PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA E 5 E KRESH…VITI A
MË 26-3-2023.
UNGJILLI: Gj. 11,1-45.
1 Asohere ishte i sëmurë një farë Lazri nga Betania, prej fshatit të Marisë e të motrës së saj, Martës. 2 Maria ishte ajo, që e pati lyer Zotërinë me erëra të mira dhe ia pati fshirë këmbët me flokët e saj. Pra, vëllai i saj, Lazri, ishte i sëmurë. 3 Prandaj motrat i çuan fjalë: “Zotëri, ai që ti e do është i sëmurë.” 4 Jezusi, kur dëgjoi, tha: “Kjo sëmundje nuk është për vdekje, por për lavdi të Hyjit, që të nderohet në saje të saj i Biri i Hyjit.” 5 Jezusi e kishte fort për zemër Martën, motrën e saj dhe Lazrin. 6 Megjithatë, kur mori vesh për sëmundjen e tij, u ndal edhe dy ditë në atë vend ku ndodhi. 7 Veç atëherë u tha nxënësve: “Ejani të shkojmë prapë në Jude.” 8 Nxënësit i thanë: “Mësues! Tani judenjtë deshën të të vrasin me gurë e ti përsëri do të kthehesh atje?” 9 Jezusi iu përgjigj: “Vallë, a nuk i ka dita dymbëdhjetë orë? Kush ecën ditën, nuk merr në thua, spese e sheh dritën e kësaj bote. 10 Kush ecën natën, merr në thua, sepse nuk ka dritë në të.” 11 U tha kështu, pastaj shtoi: “Lazri, dashamiri ynë fle, por po shkoj ta zgjoj.” 12 Atëherë, nxënësit e tij i thanë: “Zotëri, nëse fle, do të shërohet!” 13 Jezusi u foli për vdekjen e tij, kurse ata menduan se e kishte për gjumë të rëndomtë. 14 Atëherë Jezusi u tha haptas: “Lazri ka vdekur! 15 Jam i kënaqur pse s’ndodha atje, pikërisht për ju ‑ që të besoni! Por, ejani të shkojmë tek ai!” 16 Atëherë Toma, i quajtur Binjak, u tha bashkënxënësve: “Të shkojmë edhe ne të vdesim bashkë me të!”
17 Kur, pra, Jezusi arriti, mori vesh se ai ishte varrosur para katër ditësh. 18 Betania ishte afër Jerusalemit diku rreth pesëmbëdhjetë stadje. 19 Shumë judenj kishin ardhur te Marta e Maria për t’i ngushëlluar për vëllain e tyre. 20 Kur Marta mori vesh se po vinte Jezusi, i doli para, kurse Maria ndenji në shtëpi. 21 Atëherë Marta i tha Jezusit:“Zotëri, të kishe qenë ti këtu, im vëlla nuk do të kishte vdekur. 22 (Por) edhe tani e di se çkado që të lypësh prej Hyjit, Hyji do të ta japë.” 23 “Do të ngjallet vëllai yt!” ‑ i tha Jezusi. 24 “E di se do të ngjallet ‑ iu përgjigj Marta ‑ në ringjallje ‑ Ditën e fundit.” 25 Jezusi iu përgjigj: “Unë jam Ringjallja dhe Jeta: kush beson në mua, edhe nëse vdes, do të jetojë. 26 Edhe kush jeton e beson në mua, nuk do të vdesë kurrë. A e beson ti këtë?” 27 Marta iu përgjigj: “Po, Zotëri! Unë besoj se ti je Mesia, Biri i Hyjit ‑ ai që duhej të vijë në botë!” 28 Si tha kështu, shkoi dhe thirri Marinë, motrën e vet dhe i tha lehtë: “Mësuesi është këtu dhe të thërret.” 29 Kjo, posa dëgjoi, u çua me vrap e shkoi tek ai. 30 Jezusi ende nuk kishte hyrë në fshat, por deri atëherë qëndroi atje, ku e kishte ndeshur Marta. 31 Tashti judenjtë që ishin me Marinë në shtëpinë e saj dhe po e ngushëllonin, kur panë se si u çua me të shpejtë dhe doli përjashta, shkuan pas saj të bindur se po shkonte te varri për të qarë. 32 Maria, kur arriti atje, ku ishte Jezusi e, kur e pa, ra përmbys para tij dhe i tha: “Zotëri, të kishe qenë ti këtu, im vëlla s’do të kishte vdekur!” 33 Jezusi, kur pa duke qarë atë dhe se po qanin edhe judenjtë, që po e përcillnin, u trand në shpirt, u turbullua 34 dhe pye: “Ku e keni vënë?” “Zotëri, eja e shih!” ‑ iu përgjigjën. 35 E Jezusit i ngufi vaji. 36 Atëherë judenjtë thanë: “Shih, sa e ka dashur!” 7 Disa prej tyre thanë: “A thua ky, që i dha dritën e syve të verbërit, nuk mundi të bëjë që ky të mos vdiste?”
38 Pastaj Jezusi, përsëri i tronditur, arriti te varri. Ishte shpellë e grykën ia kishin zënë me një gur.
39 Jezusi tha: “Hiqeni gurin!” Marta, motra e të ndjerit, i tha Marta: “Zotëri, tashmë ka marrë erë! Ka tashmë katër ditë që ka vdekur!” 40 “A nuk të thashë ‑ iu përgjigj Jezusi ‑ nëse do të besosh, do ta shohësh lavdinë e Hyjit?” 41 E hoqën, pra, gurin. Jezusi i çoi sytë kah qielli dhe tha: “O Atë, të falënderoj që ma dëgjove lutjen. 42 Unë e dija se gjithmonë më dëgjon, por thashë kështu për shkak të popullit që më rrethon: që të besojnë se Ti më dërgove.” 43 Si foli kështu, thirri me zë të lartë: “Lazër, dil jashtë!” 44 Dhe, ai që pati vdekur, doli jashtë i lidhur duarsh e këmbësh me rripa pëlhure. Fytyrën e kishte të mbështjellë me rizë. Jezusi u tha: “Zgjidheni dhe lëreni të ecë!” 45 Atëherë shumë judenj që kishin ardhur te Maria, kur panë çka bëri Jezusi, besuan në të.
LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.
KUSH BESON NË MUA EDHE NËSE VDES, DO JETOJE.
Ne kemi marrë përsipër ta quajmë këtë Ungjill "ringjallja e Llazarit", por, le ta pranojmë, ky është termi i gabuar; kur shpallim “Unë besoj në ringjalljen e të vdekurve dhe në jetën e përjetshme”, është diçka krejt ndryshe.
Vdekja e Llazarit ishte vetëm një lloj paranteze në jetën e tij tokësore; jeta e tij pas mrekullisë së Jezusit rifilloi rrjedhën e saj të zakonshme dhe më pas duhet të ketë qenë pothuajse njësoj si më parë. Llazari vetëm disi kishte një jetë shtesë tokësore. Trupi i tij nuk u transformua dhe ai duhej të vdiste për herë të dytë; vdekja e tij e parë nuk ishte ajo që do të jetë për ne, domethënë kalimi në jetën reale e përjetëshme dhe e lumtur nga e cila nuk ka kthim.
Por pastaj, papritmas, dikush mund të pyesë se çfarë dobi ka? Duke bërë këtë mrekulli, Jezusi ndërmori rreziqe të mëdha për veten e tij, sepse tashmë kishte tërhequr shumë vëmendje... dhe sa i përket Llazarit, kjo vetëm shtyu afatin përfundimtar.
Është Shën Gjoni ai që i përgjigjet pyetjes sonë: Çfarë dobi ka kjo mrekulli?
Ai na thotë se kjo është një shenjë shumë e rëndësishme: Jezusi shfaqet atje si ai në të cilin kemi jetë të pafundme dhe në të cilin mund të besojmë, domethënë mbi të cilin mund të vëmë bast jetën tonë.
Dhe për më tepër, kryepriftërinjtë dhe farisenjtë nuk gabuan: ata e kuptuan shumë mirë peshën e shenjës që Jezusi kishte dhënë te varri i Llazarit: sipas Shën Gjonit, menjëherëshumë njerëz filluan të besonin në Jezusin pas ringjalljes së Llazarit, dhe për këtë vendosën ta dënonin me vdekje.
Le të kthehemi te historia e asaj që unë propozoj ta quaj "Zgjimi i Lazarit", sepse nuk është një ringjallje e vërtetë si ajo e Jezusit, është më tepër një shtesë e jetës tokësore. Do të bëj vetëm dy vërejtje:
NËSE BESONI, DO TË SHIHNI LAVDINË E ZOTIT
Vërejtje e parë: për Jezusin, e vetmja gjë që ka rëndësi është lavdia e Perëndisë; por për të parë lavdinë e Perëndisë, duhet të besojmë (“Nëse beson, do të shohesh lavdinë e Perëndisë”, i tha ai Martës). Që në fillim të tregimit, kur Jezusit sapo i thanë: "Zot, ai që do, është i sëmurë", ai u thotë dishepujve të tij: "Kjo sëmundje nuk të çon në vdekje, është për lavdinë e Zotit", për të thënë zbulimin e misterit të Zotit. Jo se shfaqja e lavdisë së Perëndisë është një shpërblim për për të mirët ose për besimtarët; por kur nuk jemi në një qëndrim besimi, gjithçka ndodh sikur po e lejojmë shikimin të turbullohet nga dyshimi dhe mosbesimi; është sikur të vendosim sy të errëta, nuk e shohim më dritën. Besimi na i hap sytë, eliminon verbërinë e mosbesimit që kishim vënë në sy.
Vërejtje e dytë: besimi në ringjalljen e bën hapin e tij të fundit këtu: në lidhje me tekstin e Ezekielit që na është ofruar për leximin e parë për këtë të dielë të pestë të Kreshmës, ne kemi parë se besimi në ringjallje u shfaq shumë vonë në Izrael; pohohet shumë qartë vetëm në shekullin e dytë para Krishtit, me rastin e persekutimit të tmerrshëm të mbretit grek Antiochus Epiphanes; dhe në kohën e Krishtit as që pranohet nga të gjithë. Marthe dhe Marie, padyshim, janë ndër njerëzit që besojnë në të. Por, sipas idesë së tyre, bëhet fjalë ende për një ringjallje për ditën e fundit; kur Jezusi i thotë Martës: "Vëllai yt do të ringjallet", Marta i përgjigjet: "Unë e di se ai do të ringjallet në ditën e fundit, në ringjallje". Jezusi korrigjon: ai nuk flet në të ardhmen, ai flet në të tashmen: "Unë jam ringjallja dhe jeta... Kushdo që jeton dhe beson në mua nuk do të vdesë kurrë... Ai që beson në mua, edhe nëse ai vdes, do të jetojë: krijohet përshtypja se Ringjallja është tani për tani. “Unë jam ringjallja dhe jeta”: kjo do të thotë se vdekja në kuptimin e ndarjes nga Zoti nuk ekziston më, ajo kapërcehet në Ngjalljen e Krishtit. Me Palin, besimtarët mund të thonë "Vdekje, ku është fitorja jote?" Jo, asgjë tani nuk do të na ndajë nga dashuria e Krishtit, madje as vdekja.
Krijoni Kontakt