PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA E 2 E ARDHJES VITI A
MË 4 – 12 – 2022.
PSALMI: 72, 1-2.7-8.12-13.17
O Hyj, jepja mbretit gjyqin tënd
dhe drejtësinë tënde birit të mbretit,
2 që ta gjykojë popullin tënd me drejtësi
e skamnorëve të tu t’u japë të drejtën.
7 Në ditët e tija do të lulëzojë drejtësia
dhe paqe e madhe derisa të jetë hëna.
8 Do të sundojë prej detit në det,
prej Lumit e deri në skajin e botës.
12 Ai do ta shpëtojë skamnorin që fshan
të varfërin që nuk ka ndihmëtar.
13 Mëshirë do të ketë për të mjerin e të vobektin,
dhe skamnorëve do t’ua shpëtojë jetën.
17 Qoftë bekuar emri i tij në shekuj,
sa të jetë dielli mos iu harroftë emri!
Nëpër të do të bekohen të gjitha fiset e dheut,
të gjithë paganët të lumtur do ta quajnë.
LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJA.
DUKE PRITUR MESINË E PREMTUAR.
“O Hyj, jepja mbretit gjyqin tënd dhe drejtësinë tënde birit të mbretit” (v.1),
Është një dëshirë. Këto janë pikërisht fjalët që thuheshin gjatë kurorëzimit të një mbreti të ri... Jemi në tempullin e Jeruzalemit... por çuditërisht, ky psalm u kompozua dhe u këndua pas Mërgimit në Babiloni (prandaj midis viteve 500 dhe 100 p.e.s. ), që do të thotë në një kohë kur nuk kishte më një mbret në Izrael; që do të thotë se kjo lutje, kjo dëshirë nuk ka të bëjë me një mbret me mish e me gjak... kanë të bëjnë me mbretin që pritet, që ka premtuar Zoti, mbreti-mesia. Dhe duke qenë se është një premtim i Zotit, jemi të sigurt se do të realizohet.
E gjithë Bibla është e mbushur me këtë shpresë të pathyeshme: historia njerëzore ka një qëllim, një kuptim; dhe fjala 'kuptim' nënkupton dy gjëra: edhe 'kuptim' dhe 'drejtim'. Zoti ka një plan, një projekt që frymëzojnë të gjitha rreshtat e Biblës, besëlidjen e Vjetër dhe të Re: sipas autorëve plani ose projekti i Zotit mban emra të ndryshëm. Për shembull, është "Dita e Zotit" për profetët, "Mbretërimi i qiellit" për Shën Mateun, "projektimi dashamirës" për Shën Palin, por është gjithmonë i njëjti projekt që përfshihet. Si një i dashuruar përsërit pa u lodhur fjalët e dashurisë, Zoti pa u lodhur i propozon njerëzimit projektin e tij të lumturisë. Ky projekt do të kryhet nga Mesia dhe është ky Mesia që besimtarët thërrasin me të gjitha dëshirat e tyre kur këndojnë këtë psalm në tempullin e Jeruzalemit.
Projektin e tij të lumturisë, Perëndia e kishte shpallur tashmë në fjalën e tij të parë të drejtuar Abrahamit, në kapitullin 12 të Zanafillës, kur ky i fundit ende quhej vetëm Abram; Perëndia i kishte premtuar:
“Do t’i bekoj ata që do të bekojnë ty, do t’i mallkoj ata që do të mallkojnë ty. Në ty do të bekohen të gjitha fiset e tokës”! (Zn. 12,3 ).
Unë besoj se është shumë e rëndësishme të mos harrojmë kurrë se që nga fillimi i zbulesës biblike, është e qartë se i gjithë njerëzimi është i shqetësuar, edhe nëse nuk e kuptuan menjëherë. Populli i Izraelit zbuloi gradualisht se Zoti e kishte zgjedhur për të mos mbajtur sekretin e tyre të bukur për vete, por për t'i shpallur botës planin e Zotit.
Psalmi ynë nuk thotë asgjë tjetër: “Prej teje do të bëj një popull të madh dhe do të të bekoj. Do ta bëj të madh emrin tënd. Ti vet do të jesh bekim.
Nëpër të (duke nënkuptuar mbretin-Mesia) do të bekohen të gjitha fiset e dheut, të gjithë paganët të lumtur do ta quajnë”(v. 17).
Në mbretin-Mesia do të jenë të bekuara të gjitha familjet e tokës; dhe të gjitha vendet do të quhen të bekuar.
Një varg tjetër që lexojmë gjithashtu përsërit një tjetër premtim të Perëndisë drejtuar Abrahamit, në kapitullin 15 të Zanafillës këtë herë:
“Atë ditë Zoti lidhi këtë besëlidhje me Abramin:
“Këtë tokë do t’ia jap farës sate
prej lumit të Egjiptit
deri në Lumin e madh ‑ Eufrat” (Zn. 15,18):
Me besëlidhjen që Zoti bëri me Abramin, pasardhësve të tij u premtoi që do t’ia kishte dhënë atë vend nga Egjipti e deri në lumin e madh, Eufrat. Dhe psalmi përgjigjet me jehonë:
“ Do të sundojë prej detit në det, prej Lumit e deri në skajin e botës (v.8).
Më vonë, libri i Ben Sirakut (“Kishatari”) do të bashkojë të gjitha këto premtime që i janë bërë Abrahamit; ai thotë: «Perëndia e siguroi me betim se kombet do të bekoheshin në pasardhësit e tij, se do ta shumonte si pluhur mbi tokë, se do t'i lartësonte pasardhësit e tij si yjet; do t'u jepte atyre një trashëgimi nga deti në det dhe nga lumi deri në skajin e tokës (Si. 44,21).
Ne që jemi mjaft të prekshëm për demokracinë, jemi ndoshta pak të befasuar që mund të ëndërrojmë kaq shumë për një mbret dhe një mbret që dominon të gjithë planetin "nga deti në det dhe nga lumi deri në skajn e tokës!” ; perandorët tanë më ambicioz nuk kanë guxuar kurrë të ëndërrojnë këtë gjë deri më tani. Por nuk duhet të harrojmë se, në Bibël, në fund të fundit janë njerëzit që janë në qendër të këtij premtimi: mbreti është vetëm një instrument në dorën e Zotit, një instrument në shërbim të popullit. Dhe ky popull do të ketë dimensionin e njerëzimit.
NË ATO DITË DO TË LULËZOJË DREJTËSIA.
Një njerëzim më në fund vëllazëror dhe paqësor ku askush nuk do të njohë poshtërimin:
“7 Në ditët e tija do të lulëzojë drejtësia
dhe paqe e madhe derisa të jetë hëna” (v.7).
Më në fund, ëndrra e drejtësisë dhe të paqes që ka përndjekur gjithë njerëzimin që në fillim, do të realizohet: jo më kot vetë emri "Jerusalem", në hebraisht, do të thotë "qytet i paqes"; por Bagdad do të thotë gjithashtu “vend i paqes”, po edhe Dar-Es-Salam; sepse të gjithë popujt e kanë ëndërruar gjithmonë paqen.
Dhe është forca e pabesueshme, guximi i Biblës për të pohuar
kundër të gjitha mosmarrëveshjeve
dhe kundër të gjitha dukjeve të kundërta,
se dita e paqes do të vijë. Dhe ndërsa drejtësia dhe paqja shkojnë së bashku, "drejtësia dhe paqja puthen me njëri-tjetrin", madje thotë Psalmi 85:
“Do të dëgjoj çka thotë Zoti Hyj,
ai premton paqe për popullin e vet,
për të dashurit e vet e për ata që me gjithë zemër kthehen.
Shpëtimi i tij është afër atyre që e druajnë,
lavdia e tij do të banojë në vendin tonë.
Mëshira dhe e vërteta do të përpiqen,
drejtësia e paqja do të merren ngrykë.
E vërteta do të mbijë nga toka
e drejtësia do të shikojë prej qiellit.
Sepse Zoti ka për të dhënë çdo të mirë
edhe toka jonë do ta japë frytin e vet.
Drejtësia do t’i shkojë përpara
dhe do t’u tregojë udhën hapave të tij” (Ps.85, 9-14).
Pra, nuk do të ketë më të varfër mbi sipërfaqen e tokës; atëherë toka do të jetë vërtet "e shenjtë" siç duhet; ky ideal shtrihet edhe në të gjithë Biblën; libri i Ligjit të Përtërirë thoshte:
"Assesi s’bën të ketë te ti skamnor, sepse Zoti, Hyji yt, do të të bekojë në tokën që ka për të ta dhënë për prone” (Dt 15,4).
Psalmi është i gdhendur në këtë rresht:
“Ai do ta shpëtojë skamnorin që fshan
të varfërin që nuk ka ndihmëtar.
Mëshirë do të ketë për të mjerin e të vobektin,
dhe skamnorëve do t’ua shpëtojë jetën” (v.12-13)
Prandaj i gjithë ky psalm kujton premtimin e Zotit dhe i kërkon atij që ta shpejtojë këtë ditë... jo se Zoti rrezikon të harrojë premtimet e tij! Përkundrazi, nëse pelegrinët e mbledhur në tempullin e Jeruzalemit e përsërisin këtë psalm mbi mbretin-Mesia, kjo është sepse ata e dinë se Perëndia nuk e harron projektin e tij. Kur lutemi, nuk bëhet fjalë për t'i kujtuar Perëndisë diçka që ai mund ta injorojë ose ta harrojë... Kur lutemi, mësojmë ta shikojmë botën me sytë e Perëndisë; ne e vendosim veten përpara planit të Perëndisë për të ringjallur shpresën tonë dhe për të gjetur forcën për të punuar për përmbushjen e premtimit. Sepse paqja, drejtësia, shpëtimi i të varfërve dhe fatkeqve nuk do të vijnë me një valë të shkop magjik: na takon neve të lutemi, ta bëjmë planin e Perëndisë tonën dhe ta lëmë veten të udhëhiqemi nga Shpirti Shenjt që të angazhohemi në këtë luftë. Me dritën e tij, me forcën e tij, me hirin e tij, ne do të arrijmë atje.
Krijoni Kontakt