Close
Faqja 62 prej 91 FillimFillim ... 1252606162636472 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 611 deri 620 prej 903
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

F.A. E DIELA XVI ORD. VITI B. UNGJILLI.

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA XVl ORD. VITI B.

MË 21 – 7 – 2024.

UNGJILLI: Mk. 6,30-34

30 Apostujt u bashkuan prapë te Jezusi dhe i treguan gjithçka kishin bërë dhe kishin mësuar.
    31 Atëherë ai u tha: “Ejani dhe ju në një vend të pabanuar e pushoni pak në vetmi”. Sepse aty aq shumë njerëz vinin e shkonin sa që s’kishin kohë as të hanin. 32 Ata u nisën me barkë për në një vend të pabanuar, në vetmi.
    33 Porse njerëzit i panë në ç’drejtim u nisën e shumica e morën me mend vendin ku do të shkonin dhe, në këmbë, prej të gjitha qyteteve, shkuan atje e arritën para tyre.
    34 Kur Jezusi doli nga barka, pa një turmë të madhe të popullit, iu dhimsën, sepse ishin porsi ‘delet pa bari’, e filloi t’u mësojë shumë gjëra.

LECTIO DIVINA – MEDITIM– LUTJE.

Apostujt u mblodhën rreth Jezusit dhe i treguan gjithçka kishin bërë dhe çfarë i kishin mësuar. Dhe ai u tha atyre: “Ejani dhe ju në një vend të pabanuar e pushoni pak në vetmi” (v.31). Në fakt, ishin të shumtë ata që vinin e shkonin dhe nuk kishin kohë as për të ngrënë. Pastaj shkuan me barkë në një vend të shkretë, veçmas. Por shumë veta i panë që po largoheshin dhe e kuptuan ku poo shkonin, dhe nga të gjitha qytetet vrapuan atje në këmbë dhe i paraprinë.
    Kur doli nga barka, pa një turmë të madhe, pati dhembshuri për ta, sepse ishin si delet pa bari dhe filloi t'u mësojë shumë gjëra.
    Apostujt u mblodhën rreth Jezusit dhe i treguan gjithçka kishin bërë dhe çfarë i kishin mësuar.
    Në Nazaret gjërat nuk kishin shkuar aspak mirë, dishepujt kishin qenë dëshmitarë të dështimit të predikimit të Jezusit dhe ndoshta, në mendjet e tyre lindi gjithashtu mendimi: "Ndoshta është më mirë të braktisim këtë projekt të një bote të re që Jezusi ka në mendje.
    Nëse as bashkëfshatarët dhe të afërmit e tij nuk i japin mbështetje, nuk ka shumë shpresa për sukses”.
    Janë ata momente dekurajimi që ne gjithashtu i përjetojmë kur, në jetën e komuniteteve tona të krishtera, gjërat nuk shkojnë siç duhet.
    Prandaj, ne do të prisnim që dishepujt të kishin kthyer në Kafarnaum të trishtuar dhe të kishin rifilluar aktivitetin e tyre si peshkatarë, por në vend të kësaj, javën e kaluar, ne dëgjuam Jezusin duke i dërguar ata në një mision; ai u besoi atyre një detyrë, për të dëbuar demonët.
    Sot i shohim të kthehen nga ky mission. Ata mblidhen rreth Jezusit dhe raportojnë se çfarë bënë dhe çfarë mësuan.
    Ne e thamë tashmë javën e kaluar se këtë detyrë që Jezusi ua besoi të 12-ve, nuk ua besoi vetëm atyre, por çdo dishepulli. Ndaj është e qartë, sot a na e beson neve këtë dëtyrë?
    Ja, pra, ftesa që na bëhet sot në Ungjill: të mblidhemi rreth Jezusit për t'i treguar atij se çfarë po bëjmë, çfarë kemi bërë dhe çfarë po mësojmë, për të parë, për të verifikuar nëse po e kryejmë vërtet misionin që na është besuar.
    Të 12-të filluan të tregonin përvojën e tyre dhe verifikuan mrekullitë që ndodhin aty ku dishepulli arrin me Ungjillin.
    Luka na tregon se kur u kthyen, ishin rrezatues dhe të mahnitur, për faktin se kudo që arrinin, demonët zhdukeshin.

Sot ne përpiqemi të verifikojmë nëse mund t'i tregojmë Jezusit këto gjëra që kemi bërë: ku arrijmë ne, dishepujt e tij, a zhduken vërtet demonët?
    Ne e dimë se çfarë janë demonët: gjithçka që çnjerëzon, të gjitha forcat e së keqes... a zhduken ato atje ku arrin komuniteti i krishterë?
    Zhduken egoizmi, fjalët e ashpra, uria, varfëria, askush nuk është i varfër sepse të mirat ndahen, njerëzit ndihmohen njëri-tjetri, zhduken jeta e pamoralshme, përçarjet, luftërat, padrejtësitë, njerëzit e duan njëri-tjetrin, pranojnë të humbasin, janë bujarë, janë mikpritës... mund të flasim për këto gjëra sot?
    Apo e ka humbur Ungjilli efektivitetin e tij?
    Apo ndoshta nuk e kemi shpallur Ungjillin autentik, e kemi bërë mjaft të butë me arsyetimin tonë, e kemi shtrembëruar duke e përshtatur me kriteret e kësaj bote për ta bërë pak më të pranueshëm, më të zbatueshëm?
    Por në këtë mënyrë ne e kemi shtrembëruar dhe më pas nuk ndodhin mrekullitë që Jezusi pret nga dishepujt e tij.

Ose në vend që t'i dëbojmë demonët, ne jemi rikthyer në kryerjen e disa praktikave fetare, jemi angazhuar të inkurajojmë devocionët, pelegrinazhe, liturgji solemne, gjëra të mira, gjëra të bukura, por nëse demonët nuk zhduken, duhet të kërkojmë arsye.
    A e kemi mishëruar mesazhin e ungjillit?
    A e kemi shpallur vërtet Ungjillin?
    Zhdukja e demonëve është kriteri për të vlerësuar efektivitetin e punës sonë misionare.
    Çfarë kanë mësuar komunitetet tona?
    Çfarë mësojnë komunitetet tona sot?
    Çfarë do t'i themi Jezusit rreth katekezave tona, predikimeve tona?
    Është mesazhi që shpallim, ai i Mjeshtrit apo po bëjmë ndonjë fjalim të paqartë e të largët që nuk prek vërtet zemrat e njerëzve, nuk i fton ata për një ndryshim rrënjësor në jetën e tyre?

A prekin vërtet zemrat e njerëzve predikimet tona?
    A mbeten me vraga për pjesën tjetër të javës ata që dëgjojnë predikimet tona?
    Kujtojmë predikimet që rabinët dhanë në sinagogë, ata i lanë demonët shumë të qetë, ishin fjalë boshe.
    Ne duhet t'i themi Jezusit çfarë kemi bërë, duhet të verifikojmë, kontrollojmë me Të, nëse ajo që shpallim përputhet me Ungjillin e tij... prandaj duhet të krahasojmë vërtet veten me Të.

Në këtë pikë ne do të prisnim që Jezusi t'i komplimentonte dishepujt e tij sepse ata e kryen mirë misionin e tyre dhe mësuan atë që Ai mëson dhe dëshiron të shpallet.
    Le të dëgjojmë se çfarë i fton të bëjnë në vend të kësaj:
    “31 Atëherë ai u tha: “Ejani dhe ju në një vend të pabanuar e pushoni pak në vetmi” Sepse aty aq shumë njerëz vinin e shkonin sa që s’kishin kohë as të hanin. 32 Ata u nisën me barkë për në një vend të pabanuar, në vetmi”.

Është ftesa që Jezusi na drejton sot, ne duhet të takohemi me Të veçmas "kafidian" në greqisht. Janë ato momentet e intimitetit me Zotin. Kjo shprehje përdoret kur Jezusi e gjen veten vetëm me dishepujt e tij për t'u zbuluar atyre mesazhe që vetëm ata mund t'i kuptojnë.
    Për shembull, pas rrëfimit të shëmbëlltyrave, ungjilltari Marku na thotë se “Jezusi privatisht – kafidian – u ka shpjeguar gjithçka”.
    Ose kur Jezusi i çon ata tre dishepuj në Malin e Shpërfytyrimit, ai thotë se: “Jezusi mori me vete Pjetrin, Jakobin e Gjonin e i çoi vetëm ata në vetmi, në një mal të lartë dhe u shndërrua para tyre” (Mk.9,2).
    Dhe pastaj ata duhet të gjejnë veten "në një vend të shkretë".
    “Eremos” në greqisht është një mbiemër nga i cili vjen termi "hermitazh", pra një vend heshtjeje, vetmie, meditimi, ku nuk ka konfuzion.
    Duhet të gjejmë veten vetëm me Të, është ai momenti i intimitetit që sot mund ta quajmë me një emër që e njohim shumë mirë: “momentet e lutjes”.
    Lutja është dialogu mes të dashuruarve që duan të thellojnë gjithnjë e më shumë njohuritë e tyre për njëri-tjetrin, duan të shkëmbejnë ëndrrat e tyre, të komunikojnë pritshmëritë e tyre, shpresat e tyre, dashurinë e tyre reciproke.
    Marrëdhënia jonë me Krishtin nuk është mardhënja e pounëdhenësit me një punëtor: kur ky e ka kryer punën, pagohet në fund të ditës sipas një marrëdhënjeje paraprake, dhe gjithçka mbaron!
    Marrëdhënia me Krishtin, siç na paraqitet në ungjij, është e ngjashme me marrëdhenjen bashkëshortore, të kultivuar nga të dashuruarit që kalojnë shumë kohë bashkë, që kultivojnë këto momente intimiteti, janë momente lutjeje, dialogu me Të.
    Ne duhet t'i zgjidhim problemet vetë, por pasi të kemi dialoguar me Të për t'i përshtatur zgjedhjet tona me atë që i pëlqen Hyjit, Jezusit.
    Nëse nuk lutemi, ne veprojmë gabimisht; profesioni ynë, nëse nuk dialogojmë me Jezusin, nuk e shohim bashkë me Të, bëhet lehtësisht idhull, bëhet qëllimi i fundit dhe i vetëm i jetës sonë dhe përfundon duke na çnjerëzuar, na bën të humbasim nga sytë vlerat më të larta. , mund të thithë gjithë kohën tonë, të gjitha mendimet tona, pastaj jeta jonë bëhet një nxitim i tepruar dhe në fund na lodh dhe na lë pa frymë, dhe në një moment të caktuar nuk e kuptojmë më kuptimin e gjithçkaje që bëjmë.
    Të gjithë e kemi këtë përvojë, rrotullohemi si maja gjatë gjithë ditës dhe mbërrijmë në mbrëmje, të rraskapitur, të dërrmuar nga aktiviteti ynë që na thith plotësisht, na pengon të mendojmë për ndonjë gjë tjetër dhe më pas na bën të harrojmë gjërat më të rëndësishme.
    Këtu është nevoja që ne të gjithë duhet të ndalemi dhe të rishikojmë, së bashku me Jezusin, vetëm, në heshtje, në meditim, atë që po ndodh në jetën tonë.
    “Pusho pak”
    Qëllimi është pikërisht pushimi. Ky nuk është një rekomandim për të marrë disa ditë pushim dhe më pas për të rifilluar punën tonë me furi më të madhe, jo!
    Qëllimi i kësaj prehjeje është të rikuperojmë paqen e brendshme, qetësinë e mendjes, qetësinë e zemrës, domethënë të rizbulojmë veten.
    Nëse keni debatuar me punëdhënësin tuaj, nëse tundoheni të bëni kompromis me ndërgjegjen tuaj, nëse jeni të shqetësuar nga problemet familjare, ose të shqetësuar nga një marrëdhënie e keqe emocionale... ndaloni, gdhendni ato momente në të cilat gjen veten vetëm me Krishtin dhe me Ungjillin e tij të dini se çfarë mendon Ai për problemet tuaja, ankthet tuaja, shqetësimet tuaja.
    Dhe mos më thuaj se ai nuk të flet, sepse nëse vërtet e njeh ungjillin e tij, nëse je vërtet dishepull i tij, e di se si mendon, ndaj e dëgjon të flasë, i di sugjerimet që ai të jep.
    Ju nevojiten këto momente në të cilat dialogoni me Të për të mos mbetur në mëshirën e pasioneve tuaja, të krenarisë suaj, të xhelozive tuaja, zilive tuaja, inateve tuaja.
    Ja qetësia dhe paqja që të jep ky moment takimi me Të!
    Zbatimi më i menjëhershëm është përvoja që kemi për ditën e Zotit, që është momenti i pushimit në javën tonë, është kur dëgjojmë Fjalën e tij, e gjejmë veten me vëllezër që ndajnë të njëjtin projekt jetësor me ne, që është një përvojë vërtet unike që më pas duhet t'i japë kuptim pjesës tjetër të javës dhe jetës sonë.
    Kjo prehje është pikërisht ajo që thuhet në Psalmin 23, të cilit ungjilltari i referohet qartë, është oazi në të cilin gjendemi së bashku me Bariun:
    “Zoti është bariu im,
    asgjë nuk më mungon.
    2 Më pushon kullotave të gjelbra,
    më prin në ujëra të qeta,
    3 shpirtin ma përtërin.
    Ai më prin shtigjeve të drejta
    në saje të dashurisë së Emrit të vet.
    4 Po edhe në kalofsha nëpër luginën e hijes së vdekjes,
    s’trembem nga e keqja
    sepse ti je me mua:
    thupra jote dhe kërraba
    për mua janë ngushëllim” (Ps. 23, 2-4).
    Është momenti i pushimit në lutje, në takimin me Zotin.
    Dhe tani, nëse ftesa për këtë pushim u drejtohet të gjithë dishepujve, ka një përkujtues, një rekomandim që ndoshta vlen më shumë për priftërinjtë dhe famullitarët, për ata që janë të përfshirë me kohë të plotë në veprimtarinë baritore, e cila ndonjëherë i thith më shumë se të nevojshme deri në atë pikë sa nuk kanë më kohë as për t'u falur.
    Në fakt, ungjilltari thotë se “ishin shumë që vinin e shkonin dhe (dishepujt) nuk kishin më kohë as për të ngrënë”.
    Është përvoja që ne priftërinjtë e kemi shpesh nëpër famulli, shpesh përballemi me një turmë kaotike, të çorganizuar, që të jep idenë e njerëzve që shkojnë e vijnë dhe duket se nuk e dinë saktësisht se çfarë duan, çfarë presin nga famullia dhe nga Jezusi.
    Në fakt nuk është thënë se ata po kërkonin Jezusin për të dëgjuar mesazhin e tij, por "ata vijnë dhe shkojnë".
    Ky lloj njerëzish gjithashtu humbet shumë kohë dhe është shumë i dallueshëm nga ato turma, për të cilat do të flitet së shpejti në Ungjill, që kërkojnë vërtet Jezusin.
    Këtu, këta njerëz që “shkojnë e vijnë”, ndonjëherë nuk ndihmojnë për të gjetur prehje të brendshme, jo vetëm kaq, por edhe disa manifestime fetare të bëra nga eksterioriteti shpërndarës, nuk çojnë në bashkim me Zotin dhe në fund perceptohet se nuk janë madje shumë të dobishëm.
    Çfarë bën Jezusi tani?
    "32 Ata u nisën me barkë për në një vend të pabanuar, në vetmi” (v. 32).
    Përsëri janë zënë këto vende që tregojnë vetmi, heshtje, meditim, ne e shohim këtë varkë duke u larguar në liqen.
    Megjithatë, momenti i pushimit nuk zgjat gjithmonë, pastaj vjen takimi me nevojat e njerëzve.
    Le të dëgjojmë tani se çfarë ndodh me Jezusin dhe dishepujt e tij kur mbërrijnë me barkën e tyre në tokë të thatë:
    “33 Porse njerëzit i panë në ç’drejtim u nisën e shumica e morën me mend vendin ku do të shkonin dhe, në këmbë, prej të gjitha qyteteve, shkuan atje e arritën para tyre.
    34 Kur Jezusi doli nga barka, pa një turmë të madhe të popullit, iu dhimsën, sepse ishin porsi ‘delet pa bari’, e filloi t’u mësojë shumë gjëra” (v.33-34).
    Le të përpiqemi të kuptojmë kuptimin e zgjedhjes që bëri Jezusi, të largohej nga turma, të largohej me dishepujt në barkë.
    “Vërtet kishte shumë pështjellim, njerëz që vinin e shkonin, por kishte edhe njerëz që donin të dëgjonin mesazhin e tij.
    Pse largohet Jezusi me atë barkë?
    Vjen momenti kur është mirë t'i lëmë njerëzit të reflektojnë, të ndërgjegjësohen për nevojën që kanë për të takuar Krishtin, sigurisht që duhet të jemi "kripë, maja e botës", por vjen momenti kur është e mençur të mos ndjekim njerëz, sepse mund të bëhet edhe më domethënëse vetëm kur tërhiqeni për një moment.
    Në fakt, "në këmbë, prej të gjitha qyteteve, shkuan atje e arritën para tyre”.
    Nëse komuniteti i krishterë i përfaqësuar nga ajo varkë është i bukur, ai tërheq... "ata njerëz në barkë - duhet të kenë thënë turmat - duken vërtet të lumtur".
    Gëzimi është shenja e pranisë së Shpirtit!
    Kjo turmë që kërkon varkën, është imazhi i gjallë i njerëzimit të sotëm që nuk gjen kuptimin e jetës së tij, por ndjen një nevojë të thellë për të gjetur paqen, qetësinë, gëzimin, harmoninë e brendshme... kërkon Zotin.
    Në fakt, ne e dimë, ata që jetojnë në varfëri, ata që kanë probleme të rënda ekonomike, nuk kanë prehje. Por as ata që jetojnë në pasuri, në luks të shfrenuar, në shthurje, në marrëzi, ata që nuk dinë më çfarë marrëzish të shpikin për të provuar aventura të reja, edhe të gjithë ata nuk jetojnë në gjendjen e qetësisë, pushimit, harmonisë së brendshme.
    Çfarë po bën kjo turmë?
    "Ajo madje i paraprin varkës"
    Është shenja e nevojës që ka turma, por edhe njerëzimi sot, për të takuar Krishtin, ai Krishti që haset në këtë bashkësi.
    Çfarë po bën Jezusi tani?
    Le të vëmë re foljet që janë mësime jete për komunitetin e sotëm të krishterë
    Folja e parë: "Zbret nga barka"
    Tundimi që mund të ketë Kisha është që të mos zbresë, të mos e hasë këtë njerëzim siç është dhe të mbajë atë qëndrim shkëputjeje, që kufizohet në përsëritjen e ankesës së zakonshme...”bota është në rrëmujë, ka degradim moral, të gjitha vlerat morale kanë humbur”.
    Kisha duhet të dalë nga vetvetja, nga vetëreferencimi i saj dhe duhet ta takojë njeriun e sotëm ashtu siç është! Atje ku është!
    Kisha mund të ketë frikë nga kjo botë, nga ky krahasim me botën... duhet të ketë frikë, dhe me të vërtetë ka frikë të paraqesë atë humanizëm që është shpallur në Lumturitë e Jezusit të Nazaretit, ka frikë të konsiderohet retrograde, jo në hap me kohën, ka frikë se propozimi i Jezusit do të konsiderohet ai i ëndërrimtarëve dhe mbi të gjitha ka frikë të flasë për të vërtetën qendrore të besimit që është Pashkët, pra besimi në një jetë që shkon përtej jetës biologjike.
    Këtu është mesazhi i parë që i vjen nga Mjeshtri: ai zbret nga barka dhe shkon të takojë këtë njerëzim!
    Folja e dytë: "Sheh një turmë të madhe".
    Hapi sytë për të parë nevojat e kësaj turme që kërkon prehje, që nuk di ku të shkojë.
    Njerëzit kapin vështrimin që ka Kisha ndaj tyre, dashurinë që Kisha dhe ne ndiejmë ndaj tyre, kuptojnë nëse i kemi kuptuar ankthet të vërteta të tyre e pyesin veten nëse me të vërtetë kisha, të krishterë mund të bëjnë diçka për ti qetësuar këto ankthe, pyesin veten nëse është arsyeshme që të presin një përgjigje ndaj këtyre pyetjeve të brendshme.
    Folja e tretë: “Dhembshuri”, me foljen e famshme “splankenizomai”; “splankena” janë zorrët, referenca është për termin hebraik me të cilin Zoti e paraqet veten, dashurinë e tij, “anirahum”, thotë ai në Librin e Eksodit, domethënë “Unë jam ai që ndjen dashuri për njerëzimin” dhe paraqet ajo me imazhin e pasionit që ndjen nëna ndaj fëmijës që mban në bark, në fakt “rehem” është barku i nënës... është një dashuri e mitrës, ajo e Zotit.
    Kjo gjë është "splankenizomai".
    Është bukur që Zoti kur të prezanton dashurinë, nuk thotë se na do me gjithë zemër, por me mitër: është imazh femëror: edhe meshkujt kane zemër, vetëm femrat kanë mitër... është kulmi i përfshirjes pasionante.
    Kjo është ajo që Jezusi ndjen për këtë njerëzim që ka nevojë për të dhe Ungjillin e tij!
    Arsyeja: “Ishin si delet e humbura pa bari”
    Referenca është në dy tekste të Besëlidhjes së Vjetër.

I pari është ai i Moisiut, i cili, pasi ka arritur në fund të eksodit, mbahet mend në Librin e Numrave, ai e pyet Zotin: "Të lutem që këta njerëz të mos jenë si një tufë në rrëmujë, pa bari".
    Ai i kërkoi Zotit që një ditë të dërgonte një bari për ta udhëhequr siç e kishte udhëzuar Ai.
    Realisht barinjtë i kishin, madje i kishin shumë, por nuk kujdeseshin për njerëzit e tyre, mendonin për interesat e tyre, privilegjet e tyre, dominonin mbi njerëzit, i shfrytëzonin, në fakt profetin Ezekiel. thotë - dhe është teksti i dytë të cilit i referohet ungjilltari - se "për fajin e barinjve, delet shpërndahen dhe janë pre e të gjitha kafshëve të egra".
    Delet janë kopeja e Zotit, janë dele që enden nëpër vend, askush nuk kujdeset për to.
    Në kohën e Jezusit kishte barinj, skribë, farisenj, rabinë, udhëheqës politikë, mbreti Herod... por ata kullotnin veten e tyre, jo njerëzit.
    Mund të jesh një bari i pashëm, por ka barinj të shëmtuar: dhe dihet, kushdo që ndjek bariun e bukur, bëhet një person i bukur, kush ndjek barinjtë e shëmtuar bëhet një person i shëmtuar.
    Është realiteti i njerëzimit tonë sot. Ato turma që shohim rreth nesh të cilëve duhet t’u tregojmë kemi vështrimin dhe dashurinë që tregoi Jezusi, kanë një etje të përhapur që nuk mund të shuhet nga kënaqësitë, nga hutimi…Ka një nevojë të thellë, të brendhme, shpirtërore për të cilën shumë herë nuk jemi të vetëdijshëm, por e ndjejmë... është nevoja për Zotin.
    Ne duhet të kemi këtë vështrim ndaj njerëzve përreth nesh dhe të kuptojmë këtë nevojë që ata ndjejnë.
    Le të pyesim veten, pse sot kaq shumë u drejtohen praktikave ezoterike, riteve, teozofisë, feve orientale?
    Ata kërkojnë prehje të shpirtit.
    Nëse këta njerëz do ta takonin vërtet Krishtin në bashkësinë e krishterë, do të takonin Fjalën e tij, do të gjenin përgjigjen e ankthit të tyre, sepse kur dikush ka etje dhe nuk i tregohet burimi i ujit të gjallë që është Ungjilli, atëherë ai përfundon duke pirë nga ndonjë sternë që gjën,zbulon, sepse ka etje.
    Ndoshta edhe sot Jezusi mund të thoshte se njerëzit janë të zhytur si delet pa bari; delet nuk janë të këqija, por nëse udhëhiqen nga barinj të këqij, shkojnë drejt vdekjes.
    Barinjtë e mire janë ata që u paraqiten njerëzve si modelet. Edhe sot i krishteri duhet të ketë guximin të prezantohet me fjalë dhe me një jetë që e kanë mishëruar Ungjillin, dhe propozimin e njeriut të bërë nga Jezusi.
    Prandaj, kjo butësi, kjo dhembshuri që njeriu i sotëm kërkon në Kishë, është dhembshuri për dobësitë, mangësitë, pështjellimet, mbi të gjitha, të barinjve që çojnë njerëzimin ose një pjesë të madhe të njerëzimit në rrëmujë.
    Çfarë bën Jezusi? “Fillon mësimin”, nuk shan, nuk inatoset!
    Ai shpall Fjalën e tij, por jo si profesorët që japin një mësim, por si rabinët që i përfshinë dishepujt në jetën e tyre, që bëjnë që dishepujt të kenë përvojën e tyre të jetës.
    Thirrja për ne sot është të përvetësojmë jo vetëm Fjalën, por më pas edhe jetën e Jezusit: kur do të paraqesim Fjalën dhe Ungjillin të mishëruar në jetën tonë, do të jemi një thirrje për të gjithë ata që sot janë në zhytje, për shkak të barinjve që i udhëhoqën në shtigjet e vdekjes.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

F. A. JAVA. E DIELA XVl ORD. VITI B. TRE LEXIME.

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA XVl ORD. VITI B.

