PËRGATITJA E LITURGJISË.
E DIELA 15 Ord. VITI B.
MË 14-7-2024.
LEXIMI I PARË: Am 7, 12 – 15.
12 E Amasia i tha Amosit: “Shporru, o vegimtar! Ik në dheun e Judës. Atje ha bukë e atje profetizo!
13 Sa për në Betel mos guxo më të profetizosh, sepse kjo është shenjtërorja e mbretit e tempulli i mbretërisë!”
14 Atëherë Amosi iu përgjigj Amasisë: “Nuk jam profet, as s’jam bir profeti, por jam tubanik e vjelës fiqsh.
15 Por vetë Zoti më mori prej pas deleve e më tha Zotynë:
‘Shko e profetizoji popullit tim, Izraelit!’
LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.
"SHTËPIA E ZOTIT" NË TOKË.
"Bethel" thjesht do të thotë: "Shtëpia e Zotit", si "Betlehem" do të thotë: "Shtëpia e bukës". " Shtëpia e Zotit" është mjaft një program; dhe Betheli e meriton emrin e saj për një kohë të gjatë: Abrahami tashmë kishte fushuar atje dhe Zoti i ishte shfaqur; si kujtim, ai kishte ngritur një altar atje (Zan 12,8). Gjithashtu mund të evokohet kujtimi i Jakobit: ky i fundit në arrati pasi kishte lënë jashtë trashëgimisë në një mënyrë pak elegante vëllain e tij, kishte marrë atje premtimin e ndihmës së Zotit. Dy herë Zoti iu shfaq: Hera e parë ka mbetur e famshme nën emrin "shkalla e Jakobit": ndërsa flinte me kokën mbi një gur, ai pa një ëndërr: një shkallë lidhi tokën me qiellin dhe engjëjt u ngjitën dhe zbritën; ai e quajti këtë vend "porta e qiellit"(Gn 28,12-19).
Dhe të dytë herë, Zoti i kishte përsëritur premtimet e dhëna Abrahamit: "Unë jam Zoti, Perëndia i Abrahamit, atit tënd, Perëndia i Isakut. Tokën mbi të cilën po shtrihesh, unë po ta jap ty dhe pasardhësve të tu. Pasardhësit tuaj do të jenë të shumtë si pluhuri i tokës ... Në ju dhe në pasardhësit tuaj do të bekohen të gjitha familjet e tokës"(Zan 28,13) ..."Toka që unë i dhashë Abrahamit dhe Isakut, unë po ta jap ty dhe do t'ua jap pasardhësve të tu pas teje»(Zan 35.12).
Kur, shekuj më vonë, në vitin 931, Jeroboam I, mbreti i mbretërisë së re shumë të vogël të Veriut, (i lindur nga shkëputja e fiseve të veriut, pas vdekjes së Solomonit), u përpoq të pajiste vendin e tij me një vend të shenjtë që mundte të garonte me Jeruzalemin, vendi i Bethelit, kaq i paharrueshëm, ishte absolutisht vendi më i përshtatshëm.
Dhe tani me këtë tekst jemi dyqind vjet më vonë, rreth vitit 750, gjatë mbretërimit të Jeroboamit të II. Ishte në Bethel, pikërisht, që Amos iu desh të përmbushte karrierën e tij të shkurtër si profet: ndoshta ka duruar vetëm disa muaj; por ai kishte pasur kohë për të folur mjaft që predikimi i tij të lindte një libër, i pari nga librat profetikë. Një libër shumë i shkurtër (mezi dhjetë faqe në Biblat tona), por i admirueshëm: një frymë e jashtëzakonshme kalon nëpër këto faqe dhe edhe nëse prifti Amazias do të kishte qenë në gjendje ta mbyllte gojën e profetit, asgjë nuk do të kishte fshijrë kurrë fjalët e tij, pasi ato tani janë shkruar në këtë libër të vogël. Duhet t'i lexojmë të gjitha këto faqe menjëherë që të tërhiqeni nga forca të një bisede të zjartë të këtyre nëntë kapitujve, forca e veçante të profetëve të Besëlidhjes së Vjetër. Amos përdor një stil jashtëzakonisht shumëngjyrësh dhe të larmishëm që alternon oraklet solemne, vizione të çuditshme, përralla kuazi-gazetareske, madje edhe enigma ndonjëherë.
"SHTËPIA E ZOTIT"
E BANUAR NË NJË MËNYRË SHUMË TË KEQE.
