PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA 16 Ord. VITI B
MË 18-7-2021.
Ps 23, 1-6:
1 Zoti është bariu im, asgjë nuk më mungon.
2 Më pushon kullotave të gjelbra, më prin në ujëra të qeta,
3 shpirtin ma përtërin. Ai më prin shtigjeve të drejta, në saje të dashurisë së Emrit të vet.
4 Po edhe në kalofsha nëpër luginën e hijes së vdekjes, s’trembem nga e keqja sepse ti je me mua: thupra jote dhe kërraba për mua janë ngushëllim.
5 Ti ma shtron tryezën përpara ndër sy të armiqve të mi, me vaj erëmirë kokën ma lyen, gotën ma mbush plot e përplot.
6 Hiri dhe mirësia do të më përcjellin në të gjitha ditët e jetës sime, do të banoj në shtëpinë e Zotit derisa të jem gjallë.
LECTIO DIVINA – MEDITIMI - LUTJA
BARIU I IZRAELIT.
"Po, unë vetë do ta bashkoj tepricën e grigjës sime nga të gjitha vendet, ku i pata flakur e do t’i kthej në kullotat e tyre: do të sillen mbarë e do të shumohen”. Do të lexojmë këtë mesaxh të bërë në emër të Zotit në Jer, 23,3; Psalmi 23 përgjigjet: "Zoti është Bariu im". Sepse, si gjithmonë, ai që flet në këtë psalm është i gjithë populli i Izraelit. Izraeli që e njeh veten si popullin e Zotit, tufën e Zotit: " Sepse ai është Hyji ynë, ne jemi populli i kullotës së tij, grigja që ai ruan" (Ps 95, 7).
Sot mund të mos e shohim shumë lajka termin tufë! Por ne duhet të vendosim veten në kontekstin biblik: në atë kohë tufa ishte mbase e vetmja pasuri; tashmë për Abrahamin, u tha: "Abrami ishte jashtëzakonisht i pasur me tufa, argjend dhe ar” (Za 13,2). Dhe mjafton të shohim se si libri i Jobit përshkruan pasurinë dhe më pas rrëzimin e heroit të saj. Mund të llogaritet në numrin e fëmijëve, së pari, në numrin e kafshëve menjëherë pas: " Na ishte dikur në tokën Hus një burrë që quhej Job. Ishte njeri i patëmeta dhe i drejtë, i cili e kishte frikë Hyjin dhe i shmangej të së keqes. I kishin lindur shtatë djem e tri vajza. Kishte shtatë mijë dele, tri mijë deve, pesëqind pendë qe, pesëqind gomare dhe shumë shërbëtorë. Ishte ky njeri shumë i madh ndër të gjithë njerëzit e Lindjes” (Jb 1,1-3). Dhe kur dikush vjen t'i njoftojë Jobit të gjitha fatkeqësitë që i ndodhin, kjo ka të bëjë me fëmijët e tij dhe kopetë e tij.
Por atëherë, nëse kopetë konsiderohen një pasuri, ne mund të guxojmë të mendojmë se Zoti na konsideron si një nga pasuritë e tij. E kjo është njëlloj një guxim i madh në nivelin teologjik! Në jehonë, libri i Proverbave thotë se Urtësia e Zotit "gjen kënaqësinë e saj me bijtë e njerëzve" (Pr 8,31). Më vonë, do të shkohet shumë më larg, meqenëse do të guxohet të thuhet: " Vërtet, Hyji aq fort e deshi botën sa që dha një të vetmin Birin e vet kështu që, secili që beson në të, të mos birret, por të ketë jetën e pasosur.
Në të vërtetë Hyji nuk e dërgoi Birin që ta dënojë botën, por që bota të shpëtojë nëpër të” (Gjn 3,16-17). “Zoti e deshi aq botën (domethënë njerëzimin), sa Ai dha Birin e tij të Vetëm".
Për t'u kthyer në psalmin tonë sot, ai shpreh dashurinë e Zotit për popullin e tij me fjalorin e bariut:
"Zoti është bariu im, asgjë nuk më mungon.
Më pushon kullotave të gjelbra, më prin në ujëra të qeta, shpirtin ma përtërin.
Ai më prin shtigjeve të drejta" (v.1-3).
Folja “të udhëheq” është ajo që karakterizon më së miri në Biblën një bari të denjë për këtë emër. Në leximin e parë të liturgjisë së sotme, përkundrazi, Jeremia u ankua për barinjtë e Izraelit (dëgjo mbretërit), të cilët, saktësisht, nuk "i drejtuan" njerëzit, sepse ata ishin mbi të gjitha të interesuar për fitime të tyre personal.
MOS KI TJETËR ZOT, PËRVEÇ MEJE–MOS BËJ KURRFARË IDHULLIN!
Në këtë psalm, fraza: " Ai më prin shtigjeve të drejta, në saje të dashurisë së Emrit të vet",
synon saktësisht të njëjtën gjë: në gjuhën biblike, fjala "shteg" do të thotë gjithmonë një jetë të jetuar në besnikëri ndaj Besëlidhjes me një Zot të vetëm. Kjo gjë, pra, nënkupton braktisjen e vendosur e idhujtarisë; megjithatë historia tregon se kjo nuk është fituar kurrë nga Populli izraelit dhe se në çdo epokë të gjithë profetët kanë bërë një luftë të pandërprerë kundër idhujtarisë; mund të thuhet se ata do të kishin shumë për të bërë edhe sot në vendin tonë për të çrrenjosur adhujtarinë; sepse një idhull nuk është domosdoshmërisht një statujë prej druri ose suva ... është gjithçka që rrezikon të monopolizojë mendimet tona deri në kompromentimin e lirisë sonë: qoftë idhulli një person, një e mirë e lakmuar ose një ide, Zoti dëshiron të na çlirojë , jo për të na bërë skllevër të tij, por për të na bërë të lirë. Ky është "nderi i Emrit të tij": Zoti çlirimtar dëshiron që çdo njeri të jetë i lirë.
Për ta çliruar përfundimisht njerëzimin nga të gjitha këto drejtime false, Zoti dërgoi Birin e tij; dhe këtej e tutje, të krishterët kanë në mendje frazën e Jezusit në Ungjillin e Gjonit: "Unë jam Bariu i Mirë, jap jetën time për delet e mia" (Gjn 10). Ai jep jetën e tij, në kuptimin më të vërtetë të fjalës. Kështu që ne mund të këndojmë nga ana jonë: "Ti, o Zot, ti je bariu im ... Ti je me mua, shkopi yt (kryqi yt) më udhëzon dhe më jep siguri".
Në fillim të Kishës, ky psalm natyrshëm u bë psalmi i veçantë për Liturgjinë e Pagëzimit; të pagëzuarit (në shumës sepse pagëzimet gjithnjë festoheshin në një bashkësi), duke dalë nga pagëzimorja, shkonin në procesion në vendin e konfirmimit dhe të kremtimit të Eukaristisë. Dhe evokimi i ujërave të qeta, gjallëruese (për Pagëzimin), evokimi i tryezës dhe i gotës të mbushur plot e përplot (për Eukaristinë), dhe evokimi i vajt erëmirë (për Konfirmim) na kujton qartë këtë liturgji të trefishtë të Vigjiljes së pashkëve.
Tani e tutje, hiri dhe lumturia shoqërojnë të pagëzuarin, pasi, siç na premtoi Krishti, ai është me ne deri në mbarimin e botës. Shën Mateu në kapitull 28, 20 thotë: " Dhe, ja, unë jam me ju gjithmonë ‑ deri në të sosur të botës!”
Krijoni Kontakt