MË 21-7-02024.

BARIU ËSHTË PËR TË DHËNË USHQIM, JO URDHRA.

Ata që mbajnë pushtetin, thirren të kryejnë një shërbim në favor të vëllezërve të tyre, por gjithashtu i nënshtrohen tundimit për të shpërdoruar pushtetin e tyre të prestigjit edhe për ta përdorur atë për t'u imponuar, për të çuar përpara interesat e tyre personale ose familjare. Autori i librit të Urtësisë paralajmëron:
    “Nëse pra, si mbarështues të mbretërisë së tij
    nuk gjykoni drejt,
    nuk zbatoni ligjin,
    dhe nuk jetoni sipas vullnetit të Hyjit,
    me tmerr e shpejt Ai do të sulet kundër jush!
    Vertët një gjyq tejet i rëndë ushtrohet kundër krerëve:
    të voglit i bëhet mëshirë,
    ndërsa të mëdhenjtë do të ndëshkohen ashpër” (Ur. 6,4-6).

Dominimi mbi të tjerët është rreptësisht i ndaluar në bashkësinë e krishterë:
    “ 25 Jezusi u tha:
    “Mbretërit e paganëve sundojnë me ta si zotërues; madje ata që sundojnë mbi ta kërkojnë të quhen ‘Bamirës’! 26 Ju s’guxoni të bëni ashtu! Përkundrazi, më i madhi ndër ju të jetë si të ishte më i riu, kurse kryetari, sikur të ishte ai që shërben! “(Lk. 22,25-26).
    Krishti nuk i referohet një pushteti që i është dhënë nga institucioni për t'u kërkuar dishepujve të tij që t'i përmbahen propozimit të tij të jetës. Ai i paraprin kopesë, i ushqen me fjalën dhe bukën e tij dhe i tërheq zvarrë me shembullin e tij.
    Në kishë, kushdo që kryeson, nuk mund të mos riprodhojë modelin e Mjeshtrit dhe Pjetri, i kritikuar vazhdimisht nga Jezusi për dëshirën e tij për t'u shfaqur, u rekomandon presbiterëve të komuniteteve të tij: "Eprorëve, pra, që janë tek ju u jap vërejtje unë, epror edhe vetë bashkë me ta, dëshmitar i mundimeve të Krishtit dhe pjesëtar i Lavdisë që do të zbulohet: 2 ruajeni grigjën e Hyjit që ju është lënë në kujdes, mbikëqyreni jo përdhuni, por vullnetarisht, si do Hyji; jo për hir të fitesës së ndytë, por me shpirt gatishmërie, 3 jo si zotërues mbi ata që ju janë besuar, por si shembull i grigjës” (1 Pt 5,1-3). Që mund të përkthehet: “Ushqeni kopenë e Perëndisë që ju është besuar duke e mbikëqyrur atë, jo me forcë, por me dëshirë sipas Perëndisë; jo nga interesi i ulët, por nga një zemër e mirë; jo duke e zotëruar mbi njerëzit që ju janë besuar, por duke u bërë modele të kopesë”.
    Duket sikur personi që shkroi reflektimin e mëposhtëm për udhëheqësit e bashkësive, kishte në mendje këtë rekomandim: “Mos harroni, ju udhëheqës i bashkësive, nëse ngadalësoni, ata ndalojnë; nëse dorëzoheni, ata tërhiqen; nëse uleni, ata shtrihen; nëse dyshoni, ata dëshpërohen; nëse kritikoni, ata shkatërrojnë. Nëse ecni përpara, ata do t'ju shkojnë përpara; nëse jepni dorën, ata do të japin lëkurën e tyre; nëse luteni, ata do të jenë të shenjtë".
    Për të përvetësuar mesazhin, ne do të përsërisim:
    "Vetëm duke ndjekur një Bari të vërtetë, nuk do të më mungojë asgjë”

LEXIMII PARË: Jr. 23,1-6.

“1 “Vaj për barinjtë që e lënë të sharrojë dhe e shpërndajnë grigjën e kullotës sime” ‑ thotë Zoti. 2 Për këtë arsye kështu thotë Zoti, Hyji i Izraelit, për barinjtë që e kullotin popullin tim: Ju e humbët grigjën time; i shpërndatë delet e mia e nuk u kujdesuat për to. Ja, pra, unë vetë do të merrem me ju: do ta ndëshkoj sjelljen tuaj të keqe! ‑ është fjala e Zotit! 3 Po, unë vetë do ta bashkoj tepricën e grigjës sime nga të gjitha vendet, ku i pata flakur e do t’i kthej në kullotat e tyre: do të sillen mbarë e do të shumohen. 4 Unë vetë do t’u caktoj barinj që do t’i kullotin; më s’do të kenë frikë as nuk do të tremben, asnjë kokërr nuk do të mungojë ‑ është fjala e Zotit.
    5 “Ja, po vijnë ditët
    ‑ është fjala e Zotit ‑
    kur do t’ia ngre Davidit pinjollin e drejtë;
    që do të mbretërojë si mbret i vërtetë
    dhe do të jetë i urtë
    e do të ushtrojë në vend
    të drejtën e drejtësinë.
    6 Ndër ato ditë Juda do shpëtojë
    e Izraeli do të jetojë në paqe.
    Ja emri me të cilin do ta quajnë:
    “Zotynë ‑ drejtësia ‑ jonë”!”

LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.

Pikërisht në një moment shumë të vështirë shoqëror dhe politik, në fund të shekullit të VII para Krishtit, Jeremia shpall këtë orakull. Profeti kishte vendosur shumë shpresa te mbreti i ri Josia, i cili dukej se ishte ngritur nga Zoti për të ribashkuar fiset e shpërndara të Izraelit. Por, në një betejë fatkeqe në fushën e Megidos, ky mbret i devotshëm dhe i mençur vdes tragjikisht. Djali i tij, Jehojakimi, ngrihet në fron, një budalla, një dashnor i korruptuar, që don të jetojë në mes të bollëkut, që nuk kujdeset për të varfërit, por mendon për ndërtimin e pallateve të shkëlqyera, nuk paguan punëtorët, kryen shtypje dhe lejon që të pafajshmit të ndëshkohen në gjykatat dhe fajtorët të lirohen. Politikisht ai është i paaftë: ai lidh veten me Egjiptin dhe kryen marrëzinë e sfidimit të perandorisë babilonase, e cila është në kulmin e fuqisë së saj. Nabukodonozori përballet me të dhe e mund. Pas disa muajsh Jehojakimi vdes, ndoshta i vrarë nga kundërshtarët e tij politikë. Ai u pasua nga djali i tij, i cili kapet menjëherë rob nga Nabukodonozori dhe zëvendësohet me një djalë tjetër të Josias, Mataniah, të cilit i është dhënë emri Zedekia.
    Situata nuk përmirësohet sepse Zedekias i mungon personaliteti dhe është i rrethuar nga këshilltarë budallenj, të cilët e nxisin të rrëmbejë përsëri armët kundër Babilonisë. Është rrënim. Jeruzalemi është kthyer në një grumbull gërmadhash dhe njerëzit janë dëbuar në një tokë të huaj.
    Pikërisht në këtë kontekst historik duhet vendosur orakulli i propozuar në leximin e sotëm.
    Fillimi (v. 1) konsiston në një dënim të parevokueshëm nga Zoti kundër udhëheqësve politikë, të cilët, me përjashtim të Josias së devotshëm, u treguan të pabesë ndaj Perëndisë dhe të pandjeshëm ndaj fjalëve të profetëve. Krahasohen me barinj, të cilët në vend që të jenë të kujdesshëm dhe të vëmendshëm ndaj nevojave të kopesë që u janë besuar, po i çojnë në shkatërrim.
    Nuk është hera e parë që profeti përdor këtë imazh; ai e ka bërë këtë edhe herë të tjera dhe gjithmonë për të dënuar veprimet e udhëheqësve të popullit:
    “21 Sepse marrëzisht vepruan barinjtë,
    të lumin Zot nuk e kërkuan,
    prandaj punët nuk po u shkojnë mbarë,
    të gjitha grigjat u shpërndanë” (Jr. 10,21).
    Po, barinjtë janë bërë të pamend, nuk e kanë kërkuar Zotin; prandaj gjithë kopeja e tyre është shpërndarë” (Jr 10:21).
    Tani që situata është bërë më dramatike, Zoti u drejtohet kërcënimeve:
    “Vaj për barinjtë që e lënë të sharrojë dhe e shpërndajnë grigjën e kullotës sime” ‑ thotë Zoti. Për këtë arsye kështu thotë Zoti, Hyji i Izraelit, për barinjtë që e kullotin popullin tim: Ju e humbët grigjën time; i shpërndatë delet e mia e nuk u kujdesuat për to. Ja, pra, unë vetë do të merrem me ju: do ta ndëshkoj sjelljen tuaj të keqe! ‑ është fjala e Zotit!” (v. 1-2).
    Pas kësaj fjalie të dënimit kundër udhëheqësve, profeti u drejtohet njerëzve të dekurajuar, pa prijës, dhe përpiqet t'i ringjallë ata. Ka një arsye për shpresë: Izraeli nuk i përket asnjë mbreti njerëzor, edhe nëse sundimtarët e padenjë kanë sunduar mbi të; kopeja është e Perëndisë, ai do të kujdeset personalisht për delet e tij dhe do t'i çojë ato përsëri në tokën e tyre, në kullotat nga të cilat u shkatërruan nga dhuna (v. 3-4).
    Për të ngushëlluar Izraelin, Jeremia nuk kufizohet në të ardhmen e afërt, ai shpall atë që do të bëjë Zoti në kohë edhe më të largëta: ai do të ngrejë në familjen e Davidit një farë të drejtë, një mbret të urtë që do të ushtrojë ligj dhe drejtësi në mbarë token:
    “5 “Ja, po vijnë ditët ‑ është fjala e Zotit ‑ kur do t’ia ngre Davidit pinjollin e drejtë; që do të mbretërojë si mbret i vërtetë dhe do të jetë i urtë e do të ushtrojë në vend të drejtën e drejtësinë.
    6 Ndër ato ditë Juda do shpëtojë e Izraeli do të jetojë në paqe. Ja emri me të cilin do ta quajnë: “Zotynë ‑ drejtësia ‑ jonë”! (v. 5-6).
    Jeremia ndoshta shpreson për shfaqjen providenciale të një sovrani të ri, i aftë për ta rikthyer mbretërinë në shkëlqimin që kishte në kohën e Davidit dhe të Solomonit. Ai shpall edhe emrin e tij. Ai do të quhet Zoti-drejtësia-jonë, në hebraisht Ja Sidqénu, një aludim i dukshëm për Sidqíja, Zedekia, sundimtari i paaftë aktual që as garantoi drejtësinë dhe as mbrojti popullin e tij.
    Profecia u përmbush, por jo sipas pritshmërive njerëzore; Zoti i ka tejkaluar të gjitha pritjet. Bariu i premtuar nuk rivendosi një mbretëri të kësaj bote, nuk i dha prosperitet vetëm një kombi dhe nuk i nënshtroi njerëzit me forcën e armëve.
    Sot ne mund të identifikojmë bariun, birin e premtuar të Davidit: është Jezusi i Nazaretit, ai është Ja Sidqénu, Zoti-drejtësia-jonë, sepse ai filloi një mbretërim paqeje dhe drejtësie, duke mos u imponuar me forcën e armëve, por duke ndryshuar zemrat. Mbretëria e tij, me sa duket pa të ardhme, për shkak se i mungojnë ato mbështetëse në të cilat njerëzit vendosin shpresat e tyre për sukses, në vend të kësaj është e destinuar të shtrihet në të gjithë tokën dhe të zgjasë përgjithmonë.

LEXIMI I DYTË: Ef. 2,13-18.

13 Por tani, në Jezu Krishtin, ju që ishit ‘larg’ erdhët ‘afër’ ‑ në saje të gjakut të Krishtit.
    14 Përnjëmend Ai është Paqja jonë,
    Ai që prej dy popujve bëri një
    e përmbysi murin ndarës
    d. m. th. armiqësinë ‑
    në trupin e vet.
    15 Ai e shfuqizoi Ligjin e urdhërimeve me të gjitha rregulloret,
    me qëllim që prej dyve: paganëve e hebrenjve,
    të trajtonte në vetvete një njeri të ri
    e, duke vendosur paqen,
    16 të dy t’i pajtonte në një trup me Hyjin
    me anë të kryqit
    duke e asgjësuar në vetvete armiqësinë.
    17 E prandaj erdhi t’ju kumtojë paqen
    juve që ishit larg
    paqen edhe atyre që ishin afër.
    18 Në saje të tij, pra, si njëra palë ashtu edhe tjetra,
    kemi të drejtë të dalim para Atit
    në fuqi të të njëjtit Shpirt Shenjt.

Në Perandorinë Romake, gjithëkund, hebrenjtë ishin të njohur për izoliminizmin e tyre; Tacitus i vulos me titullin “armiq të racës njerëzore”. Një mur një metër e gjysmë i lartë rrethonte zonën e shenjtë të tempullit të Jeruzalemit dhe, mbi të, ishin gdhendur trembëdhjetë pllaka mermeri, në greqisht dhe latinisht, me ndalimin e paganëve të hynin në të rrethim të shenjtë, sepse do të ishin dënuar me vdekje. Ishte shenja e ndarjes, që Izraeli besonte se e kërkonte Zoti, midis dy popujve: nga njëra anë të zgjedhurit, trashëgimtarët e vetëm të bekimeve të premtuara për Abrahamin dhe pasardhësit e tij, nga ana tjetër të huajt, të përjashtuarit nga shpëtimi.
    Duke iu drejtuar këtyre të fundit, autori i letrës drejtuar Efesianëve shpall fundin e kësaj ndarjeje, e këtij kontrasti, të vendosur nga njerëzit, jo nga Zoti, që i ka pajtuar dy popujt përgjithmonë:
    "Por tani, në Jezu Krishtin, ju që ishit ‘larg’ erdhët ‘afër’ ‑ në saje të gjakut të Krishtit” (v. 13): duke dherdhur gjiakun e tij në kryqin dhe në çdo meshë, ai bleu të drejtën e shtetësisë në Izrael për ata që nuk i përkisnin popullit të aleancës.
    Pastaj ai shpjegon mënyrën se si, nga të dy, ai bëri një popull.
    Ai është paqja jonë, "princi i paqes" i shpallur nga Isaia (Is 9.6), "zoti i paqes" i premtuar nga Mikea (Mik 5.4), i dërguar për të shembur gardhet dhe barrierat që ndajnë, për t'i dhënë fund çdo ndarje mes njerëzve, sepse të gjithë janë të dashur nga Perëndia (v. 14).
    Ai e arriti këtë objektiv duke shfuqizuar ligjin hebre, i cili, për të ruajtur njerëzit nga papastërtia e paganëve, sanksionoi dhe bekoi ndarjen (v. 15) dhe pajtoi dy popujt.
    Jo vetëm kaq, por, me mishërimin e tij, shfuqizoi edhe distancën midis Zotit dhe njeriut, bashkoi qiellin me tokën, duke shpallur paqen, paqen për ata që ishin larg dhe paqen për ata që ishin afër (v. 16-17).
    Këto shprehje të ëmbla i bëjnë jehonë profecisë së Isaisë: "Sa të bukura janë këmbët e lajmëtarit të gëzimit që shpall paqen" (Is 52,7).
    Pjesa përfundon me një imazh madhështor, që rrjedh nga ceremonia e oborrit. Të bashkuar nga Shpirti i vetëm, që u dhuruar të gjithëve nga Krishti, Judenjtë dhe paganët, afër dhe larg, paraqiten së bashku, në një procesion solemn, te Ati (v. 18).
    I gjallëruar nga Shpirti shenjt, i krishteri nuk mund të mos bëhet një ndërtues i paqes. Ashtu si Krishti është i angazhuar për të rrënuar të gjitha muret që ende i pengojnë njerëzit të takohen me njëri-tjetrin; ai nuk e lejon veten të përfshihet në diskutime ku theksohen ato që ndan, gabimet e pësuara, keqkuptimet e së shkuarës; mohon paragjykimet, diskriminimin dhe çdo lloj kaste; beson në dialogun ndërmjet popujve, kulturave, racave, feve.
    Diçka të tillë e përkujtojmë në lutjen eukaristike të dytë kur marrim pjesë në meshën:
    “Po të lutemi me përvujtëri, o Atë: që Shpirti shenjt të bashkojë në një trup të vetëm të gjithë në që marrim pjesë në të njejtë trup dhe në të njejtën gjak”. Ai që na bashkon të gjithë pa dallim është vetëm Shpirti i Hyjit.

UNGJILLI: Mk. 6,30-34.

30 Apostujt u bashkuan prapë te Jezusi dhe i treguan gjithçka kishin bërë dhe kishin mësuar. 31 Atëherë ai u tha: “Ejani dhe ju në një vend të pabanuar e pushoni pak në vetmi.” Sepse aty aq shumë njerëz vinin e shkonin sa që s’kishin kohë as të hanin. 32 Ata u nisën me barkë për në një vend të pabanuar, në vetmi. 33 Porse njerëzit i panë në ç’drejtim u nisën e shumica e morën me mend vendin ku do të shkonin dhe, në këmbë, prej të gjitha qyteteve, shkuan atje e arritën para tyre.
    34 Kur Jezusi doli nga barka, pa një turmë të madhe të popullit, iu dhimsën, sepse ishin porsi ‘delet pa bari’, e filloi t’u mësojë shumë gjëra.

Të gjithë ata që punojnë duhet të marrin një moment pushimi dhe aktiviteti apostolik, siç thotë Pali, i cili e kreu atë për shumë vite, është "punë e vështirë"
    “23 A janë mbarështues të Krishtit? ‑ Si i dalë mendsh po flas: ‑ unë edhe më tepër! Në lodhje ‑ më tepër! Në burgje ‑ më tepër! Në të rrahura ‑ më tepër! Në rrezik të vdekjes ‑ unë më shpesh! 24 Prej judenjve mora pesë herë nga tridhjetë e nëntë frushkuj! 25 Tri herë kam qenë rrahur me thupër, një herë vrarë me gurë, tri herë e kam përjetuar anijembytjen, një natë e një ditë kam kaluar në valët e detit! 26 Në udhëtime të shpeshta, në rreziqe lumenjsh, në rreziqe cubash, në rreziqe bashkatdhetarësh, në rreziqe paganësh, në rreziqe në qytet, në rreziqe në shkretëtirë, në rreziqe në det, në rreziqe prej vëllezërve të rrejshëm! 27 Në mundim e të lodhura, në net të kaluara shpesh pa gjumë, në uri e në etje, në agjërime të shpeshta, në të ftohtë dhe i zhveshur!
    28 Përveç këtyre: ngarendja e përditshme e njerëzve e kujdesi për të gjitha kishat” (2 Kor. 11,23-28).
    Kjo është arsyeja pse, duke u kthyer nga misioni i tyre, apostujt ftohen nga Jezusi për të pushuar pak. Vetë episodi mund të duket mjaft banal, por ungjilltari e raporton sepse përmban mesazhe të rëndësishme për dishepujt e Krishtit.
    Në pjesën e parë (v. 30-32) prezantohen apostujt të cilët kthehen të kënaqur nga misioni i tyre, mblidhen rreth Mjeshtrit dhe i raportojnë atij çfarë kanë bërë dhe mësuar. Pasi i dëgjon, i fton të tërhiqen me të, veçmas, në një vend të vetmuar, larg turmës.
    Skena e tërheqjes së Jezusit me dishepujt e tij përsëritet shpesh në Ungjillin e Markut dhe gjithmonë përgatit një zbulesë të rëndësishme. Pasi ua tregoi shëmbëlltyrat turmave, Jezusi, veçmas, u shpjegon gjithçka dishepujve (Mk 4,34); “larg turmës, veç” ai shëron shurdhmemecin e Betsaidës (Mk 7,33); i çon Pjetrin, Jakobin dhe Gjonin në Malin e Shpërfytyrimit veç e veç, vetëm (Mk 9,2); Ai u përgjigjet në mënyrë private dishepujve që i kërkojnë shpjegime për fundin e botës (Mk 13,3) dhe arsyen pse ata nuk ishin në gjendje të dëbonin një demon (Mk 9,28).
    Në fragmentin tonë shprehja veç përsëritet dy herë dhe theksohet nga fakti se Jezusi dhe të dymbëdhjetët e gjejnë veten vetëm në një varkë e cila, në heshtje, largohet ngadalë në liqen.
    Mesazhin e parë, më të thjeshtë dhe më të menjëhershëm, Marku synon t'u drejtojë atyre që, në bashkësitë e krishtera, kanë përgjegjësinë e kryesimit dhe të shpalljes së fjalës së Perëndisë. Jezusi don që të mësojnë t'u shërbejnë vëllezërve me aq shumë përkushtim dhe dashuri, saqë ata nuk kanë më kohë as për të ngrënë.
    Mesazhi kryesor, megjithatë, është një tjetër dhe duhet të kapet në shprehjen e përmbajtur që vendos tonin për të gjithë ungjillin.
    Shërbimi komunitar kërkon shumë përkushtim dhe bujari të madhe, por duhet të jemi të kujdesshëm sepse mund të kthehet lehtësisht në një aktivitet frenetik, të vlerësuar sipas kritereve të produktivitetit të një ndërmarrjejs, të një kompanie; atëherë rreziku i humbjes së kontaktit me punëdhënësin, me Krishtin dhe fjalën e tij, duket i madh, edhe për shërbëtorët më bujarë.
    Apostujt që mblidhen rreth Mjeshtrit dhe vlerësojnë, së bashku me të, atë që kanë bërë dhe mësuar, tregojnë se cila duhet të jetë pika e referimit për të gjithë veprimtarinë apostolike. Përpara zbatimit të projekteve është i nevojshëm një diskutim i sinqertë me Mjeshtrin, për të marrë prej tij indikacione për detyrën që duhet kryer dhe për t'u ndjerë i dërguar prej tij. Programet nuk mund të zhvillohen pa një kujtesë të vazhdueshme të ungjillit. Zgjedhjet dhe iniciativat që nuk lindin nga lutja, meditimi dhe reflektimi i komunitetit mbi fjalën e Zotit rrezikojnë të diktohen nga kriteret njerëzore. Pas ekranit të veprave bamirëse dhe të dobishme, ndonjëherë fshihen objektiva më pak fisnikë, ambicie, interesa personale, dëshira për të konkurruar, për t'u imponuar, për të bërë prozelitë.
    Është e vërtetë që e gjithë jeta është lutje, që tek i varfëri takohet Zoti, që në shërbim të të tjerëve punohet në emër të Krishtit, megjithatë, nëse nuk skalit reservohen hapësira dhe momente heshtjeje në të cilat mbetemi vetëm me Zot, nëse nuk shkëputemi nga turmat dhe aktivitetet që thithin të gjithë kohën dhe energjinë tonë, do të atrofizohemi.
    Edhe gjatë zbatimit të programeve apostolike ne duhet, në çdo moment, të lejojmë veten të sfidohemi nga Krishti; referimi ndaj fjalës së tij nuk mund të mungojë kurrë dhe, pasi të ketë mbaruar puna, është gjithmonë e nevojshme të tërhiqemi anash, të vlerësojmë me të, siç bënë të dymbëdhjetët, atë që është arritur. Vetëm ata që ecin në këtë mënyrë, mund të nxisin besimin se nuk janë "në rrezik të vrapojnë ose të vrapojnë më kot". Lexojmë në fakt, në Gal, 2,1-2:
    “1 Pastaj, pas katërmbëdhjetë vjetësh, përsëri u ngjita në Jerusalem bashkë me Barnabën. Mora me vete edhe Titin. 2 Dhe u ngjita pse i nxitur nga një zbulesë. Ua parashtrova në këshillim ‑ posaçërisht më të rëndësishëmve ‑ Ungjillin që predikoj ndër paganë, që ndoshta të mos veproja ose të mos kisha vepruar kot” (Gal. 2:, 1-2).
    Pjesa tjetër e Jezusit dhe e apostujve zgjat pak, vetëm koha e kalimit të liqenit.
    Në pjesën e dytë të fragmentit (v. 33-34) ata janë, në fakt, përsëri mes njerëzve që, të mbledhur nga të gjitha anët, i presin në breg.
    Banorët e varkës përfaqësojnë komunitetin e krishterë i cili, pasi ka kaluar një moment të mirë për të reflektuar mbi veten dhe për të qenë me Mjeshtrin, tani kthehet në shërbim të njerëzve. Tërheqja e tij nuk ishte një arratisje, por një rimbushje shpirtërore. Kur ata janë bartës të një fjale hyjnore që ngjall shpresë dhe komunikon shpëtimin, dishepujt gjithmonë priten me padurim dhe priten me gëzim.
    Takimi me turmën ngjall një reagim kaq të fortë emocional tek Jezusi, saqë, për ta përshkruar, ungjilltari përdor foljen greke splagknízomai, e cila shpreh një ndjenjë dhembshurie aq të thellë dhe intensive, saqë mund të përjetohet vetëm nga Perëndia. Tregon gjestin e butë dhe të përzemërt të Zotit që përkulet mbi njeriun për të lidhur plagët e tij.
    Marku e ka zbuluar tashmë këtë ndjenjë te Jezusi kur një lebroz, i gjunjëzuar, iu lut (Mk 1,40-41) dhe, përsëri, ai do ta dallojë atë në takimin me turmat e uritura:
    “2 “Po më dhimbsen këta njerëz se ja, ka tri ditë që po rrinë me mua e nuk kanë çka të hanë. 3 Nëse i nisi të shkojnë të uritur në shtëpitë e veta, do të mbesin udhës. Disa prej tyre kanë ardhur prej së largu” (Mk. 8,2-3). Reagimi i Jezusit zbulon butësinë e Perëndisë përballë dhimbjes së njeriut.
    Kur mjerimet, të këqijat, dhimbjet shkaktohen nga mëkati, reagimi spontan dhe i natyrshëm është të presësh ose, nëse ka të bëjë me të tjerët, edhe të kërkosh dënimin hyjnor, që konsiderohet shprehje e drejtësisë së përsosur. Në emocionin e Jezusit, komuniteti i krishterë kap të vetmen ndjenjë që edhe ai duhet ta lërë të shkëlqejë: gjithmonë dhe vetëm mëshirë.
    Ungjilltari e plotëson skenën me një imazh me bukuri dhe ëmbëlsi të pakrahasueshme:
    “34 Kur Jezusi doli nga barka, pa një turmë të madhe të popullit, iu dhimsën, sepse ishin porsi ‘delet pa bari’, e filloi t’u mësojë shumë gjëra” (v. 34).
    Imazhi kujton tekste të ndryshme të Besëlidhjes së Vjetër. Referenca e parë i përket lutjes që Moisiu i bëri Zotit, pasi arriti në përfundimin e eksodit nga Egjipti. Nga frika se, pas vdekjes së tij, Izraeli mund të mbetej pa një udhëheqës, i shqetësuar, ai iu lut këtë hir:
    "16 “Zoti, Hyji që i jep frymën secilës krijesë, le ta gjejë njeriun që të jetë në krye të kësaj bashkësie, 17 të mund t’i prijë në të dalë e në të hyrë, ta lëshojë e ta kthejë, që populli i Zotit të mos jetë si delet pa bari” (Nm. 27,16-17).
    Imazhi më pas aludon në akuzat e profetëve kundër udhëheqësve që e çuan popullin në rrënim:
    "2 “Biri i njeriut, profetizo kundër barinjve të Izraelit, profetizo! Thuaju barinjve: Kështu thotë Zoti Hyj: Mjerë barinjtë e Izraelit, që kullotin vetveten! Vallë, a nuk e kanë për detyrë barinjtë t’i kullotin grigjat? 3 Ju ushqeheni me qumësht, visheni me lesh, pritni berret e majme e grigjën nuk e kullotni! 4 Të ligshtën nuk e përtërini, të sëmurën nuk e shëroni, të thyerën nuk e lidhni, të ndarën nuk e ktheni, të humburën nuk e kërkoni, por zotëroni mbi to me dhunë! 5 Kështu u shpërndanë delet e mia, sepse s’kishin bari. U bënë preja e të gjitha egërsirave të fushës dhe u shpërndanë. 6 Enden delet e mia gjithkund maleve e kodrave të larta, grigjat e mia u shpërndanë gjithkah mbi sipërfaqen e dheut e askush nuk shqetësohet, askush nuk i kërkon!” (Ez. 34,2-6)
    Dhe te psalmi i famshëm: “Zoti është bariu im, asgjë nuk më mungon” (Ps. 23,1).
    Duke marrë shëmbëlltyrën e bariut, Marku tregon se Jezusi është udhërrëfyesi i dërguar nga Zoti në përgjigje të lutjes së Moisiut dhe si një përmbushje e premtimeve të bëra me gojën e profetëve. Në Izrael kishte nga ata që paraqiteshin si barinj: skribët, farisenjtë, rabinët, udhëheqësit politikë, mbreti Herod; por këta ushqehen veten, jo njerëzit.
    Jezusi është bariu i vërtetë sepse ai zbulon një zemër të ndjeshme ndaj nevojave të njerëzve, një zemër që percepton menjëherë se për çfarë ushqimi janë të uritur dhe për çfarë uji janë të etur. Ai kujton fjalët e profetit:
    “11 “Ja, po vijnë ditët ‑ është fjala e Zotit ‑ kur mbi vend do të çoj urinë; jo uri buke e etje uji, por të dëgjimit të fjalës së Zotit.
    12 Do të enden prej detit në det, prej veriut në lindje do të përshkohen duke e kërkuar fjalën e Zotit e s’do ta gjejnë!” (Am. 8,11-12).
    Udhëheqësit e popullit nuk ishin në gjendje të kënaqnin këtë uri dhe etje, përkundrazi, me doktrinat e tyre të rreme, ata e kishin çuar popullin në rrëmujë. Atëherë Jezusi filloi të shpërndante bukën e tij, bukën e dyfishtë: mësimin që ushqen mendjen dhe zemrën dhe ushqimin që ushqen trupin.
    Ungjilli i sotëm përfundon duke vërejtur se Jezusi "filloi t'u mësonte atyre shumë gjëra" (v. 34). Ai nuk e humbi zemrën, nuk i mallkoi ata që ishin përgjegjës për gjendjen e dhimbshme në të cilën ishte ulur populli, filloi të mësonte, sepse mbi të gjitha kjo është buka që i duhet njeriut.
    Ndryshuar për herë të fundit nga ninoenina : 18-07-2024 më 16:03

