bote. Personi egoist, ai që grumbullon të mira për vete dhe nuk praktikon ndarjen me ata në nevojë, nuk është ende një dishepull i vërtetë. “Mos e harroni bamirësinë dhe ndihmën bashkësisë, sepse flitë e tilla i pëlqejnë Hyjit” (Heb. 13,16).

UNGJILLI: Mk. 7,1-8.14-15.21-23)

“1 Rreth Jezusit u bashkuan farisenjtë dhe disa skribë që kishin ardhur nga Jerusalemi. 2 Ata vunë re se disa prej nxënësve të tij po hanin bukë me duar “të papastra” – d.m.th. të palara.
    3 Tashti farisenjtë dhe mbarë hebrenjtë nuk hanë bukë pa i larë duart deri në bërryl për arsye të zakoneve të të parëve. 4 As kur kthehen nga tregu nuk hanë gjë pa u larë më parë. Janë edhe shumë gjëra të tjera që i mbajnë për shkak të traditës: larje gotash, katrovash e enësh remi (tryezash). 5 Prandaj farisenjtë dhe skribët e pyetën Jezusin: “Pse nxënësit e tu nuk i mbajnë traditat e të parëve, por hanë bukë me duar “të papastra”?”
    6 Ai u përgjigj: “Mirë parafoli për ju, o shtiracakë, Isaia, kur shkroi: ‘Ky popull më nderon me buzë, kurse zemra e tyre është larg meje. 7 I kotë është kulti që më bëjnë, kur mësojnë gjasme mësimin e Hyjit ‑ rregulloret që i qitën njerëzit’. 8 Ju lini pas dore urdhërimin e Hyjit e mbani traditat e njerëzve”…
    14 Atëherë e thirri përsëri popullin rreth vetes dhe i tha: “Më dëgjoni të gjithë dhe mbani mend! 15 S’ka asgjë përjashta njeriut që mund ta bëjë atë të papastër duke hyrë në të, por çka del prej njeriut ‑ ajo e bën të papastër… 20 Dhe vazhdoi: “Çka del prej njeriut ajo e bën të papastër, 21 sepse prej brendisë ‑ prej zemrës së njeriut rrjedhin: mendimet e këqija, llojet e ndryshme të fëlligështisë, vjedhjet, vrasjet, 22 kurorë‑ thyerjet, dëshira e tepruar e pasurisë, mashtrimet, shfrenia, smira, blasfemitë, krenaria, marrëzia. 23 Të gjitha këto të këqija dalin nga brenda dhe e bëjnë njeriun të papastër”.

Pasi kemi medituar, për pesë të diela radhazi, për fjalimin e Jezusit për bukën e jetës, rifillojmë leximin e Ungjillit sipas Markut, i cili do të na shoqërojë deri në fund të vitit liturgjik.
    Në Ungjillin e sotëm, shtrohet një pyetje që prek një element qendror të fesë hebraike: pastrimet.
    Për të lashtët, bota dukej e ndarë në dy sfera të kundërta, një e pastër në të cilën vepronin forcat e jetës dhe tjetra e papastër ku ishin të pranishme forcat e vdekjes.
    Izraelitët e konsideronin të papastër çdo gjë që, në çfarëdo mënyre, kishte rënë në kontakt me idhujt e pajetë, të paaftë për të nxitur jetën që është monopoli i "Perëndisë së gjallë dhe të vërtetë" (1 Ths. 1,9). Përbuzja e tyre instinktive për botën idhujtare u shfaq në forma të nxehta të ndarjes. Kur, për shembull, ata erdhën në zotërim të një toke të huaj, ata nuk hëngrën frutat e arave për pesë vjet, duke pritur derisa çdo shenjë e mundshme papastërtie të ishte zhdukur me siguri: “23 Kur të hyni në Tokën e premtuar e të mbillni pemë frutore të ndryshme, mbani frutat e tyre si të parrethprera: për tri vjet le të jenë për ju të parrethprera e të papastra: mos i hani! 24 Të katërtin vit të gjitha frutat e tyre le t’i kushtohen Zotit në një festë në lavdi të tij. 25 Vetëm të pestin vit filloni t’i hani frutat e tyre dhe vilni për vete prodhimet e tyre. Unë jam Zoti, Hyji juaj. (Lev. 19,23-25).
    Paganët e quajtur "qentë" ishin të papastër dhe ky epitet shfaqet edhe në buzët e Jezusit (Mk. 7,27). Izraeli ishte një popull i shenjtë (Dt. 7,6) dhe mbi të gjitha tempulli, në të cilin kishte banuar Zoti, ishte i shenjtë.
    Çdo kontakt me paganët ose me objektet që ata preknin, ishte një burim papastërtie dhe kërkonte pastrime rigoroze. Lidhur me këtë, dispozitat e rabinëve ishin shumë të përpikta, ata nuk anashkaluan asnjë detaj, specifikonin se cila ishte shkalla e papastërtisë dhe çfarë abdesi specifik duhej të merrej, dallonin llojet e ndryshme të ujit që do të përdoreshin, sqaruan ata, sesi objektet e blera në treg duheshin spërkatur përpara për t'i përdorur. Mosnjohja e këtyre normave ishte e pafalshme dhe ishte burim mallkimi (Gjn 7,49). Çdo shkelje konsiderohej një pabesi ndaj Zotit dhe traditave të shenjta.
    Në pjesën e pare të Ungjillit të sotëm (v. 1-8) raportohet për një mosmarrëveshje të ashpër midis Jezusit dhe disa farisenjve dhe skribëve që erdhën nga Jeruzalemi. Faji për të cilin e akuzojnë është se dishepujt e tij nuk e respektojnë dallimin ndërmjet pastërtisë dhe papastërtisë, midis gjërave të shenjta dhe profane: "Ata e marrin ushqimin me duar të papastra" (v. 2) dhe këtë sjellje të rastësishme dhe provokuese mund ta kenë mësuar vetëm nga zotëria e tyre.
    Akuza nuk ka të bëjë me neglizhencën e rregullave të higjienës, por me moskryerjen e gjestit ritual që duhet kryer, pasi të ketë bërë banjë, nga kushdo që dëshiron të mbajë distancë nga paganët e refuzuar nga Zoti.
    Nga erdhën këto dispozita të ngurta dhe respektim obsesiv? Nga "tradita e të parëve", nga ato mësime të rabinëve, të cilëve u atribuohej e njëjta vlerë si fjala e Zotit që përmban Shkrimet e shenjta.
    Bibla parashikon që, para se të hajë mishin e flijimeve të tempullit, prifti duhet të lajë duart dhe këmbët (Dal. 30,17-21), por disa grupe laikësh, veçanërisht të devotshëm, kishin adoptuar gjithashtu zakonet e banketeve të shenjta të priftërinjve dhe, pak nga pak, kjo praktikë ishte përhapur në popull, duke krijuar bindjen se urdhërimi ishte diktuar nga Zoti. Formula që recitohej zakonisht ishte kjo: “I bekuar je, o Zot, mbreti ynë i botës, që na shenjtërove me urdhërimet e tua dhe na urdhërove të lajmë duart”.
    Udhërrëfyesit shpirtërorë e kishin bekuar këtë traditë, duke e përvetësuar me ligjin e Zotit, me atë ligj që - siç e kemi vërejtur në leximin e parë (Dt, 4,2) - nuk duhet të ndryshohet në asnjë mënyrë, nuk duhet të pësojë shkurtime apo shtesa.
    Nëse këto rregulla do të ishin përshtatur në këndvështrimin e duhur, ato nuk do të përbënin një faktor veçanërisht negativ: ato ishin thjesht shprehje e një nevoje, të studiuar në thellësi nga shkenca moderne psikologjike, për t'iu drejtuar disa praktikave për të shuar fobitë e ngjallura nga gjithçka është ndryshe, nga ajo që konsiderohet si kërcënim për identitetin e vet. Ata u bënë të rrezikshëm sepse u barazuan me fjalën e Zotit, duke shkaktuar një keqinterpretim të fytyrës së Zotit dhe të marrëdhënies tone me të. Pasojat ishin të njëjta që mund t'i verifikojmë edhe sot, kur ky krahasim, shpesh në mënyrë të pandërgjegjshme, rifutet. Le t'i shohim ato.
    E para, shumë serioze, është t'i atribuohet Zotit dallimin midis njerëzve të pastër dhe të papastër, midis të drejtëve dhe mëkatarëve. Ky diskriminim dhe normat përkatëse të shmangies çojnë në izolacionizëm, shkaktojnë intolerancë dhe zbatojnë dinamika perverse të agresionit. Ata nuk kërkohen nga Perëndia, për të cilin të gjithë njerëzit janë të pastër (Veprat e Apostujve 10) dhe nuk ka dallime në racë, gjini dhe gjendje shoqërore (Gal 3,28). Edhe ndarja midis krijesave të pastra dhe të papastra, midis vendeve të shenjta dhe profane nuk është e dëshiruar nga Zoti, por nga njerëzit. Ai "i do të gjitha gjërat që ekzistojnë dhe nuk përbuz asgjë që ka krijuar" (Ur. 11,24).
    “Në gjykimin e Zotit – mësonin rabinët – njeriu do të duhet të japë llogari për gjithçka në të cilën syri i tij gjeti kënaqësi dhe që megjithatë nuk e shijoi”. Këto fjalë të tyre pasqyrojnë mentalitetin e qetë të njeriut biblik që gëzohet për bukuritë e krijimit dhe falënderon Zotin për ushqimin, verën, shëndetin, bukurinë, seksualitetin dhe për të gjitha dhuratat që ka marrë nga Zoti (Dt 8,10).
    Barazimi i "traditës së të parëve" me vullnetin e Zotit sjell një pengesë të dytë, serioze: absolutizimin e praktikave rituale. Ata që besojnë se janë të vendosur nga Zoti i përmbushin ato me përpikëri dhe përfundojnë duke e bindur veten se kanë të drejtë me Perëndinë dhe vëllezërit e tyre.
    Më i mençuri i rabinëve e kishte ndjerë këtë rrezik, kishte denoncuar pamjaftueshmërinë e këtyre praktikave dhe kishte bërë thirrje për kthimin e zemrës. Murgjit e Kumranit, të cilët gjithashtu përdornin me bollëk pastrimet rituale, mësuan: “Askush nuk mund të shenjtërohet në liqene dhe lumenj dhe as të pastrohet me ndonjë larje uji. Njeriu mbetet i papastër për sa kohë që urdhërimet e Zotit përçmohen".
    Jezusi përshtatet në linjën shpirtërore të profetëve dhe zotërinjve të devotshëm të kohës së tij; përqendrohet në ripërtëritjen e jetës dhe mban një qëndrim të ashpër kundër fesë reduktuar në respektimin e një kodi ligjor. Ai thotë se Zotit nuk i intereson pastërtia e jashtme, formalizmi, liturgjitë solemne të tempullit, paraqitjet. Ashtu si profetët (Am 5,21-27; Is 1,11-20; 58,1-14) ai dënon pa rezerva këtë "farsë fetare" dhe, duke cituar Isainë, deklaron: "Ky popull më nderon me buzët e tij, por zemra e tij është larg meje. Më kot më adhurojnë, duke mësuar doktrina që janë urdhërime të njerëzve” (v. 6-7).
    Ungjilltari Mateu raporton një fjalë tjetër profetike, të cilës duket se Jezusi i drejtohej për të zgjidhur mosmarrëveshjet me përkrahësit e kultit të traditave: "Shkoni dhe mësoni se çfarë do të thotë: Unë dua vepra dashurie, jo sakrifica!" (Mt. 9,13: ‘Më pëlqen mëshira e jo flia!’ Sepse unë nuk erdha të ftoj të drejtët, por mëkatarët”; 12,7: “Ta kishit kuptuar se ç’do të thotë fjala: ‘Dua mëshirën e jo flinë’, nuk i kishit dënuar këta njerëz që s’po bëjnë faj).
    Në Ungjillin e sotëm, ata që hyjnizojnë këto tradita cilësohen si hipokritë, pra aktorë, humoristë që mbulojnë fytyrën me maskën e fesë, përkushtimit, bindjes, të cilët paraqiten si njerëz të devotshëm, por duke lënë pas dore të vetmin adhurim të pëlqyeshëm për Zotin. dashurinë ndaj vëllait të tyre, ata e nderojnë Zotin vetëm me fjalë dhe me buzë, jo me zemër (Dt: 6,5: “5 Duaje Zotin, Hyjin tënd, me gjithë zemrën tënde, me gjithë shpirtin tënd e me gjithë fuqinë tënde! 6 Këto urdhërime që po t’i jap sot unë, mbaji gjithmonë në zemrën tënde!).
    Ungjilltarët nuk do t'i kishin ruajtur këto fjalë të ashpra të Mjeshtrit për ne nëse nuk do të kishin kuptuar rëndësinë e përhershme të rrezikut të futjes së këtij kulti hipokrit në kishë dhe të rrezikut të vendosjes së ligjit të Perëndisë dhe traditave të njerëzve në kishë në të njëjtin nivel.
    Zbatimi rigoroz i rregullave të qarta dhe të përcaktuara mirë të jep ndjenjën e kryerjes së detyrës, e bën njeriun të ndihet i sigurt përpara Zotit dhe madje e bën të besojë se i detyrohet atij merita.
    Të ndërtosh jetën në lirinë e fëmijëve të Perëndisë, të jesh vazhdimisht në dispozicion të vëllait është më e vështirë. Nevojat e njeriut ndryshojnë dhe ata që duan, duhet të pyesin veten në çdo moment se çfarë janë të thirrur të bëjnë, çfarë kërkohet prej tyre, çfarë pret vëllai i tyre prej tyre. Dashuria nuk diktohet nga rregulla, por shpiket moment pas momenti, kërkon imagjinatë, vëmendje, disponueshmëri totale dhe pa kushte.
    Feja e zemrës mund të praktikohet vetëm nga ata që kanë arritur një besim të rritur dhe të pjekur, nga ata që janë të lirë, të sinqertë, të hapur ndaj dritës së Zotit dhe impulseve të Shpirtit. "Të porsalindurit në Krishtin" (1 Kor 3.1) i frikësohen rrezikut, preferojnë të marrin udhëzime të sakta dhe të përpikta, edhe nëse thellë thellë e kuptojnë se kjo fe nuk është çliruese, nuk komunikon gëzim dhe qetësi të brendshme, por vetëm tensionet dhe ankthet.
    Në pjesën e dytë të Ungjillit të sotëm (v. 14-23) Jezusi vendos kriterin që na lejon të dallojmë midis veprimeve të pastra dhe të papastra. Ato që e ndotin njeriun nuk vijnë nga jashtë, por nga brenda, nga zemra.
    Lista e dymbëdhjetë veseve (gjashtë në shumës dhe gjashtë në njëjës) që e bëjnë një të papastër tregon pikat mbi të cilat ata që e konsiderojnë veten fetarë duhet të shqyrtojnë veten. Ajo që dallon veprimet e mira dhe veprimet e liga nuk është përputhja ose mospërputhja me një normë, por fakti i të qenit pro ose kundër njeriut. Dhe ajo që thuhet për ushqimet vlen për të gjitha urdhërimet e tjera që rrjedhin nga "traditat e të parëve".
    Në qendër të shkallëve që nga ana jugore të çonin në tempullin e Jeruzalemit, kishte legena të shumtë që përdoreshin për pastrimin e priftërinjve dhe pelegrinëve që ngjiteshin për të ofruar flijime. Për ata që janë bërë të krishterë, këto legena nuk janë më të dobishme, sepse nga dishepujt e tij, Jezusi kërkon vetëm pastërtinë e zemrës. Pyetjes: "Kush do të ngjitet në malin e Zotit, kush do të qëndrojë në vendin e tij të shenjtë?", ai, me psalmistin, do t'i përgjigjej: Kush ka duar të pastra dhe zemër të pastër (Ps 24,1-2) dhe do të shtonte:
    "23 Pra, nëse e sjell dhuratën tënde për ta kushtuar në lter e aty të bie në mend se yt vëlla ka diçka kundër teje, 24 lëre dhuratën tënde aty para lterit, shko e pajtohu më parë me vëllain tënd e pastaj eja e kushtoje dhuratën tënde!” (Mt. 5,23-24). Vetëm ai që është në paqe me vëllanë e tij është i pastër dhe mund t'i afrohet Zotit.
    Ndryshuar për herë të fundit nga ninoenina : 29-08-2024 më 07:21

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA 23 ORD. VITI B.

