PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA XXVI ORD. VITI B.
MË 29-9-2024.
LEXIMI I PARË: Nr. 11, 25-29.
25 Zoti zbriti në re dhe zuri të bisedojë me Moisiun. Nga fryma që ishte në Moisiun mori dhe u dha shtatëdhjetë burrave pleq. Kur Shpirti pushoi mbi ta, filluan të profetizojnë, por këtë nuk e bënë askurrë më.
26 Porse dy pleq ndenjën në tëbanishtë. Njëri quhej Eldad e tjetri Medad. Edhe mbi ta pushoi Shpirti. Edhe këta ishin shënuar, por nuk erdhën te Tenda. Kur filluan të profetizojnë në tëbanishtë, 27 vrapoi një djalosh e i tregoi Moisiut me këto fjalë: “Eldadi e Medadi po profetizojnë në tëbanishtë”! 28 Jozuehi, biri i Nunit, që Moisiu e kishte zgjedhur t’i shërbejë që të ri, tha menjëherë: ”Ndalojau, Imzot, Moisi”! 29 Kurse Moisiu u përgjigj: “Po a ke smirë për mua? Eh, po të ishte e mundur që i tërë populli të profetizojë e Zoti t’ia jepte Shpirtin e vet”!
LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.
KRIZA E DEKURAJIMIT TË MOISIUT.
Jemi në kapitullin 11 të librit të Numrave; dhjetë kapitujt e parë rrëfenin organizimin e njerëzve gjatë jetës së tyre në shkretëtirën e Sinait; ky kapitull 11 tregon dy gjëra: së pari një krizë të madhe që tronditi njerëzit dhe më pas valën e dekurajimit që pothuajse e pushtoi Moisiun. Kriza vjen nga vështirësitë e jetës në shkretëtirë: ne nuk vdesim nga uria, pasi mana bie nga parajsa çdo mëngjes; por shpejt harrojmë se kjo mana është një dhuratë nga qielli, pikërisht dhe zbulojmë se i mungon origjinaliteti në planin afatgjatë.
“5 Na bie në mend peshku që e hanim falas në Egjipt. Na bien në mend trangujt, shalqiri, purrinjtë, qepët dhe hudhrat! 6 Tani na u tha fyti: sytë tanë nuk shohin tjetër përveç manës”! Kujtojmë peshkun që hëngrëm për asgjë në Egjipt, kastravecat, shalqinjtë, purrinjtë, qepët, hudhrën. Ndërsa tani jeta jonë po shuhet; asnjë nga këto më! Ne shohim vetëm mana” (Nr. 11,5-6).
Nga këtu vjen dekurajimi i Moisiut; duke dëgjuar njerëzit të zgjedhur: ata tundohen të heqin dorë nga gjithçka. Si mund ta çonte ai një popull kaq rebel në rrugën plot gracka drejt Tokës së Premtuar? Ai ndihet sikur është i vetmi që e beson. Dhe ai dëshiron të vdesë:
“10 Moisiu e dëgjoi popullin se si ankohej, secili në familjen e vet, në hyrje të çadrës së vet. Zemërimi i Zotit u ndez flakë. Po edhe Moisiut iu duk punë e padurueshme 11 e i tha Zotit: “Pse e mundon shërbëtorin tënd? Pse nuk gjeta hir para teje? Pse e ngarkove mbi mua peshën e tërë këtij populli? 12 Po a thua se prej meje u ngjiz ose leu i gjithë ky popull që të më thuash: ‘Mbarte ngrykë siç e mbart nëna foshnjën kur i jep gji dhe çoje në tokën për të cilën u përbetove etërve të tyre?’ 13 Ku ta marr mishin që t’ia jap këtij populli? Ankohen kundër meje e thonë: ‘Na jep të hamë mish!’ 14 Unë nuk jam i zoti ta mbart vetëm tërë këtë popull, sepse është për mua tepër i rëndë. 15 Nëse do të veprosh kështu me mua, të lutem ma merr jetën, në qoftë se u pëlqej ndonjë fije syve të tu, që të mos i shikoj më të këqijat e mia” (Nr. 11, 10-15).
Përgjigja e Zotit është e dyfishtë: së pari, ai i tha Moisiut, nëse detyra është shumë e rëndë, ne nuk duhet të mbetemi vetëm; dhe ai i ofron t'i japë bashkëpunëtorë, ky është teksti ynë sot; së dyti, ai i premton mish për të gjithë njerëzit. Por Moisiu ishte vërtet i dekurajuar, deri në atë pikë sa dyshonte se Perëndia ishte në gjendje të ushqente kaq shumë njerëz! Kësaj verejtje Zoti i përgjigjet: “Pse a i është shkurtuar dora Zotit? Që tani do të shohësh a do të vërtetohet apo jo fjala ime” (Nr. 11, 23).
A mendoni se krahu im është shumë i shkurtër? Tani do të shihni nëse fjala ime do të realizohet apo jo për ju. Pra, fragmenti që lexojmë sot është momenti kur Perëndia i jep bashkëpunëtorë Moisiut. Kjo ndodh në dy faza: është Moisiu ai që duhet t'i zgjedhë ato, pastaj Perëndia u jep atyre shpirtin e tij për t'i dërguar në një mision. Zoti tha: “Mblidhni për mua shtatëdhjetë nga pleqtë e Izraelit, do t'i çoni në çadrën e mbledhjes, unë do të marr pak nga fryma që ju takon për ta vënë atë në to... “. Ata që ne i quajmë “Pleqtë” janë burra, kryefamiljarë, ndër më të moshuarit. Prandaj Moisiu bën një listë me shtatëdhjetë pleq dhe i thërret në çadrën e mbledhjes, domethënë në çadrën që strehonte Arkën e Besëlidhjes. Prandaj tani e tutje ai do të rrethohet nga një lloj senati.
HISTORIA E ELDADIT DHE MEDADIT
Nga shtatëdhjetë burrat e zgjedhur nga Moisiu, vetëm gjashtëdhjetë e tetë iu përgjigjën thirrjes dhe u larguan nga kampi për të shkuar në çadrën e mbledhjes; dy prej tyre, Eldadi dhe Medadi mbeten në kamp. Teksti nuk thotë nëse është nga vullneti i keq dhe nëse kjo mosbindje do të thotë ngurrim ndaj Moisiut. Dhe Perëndia bën siç tha: ai “merr një pjesë të shpirtit që mbështetej mbi Moisiun, për t'ua dhënë atë shtatëdhjetë pleqve”: padyshim, kjo shprehje na befason; është thjesht një mënyrë piktoreske për të thënë se, tani e tutje, Pleqtë janë në një mision rreth Moisiut dhe për këtë arsye shpirti i Perëndisë i shoqëron. Meqë ra fjala, të mos harrojmë se ishte Moisiu ai që i zgjodhi vetë; Zoti e respekton zgjedhjen e tij, madje e respekton aq shumë sa që edhe dy që mbeten në kamp, marrin frymën për të përmbushur misionin e tyre.
Sjellja e re e Eldadit dhe Medadit nuk u pelqen të gjithëve; dikush nxiton të paralajmërojë Moisiun: “Eldad dhe Medad po profetizojnë në kamp!”. Dhe atje, ne dëshmojmë dy reagime diametralisht të kundërta: Jozueu, shërbëtori besnik i Moisiut, dëshiron të mbrojë prerogativat e zotërisë së tij. Ai e sheh krejtësisht jonormale që ata që nuk i janë bindur dhe kanë demonstruar pavarësi pretendojnë se sillen sikur të kishin marrë shpirtin. Ai bërtet: “Moisiu, zotëria im, ndalojini ata!” Ai ka një refleks shqetësimi: ne nuk kontrollojmë më gjithçka!
Përkundrazi, Moisiu i qëndron besnik zgjedhjes që kishte bërë: duke zgjedhur të rrethohej me shtatëdhjetë personalitete, e dinte mirë se pranoi të mos kontrollonte më gjithçka, u gëzua përkundrazi, pasi 'shpirti i Zotit i shoqëron ata. Përgjigja e tij është e jashtëzakonshme:
“Kurse Moisiu u përgjigj: “Po a ke smirë për mua? Eh, po të ishte e mundur që i tërë populli të profetizojë e Zoti t’ia jepte Shpirtin e vet”! (v.29). A do të ishe xheloz për mua? Sikur i gjithë populli i Zotit të bëhej një popull profetësh mbi të cilët Zoti do të kishte vënë frymën e tij! Dhe disa vargje më poshtë, i njëjti libër me numra do të thotë:
“E Moisiu ishte njeri tejet i përvuajtur, më i përvujti ndër njerëz që banojnë përmbi tokë” (Nr. 12,3). Këtu kemi vërtet prova: pasi ai gëzohet sinqerisht që nuk është më i vetëm në mbajtjen e peshës së barrës së popullit dhe se nuk ka më monopol mbi shpirtin.
Më vonë, duke rilexuar këtë përgjigje nga Moisiu, ne do t'i themi vetes se ishte profetike: të dëshirosh që i gjithë populli të bëhet profetë do të thotë tashmë fjalën e fundit të planit të Perëndisë.
Është e qartë se Rrëshajët tashmë po afroheshin në Sinai.
Krijoni Kontakt