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA XVII Ord. VITI B.

MË 28-7-2024.

LEXIMI I PARË: 2Mbr 4,42-44.

42 Erdhi një njeri prej Baalsalisës dhe i solli njeriut të Hyjit bukë të fryteve të para:
    njëzet bukë elbi dhe grurë të ri në duqet e veta. Elizeu tha: “Ndaju njerëzve të hanë”!
    43 Shërbëtori iu përgjigj: “Si t’ua vë para këto njëqind njerëzve”?
    Por ai i tha sërish: “Jepi popullit të hajë! Sepse kështu thotë Zoti: ‘Do të hanë dhe to t’u teprojë’!”
    44 Ua shtroi, pra, dhe ata hëngrën dhe u teproi sipas fjalës së Zotit.

LECTIO DIVINA-MEDITIM-LUTJE

MREKULLITË E SHUMTA TË ELISEUT PROFET.

Elizeu ishte një profet në Mbretërinë Veriore midis 850 dhe 800 para Krishtit. Historia e tij lexohet si një roman: ajo gjendet në pjesën më të madhe në Librin e Dytë të Mbretërve; Elizeu ishte pasardhësi i profetit të madh Elia, ai ishte djali i tij shpirtëror; dhe, për më tepër, autorët biblikë i atribuojnë atij fuqi të ngjashme me ato të profetit të madh.
    Ja si, shumë më vonë, rreth vitit 200 para Krishtit, libri i Siracidit përmbledh jetën e tij: «Kur Elija u fsheh në vorbullën, Elizeu u mbush me shpirtin e tij. Gjatë ditëve të tij, ai nuk u trondit nga asnjë udhëheqës dhe askush nuk mund t'ia impononte atë. Asgjë nuk ishte shumë e vështirë për të ... Gjatë jetës së tij ai bëri mrekulli, edhe pas vdekjes veprat e tij ishin të mrekullueshme. »(Si 48,12-14)
    Sidoqoftë, Elizeu nuk la asnjë shkrim, por mrekullitë dhe fjalët e tij të zjarrta dukshëm shënuan kujtimin e Izraelit; i njohur nga mbretërit, ai nuk i gërmonte fjalët e tij: me sa duket, liria e tij e fjalës ishte e plotë sepse u njoh si një njeri i Zotit: “Këtu është Elizeu, biri i Safatit, që i qiste Elisë profet ujë duarve”. Jozafati tha: “Në të është fjala e Zotit”(2 Mbr 3,11 - 12). Dhe, për fat të keq, ai shpesh gjente gabime në popullin e vet, sepse gjatë jetës së tij idhujtaria kurrë nuk pushoi në Mbretërinë e Veriut. Më shumë se një herë, ai u përfshi në politikë kur erdhi puna për të favorizuar një mbret të gatshëm për të mbajtur Aleancën. Kështu, një ditë të bukur, ai përfitoi nga udhëtimi i mbretit Akhazias për të shuguruar shpejt një tjetër, Jehun, në vendin e tij
    Por ky "njeri i Zotit" u bë shumë i fanshëm kryesisht për mrekullitë e tij të shumta: dy prej tyre na propozohen diku tjetër në liturgji: lindja e birit të Shunamitit (2 Mbretërve 4,8-16) dhe shërimi i lebrozit sirian, Naaman (2 Kr 5). Por ka shumë të tjerë; duke filluar me gjestin e tij të parë, ai që i dha mundësi të fitonte respekt si zëdhënësi i Zotit: ai hapi ujërat e Jordanit dhe kaloi në tokë të thatë (2 Mbretërve 2,14), siç kishte bërë Jozueu, kur hyri në Tokën e Premtuar (Jos 3), siç kishte bërë vetë Elia para tij (2 Mbretërve 2,8);
    Duhet të përkujtohen shkurtimisht disa mrekulli të tjera të bëra nga Elizeu, sipas renditjes së tregimit të librit të Mbretërve: kur ujërat e Jerikos u keqësuan dhe goditën njerëzit dhe kopetë me shterpësi, ishte ai që u thirr, dhe ai i pastron ata: "Banorët e qytetit i thanë Elizeut: “Ja, është bukur të banohet në qytet, siç po e sheh vetë, zotëri; porse mjerisht ujët është shumë të këq dhe toka e papëlleshme”. E ai u tha: “Më sillni një enë të re dhe qitni në të kripë”! Kur ia sollën ata, shkoi te burimi i ujit, e qiti kripën në të e tha: “Kështu thotë Zoti: Ja, e shërova ujët! Në të s’do të ketë më vdekje as shterpësi”! Dhe u shërua uji deri më sot sipas fjalës që e tha Elizeu profet" (2 Mbr 2,19-22); ai ndërhyri në disa raste në emër të familjes së Shunam që e kishte mbajtur si mik në shtëpi, në veçanti ai ringjalli një fëmijë të tyre (2 Mbr 4 dhe 8). Së fundmi, ne nuk flasim shpesh për mrekullinë e vajt, që është shumë i bukur: një e ve e varfër ishte përndjekur nga kreditorët, që ishin gati të rrëmbenin dy djemtë e saj për t'i bërë ata skllevër; ajo thirri Elizeun në ndihmë; ky i tha: “Po çka do që të bëj për ty? Çka ke në shtëpinë tënde? Më trego!” Ajo iu përgjigj: “Shërbëtorja jote s’ka asgjë tjetër në shtëpinë e vet përveç një poçi të vogël me vaj”. Ai i tha: “Shko e merr hua prej të afërmve të tu enë të zbrazëta sa më shumë që të mundesh. Hyr në shtëpi dhe mbylle derën pas vetes. Kur të jesh brenda ti dhe fëmijët e tu, diko prej tij në to. Secilën enë që ta mbushësh, nxirre në një anë”.
    Shkoi, pra, gruaja, e mbylli derën pas vetes e pas fëmijëve të vet. Ata i sillnin enët e ajo i mbushte. Kur i mbushi enët, i tha djalit të vet: “Më sill edhe një enë”. Ai iu përgjigj: “S’kam më”! Vaji u ndal. Gruaja erdhi e i tregoi njeriut të Hyjit. Ai i tha: “Shko e shite vajin e ktheja detyrën huadhënësit tënd, kurse ti e djemtë e tu jetoni me vajin që do t’ju teprojë”(2 Mbr 4,2-7).

BAMIRËSIA…MOS FILLO NGA VETJA.

Le të vijmë te shumëfishimi i bukëve, i cili është leximi ynë i parë këtë të Dielë. Edhe një herë, Elizeu vepron në një kontekst të varfërisë: falë historianëve, ne e dimë se mbretëria e Izraelit ka përjetuar zi buke disa herë pas një periudhe thatësire. Duke pasur parasysh këtë, çdo arsyetim nuk është në anën e tij: ne nuk e dimë shumë mirë se çfarë madhësie kishin njëzet bukë elbi, por duhet të besojmë se ato ishin jashtëzakonisht të pamjaftueshme, pasi, me shumë mençuri dhe në qëllimet më të mira të botës, shërbëtori i tij u përpoq ta bindte atë: " “Si t’ua vë para këto njëqind njerëzve”? Por ai i tha sërish: “Jepi popullit të hajë! Sepse kështu thotë Zoti: ‘Do të hanë dhe to t’u teprojë’!” Ua shtroi, pra, dhe ata hëngrën dhe u teproi sipas fjalës së Zotit. Si t'ia japësh këtë njëqind njerëzve?" Bamirësia e mirë-urdhëruar fillon me veten. Por besimi, ai i vërtetë, është kokëfortë: pa humbur kontrollin dhe pa ndryshuar asnjë fjalë, për më tepër, Elizeu përsërit: "Jepja të gjithë këtyre njerëzve për të ngrënë"; këtë herë, megjithatë, ai shpjegoi: "Sepse kështu thotë Zoti: Ata do të hanë dhe do të ketë. "Shërbëtorit i mbetet vetëm t'i bindet, sepse, padyshim, Elizeu nuk e tërhoqi guximin e tij nga vetja. Si gjithmonë, ka një zë të arsyes njerëzore ... dhe tjetri, ai e di se: "Zoti është afër të gjithë atyre që e thërrasin, të gjithë atyre që e thërrasin me çiltërsi", siç thotë fjala e urtë, psalmi i kësaj të diele (Ps. 145, 18).
    Për të përfunduar, disa vërejtje, për vetë mrekullinë: në të gjitha tregimet e mrekullive, qofshin ato nga Besëlidhja e Vjetër apo nga Besëlidhja e Re, ekzistojnë katër elementë, gjithmonë të njëjtët që duhet të merren parasysh: së pari, një nevojë reale: sëmundja, paaftësia, vdekja , apo edhe uria si këtu ...
    Së dyti, një gjest i bërë falas: këtu, dikush ka marrë bukë nga të korrat e tij, pikërisht në kohë urie…
    Së treti, rekursi tek ai që konsiderohet të jetë i dërguari i Zotit: këtu, Elizeu; bukët i ofrohen atij, sepse ai njihet si njeriu i Zotit: na thuhet se ato janë bukë e frutave të para, (fjalë për fjalë, të korrjes së re), domethënë oferta liturgjike.
    Dhe e katërta, besimi në ndërhyrjen e Zotit: kundër këshillës së shërbëtorit të tij, Elizeu mban vendimin e vet. Gatishmëria e tij për të kryer vullnetin e Zotit qe garancia që ai vepronte me të drejtë, dhe mrekulli u bë!
    Morali i kësaj historie? Bamirësia e bërë mirë ... nuk fillon me veten tënde!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA XVII Ord. VITI B.

MË 28-7-2024

Ps: 144, 10-11,15-16,17-18

10 Le të lavdërojnë , o Zot, të gjitha veprat e tua e le të bekojmë shenjtërit e tu.
    11 Le të tregojnë lavdinë e Mbretërisë sate, le të kuvendin për pushtetin tënd.
    15 Sytë e të gjithëve shpresojnë në ty, ti u jep ushqim në kohën e duhur
    16 Ti e hap dorën tënde, dhe e mbush me të mira çdo gjë të gjallë.
    17 I drejtë është Zoti në të gjitha udhët e veta dhe i shenjtë në të gjitha vepra e veta.
    18 Zoti është afër të gjithë atyre që e thërrasin, të gjithë atyre që e thërrasin me çiltërsi.

LECTIO DIVINA – MEDITIMI- LUTJA.

NJË PSALM “ALFABETIK”.

Nuk mund të gjendhet asgjë më mirë se ky Psalm 144 për t'i bërë jehonë leximit të parë të kësaj të diele! Profeti Elizeu, duke shumëfizuar bukët në kohë urie, kishte qenë instrumenti i mirësisë së Perëndisë:
    "Sytë e të gjithëve shpresojnë në ty, ti u jep atyre ushqim në kohën e duhur; ti e hap dorën tënde; dhe e mbush me të mira çdo gjë të gjallë" (v.15-16).
    Ky psalm është një britmë mirënjohjeje dhe falënderimi:
    "Le të lavdërojnë , o Zot, të gjitha veprat e tua e le të bekojmë shenjtërit e tu" (v.10)". Mund të kemi parasysh edhe me këta pak rreshtët, paralelizmin nga njëra rresht në tjetrën e secilit varg: ajo është veçanërisht e theksuar; do të ishte me vlerë të lexohej në dy zëra ose dy kore të alternuara.
    “Le të lavdërojnë , o Zot, të gjitha veprat e tua // e le të bekojmë shenjtërit e tu.
    Le të tregojnë lavdinë e Mbretërisë sate// le të kuvendin për pushtetin tënd.
    Sytë e të gjithëve shpresojnë në ty// ti u jep ushqim në kohën e duhur.
    Ti e hap dorën tënde// dhe e mbush me të mira çdo gjë të gjallë.
    I drejtë është Zoti në të gjitha udhët e veta// dhe i shenjtë në të gjitha vepra e veta.
    Zoti është afër të gjithë atyre që e thërrasin// të gjithë atyre që e thërrasin me çiltërsi.
    Goja ime do ta shfaqë lavdinë e Zotit// çdo njeri doi ta bekojë emrin e tij të shenjtë për gjithmonë e jetës.
    Përbërja e këtij psalmi është, pra, shumë e kujdesshme; nëse do të merret në duart Bibla jonë, mund të kuptohet çfarë është një psalm "alfabetik": ai përfshin njëzet e dy vargje, secila prej të cilave fillon me një nga shkronjat e alfabetit hebraik. Në letërsi, kjo quhet akrostik. Këtu nuk bëhet fjalë për një arritje të stilit. I përdorur në Bibël, ky proces tregon gjithmonë se qëllimi kryesor i psalmit është të falënderohet Zoti për Besëlidhjen: një mënyrë për të thënë: "E gjithë jeta jonë, nga A në Z, (në hebraisht nga Aleph në Tav) ka të bëjë me Besëlidhjen dhe varet nga butësia e Zotit” që është i ngadalshëm në zemërim dhe i mirë.
    Le të mos jemi të befasuar që ky psalm lutet nga besimtarët izraelitë çdo mëngjes: për hebreun besimtar, mëngjesi (agimi i ditës së re) në mënyrë të parezistueshme evokon agimin e ditës përfundimtare, të botës që do të vijë, atë të Besëlidhjes së Re ... Nëse hyjmë pak më thellë në përshpirtërinë hebraike, Talmudi (mësimi i rabinëve të shekujve të parë pas erës sonë) thotë se kushdo që e lexon këtë psalm tri herë në ditë "mund të jetë i sigurt se do të jetë bir i botës që duhet të vijë”.
    Nga njëzet e dy vargje të këtij psalmi, për fat të keq lexohen në liturgjinë e fjalës së sotme vetëm gjashtë, por i gjithë mësimi biblik mbi Zotin gjendhet në këto pak rreshta. Për shembull, flitet këtu për madhështinë, lavdinë, mbretërimin e Zotit: "Besnikët e tu të bekojnë! Ata do të flasin për lavdinë e mbretërimit tënd //
    do të flasin për bëmat e tua".
    Flitet këtu për mirësinë e Tij ndaj nesh dhe për afërsinë e tij: "Ai është afër atyre që e thërrasin // me të gjithë ata që e thërrasin me të vërtetë".

I GJITHË TJETRI, I GJITHË AFËR (ZOTI ME NE).

Është me të vërtetë një nga zbulimet e admirueshme të popullit të Izraelit që ka arritur të artikulojë me aq shumë forcë këto dy të dhëna të Zbulesës, secila prej tyre aq e rëndësishme sa tjetra: Zoti është Gjithë-Tjetri (d.m.th. mbretëria, pushteti dhe lavdia i përkasin vetëm atij) dhe në të njëjtën kohë ai është i Gjithë afër. Aq afër sa lotët tanë rrjedhin nëpër faqe siç thotë libri i ben Siracit. Ai nuk është një mbret si ata që njohim në tokë. Ai është një mbret i plotfuqishëm dhe i mirë në të njëjtën kohë: ai dëshiron vetëm lumturinë tonë ... Ky është zbulimi që Izraeli ka bërë gjatë gjithë historisë së tij. Kur flasim për fuqinë e këtij mbreti si ndryshëm nga të gjithë mbretërit tjerët, ne e dimë se fuqia e tij është vetëm dashuria; ne kujtojmë atë që Zoti i tha Moisiut për veten e tij: “Zoti, Zoti, Hyji i mëshirshëm e i butë, i durueshëm e shumë i mëshirshëm dhe i vërtetë" (Da 34,6).
    Kjo është ndoshta përmbledhja më e mirë që mund të jepet për të gjithë zbulesat biblike.
    Një zbulim që populli Izraelit që ishte përfituesi i parë i tij, nuk mund dhe nuk dëshiron ta mbajë për vete! Sepse misioni i tij, ai e di, është ta këndojë me zë të lartë këtë të vërtetë në mënyrë që të gjithë ta njohin: pasurinë e faljes, butësinë dhe mëshirën e Zotit, ato janë për të gjithë!
    "Zoti është vetë butësia e mëshira
    i ngadalshëm në zemërim dhe plot dashuri:
    Zoti është i mirë për të gjithë,
    i dhimshëm për të gjitha krijesat e veta" (Ps 145, 8-9):
    Pas leximit të këtij psalmi, përkujtojmë sigurisht, fjalët: "Ai është afër atyre që e thërrasin // për të gjithë ata që e thërrasin me çiltërsi". Ky universalitet i planit të Zotit është një nga zbulimet më të mëdha të Besëlidhjes së Vjetër: Zoti e do gjithë njerëzimin dhe plani e tij të dashurisë, "qëllimi i tij dashamirës" ka të bëjë me tërë njerëzimin dhe gjithë krijimin.
    Së fundmi, nëse i referohemi tekstit të plotë të këtij psalmi, ne zbulojmë në të një lidhje fare të fortë me lutjen që na ka mësuar Jezusi: “Ati ynë”: për shembull, fjalët “Ati ynë” i drejtohen Zotit si fjalët “Atë” dhe “mbret”: Ati ynë një baba dhe njëkohesisht është Zoti i butësisë dhe i mëshirshëm për të cilin flet ky psalm ... Ati ynë është një mbret qëllimi i vetëm i të cilit është lumturia e të gjithë njerëzve. "Ati ynë ... na dhuro ... na fal ... na çliro nga e keqja ... mbretëria jote le të vijë, vullneti yt le të bëhet këtu në tokë por edhe në qiell ..." sepse, ne e dimë, që siç thotë Shën Pali, "Vullneti I Zotit është që të shëlbohen të gjithë njerëzit dhe ta arrijnë njohjen e së vërtetës". (1 Tm 2.4).
    Ne e kuptojmë, atëherë pse ky Psalm 145 është bërë lutja e mëngjesit e njerëzve që mësuan të flasin me Perëndinë si me një baba.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA XVII ORD. VITI B.

MË 28 – 7 – 2024.

LEXIMI I DYTË: Ef. 4,1-6.

1 Ju përbej, prandaj, unë i burgosuri në Zotin: jetoni denjësisht si i ka hije thirrjes që keni marrë:
    2 me plot përvujtëri, butësi e duresë; durojeni njëri‑tjetrin me dashuri!
    3 Bëni çmosin ta ruani njësinë e Shpirtit me anë të paqes që ju bashkon.
    4 S’ka veçse një Trup të vetëm dhe një Shpirt të vetëm ‑ sikurse edhe jeni të grishur në një shpresë të vetme të thirrjes suaj.
    5 Nuk ka veçse një Zot, një fe, një pagëzim;
    6 një Hyj të vetëm, Atin e të gjithëve, i cili sundon mbi të gjithë, vepron nëpër të gjithë e banon në të gjithë.