Sa i përket substancës, ne gjejmë në Amos dy aspektet e predikimit të zakonshëm të profetëve: fjalët e shpresës, premtimet e shpëtimit për ata që po kalojnë një periudhë të vështirë; paralajmërime dhe madje kërcënime për ata që shumë lehtë harrojnë kërkesat e Besëlidhjes. Dhe në këtë pikë, Amos ka shumë për të bërë: kudo ai sheh vetëm padrejtësi, mbretërimin e parave, korrupsionin, shtypjen e të varfërve. Ai nuk i zbut fjalët e tij; ishte ndoshta në Bethel që ai tha me urdhër të Zotit:
“I urrej, i përbuz festimet tuaja,
nuk u kënaqem të kremteve tuaja!
Po dhe në më kushtofshi fli shkrumbimi,
kushtimoret tuaja s’i pranoj,
as që i shikon
flitë e majme për pajtim.
Ma largoni zhurmën e këngëve tuaja,
s’dua ta ndiej zërin e lyrave tuaja!"(5.21-23);
Ja vlen këtu të theksohet se edhe profeti Isaia sulmonte ashpër në të njëjtën kohë dhe pothuajse në të njëjtat terma, në Jeruzalem këtë herë:
“Ç’më duhen flitë tuaja të panumërta?”
‑ thotë Zoti. ‑
“Jam ngopur me fli shkrumbimi deshësh,
me dhjamë bagëtish të majura;
e gjak demash,
qengjash e cjepsh nuk dua!
Kur donit të dilni përpara meje,
kush i kërkoi këto prej duarve tuaja
që të shëtitni nëpër tremet e mia?
Pushoni së më sjelluri fli të padobi;
inat e kam kemin.
Hëna e re, e shtuna dhe tubimet...
s’duroj dot paudhëri e festime bashkë!
Hënat e reja e festimet tuaja
i urren shpirti im,
u bënë barrë e rëndë për mua,
s’mund t’i duroj më! (Is 1,11-14).
Sidoqoftë, jo më shumë se profetët e tjerë (jo më shumë se Isaia në Jeruzalem), Amosi nuk dëshiron të shtypë adhurimin ose pelegrinazhet, madje as shenjtëroren e Bethelit; ai nuk e di që, njëqind vjet më vonë, përafërsisht, mbreti Josiah do të shtypë të gjitha vendet e shenjta; vetëm Tempulli i Jeruzalemit do të miratohet si një vend pelegrinazhi; por akoma nuk jemi atje. Tani për tani vazhdon të jetë në fuqi e drejta për të të kryer sakrifica në Bethel, por së pari duhet që njerëzit të konvertohen. Këtu është vazhdimi i këtij predikimi të famshëm:
“ Më mirë të rrjedhë si uji e drejta,
si lumi që s’shter drejtësia "(5.24).
Përkthe: «Mos mendoni se do të liroheni nga Zoti duke bërë ceremonitë e tua të bukura; filloni duke jetuar në bindje të vullnetit të Zotit, domethënë duke praktikuar drejtësinë. Duhet thënë se korrupsioni ishte aq i shfrenuar sa që Amos mund të thotë: "Ata e shndërrojnë të drejtën në helm e drejtësinë përtokë e flakin!"(5.7);
“I di fajet tuaja të shumta,
mëkatet tuaja tejet të mëdha:
shtypni të drejtin, merrni dhurata
i shtypni të varfërit në log të gjyqit "(5.12).
Ai madje shkon aq larg sa t'i lejojë vetes një fjalëshkrim mbi emrin Bethel: "Shtëpia e Zotit", Betheli do të bëhet prapësi!" (5.5). Si të gjithë profetët, ai na kujton se praktika të tilla gjithmonë çojnë në katastrofa. Hosea, vëllai i tij më i ri për disa vjet, do të ketë këtë fjali madhështore dhe të tmerrshme në të njëjtën kohë, rreth, saktësisht, Samarisë, kryeqytetit të mbretërisë së Veriut: "Pasi mbjellin erë, stuhi do të korrin!" (Os 8.7).
Kuptohet pse klerikët vendas preferuan të bënin pa shërbimet e Amos! Për të hequr qafe këtë njeri që fliste shumë, ai akuzohet për vërejtje joshëse; ai denoncohet tek mbreti për nxitje të revoltës; ky është teksti ynë për këtë të Dielë:
"Krenaria e Izraelit
kundër tij i bën dëshmi,
e s’u kthyen te Zoti, Hyji i vet,
me të gjitha këto as që e kërkojnë! (7:10).
Ky turp na dha historinë e thirrjes së profetit: një rritës bagëtish në mbretërinë jugore, në Teqoa, afër Betlehemit, asgjë nuk e predispozoi atë në këtë karrierë të pakëndshme. Por Zoti e "kapi" atë, siç thotë ai, si të rezistojë?
“ Ulërin luani, kush nuk trembet? Foli Zoti Perëndi: kush të mos profetizojë? Samaria e prishur do të mbarojë" (Am 3,8).
Krijoni Kontakt