PËRGATITJA E LITURGJISË.
NGJITJA E JEZUSIT NË QIELL…VITI A.
MË 21-5-2023.
UNGJILLI: Mt. 28, 16-20.
16 Ndërkaq të njëmbëdhjetë nxënësit shkuan në Galile, në atë mal, ku u kishte urdhëruar Jezusi.
17 Kur e panë, e adhuruan, por disa dyshuan.
18 Jezusi u afrua e u tha: “Më është dhënë çdo pushtet në qiell e në tokë.
19 Prandaj, shkoni e bëjini nxënës të mi të gjithë popujt! Pagëzoni në Emër të Atit e të Birit e të Shpirtit Shenjt!
20 Mësojini të zbatojnë gjithçka ju kam urdhëruar! Dhe, ja, unë jam me ju gjithmonë ‑ deri në të sosur të botës!”
LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJE
MË ËSHTË DHËNË ÇDO PUSHTET NË QIELL DHE NË TOKË.
Menjëherë pas Ringjalljes, Jezusii bën një fjalim shumë të shkurtër për t’u dhënë lamtumirën dishepujve të vet. Kjo ndodh në Galile, e cila zakonisht quhej "udhëkryqi i paganëve", "Galilea e kombeve"; sepse tani e tutje misioni i Apostujve ka të bëjë me "të gjitha kombet". Ungjilli i Mateut duket se është shkurtuar: por, në fakt, aventura fillon; gjithçka ndodh si në një film ku fjala "FUND" është gdhendur në një rrugë që hapet drejt pafundësisë. Sepse është me të vërtetë drejt pafundësisë që Jezusi i dërgon: pafundësia e botës dhe pafundësia e shekujve. “Shkoni... Bëni dishepuj nga të gjitha kombet... Deri në fund të botës”.
Çuditërisht, ata duken vetëm gjysmë të përgatitur për këtë mision! Nëse Jezusi do të ishte një menaxher biznesi, ai nuk mund të rrezikonte t'ua besonte pjesën tjetër të biznesit të tij bashkëpunëtorëve si këta: bashkëpunëtorëve që duket se nuk e kanë asimiluar të gjithë trajnimin që ai u dha atyre gjatë tre viteve. Ata gabojnë për objektivin, për afatet, për natyrën e kompanisë. Ata madje shkojnë aq larg sa të dyshojnë në realitetin që po përjetojnë: pasi Mateu thotë qartë "Disa kishin dyshime". Misioni që u është besuar dhe i mbushur me rreziqe është promovimi i një mesazhi që ende i befason. “Çmenduri”, do të thonë njerëzit e mençur, “Urtësia e Zotit” do të thotë Shën Pali. Kjo për shkak se sipërmarrja në fjalë nuk është e parëndësishme: ajo shkon përtej çdo gjëje që mendja e njeriut mund të imagjinojë ose konceptojë. Bëhet fjalë për komunikimin midis Zotit dhe njerëzve. Ai që erdhi për të ndezur shkëndijën e saj, u beson dishepujve të tij detyrën e përhapjes së zjarrit.
"… shkoni e bëjini nxënës të mi të gjithë popujt! Pagëzoni në Emër të Atit e të Birit e të Shpirtit Shenjt!”
“Në emër të Atit dhe të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë”: nuk kemi shpesh mundësi të ndalemi në këtë formulë të jashtëzakonshme të besimit tonë. Formulimi i parë i misterit të Trinisë: shprehja “Në emër të”, shumë e zakonshme në Bibël, do të thotë se është me të vërtetë një Zot i vetëm; në të njëjtën kohë tre Personat janë të emërtuar dhe mjaft të dallueshëm:
“Në emër të Atit dhe të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë”.
Nëse kujtojmë se EMRI, në Bibël, është personi, dhe se të pagëzosh etimologjikisht do të thotë "të zhytesh", kjo do të thotë se Pagëzimi na zhyt fjalë për fjalë në Trinitet. Ne e kuptojmë urdhrin e shprehur nga Jezusi për dishepujt e tij: “Shkoni”, ka urgjencë. Si të mos nxitohemi për të parë të gjithë njerëzimin të përfitojë nga ky propozim?