THIRRJE NË UNITET.

Pali është në burg (ndoshta në Romë) dhe ai e di se çdo gjë nuk po shkon mirë mes të krishterëve të komunitetit të tij të Efesit: nuk mungojnë shkaqet e mosmarrëveshjeve, veçanërisht, midis ish-hebrenjve dhe ish-paganëve; dhe ndoshta ka edhe rreziqe herezie: në çdo rast, ne mund të supozojmë kështu, pasi, pak më poshtë, në vargun 14, ai shpreh dëshirën:
    "14 që të mos jemi më foshnja me të cilët luajnë tallazet dhe i çon e i rrëzon çdo erë mësimesh në këtë lojë letrash të njerëzve që me dredhi i hapin udhën gabimit. 15 Por, duke e dëshmuar me dashuri të vërtetën, të rritemi në çdo pikëpamje drejt Atij që është Kryet ‑ Krishtit. 16 Prej tij, Trupi i tërë, si një cope, mirë i lidhur në një, në atë mënyrë që çdo gjymtyrë ndihmon sipas funksionit që iu dha veçanërisht secilës pjesë dhe e mundëson rritjen e Trupit në ndërtimin e vetvetes në dashuri” (Ef. 4,14-16).
    Po, le të mos jemi më fëmijë, duke e lejuar veten të tronditemi dhe të çojmë në rrëshqitje nga të gjitha rrymat e ideve, sipas dëshirës së njerëzve, ata që përdorin dinakërinë e tyre për të na çuar në gabim. Kjo është ndoshta arsyeja pse ai insiston kaq shumë këtu si për unitetin në sjellje ashtu edhe për unitetin e doktrinës: "një shpresë... një trup dhe një shpirt... një Zot, një besim, një pagëzim... një Perëndi dhe Atë i të gjithëve”.
    Por, si gjithmonë me Palin, rekomandimet morale janë para së gjithash një mësim të dogmën: sfondi i tekstit tonë sot është misteri i planit të Zotit, ky plan i famshëm dashamirës, për të cilin ne shpesh flasim dhe që Pali e përshkroi në kapitullin e parë; ja ky pasazh (ishte leximi ynë për të dielën e pesëmbëdhjetë): “Ai na vuri në dijeni mbi misterin e vullnetit të vet ‑ synim që lirisht kishte vendosur që më parë ta kryente në Të ‑ kur të plotësohej koha: d. m. th. të vërë çdo gjë nën kryesinë e Krishtit, të gjitha qeniet që janë në qiell e në tokë” (Ef. 1, 9-10).
    Pak më poshtë, në vargjet që sapo pasojnë leximin tonë këtë të diel, ai do të japë një përkufizim tjetër të dizajnit dashamirës:
    “11. E Ai i ‘dha’ disa apostuj, disa të tjerë profetë, disa prapë ungjilltarë, disa të tjerë barinj dhe mësues, 12 që shenjtërit t’i bëjë të aftë për veprën e shërbesës, për ndërtimin e trupit të Krishtit, 13 derisa të gjithë ta arrijmë njësinë e fesë dhe njohjen e Birit të Hyjit deri në gjendjen e njeriut të përsosur, deri në masën që i përket pjekurisë së plotë të Krishtit” (Ef. 4, 11-13)“
    …derisa të gjithë ta arrijmë njësinë e fesë dhe njohjen e Birit të Hyjit deri në gjendjen e njeriut të përsosur, deri në masën që i përket pjekurisë së plotë të Krishtit”.
    Kjo do të thotë kur i gjithë njerëzimi do të mblidhet rreth Jezu Krishtit, deri në pikën për t'u bërë një me të! Ju kujtoj imazhin shumë të bukur të dhënë nga At Teilhard de Chardin: (Para se t'ju përsëris fjalinë e tij, ju ftoj të kuptoni me kujdes ndryshimin që ai shënon midis Jezusit (nga Nazareti) dhe Krishtit në kuptimin e Krishtit total që ne formojmë me të dhe që nuk e ka përfunduar formimin). Kjo është fjalia e Atit Teilhard de Chardin: “Nga origjina e Gjërave filloi një ardhje e meditimit dhe e punës... Dhe që kur lindi Jezusi, që kur mbaroi të rritej, që kur vdiq, gjithçka vazhdoi të lëvizte, sepse Krishti nuk bëri plotësojë formimin e tij. Ai nuk i ka rikthyer vetes palosjet e fundit të rrobës prej mishi dhe dashurie që i formon besnikëria për të...” (Shkrime luftarake - 1916).

NJË ZOT, NJË BESIM, NJË PAGËZIM

I kthehem letrës drejtuar Efesianëve: është për shkak të këtij projekti madhështor të Perëndisë që Pali këmbëngul aq shumë në tekstin e sotëm për unitetin e besimit, të shpresës, të dashurisë: "Thirrja juaj ju ka thirrur të gjithëve në një shpresë... ka vetëm një Trup dhe një Shpirt. Ka vetëm një Zot, një besim, një pagëzim, një Perëndi dhe Atë të të gjithëve”. Ky plan i Perëndisë rezonon në veshët tanë si një thirrje; Pali me siguri përdor qëllimisht të njëjtën fjalë "thirrje" tri herë:
    "Ju inkurajoj të ndiqni me besnikëri thirrjen që keni marrë nga Zoti... thirrja juaj ju ka thirrur të gjithëve në një shpresë.
    “Ndiqni me besnikëri thirrjen e marrë nga Zoti”: kjo tregon qartë se Zoti po kërkon bashkëpunëtorë për projektin e tij; një thirrje është një propozim, me të cilin jemi të lirë të bashkëpunojmë ose jo; përmes Pagëzimit pranuam ftesën, ramë dakord të punësoheshim në kantierin e projektit. Vendi i ndërtimit është e gjithë bota, menaxheri i projektit është Shpirti Shenjt.
    Kalimisht, duhet theksuar se fjala “Kishë” (“eklesia” në greqisht) është nga e njëjta rrënjë me fjalën “thirrje”) anëtarë të Kishës, ne jemi të thirrurit e planit dashamirës të Perëndisë. Si rezultat, shpjegohet këmbëngulja e Palit për virtytet e durimit, përulësisë dhe butësisë: ne do të jemi bashkëpunëtorë të dobët në planin dashamirës të Zotit nëse nuk jemi vetë dashamirës! Modeli, thjesht, është vetë Jezusi, zemërbutë dhe i përulur nga zemra.
    Natyrisht, të gjitha këto virtyte na duken si një program i pamundur! Kjo është padyshim përtej fuqisë sonë; por bashkëkohësit e Palit kishin të njëjtat vështirësi, le të jemi të sinqertë! Nga ana tjetër, është ai që mund ta realizojë këtë program të bukur tek ne, nëse duam; ne vetëm duhet të biem dakord për të pranuar se ne nuk kemi forcë vetëm. Por, me ndihmën e tij, ne mundemi, ose më mirë është ai që mund ta arrijë tek ne, nëse e lejojmë veten të transformohemi pak nga pak nga Shpirti i tij të dashurisë. Kjo është koha për të kujtuar fjalët e Jezusit:
    “34 Po ju jap një urdhër të ri:
    Duajeni njëri‑tjetrin!
    Sikurse unë ju desha ju,
    duajeni edhe ju njëri‑tjetrin!
    35 Nëse e doni njëri‑tjetrin,
    të gjithë do t’ju njohin se jeni nxënësit e mi” (Gj. 13,34-35).
    Nëse ne mund të njohim veprimin e Zotit në ne, do të jetë pikërisht sepse ai na lejon të arrijmë gjëra që janë të pamundura nga ana njerëzore! Vetëm Shpirti i Perëndisë mund ta arrijë këtë mrekulli që na bën të jetojmë në përulësi, butësi, durim... dhe kjo është dëshmia! Sepse, papritmas, njerëzit do të detyrohen të pranojnë se Shpirti Shenjt ekziston dhe se është ai që vepron në ne!
    Na kërkohet vetëm ta kemi këtë për zemër! Do të thotë, të dëshirojmë me gjithë forcën tonë realizimin e projektit të Perëndisë:
    “Bëni çmosin ta ruani njësinë e Shpirtit me anë të paqes që ju bashkon” (Ef. 4,3).

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA XVII ORD. VITI B.

MË 28-7-2024.

UNGJILLI: Gj, 6,1-15.

1 Pastaj Jezusi kaloi në anën tjetër të detit të Galilesë, që quhet edhe i Tiberiadit. 2 E ndiqte një shumicë e madhe, sepse shihnin mrekullitë që bënte në të sëmurë. 3 Jezusi u ngjit në një kodër, ku u ul të rrijë bashkë me nxënësit e vet. 4 Ishin afër Pashkët, e kremtja e judenjve.
    5 Jezusi çoi sytë dhe pa një shumicë të madhe njerëzish që po vinte tek ai e i tha Filipit: “Ku do të blejmë bukë që të hanë këta njerëz?”
    6 Foli kështu për ta sprovuar, sepse ai vetë e dinte se çka kishte në mend të bënte.
    7 “As dyqind denarë bukë ‑ iu përgjigj Filipi ‑ nuk do të dilnin mjaft për t’i dhënë secilit nga një grimë.”
    8 I tha njëri nga nxënësit, Andreu, i vëllai i Simon Pjetrit:
    9 “Këtu është një djalosh që ka pesë bukë elbi dhe dy peshq të vegjël. Por, çka janë këto për kaq njerëz?”
    10 Jezusi u tha: “Thuajuni njerëzve të ulen.”
    Në atë vend kishte shumë bar.U ulën, pra, rreth pesë mijë burra. 11 Jezusi mori bukët, falënderoi dhe ua dha atyre që ishin ulur. Po ashtu edhe prej peshqve ‑ aq sa deshën. 12 kur u nginë, u tha nxënësve të vet: “Mblidhni tepricat që të mos tresë asgjë.” 13 I mblodhën, pra, dhe mbushën dymbëdhjetë shporta me copat që u tepruan atyre që hëngrën prej pesë bukësh elbi. 14 Njerëzit, kur panë mrekullinë që bëri Jezusi, thanë: “Ky është përnjëmend Profeti që duhet të vijë në botë.” 15 Kur Jezusi hetoi se duan të vijnë e ta kapin për ta bërë mbret, u tërhoq përsëri në mal, krejtësisht vetëm.

LECTIO DIVINA-MEDITIM-LUTJE.

ISHIN AFËR PASHKËT, E KREMTJA E JUDENJVE.

Reagimi i turmës pas shumëfizimit të bukëve flet shumë për ngazëllimin që mbretëronte në Izrael gjatë kohës së Jezusit; sepse njerëzit prisnin me padurim Mesinë: kështu, kur panë Jezusin duke shëruar të sëmurët, filluan ta ndiqnin atë; Gjoni tregon: "E ndiqte një shumicë e madhe, sepse shihnin mrekullitë që bënte në të sëmurë" (6,2)
    Dhe pritja ishte veçanërisht e madhe, sigurisht, në ditët përpara Pashkës; kjo festë e çlirimit të kaluar (nga skllavëria në Egjipt) paralajmëronte në sytë e të gjithëve çlirimin përfundimtar që Mesia do të kishte sjellur. Dhe nëse Gjoni merr mundimin të sqarojë: "Ishin afër Pashkët, e kremtja e Judenjve", ky është një element i rëndësishëm për të kuptuar tregimin e shumëfizimit të bukëve.
    Të dielave të ardhshme, do të kemi mundësinë të kuptojmë se sa misteri i Pashkëve po qëndron në themel të të gjithë mësimit të Jezusit për bukën e jetës.
    Tani për tani, Jezusi e çon turmën në mal: «Jezusi u ngjit në mal dhe atje ishte ulur me dishepujt e tij. Fjala "mal", në Galile, afër liqenit, mund të jetë vetëm simbolike (kodrat ngrihen në disa qindra metra); pa dyshim që Gjoni dëshiron që ne të kuptojmë se ora e banketit mesianik të shpallur nga profeti Isaia është afër:
    "Zoti Hyji i Ushtrive do të bëjë përmbi këtë mal një gosti për të gjithë popujt: me mish të majmë e me verë të moçme, me mish të majmë plotë me palcë, me verë të kulluar, të qartë si loti”(Is 25,6).
    Për këtë turmë të uritur për festën e Zotit, Jezusi do t'i japë shenjën se kjo ditë e shumëpritur është me të vërtetë këtu. Sepse është ai që merr iniciativën.
    Ai fillon duke e pyetur Filipin, njërin nga të Dymbëdhjetët: "Ku do të blejmë bukë që të hanë këta njerëz?” (6,5). Dhe Gjoni komenton: "Foli kështu për ta sprovuar, sepse ai vetë e dinte se çka kishte në mend të bënte” (v. 6). Pa dyshim, si kudo tjetër, ungjilltari dëshiron të këmbëngulë në njohjen paraprake të Jezusit; por nga çfarë konsiston kjo "provë" e apostujve? Për një hebre si Gjoni, kjo shprehje është një kujtesë e përvojës së Eksodit: sepse udhëtimi i gjatë në Sinai u kuptua më vonë si një kohë e "provës"; libri i Ligjit të Përtërirë shpjegon: "Të të bjerë në mend udhëtimi që Zoti, Hyji yt, ka bërë ta kalosh për këta dyzet vjet nëpër shkretëtirë, me qëllim që të përulte, të sprovonte e të mësonte çka ndryhet në zemrën tënde" (Dt 8,2). Filipi, mbase, nuk e kuptoi menjëherë që Jezusi provonte besimin e tij, ai përgjigjet në një mënyrë shumë njerëzore, me kuptim të shëndoshë: “As dyqind denarë bukë ‑ iu përgjigj Filipi ‑ nuk do të dilnin mjaft për t’i dhënë secilit nga një grimë” (V. 7). Dhe Andre shton: “Këtu është një djalosh që ka pesë bukë elbi dhe dy peshq të vegjël. Por, çka janë këto për kaq njerëz?” (v. 9).

ARSYETIMI E GJYKIMI I SHËNDOSHË...OSE BESIMI?

Nga pikëpamja njerëzore, nuk mund të vërtetohet se Filipi dhe Andrea ishin në gabim! Por një gjykim i shëndoshë ose një arsyetim korekt nuk janë gjithmonë këshilltarë të mirë. Pra, a e kanë harruar ata, Filipi dhe Andrea, historinë e profetit Elizeu (leximi i parë këtë të diel)? Me qëllim të mirë, shërbëtori i profetit kishte thënë, në një rast shumë të ngjashëm, të njëjtën gjë: pak bukë për njëqind njerëz, nuk mund të mjaftojnë! Por Elizeu kishte anashkaluar ... Jezusi bën të njëjtën gjë, ai thjesht thotë: “Thuajuni njerëzve të ulen.”
    Pse Jean specifikon" se atje ishte shumë bar? Sigurisht për ta bërë të qartë se një "bari i mirë" (një imazh tjetër mesianik; krh. Gjn 10) gjithmonë kujdeset që t'i çojë delet e tij në kullota të mira? "Kështu ata u ulën, dhe ishin afërsisht pesë mijë burra.
    Të katër Ungjijtë shënojnë disproporcionin midis pesë bukëve dhe pesë mijë burrave (një disproporcion shumë më pak i shënuar në shumëfizimin e bukëve nga Elizeu); historia e shënimit të tepricës së dhuratave mesianike.
    Kur mbërriti atje, Gjoni ndryshoi tonin: "Jezusi mori bukët, falënderoi dhe ua dha atyre që ishin ulur. Po ashtu edhe prej peshqve ‑ aq sa deshën" (v.11) . Ne i njohim me lehtësi fjalët e Darkës së Fundit; Gjon, është e vërtetë, askund nuk ka të bëjë me institucionin e Eukaristisë; (ai e zëvendëson atë me larjen e këmbëve, Gjn 13); por këtu, padyshim, ai i referohet institucionit të Eukaristisë: të krishterët të cilëve ai u drejtohet, menjëherë e kuptojnë se mrekullia e bukëve në malin e vogël të Galilesë, është shenja e banketit të Eukaristisë që ata festojnë çdo të Dielë që nga Ringjallja e Krishtit .

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

F.A. E DIELA XVII ORD. VITI B. UNGJILLI.Gj. 6,1-15.

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA XVll ORD. VITI B.

MË 28 – 7 - 2024.

UNGJILLI: Gj. 6,1-15.

1 Pastaj Jezusi kaloi në anën tjetër të detit të Galilesë, që quhet edhe i Tiberiadit. 2 E ndiqte një shumicë e madhe, sepse shihnin mrekullitë që bënte në të sëmurë.
    3 Jezusi u ngjit në një kodër, ku u ul të rrijë bashkë me nxënësit e vet. 4 Ishin afër Pashkët, e kremtja e judenjve.
    5 Jezusi çoi sytë dhe pa një shumicë të madhe njerëzish që po vinte tek ai e i tha Filipit:
    “Ku do të blejmë bukë që të hanë këta njerëz?”
    6 Foli kështu për ta sprovuar, sepse ai vetë e dinte se çka kishte në mend të bënte.
    7 “As dyqind denarë bukë ‑ iu përgjigj Filipi ‑ nuk do të dilnin mjaft për t’i dhënë secilit nga një grimë.”
    9 “Këtu është një djalosh që ka pesë bukë elbi dhe dy peshq të vegjël. Por, çka janë këto për kaq njerëz?”
    10 Jezusi u tha: “Thuajuni njerëzve të ulen”. Në atë vend kishte shumë bar.U ulën, pra, rreth pesë mijë burra.
    11 Jezusi mori bukët, falënderoi dhe ua dha atyre që ishin ulur. Po ashtu edhe prej peshqve ‑ aq sa deshën.
    12 E kur u nginë, u tha nxënësve të vet: “Mblidhni tepricat që të mos tresë asgjë”.
    13 I mblodhën, pra, dhe mbushën dymbëdhjetë shporta me copat që u tepruan atyre që hëngrën prej pesë bukësh elbi.
    14 Njerëzit, kur panë mrekullinë që bëri Jezusi, thanë: “Ky është përnjëmend Profeti që duhet të vijë në botë”. 15 Kur Jezusi hetoi se duan të vijnë e ta kapin për ta bërë mbret, u tërhoq përsëri në mal, krejtësisht vetëm.