MË 8-09-2024.

LEXIMI I PARË: Is. 35, 4-7a.

4 Thuajuni atyre që i ka lëshuar zemra:
    “Mbahuni! Frikë mos kini!
    Ja, Hyji juaj! Erdhi hakmarrja!
    Ia behu shpagimi i Hyjit!
    Vetë do të vijë e do t’ju shëlbojë!”
    5 Atëherë sytë do t’u çelen të verbërve,
    veshët e të shurdhërve do të dëgjojnë;
    6 atëherë i shqepti do të kërcejë si dreri
    gjuha e të pagojit do të shpërthejë në hare,
    se në shkretëtirë do të burojnë ujërat,
    përrenjtë do të rrjedhin nëpër shkretëtirë.
    7 Toka e shkrumbuar liqen do të bëhet,
    vendi i thatë mbushur me burime!

HAKMARRJA E ZOTIT: AI DO TË NA SHPETOJË.

Duke dëgjuar këtë tekst, dy fjalë na befasuan, ndoshta, apo edhe na tronditën: hakmarrja e Zotit dhe shpagimi i Zotit:
    "Ja, Hyji juaj! Erdhi hakmarrja!
    Ia behu shpagimi i Hyjit!
    Vetë do të vijë e do t’ju shëlbojë!” (v.4)
    “Këtu është Zoti yt:
    është hakmarrja që vjen,
    hakmarrja e Zotit".
    Le ta themi menjëherë, ato dy fjalë, hakmarrja dhe shpagim, nuk kanë të njëjtin kuptim këtu si në gjuhën tonë të përditshme të shekullit njëzet e dy!
    Për t'i kuptuar ato fjalë, ato duhet të vendosen në kontekstin e tyre: Unë do t'ju lexoj të gjithë fjalinë: "Ji i fortë, mos ki frikë. Këtu është Zoti juaj, është hakmarrja e ardhshme, hakmarrja e Zotit. Ai vjen vetë dhe do t'ju shpëtojë”; që do të thotë se hakmarrja e Zotit është të na shpëtojë. Për ta bërë këtë mirë, duhet të shkruani: "Këtu është hakmarrja e Zotit: (" dy pikë ") ai vetë vjen dhe do t'ju shpëtojë"; madje duhet thënë "këtu është hakmarrja e Zotit: (" dy pikë ") ai vetë vjen për t'ju shpëtuar".
    Dhe pjesa tjetër e tekstit është shpall disa premtime: premtime për shërim, shërim për të verbërit, shurdhët, memecët, të çalët ... "Atëherë sytë e të verbërve do të hapen dhe veshët e të shurdhërve do të hapen: Atëherë i çali do të kërcejë si një dre, dhe goja e memecit do të bërtasë nga gëzimi".
    Premtimet, mbi të gjitha, të kthimit në vend nga i cili u dërguan në mërgim në Babiloni: vargjet e mëposhtme që nuk lexohen këtë të diel vijnë për të ndriçuar kontekstin: “Ata do të kthehen, robërit e shpenguar (domethënë të“ liruar ”) nga Zoti , ata do të arrijnë në Jeruzalem me një zhurmë gëzimi, lumturia e pafund do të ndriçojë fytyrat e tyre; gëzimi dhe hareja do t'i bashkohen, dhimbja dhe ankimi do të largohen..."
    Fjalët e Psalmit që i kemi përkthyer lirisht, janë me të vërtetë:
    "Për ta do të jetë udhë e drejtë,
    që të marrët të mos enden nëpër të" (v. 8)
    ...do të kthehen të shpërblyerit prej Zotit.
    Do të hyjnë në Sion me britma gëzimi,
    do t’u qeshë fytyra me gëzim të përhershëm,
    do t’i shoqërojë gëzimi e hareja,
    do të zhduket trishtimi e dënesa" (v. 10).
    Në të vërtetë, kur Isaia thotë këto fjalë, populli i Izraelit është në mërgim në Babiloni, pasi ka përjetuar mizoritë e rrethimit të Jeruzalemit nga ushtritë e Nabukodonozorit.
    Pesëdhjetë vjet, të jetuar si skllevër në megrim, janë mjaft për të humbur zemrën. Nuk ishte rastësi që Isaia u tha atyre:
    "Thuajuni atyre që i ka lëshuar zemra: “Mbahuni! Frikë mos kini! Thuaju njerëzve të shqetësuar: Jini të fortë, mos kini frikë" (v.4).
    Pesëdhjetë vjet gjatë të cilave të mërguarit në Babiloni, ku jetonin si skllevër ëndërruan për këtë kthim, pa guxuar të besojnë në të. Dhe tani profeti shpall kthimin në vend e tyre. Ai thotë: "Zoti do t'ju shpëtojë", domethënë "do t'ju lirojë". Për t'u kthyer në vend, rruga më e drejtpërdrejtë midis Babilonisë dhe Jeruzalemit kalon nëpër shkretëtirën arabe; por këtë kalim të shkretëtirës, Isaia e përshkruan atë si një marshim triumfues në një Parajsë të vërtetë: shkretëtira do të gëzohet, vendi i thatë do të gëzohet dhe do të qajë nga gëzimi!
    Do të "gëzohet", por thotë teksti hebraik në vargjet që i paraprijnë fragment që lexojmë sot me këmbënguljen:
    "Në shkretëtirë do të burojnë ujërat, përrenjtë do të rrjedhin nëpër shkretëtirë.
    Toka e shkrumbuar liqen do të bëhet, vendi i thatë mbushur me burime!" (v.6 e 7)
    Ne duhet të imagjinojmë të dëgjojmë tingëllimin e fjalëve të tilla në një vend thatësire dhe etjeje!
    Dhe kjo është hakmarrja e Zotit! Të eturit do të shuhen; akoma më mirë, të poshtëruarit do të jenë në gjendje të ngrenë kokën!
    " Atëherë sytë do t’u çelen të verbërve,
    atëherë i shqepti do të kërcejë si dreri
    gjuha e të pagojit do të shpërthejë në hare" (v. 5 e 6).
    Pra, ky është kuptimi jashtëzakonisht pozitiv i fjalës "hakmarrje"; për njeriun e Biblës, është mjaft e qartë se Zoti nuk hakmerret ndaj nesh, nuk merr hak kundër nesh, por kundër së keqes që na prek e na dëmton; hakmarrja e tij është të na kthejë dinjitetin. Kjo është lavdia e Zotit.

ZBULIMI I FYTYRËS SË VËRTETË TË ZOTIT

Por duhet thënë se anëtarët e Popullit të Zgjedhur nuk kanë menduar gjithmonë kështu! Teksti i Isaisë është mjaft vonë në historinë biblike; u desh një rrugë e gjatë zbulimi për të arritur atje. Në fillim të historisë së tyre, njerëzit e Biblës ishin si të gjithë të tjerët: ata imagjinuan një Perëndi në imazhin e njeriut, një Perëndi që hakmerret si njerëzit. Pastaj, ndërsa Zbulesa përparonte, falë predikimit të profetëve, u fillua ta zbulohej një Perëndi ashtu siç është, dhe jo siç imagjinohej; atëherë fjala "hakmarrje" ngeci, por kuptimi i saj ndryshoi plotësisht; ne kemi parë tashmë disa herë në Bibël këtë fenomen të përmbysjes së plotë të kuptimit të një fjale: ky është rasti me sakrificën, për shembull, dhe gjithashtu me frikën ndaj Zotit.
    U deshën shumë faza dhe shumë shekuj që të zbulohej fytyra e vërtetë të Zotit, një Perëndi krejt tjetër se ne dhe krejt ndryshe nga ajo që ne imagjinojmë spontanisht:
    "Sepse mendimet tuaja, nuk janë mendimet e mia,
    as udhët tuaja nuk janë udhët e mia ‑ thotë Zoti" (Is. 55, 8).
    ... një Perëndi që nuk është gjë tjetër veçse dashuri dhe mëshirë për të gjithë njerëzit pa përjashtim, madje edhe për të ligun, një Perëndi që:
    Nuk dëshiron vdekjen e mëkatarit,
    por që ai të kthehet në besim dhe të jetojë...
    "Vallë, a thua i kënaqem vdekjes së mëkatarit
    ‑ është fjala e Zotit Hyj ‑
    e jo që të kthehet nga sjellja e vet e të jetojë? (Ez. 18, 23).
    Gradualisht u zbulua se shprehja "këtu është hakmarrja e Zotit: ai vetë vjen dhe do t'ju shpëtojë" do të thotë: "Zoti ju do më shumë se çdo qenie në botë, dhe, pavarësisht poshtërimit fizik ose moral që keni pësuar, ai vjen për t'ju çliruar, për t'ju rritur".
    Isaia foli për lirimin e robërve nga Babilonia dhe kthimin e tyre në Jeruzalem; por njerëzimi është ende në pritje të çlirimit përfundimtar nga çdo poshtërim, verbëri, shurdhim: kjo do të jetë vepër e Mesisë, bashkëkohësit e Jezusit e dinin mirë. Kjo është arsyeja pse për t'u paraqitur në sinagogën e Nazaretit (Luka 4), Jezusi citoi një pasazh tjetër të ngjashëm nga Isaia:
    "Shpirti i Zotit Hyj është mbi mua,
    sepse Zoti më shuguroi,
    më dërgoi t’u sjell të përvujturve lajme të gëzueshme,
    t’i shëroj ata që kanë zemrën e plasur,
    t’u shpall skllevërve lirinë,
    të burgosurve, çlirimin;
    të shpall vitin e hirit të Zotit
    dhe ditën e hakmarrjes së Hyjit tonë,
    t’i ngushëlloj të gjithë ata që qajnë" (Is 61, 1-2).
    Dhe: " Kur të dërguarit e Gjonit shkuan, Jezusi filloi t’i flasë turmës për Gjonin: “Ç’dolët të shihni në shkretëtirë? Një kallam që e tund era? Atëherë, ç’dolët të shihni? Një njeri të veshur me petka të bukura? Porse njerëzit që veshen me petka të bukura, me shkëlqim e jetojnë në kënaqje banojnë në pallate mbretërore!" (Lk 7 , 24-25).
    Lajmi i mirë është se Zoti na merr dhe na shpëton.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA XXIII Ord. VITI B.

MË 5-9-2024

Ps 146), 6...10

Zoti e ruan besnikërinë përjetë,
    7 u jep të drejtë të shtypurve
    dhe ushqim të uriturve.
    Zoti çliron të burgosurit.
    8 Zoti u hap sytë të verbërve,
    Zoti ngre ata që janë rrëzuar,
    Zoti i do të drejtët.
    9 Zoti mbron të huajt,
    ndihmon jetimin dhe gruan e ve,
    por përmbys udhën e të pabesëve.
    10 Zoti mbretëron përjetë,
    Perëndia yt, o Sion, brez pas brezi.
    Aleluja.

LECTIO DIVINA – MEDITIMI– LUTJE.

KËNGA E GËZIMIT PËR KTHIMIN NË ATDHE!

Ky psalm duket si një inventar! Inventari i përfituesve të mirësive të Zotit: të shtypur, të uritur, të lidhur me zinxhirë, të verbër, të dërrmuar, të huaj, vejusha dhe jetimë. Me pak fjalë, të gjithë ata që njerëzit tjerë i injorojnë ose i përbuzin. Të gjitha këto, Zoti i ndihmon.
    Kur Izraelitët këndojnë këtë psalm që është një profesion i vërtetë besimi, është historia e tyre që ata tregojnë dhe falënderojnë për mbrojtjen e palëkundur të Perëndisë; dhe nëse liturgjia e Tempullit në Jeruzalem bën që ata të këndojnë këtë psalm, pikërisht, është që ata të mos harrojnë kujdesin që u ka treguar Zoti gjatë gjithë historisë së tyre, pavarësisht dobësive dhe mëkateve të tyre. Sepse Izraeli me të vërtetë i ka njohur të gjitha këto situata: shtypjen në Egjipt, nga e cila Zoti i çliroi "me një dorë të fortë dhe me një krah të shtrirë" siç thonë ata; dhe gjithashtu shtypja në Babiloni ku përsëri Zoti ndërhyri. Dhe ky psalm u shkrua pas kthimit nga Mërgimi në Babiloni, ndoshta për kushtimin e Tempullit të restauruar. Tempulli ishte shkatërruar në 587 para Krishtit nga trupat e mbretit të Babilonisë, Nabukodonozorit. Pesëdhjetë vjet më vonë (në 538 para Krishtit), kur Kiri, mbreti i Persisë, nga ana e tij, mundi Babiloninë, ai lejoi që hebrenjtë, të cilët ishin skllevër në Babiloni, të ktheheshin në Izrael dhe të rindërtonin shtëpitë e tyre dhe banonin tokën e tyre. Nuk ishte pa vështirësi, siç e dimë, por Tempulli u rindërtua përfundimisht në 515 dhe Përkushtimi i tij u festua me gëzim dhe zell. Libri i Ezdrës thotë: " Atëherë bijtë e Izraelit ‑ priftërinj, levitë e të tjerët të riatdhesuar nga mërgimi me gëzim të madh e bënë kushtimin e kësaj Shtëpie të Hyjit. Bijtë e Izraelit, priftërinjtë, Levitët dhe pjesa tjetër e të dëbuarve bënë me gëzim të madh kushtimin e kësaj Shtëpie të Hyjit" (Esd, 6,16).
    Ky psalm është mbushur me gëzimin e kthimit në shtëpi. Edhe një herë, Zoti sapo ka vërtetuar besnikërinë e tij ndaj Besëlidhjes së tij: Ai ka çliruar popullin e tij, ai ka vepruar si të afërmit e tij, hakmarrësi i tij, "shpenguesi" i tij (domethënë "çliruesi" i tij), siç thotë Bibla. Kur Izraeli rilexon historinë e tij, mund të dëshmojë se Zoti e shoqëroi gjatë gjithë luftës së tij për liri:
    "Zoti e ruan besnikërinë përjetë,
    u jep të drejtë të shtypurve
    dhe ushqim të uriturve.
    Zoti i heq të lidhurit me zinxhirë". (6V.).
    Atyre njerëzve të verbër, përsëri, Zoti ua ka hapur sytë, Perëndia u është zbuluar gradualisht, përmes profetëve të tij, për shekuj me radhë; janë ata të dërrmuar të cilët Perëndia i drejton pa u lodhur, të cilët Zoti i bën të qëndrojnë në këmbë; ata janë ky popull në kërkim të drejtësisë të cilën Zoti e udhëzon; ("Zoti i do të drejtët").
    Pra, ky psalm është një këngë mirënjohjeje që ata po këndojnë në Jeruzalem, ditën e shugurimit të tempullit.
    "Zoti u jep drejtësi të shtypurve /
    Të uriturve u jep bukë /
    Zoti i heq zinxhirët /
    Zoti u hap sytë të verbërve /
    Zoti ngre të shtypurit /
    Zoti i do të drejtët /
    Zoti mbron të huajin /
    ai mbështet vejushën dhe jetimin/.
    Zoti është Perëndia juaj përjet".
    Ju keni vënë re këmbënguljen në emrin "Zoti": me këtë fjalë përkthehet emri i famshëm i Zotit, EMRI i zbuloi Moisiut në shkurret e Djegura: katër shkronjat "YHWH" të cilat thonë praninë e përhershme, aktive, çlirimtare të Zotit në çdo moment të jetës së popullit të tij.
    Por, le të kthehemi në rreshtin e fundit që lexohet sot:
    "Zoti është Perëndia yt përgjithmonë".
    "Zoti është Perëndia juaj" është thënia tipike e Besëlidhjes: "Ju do të jeni populli im dhe unë do të jem Zoti juaj". Sa herë që hasim në shprehjen: « Zoti im », kjo është një kujtesë e Aleancës, e gjithë historisë, aventura e Aleancës midis Zotit dhe popullit të tij të zgjedhur: Aleancë në të cilën Zoti nuk dështoi kurrë.

NJË PROGRAM JETE.

"Zoti është Perëndia juaj përgjithmonë"; edhe një herë, vërej se lutja e Izraelit drejtohet drejt së ardhmes; ajo evokon të kaluarën vetëm për të forcuar pritshmërinë e saj, shpresën e saj.
    Dhe përveç kur Zoti i kishte thënë emrin e tij Moisiut, ai e kishte thënë atë në dy mënyra: këtë emër të famshëm, të padëgjueshëm me katër shkronja, YHWH që e gjejmë kudo në Bibël, dhe veçanërisht në këtë psalm, të cilin e përkthejmë "Zoti "; por gjithashtu, dhe për më tepër ai kishte filluar atje, ai kishte dhënë një formulë më të zhvilluar, "Ehiè asher ehiè" e cila përkthehet në shqip si nga koha e tashme: "Unë jam ai që jam", ashtu edhe nga koha e ardhshme: "Unë do të jem ai që do të jem”. Një mënyrë për të shprehur praninë e tij të përhershme dhe përgjithmonë me njerëzit e tij.
    Këtu, këmbëngulja për të ardhmen, "përgjithmonë" gjithashtu synon të forcojë angazhimin e njerëzve: është shumë e dobishme të përsërisim këtë psalm jo vetëm për të njohur të vërtetën e thjeshtë të veprës së Zotit në favor të Popullit të tij, por edhe t'i japë vetes një linjë sjelljeje: sepse, në fund të fundit, ky inventar është gjithashtu një program jete: nëse Zoti veproi kështu ndaj Izraelit, ky ndihet i detyruar të bëjë të njëjtën gjë për të tjerët; të gjithë të përjashtuarit do ta njohin dashurinë që Zoti ka për ta, vetëm përmes sjelljes së atyre që janë dëshmitarët e parë të saj. Dhe përveç kësaj, për të qenë të sigurt se njerëzit pak nga pak i përshtaten mëshirës së Zotit, Ligji i Izraelit përfshinte shumë rregulla të mbrojtjes së vejushave, jetimëve, të huajve.
    Ligji kishte vetëm një qëllim: ta bënte Izraelin një popull të lirë, duke respektuar lirinë e të tjerëve. Sepse Zoti e udhëheq pa u lodhur popullin e tij, dhe përmes tij, gjithë njerëzimin, në një rrugë të gjatë çlirimi.
    Sa për profetët, ishte kryesisht për qëndrimin ndaj të varfërve dhe të munduarve të të gjitha llojeve që ata gjykuan besnikërinë e Izraelit ndaj Besëlidhjes. Nëse marrim një inventar të fjalëve të profetëve, ne jemi të detyruar të pranojmë se thirrjet e tyre për të garantuar rendin, kembëngulin kryesisht me dy pika: një luftë e pamëshirshme kundër idhujtarisë, nga njëra anë, dhe thirrje për drejtësi dhe shqetësim për të tjerët, në anë tjetër. Madje guxoj të them duke ripërsëritur fjalët e Zotiti:
    " Dua dashurinë e jo flinë,
    njohjen e Hyjit më se holokaustet ”(Os 6, 6);
    ose përsëri:
    “T’është dëftuar ç’është e mirë, o njeri,
    e çka Zoti kërkon prej teje:
    s’kërkon tjetër pos të zbatosh drejtësinë,
    të duash mirësinë,
    të jetosh kujdesshëm me Hyjin tënd!” (Mi 6, 8).
    Lexohet në librin e Sirach se: "Lotët e vejushës rrjedhin mbi faqet e Perëndisë" (Si 35,18) ... kjo do të thotë se të gjithë lotët e atyre që vuajnë rrjedhin mbi faqet e Perëndisë... Nëse logjikisht, ne jemi aq afër Perëndisë, ata gjithashtu duhet të rrjedhin poshtë faqeve tona! ... A është ndoshta kjo, për të qenë në imazhin e tij?

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA XXIII ORD. VITI B.

MË 8 – 9 – 2024.

LEXIMI I DYTË: Jk. 2,1-5.

1 Vëllezërit e mi, mos e përzieni fenë e Zotit tonë Jezu Krishtit të madhërueshëm me krahambajtje! 2 Sepse, po bëri e hyri në mbledhjen tuaj një njeri me unazë ari, i veshur në mënyrë të shkëlqyeshme e, po hyri një skamnor me petka të vjetruara, 3 e ju e rrethoni me nderime atë që është i veshur bukur dhe i thoni: »Urdhëro! Ti ulu këtu lirisht!«, ndërsa skamnorit i thoni: »Rri atje, në këmbë!« ose: »Ulu këtu, poshtë, te këmbët e stolit tim!«, 4 a nuk gjykuat ju në vetvete me krahambajtje dhe a nuk u bëtë gjykatës që gjykojnë për së mbrapshti? 5 Dëgjoni, vëllezërit e mi të dashur! A nuk i zgjodhi Hyji ata që për sy të botës janë skamnorë për t’i bërë të pasur në fe dhe trashëgimtarë të Mbretërisë që ua ka premtuar atyre që e duan?

QORTIM RRETH KRAHAMBAJTJES.

Shëmbëlltyra e vogël për të varfërit dhe të pasurit në asamblenë e krishterë duket në shikim të parë paksa një karikaturë. Sigurisht, askush nga ne nuk do të binte pas kësaj! Edhe pse... Ndoshta do të mjaftonte të ndryshonim pak peizazhin që të gjendemi në një vend të njohur; snobizmi i të gjitha llojeve është i përhapur në të gjitha qarqet e shoqërisë. Mirëpritja e më të varfërve në Kishë mbetet e vështirë dhe ka shumë forma të varfërisë. Prandaj, ajo që Jakobi synon është diskriminimi, cilido qoftë ai: racor, etnik, social, financiar apo të tjera.
    Nuk ka nevojë të kesh besim për këtë, do të më thuash; çdo shoqëri ligjore (ky është edhe përkufizimi, pikërisht) rekomandon barazinë e të gjithëve përpara drejtësisë. Izraeli e di këtë lloj urdhëri: “Mos bëni padrejtësi në gjyqe. Mos i mbaj krahun të varfërit as mos e përkrah të fortin: gjykoje me drejtësi të afërmin tend” (Lev. 19,15). Por ajo që është e veçantë për Izraelin, edhe një herë, është burimi i Ligjit të tij, i cili nuk është askush tjetër veçse vetë Perëndia. Në rastin konkret, për shkak se vetë Perëndia është i paanshëm, njerëzit ftohen të jenë të tillë. Ja disa shembuj: “Në gjykim mos i mbani krahun asnjërit: njësoj dëgjojeni të voglin si të madhin dhe askënd mos druani, sepse gjykimi i përket Hyjit! Nëse ndonjë rast ju duket tepër i vështirë, nxirreni para meje e do ta shqyrtoj unë’. Asohere unë ju dhashë urdhra për gjithçka ju duhej të bënit”(Dt. 1,17)... “sepse Zoti, Hyji juaj, është Hyji i hyjve, Zoti i zotëruesve, Hyji i madh, i pushtetshëm i tmerrshëm, që nuk bën krahambajtje, që nuk e prishin dhuratat; i jep të drejtën bonjakut dhe vejushës, e do të ardhurin, i jep ushqimin dhe veshën. Kini edhe ju dashuri për të ardhurin, sepse edhe ju keni qenë të ardhur në dheun e Egjiptit” (Dt. 10,17-19)... “Vetëm ai, Zoti, nuk i favorizon princat dhe nuk i vlerëson më shumë të pasurit se të varfërit, sepse të gjithë janë vepër e dorës së tij” (Jb 34,19)...
    Dhe profetët nuk janë lënë jashtë, siç dyshojmë ne: Malakia, për shembull, i qorton krerët e popullit: “Këndej dhe unë ju bëra të përbuzshëm e të përulur, nga të gjithë popujt, pse s’i mbajtët rregulloret e mia e u bëtë të njëanshëm në mësimin e Ligjit (Ml. 2,9).
    Dhe na pëlqen të tregojmë historinë e zgjedhjes së Davidit nga profeti Samuel: Isai kishte tetë djem, mes të cilëve, Samueli e dinte, ishte i zgjedhuri i Perëndisë. Dhe këtu më i madhi prezantohet: Samueli e gjen të gjatë, të ndërtuar mirë, me siguri është ai. Oh jo, saktësisht. Këtu është pjesa tjetër e tekstit: "Por Zoti i tha Samuelit: ”Mos e shiko fytyrën e tij dhe lartësinë e shtatit të tij, sepse e kam përjashtuar. Unë nuk gjykoj sipas pamjes së njerëzve: njeriu sheh çka duket përjashta, kurse Zoti vëren zemrën” (1 Sam. 16,7). Ne do t'i themi shpesh njëri-tjetrit!
    Besëlidhja e Re, natyrisht, nuk e kundërshtoi këtë fakt të vërtetuar mirë të Zbulesës. Pali thotë: “Sepse Hyji nuk i mban kujt krah” (Rm. 2,11), dhe Pjetri bën jehonë: “Në qoftë, pra, se ju e quani atë Atë që pa krahmbajtje gjykon gjithkënd sipas veprave të tij, kaloni kohën e shtegtimit mbi tokë me frikën e Zotit!” (1 Pt. 1,17).
    Por në fakt, pjesa e dytë e tekstit të kësaj të diele a nuk është në kundërshtim me pohimin e paanësisë së Zotit? Është Jakobi ai që flet: “A nuk i zgjodhi Hyji ata që për sy të botës janë skamnorë për t’i bërë të pasur në fe dhe trashëgimtarë të Mbretërisë që ua ka premtuar atyre që e duan?” (v.5):
    Pra, a do të kishte Zoti një preferencë për të varfrit?

NJË THESAR NË ENË ARGJILLE.

Si fillim, nuk duhet të harrojmë se, në Bibël, zgjedhja nuk do të thotë “preferencë”, por zgjedhje për një mision, gjithmonë. Kjo është një specifikë e Zbulesës. Populli i Izraelit e di këtë nga përvoja, pasi është zgjedhur për një mision shumë të veçantë; por kush e di shumë mirë se Zoti i do të gjithë njerëzit dhe të gjithë njerëzit, pafundësisht. Pafundësia nuk është e matshme, me hipotezë. Pa folur për preferencë, atëherë, në kuptimin e zakonshëm të kësaj fjale, le të flasim për zgjedhjen; dhe duket se Zoti u beson të varfërve një mision të veçantë. “Jo, po, vëllezër, pleqëroni kush jeni ju që e morët thirrjen e Hyjit? S’ka ndër ju shumë të dijshëm për sy të njerëzve, as shumë të fuqishëm, as shumë bujarë! Por, Hyji zgjodhi të marrët në sy të botës për t’i turpëruar të mençurit dhe të dobëtit në sy të botës i zgjodhi Hyji, për t’i turpëruar të fortët; dhe jo bujarët e botës e të përbuzurit i zgjodhi Hyji, mu edhe ata që nuk janë, që t’i asgjësojë ata që janë” (1 Kor. 1,26-28).
    Dhe në fakt, në historinë e Izraelit, Bibla duket se gëzon shumë duke treguar se Perëndia është i kënaqur të zgjedhë më të vegjëlit, më të mjerë.. Abrahami ishte një plak pa fëmijë, pra pa të ardhme, kur Zoti e zgjodhi si kreun e popullit të tij; Moisiu u internua sepse kishte vrarë një egjiptian; Davidi nuk ishte as më i bukuri, as më i madhi dhe as më i virtyti nga bijtë e Isait, me sa duket; dhe çfarë mund të themi për Solomonin në këtë kapitull? Jeremia ishte një i ri i dobët dhe i frikshëm dhe Zoti e bëri atë një profet të patrembur dhe të palodhur. Betlehemi ishte më i vogli nga fiset e Judës; dhe asgjë e mirë nuk ka dalë kurrë nga Nazareti. E megjithatë, është me gjithë këta të varfër që Perëndia ia zbuloi botës pasurinë e tij. Është Pali ai që na jep sekretin: “Por ne e mbajmë këtë visar në enë argjile, që kjo fuqi e pakrahasueshme të shihet se është e Hyjit e jo prej nesh” (2 Kor. 4,7).

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

MË 8-9-2024

UNGJILLI: Mk 7, 31 – 37.

31 Pastaj doli prapë nga krahina e Tirit, e nëpër Sidon, erdhi drejt detit të Galilesë në krahinat e Dekapolit.
    32 I sollën një shurdhaman që mezi fliste dhe iu lutën ta vërë dorën mbi të.
    33 Ai e ndau prej popullit veçmas, ia futi gishtërinjtë e vet në veshë, me pështymë të vet ia preku gjuhën,
    34 i drejtoi sytë kah qielli, psherëtiu dhe i tha: “Effatha ‑ që do të thotë: “Çelu!” 35 E menjëherë iu çelën veshët e iu zgjidh pengesa e gjuhës dhe foli rrjedhshëm.
    36 Jezusi u urdhëroi të mos i tregojnë askujt. Por, sa më tepër që ai ua ndalonte, ata aq më tepër e shpallnin.
    37 ë mrekulluar mbi çdo masë thoshin:
    “Gjithçka bëri mirë! “Ky po bën të dëgjojnë të shurdhërit e të flasin memecët!”

LECTIO DIVINA – MEDITIMI – LUTJA.

ARRITJA E MESISË NË NJË VEND PAGAN.

Pas diskutimit me hebrenjtë mbi rregullat e pastërtisë, Jezusi kishte shkuar në territorin pagan; atje, ai shëroi vajzën e Siro-Fenikasës e cila kishte shfaqur një besim që Jezusit do t’i pëlqente ta gjente në mesin e bashkatdhetarëve të tij. Episodet e mëposhtme ndodhin gjithashtu në territorin pagan, në Dekapolin, më saktë: ishte një konfederatë prej dhjetë qyteteve greke, të vendosura në lindje të Jordanit, që Pompei kishte shkëputur nga administrata e Herodit dhe i kishte bashkangjitur provincës romake të Sirisë. Ata ishin qytete me kulturë greke dhe jo-hebraike. Mark nuk specifikon se cili qytet është, pika nuk është atje. Këtu zhvillohet episodi i kësaj të diele, shërimi i një njeriu që ishte dyfish i gjymtuar: ai ishte edhe i shurdhër edhe belbëzues. Do të shohim më vonë se Mark e ka zgjedhur me kujdes këtë fjalor.
    Për momentin, unë do të marr përsëri tekstin: Prandaj Jezusi largohet nga rajoni i Tirit. Duke kaluar nëpër Sidon, ai mori drejtimin e Liqenit të Galilesë dhe shkoi në zemër të Dekapolit (domethënë, në një mjedis pagan)"Pra, Jezusi bën diçka që nuk e kishte bërë kurrë më parë, ai e merr sakatin larg, larg turmës dhe bën gjestet që zakonisht bëjnë shëruesit mbi të: “I sollën një shurdhaman që mezi fliste dhe iu lutën ta vërë dorën mbi të. Ai e ndau prej popullit veçmas, ia futi gishtërinjtë e vet në veshë, me pështymë të vet ia preku gjuhën, i drejtoi sytë kah qielli, psherëtiu dhe i tha: “Effatha ‑ që do të thotë: “Çelu!” E menjëherë iu çelën veshët e iu zgjidh pengesa e gjuhës dhe foli rrjedhshëm. I sillen një belbëzues të shurdhër dhe i kërkohet të vërë dorën mbi të" (v. 32-35). Jezusi e mori atë larg, larg turmës, vuri gishtat në veshët e tij dhe, duke marrë pështymë, preku gjuhën e tij. Prandaj ai nuk i ndryshon gjestet, por do t'u japë atyre një kuptim të ri: sepse, prej andej, Jezusi ndryshon nga të tjerët: "me pështymë të vet ia preku gjuhën, i drejtoi sytë kah qielli, psherëtiu dhe i tha: “Effatha ‑ që do të thotë: “Çelu!” Gjesti i ngritjes së syve drejt qiellit është i qartë: Jezusi shërohet vetëm falë fuqisë që i dha Ati i tij.
    Sa për psherëtimën, nëse do të besojmë fjalorin, është më shumë një rënkim: e njëjta fjalë përdoret në Veprat e Apostujve nga Shtjefnii në fjalimin e tij për të përshkruar vuajtjet e popullit të Izraelit në skllavërinë në Egjipt; Pali e përdor këtë fjalë edhe për të thënë padurimin e krijimit të robëruar në pritje të çlirimit të tij: "Sepse e dimë: mbarë krijesa gjëmon dhe vuan në dhimbjet e lindjes deri tani" (Rm. 8,22), dhe ai ende e përdor atë kur flet për Shpirtin shenjt i cili lutet në zemrat e besimtarëve: "Edhe Shpirti Shenjt na ndihmon në paaftësinë tonë, sepse ne nuk dimë as çka të kërkojmë me lutje si duhet, por vetë Shpirti Shenjt lutet për ne me ofshamë të patregueshme"(Rm. 8, 26). Në Jezusin që rënkon, a nuk ka të gjitha këto? Njerëzimi po pret çlirimin? Dhe gjithashtu Shpirti Shenjt ndërmjetëson për ne? Sepse vuajtjet tona nuk mund ta lënë Zotin indiferent.

“GJITHÇKA AI BËRI MIRË!....

Dhe këtu është sakati ynë i shëruar: “E menjëherë iu çelën veshët e iu zgjidh pengesa e gjuhës dhe foli rrjedhshëm". Menjëherë gjuha e tij u lirua dhe ai foli saktë. Edhe një herë, Jezusi jep një udhëzim të rreptë të heshtjes: a shpreson të bindet? Përpjekje e humbur: “Jezusi u urdhëroi të mos i tregojnë askujt. Por, sa më tepër që ai ua ndalonte, ata aq më tepër e shpallnin" (v. 36).
    "Të mrekulluar mbi çdo masë thoshin: “Gjithçka bëri mirë!”
    Ky po bën të dëgjojnë të shurdhërit e të flasin memecët!” (v. 37).
    Pa e ditur, pasi ata janë paganë, ata citojnë Shkrimet:
    "Çdo gjë që ai bën është e admirueshme" është një përsëritje e vëzhgimit të Zanafillës; duke shikuar prapa punën që kishte bërë në gjashtë ditë: "Hyji shikoi gjithçka kishte bërë dhe, ja, ishin shumë të mira! Dhe u bë mbrëmje e mëngjes ‑ dita e gjashtë" (Za. 1, 31);
    "Ai i bën të shurdhërit të dëgjojnë dhe memecët të flasin" është një kujtesë e premtimeve të Isaisë për epokën e lumturisë e cila do të hapet në kohën e ardhjes së Mesisë:
    "Atëherë sytë do t’u çelen të verbërve,
    atëherë i shqepti do të kërcejë si dreri
    përrenjtë do të rrjedhin nëpër shkretëtirë"
    (Is. 35, 5-6; teksti i leximit të parë të kësaj të diele).
    Pra, premtimet mesianike janë për të gjithë, hebrenjtë dhe paganët. Dhe, çuditërisht, janë paganët, me sa duket, ata që lexojnë më së miri shenjat. Ata "shpallin" na thotë Mark; përsëri, ai sigurisht nuk e zgjedh fjalën rastësisht; ai përdori të njëjtën fjalën për Gjon Pagëzuesi:
    "Në shkretëtirë u duk Gjon Pagëzuesi e predikonte një pagëzim pendese për faljen e mëkateve" (Mk. 1,4). Për lebrozin: " Por ai, posa doli, filloi të flasë e ta përflasë ngjarjen, kështu që Jezusi s’mund të hynte më haptas në qytet" (1,45); më në fund, do të jetë urdhri i dhënë nga Jezusi për apostujt e tij pas Ringjalljes së tij: " “Dilni në mbarë botën e predikojani Ungjillin të gjithë njerëzve. Kush do të besojë e do të pagëzohet, do të shëlbohet, ndërsa kush s’do të besojë, do të dënohet" (16, 15-16).
    Ndërkohë, apostujt kanë ende një rrugë të gjatë për të bërë: Marku grumbullon në ungjillin e tij shënime shumë negative për ta, duke nxjerrë kështu në pah vetminë e Jezusit. Në shumë raste, në fakt, ungjilltari raporton fjalë pa mëdyshje të Jezusit në lidhje me vështirësinë e tyre për të hyrë në misterin e tij: për shembull, pas shëmbëlltyrës së mbjellësit: "“Po a nuk e morët vesh këtë shëmbëlltyrë? Po, atëherë, si do t’i merrni vesh të gjitha shëmbëlltyrat e tjera "(4, 13); në fund të episodit "Stuhia u qetësua": "Pse jeni frikacakë? Po a ende nuk besoni?” Ata i kapi frikë e madhe dhe i thoshin njëri‑tjetrit: “Vallë, kush është ky të cilit po i nënshtrohen era dhe deti?” Pse keni kaq frikë? Nuk keni besim akoma?
    "(4, 40-41); dhe veçanërisht pas shumëzimit të dytë të bukëve:
    "‘Me sy në ballë e nuk shihni,
    me veshë në kokë e nuk dëgjoni?’
    Po a nuk po ju kujtohet
    se kur i ndava pesë bukë për pesë mijë vetë,
    sa shporta plot me copa mblodhët?”
    Ata iu përgjigjën: “Dymbëdhjetë!”
    “E kur ndava shtatë bukë për katër mijë vetë,
    sa shporta plot me copa mblodhët?”
    “Shtatë!” ‑ iu përgjigjën.
    “Dhe ende nuk po kuptoni?! ‑ u tha.
    Ju nuk e kuptoni akoma dhe nuk e kuptoni?
    Keni zemër të ashpër? Keni sy: nuk shihni?
    Keni veshë: nuk dëgjoni?"(8, 16-21).

Ky shurdhim dhe verbëri do të mbetet deri pas Ringjalljes së Jezusit: "Në fund iu dëftua të Njëmbëdhjetëve ndërkohë që po ndodheshin në tryezë. I qortoi për pabesimin e tyre dhe për ngurtësinë e zemrës, pse s’u besuan atyre që e kishin parë të ngjallur prej së vdekuri"( 16, 14).
    Kështu që ne e kuptojmë më mirë interesin shumë të veçantë që ka Marku në historinë që na mban këtu (shërimi i të shurdhëve-memecëve në Dekapolin) dhe, pak më tej, në shërimin e një të verbëri në Betsaida, në territorin hebre këtë herë (dy histori specifike për Marc); cilado qoftë ngadalësia jonë për të besuar, koha mesianike ka ardhur vërtet për të gjithë njerëzit.
    Siç tha Isaia edhe një herë:
    "S’do të errësohen më sytë e veguesve,
    me vëmendje do të dëgjojnë dëgjuesit,
    zemra e të paditurve do ta mësojnë urtinë,
    shpejt e rrjedhshëm do të flasë belbacaku" (Is. 32, 3-4).

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

F. A. E DIELA XXIII ORD. VITI B UNGJILLI.

PËRGATITJA E LITURGJISË.

MË 8 – 9 - 2024.

UNGJILLI: Mk. 7, 31 – 37
    .

31 Pastaj doli prapë nga krahina e Tirit, e nëpër Sidon, erdhi drejt detit të Galilesë në krahinat e Dekapolit.
    32 I sollën një shurdhaman që mezi fliste dhe iu lutën ta vërë dorën mbi të. 33 Ai e ndau prej popullit veçmas, ia futi gishtërinjtë e vet në veshë, me pështymë të vet ia preku gjuhën, 34 i drejtoi sytë kah qielli, psherëtiu dhe i tha: “Effatha ‑ që do të thotë: “Çelu!” 35 E menjëherë iu çelën veshët e iu zgjidh pengesa e gjuhës dhe foli rrjedhshëm.
    36 Jezusi u urdhëroi të mos i tregojnë askujt. Por, sa më tepër që ai ua ndalonte, ata aq më tepër e shpallnin. 37 Të mrekulluar mbi çdo masë thoshin:
    “Gjithçka bëri mire! Ky po bën të dëgjojnë të shurdhërit e të flasin memecët!”.

Javën e kaluar dëgjuam një nga faqet më polemike të Ungjijve në lidhje me fenë çifute.
    Jezusi pati një grindje shumë të ashpër me skribët dhe farisenjtë dhe në një moment u tha atyre: "Ju jeni hipokritë!"
    Jo në kuptimin e falsifikimeve, në kuptimin e humoristëve.
    Është si në qoftë do të kishte thënë: “Në realitet praktika juaj fetare është një komedi që nuk i intereson Zotit, visheni me rroba, pastaj ofroni flijime që nuk i interesojnë Zotit” …dhe ai citoi profetin Isaia.
    Pastaj u gjend bashkë me dishepujt e tij dhe diskutimi vazhdoi deri në atë pikë sa Jezusi tha: “Por juve ju mungon kuptueshmëria. A nuk e kuptoni se papastërtia nuk vjen nga jashtë, vjen nga zemra, vjen nga brenda!”.
    Në atë pikë të diskutimit, ungjilltari Marku thotë: "Jezusi u ngrit dhe u nis për në Tiro dhe Sidon".
    Është e qartë se ai i la dishepujt atje dhe u largua vetëm. Marku thotë se dishepujt nuk ishin atje me Të.
    Pse u largua – shtoj – duke përplasur derën?
    Është se diskutimi në lidhje me të pastërt dhe të papastërt duhej të sqarohej shumë mirë.

Që në moshë të re, Jezusi mund të kishte asimiluar vetëm mentalitetin e popullit të tij, se paganët ishin njerëz që duheshin shmangur sepse ishin të papastër, larg Zotit.
    Kjo temë e pastërtisë dhe papastërtisë së njerëzve është shumë serioze dhe ata i kishin thënë Jezusit që kur ishte i vogël se po të shkelte këmbën në tokën pagane, duke u kthyer në Tokën e Shenjtë, do t'i duhej të shkundte pluhurin e këmbëve të tij për të mos ndotur Tokën e Shenjtë.
    Jezusi u rrit në urtësi dhe hir. Çfarë do të thotë?
    Se Shpirti me të cilin ai gjithmonë e linte veten të udhëhiqej, identiteti i tij si bir i Zotit, e bëri atë të kuptonte se katekizimi i rabinëve nuk ishte mendimi i Zotit, ishte tradita e njerëzve.
    Kjo është arsyeja pse Jezusi shkon në Tiro dhe Sidon!
    Ai, duke ndjekur zërin e Shpirtit që udhëhoqi gjithë jetën e tij, kuptoi se njerëzit nuk janë të papastër, ata janë të gjithë të pastër. Veprimet që kryejnë mund të jenë të papastra, por njerëzit janë fëmijë të Perëndisë, prandaj nuk janë të papastër.
    Ai shkon në Tiro dhe atje takon një grua kananite. Historia e asaj që ndodhi në këtë takim me gruan sirofenikase nuk na paraqitet në këto të diela, por Jezusi atje kishte konfirmimin se paganët presin bukën e Fjalës së tij, Fjalën që dëbon demonët dhe se paganët kanë besim si, dhe ndonjëherë edhe më shumë se vetë anëtarët e popullit të Izraelit.
    Ky është përfundimi që arriti Jezusi kur ishte vetëm në tokën pagane!
    Është një përvojë që ai donte qartë ta kishte për të konfirmuar se ajo që Shpirti Shenjt i kishte sugjeruar gjithmonë, përputhej pikërisht me realitetin e kësaj bote pagane që priste Ungjillin e tij.
    Kalimi i sotëm fillon me kthimin e Jezusit nga kjo tokë pagane. Le të dëgjojmë:
    “31 Pastaj doli prapë nga krahina e Tirit, e nëpër Sidon, erdhi drejt detit të Galilesë në krahinat e Dekapolit”.
    Duke u kthyer nga rajoni i Tirit, Jezusi kaloi nëpër Sidon, duke u nisur drejt detit të Galilesë në territorin e plotë të Dekapolit
    Nëse, ndërsa dëgjoni leximin e Ungjillit të sotëm, keni ndjekur itinerarin e udhëtuar nga Jezusi në hartë, sigurisht që do të jeni habitur sepse është një udhëtim krejtësisht i rrëmujshëm.
    Jezusi niset nga Tiri dhe dëshiron të shkojë drejt liqenit të Galilesë, prandaj duhet të zbresë drejt jugut, në vend që të shkojë në veri në Sidon, pastaj zbret drejt liqenit të Galilesë, sepse duhet të shkojë në qytetin që ka zgjedhur si rezidencën e tij, Kafarnaum. Ne e gjejmë veten në territorin e Dekapolit.
    Dekapolis ishte një grup qytetesh në kufirin lindor të Perandorisë Romake, kishte dhjetë qytete të vendosura në Jordaninë dhe Sirinë e sotme; Damasku ndodhet në Siri, qytetet e tjera janë të gjitha në Jordani: Gerasa, Gadara, Filadelfia, Amani aktual...; i vetmi qytet që ndodhej në anën perëndimore të lumit Jordan ishte Shythopolis, Beth-Sheani i sotëm.
    Është e natyrshme të pyesim pse ungjilltari prezantoi këto tregues shumë të çuditshëm të itinerarit të Jezusit.
    Përshtypja është se Jezusi heziton të kthehet në atdheun e tij, ku e di se do të përplaset edhe një herë me mentalitetin ekskluzivist të popullit të tij.
    Tema e pastërtisë dhe papastërtisë është shumë e rëndësishme sepse Jezusi dëshiron të eliminojë përfundimisht, të paktën nga mendjet e dishepujve të tij, idenë se ka njerëz të papastër.
    Njerëzit janë të gjithë të pastër para Perëndisë, veprimet po, ato mund të jenë të papastra.
    Jezusi gjendet tani në Dekapolin, i cili përbëhet nga qytete pagane dhe midis paganëve ne gjejmë, në një mënyrë shumë të qëndrueshme, të gjitha ato 12 sjellje të papastra që Jezusi renditi në Ungjillin e së dielës së kaluar dhe në të cilat ne u fokusuam, duke i shqyrtuar ato një nga një .
    Nuk është hera e parë që Jezusi shkon në Dekapolin. Në kapitullin 5 të Ungjillit të tij, Marku ka rrëfyer tashmë një shërim të kryer nga Jezusi në atë vend; kur arriti, e takoi një demon shumë i rrezikshëm midis varreve, ai po dëmtonte veten dhe të tjerët, dhe kur takoi Jezusin i tha: "Na lër të qetë"
    Ai është i prekur nga këto shpirtra të papastër, të cilët janë të shumtë, është pikërisht imazhi i realitetit të botës pagane që preket nga shpirtrat e papastër që më pas e çojnë atë në kryerjen e atyre veprimeve që Jezusi i përcaktoi si të papastra.
    Këta shpirtra, ku mbërrin Jezusi, duhet të largohen dhe aty është ajo imazhi shumë domethënës... këta shpirtra të papastër hyjnë te derrat dhe përfundojnë në det.
    Derrat janë kafshë të papastra, simbol i papastërtisë, asnjë derr nuk ka përfunduar në det; ungjilltari do të thotë se aty ku arrin Jezusi me Ungjillin e tij, papastërtia largohet, zemrat pastrohen. Tani Jezusi mbërrin në këtë tokë... kë takon? Le të dëgjojmë:
    “I sollën një shurdhaman që mezi fliste dhe iu lutën ta vërë dorën mbi të” (v. 32).
    Para se të komentoj Ungjillin e sotëm, dua të kujtoj një verejtje që e kam bërë edhe herë të tjera, që duhet mbajtur gjithmonë parasysh, në të kundërt rrezikojmë të humbasim mesazhin kryesor të Ungjillit.
    Kur ungjilltarët tregojnë për një shërim të kryer nga Jezusi, ata nuk duan thjesht të na japin informacion për një fakt që ka ndodhur në të vërtetë, askush nuk ka dyshuar ndonjëherë se Jezusi kishte këtë fuqi për të kryer shërime të jashtëzakonshme, por qëllimi i tyre është mbi të gjitha të tregojnë neve se si ai shërim është shenja e një shërimi tjetër që ndodh te njerëzit kur takojnë Krishtin dhe Ungjillin e tij.
    Ka një mrekulli që ndodh në to, ajo që i bëri ata më pak njerëz dhe të çnjerëzorë, këto sëmundje shërohen dhe ata e gjejnë veten plotësisht jetën e tyre njerëzore, kështu që historitë e shërimit duhet të lexohen gjithmonë si shëmbëlltyra të këtij shërimi të sjellë nga takimi me Krishtin dhe me Ungjillin e tij.
    Tani le të shohim historinë tonë. Jezusi mbërrin në Dekapolin, një vend pagan, çfarë lloj njeriu takon?
    Njeriu që është i sëmurë, shurdh-memec: në fakt nuk thotë memec, ai thotë "belbëzues" "moghilalos"; ky term grek është shumë i çmuar sepse na orienton në kuptimin simbolik të shërimit që bëri Jezusi në këtë Dekapoli.
    Pse na udhëzon?
    Sepse ky term shfaqet vetëm 2 herë në Biblën, një herë në besëlidhjen e Vjetër dhe një herë në Besëlidhjen e Re, një herë këtu në historinë tonë, ky belbëzues i takuar nga Jezusi; herën tjetër gjendet në Librin e Profetit Isaia, i cili flet për izraelitët që janë skllevër në Babiloninë, të dëbuar atje.
    Profeti Isaia thotë se "një ditë do t'u hapen sytë këtyre të verbërve dhe do të hapen veshët e këtyre të shurdhërve", pastaj thotë se "të çalat do të kërcejnë si dre dhe gjuhët e këtyre belbëzuesve do të bërtasin nga gëzimi".
    Belbuesi i shurdhër është ky popull i Izraelit që përfundoi në mesin e paganëve babilonas, prandaj është ftesa për të lexuar këtë episod që ndodhi në Dekapolin, në dritën e asaj që ndodhi me popullin e Izraelit, i cili u bë i shurdhër...I shurdër për çfarë?
    Për Tevratin, për Fjalën e Zotit dhe pasoja është ajo e përfundimit mes paganëve.
    Këtë gjendje të popullit të Izraelit për të qenë të shurdhër e gjejmë edhe te Profetët e tjerë:
    Zakaria i drejton një akuzë të rëndë popullit të tij dhe thotë:
    "Ai i ngurtësoi veshët për të mos dëgjuar, ai e ngurtësoi zemrën e tij si një diamant që të mos dëgjojë"

Ata duan të bëjnë gjënë e tyre, mbyllin veshët.
    Jeremia e përkufizon Izraelin si "një popull budalla, pa mend, që ka veshë, por nuk dëgjon".
    Kur Zoti i flet Ezekielit, ai i thotë: "Ti jeton në një grup rebel, ata kanë veshë që të mos dëgjojnë sepse janë një grup rebel".
    Çfarë ndodhi me këta izraelitë që mbërritën në Babiloni dhe u bënë të shurdhër ndaj fjalës së Perëndisë?
    Çfarë bën personi i shurdhër?
    I shurdhri shikon përreth sepse përshtatet sipas asaj që sheh, jo asaj që dëgjon sepse nuk dëgjon. Kështu Izraeli, pasi përfundoi në tokën pagane, çfarë bëri?
    Ai e la veten të udhëhiqej nga ajo që bënin paganët, pak nga pak harroi totalisht Tevratin sepse nuk e dëgjonte më dhe u përshtat me zakonet morale dhe zakonet e babilonasve, u soll si ata dhe humbi atë që e karakterizonte si popull të zgjedhur.
    Mesazhi është pikërisht për ne, është historia jonë sepse ne mund të bëhemi si ai belbëzuesi i shurdhër nga Dekapoli apo si izraelitët që përfunduan mes paganëve në Babiloni.
    Nëse bëhemi të shurdhër ndaj Fjalës së Perëndisë dhe Ungjillit, ne përfundojmë duke jetuar dhe duke mësuar nga paganët përreth nesh.
    Jemi përfshirë në atë që quhet laicizëm, përshtatemi me modën, me mendimin mbizotërues, fillojmë të arsyetojmë, flasim dhe madje jetojmë pak, siç i shohim jobesimtarët, ata që e përqendrojnë jetën e tyre jo në begatitë e Ungjillit, por mbi begatitë e kësaj bote dhe pastaj ne menaxhojmë paratë siç bëjnë të tjerët, seksualitetin siç i shohim të tjerët, besnikërinë, drejtësinë, respektin për jetën gjithashtu... çdo gjë siç shohim të bëjnë të tjerët, atëherë bëhet e drejtë ajo që sugjerohet nga moralit actual: është arsyeshme ajo që të gjithë bëjnë, dhe norma bëhet "kështu bëjnë të gjithë".
    Nëse je i shurdhër ndaj Fjalës së Ungjillit, ka telashe, sepse atëherë të krishterët pushojnë së qeni "kripa e dheut, drita e botës", një si gjithë të tjerët, nuk i dallon më.
    Duke belbëzuar, belbëzojnë izraelitët... Kë përfaqëson ky belbëzues nga Dekapoli?
    Ai përfaqëson atë belbëzim që kanë të gjithë ata që nuk e dëgjojnë Fjalën e Perëndisë dhe belbëzojnë ndonjë të vërtetë.
    Ka shumë të vërteta të bukura edhe në paganizëm, mendoni për shembull për urtësinë greke dhe egjiptiane, për urtësinë e të gjithë Lindjes së Mesme të lashtë, e cila kërkonte një përgjigje për enigmat e ekzistencës njerëzore, për kuptimin e ekzistencës sonë; atëherë ne e dimë se sa vlera morale gjenden edhe në mënyrën e të menduarit të paganëve. Në librin e famshëm të të Vdekurve, mund të lexojmë rrëfimin e të drejtit para Osiris, i cili thotë: "U dhashë ushqim atyre që ishin të uritur, pije atyre që kishin etje, vesha lakuriqin..."
    Është ajo dashuria për të afërmin për të cilën folën tashmë paganët, e cila më pas do të merret sërish dhe do të çohet në majën e moralit të predikuar nga Jezusi, do të flasë për këtë dashuri që arrin edhe te armiku.
    A mundet i krishteri pastaj të kufizohet në bashëkbisedime të tij në ato të vërteta që ndajnë edhe paganët?
    Përgjigja është jo!
    Ai ka propozimin e tij shumë të qartë si njeri, atë që e pa të mishëruar në Jezusin e Nazaretit dhe për këtë arsye, kur bëhet fjalë për zgjedhjen midis së mirës dhe së keqes, mes errësirës dhe dritës, midis të ëmbël dhe të hidhurës, i krishteri nuk mund të belbëzojë: nëse ai belbëzon do të thotë se është bërë i shurdhër ndaj Ungjillit.
    Më pas, ungjilltari thekson faktin se belbëzuesi i shurdhër nuk i paraqitet vetëm Jezusit, por shoqërohet nga disa njerëz.
    Kuptimi është shumë i rëndësishëm, nuk është një detaj i tepërt; herë të tjera kujtohet në Ungjillin e Markut se ky person që ka nevojë të takojë Jezusin, duhet të shoqërohet nga dikush, vetëm ai nuk mund të takojë atë që mund ta shërojë.
    Për shembull, në Kafarnaum, që në fillim, i sjellin të sëmurët te Jezusi të shtunën në mbrëmje. Të paralizuarin që ulet nga çatia, e bartin me barelë katër veta, të verbërin nga Betsaida, që do ta gjejmë, e bartin dhe e shoqërojnë te Jezusi …Çfarë do të thotë ky detaj?
    Ky belbëzues i shurdhër është imazhi i dikujt që gjithashtu i dorëzohet gjendjes së tij, njerëzimit të tij të pakësuar sepse nuk është në gjendje të bëjë zgjedhjet e duhura në jetën e tij, ky njeri është imazhi i dikujt që është larg Krishtit dhe ndoshta ai nuk e ka më as vetëdijen për gjendjen e tij, nuk shqetësohet, ia del me aq sa mundet, ndoshta edhe i pëlqen shurdhimi dhe belbëzimi i tij sepse në këtë mënyrë nuk detyrohet të vërë në dyshim ritmet e tij të jetës.
    Megjithatë, për fat të mirë, ky njeri ka dikë që e do, nuk e lë në gjendjen e tij, ai ka dikë që kujdeset dhe dëshiron që ai të hapë veshët për të dëgjuar një propozim të ri për jetën.
    Kush janë këta njerëz që shoqërojnë të shurdhërit tek Jezusi?
    Ata janë engjëjt e Zotit, ata që Zoti i mirë vendos pranë nesh në jetë, ata që na mbajnë në sy, ata janë engjëjt mbrojtës, ata janë ata që tashmë kanë takuar Ungjillin që ua ka pastruar zemrat, ata janë ata që kanë përvojën e fuqisë së shpëtimit që është e pranishme në Fjalën e Ungjillit dhe duan që të gjithë t'i hapin veshët për këtë Fjalë të jetës.
    Çfarë bëjnë këta engjëj?
    Ata shoqërojnë te Jezusi ata që kanë nevojë ta takojnë Atë, të preken prej Tij dhe t'i luten Jezusit.
    Çfarë do të thotë t'i lutesh Jezusit për të shëruar një vëlla të sëmurë?
    Sa herë na pyesin: "Çfarë efekti ka lutja që i drejtoj Jezusit për një vëlla në nevojë?"
    Lutja nuk e bind Jezusin të shërojë atë vëlla që e duam dhe që duam të takojë Jezusin, që, dihet, do vetëm të mirën e njerëzve.
    Çfarë ndikimi ka lutja që i drejtojmë Jezusit për një nga vëllezërit tanë?
    Zemra e Jezusit nuk ndryshon kur duam të ndihmojmë një vëlla, ia paraqesim Jezusit në dialogun që kemi me Të dhe lutja na mban në prirjen e duhur ndaj vëllait që është ende i shurdhër ndaj Fjalës së Ungjillit.
    Nëse nuk lutemi dhe gjendemi përballë një vëlla që nuk mund të vendosë të bëjë zgjedhje, që është i ngadalshëm në hapat e tij, që heziton, që më pas pendohet, që nuk vendos... rrezikojmë të zemërohemi, nëse nuk lutemi; nëse në vend të kësaj, ne lutemi, atëherë ne e shohim situatën e këtij vëllai, të kësaj motre, siç e sheh ai dhe pastaj ne rezistojmë edhe nëse ky vëlla ndoshta na ofendon, na thotë se dëshiron të lihet në paqe...Nëse ne bëjmë këtë dhe nuk lutemi, atëherë ne rrezikojmë të shkatërrojmë gjithçka.

Dhe çfarë e pyesin Jezusin këta engjëj?
    Ata kërkojnë që Ai të prekë të sëmurin me Ungjillin e Tij, që Ai të prekë zemrën, që Ai të shërojë atë zemër nga e cila më pas dalin zgjedhjet që përputhen me Birin e Perëndisë.
    Dhe pasi kemi kuptuar kuptimin simbolik të kësaj shurdhim të rrezikshëm dhe këtij belbëzimi, kësaj paaftësie për të komunikuar, le të dëgjojmë tani se si ndodh shërimi:
    “Ai e ndau prej popullit veçmas, ia futi gishtërinjtë e vet në veshë, me pështymë të vet ia preku gjuhën, 34 i drejtoi sytë kah qielli, psherëtiu dhe i tha: “Effatha ‑ që do të thotë: “Çelu!” 35 E menjëherë iu çelën veshët e iu zgjidh pengesa e gjuhës dhe foli rrjedhshëm. 36 Jezusi u urdhëroi të mos i tregojnë askujt. Por, sa më tepër që ai ua ndalonte, ata aq më tepër e shpallnin. 37 Të mrekulluar mbi çdo masë thoshin: “Gjithçka bëri mirë!”Ky po bën të dëgjojnë të shurdhërit e të flasin memecët!”
    Ne duam t'u kushtojmë vëmendje të gjitha detajeve të kësaj historie shëruese, sepse të gjitha ato janë të ngarkuara me një mesazh.
    Para së gjithash, "Jezusi e merr mënjanë këtë të sëmurë, larg turmës".
    Cili është kuptimi simbolik i këtij gjesti? Nëse doni që një person që jeton mes paganëve, të mendojë si ata, le të jetojë si ata, sepse me ta nuk ka mundësi të dëgjojë propozime të tjera për jetën...
    Por nëse doni që të ketë mundësi të dëgjojë propozime të tjera për jetën e të ndryshojë jetën, gjëja e parë që duhet të bëni është ta nxirrni nga kjo turmë.
    Nëse do të vazhdojë të jetë e lidhur me atë botë, do të vazhdojë me të njëjtën jetë, nëse do të vazhdojë me miq që ndjekin parimet dhe vlerat pagane, vazhdon të interesohet për banalitetet, të flasë për gjëra të kota, do të mbetet në sëmundjen e tij.

Është e nevojshme të shuhet zhurma e reklamave të bërtitura, e fjalimeve të huckers që e bëjnë atë që është e gabuar të duket e drejtë; nëse habitemi dhe trullohemi nga kaq shumë muhabete, përfundojmë të shurdhër ndaj Fjalës së Zotit dhe belbëzojmë… belbëzojmë disa Fjalë të Ungjillit, por të përziera me shumë fjalime që janë pagane.
    Prandaj duhet të lejojmë që të na nxjerrin nga ky fshat.
    Dhe tani Jezusi bën një sërë gjestesh që mund të na duken pak të çuditshme, por që nuk ishin të çuditshme në atë kohë dhe në atë kontekst kulturor.
    Janë gjeste që ishin të përhapura në kulturën e Lindjes së Mesme, kuptimi i tyre simbolik bëhet i qartë nëse i lexojmë në dritën e referencave biblike që kanë.
    E para: "Jezusi i vendos gishtat brenda veshëve". Çfarë do të thotë ky gisht?
    E gjejmë në Bibël fjalën "gishti i Zotit", për shembull në Librin e Eksodit, në kapitullin 8, magjistarët e Egjiptit, përballë mrekullive të kryera nga Moisiu, thonë: "Ky është gishti i Zotit".
    Kjo do të thotë, ka një ndërhyrje të fuqisë së Zotit.
    Gjithashtu në kapitullin 11 të Lukës e gjejmë Jezusin duke thënë: "Nëse i dëboj demonët me gishtin e Perëndisë, atëherë mbretëria e Perëndisë ka ardhur"...Përsëri gishti i Zotit është ndërhyrja e një fuqie që nuk është e kësaj bote.
    Për të hapur veshët që janë të mbyllura ndaj Fjalës së Perëndisë, nevojitet një ndërhyrje nga Zoti.
    Të krishterët e kuptuan shumë mirë simbolikën e këtij gjesti, në fakt në ritin e lashtë të pagëzimit, të gjitha këto gjeste që po shqyrtojmë, përsëriteshin; edhe në ritin aktual gjesti i hapjes së dëgjimit, të vendosur pas pagëzimit, shoqërohet me fjalë shumë të bukura. Thuhet: “Zoti Jezus që bëri të shurdhërit të dëgjojnë dhe memecët të flasin, të dhuroftë – i thotë kremtuesi i këtij fëmije – privilegjin për të dëgjuar Fjalën e tij herët dhe për të shpallur besimin tek Ai”.
    Prandaj i krishteri nuk është vetëm ai që mund ta dëgjojë Ungjillin, por edhe ai që thirret ta shpallë atë pa belbëzim.
    Gjesti i tretë: “me pështymë ai i prek gjuhën”.
    Për të kuptuar këtë gjest të pështymës duhet mbajtur parasysh se në konceptimin popullor të kohës, pështyma ishte përqendrimi i frymëmarrjes, pra i Shpirtit. Me këtë gjest, Jezusi i komunikon asaj gjuhe Shpirtin e Tij, pastaj ajo gjuhë nuk do të flasë më si më parë, me një gjuhë të pakuptueshme, duke belbëzuar diçka të drejtë, por edhe shumë marrëzi, jo!
    Tani gjuha, e shtyrë nga Shpirti i Perëndisë, do të flasë një gjuhë të re, fjalët që do të shqiptojë do të diktohen, jo nga shpirtrat e papastër, por nga ky zë që është ai i birit të Perëndisë, i cili do të flasë vetëm për dashurinë, për të dialoguar, për t’u pajtuar, pët të falur... Këtu është komunikimi i Shpirtit të Hyjit me atë gjuhë belbëzuese, është Biri i Perëndisë që flet tani.
    Pastaj është "shikimi drejt qiellit”.
    Nëse gjestet e tjera ishin të përhapura në kulturën e Lindjes së Mesme, ky është i ri.
    Vetëm Jezusi shikon drejt qiellit, ky gjest tregon se Ai ia atribuon shërimin, krijimin e këtij njeriu të ri që tani vetëm dëgjon zërin e Shpirtit dhe flet si bir i Zotit, ai ia atribuon këtë shërim një dhuratë nga qielli.
    Pastaj ka "një psherëtimë"
    Kjo psherëtimë ka marrë shumë interpretime, besoj se e drejta është më shumë se një psherëtimë, pra një rënkim dhimbjeje nga ana e Jezusit, një ndjeshmëri, një përfshirje e Jezusit në dhimbjen e njerëzimit të sëmurë, që ka nevojë për shpëtimin e tij.
    Pastaj thotë “Effata”.
    Fjala aramaike që do të thotë "le të jetë e hapur" nuk i drejtohet veshëve, por zemrës.
    Është zemra e mbyllur ndaj Fjalës së Zotit që e lë veten të udhëhiqet nga i ligu, i cili e shtyn atë të kryejë veprime që janë të papastra.
    Tani, megjithatë, ai hap veshët e tij ndaj Fjalës së Zotit, në fakt thotë se "menjëherë u hap", nuk i hapën veshët, por dëgjon. Jezusi i preku veshët, dhe tani dëgjimi i tij është i hapur. Jezusi ia ka hapur zemrën për të dëgjuar Fjalën e Perëndisë.
    “Jezusi rekomandon të mos përhapet fakti” sepse mund të keqkuptohet, ai mund të merret si shërues dhe kaq, përkundrazi Ai po jepte shenjën e njerëzimit të ri që lind nga takimi me Të dhe Ungjillin e tij.
    Dhe në fakt, përfundimi është një këngë gëzimi dhe lavdërimi nga të gjithë ata që e kuptuan dhe thonë: "Ai i bëri të gjitha gjërat mirë". Këtu ka një kujtesë të asaj që ndodhi në Krijim, kur Zoti pa se gjithçka ishte mirë, gjithçka ishte e bukur; tani njerëzit e kuptojnë se ajo që bëri Jezusi krijon një njerëzim, ka një krijim të ri, atë të një njerëzimi të ri, të udhëhequr nga Shpirti dhe Fjala e Zotit.
    Ndryshuar për herë të fundit nga ninoenina : 05-09-2024 më 08:44

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

F.A. JAVA. E DIELA XXIII ORD. TRE LEXIME.

PËRGATITJA E LITURGJISË

MË 8-9-2024.

TRE LEXIME:

JEZUSI I HAP VESHËT PËR TA HAPUR ZEMRËN.

Folja “dëgjoj” shfaqet 1159 herë në Besëlidhjen e Vjetër dhe shpesh i referohet Perëndisë i cili - siguron Isaia - nuk është i shurdhër:
    “Jo, nuk u shkurtua dora e Zotit që të mos mund të shpëtojë, as s’është rënduar veshi i tij që më të mos dëgjojë” (Is. 59,1).
    Megjithatë, ndryshe nga njerëzit, të cilët shpesh mbyllin veshët para britmës së të varfërve që luten për ndihmë dhe i hapin menjëherë sapo dëgjojnë lavdërime dhe komplimente, Zoti është i vëmendshëm vetëm ndaj lutjeve, lotëve dhe ankesave të popullit të tij.
    “Nëse për peng ia ke marrë të afërmit tënd gunën, ktheja para perëndimit të diellit. Sepse ajo është i vetmi petk me të cilin e mbështjell trupin dhe s’ka tjetër në të cilin të bjerë të flejë. Nëse ankohet para meje, do ta dëgjoj, sepse kam dhembshuri”(Dal. 22,25-26). Askund në Besëlidhjen e Vjetër nuk thuhet se ai dëgjon lavdërimet që i drejtohen. Ata janë ndjeshmëri shumë të ndryshme dëgjimi.
    Në librin e Ligjit të Përtërirë dhe në buzët e profetëve ftesa kthehet me këmbëngulje: "Dëgjoni Izraelin" (Dt. 6,4); “Dëgjoni fjalën e Zotit” (Mk. 2,4). Shurdhimi ndaj këtij zëri është mëkat i madh.
    Zakaria i drejton një akuzë të rëndë popullit të tij: "Gjykoni gjyq të drejtë e kini dhimbje e dhembshuri njëri për tjetrin. 10 Mos e shfrytëzoni vejushën, bonjakun, ardhacakun e skamnorin dhe mos ia mendoni të keqen në zemrën tuaj asnjëri vëllait të vet. 11 Por, ata nuk deshën të jenë të kujdesshëm. Si kryengritës e sollën shpinën dhe i rënduan veshët e vet që të mos dëgjojnë. 12 Diamant e bënë zemrën e vet të fortë për të mos i dëgjuar Ligjin e urdhrat që ua dërgoi Zoti i Ushtrive me shpirtin e vet nëpër profetët e mëparshëm” (Zk. 7,8-12).
    Atëherë flakë u ndez zemërimi i Zotit të Ushtrive. Ata i kanë ngurtësuar veshët që të mos dëgjojnë, i kanë ngurtësuar zemrat e tyre si një diamant, që të mos dëgjojnë. Dhe Jeremia e përkufizon Izraelin si një popull që nuk dëgjon: “Dëgjo, o popull i marrë e i pamend: ‑ sytë i kanë, por nuk shohin, veshët i kanë, por nuk dëgjojnë!” (Jr. 5,21). Një popull budalla pa mend, që ka veshë, por nuk dëgjon. Zoti i kërkon popullit të tij bindje dhe respekt ndaj fjalës së tij, por përgjigja që ai merr është zhgënjyese: “Biri i njeriut, ti banon në mesin e njerëzve kryekëcyer, të cilët i kanë sytë për të parë e nuk shohin, veshët për të dëgjuar e nuk dëgjojnë, sepse janë njerëz kryengritës” (Ez. 12,2).
    Shurdhimi, në Bibël, është imazhi i refuzimit të fjalës së Zotit, ai përshkruan gjendjen e njeriut të joshur nga zërat mashtrues. Është një gjendje dramatike, një patologji e rëndë, por Zoti ka premtuar se do ta shërojë.
    Për të përvetësuar mesazhin, ne do të përsërisim:
    "Më jep, o Zot, një zemër që dëgjon fjalën tënde".

LEXIMI I PARË: Is. 35,4-7.

4 Thuajuni atyre që i ka lëshuar zemra: “Mbahuni! Frikë mos kini! Ja, Hyji juaj! Erdhi hakmarrja! Ia behu shpagimi i Hyjit! Vetë do të vijë e do t’ju shëlbojë!”
    5 Atëherë sytë do t’u çelen të verbërve, veshët e të shurdhërve do të dëgjojnë;
    6 atëherë i shqepti do të kërcejë si dreri gjuha e të pagojit do të shpërthejë në hare, se në shkretëtirë do të burojnë ujërat, përrenjtë do të rrjedhin nëpër shkretëtirë.
    7 Toka e shkrumbuar liqen do të bëhet, vendi i thatë mbushur me burime! Në strofull ku strukej çakalli, do të rritet kallam e xunkth.

LECTIO DIVINA – MEDITIM- LUTJE.

Profeti u drejtohet izraelitëve të mërguar në Babiloni dhe u premton atyre një të ardhme të ndritur: “1 Le të gëzojnë vendet e shkreta e të papërshkueshme,
    le të galdojë shkretëtira e të lulëzojë si lili!
    2 Le të bulëzojë e le të lulëzojë,
    le të gazmojë, në hare të shpërthejë!
    Iu dhurua lavdia e Libanit,
    e Karmelit stolia dhe e Saronit!
    Do ta shohin lavdinë e Zotit,
    shkëlqimin e Hyjit tonë” (Is 35,1-2).
    Me këto imazhe të ëmbla njoftohet ndërhyrja e afërt e Zotit në favor të popullit të tij. Pastaj është nxitja për të shpresuar:
    “Mbahuni! Frikë mos kini! Ja, Hyji juaj!” (v. 4),
    dhe përshkrimi i ripërtëritjes së shkaktuar nga ardhja e Zotit: “ 5 Atëherë sytë do t’u çelen të verbërve,
    6 atëherë i shqepti do të kërcejë si dreri
    përrenjtë do të rrjedhin nëpër shkretëtirë” (v. 5-6).
    Në Bibël, verbëria, shurdhimi, paraliza, mutizmi shpesh i referohen Izraelit: "Hidhe jashtë popullin e verbër, e pra sytë i ka, popullin e shurdhër e pra veshët i ka" (Is 43.8), një popull që - si thonë profetët - mbyll veshët për zëri i Perëndisë së tij dhe, duke mos dëgjuar fjalën e tij, nuk është në gjendje ta shpallë atë.
    Zoti, megjithatë – siguron profeti – është gati të ndërhyjë në favor të Izraelit. Të gjitha dobësitë dhe sëmundjet e tij do të shërohen. Së shpejti drita e shpëtimit do të shfaqet dhe të dëbuarit do të nisen drejt tokës së etërve të tyre; gjunjët e tyre të dobët do të forcohen, ata do të dëgjojnë dhe do të shpallin mrekullitë e Perëndisë së tyre.
    Nga ky orakull lindi në Izrael bindja se, me ardhjen e tij, Mesia do të sillte një transformim të jashtëzakonshëm të botës. Duke i kuptuar këto shenja, Jezusi e paraqiti veten si mesia i pritur.
    Leximi përfundon (v. 6-7) me njoftimin e një ndryshimi edhe në vendin që do të mirëpresë të mërguarit që kthehen nga Babilonia: "Toka e tharë do të kthehet në burime uji" dhe vendet, të banuara më parë nga kafshë të egra, do të bëhen fusha pjellore dhe kopshte të ujitura. Jo vetëm njerëzit, por e gjithë krijimi do të marrë pjesë në shpëtimin e Zotit.

LEXIMI I DYTË: Jk. 2,1-5.

1 Vëllezërit e mi, mos e përzieni fenë e Zotit tonë Jezu Krishtit të madhërueshëm me krahambajtje! 2 Sepse, po bëri e hyri në mbledhjen tuaj një njeri me unazë ari, i veshur në mënyrë të shkëlqyeshme e, po hyri një skamnor me petka të vjetruara, 3 e ju e rrethoni me nderime atë që është i veshur bukur dhe i thoni: »Urdhëro! Ti ulu këtu lirisht!«, ndërsa skamnorit i thoni: »Rri atje, në këmbë!« ose: »Ulu këtu, poshtë, te këmbët e stolit tim!«, 4 a nuk gjykuat ju në vetvete me krahambajtje dhe a nuk u bëtë gjykatës që gjykojnë për së mbrapshti?
    5 Dëgjoni, vëllezërit e mi të dashur! A nuk i zgjodhi Hyji ata që për sy të botës janë skamnorë për t’i bërë të pasur në fe dhe trashëgimtarë të Mbretërisë që ua ka premtuar atyre që e duan?

“I pasuri bën padrejtësi dhe më pas ngre zërin, i varfëri pëson padrejtësi dhe gjithashtu duhet të kërkojë falje” (Sir. 13,3). Është vëzhgimi i hidhur i një izraeliti të devotshëm të shekullit II para Krishtit dhe është gjithashtu ajo që secili prej nesh përjeton në jetën e përditshme. Të pasurit dhe të fuqishmit gëzojnë privilegje, u janë rezervuar vende nderi, çfarëdo që thonë, marrin duartrokitje dhe, edhe nëse gabojnë, pakkush ka guximin të ngrejë zërin për t'i dënuar. Në shoqërinë tonë ky diskriminim mes të pasurve dhe të varfërve pranohet si normal; por a do të lejohet futja e tij në bashkësinë e krishterë?
    Jakobi i përgjigjet kësaj pyetjeje me një shembull shumë provokues: "Vëllezërit e mi, mos e përzieni fenë e Zotit tonë Jezu Krishtit të madhërueshëm me krahambajtje! 2 Sepse, po bëri e hyri në mbledhjen tuaj një njeri me unazë ari, i veshur në mënyrë të shkëlqyeshme e, po hyri një skamnor me petka të vjetruara, 3 e ju e rrethoni me nderime atë që është i veshur bukur dhe i thoni: »Urdhëro! Ti ulu këtu lirisht!«, ndërsa skamnorit i thoni: »Rri atje, në këmbë!« ose: »Ulu këtu, poshtë, te këmbët e stolit tim!«, 4 a nuk gjykuat ju në vetvete me krahambajtje dhe a nuk u bëtë gjykatës që gjykojnë për së mbrapshti?” (V.1-4).
    Supozoni se dikush hyn në sinagogën tuaj me një unazë ari në gisht... dhe një i varfër me rroba të konsumuara...Komuniteti që bën diskriminime të tilla përshtatet me frymën e botës ku të pasurit trajtohen në mënyrë preferenciale dhe të varfërit nuk llogariten asgjë. Në vend të kësaj, komuniteti u krijua për të dhënë një sinjal të kundërt, për të treguar preferencat e Zotit për të varfërit; ai, në fakt, "ka zgjedhur të varfërit e botës për t'i pasuruar me besim dhe trashëgimtarë të mbretërisë" (v. 5).
    Me fjalën “të varfër” Bibla nuk nënkupton vetëm ata pa para, por edhe të gjithë ata që janë më pak të favorizuar në jetë, ata që, për çfarëdo arsye, priren të margjinalizohen. Pikërisht këtyre komuniteti i krishterë duhet t'u kushtojë më shumë vëmendje, duke treguar se kriteret e tij të gjykimit janë të kundërta me ato të botës.
    Në kishat tona diskriminimet e përmendura nga Jakobi janë zhdukur plotësisht ose po zhduken. Ne ndiejmë një shqetësim instinktiv kur një personazhi i jepet ende një vend nderi. Ne perceptojmë mospërputhjen, papajtueshmërinë e një qëndrimi të tillë me kremtimin eukaristik.
    Problemi sot nuk lind brenda kishës, por jashtë. Vendet e rezervuara për autoritetet, dashamirës të shquar dhe personalitete nuk ekzistojnë më, por diskriminimi vazhdon jashtë. Në jetën e përditshme është e vështirë të konkretizohet shenja e vëllazërisë dhe barazisë që kremtojmë kur jemi mbledhur në kishat tona, nëkuvendin e shenjtë për të dëgjuar fjalën e Zotit dhe për të ndarë bukën eukaristike.
    Disa akuzojnë komunitetet tona për hipokrizi për këtë, por kjo nuk është e saktë. Si të gjithë njerëzit, edhe të krishterët janë të dobët dhe mëkatarë. Asambletë tona, të mbledhura në ditën e Zotit, nuk festojnë aq shumë atë që janë tashmë, por atë që duhet të bëhen. Eukaristia na kujton se si duhet të jetë bota e re që jemi thirrur të ndërtojmë: një botë në të cilën të gjithë, veçanërisht më të vegëlit, ndihen të mirëpritur dhe të dashur.

UNGJILLI: Mk. 7,31-37.

32 I sollën një shurdhaman që mezi fliste dhe iu lutën ta vërë dorën mbi të. 33 Ai e ndau prej popullit veçmas, ia futi gishtërinjtë e vet në veshë, me pështymë të vet ia preku gjuhën, 34 i drejtoi sytë kah qielli, psherëtiu dhe i tha: “Effatha ‑ që do të thotë: “Çelu!” 35 E menjëherë iu çelën veshët e iu zgjidh pengesa e gjuhës dhe foli rrjedhshëm.
    36 Jezusi u urdhëroi të mos i tregojnë askujt. Por, sa më tepër që ai ua ndalonte, ata aq më tepër e shpallnin. 37 Të mrekulluar mbi çdo masë thoshin:
    “Gjithçka bëri mirë! Ky po bën të dëgjojnë të shurdhërit e të flasin memecët!”.

Jemi pak të befasuar nga disa detaje mjaft të pazakonta të pranishme në këtë pasazh. Jezusi nuk e shëron të sëmurin, siç bën zakonisht, me një fjalë të thjeshtë, por e çon në një vend të izoluar, larg turmës, i fut gishtat në vesh, i prek gjuhën me pështymë dhe i ngre sytë drejt qiellit. , lëshon një rënkim, shqipton një fjalë të çuditshme dhe, më në fund, sapo ka zgjidhur gjuhën, imponon heshtje. Sjellja e tij ngjan shumë me atë të magjistarëve.
    Singulariteti i kësaj skene nuk duhet të jetë befasues, sepse terapistët e lashtë i shoqëronin veprimet e tyre shëruese me gjeste misterioze. Ata u përpoqën të krijonin një atmosferë misterioze, mbanin të fshehta praktikat dhe recetat e tyre ekzorciste, iu drejtuan vendosjes së duarve dhe shqiptonin formula ezoterike. Jezusi përshtatet me mentalitetin e njerëzve të kohës së tij, kryen gjestet e zakonshme të shëruesve, por, siç do ta shohim, u jep këtyre gjesteve një kuptim të ri.
    Le të shqyrtojmë fillimisht vendin ku zhvillohet episodi. Jemi në Dekapolin (v. 31), rajonin në të cilin Jezusi dëboi një legjion demonësh nga një njeri i pushtuar. Të gjithë keta demonë më pas hyjnë te derrat dhe u vërsulën në det (Mk 5,1-13). Prandaj, ne jemi në tokën pagane dhe kjo vendndodhje gjeografike, e theksuar qëllimisht nga ungjilltari, ka një rëndësi të padyshimtë teologjike.
    Sëmuri që do të shërohet, është një shurdh-memec ose më saktë, një shurdh që flet me vështirësi dhe që shprehet në mënyrë të shkëputur dhe të pakuptueshme. Termi grek moghilálos, me të cilin ungjilltari e përcakton dobësinë, është shumë i rrallë. Në Bibël, kjo ndodh vetëm në tregimin tonë dhe në fragmentin nga Isaia që na propozohet si leximi i parë. Është e qartë se duke e përdorur atë, Marku synon t'i referohet profecisë dhe të shpallë përmbushjen e saj.
    Për Isainë, populli i Izraelit ishte shurdh-belbëzues, por i sëmuri që i paraqitet Jezusit, duke qenë pagan, siç e kemi vërejtur sapo, përfaqëson gjendjen e çdo njeriu që ende nuk e ka takuar Krishtin.
    Personi i shurdhër është i paaftë për të dëgjuar atë që i thuhet dhe, për rrjedhojë, nuk mund të komunikojë as... atë që nuk ka dëgjuar; ai jeton i izoluar, i mbyllur në botën e tij.
    Në kohën e Jezusit të gjitha sëmundjet konsideroheshin si një ndëshkim nga Zoti, por shurdhimi ishte madje një mallkim sepse e pengonte njeriun të dëgjonte fjalën e Zotit të shpallur në sinagoga.
    Në Ungjillin e Markut, belbëzuesi i shurdhër është imazhi i dikujt që nuk ka pasur kurrë mundësinë të takojë Krishtin dhe të dëgjojë ungjillin e tij, ai gjithashtu tregon dikë që mbyll veshët qëllimisht dhe nuk lejon që fjala e shpëtimit të depërtojë në të.
    Ata që janë të prekur nga "surdhimi shpirtëror" dhe nuk i përmbahen besimit, as nuk mund ta festojnë shpëtimin, sepse ende nuk e kanë përjetuar atë: " 9 Sepse, në qoftë se me gojë e dëshmon se Jezusi është Zot dhe në qoftë se në zemrën tënde e beson se Hyji e ka ngjallur prej të vdekurish, do të shëlbohesh. 10 Pra, për të fituar drejtësinë duhet të besosh në zemër e për të fituar shëlbimin duhet ta dëshmosh fenë me gojë. 11 Sepse, Shkrimi i shenjtë thotë: ‘Kush beson në Të nuk do të turpërohet.’ 12 Kështu, pra, nuk ka dallim mes hebreut e grekut: të gjithë kanë vetëm një Zot, të pasur kundrejt atyre që e thërrasin në ndihmë. 13 Sepse: ‘Kushdo ta thërrasë Emrin e Zotit, do të shëlbohet.’
    14 Por, si do ta thërrasin Atë, në të cilin nuk besuan? E si do të besojnë në Atë, për të cilin nuk dëgjuan? Si do të dëgjojnë, nëse ndokush nuk ua predikon? 15 E si do ta predikojnë pa qenë dërguar? Kështu është në Shkrimin e shenjtë: ‘Sa të bukura janë këmbët e atyre që sjellin sihariq!’” (Rm. 10,9-14).
    Duke shëruar memecë e shurdhër, Jezusi shpall fillimin e një dialogu të ri midis qiellit dhe tokës. Veshët dhe zemrat u hapen njerëzve, hebrenjve dhe paganëve; të gjithë mund ta dëgjojnë ungjillin, ta mirëpresin me besim dhe t'ua shpallin vëllezërve të tyre.
    Vepra shëruese e Jezusit shënon gjithashtu fillimin e marrëdhënieve të reja midis popujve, feve dhe kulturave; është shenja e takimit, dialogut, mirëkuptimit. Ata që nuk dialogojnë janë shurdhmemecë, ata që nuk janë në gjendje të komunikojnë me të tjerët, ata që mbeten të mbyllur në botën e tyre, të bindur se tashmë zotërojnë të gjithë të vërtetën dhe nuk kanë asgjë për të mësuar.
    Fjala e Krishtit hap veshët dhe liron gjuhët edhe në familjet tona, në bashkësitë e krishtera, në mjediset shoqërore ku shpesh, në vend që të komunikojmë, sulmojmë njëri-tjetrin sepse jemi të paaftë të dëgjojmë arsyet dhe nevojat e të tjerëve.
    Në këtë episod - e kemi theksuar në fillim - disa detaje marrin një kuptim simbolik dhe në to ka referenca të qarta për ritin e pagëzimit.
    Le të fillojmë duke nënvizuar faktin se memeci i shurdhër nuk i paraqitet vetëm Jezusit, por shoqërohet nga disa njerëz. Ai mund të kishte lëvizur në vetvete, në fakt nuk ishte në gjendjen e të verbërit të Betsaidës që duhej të drejtohej për dore (Mk 8,22-23). Nëse Mark nënvizon këtë detaj, në dukje të tepërt, do të thotë se ka një mesazh në të. Për të arritur Krishtin dhe për të dëgjuar Fjalën që shëron prej tij, është e nevojshme të shoqërohesh nga dikush, nga dikush që e ka njohur tashmë Mësuesin dhe ka përjetuar fuqinë shpëtuese të fjalës së tij.
    Në kishën e lashtë, ata që ishin të parët që iu afruan një njeriu të kthyer në vetvete, larg Zotit, të mbyllur për dialog me vëllezërit e tij dhe e kapën për dore, i folën për Krishtin dhe e çuan tek ai ditë të pagëzimit, ata vepruan me të drejtë nga kumbarët e neofitit.
    Mrekullia ndodh larg turmës (v. 33). Arsyeja është e njëjta pse, në fund, jepet urdhri që të mos zbulohet ajo që ka ndodhur (v. 36). Jezusi nuk do që të përhapet lajmi se ai është mesia. Në Ungjillin e Markut, shpesh kujtohet "sekreti" i vendosur nga Jezusi mbi identitetin e tij. Deri në Pashkë, turmat nuk janë në gjendje të kuptojnë se kush është ai, ata janë vazhdimisht të ekspozuar ndaj rrezikut për ta konsideruar atë një mesi të lavdishëm, një zot të kësaj bote. Jemi ende të vetëdijshëm, sepse kemi medituar disa të diela më parë, për keqkuptimin e turmave kur u përballën me shenjën e “shumëzimit” të bukëve. Vetëm pas vdekjes dhe ringjalljes së tij, dishepujt do të kenë ide të qarta dhe vetëm atëherë do të dërgohen për t'u shpallur të gjithëve se Jezusi është Biri i Perëndisë.
    Detaji i ndarjes nga turma mund të ketë edhe një kuptim tjetër: ai që kurohet nga shurdhimi në pagëzim dhe dëgjon fjalën e Zotit, nuk i përket më morisë së paganëve, bëhet njeri i zgjedhur, "i ndarë", jo fizikisht, por për jetën morale krejtësisht të re.
    Para se të kryejë mrekullinë, Jezusi ngre sytë drejt qiellit dhe lëshon një psherëtimë. Në kohët e lashta, shëruesit shpesh bënin gjeste të ngjashme. Ata i bënë ato për t'u përqendruar, për ta lënë veten të depërtohen nga fuqia e hyjnisë, përpara se të kryenin mrekullinë. I rekomandohej mrekullibërësit: "Aspironi në veten tuaj, me gjithë forcën tuaj, nga hyjnorja, fryma e shpirtit, duke e parë drejtpërdrejt".
    Të kryera nga Jezusi, këto gjeste bëhen lutje (Mk 6,41), janë shenja të bashkimit të tij me Atin dhe, për ne, një ftesë për të vendosur një marrëdhënie më të thellë me Zotin përpara se të ndërhyjmë për të ndihmuar një vëlla. Vetëm pasi të kemi "frymëzuar" Shpirtin, Shpirtin e Hyjit, ne jemi në gjendje t'ua komunikojmë këtë forcë jetëdhënëse atyre që e gjejnë veten në një gjendje vdekjeje.
    Gjesti i vendosjes së gishtave në veshë është i njëjti që kryhet në kremtimin e sakramentit të pagëzimit. Kremtuesi prek me gishtin e madh veshin e personit që pagëzohet dhe lutet: "Zoti Jezus, që bëri të shurdhërit të dëgjojnë dhe memecët të flasin, të dhëntë privilegjin të dëgjosh Fjalën e tij së shpejti dhe të pohosh besimin tënd". I krishteri nuk është vetëm ai që mund ta dëgjojë ungjillin, por është edhe ai që është në gjendje të shpallë mesazhin që ka dëgjuar.
    Për të kuptuar gjestin e vendosjes së pështymës në gjuhën e memecit, duhet mbajtur parasysh se, në konceptimin popullor, pështyma konsiderohej një lloj koncentrati i frymëmarrjes, një materializim i frymëmarrjes. Prandaj, duke prekur gjuhën e memecit të shurdhër me pështymën e tij, Jezusi synoi t'i komunikonte atij frymën e tij, Shpirtin e tij. Kjo është ajo që ndodh në pagëzim: i krishteri merr Frymën e Krishtit që e bën atë të bëhet profeti i tij, lajmëtar i ungjillit të tij.
    Effata është një fjalë aramaike, gjuha e folur nga Jezusi dhe do të thotë "Hap!". Nuk i drejtohet veshit, por njeriut që më parë nuk ishte në gjendje të dëgjonte. Është ftesa për të hapur dyert e zemrës dhe për të lënë Krishtin dhe ungjillin e tij të hyjnë në jetën e dikujt.
    Pjesa e fundit e Ungjillit të sotëm (v. 35-37) raporton, në mënyrë të detajuar, rezultatin e ndërhyrjes shëruese të Jezusit dhe përfundon me një "kor përfundimtar". Turma këndon gëzimin e saj, sepse profecia e Isaias është përmbushur: Perëndia i ka bërë të shurdhërit të dëgjojnë dhe memecët të flasin (Is. 35,5-6).
    Kjo thirrje mirënjohëse është shpallja e besimit të komunitetit që ka parë një njeri tjetër të arrijë shpëtimin. Tani ky vëlla mund të marrë pjesë në asamblenë që mblidhet në ditën e Zotit. Ai bashkohet me komunitetin për të dëgjuar Fjalën dhe për të shpallur, jo duke belbëzuar, por në një mënyrë të mirë-artikuluar dhe të vetëdijshme, mrekullitë e Perëndisë. Ai ka përjetuar fuqinë shëruese që vjen nga kontakti me Jezusin dhe e sheh atë të përsëritur, në sakramente , për veten dhe për të tjerët, po ato gjeste që e shpëtuan.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E Diela 24 ORD. VITI B

MË 15-9-2024.

LEXIMI I PARË: Is. 50, 5-9°.

5 Zoti Hyj ma hapi veshin,
    s’kundërshtova, nuk u zmbrapsa.
    6 Shpinën ua solla atyre që më rrahnin,
    mollëzat e mia atyre që ma shkulnin mjekrrën:
    fytyrën time nuk e largova
    nga të sharat e pështymat.
    7 Zoti Hyj është ndihmëtari im,
    këndej edhe s’jam i tronditur,
    prandaj fytyrën time e bëra të fortë si shkëmbi
    pse e di se s’do të mbetem i turpëruar.
    8 Afër e kam atë që ma jep të drejtën,
    kush guxon të shtyhet në gjyq me mua?
    Le të dalim përballë njëri‑tjetrit!
    Kush është kundërshtari im?
    Le të më dalë përballë!
    9 Ja, Zoti Hyj është ndihmëtari im,
    kush është ai që do të më dënojë?

SHËRBËTORI I ZOTIT SIPAS ISAISË.

Çelësi, për të kuptuar leximin e parë të liturgjisë së sotme, është në varg që sapo i paraprin leximit tonë sot:
    “ Zoti Hyj ma dha një gjuhë të ditur
    që të di ta përforcoj me fjalë të lodhurin.
    Çdo mëngjes veshin ma zgjon
    që të dëgjoj siç dëgjon nxënësi" (v. 4).
    Fjala më zgjon çdo mëngjes, çdo mëngjes më zgjon në mënyrë që të dëgjoj si ai që e lejon veten të mësohet. Njeriu që flet këtu, ushqehet nga Fjala e Zotit: është për shkak të kësaj fjale që ai persekutohet, por është gjithashtu për shkak të kësaj fjale që ai merr forcë për të përballuar persekutimin.

Natyrisht, dikush pyet veten se kush është! Ky tekst është pjesë e një grupi të quajtur "Këngët e Shërbëtorit" në librin e Isaisë: katër tekste që pikturojnë një portret të një personazhi mahnitës të quajtur: "Shërbëtori i Zotit". Ai është një dëshmitar i vërtetë i Perëndisë, ai bën një jetë shembullore, por ai është i përndjekur; pas vdekjes së tij, ai njihet si zëdhënësi i Zotit, dhe në mënyrë misterioze, është nëpërmjet tij që njerëzimi shpëtohet. Prandaj është ai që realizon planin e Perëndisë të shpëtimit për të gjithë njerëzit. Sigurisht, ne menjëherë mendojmë për Jezu Krishtin!
    Por profeti Isaia padyshim nuk po mendonte për Jezu Krishtin kur shkroi këtë tekst, ndoshta në shekullin e gjashtë para Krishtit, gjatë Mërgimit në Babiloni. Për kë po fliste Isaia? Për një individ specifik? Ose më mirë për popullin e Izraelit në mërgim? Sepse populli i Izraelit është me të vërtetë ky shërbëtor i Perëndisë i ushqyer çdo mëngjes nga Fjala, por edhe i përndjekur për shkak të besimit të tij dhe i durueshëm, pavarësisht gjithçkaje, në të gjitha sprovat. Nëse kjo hipotezë do të ishte e saktë, atëherë ky tekst do të synonte të inkurajonte këta njerëz që të qëndronin në këmbë, të sigurt se nuk do të "ngatërroheshin" siç thotë Isaia.
    Sepse Isaia na përshkruan këtu marrëdhënien e jashtëzakonshme që e bashkon Shërbëtorin me Perëndinë e tij. Karakteristika kryesore e tij është siguria. "Të dëgjosh" Fjalën, "të lejosh të udhëzohesh" prej saj, kjo do të thotë të jetosh në besim: "Zoti, Zoti im më ka dhënë gjuhën e një njeriu që e lejon veten të mësohet" ... "Fjala më zgjon çdo mëngjes" ... "Unë dëgjoj si ai që e lejon veten të udhëzohet" ... " Zoti Perëndi ma hapi veshin ”.
    Profetët, njëri pas tjetrit, po thonë: "Dëgjo, Izrael" ose "Sot do ta dëgjosh Fjalën e Perëndisë ...?" Dhe në gojën e tyre, fjala "Dëgjo" "gjithmonë do të thotë" besoji Zotit pavarësisht çfarëdo ". Dhe Shën Pali do të thotë pse: sepse: "Ne e dimë se Hyji në gjithçka bashkëpunon me ata që e duan, me ata që, me vendimin e tij, janë të thirrur" (Rm, 8,28). Nga çdo e keqe, nga të gjitha vështirësitë, nga të gjitha sprovat, ai nxjerr të mirën; ndaj të gjithë urrejtjes, ai jep forcën për të kundërshtuar me një dashuri edhe më të fortë; në çdo persekutim, ai jep forcën e faljes; nga çdo vdekje ai lind jetën, ringjalljen. E keqja mbetet e keqe, por nga e keqja, Zoti lind të mirën.
    Është ky besim që e shtyn Shërbëtorin të pranojë misionin e besuar atij. Ky është me të vërtetë një "mision i besuar"; kjo nuk është lojë me fjalë: është shprehje e besimit reciprok. Zoti i beson Shërbëtorit të tij, ai i beson atij një mision; në këmbim Shërbëtori e pranon misionin me besim. Dhe është pikërisht ky besim që i jep atij forcën për të qëndruar në këmbë edhe në kundërshtimin që ai do të hasë në mënyrë të pashmangshme.
    Këtu misioni është ai i një profeti: "Zoti Hyj ma dha një gjuhë të ditur që të di ta përforcoj me fjalë të lodhurin" (v..4)... "Kështu që unë nga ana ime të di si t'i ngushëlloj ata që nuk mund ta durojnë" në një përkthim tjetër. Duke ia besuar këtë mision, Zoti jep forcën e nevojshme për ta kryer: ai jep" gjuhën e nevojshme: "Zot, Zoti im më ka dhënë gjuhën e një njeriu që e lejon veten të udhëzohet" ... Ai vetë e ushqen këtë besim, burimi i gjithë guximit në shërbim të të tjerëve: "Zoti Zoti më ka hapur veshin", që do të thotë se të dëgjosh (në kuptimin biblik, besimin) në vetvete është një dhuratë nga Zoti. Çdo gjë është një dhuratë: misioni, forca dhe besimi që ju bëjnë të patundshëm.

MISIONI I PROFETIT, NJË MISION I RREZIKSHËM!

Është pikërisht karakteristika e besimtarit të pranojë gjithçka si një dhuratë nga Zoti. Dhe kushdo që jeton në këtë dhuratë të përhershme të forcës së Zotit mund të përballet me çdo gjë: "Unë nuk u rebelova, nuk u turpërova ..." Besnikëria ndaj misionit të besuar, nënkupton në mënyrë të pashmangshme persekutimin: profetët e vërtetë, domethënë ata që flasin vërtet në emrin e Zotit rrallë vdes në shtretërit e tyre ...
    Në këtë tekst nga Isaia, persekutimi përshkruhet në mënyrë shumë realiste: “ Shpinën ua solla atyre që më rrahnin,
    mollëzat e mia atyre që ma shkulnin mjekrrën:
    fytyrën time nuk e largova
    nga të sharat e pështymat. ... " (v. 6)

Pse profetët, shërbëtorët e vërtetë, përndiqen në mënyrë të pashmangshme? Sepse besnikëria ndaj Fjalës së Perëndisë e çon në mënyrë të pashmangshme Shërbëtorin të dallohet, të mos pëlqejë; nëse ai në të vërtetë "dëgjon" Fjalën e Zotit, domethënë, nëse e zbaton atë në praktikë, ai shpejt bëhet jashtëzakonisht shqetësues. Konvertimi i tij i thërret të tjerët në konvertim. Disa e dëgjojnë thirrjen me radhë ... të tjerët e refuzojnë atë dhe, për arsyet e tyre të mira, persekutojnë Shërbëtorin.
    Dhe çdo mëngjes, Shërbëtori duhet të rimarrë forcat, duhet të përforcohet nga Ai që i lejon atij të përballojë gjithçka:
    "Çdo mëngjes veshin ma zgjon
    që të dëgjoj siç dëgjon nxënësi.
    Zoti Hyj ma hapi veshin,
    s’kundërshtova, nuk u zmbrapsa" (v.4-5). "
    Dhe atje Isaïa përdor një shprehje pak kurioze, por e zakonshme në hebraisht:
    "Prandaj fytyrën time e bëra të fortë si shkëmbi
    pse e di se s’do të mbetem i turpëruar" (v.7). Unë e bëra fytyrën time të fortë si gur: kështu shprehen vendosmëri dhe guxim; nganjëherë themi "të më mposhtë fytyra": mirë, këtu Shërbëtori pohon: "Asgjë nuk do të më shtypë, unë do të duroj çdo gjë që do të ndodhë, ju nuk do të më shihni me fytyrën time të mposhtur"; nuk është krenari apo pretendim, është besim i pastër: sepse ai e di mirë se nga vjen forca e tij:
    "Zoti Perëndi më vjen në ndihmë: kjo është arsyeja pse unë nuk jam prekur nga poshtërimet ..."
    E gjithë këtë Jezusi jetoi; dhe në Ungjillin e kësaj të diele, ai na fton ta ndjekim atë në këtë rrugë, çfarëdo që të ndodhë:
    “Nëse ndokush dëshiron të vijë pas meje, ta mohojë vetveten, ta marrë kryqin e vet çdo ditë dhe të më ndjekë. Sepse, kush do ta shpëtojë jetën e vet, do ta humbë, ndërsa kush ta humbë jetën e vet për shkakun tim, do ta shpëtojë" (Lk 9,23-24).

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA 24 ORD. VITI B.

MË 15-9-2024.

Ps. 116 , 1-2, 3ac-4, 5-6, 8ac-9

1 E dua Zotin sepse e dëgjon
    zërin e lutjes sime,
    2 sepse mbi mua e priri veshin e vet
    atë ditë që e thirra në ndihmë.
    3 Më kishin rrethuar leqet e vdekjes,
    më kishin shtrënguar leqet e Nëntokës,
    më ndrydhën trishtime e dhembje,
    4 Emrin e Zotit e thirra në ndihmë:
    “Deh, o Zot, ma shpëto jetën”!
    5 I mirë e i drejtë është Zoti,
    Hyji ynë është vetë mirësia!
    6 Zoti është mbrojtësi i të vegjëlve:
    isha ngushtë e Ai më shpëtoi!
    8 Ai ma shpëtoi jetën prej vdekjes,
    sytë e mi prej lotëve,
    këmbët e mia prej rënies.
    9 Do të eci në praninë e Zotit
    në tokën e të gjallëve.

Si gjithmonë në Psalmet, ai që thotë "Unë" nuk është një individ i izoluar, por është Populli i Zgjedhur që flet, janë të gjithë besimtarët e këtij populli që flasin. Një popull që vuajti, që u lut, duhet të them se "qau" dhe që përjetoi, madje edhe në mes të vuajtjeve, se Perëndia ishte aleati i tij:
    " E dua Zotin sepse e dëgjon
    zërin e lutjes sime,
    sepse mbi mua e priri veshin e vet
    atë ditë që e thirra në ndihmë" (v. 1-2).
    Unë e dua Zotin: ai dëgjon britmën e lutjes sime; ai ma drejton veshin: gjatë gjithë jetës sime do ta thërras në ndihmë. Në Izrael, mund të thuhet nga përvoja që është Zoti që merr iniciativën, dhe e ka bërë këtë gjithmonë, që nga fillimi. Me Adamin, me Noheun, me Abrahamin, çdo herë ishte Zoti ai që thirri njeriun në ekzistencë dhe në Besëlidhje për lumturinë e njeriut dhe jo për përfitimin e tij.
    Pastaj, kur njerëzit vuanin në Egjipt, Zoti u erdhi në ndihmë. Libri i Eksodit ka këtë frazë të bukur: “ Mirëpo, pas një kohe të gjatë, vdiq mbreti i Egjiptit. Izraelitët ende dënesnin në skllavëri. Klithnin të mjerët prej vuajtjeve të robërisë, dhe klithjet e tyre për ndihmë arritën te Hyji. Hyji i dëgjoi klithjet e tyre dhe iu kujtua Besëlidhja që Ai e lidhi me Abrahamin, me Izakun e me Jakobin. Zoti i pa izraelitët dhe u kujdesua për ta. Ai iu dëftua atyre" (Dal 2, 23-25). Dhe pastaj ishte zbulimi i madh i shkurret që digjej: "Zoti i tha: ‘E pashë mjerimin e popullit tim në Egjipt dhe e dëgjova klithjen e tij për ndihmë për shkak të pashpirtësisë së mbikëqyrësve të tyre. Dhe, duke e ditur vuajtjen e tij, zbrita për ta çliruar nga duart e egjiptianëve, ta nxjerr nga ajo tokë dhe ta çoj në një vend të mirë e të gjerë, në dheun ku rrjedh qumësht dhe mjaltë, në dheun e Kanaaneut, Heteut, Amorreut, Perezeut, Heveut dhe të Jebuzeut. Kështu, pra, klithma e bijve të Izraelit arriti deri tek unë, po edhe unë vetë e pashë shtypjen e tyre që po e pësojnë prej egjiptianëve. Pra, eja se dua të të çoj te faraoni që ta nxjerrësh popullin tim, bijtë e Izraelit, prej Egjiptit".(Dal 3, 7 -10)
    Sigurisht, gjendet kjo përvojë historike pas frazës së Psalmit:
    3 "Më kishin rrethuar leqet e vdekjes,
    më kishin shtrënguar leqet e Nëntokës,
    më ndrydhën trishtime e dhembje.
    4 Emrin e Zotit e thirra në ndihmë:
    “Deh, o Zot, ma shpëto jetën”! (Ps 116, 3-4).
    “Unë u kapa në rrjetën e vdekjes, u kapa në lidhjet e humnerës, ndjeva trishtim dhe ankth". Rrjetat e vdekjes për të cilat ai flet, janë skllavëria në Egjipt: Faraoni premtoi lirinë dhjetë herë, por gjithmonë në fund ai u soll si armik; vetëm Zoti mbështeti përpjekjen çlirimtare të popullit të tij dhe mbuloi ikjen e tyre.
    Dhe sa herë që Populli i Zgjeddhurt ka kaluar kohë të errëta, sepse i mposhtur nga popuj të tjerë, Zoti ka ndërhyrë. Psalmi mund të kuptohet kështu:
    "Zoti është mbrojtësi i të vegjëlve:
    isha ngushtë e Ai më shpëtoi!
    Zoti mbron të vegjlit: unë isha i dobët, ai më shpëtoi”(V. 6).
    Zbulimi shumë i madh i Izraelit thuhet këtu:
    "Zoti është drejtësia dhe mëshira, Perëndia ynë është butësia".
    Pastaj, në përgjigje, dhe vetëm në përgjigje, njerëzit falënderojnë: ata njohin veprën e Perëndisë:
    " Do të eci në praninë e Zotit
    në tokën e të gjallëve" (v.9).
    A ka falënderim më i bukur? "Unë do të ec, do të qëndroj në këmbë". Shërbëtori i Isaisë, ai që foli në leximin tonë të parë të kësaj të diele, ishte në gjendje t'i thoshte këto strofa, që tregojnë pa dyshim tërë të vërtetën vërtetën:
    "Zoti Perëndi më vjen në ndihmë:
    prandaj nuk jam i prekur nga zemërimet,
    prandaj e bëra fytyrë e fortë si një gur:
    E di që nuk do të ngatërrohem".

JEZUSI E KËNDOI NË DARKËN E FUNDIT...

Sigurisht, ky psalm merr kuptimin e tij të plotë kur e dimë se është pjesë e psalmeve Hallel, (psalmet 112/113 deri 117/118) të cilët u kënduan me rastin e festës hebraike të Pashkës, disa në fillim dhe të tjerët në fund të vaktit. Kështu Jezusi e këndoi atë në mbrëmjen e së Enjtes së Shenjtë. Mateu thotë: " Dhe, pasi kënduan himnin, dolën për të shkuar në Malin e Ullinjve" (Mt. 26,30). Dhe ajo që është shumë e habitshme është marrëdhënia midis këtij psalmi që Jezusi këndoi të enjten në mbrëmje dhe atij që ai do të thotë në kryq:
    "O Hyj, Hyji im, pse hoqe dorë prej meje? Larg nga Shëlbimi im fjalët e dënesës sime!" (Ps. 22).
    Të dyja ngjallin dhimbje. Sapo kemi dëgjuar britmën e Psalmit 22, që psalmi i liturgjisë së sotme i përgjigjet:
    "Më kishin rrethuar leqet e vdekjes, më kishin shtrënguar leqet e Nëntokës, më ndrydhën trishtime e dhembje, Emrin e Zotit e thirra në ndihmë: “Deh, o Zot, ma shpëto jetën!" (Ps 116, 3-4).

Të dy përfundojnë me falënderimin, dhe pothuajse në të njëjtat terma: Psalmi 22, 26-30:
    "Prandaj do të të lëvdoj në kuvendin e dheut,
    ndër sy të besimtarëve të tu do t’i kryej kushtet.
    Do të hanë skamnorët e do të ngihen,
    do ta lavdërojnë Zotin ata që e kërkojnë:
    'Rroftë zemra e tyre për amshim!’
    Do të kujtohen e do të kthehen te Zoti
    mbarë skajet e tokës,
    do të adhurojnë para tij mbarë familjet e kombeve.
    Sepse Zoti është mbret! Ai i sundon kombet!
    Atë, vetëm atë do ta adhurojnë
    të gjithë ata që pushojnë nën dhe,
    para tij do të përmbysen të gjithë ata që kthehen në pluhur".
    Në jehonë, psalmi që jemi duke studiuar, merr të njëjtën rezolutë:
    "Ai ma shpëtoi jetën prej vdekjes, sytë e mi prej lotëve, këmbët e mia prej rënies. Do të eci në praninë e Zotit në tokën e të gjallëve" (Ps 116, 8-9)
    "Toka e të gjallëve" është toka e premtuar; dhe fjala "qetësohu-pusho" ("Kthehu, shpirti im, në qetësinë tënde - Gjej pushimin tënd, shpirti im", v. 7) ka të njëjtin kuptim; kështu psalmi evokon të gjithë historinë e shpëtimit të Izraelit, nga dalja e Egjiptit, deri në hyrjen në posedim të tokës.
    Dhe Psalmi vazhdon: “Unë besoj dhe do të flas, unë që kam vuajtur shumë. I kushton Zotit të shohë njerëzit e tij të vdesin! A nuk jam unë, o Zot, shërbëtori yt, unë, zinxhirët e të cilit ke këputur? Unë do t'ju ofroj flijimin e falënderimit, do të thërras emrin e Zotit. Unë do t'i mbaj premtimet e mia Zotit, po, para gjithë popullit të tij, në hyrje të shtëpisë të Zotit, në mes të Jeruzalemit!".
    Ndryshuar për herë të fundit nga ninoenina : 11-09-2024 më 00:41

Faqja 66 prej 91 FillimFillim ... 1656646566676876 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 11-02-2021, 09:44
  2. Zbukurimet E Festave *-*
    Nga alketi83 në forumin Albumi fotografik
    Përgjigje: 26
    Postimi i Fundit: 17-01-2011, 23:54
  3. Atmosfera e Festave!
    Nga Mina në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 02-04-2004, 09:25
  4. Si te ruajme linjat pak dite para festave.
    Nga Mina në forumin Bukuri dhe estetikë
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 13-12-2002, 23:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •