PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA 7 Ord. VITI A
MË 19-2-2023.
LEXIMI I PARË: Lev, 19, 1-2.17-18.
1 Zoti foli me Moisiun e tha:
2 “Fol me mbarë bashkësinë izraelase e thuaju:
Jini të shenjtë, sepse unë jam i shenjtë, Zoti, Hyji juaj!
17 Mos e urre në zemrën tënde vëllanë tënd. E ke detyrë ta qortosh bashkëvendasin, të mos kesh pjesë në mëkatin e tij.
18 Mos u hakmerr as mos ushqe hidhërim ndaj bijve të popullit tënd. Duaje të afërmin tënd porsi vetveten. Unë jam Zoti.
LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.
NË SHËMBËLLTYRËN E NË PËRNGJASIMIN E ZOTIT.
Të jemi “si perënditë”: të gjithë e kemi ëndërruar një ditë apo një tjetër... dhe libri i Zanafillës, duke rrëfyer fajin e Adamit dhe Evës, thotë se ky është vërtet problemi ynë! "Ju do të jeni si Perëndi", kishte premtuar gjarpri, gjarpri kishte gënjyer, mund të thuhet, dhe ky pretendim i ka shkatërruar.
Por tani është vetë Perëndia që na thotë: "Jini të shenjtë, sepse unë jam i shenjtë, Zoti, Hyji juaj!”(v.2). Kjo do të thotë "Jini të shenjtë si unë". Është porosi, më mirë, është thirrje, është thirrja jonë. Pra, nuk gabojmë kur ëndërrojmë të jemi si Perëndi! Është Psalmi 8 që thotë:
" 5 Çka është atëherë njeriu që ta kujtosh, biri i Adamit që të përkujdesesh për të?
6 E pra, e bëre pak më të vogël se engjëjt, e kurorëzove me lavdi e shkëlqim,
7 i dhe pushtet mbi veprat e duarve të tua. Gjithçka vure nën këmbët e tija” (Ps. 8, 5-7).
Ti e deshe njeriun më pak se Perëndi, duke e kurorëzuar me lavdi dhe nder. Vetëm këtu është që për t'i ngjasuar vërtet Perëndisë, do të ishte ende e nevojshme që njerëzit të kishim një ide të drejtë për Zotin.
Kapitujt e parë të Biblës tashmë thanë se njeriu është krijuar
“në shëmbëlltyrën e në përngjasimin” e Hyjit, që të “jetë zotërues i peshqve të detit, i shpendëve të qiellit, i kafshëve, i mbarë tokës, dhe i çdo zvarraniku që zvarritet mbi tokë”! Hyji krijoi njeriun në përngjasimin e vet, e krijoi në përngjasimin e Hyjit; i krijoi mashkull e femër” (Zn. 1, 26-28).
Që t'i ngjajë Perëndisë,është ende e nevojshme të dihet se nga çfarë përbëhet ngjashmëria:
“Ta bëjmë njeriun sipas shëmbëlltyrës sonë, sipas ngjashmërisë sonë. Le të jetë zot i peshqve të detit, i zogjve të qiellit, i bagëtisë, i të gjitha kafshëve të egra dhe i të gjitha krijesave që vijnë e shkojnë mbi tokë” (Zn. 1,26).
Formula “Ta bëjmë njeriun sipas shëmbëlltyrës sonë, sipas ngjashmërisë sonë”. Ai është mjeshtri… për këtë lë të kuptohet se kjo ngjashmëri do të ishte e rendit mbretëror, e nënshtrimit... Në të vërtetë, njeriu është krijuar për të qenë mbreti i krijimit. Por, fjalori i përdorur nga autori sugjeron se mbretëria në të cilën thirret njeriu, është një mbretëri në të cilën autoriteti është ushtruar më stilin e dashurisë dhe jo me stilin e sumdimit.
Pak më tutje, i njëjti libër i Zanafillës përdor dy herë të njëjtën formulë: një herë në mënyrë identike:
"Ditën kur Zoti krijoi njeriun, ai e bëri atë në ngjashmërinë e Zotit",
por e dyta ndonjëherë ka të bëjë me fëmijët e Adamit: “Adamit i lindi një djalë sipas ngjashmërisë dhe shëmbëlltyrës së tij”:
Këtë herë kemi përshtypjen se fjalët shëmbëlltyrë dhe ngjashmëri kanë kuptimin që zakonisht u japim atyre kur thuhet se djali i ngjan babait të tij.
“Si baba, si bir”, thuhet.
Së fundi, kjo frazë që ne e dimë mirë, “Zoti e krijoi njeriun sipas shëmbëlltyrës së tij, sipas shëmbëlltyrës së Zotit e krijoi atë; i krijoi mashkull e femër” (Zn. 1,27), na tregon se çifti i krijuar për dashuri dhe për dialog, është imazhi i Zotit të dashurisë.
U deshën shekuj që njerëzit të kuptonin se fjalët "Shenjtëri" dhe "Dashuri" janë sinonime. "I shenjtë", kujtojmë, është fjala e thirrjes së Isaisë: në kapitullin 6, ai na tregon për vegimin nga i cili përfitoi; ndërsa ishte në tempullin e Jeruzalemit, i verbuar, dëgjoi kerubinët duke përsëritur: “Shenjtë! Shenjtë! Shenjtë, Zoti i gjithësisë!". Kjo fjalë "Shenjtë" do të thotë se Zoti është Plotësisht Tjetri, se një humnerë na ndan prej tij. Në të njëjtën kohë Isaia kishte një zbulesë: këtë humnerë, është vetë Zoti që e kalon atë: dhe për këtë arsye, kur ai na fton t'i ngjajmë atij, është sepse ne jemi të aftë për këtë... falë tij, me të vërtetë, ose në hirin e tij, nëse preferohet.
SHENJTËRIA DHE DASHURIA JANË SINONIME.
Dy vargjet e fundit të ungjillit të sotëm janë vetëm zbatimi i kësaj fraze: "Jini të shenjtë, sepse unë, Zoti, Perëndia juaj, jam i shenjtë".
Konkretisht do të thotë "Nuk do të urresh... Nuk do të hakmerresh". Nuk do të mbani mëri. Do të doni...”. Kjo është të qenit në ngjashmëri me Zotin: Ai nuk njeh as urrejtje, as inat, as hakmarrje. Është pikërisht sepse ai është vetëm dashuria që ai është Plotësisht Tjetri. Dhe vetëm pak nga pak vetë profetët do të kuptojnë dhe do t'i bëjnë njerëzit të kuptojnë se të jemi të ngjashme me Zotin e shenjtë do të thotë thjesht të zhvillojmë aftësitë tona për dashuri.
Kjo nuk do të thotë se njeriu humbet çdo aftësi për të gjykuar se çfarë është e mirë apo e keqe:
“Mos e urre vëllanë tënd në zemrën tënde. Por do të duhet të qortosh bashkëkombasin tënd”: qortimi me mençuri është një art shumë i vështirë! E megjithatë edhe kjo është dashuri. Ndër ne, prindërit apo edukatorët e dinë mirë: është të duash të mirën e tjetrit, është ndonjëherë të ndalosh tjetrin që është në buzë të humnerës, që të bjerë në greminë. Kritika pozitive nga dashuria bën të rritemi. Por Perëndia është i durueshëm me ne: nuk është në një ditë që qëndrimi ynë mund të bëhet i ngjashëm me qëndrimin e tij! Nëse i besoj lajmet që na vijnë çdo ditë, kemi nevojë ende për shumë kohë! Dhe Zoti vendos me popullin e tij një pedagogji shumë përparimtare: kur ky tekst shkruhet, ai ende nuk flet për dashurinë universal: ka thënë vetëm: "Nuk do ta urresh vëllanë tënd në zemër", "Nuk do të mbash inat kundër bijve të popullit tënd”… “Duaje të afërmin tënd si veten tënde”.
Ky është tashmë një hap i parë në pedagogjinë biblike... Shekuj më vonë, Jezusi, në shëmbëlltyrën e Samaritanit të Mirë (Lk 10,29-37), do ta zgjerojë rrethin e bashësisë së tij deri në pafundësi.
Kjo, pra, është mbretëria në të cilën jemi të ftuar: kur ëndërrojmë të jemi si Perëndi, ne spontanisht mendojmë për dominimin, fuqinë dhe mbi të gjitha fuqinë e nevojshme për të kapërcyer sëmundjen dhe vdekjen. Ndërsa kur Zoti na fton të bëhemi si ai, na thërret në shenjtëri, në shenjtërinë e tij që nuk ka të bëjë fare me asnjë sundim! Një shenjtëri që është vetëm dashuri dhe butësi. Kjo na duket shumë e vështirë; por përsëri, në jetën tonë të përditshme, ndoshta ne jemi shumë shpesh "njerëz fepakët" (Mt. 14, 31).
Krijoni Kontakt