Ky është e para nga 5 "Lectio divina" mbi kapitullin 6 të Ungjillit sipas Gjonit. Përpara se të komentoj këtë ungjill, do të doja të bëja disa vërejtje paraprake, të cilat na ndihmojnë t'i qasemi saktë tekstit, sepse është e lehtë ta interpretojmë gabimisht, e për rrjedhojë të humbim mesazhin që ungjilltari dëshiron të na komunikojë.
    Vërejtja e parë ka të bëjë me titullin që gjejmë në Biblat tona: "Shumëzimi i bukëve dhe i peshqve". Le ta fshijmë menjëherë këtë titull, sepse na çon në rrugë të gabuar, na largon nga ajo që dëshiron të na thotë ungjilltari. Nëse e lëxojmë
    tekstin me kujdes, vërtetojmë lehtësisht menjëherë se nuk përmendet asnjë shumëzim: flitet vetëm për pesë bukë dhe dy peshq që i janë dorëzuar Jezusit dhe që ai ia shpërndan gjithë asaj turme, pa shtuar asgjë dhe për habinë e madhe të të gjithëve, pesë bukët dhe dy peshqit jo vetëm që mjaftojnë për t’i ngopur gjithë ata njerëz, por kanë mbetur edhe aq sa për të mbushur 12 kosha. Kjo është e gjitha, ndaj le të fshijmë nga mendja ato skena që kemi parë në disa filma, në të cilat Jezusi shfaqet si një magjistar që nxjerr bukë dhe peshq nga një shportë dhe kjo shportë nuk zbrazet kurrë. Këta shumëzime nuk kanë asnjë lidhje me shenjën që Jezusi na ofron sot.
    Vërejtja e dytë: në 4 ungjij kjo histori ndodh gjashtë herë dhe nuk ka dy njësoj, njëri thotë se i ishin dorëzuar 7 bukë Jezusit, tjetri se ishin pesë bukë dhe dy peshq, njëri thotë se ishin në shkretëtirë, tjetri. thotë se kishte bar të gjelbër, njëri thotë se ishin 4000, tjetri 5000 që i hëngrën ato bukë, njëri flet për 12 kosha të mbetura, tjetri për 7 kosha. Nuk ka dy të ngjashëm. Epo, le ta pranojmë menjëherë siç qëndrojnë gjërat, nuk kemi të bëjmë me gjashtë episode të ndryshme, por me gjashtë rilexime të së njëjtës shenjë të dhënë nga Jezusi, një shenjë kaq plot mesazhe sa ungjilltarët ndjejnë nevojën t'i paraqitur të gjitha: dhe Mateu dhe Marku e paraqiten dy herë, sepse duan që mesazhi i shenjës të jetë i plotë. Si vërejtje, dua të përmend disa pyetje që na bëjnë jobesimtarët, por që na lindin edhe kur lexojmë me qetësi këtë faqe: si është e mundur që 5000 burra e ndoqën Jezusin, me gratë dhe fëmijët e tyre? Marku në kapitullin 8 na tregon se ata e ndoqën për 3 ditë. Gjoni, do të dëgjojmë së shpejti prej tij, thotë se e kanë ndjekur deri në mal: është vërtet e pamundur si kronikë. Dhe më pas, sa orë iu deshën Jezusit për t'ia shpërndarë ato bukë dhe peshk asaj turme të madhe dhe më pas sa kohë iu deshën apostujve për të mbledhur dymbëdhjetë shportat me bukë të mbetura? Ku i morën ato 12 kosha? I kishin sjellë bosh? Së fundi, si është e mundur që vetëm një fëmijë i ka mbajtur pesë bukët dhe dy peshqit: ne e dimë që fëmijët janë të parët që hanë gjithçka, ky detaj nuk ka gjasa. Pra, ose kemi të bëjmë me një fëmijë anoreksik, ose me një fëmijë simbolik. Shkurtimisht, nuk duhet shumë për të arritur në përfundimin se ungjilltarët nuk po na tregojnë një fakt material, por po paraqesin një faqe katekeze, të përbërë me imazhe biblike, të cilat janë të njohura nga lexuesit e Gjonit dhe të cilat edhe ne do të përpiqemi t'i bëjmë.
    Një vërejtja e fundit: problemi që historia dëshiron t'i përgjigjet është uria, uria materiale, jo uria shpirtërore. Në vazhdim të tekstit do të na propozohet fjalimi i Jezusit mbi bukën e jetës dhe atëherë do të flasim për ushqimin e jetës që është fjala e Perëndisë, urtësia që vjen nga Parajsa. Në fund të kapitullit do të flasim edhe për bukën, por vetëm në fund të fjalimit për bukën eukaristike, jo sot. Sot Jezusi dëshiron të na mësojë të bëjmë një mrekulli, këtë: të eliminojmë urinë në botë. Ne do të donim që ai ta bënte këtë mrekulli, duke bërë të bje mana nga qielli, duke shumëzuar bukët. Në vend të kësaj, ai nuk e bën këtë: ai na mëson të performojmë këtë mrekulli. Uria duhet të zhduket nga bota dhe ai dëshiron që ne të performojmë këtë mrekulli: pasi kemi krijuar këto premisa, le të dëgjojmë se si fillon historia.
    “Jezusi kaloi në anën tjetër të detit të Galilesë, që quhet edhe i Tiberiadit. E ndiqte një shumicë e madhe, sepse shihnin mrekullitë që bënte në të sëmurë. Jezusi u ngjit në një kodër, ku u ul të rrijë bashkë me nxënësit e vet. Ishin afër Pashkët, e kremtja e judenjve” (v.1-4).
    E thashë më parë se, për të kuptuar mesazhin që ungjilltari dëshiron të na japë, duhet t'u kushtojmë vëmendje referencave biblike që ai prezanton në këtë histori. Dhe e para nga këto referenca është për Pashkën hebraike. “Ishin afër Pashkët, e kremtja e judenjve”. Dhe Pashka, siç e dimë, ishte kremtimi i kalimit të Izraelit nga toka e skllavërisë në tokën e lirisë. Ungjilltari thotë: "Kini kujdes, sepse në këtë histori Jezusi paraqitet si ai që dëshiron të kryejë një eksod në të cilin do të përfshiheni". Le të shohim këto referenca për eksodin: "Jezusi shkoi në anën tjetër të detit të Galilesë". Në Galile nuk ka det, ka një liqen i vogël. Luka e quan liqen. Si mundet që ungjilltari Gjon e bën atë një det, një det që Jezusi e kalon ashtu si Moisiu kaloi Detin e Kuq, i ndjekur nga të gjithë njerëzit? Ky është deti biblik. Është referenca për faktin se Jezusi dëshiron të bëjë një eksod të një populli të tërë, që tani është ende skllevër.
    Një kujtesë tjetër: "E ndiqte një shumicë e madhe, sepse shihnin mrekullitë që bënte në të sëmurë” (v. 2). Një turmë e madhe ndoqi Jezusin, sepse pa shenjat që ai bëri. Kjo është pikërisht ajo që ndodhi me Moisiun: populli i Izraelit e ndoqi, ata i besuan, sepse panë shenja që vinin nga Zoti. Edhe Jezusi frymëzon besim tek ata që duan ta ndjekin, që jetojnë në një vend që nuk është mbretëria e Zotit, është mbretëria e të ligut, ai dëshiron t'i nxjerrë jashtë, ata i besojnë atij sepse ai bën shenja, shenja që mund të vijnë vetëm nga Zoti.
    Kujtesa e fundit e eksodit: Jezusi ngjitet në mal, tamam si Moisiu. Nuk bëhet fjale për mal material, 5000 burra me gra dhe fëmijë nuk e ndjekin në mal material, është mali biblik, mali është vendi që tregon takimin me Zotin. Jezusi i prezanton këtë mal gjithë këtij populli të cilit ai dëshiron të bëjë një eksod, ta ndihmojë të hyjë në mendimin e Zotit: nëse nuk ngjitesh në këtë mal, nëse nuk e lë veten të përfshihesh në mendimet, projektet, planet e Zotit, do të mbetesh në vendin e robërisë. Ungjilltari po thotë: "Kujdes, sepse po ju them gjithçka ju nevojtet për një eksod që duhet të bëni tani: duke bërë këtë eksod, që unë do t’ju propozoj, unë do t’ju nxjerr dhe ju do të dilni nga toka në të cilën ndodheni, e cila drejtohet nga i ligu, ku të gjithë ndjheni skllevër, skllevër të pasioneve, të zilisë, të lakmisë…dhe do të çoj dhe do të hyni në një vend që keni dëshiruar gjithmonë, pra në një vend ku mund të jetoni si fëmijë të Zotit.
    Le të përpiqemi të mendojmë atëherë: mënyra se si jetojmë ne është frzmëzuar e menaxhuar nga planet e Zotit apo është ende i ligu që dominon në këtë botë, në këtë shoqëri? Le të përpiqemi të pyesim veten: Cili është realiteti ynë? Si shpërndahen të mirat e nevojshme për jetën e njeriut? Si lidhen njerëzit me krijimin: sipas Ligjit të shkruar nga Zoti në vetë Krijim ose të udhëhequr nga dëshirat e pangopura, kështu që ata sillen si grabitqarë, si gjuetarë pa leje, me asnjë interes për brezat e ardhshëm, si skllevër të dëshirave të tyre. Nga kjo botë Jezusi dëshiron të na nxjerrë jashtë. Të gjithë e dimë se si shpërndahet pasuria në botën tonë. Ka nga ata që jetojnë në begati, zbavitje, madje shpërdorojnë burimet e Krijimit dhe ka nga ata që jetojnë në mjerim, që nuk kanë as ujë të pijshëm: gjëra thelbësore për të bërë një jetë dinjitose për një njeri.
    Dhe përballë këtij realiteti të botës sonë lindin pyetje: a donte Zoti një botë si këtë? A përgatiti ai një botë të mjerë dhe pa burime të mjaftueshëm për një jetëë dinjitoze për t'i detyruar fëmijët e tij të luftojnë për ushqim të përditëshëm? A donte Zoti një botë ku njerëzit luftonin për bukë? A janë varfëria dhe moszhvillimi pjesë e botës që dëshiron Zoti, për t'ju bërë që njerëzit dëshirojnë parajsën në një jetë tjetër? Askush sot nuk u përgjigjen po këtyre pyetjeve, prandaj një botë të tillë e organizoi i ligu, të cilit njerëzit i kanë kushtuar vëmendje. Le të kuptojmë dhe të pranopjmë se është e nevojshme të marrim, distancat nga kjo botë dhe të shkojmë drejt botës së re, mbretërisë së Zotit, në të cilën Jezusi dëshiron të të hymë. Ky është eksodi i nevojshëm!
    Le të dëgjomë tani se si Jezusi e sheh realitetin e botës sonë, urinë tonë, urinë për jetë, ato të mira që janë të nevojshme për një jetë të denjë për njerëzit.
    “Jezusi çoi sytë dhe pa një shumicë të madhe njerëzish që po vinte tek ai e i tha Filipit:
    “Ku do të blejmë bukë që të hanë këta njerëz?”
    Foli kështu për ta sprovuar, sepse ai vetë e dinte se çka kishte në mend të bënte.
    “As dyqind denarë bukë ‑ iu përgjigj Filipi ‑ nuk do të dilnin mjaft për t’i dhënë secilit nga një grimë” (v.5-7)
    Jezusi ngre sytë, sheh turmën, sheh nevojat e njerëzve të uritur: një ftesë e qartë për ne që të heqim shikimin nga bota jonë e vogël e interesave tona personale dhe të ndërgjegjësohemi për realitetin në të cilin jetojnë shumë nga vëllezërit dhe motrat tona, të cilët janë të uritur, janë në varfëri, janë të dëshpëruar, i nënshtrohen dhunës. Kjo nuk është bota e kërkuar nga Zoti, ndonjëherë ne kemi menduar se Zoti ka bërë gjëra të gabuara, jo, ne e kemi ndërtuar këtë botë, duke mos dëgjuar fjalën e tij, por sugjerimet e të ligut që është në ne. E keqja është egoizmi ynë, ajo shtysë që na shtyn të tërhiqemi në vetvete, të mendojmë për avantazhin tonë, të mos interesohemi për të tjerët. Është ky i ligu që krijoi botën në të cilën jetojmë dhe nga e cila duhet të bëjmë një eksod. Jezusi dëshiron të na nxjerrë nga kjo botë e vjetër për të hyrë në botën e kërkuar nga Zoti.
    Jezusi e pa këtë njerëzim që është i uritur dhe kur themi uri, nuk nënkuptojmë vetëm urinë e stomakut, por për të gjitha nevojat që duhen plotësuar nëse duam një jetë plotësisht njerëzore: jetën e një personi të sëmurë, të një person që është i vetëm, i braktisur, jetë e atyre përsonave që nuk kanë dashuri, drejtësi, shtëpi, që nuk mund të krijojnë familje. Të gjitha këto nevoja janë uria që është e pranishme në njerëzimin: Si t'u përgjigjemi të gjitha këtyre formave të urisë, në mënyrë që të ketë një njerëzim vërtet të ngopur?
    Le të shohim se si Jezusi e trajton problemin. Ai kthehet nga Filipi dhe i thotë: "Ku mund të blejmë atë që është e nevojshme për të ngopur këtë uri?" Nis nga mënyra jonë e arsyetimit, që është ajo e blerjes, e shkuarjes te shitësi. Logjika jonë është ajo e tregut: duhet të ketë shkëmbime, sepse nëse nuk ka shkëmbime, vdesim, mbajmë atë që kemi, që, si kemi medituar, nuk mjafton për të ngopur të gjitha format e urisë. Ne jemi bërë mirë, nuk jemi të vetë-mjaftueshëm, kemi nevojë për këto shkëmbime, dhurata me vëllezërit tanë. Ku qendron problemi? Logjika që rregullon këto shkëmbime, që është ajo e tregut, e atyre që janë të pasur, që kanë të mirat e kësaj bote. Të gjithë këta pra, nukk kanë interes për ata që janë në nevojë, madje i shqyrtojnë nevojat e të mjerëve, pastaj vendosin çmimin dhe sa më shumë që rritet nevoja, aq më shumë bekojnë nevojat, sepse u lejojnë të rrisin çmimet. . Kjo është logjika e tregut, që e karakterizon botën ku jetojmë.
    Në fakt, ungjilltari thotë se Jezusi foli për shitje-blerje me Filipin për ta "tunduar", domethënë për ta bërë të vetëdijshëm se me blerjen dhe shitjen tonë, me ndjekjen e interesave të veta personale, që është rregulli i tregut, del jashtë ajo botë e padrejtë që të gjithë e njohim mirë. Në fakt, mirat janë një tundim, instinkti na sugjeron t'i zotërojmë, t'i grumbullojmë, t'i mbajmë për vete, maksimumi t'i ndajmë me familjarët: por më pas edhe brenda familjes, kur bëhet fjalë për paratë, fillojnë ndarjet dhe mosmarrëveshjet; në fakt në letrën e parë drejtuar Timoteut thuhet se: “lakmia për para është rrënja e çdo të keqeje”. Dhe Jezusi e vë në provë Filipin, sepse dëshiron ta nxjerrë nga kjo logjikë e botës së vjetër. Sepse me të vërtet, sipas planit dhe dëshirave të Zotit, gjithçka na është dhënë si dhuratë, dhe dhurata u dhanë nga Zoti për t'u dorëzuar atyre në nevojë. Deri këtu mësimi I Jezusi është shumë e qartë. Por tani lind një pyetje tjetër: Cila është perspektiva që Jezusi dëshiron të na prezantojë tani, qëë ta pranojnë, sepse është ajo e Perëndisë?
    E mirë, mësimi i Jezusit është se ajo që njerëzit kanë në duart e tyre nuk u përket atyre; e vërteta që duhet mbajtur parasysh është se gjithçka i përket Zotit dhe ne njerëzit po menaxhojmë pasuri që nuk janë tonat. Zoti na i ka dorëzuar këto të mira, jo që t'ua "japim" vëllezërve dhe motrave tona, miqve tanë, por që t'ua dorëzojmë atyre që kanë nevojë: kjo është logjika e Zotit. Logjika e tregut është ajo që drejton botën tonë sot dhe është një logjikë falimentare, që gjeneron luftëra, mërgimtarë dhe refugjatë, lote dhe zi: është ajo logjike që gjeneron "qarje dhe kërcëllim dhëmbësh" që krijohen nga ata që nuk pranojnë logjikën e banketit falas, nga i cili largohen dhe hiqen jashtë, ku ftohen të varfrit, miq të Zotit që nuk mund të marrin pjesë në të mirat e përgjithshme.
    I nxitur nga Jezusi, Filipi bën një hap përpara dhe fillon të mendojë: thotë se "të paktën ata që dëfrejnë plot me para mund të kujtojnë të japin ndonjë lëmoshë". Po ai, një njeri inteligjent, kupton se lëmosha nuk mund të zgjidhë problemim: “As dyqind denarë bukë ‑ iu përgjigj Filipi ‑ nuk do të dilnin mjaft për t’i dhënë secilit nga një grimë” (v.7). Dhe Andrea shton që edhe lëmosha të bërë me një zemër të bujar, si atë të një fëmijë nuk e zgjidh problemin: “Këtu është një djalosh që ka pesë bukë elbi dhe dy peshq të vegjël. Por, çka janë këto për kaq njerëz?” Është zgjidhja e mirëqenies, lëmosha. Do të jetë propozimi që në Ungjillin e Gjonit të vendoset në buzët e Judës:
    " 4 Atëherë, Judë Iskarioti ‑ njëri prej nxënësve të tij, ai që kishte në mend ta tradhtonte ‑ tha: 5 ”Pse nuk u shit ky parfum për treqind denarë e nuk iu nda skamnorëve?” 6 Foli kështu, jo pse kishte fort kujdes për skamnorë, por pse ishte vjedhës e pasi ai e mbante qesen, vidhte çka vihej Brenda” (Gj.12,4-6”.
    Po, të varfrit duhen ndihmuar, por lëmosha nuk është zgjidhje, është një ndalesë e përkohshme në këtë botë të padrejtë, por nuk është bota e re. Jezusi dëshiron një botë në të cilën lëmosha nuk ka kuptim, sepse lëmosha gjithmonë presupozon që njeriu të pasurojë dhe të grumbullojë, dhe pastaj herë pas here të heqë diçka, përkohësisht. Ne nuk i lëmë të varfrit të vdesin nga uria, por kjo nuk është bota e kërkuar nga Zoti, pastaj, në fund të fundit, 200 denarë kur u mbarojnë... lëmosha kur mbaron, nuk e zgjidh problemin. Pra, propozimi i Filipit nuk na nxjerr nga bota e vjetër, nuk ndodh mrekullia e botës së re, në të cilën plotësohet çdo formë e urisë.

Në Ungjillin e Lukës një zgjidhje tjetër propozohet nga të 12-të, të cilët shkojnë te Jezusi dhe i thonë: "Lëshoje turmën, që të gjithë të shkojnë në fshatrat afër, ku mund të gjejnë strehim dhe ushqim". Me fjalë të tjera, zgjidhja e urisë në botë: të gjithë duhet të japin kontributin e tyre dhe ia dalin…., por kush ka para, kush ka këmbë të mira, arrin më parë, pastaj mund të marrë gjithë bukën që do kush ka para. Ndoshta është edhe një zgjidhje që thotë: “Tek ne vijnë për gjëra shpirtërore dhe mesime, për të dëgjuar predikime, për t’u lutur, por më pas, për sa i përket urisë konkrete, të gjithë duhet të zgjidhin problemin e vet”.
    Këtu të kemi kujdes, sepse kjo mënyrë të menduari është e pranishme edhe në familjet e krishtera. Le të përpiqemi të mendojmë për edukimin që prindërit e krishterë u japin fëmijëve të tyre në lidhje me zgjidhjen e urisë. A është përgjigja ndaj nevojave që kemi, bashkëndarja mës vetes apo është një ftesë për të grumbulluar? Si edukohen ata për t'i parë shokët e klasës, për shembull, si vëllezër për të dashur, për të ndihmuar, nëse nuk ia dalin mirë në matematikë apo fizikë? Apo i shohin si konkurrentë, si antagonistë? Nëse ata i shohin si antagonistë, ne jemi ende në botën e vjetër, edhe nëse shkojmë në kishë.
    Prandaj, propozimet që kemi dëgjuar deritani janë falimentarë. Mrekulli që na mundëson të shohim zhdukjen e çdo forme të së keqes nga bota, çdo formë urie nuk ndodh me këtë logjikë.

Tani një nga dishepujt e tij, Andrea, vëllai i Simon Pjetrit, i tha: Këtu është një djalë që ka pesë bukë elbi dhe dy peshq; por çfarë është kjo për kaq shumë njerëz?”.
    Propozimin e tretë për të zgjidhur problemin e urisë e sugjeron Andrea, vëllai i Simon Pietrit dhe zgjidhja që propozon është ndryshe nga blerja, thotë: “Këtu është një fëmijë, i cili ka pesë bukë dhe dy peshq”. Më pas e kupton se ka thënë diçka të pakuptimtë, sepse menjëherë shton: “Çfarë është kjo, për gjithë këtë turmë?”. Vetëm ungjilltari Gjon e prezanton këtë fëmijë dhe shton gjithashtu se buka që kishte ishte elbi, pra e të varfërve, nuk ishte bukë gruri. Si shpjegohet se ndërsa të gjithë kanë ngrënë ushqimet e tyre – është e çuditshme që të gjithë tashmë kanë mbaruar dhe nuk kanë mbetur asgjë – vetëm ky fëmijë ka 5 bukë dhe 2 peshq?
    Detaji është me të vërtetë joreal, sepse ne e dimë që fëmijët janë të parët që konsumojnë të gjitha ushqimet, kështu që nuk ka gjasa që midis kaq shumë njerëzve vetëm ai të ketë mbajtur 5 bukë: nga të dyja, njëra që po thosha, ishte ose ky fëmijë ishte anoreksik apo ky fëmijë është një symbol: ne e dimë që Jezusi i paraqiti dishepujt e tij si fëmijë, ata që zënë vendin e fundit në shoqëri, ata që e vënë veten në shërbim të të gjithëve. Në fakt, termi që përdoret është “payarion”, që është një zvogëlim i pais. Kush ishte payarioni? Në fakt, ai ishte djali që shërbente në një diqan.
    Kur dikush donte të mësonte një zanat nga një artist, shkonte në dyqan, prezantohej dhe zinte vendin e fundit në hierarki, sepse merrte porosi nga të gjithë; ai ishte i fundit që arriti dhe nëse nuk nxitonte të zbatonte urdhrat mund të merrte edhe disa shkelma. Ky ishte payarioni, është ky fëmijë, që çdo gjë që ka ua vë në dispozicion të gjithëve, por lind kundërshtimi: "Ç'është kjo për gjithë këta?" Dmth është bukur të ndash, është bukur të ndash gjithçka, por Andrea thotë, “nuk jep rezultat, ushqimi është pak, moria është e pamasë.
    Këtu, nëpërmjet një dialogu të zgjuar, Jezusi nxori në pah strategjitë tona për zgjidhjen e problemit të urisë. Strategjitë tona janë ato që ungjilltari i vendosi me zgjuarsi në buzët e dishepujve të dikurshëm, por kuptohet qaë ne jemi ata dishepuj, jemi ne që mendojmë tamam si ata dhe, përballë propozimit për të bashkuar të mirat e përgjithshmë, mendojmë menjëherë: “Është një propozim i parealizueshëm, i pakuptimtë”. Le të dëgjojmë tani zgjidhjen e Jezusit dhe t'i kushtojmë vëmendje, sepse ai po na mëson të bëjmë një mrekulli, t'i japim fund urisë së kësaj bote. Jezusi u tha:
    “Thuajuni njerëzve të ulen”.
    Në atë vend kishte shumë bar.
    U ulën, pra, rreth pesë mijë burra. Jezusi mori bukët, falënderoi dhe ua dha atyre që ishin ulur. Po ashtu edhe prej peshqve ‑ aq sa deshën. E kur u nginë, u tha nxënësve të vet: “Mblidhni tepricat që të mos tresë asgjë”. I mblodhën, pra, dhe mbushën dymbëdhjetë shporta me copat që u tepruan atyre që hëngrën prej pesë bukësh elbi” (v.10-13).
    Ne kemi parë se Jezusi e refuzoi propozimin e blerjes dhe shitjes për të zgjidhur problemin e urisë në botë. Nëse shkëmbimi i të mirave bëhet sipas kritereve të logjikës së tregut, lind një shoqëri në të cilën ka të qara dhe kërcëllim dhëmbësh. Kush është me fat, kush është i aftë, kush ka shumë para në dispozicion, fillon t'i negociojë, shqyrton nevojat dhe sa më shumë të rritet nevoja, ai mund të rrisë çmimin dhe mund të arrijë deri në atë pikë që nëse tjetri nuk ka para për të paguar, ai mund të refuzojë atë që tjetri ka nevojë dëshpërimisht, dhe gjithashtu mund të jetë e ligjshme, ajo që ai po bën, edhe pse pa dyshin është një gjë çnjerëzore. Jezusi dëshiron të na nxjerrë nga kjo botë e blerjeve dhe shitjeve konkurruese. Nuk këmbehen kështu dhuratat që Zoti na ka vënë në duart tona, jo sipas këtij kriteri.
    Jezusi gjithashtu hedh poshtë kriterin "të gjithë ia dalin", domethënë "kush ka mundësi, kush është i aftë, shpëtohet, tjetri nënshtrohet, durim". Është bota e vjetër, duhet të largohet. Jezusi nuk e pranon as shoqërinë në të cilën ka të pasur dhe të varfër që marrin lëmoshë. Është ende bota e vjetër, nuk është bota e dëshiruar nga Zoti.
    Dhe tani ai na ofron botën në të cilën dëshiron të hymë na prezantojë, atë që ne tani mendojmë, sepse është ndërtuar sipas kritereve të Zotit.Çfarë bën Jezusi? Ai u thotë dishepujve të tij: "Lërini njerëzit të ulen". Folja është e rëndësishme “anapiptei”, bëni që të shtrihen. Si kuptohet kjo? Për shkak se është pozicioni që ata morën gjatë kremtimit të Pashkës hebreje, ata nuk u ulën, u shtrinë për të festuar Lirinë e tyre. Persianët kishin filluar të shtriheshin, sepse mendonin se ishin njerëz të lirë, të cilëve më pas duhej t'u shërbenin skllevërit. Grekët kishin përdorur të njëjtin përdorim, përsëri për të festuar lirinë e tyre; edhe romakët e kishin marrë dhe hebrenjtë nuk mund t'i kalonin dot, të paktën gjatë natës së Pashkëve shtriheshin, sepse, thoshin, "ne jemi njerëz të lirë".

Jezusi i bën ata të shtrihen, do të thotë: bota e re përbëhet nga njerëz të lire: nëse ata janë njerëz që janë ende skllevër të pasioneve të tyre, të dëshirave të tyre, të vullnetit për të grumbulluar pasuri, nëse janë ende skllevër të parave, për pasuritë, nuk kanë hyrë akoma në botën e re përedikuar nga Jezusi. Kushti i parë është që dishepujt të përgatisin njerëz të lirë, përndryshe mrekullia nuk ndodh, njeriu mbetet në vendin e skllavërisë, ku uria nuk do të ngopet kurrë. Burrat duhet të heqin dorë nga lakmia e tyre, epshet e tyre; të paktën besimtarët duhet t'i lejojnë vetes të çlirohen nga këto impulse, të cilat i pengojnë të sillen si burra, domethënë të vënë pasurinë e tyre në dispozicion të vëllezërve dhe motrave të tyre, të cilët kanë nevojë për to gjatë gjithë jetës.

Letra e parë drejtuar Timoteut në kapitullin 6, 6-10 thotë: "Vërtet, përshpirtëria është dobi e madhe për atë që kënaqet me aq sa ka! Sepse në këtë botë nuk sollëm asgjë me vete dhe prej saj asgjë nuk do të marrim me vete. Këndej, në qoftë se kemi çka të hamë e të veshim, të jemi të kënaqur me kaq. Ata që dëshirojnë të pasurohen, bien në tundim, në kurth dhe në shumë prirje të paarsyeshme dhe të dëmshme, të cilat i plandosin njerëzit në rrënim dhe në bjerrje. Rrënja e të gjitha të këqijave, veç, është lakmimi i të hollave; për arsye të tij disa e lanë fenë dhe e munduan vetveten me shumë vuajtje".
    Nga ana tjetër, ata që duan të pasurohen - kjo është skllavëri - bien në tundim, në mashtrimin e dëshirave të pakuptimta, të cilat janë këto dëshira që i pengojnë të jetojnë si burra, domethënë të jenë njerëz të vëmendshëm ndaj tyre. vëllezër dhe motra dhe të gatshëm të japin të mirat e tyre, në mënyrë që tjetri të jetojë.
    Këtu është kushti i parë për lindjen e kësaj bote të re, në të cilën Jezusi dëshiron të hymë dhe është e vetmja botë nga e cila zhduket uria.
    Gjëja e dytë që bën Jezusi: i bën të shtrihen në barin e gjelbër, "kishte shumë bar në atë vend". Është një banket vërtet origjinal, detaji në dukje është margjinal, i tepërt, por është shumë domethënës, sepse kujton Psalmin 23, 1-2:
    " Zoti është bariu im, asgjë nuk më mungon.
    Më pushon kullotave të gjelbra, më prin në ujëra të qeta, shpirtin ma përtërin”.
    Zoti është bariu im, më bën të shtrihem në livadhe të blerta.
    Ai do të thotë: Jezusi dëshiron që ju të shkoni në një eksod për të na futur në këtë oaz paqeje, jo në të qarat dhe kërcëllim dhëmbësh të botës së vjetër, por në botën e re, atë të kërkuar nga Zoti.
    Dhe pastaj çfarë bën Jezusi? "Ai merr bukën, ngre sytë drejt qiellit dhe falënderon". Çfarë do të thotë ky gjest i Jezusit? Është bekimi, do të thotë të njohësh, të ngresh sytë drejt qiellit, që të gjitha dhuratat për jetën e njeriut vijnë nga lart, ato vijnë nga Zoti, nuk i përkasin njerëzve:
    " E Zotit është toka dhe gjithçka ajo ka,
    rruzulli mbarë e të gjithë banorët e tij.
    2 Ai vetë e themeloi mbi dete,
    dhe e bëri të qëndrueshme mbi lumenj” (Ps.24,1-2)
    Nëse njeriu nuk e ngre shikimin drejt qiellit, atëherë njeriu i konsideron këto dhurata dhe të mira si të tijat dhe atëherë hyn logjika e tregut, por nëse njeriu e di se këto të mira nuk janë të tijat, por se janë të Zotit, sepse kur ne arrijmë në këtë botë arrijmë pa asgjë, gjithçka i përket Zotit, ne jemi administratorë të këtyre të mirave dhe e dimë kujt ia ndanë Zoti këto të mira, cilët janë vëllezërit që kanë nevojë për to.