Në të njëjtën kohë, duhet thënë se kjo formulë, aq e zakonshme për ne, ishte një revolucion i vërtetë për brezin e Krishtit! Si provë, kur apostujt, Pjetri dhe Gjoni shëruan njeriun e çalë të Derës së Bukur (Veprat e Apostujve 3 dhe 4), autoritetet menjëherë i pyetën ata: “Me çfarë fuqie, me emrin e kujt e bëtë këtë shërim? “: sepse nuk lejohej të thirrej ndonjë emër tjetër përveç atij të Zotit. Jezusi flet mirë për Zotin, por fjalia e tij citon tre persona, por Zoti është unik, si kishin thënë profetët. Këtu shënohet keqkuptimi i hebrenjve për besimtarët e Krishtit: persekutimi ishte i pashmangshëm. Këtë e di Jezusi, i cili i paralajmëroi mbrëmjen e kaluar:
“2 Do t’ju përjashtojnë prej sinagogave.
Edhe më! Po vjen koha,
kur secili, që t’ju vrasë,
të mendojë se i bën shërbesë Hyjit.
3 E do të veprojnë kështu,
pse nuk e njohën as Atin as mua.
4 Jua tregova këto gjëra
që, kur të vijë koha,
t’ju bjerë ndër mend se jua pata thënë”
(Gjoni 16,2-4).
UNË JAM ME JU DERI NË MBARIMIN E BOTËS.
Misioni që iu besua apostujve është shumë i ngjashëm me çmendurinë; por ata nuk janë vetëm dhe kjo nuk duhet harruar kurrë: përderisa angazhimi ynë nuk është i yni, por i tij, nuk kemi arsye të shqetësohemi për rezultatet: “Më është dhënë çdo fuqi në qiell dhe në tokë. Eja ! “... Me fjalë të tjera, jemi ne që shkojmë, por është ai që ka gjithë fuqinë...
Ja çfarë thuhet për Gjonin XXIII: duket se disa ditë pas zgjedhjes i erdhi një mik i tij i cili i tha: “O Atë i Shenjtë, sa e rëndë duhet të jetë barra! » Gjoni XXIII përgjigjet « Është e vërtetë, në mbrëmje, kur shkoj në shtrat, mendoj se Angelo, ti je Papa dhe e kam shumë problem të fle; por, pas pak minutash i them vetes Angelo, sa budalla që je, përgjegjësi i Kishës, nuk je ti, është Fryma e Shenjtë... Kështu kthehem në anën tjetër dhe më zë gjumi...! Edhe ne, me sa duket, mund të jemi të qetë: ungjillizimi duhet të jetë pasioni ynë, por jo ankthi ynë! Jezusi e bëri të qartë: “Më është dhënë e gjithë pushteti në qiell dhe në tokë. »
Në vetvete, kjo fjali e vogël është një përmbledhje e jashtëzakonshme e jetës së Krishtit: kjo ndodh në një mal, tha Mateu; që ne nuk e dimë, por ngjall, natyrisht, atë të tundimit dhe atë të Shpërfytyrimit; në malin e tundimit, Jezusi refuzoi të merrte fuqi mbi Krijimin dikush tjetër përveç Atit të tij:
8 “Djalli e çoi sërish në një mal shumë të lartë, ia dëftoi të gjitha mbretëritë e kësaj bote dhe madhërinë e tyre
9 e i tha:
“Të gjitha këto do të t’i jap nëse bie përmbys para meje e më adhuron”.
10 “Atëherë Jezusi tha:
“Ik, o djall, sepse Shkrimi i shenjtë thotë:
‘Adhuroje Zotin, Hyjin tënd,
dhe shërbeji vetëm Atij!’” (Mt 4:8).
Këtë fuqi që Jezusi nuk e pretendoi, nuk e bleu, i është dhënë nga Ati i tij.
Dhe tani ajo fuqi është në duart tona! Na takon ne ta besojmë... “Më është dhënë gjithë pushteti në qiell dhe në tokë. Shko!... Dhe unë, shton Jezusi, jam me ju çdo ditë deri në fund të botës. Perëndia i Pranisë që iu zbulua Moisiut në ferrishten e djegur, Emmanueli (që do të thotë "Perëndia me ne") i premtuar nga Isaia janë një në Frymën e dashurisë që i bashkon ata. Tani na takon ne t'i zbulojmë botës këtë prani të dashur të Hyjit-Trinisë.
Krijoni Kontakt