PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA 28Ord. VITI A
MË 15 – 10 – 2023.
PSALMI. 23, 1-6.
1 Zoti është bariu im,
asgjë nuk më mungon.
2 Më pushon kullotave të gjelbra,
më prin në ujëra të qeta,
3 shpirtin ma përtërin.
Ai më prin shtigjeve të drejta
në saje të dashurisë së Emrit të vet.
4 Po edhe në kalofsha nëpër luginën e hijes së vdekjes,
s’trembem nga e keqja
sepse ti je me mua:
thupra jote dhe kërraba
për mua janë ngushëllim.
5 Ti ma shtron tryezën përpara
ndër sy të armiqve të mi,
me vaj erëmirë kokën ma lyen,
gotën ma mbush plot e përplot.
6 Hiri dhe mirësia do të më përcjellin
në të gjitha ditët e jetës sime,
do të banoj në shtëpinë e Zotit
derisa të jem gjallë.
LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJA
ZOTI ËSHTË BARIU IM.
Ky psalm 23 (të cilin ne e dimë mirë se kemi kënduar "Zoti është bariu im, asgjë nuk mund të më mungojë", ky psalm ka një ajër të vogël bukolik që është plotësisht mashtrues! Në fakt, në vetëm disa rreshta, meqë sapo e kemi dëgjuar të plotë, trajton të gjitha aspektet e jetës sonë; ndryshe nga sa duket, nuk flet vetëm për një një shëtitje në një vend të bukur në kohë të pushimit; ka të bëjë me jetën dhe vdekjen; me frikën nga armiqtë dhe besim në Zot më i fortë se të gjitha kërcënimet. Dhe është shumë sugjeruese të dëgjosh këtë psalm, duke i bërë jehonë leximit të parë të kësaj të diele të njëzet e tetë, leximi i parë i marrë nga libri i Isaisë.
Ky psalm flet vetëm për jetën në Besëlidhjen me Perëndinë dhe ne kemi parë me Isainë se vetëm kjo jetë e meriton emrin "Jetë"; çdo situatë shkëputjeje nga Zoti quhet “Vdekje”, të paktën nga ata që janë besimtarë.
UNË DO TË BANOJ NË SHTËPINË E ZOTIT.
Shtëpia e Zotit është tempulli në Jeruzalem. Vetëm një klasë njerëzish mund të thoshte me të vërtetë: "Unë do të banoj në shtëpinë e Zotit tërë ditët e jetës sime", vetëm Levitët mund të thoshnin këtë me të vërtetë.
Të gjithë ne e njohim institucionin e Levitëve; sipas librit të Zanafillës, Levi është një nga dymbëdhjetë bijtë e Jakobit, këta dymbëdhjetë bij që u dhanë emrat e tyre dymbëdhjetë fiseve të Izraelit; por fisi i Levit ka pasur një vend të veçantë që në fillim: në kohën e ndarjes së tokës së premtuar midis fiseve, ky fis nuk pati një territor, që t'i kushtohej tërësisht shërbimit të adhurimit. Thuhet se vetë Zoti është trashëgimia e tyre.
Levitët banonin të shpërndarë në qytetet e fiseve të tjera, duke jetuar nga të dhjetat që u jepeshin dhe ngjiteshin çdo vit në Jeruzalem për të kryer shërbimin e tyre me radhë. Në Jerusalem, ata ishin të përkushtuar për shërbimin e Tempullit dhe e ruanin atë natë e ditë.
Prandaj, ky psalm ngjall gëzimin që banon në Levitin, që ia kushton gjithë jetën Perëndisë:
“Hiri dhe lumturia më shoqërojnë gjatë gjithë ditëve të jetës sime; unë do të banoj në shtëpinë e Zotit deri sa të jetoj".
Por, në realitet, nëse flasim për Levitin, është për të shprehur më mirë përvojën e të gjithë popullit.
POPULLI I IZRAELIT SI NJË LEVIT.
Një nga modelet e jetës në bashkësi me Perëndinë, në Besëlidhjen e Vjetër, ishte Leviti. Thuhej se është vetë Perëndia që është trashëgimia e tyre: një shëmbëlltyrë që ne e njohim mirë sepse është marrë në një psalm tjetër:
“5 Zoti është pjesa e trashëgimit tim dhe gota,
në dorën tënde është fati im!
6 Shorti më ra në më të mirën tokë:
pjesa e trashëgimit tim më pëlqen shumë!
7 E bekoj Zotin që më dha kuptim,
edhe natën veshkat e mia më mësojnë.
8 Zotin e kam gjithmonë para sysh,
më rri në të djathtë, nuk kam sesi të rrëzohem!
9 Prandaj galdon zemra ime, gëzon shpirti im,
mbarë trupi im pushon në qetësi” (Ps.16,5-9).
Ne e dimë më mirë, ndoshta, Psalmin 16 në formën që mori në një “shpiritual” të Afro-americanëve”: “Ti je, Zot, pjesa e zemrës sime, ti je trashëgimia ime: në ty, o Zot, unë vendos lumturinë time, me njeri-ptjetrin ne e ndajmë jetën tone”.
Ashtu si Leviti ka një fat të veçantë midis popullit të Izraelit, ashtu edhe Izraeli ka një fat të veçantë midis kombeve. Është misteri i “Zgjedhjes së Zotit” që zgjodhi këtë popull specifik, për asnjë arsye tjetër të dukshme veç lirisë së tij sovrane: çdo brez mrekullohet me këtë zgjedhje, me këtë Aleancë të propozuar. Ne të gjithë e dimë këtë pasazh nga Ligji i Përtërirë:
32 “Shqyrtoji kohët e lashta që qenë para teje, që prej ditës kur Zoti e krijoi njeriun përmbi tokë, shqyrto prej një skaji të rruzullit në tjetrin: A ka ndodhur ndonjë gjë kaq e madhe? A është dëgjuar një gjë e tillë? 33 A ka ndokund ndonjë popull që e ka dëgjuar Hyjin duke folur prej mesit të zjarrit, siç e dëgjove ti dhe të ketë mbetur gjallë? 34 Ose, a ka sprovuar ndonjë herë Hyji të hyjë e të marrë për vete një komb në mes të një populli tjetër me provë, me shenja e me mrekulli, me luftë, me dorë të fortë, me krah të ngritur e me tmerr të madh siç i bëri të gjitha këto ndër sytë tuaj për ju Zoti, Hyji juaj, në Egjipt?! 35 Kjo t’u dëftua ty që ta dish se Zoti është vetë Hyji dhe se nuk ka tjetër përveç atij”(Dt. 4, 32-35).
Këtij populli të zgjedhur lirisht nga Zoti, iu dha të hynte së pari në intimitetin e Zotit, sigurisht jo për ta shijuar atë me egoizëm, por për t'u hapur derën të tjerëve. Në fund të fundit, siç na kujtoi Isaia, është i gjithë njerëzimi ai që do të hyjë në intimitet me Perëndinë. E lexuam në leximin e parë këtë të diel: festa në malin e Zotit është përgatitur për të gjithë njerëzit.
Kjo festë për të cilën flet Isaia, ne tashmë patëm një shije paraprake në vaktet e kungimit që pasuan sakrificat e falënderimit në tempullin e Jerusalemit: kjo vakt mori pamjen e një feste të gëzueshme mes miqsh me një "kupë të tejmbushur" në erën e “parfume” (v. 5): “Ti ma përgatit tryezën... Më derdh parfumin në kokë, kupa po më mbushet”.
POPULLI IZRAELIT SI DELE
Mbetet që për momentin historik, kur këndohet ky psalm në tempullin e Jeruzalemit, është vetëm një parashijim i lumturisë së premtuar për fundin e kohës. Ne duhet ende të perballemi shumë sfida. Ndër këto shqetësime, le të mos shqetësohemi: e kemi një strehe në besim.
Pra, ne i drejtohemi një imazhi tjetër: Izraeli krahasohet me një dele: bariu i tij është vendosur; këtu gjejmë një temë të zakonshme në Bibël: në gjuhën e oborrit të Lindjes së Afërt, mbretërit quheshin barinj të popullit; profeti Ezekiel mori këtë imazh: ai foli për “barinjtë” e Izraelit dhe të gjithë e kuptuan se ata ishin mbretërit.
Tani, që nga mbretërit Saul dhe David, Populli i Zhgjedhur ka pasur shumë barinj, e shumë pak prej tyre kanë qenë të mirë sipas mendimit të Zotit. Në fakt vetëm ai që ua kushton veten nevojave të vërteta të kopesë së tij e meriton vërtet emrin e bariut:
“1 Zoti është bariu im, asgjë nuk më mungon. 2 Më pushon kullotave të gjelbra, më prin në ujëra të qeta, 3 shpirtin ma përtërin. Ai më prin shtigjeve të drejta në saje të dashurisë së Emrit të vet”.
Çfarë mund të dëshirojë më shumë një dele?
NË MES VËSHTIRËSIVE TË BOTËS
Edhe kur “kapërcen” luginat e vdekjes, siç thotë psalmi, populli i Izraelit e di se Zoti, si një bari, e çon te ujërat e qeta dhe bën të jetë igjallë». Sepse ka shumë rreziqe të tjera në rrugën e gjatë të historisë, këta janë armiqtë e shumtë... por çfarëdo që të ndodhë, ai nuk ka frikë nga asgjë. Zoti është me të:
“Po edhe në kalofsha nëpër luginën e hijes së vdekjes, s’trembem nga e keqja sepse ti je me mua: thupra jote dhe kërraba për mua janë ngushëllim… 5 Ti ma shtron tryezën përpara ndër sy të armiqve të mi”(v.4-5).
Kjo siguri e qetë e besimtarit bazohet në të gjithë përvojën e tij të kujdesit të Perëndisë për popullin e tij gjatë kaq shumë shekujve. Në ditët e shkurajimit, ai përsërit fjalët e Isaisë:
"Atë ditë (që do të thotë fundi i kohës) njerëzit do të thonë:
“Ja, ky është Hyji ynë!
Në të shpresuam, Ai na shpëtoi!
Ky është Zoti, në Të shpresuam:
le të gëzojmë, të galdojmë
për shpëtimin që na e solli” (Is 25,9).
Krijoni Kontakt