Për këtë, ky vështrim në qiell është thelbësor për t'u kuptuar, për të asimiluar logjikën e re me të cilën duhet të menaxhohen të mirat e kësaj bote. Koha e "vdekjes së Zotit", ajo në të cilën mendohej se pët të qenë njerëz, ishte e nevojshme të eliminohej Zoti, ka kaluar. Megjithatë, një pyetje mbetet: nëse e eliminojmë këtë vështrim kah qielli, nëse e eliminojmë të vërtetën, se nuk jemi zot, por mysafirë në këtë botë, në çfarë mund ta bazojmë pastaj pohimin se nuk mund të marrim të mirat e kësaj bote sipas aftësive tona, sipas dëshirave tona? Kush mund të na pengojë të tregtojmë këto të mira që kemi marrë? Dhe kush mund të na ndalojë t'i nxjerrim ato në shitje tek ofertuesi më i lartë? Nëse, nga ana tjetër, e dimë se të mirat e kësaj bote nuk janë tonat, por i përkasin Zotit, atëherë ne mund t'i menaxhojmë ato vetëm duke ua dhënë, duke ua ofruar atyre që kanë nevojë. Kjo është ëndrra e Zotit, është të mund të soditë një ditë të gjithë fëmijët e tij si fidane ulliri rreth tryezës, të ftuar në një darkë festive, dhe jo sii pronarë që grumbullojnë ushqime, duke ua vjedhur atyre që janë të uritur.
    Pastaj, kur ata u ngopën, Jezusi thotë:
    "E kur u nginë, u tha nxënësve të vet: “Mblidhni tepricat që të mos tresë asgjë”
    I mblodhën, pra, dhe mbushën dymbëdhjetë shporta
    me copat që u tepruan atyre që hëngrën prej pesë bukësh elbi” (v. 12-13).
    Dy herë përsëritet që të gjitha mbetjet, të gjitha pjesët duhet të mblidhen. Këtu është rëndësia e të mos shpërdoruar dhuratat e Zotit dhe ne vëmë në konsideratë gjithashtu mbeturinat që ndodhin në botën tonë, sepse sa më pak të ndajmë, aq më shumë shpërdorojmë. Dhe në fakt i mbledhin dhe kjo këmbëngulje bie në sy. Dhe më pas me këto mbetje “mbushën dymbëdhjetë shporta…” Është pikërisht teprica e dhuratave të Zotit…Kur ato menaxhohen sipas kritereve të Zotit, jo vetëm që mjaftojnë për të ngopur urinë, por ka plot. Dhe tani le të dëgjojmë se çfarë kuptuan njerëzit për propozimin e bërë nga Jezusi.

“Njerëzit, kur panë mrekullinë që bëri Jezusi, thanë: “Ky është përnjëmend Profeti që duhet të vijë në botë”. Kur Jezusi hetoi se duan të vijnë e ta kapin për ta bërë mbret, u tërhoq përsëri në mal, krejtësisht vetëm” (v. 14-15).

Jezusi tregoi botën e re në të cilën dëshiron të hymë, botën që nuk qeveriset më nga ligjet mizore të tregut, të cilat krijojnë të qara dhe kërcëllim dhëmbësh, dhe në këtë botë ai dëshiron të hyjë gjithë njerëzimin. Kështu na thotë numri 5000. Numri 5 në Bibël është simboli i popullit të Izraelit, i shumëzuar me një mijë është i gjithë njerëzimi që ftohet të hyjë në këtë botë të re që ai propozon. Dhe është bota ku njeriu nuk është më skllav i epshit, i lakmisë, por ku njeriu është me të vërtetë i lirë, i lirë të mos bëjë çfarë të dojë sepse “liria” për të bërë çfarë të duam, është akoma skllavëri e pasioneve.
    Njeriu është i lirë kur është me të vërtetë vetvetja, kur preket nga gëzimi duke parë një vëlla të lumtur, i lumtur sepse ka bashkëpunuar në gëzimin e tij, duke e mbushur atë me të mirat që Zoti i ka vënë në duart e tij, ia ka dorëzuar në duart e tij. Vëllai në nevojë, ashtu si ai fëmijë, që i dorëzoi gjithçka kishte, 5 bukë dhe 2 peshq, numri 7, gjithçka kishte, tërë pasuri të vet. Ai është modeli i dishepullit të vërtetë të Krishtit, i atij që pranon propozimin e botës së re të bërë nga Jezusi.
    Çfarë kuptuan ata? Jezusi i tregoi të gjitha këto, por ata nuk kuptuan asgjë. Ata po kërkojnë Jezusin mrekullibërësin, por Jezusi nuk e bëri mrekullinë, ai fëmijë bëri mrekullinë dhe ata nuk donin ta shikonin fëmijën, sepse fëmija është ai që jep gjithçka, ai është propozimi për jë botë të re, për të cilën Jezusi thotë: të jemi të gjithë si ai fëmijë
    Ata e kërkojnë Jezusin si një mrekullibërës, nuk duan të bëjnë eksodin, duan të mbeten skllevër të lakmisë së tyre. Le të jemi të kujdesshëm, sepse ajo që ata kanë bërë, ky moskuptim është edhe sot problematic për shumë të krishterë që duan Jezusin dhe e kërkojnë Jezusin si krijues mrekullish. Dhe Jezusi, kur e kërkojnë për këtë arsye, çfarë bën? Ikën, shkon në mal, është moskuptimi që e bën të ikë.
    Prej tij nuk presim dritën që tregon njeriun e ri, botën e re, njerëzimin e ri dhe mjerë ta heqim këtë pritje të mrekullive nga mendjet e njerëzve, madje edhe nga të krishterët, sepse kërkimi i mrekullisë së bërë nga Jezusi, që ai shirat nga lart janë arsyeja e besimit të shumë njerëzve, edhe sot; por Jezusi, kur ka këtë moskuptim, ikën…

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

F.A. JAVA. E DIOELA XVll ORD. VITI B. TRE LEXIME.

PËRGATITJA E LITURGJISË

MË 28 – 7 2024.

Shkaku i konflikteve dhe shenja e bashkimit.
    Për t'u futur guxim izraelitëve, të pushtuar nga paniku përballë kananitëve, burra me shtat mbresëlënës, Josiu dhe Kalebi thirrën:
    "Mos u bëni kryengritës kundër Zotit as mos e kini frikë popullin e këtij vendi, sepse janë kafshatë e vogël për ne! S’ka më kush u del zot, kurse me ne është Zoti! Mos kini frikë" (Nm. 14,9). Mos kini frikë, ata janë bukë për ne!
    Rastësi kurioze: rrënja hebraike nga e cila rrjedh termi bukë është e përbërë nga të njëjtat bashkëtingëllore si folja luftoj, pothuajse për të treguar se lufta për ushqim është shkaku i luftërave. Edhe mosmarrëveshjet midis Izraelit dhe Zotit lindën nga mungesa e bukës:
    "3 I thonin njëri‑tjetrit: “Oh, sikur të kishim vdekur prej dorës së Zotit në dheun e Egjiptit, kur rrinim mbi vegsha mishi e hanim bukë derisa s’u ngopnim! Po pse na nxorët dhe na sollët në këtë shkretëtirë të vdesë urie mbarë bashkësia?!” (Dal. 16,3). Në vendin e Egjiptit u ulëm dhe hëngrëm bukë.
    Vetëm kur ndahet, buka pushon së qeni shkak për konkurrencë dhe mosmarrëveshje dhe bëhet shenjë dashurie dhe vëllazërimi.
    Të hash bukë me dikë do të thotë ta konsiderosh si një nga të afërmit e tu, një mik të cilit i beson, një aleat nga i cili nuk pret asnjë tradhti (Ps. 41,10). Tensionet më të forta, pakënaqësitë më helmuese shfaqen në heshtjet në tavolinë dhe diskutimet më të sikletshme janë ato që shpërthejnë mes darkave.
    Banketi është, nga natyra e tij, një shprehje paqeje dhe pajtimi:
    “53 Hyji i Abrahamit dhe Hyji i Nahorit le të jenë gjykatësit tonë”!
    Edhe Jakobi u përbe me Tmerrin e të atit Izakut.
    54 Në mal Jakobi kushtoi fli dhe i grishi vëllezërit të hanë bukë. Ata, pasi hëngrën, natën e kaluan në mal” (Zn. 31,53-54).
    Prandaj Perëndia e zgjodhi atë si imazhin e mbretërisë së tij:
    “27 Do të hanë skamnorët e do të ngihen, do ta lavdërojnë Zotin ata që e kërkojnë: ‘Rroftë zemra e tyre për amshim!’ (Ps. 22,27).
    Do të kujtohen e do të kthehen te Zoti. Ai do të përgatisë një banket në të cilin "të varfërit do të hanë e do të ngopen”.
    E të njejtë mendime gjenden edhe në Psalmi 128, 2-3:
    2 Do të ushqehesh prej punës së duarve të tua,
    i lumi ti, mirë do të kalosh!
    3 Gruaja jote: vresht plot fruta
    në dhomat e shtëpisë sate;
    djemtë e tu: pinjoj ulliri
    përreth tryezës sate!”

Kjo është është ëndrra e çdo njeriu: të soditë një ditë të gjithë fëmijët e tij, si fidanët e ullirit, rreth tryezës së ti.
    “Të varfërit do të hanë dhe do të ngopen nëse kam guxim të ndaj me ta të mirat e mia”

LEXIMI I PARË: 2 Mbr. 4,42-44.

“42 Erdhi një njeri prej Baalsalisës dhe i solli njeriut të Hyjit bukë të fryteve të para: njëzet bukë elbi dhe grurë të ri në duqet e veta. Elizeu tha: “Ndaju njerëzve të hanë”! 43 Shërbëtori iu përgjigj: “Si t’ua vë para këto njëqind njerëzve”? Por ai i tha sërish: “Jepi popullit të hajë! Sepse kështu thotë Zoti: ‘Do të hanë dhe to t’u teprojë’!” 44 Ua shtroi, pra, dhe ata hëngrën dhe u teproi sipas fjalës së Zotit”.

Çfarë ëndërronin "të varfërit e tokës" të Izraelit? Jo gjëra të mëdha, vetëm bukë të mjaftueshme dhe ndoshta, që të qenë në gjendje të hanë, si të pasurit, tre herë në ditë. Bollëku i bukës ishte shenjë e bekimit të Perëndisë (Ps. 37,25) dhe mungesa e saj një ndëshkim për mëkatin:
    “16 Dhe më shtoi: “Biri i njeriut, ja unë po e sos kursimin e fundit të bukës në Jerusalem: do ta hanë bukën e peshuar imtësisht e me kujdes, edhe ujin do ta pijnë me masë e me mangësi, 17 kështu që, duke munguar buka e uji, do të meken të gjithë së bashku e do të sharrojnë në fajësinë e vet” (Ez. 4,16-17).
    Skena e rrëfyer në leximin e sotëm është vendosur gjatë një zie të tmerrshme buke. Situata ishte aq e dëshpëruar saqë, për të mbijetuar, njerëzit hanin rrënjë, gjethe dhe barishte, madje edhe ato helmuese:
    “38 Elizeu u kthye në Galgalë. Vendin e kishte kapur uri e madhe. Bijtë e profetëve banonin tek ai. Elizeu i tha sherbëtorit të vet: “Vëre kusinë e madhe e ziej diçka për të ngrënë bijtë e profetëve”. 39 Njëri prej tyre doli në fushë për të mbledhur barishte të egra. Gjeti një pemë kacavjerrëse si hardhi e egër dhe mblodhi prej saj fruta të idhëta. Me to e mbushi leshnikun e vet, u kthye dhe i thërmoi në kusi: por nuk dinte se ç’ishin. 40 Pastaj ua zbrazën njerëzve që të hanë. Kur e kërkuan hajen, bërtitën e thanë: “Vdekja në kusi, njeri i Hyjit”! Dhe nuk mundën të hanin. 41 Elizeu u tha: “Më sillni miell”! Kur ia sollën, e qiti në kusi e tha: “Zbrazu njerëzve le të hanë”! Dhe në kusi s’pati më asgjë të keqe” (2 Mbr. 4,38-41).
    Termi uri shfaqet 134 herë në Besëlidhjen e Vjetër, shumë sepse, për shkak të mungesës së shiut, tokat e Lindjes së Mesme të lashtë u goditën shpesh nga kjo fatkeqësi
    Prandaj, në një kohë zie buke, një burrë nga Baal-Salisa i paraqitet Eliseut dhe i ofron atij njëzet bukë elbi (v. 42).
    Elbi rritet gjithashtu në tokë të varfër dhe të thyer dhe ka një vlerë më të ulët se gruri (Zb. 6.6). Cikli i maturimit të tij është më i shkurtër se ai i drithërave të tjera, prandaj është i pari që korret; korret në pranverë, rreth Pashkëve. Të pasurit preferonin bukën e grurit, ndërsa shtresat e varfëra kënaqeshin me bukën e elbit e cila kushtonte më pak.
    Prandaj, është një fermer i varfër që, me një gjest bujarie prekëse, e privon veten nga ushqimi i çmuar për t'ia dhënë profetit. Frytet e para të arës nuk i ruan për vete, e ndjen nevojën për ta ndarë dhuratën e marrë nga Zoti me të tjerët, buka është dhuratë nga Zoti dhe duhet ta ndajë menjëherë me ata që nuk e kanë:
    “9 Syri mirëbërës do të bekohet, sepse jep për skamnorë prej bukëve të veta” (Fu. 22,9).
    Syri bujar do të jetë i bekuar, sepse nga buka e tij ai u jep të varfërve".
    Eliseu, nga ana e tij, përfshihet në këtë dinamikë të dhuratës falas, të zbatuar nga njeriu i Baal-Salisa. Bukën nuk e fut në çantë për ta çuar në shtëpi, por fton shërbëtorin që t'ua shpërndajë njëqind njerëzve të uritur që e rrethojnë.
    Reagimi i shërbëtorit është skeptik: "Si mund ta vendos këtë para njëqind njerëzve?" (v. 43). Nëse nuk ndërhyn një mrekulli, nuk është e mundur të zgjidhet problemi i urisë së kaq shumë njerëzve me kaq pak burime.
    Profeti e fton të besojë duke e siguruar: "Të gjithë do të hanë prej saj dhe do të mbetet pak" (v. 43).
    Mrekullia është e mundur dhe do të ndodhë, por vetëm me kusht që të kemi guximin të besojmë në premtimin e Zotit dhe të besojmë në prirjen në dukje absurde dhe të pakuptimtë të profetit, i cili na urdhëron të shpërndajmë, të ndajmë, të bashkojmë.
    Do të ketë ushqim të mjaftueshëm për të gjithë dhe do të ketë mbetur, por askush nuk do të duhet të marrë më shumë seç duhet për t'u ngopur. Kushdo që, i pabesë ndaj providencës së Zotit ose i shtyrë nga lakmia, do t’u marrë, merr një pjesë vëllezërve të tij për ta mbajtur, fshehur, grumbulluar për vete, të nesërmen do ta shohë atë, si manën, e kalbur dhe plot krimba (Dal. 16,19-20: “Moisiu u tha: “Askush të mos ruajë gjë për të nesërmen”. 20 Ata që nuk e dëgjuan, por ruajtën ndonjë sasi prej saj për të nesërmen, u mbush me krimba dhe u qelb. Moisiu u zemërua kundër prej tyre).
    Zoti nuk e shumon bukën nga hiçi, nuk bën shi nga qielli dhe nuk e zëvendëson njeriun në zgjidhjen e problemit të urisë. Ai bën mrekullitë e tij nëpërmjet atyre që besojnë në fjalën e tij.
    Kjo është dinamika që çoi në mrekulli: së pari ishte gjesti bujar i një burri nga Baal-Salisa që ofroi frytin e punës së tij, pastaj erdhi vendimi i Eliseut për të ndarë dhuratën e marrë, më në fund mrekullia: "Ata hëngrën të gjithë, dhe kishte mbetur, sipas fjalës së Zotit".
    Sot është sigurisht e vërtetë se vetëm një mrekulli mund ta zgjidhë problemin e urisë në botë, megjithatë është e mundur ta arrimë atë, thjesht duhet të kemi guximin, kundër çdo logjike njerëzore, t'i besojmë ungjillit dhe, si Pjetri i ftuar të peshkojë në mesditë, duhet të bërtisim: "Me fjalën tuaj..." (Lk 5,5) dhe të veprojmë sipas saj.

LEXIMI I DYTË: Ef 4,1-6.

“1 Ju përbej, prandaj, unë i burgosuri në Zotin: jetoni denjësisht si i ka hije thirrjes që keni marrë: 2 me plot përvujtëri, butësi e duresë; durojeni njëri‑tjetrin me dashuri! 3 Bëni çmosin ta ruani njësinë e Shpirtit me anë të paqes që ju bashkon. 4 S’ka veçse një Trup të vetëm dhe një Shpirt të vetëm ‑ sikurse edhe jeni të grishur në një shpresë të vetme të thirrjes suaj. 5 Nuk ka veçse një Zot, një fe, një pagëzim; 6 një Hyj të vetëm, Atin e të gjithëve, i cili sundon mbi të gjithë, vepron nëpër të gjithë e banon në të gjithë”.

Me këtë tekst fillon pjesa e Letrës drejtuar Efesianëve kushtuar nxitjeve morale dhe tema e parë e paraqitur është ajo e unitetit të kishës.
    Në vargjet e para (v. 1-3) renditen disa karakteristika të jetës së re të të pagëzuarve. Ata prezantohen me një referencë për apostullin Pal, të burgosur në Zotin (v. 1). Vërtetësia e mesazhit të tij provohet nga gatishmëria e tij për të dhënë jetën e tij për ungjillin.
    Shenja e parë dalluese e dishepullit është përulësia, e kuptuar si zgjedhja e vendit të fundit, gatishmëria për të shërbyer, poshtërimi i vetvetes për të lartësuar ata që janë të varfër. Pastaj vijnë butësia, durimi dhe qëndrueshmëria. I krishteri nuk është grindavec dhe mendjeshkurtër, ai nuk pretendon të ketë gjithmonë të drejtë, ai e di se njerëzit kanë cilësi dhe kufizime, virtyte dhe defekte, talente dhe poshtërsi. Duke ndjekur shembullin e Mjeshtrit, ai heq dorë nga çdo formë agresioni dhe dhune dhe kërkon bashkim, pajtim dhe paqe në çdo mënyrë.
    Në pjesën e dytë të kiëtij tekstit (v. 4-6) trajtohet dhe motivohet tema. Ka shtatë arsye pse uniteti duhet të mbretërojë mes të krishterëve: Ka vetëm një trup, një shpirti, një një shpresë, një Zot, një besim, një pagëzim, një Perëndi që është Ati i të gjithëve. Është e vështirë të shpjegohet pse nuk përmendet edhe buka eukaristike.
    Uniteti i një komuniteti nuk është fryt i simpatisë apo rezultat i ndërthurjes së interesave egoiste. Ashtu si gjithë të tjerët, të krishterët do të kishin një mijë arsye për të qenë të ndarë dhe të mos pajtoheshin. Ka dallime mes tyre për nga raca, gjuha, kultura, kushtet ekonomike, mentaliteti, karakteri... Vetë feja, herë pas here, është shkak për mosmarrëveshje, ka shumë besime në të njëjtin Krisht. Megjithatë, diversiteti nuk duhet të krijojë zili dhe të krijojë konkurrencë; ato përbëjnë një pasuri dhe synojnë të inkurajojnë ndihmën e ndërsjellë, bashkëpunimin dhe plotësimin. Kjo është arsyeja pse, në vargjet e mëposhtme (v. 11-16), Letra drejtuar Efesianëve do ta përshkruajë komunitetin e krishterë si një organ të lidhur mirë, në të cilin çdo anëtar ka funksionin dhe detyrën e vet.

1 Pastaj Jezusi kaloi në anën tjetër të detit të Galilesë, që quhet edhe i Tiberiadit. 2 E ndiqte një shumicë e madhe, sepse shihnin mrekullitë që bënte në të sëmurë. 3 Jezusi u ngjit në një kodër, ku u ul të rrijë bashkë me nxënësit e vet. 4 Ishin afër Pashkët, e kremtja e judenjve.
    5 Jezusi çoi sytë dhe pa një shumicë të madhe njerëzish që po vinte tek ai e i tha Filipit: “Ku do të blejmë bukë që të hanë këta njerëz?”
    7 “As dyqind denarë bukë ‑ iu përgjigj Filipi ‑ nuk do të dilnin mjaft për t’i dhënë secilit nga një grimë”.
    10 Jezusi u tha: “Thuajuni njerëzve të ulen”. Në atë vend kishte shumë bar. U ulën, pra, rreth pesë mijë burra. 11 Jezusi mori bukët, falënderoi dhe ua dha atyre që ishin ulur. Po ashtu edhe prej peshqve ‑ aq sa deshën. 12 E kur u nginë, u tha nxënësve të vet: “Mblidhni tepricat që të mos tresë asgjë”. 13 I mblodhën, pra, dhe mbushën dymbëdhjetë shporta me copat që u tepruan atyre që hëngrën prej pesë bukësh elbi.
    14 Njerëzit, kur panë mrekullinë që bëri Jezusi, thanë: “Ky është përnjëmend Profeti që duhet të vijë në botë”. 15 Kur Jezusi hetoi se duan të vijnë e ta kapin për ta bërë mbret, u tërhoq përsëri në mal, krejtësisht vetëm.

LECTIO DIVINA- MEDITIM – LUTJE.

