PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA 33 Ord VITI A.
MË 19- 11-2023
PSALMI: 128, 1-5.
1 Lum njeriu që e druan Zotin, që ecën udhëve të tija! 2 Do të ushqehesh prej punës së duarve të tua, i lumi ti, mirë do të kalosh!
3 Gruaja jote: vresht plot fruta në dhomat e shtëpisë sate; djemtë e tu: pinjoj ulliri përreth tryezës sate!
4 Ja, se si bekohet njeriu që e druan Zotin! 5 Të bekoftë Zoti prej Sionit e pafsh lumturinë e Jerusalemit në të gjitha ditët e jetës sate
6 dhe i pafsh djemtë e djemve të tu! Paqja qoftë mbi Izraelin!
LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE
ZOTI DO LUMTURINË E NJERIUT
Ky psalm është një nga më të shkurtër në Psalter. Por përmbajtja e tij nuk është më pak e rëndësishme. Sepse në fund të fundit ai flet për të vetmen gjë që ka rëndësi: lumturinë. Nuk mund të themi kurrë sa duhet, që Zoti na krijoi për të na bërë të lumtur; kjo dëshmi gjendet në të gjithë Biblën, e cila ishte e guximshme në krahasim me vendet fqinje.
Moisiu tashmë e kishte kuptuar këtë, pasi kur donte të bindte kunatin e tij që ta ndiqte për t'i shërbyer si udhërrëfyes në shkretëtirën e Sinait, ai i premtoi atij: "29 Moisiu i tha Hobabit, birit të vjehrrit të vet, të Raguelit prej Madianit: “Ne po nisemi për vendin që Zoti do të na e japë. Eja me ne e do të bëjmë pjesëtar të të mirave që Zoti ia ka premtuar Izraelit” (Nr.10,29). Eja me ne: do të të bëjmë të lumtur: Zoti ia premtoi lumturi Izraelin. Psalmi 35 jep të njëjtën siguri në gojën e Davidit:
“U kënaqshin dhe u gëzofshin ata që e kanë për zemër drejtësinë time! Thençin përherë: “Qoftë madhëruar Zoti që e do paqen e shërbëtorit të vet” (Ps. 35, 27).
Por, nëse mendojmë pak për këtë, kjo gjë ishte tashmë e vërtetë për Abrahamin: Premtimet e Perëndisë ndaj Abrahamit përfaqësonin pikërisht lumturinë më të dëshirueshme të kohës së tij: pasardhësit dhe prosperitetin. Për më tepër, fjala "bekim" është me të vërtetë sinonim i lumturisë. “Në ty do të bekohen të gjitha fiset e tokës” (Zn. 12, 3): kjo do të thotë para së gjithash se të gjitha kombet e tokës nuk do të gjejnë një dëshirë më të madhe për të shprehur sesa të evokojnë suksesin e tyre; ata do t'i thonë njëri-tjetrit:
"Paqoftë si i madhi Abraham"; më vonë, do të kuptojnë se “të gjitha kombet e tokës do të arrijnë prosperitetin nëpërmjet atij”. Çfarë mund të jetë më mirë? Por është Zoti që i premton të gjitha këto, që nga takimi i tyre i pare.
Dhe, më vonë, kur do të meditohet mbi misteret e Krijimit, do të kuptohet se Perëndia ka planifikuar vetëm gjëra të mira: libri i Zanafillës tregon se, kur Perëndia, në ditën e gjashtë, e shikoi me përçmim veprën e vet: “31 Hyji shikoi gjithçka kishte bërë dhe, ja, ishin shumë të mira!” (Zn. 1, 31); dhe fjala hebraike këtu sugjeron qartë një ide të lumturisë.
NJË LIGJ I DIKTUAR PËR LUMTURINË E TË GJITHËVE
Përgjatë historisë së Izraelit, kjo dëshirë e Perëndisë për t'i parë fëmijët e tij të lumtur, i frymëzon të gjitha fjalët dhe iniciativat e tij: për shembull, nuk ka asnjë urdhërim që të mos diktohet nga kjo dëshirë e vetme. Libri i Ligjit të Përtërirë, i cili përmbledh në mënyrë madhështore të gjithë meditimin e Izraelit mbi themelet e Ligjit, rezonon me rekomandime që nuk kanë qëllim tjetër veçse të sjellin lumturi dhe jetë të gjatë për të gjithë popullin: "39 Mirë, pra, dije sot dhe thadroje thellë në zemrën tënde se Zoti është Hyj lart në qiell e poshtë mbi tokë ‑ e tjetër nuk ka! 40 Mbaji urdhërimet e tija dhe ligjet e tija që unë po t’i jap sot, që të jesh mirë ti dhe bijtë e tu pas teje e të qëndrosh për një kohë të gjatë mbi tokën që Zoti, Hyji yt, do të ta japë...”(Dt. 4, 39-40); ose përsëri:
“Oh, sikur ta kishin vërtet atë mendje: të më kishin frikë e t’i zbatonin të gjitha urdhërimet e mia gjithherë! Të lumë do të ishin ata dhe bijtë e tyre për jetë të jetës!”(Dt. 5,29). Dhe tekstit të famshëm të "Shema Izraelit" (shprehja e besimit) i paraprin kjo këshillë:
"Dëgjo, o Izrael, mbaji e zbatoji urdhërimet që të jesh mirë e që gjithnjë të shtohesh në vendin që rrjedh qumësht e mjaltë siç ta ka premtuar Zoti, Hyji i etërve të tu” (Dt. 6,3). Më fjalë tjetra: Ti, o Izrael, do të dëgjosh dhe do të jesh i kujdesshëm për t'i vënë në praktikë ligjet dhe urdhërimet që të jap: kështu të gjithë njerëzit e këtij populli do të jenë të lumtur dhe ky popull do të bëhet shumë i madh, siç ka premtuar Zoti, Perëndia i etërve tuaj, në një vend ku rrjedh qumësht dhe mjaltë.
Psalmi ynë bën jehonë: “1 Lum njeriu që e druan Zotin, që ecën udhëve të tija! 2 Do të ushqehesh prej punës së duarve të tua, i lumi ti, mirë do të kalosh!” (v. 1-2).
Druani Zotin, që do të thotë pikërisht: "Ecni në rrugët e tij", domethënë t'u bindeni urdhërimeve që janë dhënë vetëm për lumturinë e atyre që i zbatojnë.
Përsëriten fjalët “lumtur”, “lumturi” “e bekuar”; sa i përket imazheve, ato ngjallin më të mirën që mund të ëndërrojmë: sigurinë e jetesës, paqen në qytet, paqen në shtëpi, rreth një familjeje të bukur dhe premtimin e pasardhësve. “4 Ja, se si bekohet njeriu që e druan Zotin! 5 Të bekoftë Zoti prej Sionit e pafsh lumturinë e Jerusalemit në të gjitha ditët e jetës sate 6 dhe i pafsh djemtë e djemve të tu! Paqja qoftë mbi Izraelin!” (Ps. 128, 4-6).
LUMTURIA E PËRDITSHME
Mësimi që del nga e gjithë kjo, është interesi që Zoti merr për jetën tonë të përditshme: është në jetën tonë e përgjithshme, një realitetet shumë konkrete, që lumturia jonë është në rrezik. Testamenti i Vjetër tashmë ka thënë shumë qartë se Zoti nuk duhet kërkuar vetëm brenda mureve të kishave tona, por në të gjithë jetën tonë të përditshme. Mbetet që ne jemi të lirë të devijojmë nga shtigjet e Zotit, edhe duke shkelur urdhërimet e tij, dhe për këtë arsye të shkaktojmë fatkeqësinë tonë.
Jo rastësisht, ndoshta, psalmi ynë merr fjalorin dhe imazhet e librit të Zanafillës. Pas mëkatit, Zoti i tha Adamit:
“17 Pasi e dëgjove zërin e gruas sate dhe hëngre frutin prej pemës që ta pata ndaluar ta hash: Për shkak tëndin qoftë mallkuar toka! Prej saj me mund do ta nxjerrësh kafshatën për çdo ditë të jetës sate. 18 Do të të prodhojë ferra e halluga dhe do të ushqehesh me barishte toke. 19 Me djersë të ballit tënd do ta hash bukën derisa të mos kthehesh në dhe prej të cilit qe nxjerrë, sepse pluhur je dhe në pluhur do të kthehesh”! (Zn. 3,17-19).
Toka do të jetë e mallkuar për shkakun tënd. Është në dhimbje që ti do të marresh ushqimin tënd prej saj gjatë gjithë ditëve të jetës tënde... Dhe i tha gruas: “Do t’i shtoj mundimet e shtatzënisë sate, në mundime do t’i lindësh fëmijët, dëshirimi yt do të të shtyjë kah burri yt e ai do të sundojë mbi ty” (Zn. 3,16).
Këtu, libri i Zanafillës vë në dukje vetëm spiralen e së keqes që fillon kur marrim rrugën e gabuar; kopshti i kënaqësive është shndërruar në një vend grindjesh dhe fatkeqësish. Ky tekst nga libri i Zanafillës tingëllon si një paralajmërim: përkundrazi, psalmi që flet për njeriun besnik, atë që ka frikë nga Zoti, i premton atij sukses dhe lumturi familjare:
“Ti do të ushqehesh me veprën e duarve të tua” (v. 2)
Dhe:
“3 Gruaja jote: vresht plot fruta në dhomat e shtëpisë sate; djemtë e tu: pinjoj ulliri përreth tryezës sate!. Gruaja jote do të jetë si një hardhi bujare në shtëpinë tënde dhe bijtë e tu do të jenë si ullinj rreth tryezës. Kështu do të bekohet njeriu që ka frikë nga Zoti".
Në leximin tonë të parë këtë të diel, libri i Fjalëve të urta thotë të njëjtën gjë kur lavdëron "gruaja që ka frikë nga Zoti" dhe pohon se vetëm ajo është "e denjë për lavdërim". Në fund të fundit, me kalimin e shekujve, koncepti ynë për lumturinë mund të ndryshojë, por vetëm një gjë ka rëndësi: mos harroni kurrë se qëllimi i vetëm i Zotit është t'i shohë të gjithë fëmijët e tij të lumtur.
Krijoni Kontakt