Për pesë të diela radhazi ndërpritet leximi i Ungjillit sipas Markut dhe propozohet kapitulli 6 i Ungjillit sipas Gjonit. Sot fillon leximi i këtij kapitulli me historinë e shumëzimit të bukëve dhe vazhdon, në javët në vijim, me fjalimin e famshëm mbi bukën e jetës, të shqiptuar nga Jezusi në sinagogën e Kafarnaumit.
    Në interpretimin e këtij kapitulli, mund të bëhet një gabim duke menduar se ai ka të bëjë, nga fillimi në fund, me Eukaristinë. Duhet shmangur, për të mos humbur pasurinë e mesazhit. Tema e Eukaristisë shoqëron të gjithë fjalimin në sfond, por prezantohet shprehimisht vetëm në fund.
    Nga të gjitha shenjat e kryera nga Jezusi, asnjëra nuk tregohet aq herë sa ajo e shumëzimit të bukëve. Të gjithë ungjilltarët e raportojnë të paktën një herë, Mateu dhe Marku dy herë, pra në total raportohet gjashtë herë.
    Pse i kushtohej kaq shumë rëndësi këtij fakti në kishën e hershme?
    Sepse ishte një ngjarje e bujshme, e jashtëzakonshme, sepse i bëri shumë përshtypje një populli të mësuar të hante vetëm një herë në ditë. Vërtet, uria kronike e izraelitëve mund të shpjegojë një pjesë, por jo gjithçka për interesimin për këtë episod. Jezusi bëri mrekulli më të jashtëzakonshme të cilat tregohen vetëm një herë. Pse ka kaq shumë theks te buka?
    Sot na ofrohet versioni i episodit të kompozuar nga Gjoni, që është i ndryshëm në shumë detaje nga të tjerët. Ne nuk do të ndalemi në këto dallime dhe nuk do të përpiqemi të përcaktojmë se çfarë mund të ketë ndodhur në të vërtetë, përkundrazi do të zhytemi menjëherë në mesazh dhe do të përpiqemi ta nxjerrim në pah në çdo detaj domethënës të historisë.
    Le të fillojmë me një vëzhgim të rëndësishëm: termi shumëzim nuk përdoret në tekst; ne e përdorim atë në titujt, sado të pafrymëzuar, të fragmenteve të ungjillit, por Ungjilli flet vetëm për bukët dhe peshqit, për shpërndarjen e tyre, për rezultatin - secili mori "sa të donte" - dhe për mbledhjen e dymbëdhjetë shporta të bukëve të mbetura, një shenjë e një ushqimi të destinuar të mos mbarojë kurrë. Kjo eshte e gjitha. Prandaj, mesazhi qendror i tregimit nuk gjendet në shumëzim, por në ndarje.
    Ne jemi të prekur nga dëshira për të shumëfishuar gjithçka që është materiale: paratë, shëndetin, vitet e jetës, miqësitë, sukseset dhe, kur ndihemi të paaftë për t'u shumuar, i bëjmë thirrje Zotit ta bëjë këtë për ne. Por dëshira për t'u shumuar është një sindromë vdekjeje, ajo rrjedh nga frika e vdekjes dhe dështimit, është një shenjë e mungesës së besimit.
    Problemi të cilit Jezusi, me gjestin e tij, synon t'i përgjigjet është ai i urisë, i urisë materiale, jo i urisë shpirtërore. Problemi i urisë në botë ekziston dhe ne do të donim që ai ta zgjidhte me shumëzime; Jezusi, nga ana tjetër, ndjek një logjikë tjetër, një logjikë që nuk na lejon të rrimë kot, e cila përfshin dhe jep bashkëpërgjegjësi.
    Historia fillon me një tregues kronologjik: “Pashka, festa e Judenjve, ishte afër” (v. 4). Ky nuk është një informacion, por një kuadër teologjik që shërben për të nxjerrë në pah kuptimin e episodit. Gjoni dëshiron që ajo të lexohet në këndvështrimin e festës së madhe të çlirimit të Izraelit nga skllavëria e Egjiptit.
    Paralelizmi midis shumëzimit të bukëve dhe ngjarjeve të eksodit është aq i rëndësishëm sa ungjilltari e thekson në mënyrë të përsëritur: Jezusi, ashtu si Moisiu, kalon detin (v. 1) dhe, vini re, asnjë varkë nuk shfaqet, ashtu si gjatë eksodit; ashtu si Moisiu, Jezusi shoqërohet nga një numër i madh njerëzish dhe fiton besimin e turmave duke kryer shenja të mëdha (v. 2). Dy herë (v. 3.15) ai ngjitet në mal dhe ulet me dishepujt e tij, ashtu si Moisiu që shkonte shpesh në mal dhe mësonte popullin e tij. Gjatë eksodit, Moisiu dha manën dhe, si ai, Jezusi ushqen ata që e ndjekin. Së fundi, në v. 14 vërejmë se turma e vlerëson atë si "profeti që do të vijë në botë". Ky është një referencë e qartë ndaj profecisë që Perëndia i bëri Moisiut: "18 Do të ngre ndër ta, prej vëllezërve të tyre, një profet të ngjashëm me ty. Në gojën e tij do t’i vë fjalët e mia dhe ai do t’u flasë gjithçka unë kam për t’i urdhëruar atij” (Dt 18. 18).
    Të gjitha këto referenca kanë për qëllim ta paraqesin Jezusin si Moisiun e ri, i cili me njerëzimin fillon një eksod të ri, një kalim nga skllavëria në liri, nga një gjendje e paqëndrueshme dhe çnjerëzore në jetën e vërtetë.
    Destinacioni i udhëtimit të Moisiut ishte toka e Kanaanit, ajo e Jezusit është toka e vërtetë e premtuar, mbretëria e Perëndisë, mbretëria në të cilën - siç shpallën profetët - të gjithë do të kenë akses në ushqim të bollshëm dhe falas:
    “6 Zoti Hyji i Ushtrive do të bëjë përmbi këtë mal një gosti për të gjithë popujt: me mish të majmë e me verë të moçme, me mish të majmë plotë me palcë, me verë të kulluar, të qartë si loti.
    7 Në këtë mal ai do ta shqyejë velin që ua mbulonte fytyrën të gjithë popujve, mbuluesin që i mbulonte të gjithë popujt.
    8 Përgjithmonë do ta zhdukë vdekjen, Zoti Hyj nga çdo fytyrë do të fshijë lotin,nga çdo vend . Ai do ta zhdukë turpin e popullit të vet, sepse Zoti kështu ka thënë” (Is 25.6-8).
    Nuk është fjala për parajsën, për jetën e përtejme, por mbi të gjitha për këtu dhe tani. Sigurisht, mbretëria e Perëndisë do të ketë përmbushjen e saj në fund të kohës, por shenja e kryer nga Jezusi tregon se shoqëria e re, ajo në të cilën të gjithëve u ofrohet mundësia për të jetuar sipas planit të Krijuesit, ajo në të cilën secili mund të ketë mjete të mjaftueshme për të përmbushur nevojat bazë, duhet të fillojë këtu dhe tani.
    Por a është e mundur të krijohet? A mund të imagjinohet që burimet e kësaj bote të mjaftojnë për të ushqyer të gjithë dhe për të pasur disa mbetje?
    Dyshimet e shprehura me çiltërsi dhe qartësi nga apostujt pasqyrojnë hutimet tona. Në Mishna shkruhet se për të plotësuar nevojat e përditshme të një të varfëri duhet 1/12 e parave. Filipi bën një llogaritje të shpejtë: me 200 denarë mund të përgatisni 4800 gjysmë racione (v. 7). Po ku mund të gjendet kaq shumë para dhe kaq bukë.
    Në Ungjillin e Lukës të Dymbëdhjetët parashtrojnë një propozim tjetër, shumë realist dhe të pranueshëm:
    "12 Kur dita filloi të shkojë kah mbarimi, iu afruan të Dymbëdhjetët dhe i thanë: “Nise popullin të shkojë në fshatra e në katunde të rrethinës të gjejë strehim e ushqim, sepse këtu jemi në vend të shkretë” (Lk. 9,12). Me fjalë të tjera: ky është një problem që nuk ka të bëjë me besimin; Njerëzit vijnë tek ne për t'u lutur, për të medituar, për të dëgjuar predikime; sa për bukën, të gjithë duhet të bëjnë si të munden. Është ideja, e përhapur edhe sot, se ekzistojnë dy sfera qartësisht të dallueshme dhe jo komunikuese: mbretëria e Perëndisë nga njëra anë dhe jeta materiale nga ana tjetër.
    “8 I tha njëri nga nxënësit, Andreu, i vëllai i Simon Pjetrit: 9 “Këtu është një djalosh që ka pesë bukë elbi dhe dy peshq të vegjël. Por, çka janë këto për kaq njerëz?” (v.8-9), pastaj, si dikush që e ka kuptuar se ka bërë një vëzhgim pa kuptim praktik, ai menjëherë shton: "Por çfarë është kjo për kaq shumë njerëz?” (v. 9). Ushqimi është i pakët dhe turma është e pamasë. Përballë një situate dyqind herë më pak të ndërlikuar, shërbëtori i Eliseut pati të njëjtin reagim: "Si mund ta vendosësh këtë para kaq shumë njerëzve?".
    Nëpërmjet një dialogu gjenial, Jezusi nxori në pah strategjitë e diktuara nga urtësia e njerëzve për të zgjidhur problemin e urisë në botë, strategji që janë tonat dhe që ungjilltari i vendosi me mjeshtëri në buzët e apostujve. Konkluzioni i arritur është: nuk ka zgjidhje; ka shumë gojë për të ushqyer dhe burime të parëndësishme dhe madje lind dyshimi spontanisht se krijimi nuk ishte plotësisht i suksesshëm. Më e shumta që mund të arrihet në këtë botë është një organizim i mirë i ndihmës sociale, por është e pamendueshme që varfëria të mund të mposhtet.
    Pikërisht në këtë pikë Jezusi paraqet zgjidhjen e tij: “Bëri të ulen” (v. 10). Ideja se mbretëria e Perëndisë zhvillohet në një sferë të ndarë nga realiteti konkret, hidhet kështu. Fjala e Krishtit është e destinuar të jetë një ferment shoqëror, për të transformuar të gjithë botën dhe të gjithë njeriun.
    Tavolina në të cilën shtrohet banketi është origjinale. Turma është e ftuar të shtrihet në barin e gjelbër të një lëndinë. “Kishte shumë bar në atë vend” (v. 10) – vë në dukje ungjilltari – dhe ky detaj, në dukje margjinal dhe i tepërt, është domethënës sepse kujton shprehimisht fjalët e psalmit:
    “Zoti është bariu im,
    asgjë nuk më mungon.
    3 shpirtin ma përtërin.
    në saje të dashurisë së Emrit të vet” (Ps 23,1-3).
    Nëse Jezusi i bën delet e tij të ulen "në barin e blertë" do të thotë se ai paraqitet si bariu i shpallur nga profetët, do të thotë se banketi i mbretërisë së Perëndisë është inauguruar (Is 25,6), se bota e re ka lindur, bota ku askush nuk do të duhet të luftojë më për ushqim, sepse do të ketë bollëk për të gjithë.
    Si do të ndërtohet kjo botë e re?
    Jezusi tregon se cili është propozimi i tij duke bërë një gjest: ai merr bukën që i është ofruar, e shpërndan dhe mrekullia ndodh, e shkaktuar nga besimi në fjalën e tij që është një ftesë për të ndarë, për të hequr dorë nga zotërimi dhe mbajtja për veten.
    Gjoni është i vetmi ungjilltar që vë në dukje se personi që ua vuri në dispozicion të gjithëve atë pak ushqim që kishte, ishte fëmijë dhe se buka e tij ishte prej elbi (v. 9), ushqimi i të varfërve. Detaji i fëmijës është jorealist sepse, ne e dimë, fëmijët janë të parët që konsumojnë furnizime. Prandaj, nuk ka gjasa që në mesin e kaq shumë njerëzve, vetëm një fëmijë të ketë mbajtur ushqimin. Vlera simbolike e detajit është evidente: në Ungjill fëmija është modeli i dishepullit; ata që duan të hyjnë në mbretërinë e qiejve duhet të bëhen si fëmijë (Mk. 10,15).
    Tani mesazhi është i qartë: fëmija i varfër është dishepulli i thirrur për të vënë në dispozicion të vëllezërve gjithçka që zotëron.
    Ky është propozimi i madh, ky është çelësi i mrekullisë!
    Mjafton që njerëzit të lënë mënjanë egoizmin e tyre, të kapërcejnë dëshirën për të zotëruar "që është rrënja e çdo të keqeje" (1 Tim 6,10), të pranojnë logjikën e Mbretërisë dhe t'u bëjnë gjithçka në dispozicion vëllezërve të tyre, pa rezerva kanë në dispozicion dhe mrekullia ndodh: të gjithë ushqehen dhe ka mbetur.
    E përmenda faktin se kapitulli 6 i Gjonit nuk merret, që në fillim, me Eukaristinë. Pjesa e sotme ka si temë ndarjen e të mirave dhe duhet shmangur një interpretim spiritualist; megjithatë, nuk mund të mos vërehet se historia ka konotacione eukaristike. Në përshkrimin e gjesteve të Jezusit - "Atëherë Jezusi i mori bukët dhe, pasi falënderoi, ua shpërndau atyre që ishin ulur" (v. 11) - është e dukshme referenca për fjalët e institucionit të Eukaristisë (Mk. 14,22). Është mënyra në të cilën Gjoni i kujton komuniteteve të tij dhe tona se problemi i bukës materiale është i lidhur ngushtë me kremtimin e Eukaristisë. Do të ishte kontradiktë të thyeshim bukën eukaristike së bashku dhe të mos e ndani bukën material.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

F.A. JAVA. E DIELA XVll ORD. VITI B. TRE LEXIME.

PËRGATITJA E LITURGJISË

MË 28 – 7 2024.

Shkaku i konflikteve dhe shenja e bashkimit.
    Për t'u futur guxim izraelitëve, të pushtuar nga paniku përballë kananitëve, burra me shtat mbresëlënës, Josiu dhe Kalebi thirrën:
    "Mos u bëni kryengritës kundër Zotit as mos e kini frikë popullin e këtij vendi, sepse janë kafshatë e vogël për ne! S’ka më kush u del zot, kurse me ne është Zoti! Mos kini frikë" (Nm. 14,9). Mos kini frikë, ata janë bukë për ne!
    Rastësi kurioze: rrënja hebraike nga e cila rrjedh termi bukë është e përbërë nga të njëjtat bashkëtingëllore si folja luftoj, pothuajse për të treguar se lufta për ushqim është shkaku i luftërave. Edhe mosmarrëveshjet midis Izraelit dhe Zotit lindën nga mungesa e bukës:
    "3 I thonin njëri‑tjetrit: “Oh, sikur të kishim vdekur prej dorës së Zotit në dheun e Egjiptit, kur rrinim mbi vegsha mishi e hanim bukë derisa s’u ngopnim! Po pse na nxorët dhe na sollët në këtë shkretëtirë të vdesë urie mbarë bashkësia?!” (Dal. 16,3). Në vendin e Egjiptit u ulëm dhe hëngrëm bukë.
    Vetëm kur ndahet, buka pushon së qeni shkak për konkurrencë dhe mosmarrëveshje dhe bëhet shenjë dashurie dhe vëllazërimi.
    Të hash bukë me dikë do të thotë ta konsiderosh si një nga të afërmit e tu, një mik të cilit i beson, një aleat nga i cili nuk pret asnjë tradhti (Ps. 41,10). Tensionet më të forta, pakënaqësitë më helmuese shfaqen në heshtjet në tavolinë dhe diskutimet më të sikletshme janë ato që shpërthejnë mes darkave.
    Banketi është, nga natyra e tij, një shprehje paqeje dhe pajtimi:
    “53 Hyji i Abrahamit dhe Hyji i Nahorit le të jenë gjykatësit tonë”!
    Edhe Jakobi u përbe me Tmerrin e të atit Izakut.
    54 Në mal Jakobi kushtoi fli dhe i grishi vëllezërit të hanë bukë. Ata, pasi hëngrën, natën e kaluan në mal” (Zn. 31,53-54).
    Prandaj Perëndia e zgjodhi atë si imazhin e mbretërisë së tij:
    “27 Do të hanë skamnorët e do të ngihen, do ta lavdërojnë Zotin ata që e kërkojnë: ‘Rroftë zemra e tyre për amshim!’ (Ps. 22,27).
    Do të kujtohen e do të kthehen te Zoti. Ai do të përgatisë një banket në të cilin "të varfërit do të hanë e do të ngopen”.
    E të njejtë mendime gjenden edhe në Psalmi 128, 2-3:
    2 Do të ushqehesh prej punës së duarve të tua,
    i lumi ti, mirë do të kalosh!
    3 Gruaja jote: vresht plot fruta
    në dhomat e shtëpisë sate;
    djemtë e tu: pinjoj ulliri
    përreth tryezës sate!”

Kjo është është ëndrra e çdo njeriu: të soditë një ditë të gjithë fëmijët e tij, si fidanët e ullirit, rreth tryezës së ti.
    “Të varfërit do të hanë dhe do të ngopen nëse kam guxim të ndaj me ta të mirat e mia”

LEXIMI I PARË: 2 Mbr. 4,42-44.

“42 Erdhi një njeri prej Baalsalisës dhe i solli njeriut të Hyjit bukë të fryteve të para: njëzet bukë elbi dhe grurë të ri në duqet e veta. Elizeu tha: “Ndaju njerëzve të hanë”! 43 Shërbëtori iu përgjigj: “Si t’ua vë para këto njëqind njerëzve”? Por ai i tha sërish: “Jepi popullit të hajë! Sepse kështu thotë Zoti: ‘Do të hanë dhe to t’u teprojë’!” 44 Ua shtroi, pra, dhe ata hëngrën dhe u teproi sipas fjalës së Zotit”.

Çfarë ëndërronin "të varfërit e tokës" të Izraelit? Jo gjëra të mëdha, vetëm bukë të mjaftueshme dhe ndoshta, që të qenë në gjendje të hanë, si të pasurit, tre herë në ditë. Bollëku i bukës ishte shenjë e bekimit të Perëndisë (Ps. 37,25) dhe mungesa e saj një ndëshkim për mëkatin:
    “16 Dhe më shtoi: “Biri i njeriut, ja unë po e sos kursimin e fundit të bukës në Jerusalem: do ta hanë bukën e peshuar imtësisht e me kujdes, edhe ujin do ta pijnë me masë e me mangësi, 17 kështu që, duke munguar buka e uji, do të meken të gjithë së bashku e do të sharrojnë në fajësinë e vet” (Ez. 4,16-17).
    Skena e rrëfyer në leximin e sotëm është vendosur gjatë një zie të tmerrshme buke. Situata ishte aq e dëshpëruar saqë, për të mbijetuar, njerëzit hanin rrënjë, gjethe dhe barishte, madje edhe ato helmuese:
    “38 Elizeu u kthye në Galgalë. Vendin e kishte kapur uri e madhe. Bijtë e profetëve banonin tek ai. Elizeu i tha sherbëtorit të vet: “Vëre kusinë e madhe e ziej diçka për të ngrënë bijtë e profetëve”. 39 Njëri prej tyre doli në fushë për të mbledhur barishte të egra. Gjeti një pemë kacavjerrëse si hardhi e egër dhe mblodhi prej saj fruta të idhëta. Me to e mbushi leshnikun e vet, u kthye dhe i thërmoi në kusi: por nuk dinte se ç’ishin. 40 Pastaj ua zbrazën njerëzve që të hanë. Kur e kërkuan hajen, bërtitën e thanë: “Vdekja në kusi, njeri i Hyjit”! Dhe nuk mundën të hanin. 41 Elizeu u tha: “Më sillni miell”! Kur ia sollën, e qiti në kusi e tha: “Zbrazu njerëzve le të hanë”! Dhe në kusi s’pati më asgjë të keqe” (2 Mbr. 4,38-41).
    Termi uri shfaqet 134 herë në Besëlidhjen e Vjetër, shumë sepse, për shkak të mungesës së shiut, tokat e Lindjes së Mesme të lashtë u goditën shpesh nga kjo fatkeqësi
    Prandaj, në një kohë zie buke, një burrë nga Baal-Salisa i paraqitet Eliseut dhe i ofron atij njëzet bukë elbi (v. 42).
    Elbi rritet gjithashtu në tokë të varfër dhe të thyer dhe ka një vlerë më të ulët se gruri (Zb. 6.6). Cikli i maturimit të tij është më i shkurtër se ai i drithërave të tjera, prandaj është i pari që korret; korret në pranverë, rreth Pashkëve. Të pasurit preferonin bukën e grurit, ndërsa shtresat e varfëra kënaqeshin me bukën e elbit e cila kushtonte më pak.
    Prandaj, është një fermer i varfër që, me një gjest bujarie prekëse, e privon veten nga ushqimi i çmuar për t'ia dhënë profetit. Frytet e para të arës nuk i ruan për vete, e ndjen nevojën për ta ndarë dhuratën e marrë nga Zoti me të tjerët, buka është dhuratë nga Zoti dhe duhet ta ndajë menjëherë me ata që nuk e kanë:
    “9 Syri mirëbërës do të bekohet, sepse jep për skamnorë prej bukëve të veta” (Fu. 22,9).
    Syri bujar do të jetë i bekuar, sepse nga buka e tij ai u jep të varfërve".
    Eliseu, nga ana e tij, përfshihet në këtë dinamikë të dhuratës falas, të zbatuar nga njeriu i Baal-Salisa. Bukën nuk e fut në çantë për ta çuar në shtëpi, por fton shërbëtorin që t'ua shpërndajë njëqind njerëzve të uritur që e rrethojnë.
    Reagimi i shërbëtorit është skeptik: "Si mund ta vendos këtë para njëqind njerëzve?" (v. 43). Nëse nuk ndërhyn një mrekulli, nuk është e mundur të zgjidhet problemi i urisë së kaq shumë njerëzve me kaq pak burime.
    Profeti e fton të besojë duke e siguruar: "Të gjithë do të hanë prej saj dhe do të mbetet pak" (v. 43).
    Mrekullia është e mundur dhe do të ndodhë, por vetëm me kusht që të kemi guximin të besojmë në premtimin e Zotit dhe të besojmë në prirjen në dukje absurde dhe të pakuptimtë të profetit, i cili na urdhëron të shpërndajmë, të ndajmë, të bashkojmë.
    Do të ketë ushqim të mjaftueshëm për të gjithë dhe do të ketë mbetur, por askush nuk do të duhet të marrë më shumë seç duhet për t'u ngopur. Kushdo që, i pabesë ndaj providencës së Zotit ose i shtyrë nga lakmia, do t’u marrë, merr një pjesë vëllezërve të tij për ta mbajtur, fshehur, grumbulluar për vete, të nesërmen do ta shohë atë, si manën, e kalbur dhe plot krimba (Dal. 16,19-20: “Moisiu u tha: “Askush të mos ruajë gjë për të nesërmen”. 20 Ata që nuk e dëgjuan, por ruajtën ndonjë sasi prej saj për të nesërmen, u mbush me krimba dhe u qelb. Moisiu u zemërua kundër prej tyre).
    Zoti nuk e shumon bukën nga hiçi, nuk bën shi nga qielli dhe nuk e zëvendëson njeriun në zgjidhjen e problemit të urisë. Ai bën mrekullitë e tij nëpërmjet atyre që besojnë në fjalën e tij.
    Kjo është dinamika që çoi në mrekulli: së pari ishte gjesti bujar i një burri nga Baal-Salisa që ofroi frytin e punës së tij, pastaj erdhi vendimi i Eliseut për të ndarë dhuratën e marrë, më në fund mrekullia: "Ata hëngrën të gjithë, dhe kishte mbetur, sipas fjalës së Zotit".
    Sot është sigurisht e vërtetë se vetëm një mrekulli mund ta zgjidhë problemin e urisë në botë, megjithatë është e mundur ta arrimë atë, thjesht duhet të kemi guximin, kundër çdo logjike njerëzore, t'i besojmë ungjillit dhe, si Pjetri i ftuar të peshkojë në mesditë, duhet të bërtisim: "Me fjalën tuaj..." (Lk 5,5) dhe të veprojmë sipas saj.

LEXIMI I DYTË: Ef 4,1-6.

“1 Ju përbej, prandaj, unë i burgosuri në Zotin: jetoni denjësisht si i ka hije thirrjes që keni marrë: 2 me plot përvujtëri, butësi e duresë; durojeni njëri‑tjetrin me dashuri! 3 Bëni çmosin ta ruani njësinë e Shpirtit me anë të paqes që ju bashkon. 4 S’ka veçse një Trup të vetëm dhe një Shpirt të vetëm ‑ sikurse edhe jeni të grishur në një shpresë të vetme të thirrjes suaj. 5 Nuk ka veçse një Zot, një fe, një pagëzim; 6 një Hyj të vetëm, Atin e të gjithëve, i cili sundon mbi të gjithë, vepron nëpër të gjithë e banon në të gjithë”.

Me këtë tekst fillon pjesa e Letrës drejtuar Efesianëve kushtuar nxitjeve morale dhe tema e parë e paraqitur është ajo e unitetit të kishës.
    Në vargjet e para (v. 1-3) renditen disa karakteristika të jetës së re të të pagëzuarve. Ata prezantohen me një referencë për apostullin Pal, të burgosur në Zotin (v. 1). Vërtetësia e mesazhit të tij provohet nga gatishmëria e tij për të dhënë jetën e tij për ungjillin.
    Shenja e parë dalluese e dishepullit është përulësia, e kuptuar si zgjedhja e vendit të fundit, gatishmëria për të shërbyer, poshtërimi i vetvetes për të lartësuar ata që janë të varfër. Pastaj vijnë butësia, durimi dhe qëndrueshmëria. I krishteri nuk është grindavec dhe mendjeshkurtër, ai nuk pretendon të ketë gjithmonë të drejtë, ai e di se njerëzit kanë cilësi dhe kufizime, virtyte dhe defekte, talente dhe poshtërsi. Duke ndjekur shembullin e Mjeshtrit, ai heq dorë nga çdo formë agresioni dhe dhune dhe kërkon bashkim, pajtim dhe paqe në çdo mënyrë.
    Në pjesën e dytë të kiëtij tekstit (v. 4-6) trajtohet dhe motivohet tema. Ka shtatë arsye pse uniteti duhet të mbretërojë mes të krishterëve: Ka vetëm një trup, një shpirti, një një shpresë, një Zot, një besim, një pagëzim, një Perëndi që është Ati i të gjithëve. Është e vështirë të shpjegohet pse nuk përmendet edhe buka eukaristike.
    Uniteti i një komuniteti nuk është fryt i simpatisë apo rezultat i ndërthurjes së interesave egoiste. Ashtu si gjithë të tjerët, të krishterët do të kishin një mijë arsye për të qenë të ndarë dhe të mos pajtoheshin. Ka dallime mes tyre për nga raca, gjuha, kultura, kushtet ekonomike, mentaliteti, karakteri... Vetë feja, herë pas here, është shkak për mosmarrëveshje, ka shumë besime në të njëjtin Krisht. Megjithatë, diversiteti nuk duhet të krijojë zili dhe të krijojë konkurrencë; ato përbëjnë një pasuri dhe synojnë të inkurajojnë ndihmën e ndërsjellë, bashkëpunimin dhe plotësimin. Kjo është arsyeja pse, në vargjet e mëposhtme (v. 11-16), Letra drejtuar Efesianëve do ta përshkruajë komunitetin e krishterë si një organ të lidhur mirë, në të cilin çdo anëtar ka funksionin dhe detyrën e vet.

7 “As dyqind denarë bukë ‑ iu përgjigj Filipi ‑ nuk do të dilnin mjaft për t’i dhënë secilit nga një grimë”.
    10 Jezusi u tha: “Thuajuni njerëzve të ulen”. Në atë vend kishte shumë bar. U ulën, pra, rreth pesë mijë burra. 11 Jezusi mori bukët, falënderoi dhe ua dha atyre që ishin ulur. Po ashtu edhe prej peshqve ‑ aq sa deshën. 12 E kur u nginë, u tha nxënësve të vet: “Mblidhni tepricat që të mos tresë asgjë”. 13 I mblodhën, pra, dhe mbushën dymbëdhjetë shporta me copat që u tepruan atyre që hëngrën prej pesë bukësh elbi.

LECTIO DIVINA- MEDITIM – LUTJE.

Për pesë të diela radhazi ndërpritet leximi i Ungjillit sipas Markut dhe propozohet kapitulli 6 i Ungjillit sipas Gjonit. Sot fillon leximi i këtij kapitulli me historinë e shumëzimit të bukëve dhe vazhdon, në javët në vijim, me fjalimin e famshëm mbi bukën e jetës, të shqiptuar nga Jezusi në sinagogën e Kafarnaumit.
    Në interpretimin e këtij kapitulli, mund të bëhet një gabim duke menduar se ai ka të bëjë, nga fillimi në fund, me Eukaristinë. Duhet shmangur, për të mos humbur pasurinë e mesazhit. Tema e Eukaristisë shoqëron të gjithë fjalimin në sfond, por prezantohet shprehimisht vetëm në fund.
    Nga të gjitha shenjat e kryera nga Jezusi, asnjëra nuk tregohet aq herë sa ajo e shumëzimit të bukëve. Të gjithë ungjilltarët e raportojnë të paktën një herë, Mateu dhe Marku dy herë, pra në total raportohet gjashtë herë.
    Pse i kushtohej kaq shumë rëndësi këtij fakti në kishën e hershme?
    Sepse ishte një ngjarje e bujshme, e jashtëzakonshme, sepse i bëri shumë përshtypje një populli të mësuar të hante vetëm një herë në ditë. Vërtet, uria kronike e izraelitëve mund të shpjegojë një pjesë, por jo gjithçka për interesimin për këtë episod. Jezusi bëri mrekulli më të jashtëzakonshme të cilat tregohen vetëm një herë. Pse ka kaq shumë theks te buka?
    Sot na ofrohet versioni i episodit të kompozuar nga Gjoni, që është i ndryshëm në shumë detaje nga të tjerët. Ne nuk do të ndalemi në këto dallime dhe nuk do të përpiqemi të përcaktojmë se çfarë mund të ketë ndodhur në të vërtetë, përkundrazi do të zhytemi menjëherë në mesazh dhe do të përpiqemi ta nxjerrim në pah në çdo detaj domethënës të historisë.
    Le të fillojmë me një vëzhgim të rëndësishëm: termi shumëzim nuk përdoret në tekst; ne e përdorim atë në titujt, sado të pafrymëzuar, të fragmenteve të ungjillit, por Ungjilli flet vetëm për bukët dhe peshqit, për shpërndarjen e tyre, për rezultatin - secili mori "sa të donte" - dhe për mbledhjen e dymbëdhjetë shporta të bukëve të mbetura, një shenjë e një ushqimi të destinuar të mos mbarojë kurrë. Kjo eshte e gjitha. Prandaj, mesazhi qendror i tregimit nuk gjendet në shumëzim, por në ndarje.
    Ne jemi të prekur nga dëshira për të shumëfishuar gjithçka që është materiale: paratë, shëndetin, vitet e jetës, miqësitë, sukseset dhe, kur ndihemi të paaftë për t'u shumuar, i bëjmë thirrje Zotit ta bëjë këtë për ne. Por dëshira për t'u shumuar është një sindromë vdekjeje, ajo rrjedh nga frika e vdekjes dhe dështimit, është një shenjë e mungesës së besimit.
    Problemi të cilit Jezusi, me gjestin e tij, synon t'i përgjigjet është ai i urisë, i urisë materiale, jo i urisë shpirtërore. Problemi i urisë në botë ekziston dhe ne do të donim që ai ta zgjidhte me shumëzime; Jezusi, nga ana tjetër, ndjek një logjikë tjetër, një logjikë që nuk na lejon të rrimë kot, e cila përfshin dhe jep bashkëpërgjegjësi.
    Historia fillon me një tregues kronologjik: “Pashka, festa e Judenjve, ishte afër” (v. 4). Ky nuk është një informacion, por një kuadër teologjik që shërben për të nxjerrë në pah kuptimin e episodit. Gjoni dëshiron që ajo të lexohet në këndvështrimin e festës së madhe të çlirimit të Izraelit nga skllavëria e Egjiptit.
    Paralelizmi midis shumëzimit të bukëve dhe ngjarjeve të eksodit është aq i rëndësishëm sa ungjilltari e thekson në mënyrë të përsëritur: Jezusi, ashtu si Moisiu, kalon detin (v. 1) dhe, vini re, asnjë varkë nuk shfaqet, ashtu si gjatë eksodit; ashtu si Moisiu, Jezusi shoqërohet nga një numër i madh njerëzish dhe fiton besimin e turmave duke kryer shenja të mëdha (v. 2). Dy herë (v. 3.15) ai ngjitet në mal dhe ulet me dishepujt e tij, ashtu si Moisiu që shkonte shpesh në mal dhe mësonte popullin e tij. Gjatë eksodit, Moisiu dha manën dhe, si ai, Jezusi ushqen ata që e ndjekin. Së fundi, në v. 14 vërejmë se turma e vlerëson atë si "profeti që do të vijë në botë". Ky është një referencë e qartë ndaj profecisë që Perëndia i bëri Moisiut: "18 Do të ngre ndër ta, prej vëllezërve të tyre, një profet të ngjashëm me ty. Në gojën e tij do t’i vë fjalët e mia dhe ai do t’u flasë gjithçka unë kam për t’i urdhëruar atij” (Dt 18. 18).
    Të gjitha këto referenca kanë për qëllim ta paraqesin Jezusin si Moisiun e ri, i cili me njerëzimin fillon një eksod të ri, një kalim nga skllavëria në liri, nga një gjendje e paqëndrueshme dhe çnjerëzore në jetën e vërtetë.
    Destinacioni i udhëtimit të Moisiut ishte toka e Kanaanit, ajo e Jezusit është toka e vërtetë e premtuar, mbretëria e Perëndisë, mbretëria në të cilën - siç shpallën profetët - të gjithë do të kenë akses në ushqim të bollshëm dhe falas:
    “6 Zoti Hyji i Ushtrive do të bëjë përmbi këtë mal një gosti për të gjithë popujt: me mish të majmë e me verë të moçme, me mish të majmë plotë me palcë, me verë të kulluar, të qartë si loti.
    7 Në këtë mal ai do ta shqyejë velin që ua mbulonte fytyrën të gjithë popujve, mbuluesin që i mbulonte të gjithë popujt.
    8 Përgjithmonë do ta zhdukë vdekjen, Zoti Hyj nga çdo fytyrë do të fshijë lotin,nga çdo vend . Ai do ta zhdukë turpin e popullit të vet, sepse Zoti kështu ka thënë” (Is 25.6-8).
    Nuk është fjala për parajsën, për jetën e përtejme, por mbi të gjitha për këtu dhe tani. Sigurisht, mbretëria e Perëndisë do të ketë përmbushjen e saj në fund të kohës, por shenja e kryer nga Jezusi tregon se shoqëria e re, ajo në të cilën të gjithëve u ofrohet mundësia për të jetuar sipas planit të Krijuesit, ajo në të cilën secili mund të ketë mjete të mjaftueshme për të përmbushur nevojat bazë, duhet të fillojë këtu dhe tani.
    Por a është e mundur të krijohet? A mund të imagjinohet që burimet e kësaj bote të mjaftojnë për të ushqyer të gjithë dhe për të pasur disa mbetje?
    Dyshimet e shprehura me çiltërsi dhe qartësi nga apostujt pasqyrojnë hutimet tona. Në Mishna shkruhet se për të plotësuar nevojat e përditshme të një të varfëri duhet 1/12 e parave. Filipi bën një llogaritje të shpejtë: me 200 denarë mund të përgatisni 4800 gjysmë racione (v. 7). Po ku mund të gjendet kaq shumë para dhe kaq bukë.
    Në Ungjillin e Lukës të Dymbëdhjetët parashtrojnë një propozim tjetër, shumë realist dhe të pranueshëm:
    "12 Kur dita filloi të shkojë kah mbarimi, iu afruan të Dymbëdhjetët dhe i thanë: “Nise popullin të shkojë në fshatra e në katunde të rrethinës të gjejë strehim e ushqim, sepse këtu jemi në vend të shkretë” (Lk. 9,12). Me fjalë të tjera: ky është një problem që nuk ka të bëjë me besimin; Njerëzit vijnë tek ne për t'u lutur, për të medituar, për të dëgjuar predikime; sa për bukën, të gjithë duhet të bëjnë si të munden. Është ideja, e përhapur edhe sot, se ekzistojnë dy sfera qartësisht të dallueshme dhe jo komunikuese: mbretëria e Perëndisë nga njëra anë dhe jeta materiale nga ana tjetër.
    “8 I tha njëri nga nxënësit, Andreu, i vëllai i Simon Pjetrit: 9 “Këtu është një djalosh që ka pesë bukë elbi dhe dy peshq të vegjël. Por, çka janë këto për kaq njerëz?” (v.8-9), pastaj, si dikush që e ka kuptuar se ka bërë një vëzhgim pa kuptim praktik, ai menjëherë shton: "Por çfarë është kjo për kaq shumë njerëz?” (v. 9). Ushqimi është i pakët dhe turma është e pamasë. Përballë një situate dyqind herë më pak të ndërlikuar, shërbëtori i Eliseut pati të njëjtin reagim: "Si mund ta vendosësh këtë para kaq shumë njerëzve?".
    Nëpërmjet një dialogu gjenial, Jezusi nxori në pah strategjitë e diktuara nga urtësia e njerëzve për të zgjidhur problemin e urisë në botë, strategji që janë tonat dhe që ungjilltari i vendosi me mjeshtëri në buzët e apostujve. Konkluzioni i arritur është: nuk ka zgjidhje; ka shumë gojë për të ushqyer dhe burime të parëndësishme dhe madje lind dyshimi spontanisht se krijimi nuk ishte plotësisht i suksesshëm. Më e shumta që mund të arrihet në këtë botë është një organizim i mirë i ndihmës sociale, por është e pamendueshme që varfëria të mund të mposhtet.
    Pikërisht në këtë pikë Jezusi paraqet zgjidhjen e tij: “Bëri të ulen” (v. 10). Ideja se mbretëria e Perëndisë zhvillohet në një sferë të ndarë nga realiteti konkret, hidhet kështu. Fjala e Krishtit është e destinuar të jetë një ferment shoqëror, për të transformuar të gjithë botën dhe të gjithë njeriun.
    Tavolina në të cilën shtrohet banketi është origjinale. Turma është e ftuar të shtrihet në barin e gjelbër të një lëndinë. “Kishte shumë bar në atë vend” (v. 10) – vë në dukje ungjilltari – dhe ky detaj, në dukje margjinal dhe i tepërt, është domethënës sepse kujton shprehimisht fjalët e psalmit:
    “Zoti është bariu im,
    asgjë nuk më mungon.
    3 shpirtin ma përtërin.
    në saje të dashurisë së Emrit të vet” (Ps 23,1-3).
    Nëse Jezusi i bën delet e tij të ulen "në barin e blertë" do të thotë se ai paraqitet si bariu i shpallur nga profetët, do të thotë se banketi i mbretërisë së Perëndisë është inauguruar (Is 25,6), se bota e re ka lindur, bota ku askush nuk do të duhet të luftojë më për ushqim, sepse do të ketë bollëk për të gjithë.
    Si do të ndërtohet kjo botë e re?
    Jezusi tregon se cili është propozimi i tij duke bërë një gjest: ai merr bukën që i është ofruar, e shpërndan dhe mrekullia ndodh, e shkaktuar nga besimi në fjalën e tij që është një ftesë për të ndarë, për të hequr dorë nga zotërimi dhe mbajtja për veten.
    Gjoni është i vetmi ungjilltar që vë në dukje se personi që ua vuri në dispozicion të gjithëve atë pak ushqim që kishte, ishte fëmijë dhe se buka e tij ishte prej elbi (v. 9), ushqimi i të varfërve. Detaji i fëmijës është jorealist sepse, ne e dimë, fëmijët janë të parët që konsumojnë furnizime. Prandaj, nuk ka gjasa që në mesin e kaq shumë njerëzve, vetëm një fëmijë të ketë mbajtur ushqimin. Vlera simbolike e detajit është evidente: në Ungjill fëmija është modeli i dishepullit; ata që duan të hyjnë në mbretërinë e qiejve duhet të bëhen si fëmijë (Mk. 10,15).
    Tani mesazhi është i qartë: fëmija i varfër është dishepulli i thirrur për të vënë në dispozicion të vëllezërve gjithçka që zotëron.
    Ky është propozimi i madh, ky është çelësi i mrekullisë!
    Mjafton që njerëzit të lënë mënjanë egoizmin e tyre, të kapërcejnë dëshirën për të zotëruar "që është rrënja e çdo të keqeje" (1 Tim 6,10), të pranojnë logjikën e Mbretërisë dhe t'u bëjnë gjithçka në dispozicion vëllezërve të tyre, pa rezerva kanë në dispozicion dhe mrekullia ndodh: të gjithë ushqehen dhe ka mbetur.
    E përmenda faktin se kapitulli 6 i Gjonit nuk merret, që në fillim, me Eukaristinë. Pjesa e sotme ka si temë ndarjen e të mirave dhe duhet shmangur një interpretim spiritualist; megjithatë, nuk mund të mos vërehet se historia ka konotacione eukaristike. Në përshkrimin e gjesteve të Jezusit - "Atëherë Jezusi i mori bukët dhe, pasi falënderoi, ua shpërndau atyre që ishin ulur" (v. 11) - është e dukshme referenca për fjalët e institucionit të Eukaristisë (Mk. 14,22). Është mënyra në të cilën Gjoni i kujton komuniteteve të tij dhe tona se problemi i bukës materiale është i lidhur ngushtë me kremtimin e Eukaristisë. Do të ishte kontradiktë të thyeshim bukën eukaristike së bashku dhe të mos e ndani bukën material.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,852
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA XVlll ORD. VITI B.

MË 4-8-2024.

LEXIMI I PARË: Dal 16,2-4.12-15.

E pesëmbëdhjeta ditë e të dytit muaj pasi kishin dalë prej dheut të Egjiptit!
    2 Mbarë bashkësia e bijve të Izraelit zuri të ankohet kundër Moisiut e Aronit në shkretëtirë. 3 I thonin njëri‑tjetrit: “Oh, sikur të kishim vdekur prej dorës së Zotit në dheun e Egjiptit, kur rrinim mbi vegsha mishi e hanim bukë derisa s’u ngopnim! Po pse na nxorët dhe na sollët në këtë shkretëtirë të vdesë urie mbarë bashkësia?!”
    4 Atëherë Zoti i tha Moisiut: “Ja, unë po bëj t’ju bjerë bukë prej qiellit. Le të dalë populli e le të mbledhë, aq sa t’i dalë mjaft për çdo ditë. Dua t’i vë në provë palè a do të ecin në ligjin tim apo jo.
    12 “I dëgjova ankimet e bijve të Izraelit. Thuaju: Sonte do të hani mish e nesër në mëngjes do të ngiheni me bukë e atëherë do ta pranoni se unë jam Zoti, Hyji juaj”!
    13 Posa u bë mbrëmje, ia behën shkurtat dhe e mbuluan tëbanishën, kurse në mëngjes një shtresë vese rreth e rrotull zemërimiës. 14 E kishte mbuluar sipërfaqen e shkretëtirës! Atëherë u duk mbi tokë kokërrizë e hollë porsi brymë. 15 Kur e panë bijtë e Izraelit, i thanë njëri‑tjetrit: “Manhu?” /që do të thotë: “Çfarë është kjo?”/. Sepse nuk dinin se çka ishte. Moisiu u tha: “Kjo është buka që Zoti jua dha për ta ngrënë!

REKRIMINIME DHE MURMURITJE.

Në përgjithësi, edhe pse ishin skllevër në Egjipt, hebrenjtë nuk ishin ushqyer keq! Një përgjegjës i mençur kujdeset për punëtorët e vet.
    Në shkretëtirë, ishte ndryshe ... Ndoshta, Moisiu thoshte që tani Populli ishte i lirë. Por, ndërkohë, në shkretëtirë, Populli vdiste nga uria. Dhe njerëzit, të sfilitur nga vuajtjet, murmurisnin duke thënë pak a shumë haptas: “Nëse do të kishin dashur Moisiu dhe Aroni të na bënin të vdesin nga uria, nuk do ta kishin bërë ndryshe ... Dhe, në fund të fundit, disa mund të kenë menduar dhe thënë se ky mund të kishte qenë qëllimi i manovrës së tyre...” Ne mund të mendojmë se për këtë bisedonin njerëzit kur ktheheshin çdo mbrëmje secili në çadër të vet. Këta bashkëbisedime teksti që jemi duke studiuar, i quan "rekriminime" (të tjerët përkthejnë "murmuritjet") e njerëzve. Më të guximshmet ndër tyre shkonin drejtpërdrejt duke u thënë shefave: "Ju bëtë të dilnin në këtë shkretëtirë këta njerëz të mbledhur që të vdesin të uritur gjithë!" E cila ishte padyshim prova më serioze e qëllimit të shefave: fakti që Populli që doli nga Egjipti, nuk ishe më i kënaqur dhe mendonin që ishte kot të bënin pyetjen: “Pse keni rrezikuar të na çonit në këtë shkretëtirë?", Apo, sepse situata ishte shumë e rënde, nuk guxonin më të fajësonin organizatën e keqe, duke thënë për shembull: “Ju bëtë gjithçka në mënyrën më e keqe që të gjithë të vdisnin këtu"; murmuritjet shkonin deri atje sa të arrinin të dyshonin edhe për qëllimet e shefave: "Në thelb, qëllimi juaj nuk ishte të na çlironit nga skllavëria e Egjiptianëve por që të vdisnim në këtë shkretëtirë, atë që donit, ishte vdekja jonë”.
    Dhe përmes Moisiut, është vetë Zoti që vihet në shënjestër: në vargjet që mungojnë (vargjet 5-11 dhe 16-36 nuk lexohen në këtë liturgji të Fjalës), Moisiu thotë qartë: "Zoti e dëgjoi ankimin tuaj kundër tij. Sepse, kush jemi ne? Murmuritjet juaj nuk janë kundër nesh, por kundër Zotit”(V. 8); gjë që vërteton se Moisiu ishte gjithnjë i qartë në këtë pikë; të gjitha ndërmarrjet e tij drejtohen nga Zoti: puna e "daljes" së Egjiptit, e çlirimit, është me të vërtetë vepër e Zotit. Dhe përveç kësaj, teksti është shkruar në një mënyrë të tillë që ne të kuptojmë se është Zoti ai që vepron pandërprerë: ai ka dëgjuar murmuritjet e Popullit të tij, ai dërgon ushqimin, (bukën pastaj mishin), ai i vë njerëzit në provë.
    Le të kthehemi te këto tre pika: pëshpëritje, dhënia e ushqimit, testimi.
    Këto murmuritje janë një mëkat kundër besimit: ato janë dyshime të lindura nga ankthi; në këtë rast, pas një qëndrimi të gjatë në rajonin shumë pjellor të Deltës së Nilit, të arratisurit duhet të përballen me pasigurinë dhe varfërinë e shkretëtirës; ata nuk e vunë re menjëherë: pasi u larguan nga Egjipti (Da 14), gjithçka ishte pranuar dhe bërë me entuziazëm; kapitulli 15 i Daljest regjistron këngën e fitores dhe të falënderimeve që u këndua përtej detit:
    1 “Le t’i këndojmë Zotit, sepse mrekullisht ngadhënjeu: kalë e kalorës plandosi në fund të detit!
    2 Zoti është forca dhe fuqia ime, Ai, veç Ai, më shpëtoi! Ai është Hyji im, Atë lavdëroj! Është Hyji i atit tim: Atë e lartësoj!" (Dal 15,1-2).
    Por në zhgënjimin e parë në buzë të një vrime uji që doli të ishte i njelmët, toni ndryshoi dhe u dëgjuan pëshpëritjet e para; kjo nga fundi i të njëjtit kapitull 15! Pozicionimi i dy teksteve është elokuent: tregon për lëkundjet e zemrave tona, nga falënderimet te dyshimet. A do të kishte ndryshuar Zoti sepse rrethanat e jashtme kanë ndryshuar?

PËRGJIGJA E ZOTIT.

Në përgjigje të këtyre murmuritjeve, Zoti, i cili nuk ka ndryshuar, dërgon ushqimin, bukën dhe shkurtat. Duket se episodi i shkurtave nuk është përsëritur; nga ana tjetër, disa tekste pohojnë se mana tani ka rënë çdo mëngjes; Zoti kishte premtuar: "Nga qielli do të bjerë bukë për ty", dhe, tani e tutje, çdo natë (përveç asaj të Shabatit), për dyzet vjet: "Natën kur në fushim binte vesë, binte gjithashtu edhe mana (Num 11,9).
    Dhe libri i Jozueut specifikon se kjo dhuratë nga qielli, pushoi në kohën e hyrjes në Tokën e Premtuar: "Prej së nesërmes filluan të ushqehen me prodhimet e atij vendi, me bukë të pabrumë e përvëlak kokrrash elbi të përzhitur po atë ditë. Të nesërmën, pasi hëngrën prej prodhimeve të vendit, edhe mana pushoi të bjerë. Bijtë e Izraelit nuk e përdorën më atë ushqim, por atë vit u ushqyen me prodhimet e tokës së Kanaanit" (Js 5,11-12).
    Çuditërisht, në të njëjtën kohë kur ai premton ushqim, Zoti flet për provën: “Ja, unë po bëj t’ju bjerë bukë prej qiellit. Le të dalë populli e le të mbledhë, aq sa t’i dalë mjaft për çdo ditë. Dua t’i vë në provë palè a do të ecin në ligjin tim apo jo" (Dal 16,4-5). Duket se prova është e dyfishtë; së pari, sepse çdo dhuratë e Zotit sprovohet nga mirënjohja jonë. Zoti është përgjithësisht aq i matur sa që harrojmë se gjithçka është një dhuratë; pyetja që shtrohet është kjo: "A do të jeni në gjendje të kapërceni tundimin e murmuritjes, të dyshimit, a do të jeni në gjendje të më besoni mua, të njihni dhuratat dhe praninë time?"
    E po, saktësisht, murmuritjet nuk kanë ndalur deri më tani! Më vonë madje erdhi një kohë kur mana u gjet se ishte mjaft monotone: "Njerëzit e huaj, që u ishin mbështetur atyre, e kapi dëshira e grykësisë dhe bashkë me ta u ulën edhe bijtë e Izraelit filluan të ankoheshin: “Kush do të na ngijë me mish? Na bie në mend peshku që e hanim falas në Egjipt. Na bien në mend trangujt, shalqiri, purrinjtë, qepët dhe hudhrat! Tani na u tha fyti: sytë tanë nuk shohin tjetër përveç manës”! Ende kujtojmë peshqit që kemi ngrënë për asgjë në Egjipt, dhe kastravecët, pjeprat, preshin, qepët dhe hudhrat!" Tani fytet tona janë tharë; ne kurrë nuk shohim asgjë përveç manës!"(Num, 11.5-6).
    Pastaj, prova e dytë, pyetja e dytë "A do të jesh në gjendje të më bindesh dhe të mbash urdhërimet e mia, atë të Shabatit dhe atë të ndarjes?" Sepse Zoti kishte parashikuar gjithçka: secili mund të mblidhte çdo ditë saktësisht sasinë e nevojshme për të ; që do të thotë se në këtë mënyrë do të kishin mësuar të lënin diçka për të tjerët! Dhe ishte e pamundur të grumbullohej; disa fëmijë të zgjuar u përpoqën, por teprica u kalb menjëherë; nga ana tjetër, në ditën e gjashtë (në pragun e Shabatit), ra një racion i dyfishtë dhe të gjithë mund të mbanin ca për ditën tjetër; sepse, në mënyrë që të gjithë të respektonin pjesën tjetër të Shabatit, mana ra vetëm gjashtë ditë në javë. Këtu përsëri, herën e parë, kishte tundime: ose për të marrë më shumë sesa ishte e nevojshme, ose për të shpresuar për ta gjetur atë. Mëngjesi i Shabatit: nëse do të kishte rënë natën e Shabatit, do të ishte shumë budalla për ta mohuar atë. Por ata shpejt e kuptuan: Zoti kishte vendosur ta edukonte popullin e tij.

Faqja 62 prej 91 FillimFillim ... 1252606162636472 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 11-02-2021, 09:44
  2. Zbukurimet E Festave *-*
    Nga alketi83 në forumin Albumi fotografik
    Përgjigje: 26
    Postimi i Fundit: 17-01-2011, 23:54
  3. Atmosfera e Festave!
    Nga Mina në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 02-04-2004, 09:25
  4. Si te ruajme linjat pak dite para festave.
    Nga Mina në forumin Bukuri dhe estetikë
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 13-12-2002, 23:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •