Close
Faqja 61 prej 94 FillimFillim ... 1151596061626371 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 601 deri 610 prej 940
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,889
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA 15 Ord. VITI B.

MË 14-7-2024.

LEXIMI I PARË: Am 7, 12 – 15.

12 E Amasia i tha Amosit: “Shporru, o vegimtar! Ik në dheun e Judës. Atje ha bukë e atje profetizo!
    13 Sa për në Betel mos guxo më të profetizosh, sepse kjo është shenjtërorja e mbretit e tempulli i mbretërisë!”
    14 Atëherë Amosi iu përgjigj Amasisë: “Nuk jam profet, as s’jam bir profeti, por jam tubanik e vjelës fiqsh.
    15 Por vetë Zoti më mori prej pas deleve e më tha Zotynë:
    ‘Shko e profetizoji popullit tim, Izraelit!’

LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.

"SHTËPIA E ZOTIT" NË TOKË.

"Bethel" thjesht do të thotë: "Shtëpia e Zotit", si "Betlehem" do të thotë: "Shtëpia e bukës". " Shtëpia e Zotit" është mjaft një program; dhe Betheli e meriton emrin e saj për një kohë të gjatë: Abrahami tashmë kishte fushuar atje dhe Zoti i ishte shfaqur; si kujtim, ai kishte ngritur një altar atje (Zan 12,8). Gjithashtu mund të evokohet kujtimi i Jakobit: ky i fundit në arrati pasi kishte lënë jashtë trashëgimisë në një mënyrë pak elegante vëllain e tij, kishte marrë atje premtimin e ndihmës së Zotit. Dy herë Zoti iu shfaq: Hera e parë ka mbetur e famshme nën emrin "shkalla e Jakobit": ndërsa flinte me kokën mbi një gur, ai pa një ëndërr: një shkallë lidhi tokën me qiellin dhe engjëjt u ngjitën dhe zbritën; ai e quajti këtë vend "porta e qiellit"(Gn 28,12-19).
    Dhe të dytë herë, Zoti i kishte përsëritur premtimet e dhëna Abrahamit: "Unë jam Zoti, Perëndia i Abrahamit, atit tënd, Perëndia i Isakut. Tokën mbi të cilën po shtrihesh, unë po ta jap ty dhe pasardhësve të tu. Pasardhësit tuaj do të jenë të shumtë si pluhuri i tokës ... Në ju dhe në pasardhësit tuaj do të bekohen të gjitha familjet e tokës"(Zan 28,13) ..."Toka që unë i dhashë Abrahamit dhe Isakut, unë po ta jap ty dhe do t'ua jap pasardhësve të tu pas teje»(Zan 35.12).
    Kur, shekuj më vonë, në vitin 931, Jeroboam I, mbreti i mbretërisë së re shumë të vogël të Veriut, (i lindur nga shkëputja e fiseve të veriut, pas vdekjes së Solomonit), u përpoq të pajiste vendin e tij me një vend të shenjtë që mundte të garonte me Jeruzalemin, vendi i Bethelit, kaq i paharrueshëm, ishte absolutisht vendi më i përshtatshëm.
    Dhe tani me këtë tekst jemi dyqind vjet më vonë, rreth vitit 750, gjatë mbretërimit të Jeroboamit të II. Ishte në Bethel, pikërisht, që Amos iu desh të përmbushte karrierën e tij të shkurtër si profet: ndoshta ka duruar vetëm disa muaj; por ai kishte pasur kohë për të folur mjaft që predikimi i tij të lindte një libër, i pari nga librat profetikë. Një libër shumë i shkurtër (mezi dhjetë faqe në Biblat tona), por i admirueshëm: një frymë e jashtëzakonshme kalon nëpër këto faqe dhe edhe nëse prifti Amazias do të kishte qenë në gjendje ta mbyllte gojën e profetit, asgjë nuk do të kishte fshijrë kurrë fjalët e tij, pasi ato tani janë shkruar në këtë libër të vogël. Duhet t'i lexojmë të gjitha këto faqe menjëherë që të tërhiqeni nga forca të një bisede të zjartë të këtyre nëntë kapitujve, forca e veçante të profetëve të Besëlidhjes së Vjetër. Amos përdor një stil jashtëzakonisht shumëngjyrësh dhe të larmishëm që alternon oraklet solemne, vizione të çuditshme, përralla kuazi-gazetareske, madje edhe enigma ndonjëherë.

"SHTËPIA E ZOTIT"

E BANUAR NË NJË MËNYRË SHUMË TË KEQE.

Sa i përket substancës, ne gjejmë në Amos dy aspektet e predikimit të zakonshëm të profetëve: fjalët e shpresës, premtimet e shpëtimit për ata që po kalojnë një periudhë të vështirë; paralajmërime dhe madje kërcënime për ata që shumë lehtë harrojnë kërkesat e Besëlidhjes. Dhe në këtë pikë, Amos ka shumë për të bërë: kudo ai sheh vetëm padrejtësi, mbretërimin e parave, korrupsionin, shtypjen e të varfërve. Ai nuk i zbut fjalët e tij; ishte ndoshta në Bethel që ai tha me urdhër të Zotit:
    “I urrej, i përbuz festimet tuaja,
    nuk u kënaqem të kremteve tuaja!
    Po dhe në më kushtofshi fli shkrumbimi,
    kushtimoret tuaja s’i pranoj,
    as që i shikon
    flitë e majme për pajtim.
    Ma largoni zhurmën e këngëve tuaja,
    s’dua ta ndiej zërin e lyrave tuaja!"(5.21-23);
    Ja vlen këtu të theksohet se edhe profeti Isaia sulmonte ashpër në të njëjtën kohë dhe pothuajse në të njëjtat terma, në Jeruzalem këtë herë:
    “Ç’më duhen flitë tuaja të panumërta?”
    ‑ thotë Zoti. ‑
    “Jam ngopur me fli shkrumbimi deshësh,
    me dhjamë bagëtish të majura;
    e gjak demash,
    qengjash e cjepsh nuk dua!
    Kur donit të dilni përpara meje,
    kush i kërkoi këto prej duarve tuaja
    që të shëtitni nëpër tremet e mia?
    Pushoni së më sjelluri fli të padobi;
    inat e kam kemin.
    Hëna e re, e shtuna dhe tubimet...
    s’duroj dot paudhëri e festime bashkë!
    Hënat e reja e festimet tuaja
    i urren shpirti im,
    u bënë barrë e rëndë për mua,
    s’mund t’i duroj më! (Is 1,11-14).
    Sidoqoftë, jo më shumë se profetët e tjerë (jo më shumë se Isaia në Jeruzalem), Amosi nuk dëshiron të shtypë adhurimin ose pelegrinazhet, madje as shenjtëroren e Bethelit; ai nuk e di që, njëqind vjet më vonë, përafërsisht, mbreti Josiah do të shtypë të gjitha vendet e shenjta; vetëm Tempulli i Jeruzalemit do të miratohet si një vend pelegrinazhi; por akoma nuk jemi atje. Tani për tani vazhdon të jetë në fuqi e drejta për të të kryer sakrifica në Bethel, por së pari duhet që njerëzit të konvertohen. Këtu është vazhdimi i këtij predikimi të famshëm:
    “ Më mirë të rrjedhë si uji e drejta,
    si lumi që s’shter drejtësia "(5.24).
    Përkthe: «Mos mendoni se do të liroheni nga Zoti duke bërë ceremonitë e tua të bukura; filloni duke jetuar në bindje të vullnetit të Zotit, domethënë duke praktikuar drejtësinë. Duhet thënë se korrupsioni ishte aq i shfrenuar sa që Amos mund të thotë: "Ata e shndërrojnë të drejtën në helm e drejtësinë përtokë e flakin!"(5.7);
    “I di fajet tuaja të shumta,
    mëkatet tuaja tejet të mëdha:
    shtypni të drejtin, merrni dhurata
    i shtypni të varfërit në log të gjyqit "(5.12).
    Ai madje shkon aq larg sa t'i lejojë vetes një fjalëshkrim mbi emrin Bethel: "Shtëpia e Zotit", Betheli do të bëhet prapësi!" (5.5). Si të gjithë profetët, ai na kujton se praktika të tilla gjithmonë çojnë në katastrofa. Hosea, vëllai i tij më i ri për disa vjet, do të ketë këtë fjali madhështore dhe të tmerrshme në të njëjtën kohë, rreth, saktësisht, Samarisë, kryeqytetit të mbretërisë së Veriut: "Pasi mbjellin erë, stuhi do të korrin!" (Os 8.7).
    Kuptohet pse klerikët vendas preferuan të bënin pa shërbimet e Amos! Për të hequr qafe këtë njeri që fliste shumë, ai akuzohet për vërejtje joshëse; ai denoncohet tek mbreti për nxitje të revoltës; ky është teksti ynë për këtë të Dielë:
    "Krenaria e Izraelit
    kundër tij i bën dëshmi,
    e s’u kthyen te Zoti, Hyji i vet,
    me të gjitha këto as që e kërkojnë! (7:10).
    Ky turp na dha historinë e thirrjes së profetit: një rritës bagëtish në mbretërinë jugore, në Teqoa, afër Betlehemit, asgjë nuk e predispozoi atë në këtë karrierë të pakëndshme. Por Zoti e "kapi" atë, siç thotë ai, si të rezistojë?
    “ Ulërin luani, kush nuk trembet? Foli Zoti Perëndi: kush të mos profetizojë? Samaria e prishur do të mbarojë" (Am 3,8).
    Ndryshuar për herë të fundit nga ninoenina : 10-07-2024 më 03:38

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,889
    Postimet në Bllog
    3

Për: Përgatitja e liturgjisë së festave të urdhëruara. Komente postohen disa ditë përpara festave.

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA 15 ORD. VITI B.

MË 14-7-2024.

Ps - 85, 9-10, 11-12, 13-14.

9 Do të dëgjoj çka thotë Zoti Hyj,
    ai premton paqe për popullin e vet,
    për të dashurit e vet e për ata që me gjithë zemër kthehen.
    10 Shpëtimi i tij është afër atyre që e druajnë,
    lavdia e tij do të banojë në vendin tonë.
    11 Mëshira dhe e vërteta do të përpiqen,
    drejtësia e paqja do të merren ngrykë.
    12 E vërteta do të mbijë nga toka
    e drejtësia do të shikojë prej qiellit.
    13 Sepse Zoti ka për të dhënë çdo të mirë
    edhe toka jonë do ta japë frytin e vet.
    14 Drejtësia do t’i shkojë përpara
    dhe do t’u tregojë udhën hapave të tij.

KTHIMI NGA MËRGIMI: NGA ENDRRAT NË REALITET.

Psalmi 85 u shkrua pas kthimit të popullit të Izraelit nga mërgimi në Babiloni: një kthim i shumëpritur, i dëshiruar. Duhej të ishte një rifillim i mrekullueshëm: ishte kthimi në shtëpi, në tokën e etërve, së pari, por edhe fillimi i një jete të re, në liri ... Zoti po fshinte të kaluarën, dhe njerëzit kishin përshtypje që gjithçka do të kishte rifilluar nga e para që të ishte me të vërtetë e re dhe e bukur... Realiteti ishtë më pak rozë. Së pari, me të vërtetë mund të plëanifikoheshin “zgjidhje të mira", dhe merreshin vendime të prerë e të mençur për të rifilluar gjithçka në një mënyrë të përsosur, sipas dëshirave të të gjithëve (të gjithë dimë diçka për këtë!): por gjithmonë njerëzit hasin të gjithë të njëjtat vështirësi... dhe kjo është shumë zhgënjyese. Shkeljet e Ligjit, pabesitë në Aleancë kanë filluar përsëri, në mënyrë të pashmangshme.
    Pastaj, duhet thënë se Mërgimi në Babiloni zgjati, përafërsisht, pesëdhjetë vjet (nga 587 në 538 pes); mërgimtarët ishin burra dhe gra të moshës mesatare, të fortë, të cilët u dëbuan dhe që i mbijetuan marshimit të detyruar midis Jeruzalemit dhe Babilonisë ... Kjo do të thotë që pesëdhjetë vjet më vonë, në kohën e kthimit, shumë prej tyre kishin vdekur; ata që ktheheshin në vend ishin ose të rinj që u dëbuan në Babiloni në 587, kujtimet e të cilëve për vendin e etërve ishin të largët, natyrisht, ose të rinj të lindur gjatë Mërgimit. Pra, mund të thuhet, ishte një brez i ri, për pjesën më të madhe, ajo që bënte udhëtimin e kthimit. Kjo nuk do të thotë se ata nuk do të ishin shumë të zjarrtë, as shumë besimtarë, as shumë të katekizuar ... Prindërit e tyre ishin të etur t'u kalonin atyre besimin e paraardhësve; ata ishin pa dyshim të etur të kthehen në tokën aq të dashur nga prindërit e tyre, ata ishin të etur për të rindërtuar tempullin dhe për të filluar një jetë të re. Por në vendin e tyre", saktësisht, ata ishin , në pjesën më të madhe, të huaj, dhe, natyrisht, ata nuk moren mirëseardhjen që kishin ëndërruar; për shembull, rindërtimi i tempullit do të dalë kundër kundërshtimit të ashpër aty për aty.
    Në fillim të këtij Psalmi 85, ne mund ta ndiejmë qartë këtë përzierje ndjenjash; disa vargje që nuk janë pjesë e liturgjisë së kësaj të Diele, shpjegojnë mirë kontekstin: kthimi nga Mërgimi ishte një fakt një realitet:
    "Përsëri e pëlqeve, o Zot, tokën tënde, i riatdhesove të humburit e Jakobit. Ia fale fajet popullit tënd, i mbulove të gjitha mëkatet e tyre.
    I vure cak zemërimit tënd të madh, zure vend nga shfrimi i zemërimit tënd" (V. 2-4).
    Por, me gjithë këtë, meqenëse gjërat po shkonion keq, njerëzit vazhdonin t'i pyesnin veten nëse Zoti nuk ishter akoma i zemëruar:
    "A thua gjithmonë do të jesh i hidhëruar me ne e do ta shtrish hidhërimin tënd nga breznia në brezni?" (V.6).
    Atëherë Populli vazhdonte të lutej :
    "Na e trego, o Zot, mëshirën tënde e na jep shëlbimin tënd!" (V.8).
    Dhe kërkonte hirin e kthimit përfundimtar:
    "Na përtërij, o Hyj, Shëlbuesi ynë, largoje zemërimin tënd prej nesh" (v.5);
    e gjithë pjesa e parë e psalmit luan në foljen: "të kthehem": "të kthehem" në kuptimin e kthimit në vend pas mërgimit, është bërë; "Të kthehesh" në kuptimin e "kthimit te Zoti"; "të kthehesh" te Zoti; eshte me e veshtire! Dhe ne e dimë shumë mirë se forca, shtysa për kthimin në besim është një hir, një dhuratë nga Zoti. Një konvertim që kërkon një angazhim nga besimtari:
    "Unë jam duke dëgjuar ... çfarë do të thotë Zoti Hyji?”
    "Të dëgjosh", në gjuhën biblike, është pikërisht qëndrimi i vendosur i besimtarit, i kthyer drejt Zotit të tij, i gatshëm t'u bindet urdhërimeve, sepse ai njeh në to mënyrën e vetme për lumturinë të shënuar për të nga Zoti i tij.
    "Ajo që thotë Zoti, ështe paqe për popullin e tij dhe për besimtarët e tij".
    Por kjo nuk mjafton. Kompozitori i këtij psalmi është realist! Ai shton:
    “ Do të dëgjoj çka thotë Zoti Hyj, ai premton paqe për popullin e vet, për të dashurit e vet e për ata që me gjithë zemër kthehen. Le të mos kthehen kurrë ata (besnikët) në çmendurinë e tyre! "(9c).

KËNGA E BESIMIT TË PËRTËRIRË.

Fundi i këtij psalmi është një këngë me besim të shkëlqyeshëm, në një farë mënyre "kënga e besimit të përtërirë", siguria se plani i Zotit, plani i paqes për të gjithë popujt, po lëviz në mënyrë të papërmbajtshme drejt përmbushjes së tij. "Shpëtimi i tij është afër atyre që e druajnë, lavdia e tij do të banojë në vendin tonë" (V. 10).
    Lavdia (domethënë shkëlqimi i Prezencës së Zotit) do të banojë në tokën tonë... " Drejtësia do t’i shkojë përpara dhe do t’u tregojë udhën hapave të tij" (v.14) "Mëshira dhe e vërteta do të përpiqen, drejtësia e paqja do të merren ngrykë" (V.11).
    Psalmi flet në kohën e tashme; megjithatë, ai nuk mashtron, nuk është një ëndërr! Ai vetëm parashikon! Ai e sheh Ditën e ardhshme, ditën kur, pas kaq luftimesh dhe dhimbjesh të panevojshme dhe urrejtjes budallaqe, njerëzit më në fund do të jenë vëllezër!
    Për të krishterët kjo ditë ka gdhirë që kur Jezu Krishti u ringjall prej së vdekurish, dhe të krishterët nga ana e tyre kënduan këtë psalm, dhe për ta, natyrisht, në dritën e Krishtit ky psalm gjeti gjithë kuptimin e tij. Psalmi tha:
    "Shpëtimi i tij është afër atyre që e druajnë, lavdia e tij do të banojë në vendin tonë” (v.10),
    dhe saktësisht emri i Jezusit do të thotë: "Shpëtimi i Zotit" ose "Zoti shpëton"; psalmi tha:
    "E vërteta do të mbijë nga toka";
    Vetë Jezusi tha "Unë jam e Vërteta" dhe fjala "krimb", të mos e harrojmë, ishte një nga emrat e Mesisë në Besëlidhjen e Vjetër (“Vërtet unë jam krimb e jo njeri” (Ps 22,7). Por psalmi 85 tha: "Lavdia do të banojë në tokën tonë",
    dhe Shën Gjoni, në Ungjillin e tij thotë: " E Fjala u bë njeri e banoi ndër ne. Ne e pamë lavdinë e tij, atë lavdi që prej Atit i përket Birit të vetëm plot hir e të vërtetë”(Gj 1.14).
    Psalmi tha: "Dëgjoj, çfarë do të thotë Zoti, Hyji?";
    Gjoni e quan Jezusin Fjalën, Fjalën e Zotit; psalmi tha: "Ajo që thotë Zoti është paqe për popullin e tij"; gjatë takimeve të tij me dishepujt pas Ringjalljes së tij, fjalia e parë e Jezusit për ta do të jetë: "Paqja me ju".
    Me të vërtet, e gjithë Bibla na thotë që paqja, ky fitim që na duket i pamundur për njerëzimin, është megjithatë e ardhmja jonë, me kusht që të kujtojmë se është një dhuratë nga Zoti.
    Ndryshuar për herë të fundit nga ninoenina : 10-07-2024 më 03:52

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,889
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA XV ORD. VITI B.

MË 14-7-2024.

LEXIMI I DYTË: Ef. 1,3-14.

3 Qoftë bekuar Hyji.
    Ati i Zotit tonë Jezu Krishtit,
    i cili na bekoi
    me çdo bekim shpirtëror
    në qiell
    në Krishtin.
    4 Në Të na zgjodhi
    para krijimit të botës
    që të jemi të shenjtë e të papërlyer para Tij
    në dashuri.
    5 Ai na parashënoi për vete
    të jemi bij në shpirt
    në saje të Jezu Krishtit
    me pëlqimin e vullnetit të vet
    6 për nder të lavdisë së hirit të tij
    me të cilin na pajisi me anë të të Dashurit:
    7 në Të, në saje të gjakut të tij,
    e fituam shpërblimin;
    në Të na u falën fajet
    me anë të begatisë së hirit të tij,
    8 të cilin Hyji e ndikoi në ne
    bashkë me çdo urti e kuptim.
    9 Ai na vuri në dijeni mbi misterin e vullnetit të vet ‑ synim që lirisht kishte vendosur që më parë ta kryente në Të ‑
    10 kur të plotësohej koha:
    d. m. th. të vërë çdo gjë nën kryesinë e Krishtit,
    të gjitha qeniet që janë
    në qiell e në tokë.
    11 Në të edhe ne u bëmë trashëgimtarë
    ‑ të paracaktuar
    me vendim të Atij
    që vepron gjithçka sipas pëlqimit të vullnetit të vet ‑
    12 të jemi në nder të lavdisë së tij
    ‑ne që që më parë e vumë shpresën në Krishtin.
    13 Po në Të edhe ju
    që e dëgjuat fjalën e së vërtetës
    ‑ Ungjillin e shëlbimit tuaj ‑
    pasi besuat në Të,
    u vulosët me Shpirtin Shenjt ‑ të Premtuarin ‑
    14 që është pengu i trashëgimit tonë:
    për shpërblimin e plotë të atyre
    që u bënë pronë e Hyjit ‑
    në nder të Lavdisë së tij.

"PROJEKTI DASHAMIRËS I ZOTIT.

Ky është ndoshta predikimi më i bukur në historinë e krishterë! Mund ta quajmë "himni i gëzimit" të Palit: në tekstin grek, këto dymbëdhjetë vargje formojnë vetëm një frazë falënderimi; Pali shfaq afreskun e madh të projektit të Perëndisë dhe na fton të bashkohemi në soditjen e tij të mahnitur. Ky projekt që ne e kemi bërë zakon (me përkthimin ekumenik TOB) ta quajmë "dizajn dashamirës i Zotit" është të bashkojë njerëzimin deri në atë pikë që të bëhet vetëm një Njeri në Jezu Krishtin, në krye të të gjithë krijimit:
    “kur të plotësohej koha: d. m. th. të vërë çdo gjë nën kryesinë e Krishtit, të gjitha qeniet që janë në qiell e në tokë” (v.10).
    Lajmi i parë i mirë, Perëndia ka një plan për ne dhe për të gjithë krijimin. Prandaj historia njerëzore ka kuptim, që do të thotë drejtim dhe rëndësi; për besimtarët, vitet nuk pasojnë njësoj, historia jonë përparon drejt përmbushjes së saj: ne po shkojmë, siç thotë Pali, drejt "plotësisë së kohërave". Këtë projekt, nuk do ta kishim marrë me mend vetë, është një “mister” për ne, sepse është pafundësisht përtej nesh, ndaj na e zbulohet nga Zoti.
    Në fjalorin e Palit, një mister nuk është një sekret që Perëndia do ta mbante me xhelozi për veten e tij; përkundrazi, është intimiteti i tij në të cilin ai na fton. Ai na bën të zbulojmë një urtësi tjetër, një inteligjencë tjetër nga e jona, duke nënkuptuar mençurinë e tij, inteligjencën e tij.
    Lajmi i dytë i mirë, ky vullnet i Zotit është vetëm dashuri: fjalët "bekim, dashuri, mirësi, hir, dashamirësi" janë pika në tekst; ky është edhe kuptimi i shprehjes “për lëvdimin e lavdisë së tij” e cila kthehet tri herë si refren (v.12,14 dhe “për lëvdimin e lavdisë së hirit të tij”, v.6). Kjo do të thotë se Zoti do të njihet si Perëndia i hirit, që do të thotë "Perëndia, dashuria e të cilit është e lirë". Tashmë, profeti Jeremia dinte të thoshte se planet e Perëndisë janë vetëm “mendime paqeje dhe jo fatkeqësie” (Jr. 29,11); që nga ardhja e Krishtit, ne e dimë edhe më mirë se cili është vullneti i Zotit: Zoti që është vetëm dashuri (bashkësia Trinitare strukturon tekstin) dëshiron të na sjellë në intimitetin e tij: që do të thotë se ne mund gjithmonë, në të gjitha rrethanat, të urojmë që “të bëhet vullneti i tij”: sepse vullneti i tij është vetëm mirësi!

NËPËR TË, ME TË, DHE NË TË.

Theksimi i tretë i këtij teksti: ky projekt i Perëndisë realizohet nëpërmjet Krishtit. Kjo gjë përmendet shumë herë në këto pak rreshta: çdo gjë ndodh “nëpër të, me të dhe në të”, siç thotë liturgjia: “Perëndia na paracaktoi që të jemi bij të birësuar për të, nëpërmjet Jezu Krishtit” (v.5). Në kuptimin e vërtetë të termit, qendra e botës, qendra e historisë njerëzore (alfa dhe omega), është Jezu Krishti. Ai, “Biri i dashur” në të cilin na është dhënë hiri i Atit” (v. 6), ai në të cilin ne të gjithë do të mblidhemi kur të vijë plotësia e kohës (v. 10), ai në të cilin ne kemi dëgjuar Ungjillin e shpëtimit tonë (v.13), nëpërmjet të cilit ne morëm “shenjën e Shpirtit Shenjt” (v.13). Natyrisht, ky rol kryesor i Krishtit ishte parashikuar nga përjetësia, që nga “para krijimit të botës” (v. 4). “Misteri i vullnetit të tij, siç e kishte planifikuar mirësia e tij në Krishtin: për të sjellë kohët në plotësinë e tyre, për të përmbledhur të gjitha gjërat në Krishtin…” Pali megjithatë flet për “shëlbim” në kuptimin e çlirimit (v.7), por projekti i shpengimit është dytësor; Perëndia ka planifikuar që nga përjetësia të na bëjë bijtë e tij, dhe kjo është vetëm sepse ne vazhdimisht humbasim shenjën që na duhet të shpëtohemi.
    Për një fakt të mirë, liturgjia e kësaj të diele na bën të këndojmë Psalmin 85 që është një variant me të njëjtën temë; dhe kjo është ndoshta jehona më e mirë e meditimit të Palit:
    “ 8 Na e trego, o Zot, mëshirën tënde e na jep shëlbimin tënd!
    9 Do të dëgjoj çka thotë Zoti Hyj,
    ai premton paqe për popullin e vet, për të dashurit e vet e për ata që me gjithë zemër kthehen.
    10 Shpëtimi i tij është afër atyre që e druajnë, lavdia e tij do të banojë në vendin tonë.
    11 Mëshira dhe e vërteta do të përpiqen, drejtësia e paqja do të merren ngrykë.
    12 E vërteta do të mbijë nga toka e drejtësia do të shikojë prej qiellit.
    13 Sepse Zoti ka për të dhënë çdo të mire edhe toka jonë do ta japë frytin e vet.
    14 Drejtësia do t’i shkojë përpara dhe do t’u tregojë udhën hapave të tij”.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,889
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA XV ORD. VITI B.

MË 14-7-2024.

UNGJILLI: Mk. 6, 7-13.

7 Atëherë i thirri të Dymbëdhjetët e nisi t’i dërgojë dy nga dy dhe u dha pushtet mbi shpirtrat e ndytë. 8 U urdhëroi të mos marrin në udhëtim asgjë tjetër, përveç shkopit: as bukë, as strajcë, as para bakri në brez, 9 por të mbathin vetëm sandalet e të mos veshin dy palë petka.
    10 Dhe u thoshte: “Kudo që të hyni në ndonjë shtëpi, rrini aty derisa të largoheni nga ai vend. 11 Po qe se ndokund nuk ju pranojnë dhe nuk ju dëgjojnë, dilni dhe shkundni pluhurin nga këmbët tuaja si dëshmi kundër tyre.”
    12 Ata shkuan dhe u predikuan njerëzve kthimin kah Hyji. 13 Dëbonin shumë djaj, lyenin me vaj shumë të sëmurë dhe i shëronin.

LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE

UDHËZIME PËR MISIONARËT.

Këtu flitet për të Dymbëdhjetët në fillim të aktivitetit të tyre misionar: Jezusi me siguri kishte planifikuar një kohë për t' i formuar, përpara që t'i dërgonte në mision. Meqenëse, nga kapitulli 3, Marku na tregon se i kishte zgjedhur për këtë qëllim: “[I emëroi, pra, të Dymbëdhjetët:] Simonin ‑ të cilit ia ngjiti emrin Pjetër, Jakobin, birin e Zebedeut, dhe Gjonin, vëllain e tij, që i quajti: Boanerges, që do të thotë: Bijtë e rrufesë; pastaj Andreun, Filipin, Bartolomeun, Mateun, Tomën, Jakobin e Alfeut, Tadeun, Simonin Kananeas dhe Judën Iskariot, i cili edhe e tradhtoi” (Mk. 3,16-19).
    Ai u ngjit në mal dhe i thirri ata që donte. Ata erdhën tek ai dhe ai caktoi të dymbëdhjetët që të ishin me të dhe t'i dërgonte për të predikuar ungjillin me fuqinë për të dëbuar demonët. Kështu ai Jezusi i themeloi të Dymbëdhjetët: Pjetrin - ky është emri që ai i dha Simonit -, Jakobin, birin e Zebedeut dhe Gjonin, vëllain e Jakobit - ai u dha atyre emrin e "Boanerguès”, që do të thotë: "Bijtë e rrufesë "- Andreun, Filipin, Bartolomeun, Mateun, Thomën, Jakobin, birin e Alfeut, Tadeun, Simonin e Zelotit dhe Judën Iscariot, pikërisht ai që e dha"(3,16-19). Që atëherë, ata e kanë ndjekur atë kudo dhe kanë marrë mësimet e tij. Ata dëshmuan fuqinë e tij: kapitujt e parë të Markut regjistrojnë shumë mrekulli të të gjitha llojeve.
    Me tekstin e sotëm, Jezusi i dërgon me radhë, gjithashtu të pajisur me fuqinë për të dëbuar demonët: «Jezusi thirri të Dymbëdhjetët; kështu që ai filloi t'i dërgojë ata ... Ai u dha atyre autoritet mbi shpirtrat e ndyrë. Ai gjithashtu u jep atyre tre udhëzime: shkoni dy nga dy, merrni vetëm gjërat e domosdoshme, mos u frikësoni nga persekutimi i pashmangshëm, dhe me këtë shprehje "shkundni pluhurin nga këmbët".
    Së pari, shkoni dy nga dy: kjo duket të jetë një praktikë e zakonshme e Jezusit; Marku jep disa shembuj më vonë: për shembull, për t'u përgatitur për hyrjen në Jeruzalem: "Kur iu afruan Jerusalemit ‑ te Betfaga e te Betania, afër Malit të Ullinjve, Jezusi i dërgoi dy prej nxënësve të vet dhe u tha: “Shkoni në fshatin që është para jush. Posa të hyni, do të gjeni një gomar të lidhur, të cilit askush ende nuk i ka hipur në shpinë. Zgjidheni e ma bini”(Mk. 11,1-2); e njëjta gjë për t'u përgatitur për Pashkën: "Jezusi i dërgoi dy prej nxënësve të vet dhe u tha: “Shkoni në qytet e atje do t’ju takojë një njeri që mbart një katrovë uji: shkoni pas tij. Ku të hyjë ai, thuajini të zotit të shtëpisë: ‘Mësuesi thotë: ku është salloni im, ku do të mund të ha Pashkë me nxënësit e mi?’ Ai do t’ju tregojë në katin e sipërm një sallon të madh, të shtruar e të përgatitur. Aty na përgatitni darkën”(14,13-15). Ndoshta këtu ka një gjurmë të zakonit hebre sipas të cilit një dëshmi ishte e pranueshme vetëm kur u soll nga të paktën dy persona: "Është krejtësisht pa vlerë dëshmimi i një dëshmitari të vetëm kundër kujtdo, çfarëdo faji ose delikti të ketë bërë ky; çështja duhet të vendoset me fjalën e dy ose tre dëshmitarëve" (Dt 19,15). Ungjillizimi, gjithashtu, është çështje dëshmie, nuk është çështje individuale. Më vonë, Apostujt do ta mbajnë këtë zakon: kështu Pjetri dhe Gjoni shkojnë së bashku për të predikuar në tempullin e Jeruzalemit (Vap, 1); Pali dhe Barnabas bashkohen për një kohë të gjatë në Siri dhe Azinë e Vogël (Vap 13-15); pas ndarjes së tyre, Pali vazhdon misionin me Silas (Veprat 16-17).
    Së dyti, merrni vetëm atë që është rreptësisht e nevojshme: “U urdhëroi të mos marrin në udhëtim asgjë tjetër, përveç shkopit: as bukë, as strajcë, as para bakri në brez, por të mbathin vetëm sandalet e të mos veshin dy palë petka”(V.6, 8-9). Instrumentet e tyre të vetme duhet të jenë ato të marshimit për misionin. Duke dëgjuar këtë udhëzim, apostujt ndoshta i referoheshin ecjes së etërve të tyre në besim, natën e Pashkës së famshme, kur ata u larguan nga Egjipti: "Hajeni kështu: me ijë të ngjeshura, me sandale në këmbë dhe shkop në dorë: hajeni me shpejtësi, sepse, janë Pashkët /d. m. th. kalimi i/ e Zotit!" (Dal. 12, 11). Marshimi i gjatë i Kishës, popullit të Zotit, fillon këtu. Kërkon lëvizshmëri, disponueshmëri, liri të mendjes.
    Udhëzimi i tretë i dhënë nga Jezusi, për të mos u bërë përshtypje nga përndjekja e pashmangshme. Sipas rrëfimit të Markut, apostujt sapo kanë qenë dëshmitarë të dështimit të Jezusit në Nazaret (6,1-6); dhe që nga fillimi i ungjillit ata kanë parë që kundërshtimi i skribëve dhe farisenjve ishte duke ngritur dhe rritur. Duket se përndjekja duhet të ishte gjithnjë pjesa e predikuesve dhe e profetëve: leximi i parë na jep një shembull thumbues me Amosin, e dërguar në shtëpinë e tij pas vetëm disa muajsh predikimi ("Ti, shikuesi, ik prej këtu" Am. 7). Dikush mund të pyesë pse persekutimi ishte i pashmangshëm, pse: "Profeti ndahet pa nder vetëm në vendin e vet, në farefisin e vet dhe në shtëpinë e vet” (Mk 6, 4-5). Dhe nuk mundi të bëjë aty asnjë mrekulli, përveç se shëroi disa të sëmurë duke vënë mbi ta duart. Nëse ungjillizimi konsiston në shpalljen e dashurisë dhe faljes së Zotit kudo, pse has kaq shumë kundërshtime? Sepse kemi një "qafë të ngurtë", siç tha Moisiu; sepse kemi ide të tjera rreth Zotit; së fundmi, sepse zemrat tona janë ngurtësuar: megjithatë, nëse Zoti është dashuri dhe falje, ai do të na kërkojë të jemi në shëmbëlltyrën e tij dhe për këtë arsye të pyesim veten. Ishte për të gjitha këto arsye të këqija që Jezusi u kryqëzua dhe shumë të tjerë u martirizuan nga ana e tyre.

SHKUNDNI PLUHURIN NGA KËMBËT E TUAJA.

Përballë këtyre refuzimeve, Jezusi nuk predikon dhunën, as padyshim përbuzjen; por këmbëngulje dhe qetësi: Nëse, në një vend, banorët nuk do t'ju mirëpresin dhe nuk do t'ju dëgjojnë, shkoni dhe shkundni pluhurin nga këmbët tuaja: kjo do të jetë një dëshmi për ta. Kjo është pikërisht ajo që Pali dhe Barnabas bënë në Antioki në Pisidi kur puna u bë e vështirë: "Ata atëherë e shkundën pluhurin e këmbëve të veta si dëshmi kundër tyre dhe shkuan për Ikon” (Vap 13,51). Si ta kuptojmë këtë gjest që duhet të jetë për njerëzit një "dëshmi"? Së pari, kjo është një mënyrë për të thënë: ne e respektojmë lirinë tuaj, ne nuk kemi ardhur në vendin tuaj për të marrë asgjë kundër vullnetit tuaj, madje edhe pluhurin e shkundim nga këmbët tona.
    Shën Luka ka këtë formulë: "Në cilindo qytet që të hyni e nuk ju pranojnë, dilni në rrugët e tij e thuajuni: ’Deri edhe pluhurin e qytetit tuaj që u kap për sandalet tona, po e shkundim e po jua lëmë: Por veç ta dini: u afrua Mbretëria e Hyjit!’" (Lk 10,11-12).
    Është gjithashtu një ftesë për të mos lënë dështimin të ndalet, për të filluar përsëri lehtë, pa marrë parasysh çfarë.
    Por, për fat të mirë, apostujt nuk do të takojnë vetëm armiqësi dhe zemra të ngurtësuara. Rritja e komuniteteve të krishtera pas Ringjalljes së Krishtit është prova e kësaj gjëje. Dhe Veprat e Apostujve regjistrojnë emrat e shumë njerëzve që u kanë hapur shtëpitë predikuesve të ungjillit. Në këtë rast, rekomandimi i Jezusit ishte i thjeshtë: “7 Rrini në atë shtëpi! Hani e pini çka t’u ketë qëlluar; sepse punëtori ka tagër në rrogën e vet. Mos kaloni prej një shtëpie në një tjetër!” (Lk.10,7) Të pranosh mikpritjen e të tjerëve do të thotë ta nderosh atë.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,889
    Postimet në Bllog
    3

F.A. E DIELA XV ORD VITI B UNGJILLI

PËRGATITJA E LITUIRGJISË

E DIELA XV ORD. VITI B.

MË 14 – 7 – 2024.

UNGJILLI: Mk. 6,7-13.

7 Atëherë i thirri të Dymbëdhjetët e nisi t’i dërgojë dy nga dy dhe u dha pushtet mbi shpirtrat e ndytë. 8 U urdhëroi të mos marrin në udhëtim asgjë tjetër, përveç shkopit: as bukë, as strajcë, as para bakri në brez, 9 por të mbathin vetëm sandalet e të mos veshin dy palë petka.
    10 Dhe u thoshte:
    “Kudo që të hyni në ndonjë shtëpi, rrini aty derisa të largoheni nga ai vend. 11 Po qe se ndokund nuk ju pranojnë dhe nuk ju dëgjojnë, dilni dhe shkundni pluhurin nga këmbët tuaja si dëshmi kundër tyre.”
    12 Ata shkuan dhe u predikuan njerëzve kthimin kah Hyji. 13 Dëbonin shumë djaj, lyenin me vaj shumë të sëmurë dhe i shëronin.

Javën e kaluar pamë dështimin që pati Jezusi në Nazaret. Jo vetëm bashkëfshatarët, por edhe familjarët e tij nuk besuan në të, ata qëndruan të vendosur në bindjet e tyre, në atë që e kishin konsideruar gjithmonë të drejtë. Ne tashmë kemi një mesazh të parë të rëndësishëm për ne: edhe ne mund ta duam Jezusin, ashtu si bashkëfshatarët e tij dhe anëtarët e familjes së tij që e donin Jezusin dhe e vlerësonin atë; si ata, edhe ne mund ta duam Jezusin pa besuar në të.
    Për çfarë arsye ndodh kjo? Sepse ne themi: "Po të kishim qenë atje në Nazaret, do të kishim thënë menjëherë po". Dhe me të vërtetë, nëse mendojmë siç mendojmë sot, do të kishim thënë menjëherë po. Banorët e Nazaretit thanë jo, sepse e kuptuan se çfarë nënkuptonte të thuash po: t'i përmbahesh Ungjillit do të thotë të ndryshosh imazhin e Zotit, do të thotë të ndryshosh imazhin e një njeriu të suksesshëm, imazhin e shoqërisë. Epo, këto ishin ndryshime shumë radikale që kërkoi Jezusi, dhe ata thanë jo.
    Pse themi po, kaq lehtë Po? Sepse ne e duam Jezusin, ne e duam atë, por nuk e kemi kuptuar se çfarë do të thotë t'i thuash po atij, të besosh në Ungjill. Kur dëgjojmë Lumturitë, themi: "Sa bukur..." dhe ndihemi si dishepuj të Jezusit, sepse e admirojmë atë që tha dhe jemi të bindur se po e praktikojmë pak atë që thotë, por kur mendojmë për njeriun e bekuar dhe të lumtur që Jezusi na propozon, për atë njeri që e bën veten të varfër - domethënë ai që vendos gjithçka që zotëron, të gjitha aftësitë e tij, jo në shërbim të kënaqësisë së tij, të lumturisë së tij, por i vendos ato në shërbim të jetës, të gëzimit të vëllait të tij, edhe të armikut, edhe të atyre që e kanë dëmtuar - kur e kuptojmë këtë, ndjejmë një neveri të brendshme dhe, derisa ta përjetojmë këtë neveri, do të thotë se nuk e kemi kuptuar Jezusin, sepse ligji i mishit, thotë Pali, është ai që vjen instinktivisht, ai shtysë i menjëhershëm, është në kundërshtim me atë që na propozon Shpirti Shenjt.
    Kur marrim parasysh se çfarë tha Jezusi për ata dy djem, të parit të të cilëve i drejtohet babait dhe i thotë "Shko në vresht për të punuar" dhe ai thotë "Po", por ai nuk shkon, kur e kupton se çfarë përfshin, atëherë ai nuk shkon, por i dyti, i cili menjëherë thotë jo dhe më vonë shkon, thotë jo, sepse e ka kuptuar se çfarë nënkupton respektimi i asaj që i thotë babai i tij, vetëm më vonë jep pëlqimin. Këtu është rëndësia për ne: nevoja për të pasur këtë përvojë që kishin banorët e Nazaretit, përgjigja e parë instinktive që na vjen - dhe ne duhet ta kemi këtë përvojë - është të themi jo. Kujtojmë djalin e madh në shëmbëlltyrën e djalit plangprishës kur i thotë babait të tij: "Ti nuk je i drejtë, sepse trajton një person të pamatur tamam si unë, që punova, që punoja shumë, që i bindesh gjithmonë, nuk je i drejtë". Këtu është neveria që ndihet kur përballemi me propozimin e një fytyre të re të Zotit, që është Jezusi i Nazaretit. Ose çfarë ndodh me Jonain, i cili i thotë Perëndisë: "Ti nuk je i drejtë, sepse nuk i dënon ninevitët". Ja, ky është mesazhi i parë që mund të marrim tashmë nga ajo që ndodhi në Nazaret, ajo që po ndodh tani dhe nga pasazhi i sotëm ungjillor, përballë refuzimit të Ungjillit të tij që ndodhi në Nazaret dhe që më vonë ai do të thotë. ne Ungjillin e sotem do te ndodhe edhe ty ky refuzim sepse do te thote se e kane kuptuar ate qe propozon ti, qe eshte propozimi im. Epo, si u soll Jezusi? Ndoshta do të ishim dekurajuar, do të kishim hequr dorë. Jo Jezusi, Jezusi u largua nga Nazareti dhe filloi të udhëtonte nëpër të gjitha fshatrat e afërta, duke shpallur Ungjillin dhe jo vetëm që ai rifillon misionin e tij, por ne tani dëgjojmë se çfarë bën.
    “7 Atëherë i thirri të Dymbëdhjetët e nisi t’i dërgojë dy nga dy dhe u dha pushtet mbi shpirtrat e ndytë”.
    Jezusi dëshiron t'i japë fund botës së vjetër dhe të fillojë botën e re. Ai gjithashtu e merr parasysh dështimin, sepse nuk është e lehtë t'i përmbahet propozimit të tij, por gjithashtu e di se nuk mund ta realizojë i vetëm këtë plan të Shpëtimit, ai e di se jeta e tij është e kufizuar, në një moment të caktuar përfundon. Ai duhet të përfshijë dishepujt e tij në këtë projekt të tij. Ata janë ata që besuan në të dhe i dhanë mbështetjen e tyre.
    Pra, çfarë bën Jezusi? Ai i thërret ata tek ai. Kjo nuk është një thirrje për t'u afruar në kuptimin material, ata tashmë janë aty rreth tij. Çfarë do të thotë "i thirri ata tek ai"? Jezusi është duke folur me ne, sepse jemi dishepujt që ai tani dëshiron të dërgojë për të realizuar planin e tij të shpëtimit, duke shpallur Ungjillin. Të afrohesh me Jezusin do të thotë që përpara se të shkosh për t'ua shpallur Ungjillin të tjerëve, duhet ta kesh pranuar ti vetë këtë shpallje, duhet ta ketë asimiluar atë, domethënë duhet të ketë krijuar një harmoni të thellë me personin e Jezusit, me zgjedhjet e tij, me stilin e tij të jetesës. Vetëm ata që kanë qenë vërtet me Jezusin mund të shkojnë dhe t'ua shpallin të tjerëve dhe të jenë të besueshëm, sepse ata do të paraqiten me gëzimin e dikujt që ka zbuluar një thesar të madh dhe gjithashtu dëshiron të përfshijë ata që ai i thërret sepse i do ata të lumtur në këtë përvojë të takimit me Krishtin. Ka një ndryshim të madh midis një mësimi të matematikës ose të fizikës dhe shpalljes së Ungjillit: katekisti nuk është dikush që mëson një doktrinë, por dikush që mishëron një propozim jete. Është një person i lumtur sepse e ka mishëruar propozimin që i ka bërë atij Jezusi dhe për këtë guxon t’ua komunikojën këtë përvojë të tjerëve .
    Dhe pastaj, pasi u bë nga ata kjo përvojë të të qenit me Krishtin, ata dëergojen në mision. Vetë Jezusi i dërgon këta dishepuj! Ai nuk dërgon "dikë", ndonjë person që e ka këtë detyrë, prandaj priftërinjtë, djakonët, regulltarët dhe regulltaret, jo...Çdo dishepull duhet të ndihet i dërguar, përndryshe ai nuk është një dishepull, ai nuk është i përfshirë në këtë plan shpëtimi. Dishepulli që nuk ndjen nevojën për të ndarë dhuratën e marrë me të tjerët ndoshta nuk është ende i bindur se duke zbuluar Krishtin, ai ka zbuluar kuptimin e jetës së tij.
    Dhe i dërgon “dy nga dy”. Ky është një zakon hebre: kur donin të mbanin kontakte midis sinagogave, ata nuk dërgonin një person të vetëm, gjithmonë një çift, sepse ky është kuptimi i të qenit njerëz të besueshëm, dëshmitarë të besueshëm. Ne e shohim në Besëlidhjen e Re që shpesh i gjejmë këto çifte: Pjetri dhe Gjoni duke shkuar në tempull së bashku pas Pashkëve, pastaj, veçanërisht kur komuniteti i Antiokisë vendos të dërgojë lajmëtarë për të lajmëruar se Mesia ka mbërritur, i dërgojnë ata në sinagogat të shpërndara në të gjithë Perandorinë Romake, zgjedh një çift, Barnabën dhe Saulin, pastaj do të ketë çifte tjetër, Barnaba dhe Marku, Pali dhe Sila, Pali dhe Timoteu, gjithmonë në çifte. Por kjo ka një kuptim të rëndësishëm teologjik.
    "Çift" dhe "komunitet": do të thotë që kushdo që shkon për të shpallur ungjillin është shprehje e një komuniteti, është pjesë e një kishe. Ka një diferencë të madhe me hinduizmin, budizmiin dhe të gjitha praktikat asketike që synojnë arritjen e çlirimit të vetvetes deri në një përsosmërisë shpirtërore ose të kërkimit të ekuilibrit të brendshëm personale... Ka pa dyshim një ndryshim i madh midis këtyre religioneve asiatike dhe krishterimit: ato mund të përjetohen në vetmi, në izolimin më të plotë. Krishterimi mund të jetohet vetëm në komunitet dhe për të krijuar një komunitet duhet të jemi të paktën dy prej nesh. Dhe vërejmë se gëzimi nuk konsiston vetë në të qenit një lajmëtar, por edhe në të qenit pjesë e një komuniteti, të dërguar nga një komunitet, në harmoni me mendimet dhe ndjenjat e një komuniteti. Dhe Kisha nuk është një shoqatë miqsh e mbajtur së bashku nga simpatia reciproke, por nga vëllezërit.
    Miqtë zgjidhen, ne jemi përgjegjës për miqësitë tona, jo për vëllezërit tanë, vëllezërit nuk zgjidhen dhe prandaj ne nuk jemi të bashkuar në këtë komunitet nga simpatia, por nga dashuria e Krishtit, e cila është e pakushtëzuar, e cila nuk njeh pengesë. Dhe mund të jetë gjithashtu e lodhshme të jesh në komunitet, por ne bëhemi të besueshëm kur shpallim Ungjillin, nëse jemi të bashkuar, nëse ndihemi dhe dëshmojmë që jemi pjesë e një komuniteti. Dëgjojmë shpesh njerëzit që flasin për kishën: Këta kajmëtar, dëshmitarë të dërguar nga një komunitet nuk flasin për Kisxhën në përgjithsinë, por dëshmojnë dhe flasin për kishën e tyre, duke qenë të lumtur që i përkasin asaj, që të jenë pjesë e asaj, edhe nëse ka shumë kufizime, shumë mangësi.
    Dhe pastaj Jezusi "u jep pushtet" këtyre lajmëtarëve: exsusia, në greqisht, e vetmja fuqi që Jezusi u jep dishepujve të tij, jo një fuqi tjetër. Për ne, "pushtet" do të thotë "autoritet" për të urdhëruar, për të dhënë urdhra dhe për të na bërë t'u bindemi atyre. Jo, i vetmi autoritet që u jep Jezusi dishepujve të tij është të dëbojnë shpirtrat e papastër. Jezusi do ta thotë këtë në fund të jetës së tij, pas Pashkëve për dishepujt në mal, Mateu thotë: "Më është dhënë çdo autoritet në qiell dhe në tokë".
    Çfarë fuqie mori Jezusi? Atë të dëbimit të shpirtrave të papastër nga bota. Cilat janë këto shpirtra të papastër? Ai nuk na dha fuqinë për të përdorur Ujin e Shenjtë, për të kryer ekzorcizëm, jo; shpirtrat e papastër janë gjithçka që lufton kundër jetës, gjithçka që çnjerëzon. E pra, këto janë shpirtra të papastër: fryma e papastër, shtytja e papërmbajtshme, dëshira për të grumbulluar pasuri, për të pasur gjithnjë e më shumë, edhe me çmimin e kryerjes së padrejtësive dhe luftërave, të shkatërrimit të krijimit; Ky është një frymë që është kundër jetës dhe, nëse e lëmë të veprojë, çnjerëzohet. Ne e dimë shumë mirë se bota jonë është prekur nga kjo frymë e papastër. Këtu, Jezusi jep fuqinë për të mposhtur këto shpirtra të papastër që ne nuk i konsiderojmë të pathyeshëm: sa herë themi se është fuqia e ekonomisë financiare që i kontrollon ata.
    Ja, Jezusi na dha pikërisht këtë “exsusia”, këtë fuqi që është fjala e tij, shpirti i tij që pushton të gjithë shpirtrat, që çnjerëzojnë njerëzit duke i shtyrë të kërkojnë atë që u pëlqen dhe vetëm atë që u pëlqen. Këta shpirtra duken të pathyeshëm, sepse instinkti na çon pikërisht në këtë, shtytja e brendshme na çon në tërheqjen në vetvete. Jezusi dha fuqinë për të mposhtur këta shpirtra çnjerëzorë, këta shpirtra që na shtyn të sulmojmë të tjerët, të kryejmë dhunë, të bëjmë luftëra; Ketgra shpirtra, shumëë të ndryshëm nga ne, arrin këtë qëllim, që ti shojmë si miq. Epo, të gjithë këta shpirtra krijojnë një botë çnjerëzore. Dhe duken të pamposhtur. E themi shumë herë: “Ky degradim i shoqërisë... sot ka një koncept të tërë të jetës, i cili është i pathyeshëm dhe do të bëhet gjithnjë më i keq”. Nga pikëpamja njerëzore, forcat e së keqes janë shumë të forta, sepse është pikërisht kjo shtytje instinktive që na çon në një drejtim çnjerëzor. Ja çfarë premton Jezusi: “Fjala ime, shpirti im i dëbon këta demonë të papastër, por është e nevojshme të shpallet ky Ungjill: ku mbërrin Ungjilli, këta shpirtra të ndyrë nuk mund të qëndrojnë më. Prandaj është e nevojshme shpallja e kësaj fjale. Besoni, pra, nëse nuk besoni në fuqinëp e kësaj fjale, në këtë forcë që na ka dhënë Jezusi, nuk do të kemi përparim, japim dorëheqjen për ta lënë botën e lashtë të vazhdojë të çnjerëzohet. Jezusi shpjegon se si duhet të paraqiten dishepujt që janë dërguar për të shpallur Ungjill: Le të dëgjojmë...
    “8 U urdhëroi të mos marrin në udhëtim asgjë tjetër, përveç shkopit: as bukë, as strajcë, as para bakri në brez, 9 por të mbathin vetëm sandalet e të mos veshin dy palë petka” (v. 8-9).
    Përpara se të dërgojë dishepujt, Jezusi jep udhëzime që përmblidhen me një folje greke: paranghello, që do të thotë "të japësh urdhër" dhe është e vetmja herë në Ungjillin sipas Markut që Jezusi jep urdhra, ndaj janë shumë të rëndësishme. Ajo thotë para së gjithash se çfarë mund të marrin me vete, "gjatë rrugës", një imazh shumë i bukur, ai i dishepullit që është në udhëtim, që nuk ka një shtëpi të qëndrueshme këtu, por një fat që shkon përtej kësaj bote. .
    Çfarë duhet të sjellin me vete? Shkopi, interesant.
    Marku thotë se Jezusi u lejoi dishepujve të mbajmë shkopin. Mateu dhe Luka thonë se Jezusi nuk u lejon atyre të marrin shkopin” Pse? ndoshta, pse këto shkopinj kanë kuptime të ndryshme? Në Ungjijtë sipas Mateut dhe Lukës, shkopi është simboli i armës së të varfërve. Mateu e ndalon këtë armë. Mateu është ungjilltari që, më shumë se të tjerët, këmbëngul në ndalimin e dhunës nga ana e dishepujve: vetëm Mateu na thotë frazën e Jezusit të drejtuar Pjetrit:
    “Ktheje shpatën tënde në vend të vet! Sepse të gjithë ata që kapen për shpate, prej shpatës edhe do të vdesin” (Mt. 26,52). Ktheje shpatën në këllëf: bota e re nuk mund të ndërtohet me dhunë. Kjo është arsyeja pse çdo gjë që kujton instrumentet e dhunës përjashtohet në Ungjillin sipas Mateut.
    Megjithatë, në Ungjillin e sotëm, shkopi ka një kuptim tjetër, të cilin e gjejmë në Bibël. Kujtojmë se për të kryer misionin e tij, për të bërë mrekulli, Zoti i dha Moisiut shkopin me të cilin ndan Detin e Kuq dhe bën që uji të rrjedhë nga shkëmbi: është simboli i fuqisë që Zoti i jep dishepullit, i cili duhet të kryejë një mision të jashtëzakonshëm. E pra, edhe dishepulli i Krishtit, i cili duhet të ndryshojë botën duke shpallur Ungjillin, ka një shkop me vete, një simbol të forcës që jep Zoti dhe kjo është e vetmja forcë në të cilën duhet të besojë dishepulli: forca e fjalës dhe e Shpirtit të Krishtit, jo në aleanca me fuqitë e kësaj bote, në para, jo, kjo ngatërron gjithçka...
    Dhe pastaj Jezusi flet për atë që ata "nuk duhet të marrin me vete". Tani Jezusi u drejtohet didhepujve me fjalë që duken paradoksalë, por duhet të kemi kujdes që të mos u japim interpretime reduktuese fjalëve të tij, sepse kjo do ta dobësonte mesazhin e tij dhe do ta privonte nga përmbajtja e tij provokuese: në fakt kjo është një temë shumë delikate, ajo e të mirave të kishës dhe të dishepujve: ne të gjithë e dimë kritikën e botës laike ndaj kishës, pikërisht në lidhje me pasuritë që zotëron ose pompozitetin e strukturave të caktuara. Epo, çfarë i thotë Jezusi dishepullit? Ata duhet të paraqiten si njerëz që përdorin të mirat e kësaj bote, por janë të ndarë prej tyre, nuk i bëjnë ato absolute. I krishteri falënderon Krijuesin, nuk i përbuz të mirat e kësaj bote, në të vërtetë ata e dinë se ato janë dhurata që Zoti i ka dhënë për jetën e fëmijëve të tij, por qendra e mesazhit, të cilin dishepulli është thirrur ta shpallë, është fati përfundimtar i jetës së njeriut, një jetë, pra, që shkon përtej kësaj jete, dhe nëse dishepulli fillon të grumbullojë të mira, pra të tregojë se edhe ai tërhiqet në këtë botë sikur të ishte fati i tij përfundimtar, atëherë ai nuk mund të shkojë përreth duke predikuar vlerat ungjillore.
    Kur ke çfarë të duhet për të jetuar, kur ke bukën e përditshme, pjesa tjetër i takon vëllait tënd, edhe sepse gjithmonë duhet të kesh parasysh që në doganë kërdohen të gjitha të mirat e kësaj bote që nuk i ke dorëzuar vëllait, e për këtë nuk janë shndërruar në dashuri. Le të kujtojmë se si dishepujt e parë e kishin vënë në praktikë këtë prirje të Jezusit: kur Pjetri dhe Gjoni shkojnë në tempull dhe e gjejnë atë të paralizuar në derë të bukur, Pjetri thotë: "Shiko drejt nesh". I paralizuari pret që ata t'i japin lëmoshë. Por Pjetri thotë: "Unë nuk kam as argjend, as ar, po të jap gjithçka kam, në emër të Jezu Krishtit, ec!". Ose Pali, ai fjalim në kapitullin 20 të Veprave është shumë i bukur: kur ai përshëndet pleqtë e Efesit, thotë:
    "Nuk dëshirova as argjend, as ar as petka prej askujt. 34 Ju vetë e dini se për nevoja të mia e të shoqëruesve të mi kanë fituar këto duar të mia. 35 Në çdo pikëpamje ju tregova me shembull se duke punuar kështu, duhet t’u ndihmohet të paaftëve, duke na rënë në mend fjalët e Jezusit Zot: ‘Më i lum është ai që jep se ai që merr’” (Vap 20, 33-35). Kjo fjali e fundit është një frazë e Jezusit që nuk ruhet në ungjij, por është vetëm në këtë vend të Veprave të apostujve. Pra, ajo që është e nevojshme, lejohet, akumulimi i të mirave, ndalohet. Përndryshe, ti, një dishepull, nuk do të jesh në gjendje ta shpallësh Ungjillin, dhe nëse e shpall atë, nuk do të jesh i besueshëm.

“8 U urdhëroi të mos marrin.. .as bukë, as strajcë...” Të dërguarit për të shpallur Laimin e mirë të Mbretërisë nuk duhet të marrin me vete as bukë, as çantë. Per cfare arsye? Thjesht sepse nuk është e nevojshme. Dishepullit nuk i lejohet të mbajë furnizime për të nesërmen, buka që dishepulli i kërkon Atit është buka e përditshme dhe nëse i mbetet, ua jep të uriturve dhe atyre në nevojë.

Dhe pastaj: "U urdhëroi të mos marrin as para bakri në brez”: është një hollësi që duhet të kujtohet. “Paraja” quhet kalkòs këtu, në greqisht, pra bakër: bakri dhe bronzi përdoreshin për të bërë këmbime të vogla. Ja, thotë Jezusi, dishepulli nuk duhet të mbajë as qindarkë me vete. Jemi në një paradoks, por le të përpiqemi të mos humbasim kuptimin provokues të këtyre dispozitave të Jezusit Le të kujtojmë se çfarë kërkon njeriu i mençur në Librin e Fjalëve të Urta, në kapitullin 30, 7-9: ai i kërkon Zotit dy gjëra dhe thotë:
    7 Të lutem të më japësh dy gjëra,
    mos m’i moho deri të vdes:
    8 dëboji prej meje kotësi e gënjeshtër,
    mos më jep as skam as pasje,
    më jep vetëm sa më kërkohet për jetesë;
    9 sepse, tepër mirë i ngirë, mund të të mohoj
    e të them: “Kush është Zoti?”,
    ose, i shtytur nga varfëria e tepërt, të vjell,
    e kështu ta çnderoj emrin e Hyjit tim”.
    Mos ma moho, o Zot, para se të vdes, dy gjëra: mos më jep varfëri dhe mos më jep pasuri, më lër të kem copën time të bukës: pse të pyes këto dy gjëra? Sepse nëse më jep pasuri, unë i kënaqur mund të them: "Zoti nuk më intereson më, sepse kam gjithçka që më pëlqen". Dhe mos më jep as varfëri, sepse në varfëri mund të përfundoja duke vjedhur apo edhe blasfemuar...
    Ja dy gjëra që i kërkon njeriu i mençur: as pasuria e as varfëria.
    Gjatë shekujve, ne e dimë se Kisha ka paguar një çmim të lartë për lidhjen e saj me të mirat e kësaj bote dhe aleancat e saj me pushtet politik. Ajo ka humbur besueshmërinë. Le të kujtojmë atë që thotë Peshkopi Hilari i Poitiers në shekullin e IV-të, kur i biri i Kostandinit, Konstanci, nuk filloi më ta persekutonte Kishën, por ta favorizonte atë. Hilari i Poitiers thotë: “Ne nuk kemi më një perandor antikristian që na persekuton, por duhet të luftojmë kundër një persekutuesi shumë më tinëzar, një armik që nuk na persekuton, por na bën lajka; ai nuk na fshikullon kurrizin, por na përkëdhel barkun; ai nuk na konfiskon pasurinë, sepse jeta do të humbiste, por na pasuron për të na dhënë vdekjen; nuk na shtyn drejt lirisë, duke na futur në burg, por drejt robërisë, duke na ftuar në ahengje pallati; nuk godet trupin tonë, por zotëron zemrën; ai nuk na pret kokën me shpatë, por na vret shpirtin me para”.
    Ja arsjeja, për të cilën Jezusi i paralajmëroi dishepujt e tij, që jemi ne, nga marrëdhëniet e gabuara me të mirat e kësaj bote.
    Më pas: “të mbathin vetëm sandalet e të mos veshin dy palë petka”. Këtu flitet për petka, është gjë interesante. Luka i ndalon sandalet, sepse Luka është ai që këmbëngul në varfërinë me të cilën paraqitet dishepulli, shkëputjen totale nga të mirat e kësaj bote. Në Izrael shkonin zbathur, por Marku shkruan në një kontekst tjetër. Ai shkruan për romakët dhe në Romë lypsat dhe skllevërit shkonin zbathur, por dishepujt duhet të paraqiten për ata që janë, nuk janë lypës, nuk janë skllevër, janë njerëz të shkëputur nga të mirat e kësaj bote, por të lirë. Kjo është arsyeja pse ata duhet të shkojnë me sandale.
    “Jo dy petka”, dy petka do të thotë që edhe veshja reduktohet në thelbësoren, në atë që është e domosdoshme. Kjo tunikë e vetme tregon edhe një kuptim tjetër: në Besëlidhjen e Re insistohet vazhdimisht që dishepulli është i veshur me Krishtin. Kjo është tunika e vetme që duhet të veshë, jo dy tunika: një tunikë, që është Krishti. kur jemi në kishë, pastaj më vonë kur bëhet fjalë për para dhe gjëra të tjera, ai vesh tunikën pagane. Ka edhe këtë kuptim, e vetmja tunikë. Në Letrën drejtuar Romakëve, 13, 14, Pali thotë: " 14 Por, vishuni me Jezu Krishtin Zot e në kujdes për trupin, mos i kënaqni prirjet e ulta”. Vishuni Zotin, kushdo që ju takon duhet të shohë Krishtin, në fjalët tuaja, në mënyrën tuaj të arsyetimit, në mënyrën tuaj të të vepruarit, ata shohin personin e Krishtit. Veshja tregon se si dukemi nga jashtë. “Vishni njeriun e ri”, në Letrën drejtuar Efesianëve, në Letrën drejtuar Kolosianëve: “Vishni ndjenjat e butësisë, mirësisë, përulësisë, butësisë, zemërgjerësisë”. Ja pra, jo dy mënyra jetese, pra duke jetuar në dykuptimësi, në paqartësi. Predikimi, tani që janë “dërguar”, parashikon se njeriu mund të mirëpritet, por edhe mund të refuzohet: si duhet të sillet kur nuk është i mirëpritur dhe kur është i mirëpritur? Le të dëgjojme:

“10 Dhe u thoshte:,“Kudo që të hyni në ndonjë shtëpi, rrini aty derisa të largoheni nga ai vend. 11 Po qe se ndokund nuk ju pranojnë dhe nuk ju dëgjojnë, dilni dhe shkundni pluhurin nga këmbët tuaja si dëshmi kundër tyre”.
    12 Ata shkuan dhe u predikuan njerëzve kthimin kah Hyji. 13 Dëbonin shumë djaj, lyenin me vaj shumë të sëmurë dhe i shëronin” (v.10-13).
    Çfarë do të ndodhë me dishepujt që dërgohen për të shpallur Ungjillin? Para së gjithash, Jezusi thotë se ata nuk duhet të presin që dikush të vijë duke i kërkuar, ata duhet t’u sjellin mesazhin njerëzve në shtëpitë e tyre, domethënë në të gjitha mjediset ku ata jetojnë, në punë, në politikë, në sport, edhe në argëtim: I krishteri paraqitet duke mishëruar një propozim jete që nuk është ai pagan, ai sillet, arsyeton, flet, jeton ndryshe nga paganët dhe gjithashtu do të shpallë me fjalën e tij arsyen pse ai i bën këto zgjedhje. Çfarë do të ndodhë tani? Ato mund të pranohen ose refuzohen. Dhe këtu Jezusi jep disa indikacione në lidhje me misionarët, të cilat variojnë nga shpallja e Ungjillit, por mesazhi më pas i drejtohet gjithë Kishës.
    “Kudo që të hyni në ndonjë shtëpi, rrini aty derisa të largoheni nga ai vend” (v.10). Çfarë do të thotë? Që viziton vetëm një familje dhe më pas kaq, pasi të kesh mbaruar atje, i neglizhon të gjitha të tjerat? Nuk është ky kuptimi. Jezusi thotë se kushdo që shkon për të shpallur Ungjillin do të gjejë njerëz të devotshëm, të mirë dhe bujarë që do t'i qëndrojnë pranë, që do ta ndihmojnë dhe për këtë arsye do t'i ofrojnë edhe mikpritje. Akomodimi i parë nuk është kurrë më i miri, ai është gjithmonë një akomodim i improvizuar, siç e dinë misionarët që kanë shkuar në vende të largëta, është një gjendje shumë e pasigurt, në të cilën njeriu duhet të përpiqet të përshtatet për të jetuar siç mundet. Por më pas ndodh që misionarët sigurisht të takojnë njerëz të prirur mirë, të cilët janë të mirë me ta, të marrin ofertën e një vendbanimi më të rehatshëm, pastaj një tjetër edhe më të mirë, e kështu me radhë derisa të përfundojnë të vendosen në pallate, këtu është rreziku. Jezui rekomandon: “Qëndroni në shtëpinë e parë”. Dishepujve u kërkohet të dëshmojnë për një jetë të rreptë, të kthjellët, të huaj ndaj çdo shfaqjeje luksi dhe pasurie, vetë besueshmëria e misionit është në rrezik. Kjo vlen për misionarët, por vlen për të gjithë Kishën. Kur ekziston edhe hija e pasurisë dhe e luksit, Ungjilli humbet besueshmërinë.
    Do të thotë gjithashtu një ftesë për të besuar në mikpritjen. Në Ungjillin e Lukës, kapitulli 22, Jezusi i pyet dishepujt: “Kur ju dërgova pa çantë, apo sandale, a ju mungoi gjë?” Dhe ata përgjigjen: "Asgjë nuk mungonte". Ai që shpall Ungjillin duhet të besojë në praninë e Zotit në jetën e tij, që e shoqëron, që e ndihmon. Mund të pranohen, por edhe të refuzohen, çfarë duhet bërë?
    Jezusi thotë: "Shkundni pluhurin nga këmbët tuaja si dëshmi për ta". Këtë gjest të shkundjes së pluhurit e bënte çdo izraelit kur largohej nga toka pagane dhe hynte në Tokën e Shenjtë, madje nuk duhej të merrte me vete pluhurin e tokës pagane. Në buzët e Jezusit, ky gjest ka një kuptim tjetër, nuk është refuzim i paganit apo i atyre që nuk e pranojnë mesazhin ungjillor. Teksti thotë, "Si një dëshmi kundër tyre". Këtu, lënia e paganit në gjendjen e tij do të thotë respekt për zgjedhjet e tij. I krishteri nuk mund të bezdiset, nuk mund t'i fyejë njerëzit duke bërtitur besimin, arsyet e tij... jo, ai bën një propozim jete dhe është një propozim që i përmbahet nga dashuria, pra në liri të plotë.
    Dishepujt dërgohen për të bërë një propozim për jetën, jo për t'u përfshirë në beteja ideologjike. Nuk ka kuptim një debat televiziv në të cilin të gjithë përpiqen të bërtasin më fort se të tjerët. Ungjilli nuk shpallet kështu dhe madje synimi i të krishterit nuk është të marrë konvertime, pra të rrisë shifrat. Ai vetëm duhet të shpallë me besnikëri fjalën e Krishtit, duke e mishëruar atë me jetën e tij. Atëherë ngjitja ose refuzimi, frutat pak a shumë të bollshme, nuk varen nga ai, por nga lloji i tokës mbi të cilën bie kjo farë e Ungjillit. Por kjo "shkëputja e pluhurit nga sandalet" ka edhe një kuptim tjetër më konciz, do të thosha: kur dikush shkon në tokën pagane është e pashmangshme që pak pluhur paganizmi të ngjitet në rrethinën dhe kur të kthehet në shtëpinë e tij pluhuri duhet rrahur. Le të marrim një shembull shumë të thjeshtë. Nëse unë hyj në dialog me ata që janë shumë larg propozimit ungjillor, ata arsyetojnë krejtësisht ndryshe, që gjithçka të jetë në rregull, gjithçka legjitime, nuk kemi nevojë të jemi mesjetarë, retrogradë... të kemi kujdes. , sepse këto diskurse pagane përfundojnë duke na lënë të ndiejmë pak pluhur pagan. Kur kthehemi në shtëpi, kontakti me Ungjillin duhet të na pastrojë edhe nga ky pluhur.
    Përfundimi është se dishepujt nisen dhe predikojnë duke shpallur metanoinë, kthimin në besim, duke lënë mënyrën pagane të të jetuarit e të arsyetimit dhe duke mirëpritur jetën e re, botën e re të propozuar nga Krishti, dhe në fakt, me fuqinë që u dha Jezusi, ata i përzënë. shumë demonë: aty ku mbërrin Ungjilli, ata demonë për të cilët folëm nuk mund të qëndrojnë më, këtu është shërimi i një shoqërie të tërë që bëhet një shoqëri vërtet njerëzore, domethënë e përbërë nga fëmijë të Zotit dhe një jetë vëllezërish.
    Ndryshuar për herë të fundit nga ninoenina : 11-07-2024 më 11:08

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,889
    Postimet në Bllog
    3

F.A. JAVA. E DIELA XV ORD. VITI B. 3 LEXIME.

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA XV ORD. VITI B.

MË 14-7-2024.

TË LIRË DHE TË BESUESHËM.

Duke e ngulitur shikimin te paralitiku që kërkonte lëmoshë te porta e tempullit të quajtur “E bukura”, Pjetri tha: “Shiko drejt nesh”. U kthye drejt tyre, duke pritur të merrte diçka. Por Pjetri vazhdoi: "Unë nuk kam as argjend, as ar, por atë që kam po jua jap: në emër të Jezu Krishtit të Nazaretit, ecni!" (Vap. 3,1-10).
    I gjymtuari priste çdo gjë përveç kësaj. Fati i tij ishte që kishte takuar dy dishepuj të cilët, besnikë ndaj udhëzimeve të Mësuesit, nuk sollën asgjë me vete. Po të kishin para, do t'i jepnin lëmoshë, pastaj do të ishin larguar duke e lënë në të njëjtën gjendje. Mrekullia ndodhi sepse Pjetri dhe Gjoni ishin të vetëdijshëm se ishin kujdestarë të një fuqie hyjnore, të një fjale të aftë për të vënë përsëri në këmbë këdo që shtrihet në tokë dhe, në pamundësi për të menaxhuar jetën e tyre, varet nga dhembshuria e të tjerëve.
    Është e lavdërueshme që, aty ku askush nuk vepron, kisha kryen punë zëvendësuese në fusha që nuk janë veçanërisht përgjegjësi e saj, por nuk mund të pranojë të identifikohet me institucionet humanitare. Ajo mbetet vigjilente, për të mos lejuar që të përfshihet në mënyrë naive në nisma spektakolare dhe fitimprurëse, për të mos u futur në konkurrencë me strukturat civile, të cilat me angazhimin e të krishterëve laikë thirret për t'i gjallëruar.
    Kisha zotëron një fjalë hyjnore dhe pikërisht në këtë fjalë ajo mbështetet, duke i rezistuar tundimit për t'iu drejtuar mjeteve që njerëzit i konsiderojnë më efektive. Kur i përdor, mund të bëjë edhe mirësi, por kufizohet në lëmoshë, duke i vënë një fustan të vjetër një copë të re, ndërsa detyra e tij është të krijojë një njeri krejtësisht të ri, një shoqëri, një botë.

Për të përvetësuar mesazhin, ne do të përsërisim:
    "Fjala e Perëndisë është efektive nëse u shpallet njerëzve të lirë nga njerëz të lirë"

LEXIMI I PARË: Am. 7,12-15.

“12 E Amasia i tha Amosit: “Shporru, o vegimtar! Ik në dheun e Judës. Atje ha bukë e atje profetizo! 13 Sa për në Betel mos guxo më të profetizosh, sepse kjo është shenjtërorja e mbretit e tempulli i mbretërisë!”
    14 Atëherë Amosi iu përgjigj Amasisë:
    “Nuk jam profet
    as s’jam bir profeti,
    por jam tubanik e vjelës fiqsh.
    15 Por vetë Zoti më mori
    prej pas deleve
    e më tha Zotynë:
    ‘Shko e profetizoji popullit tim, Izraelit!’

Ne duhet të kthehemi në kohën e Solomonit për të gjetur një periudhë në historinë e Izraelit në të cilën kishte po aq prosperitet sa në kohën e Jeroboamit II (shekulli 8 para Krishtit).
    Armiqtë janë mundur dhe tokat përtej Jordanit janë ripushtuar; kufijtë shtrihen "nga hyrja e Hamathit deri në detin e Arabahut" (2 Mbr. 14,25) dhe, për të rritur ndjenjën e sigurisë dhe qetësisë, në çdo qytet janë ndërtuar fortesa për të ruajtur thesaret e fituara nga tregtia intensive me Fenikia, me Arabinë dhe përgjatë rrugëve të Detit të Kuq. Janë futur teknika të reja bujqësore të cilat kanë rritur prodhimin; industria e tekstilit dhe e ngjyrosjes po lulëzojnë, minierat e bakrit në Arabah po punojnë me kapacitet të plotë. Ndërtesa të shkëlqyera dhe luksoze po ngrihen kudo dhe ka një shpërthim të vërtetë demografik.
    Duhet pranuar se vendi është në kulmin e fuqisë dhe merita duhet t'i atribuohet aftësive të sovranit.
    Dhe feja? Nuk ka qenë kurrë kaq praktikuar dhe favorizuar. Vendet e shenjta janë plot me pelegrinët që dynden për të ofruar flijime, për të përmbushur zotimet dhe për të marrë pjesë në festime.
    Në mënyrën e tij, Jeroboami II është gjithashtu një njeri thellësisht fetar: ai paguan priftërinjtë dhe mbështet shpenzimet e tempujve që ai dëshiron të stolisur me çdo madhështi.

Është e vërtetë se, në shumë vende të shenjta, kulti kufizohet me praktikat pagane, si kultet e pjellorisë dhe prostitucionin e shenjtë, por, në përgjithësi, njeriu duhet të bekojë Zotin dhe ta falënderojë mbretin për mirëqenien që gëzon vendi.
    Një ditë një burrë i vrazhdë mbërrin në Bethel, ku qëndron më i rëndësishmi nga këta tempuj. Fytyra e tij është djegur nga dielli, sepse ai e kalon jetën jashtë, duke kullotur bagëtinë dhe duke kultivuar arat. Është Amosi, bariu i Tekoas, një qytet në Jude, që ndodhet buzë shkretëtirës, rreth dhjetë kilometra në jug të Betlehemit.
    Në vend që të gëzohet për prosperitetin dhe paqen që mbretëron kudo, ai gjuan kundër mbretit; ai sulmon praktikat fetare, klasat sunduese, pronarët e tokave dhe tregtarët. Mirëqenia – pohon ai – është e rezervuar për disa njerëz të privilegjuar dhe paguhet shtrenjtë nga të varfërit e vendit. Të pasurit shfaqin luksin më të paturpshëm, ata zotërojnë "pallate verore dhe pallate dimërore", "shtëpi prej fildishi", shtëpi me dhoma të panumërta (Am 3,9.15), ata gostisin, shkojnë nga festa në festë (Am 6,1- 7) .
    Nga vjen pasuria që ata shpenzojnë për argëtim? Është rezultat i shtypjes dhe abuzimit ndaj punëtorëve dhe fermerëve të dobët dhe të pambrojtur. Ata shtypin dhe shfrytëzojnë (Am 4.1), përdorin mashtrime të legalizuara, falsifikojnë peshore, vendosin çmimet e produkteve sipas dëshirës (Am 8.5) dhe shesin të varfërit për një palë sandale (Am 8.6).
    Kritikave të profetit nuk i shpëtojnë as gratë, "zonjat e mëdha" që kënaqen me zbavitjen (Am 4,1-4) dhe gjyqtarët që "e kthejnë ligjin në helm, e hedhin drejtësinë në tokë" dhe i shtypin të varfrit duke e detyruar të paguajnë taksat joproporcionale mbi korrjen e grurit (Am 5,7.10-12).
    Dhe praktika e zjarrtë fetare? Është e gjitha një gënjeshtër, është vetëm pamja dhe pamja e jashtme. Lutjet, adhurimi, temjani dhe olokaustet janë të neveritshme për Perëndinë nëse pabarazitë skandaloze, plaçkitjet dhe dhuna nuk u jepen fund (Am 5,21-24).
    Pikërisht në këtë kontekst social dhe politik duhet vendosur pjesa e sotme e leximit.
    Përballë ankesave të Amosit, kryeprifti i tempullit të Bethelit, Amaziah, është i mërzitur dhe i shqetësuar; ai ka frikë nga reagimi i Jeroboamit II, të cilit, sigurisht, dikush do t'i raportojë se çfarë ka ndodhur.
    Për të heshtur bariun e Tekoas, Amaziahu fillimisht ia raporton mbretit (Am 7,10), pastaj përballet drejtpërdrejt me të: Ki kujdes se si flet! – i thotë – je në shenjtëroren e sovranit; ky është tempulli i mbretërisë. Kthehu në tokën tënde nëse do të shmangesh telashet! (v. 12).
    I ofenduar, Amosi përgjigjet: Unë nuk jam profet profesionist, nuk i përkas kategorisë së atyre “kapelanëve të oborrit” që, si ju, paguhen nga sovrani. Unë nuk mbroj interesat personale dhe, për të fituar bukën e gojës, nuk kam nevojë të kënaq apo lajka askënd. Unë jam një bari dhe mbledhës fiku dhe jam i mjaftueshëm (v. 14-15). Sa i përket mbretit, përgjegjës kryesor për këtë shoqëri të korruptuar, ja çfarë e pret atë: “Ai do të vdesë nga shpata dhe Izraeli do të çohet në mërgim, larg vendit të tij” (v. 11).
    Kaluan disa vite dhe kryeqyteti Samaria ra nën goditjet e ushtrisë asiriane. Kështu mori fund, siç kishte premtuar Amosi, "orgjia e gëzuarbërësve" (Am. 6,7).
    Profeti është ndërmjetësi që Perëndia përdor për të komunikuar fjalën e tij (Dl. 7.1; 4.10-16; Jer 1.9). Për ta përmbushur mirë misionin e tij, ai duhet të jetojë në bashkim intim me Zotin dhe të asimilojë mendimet dhe vullnetin e tij. Për këtë arsye ai është thirrur të shkëputet nga gjithçka që mund të dëmtojë ose prishë këtë harmoni shpirtërore: nga interesat personale, nga bindjet fetare e morale që ai ka formuar dhe që rrjedhin nga mënyra e të menduarit të shoqërisë ku jeton. Atij i kërkohet të heqë dorë nga gjithçka që mund të rrezikojë lirinë e tij të fjalës: miqësitë, dhuratat, varësinë ekonomike, kompromise me të fuqishmit e kësaj bote, të cilët, edhe kur, si Jeroboami II, duket se favorizojnë kauzën e besimit, gjithmonë minojnë besueshmërinë e Mesazhi.

LEXIMI I DYTË: Ef. 1,3-14.

3 Qoftë bekuar Hyji. Ati i Zotit tonë Jezu Krishtit, i cili na bekoi me çdo bekim shpirtëror në qiell në Krishtin.
    4 Në Të na zgjodhi para krijimit të botës që të jemi të shenjtë e të papërlyer para Tij në dashuri.
    5 Ai na parashënoi për vete të jemi bij në shpirt në saje të Jezu Krishtit me pëlqimin e vullnetit të vet
    6 për nder të lavdisë së hirit të tij me të cilin na pajisi me anë të të Dashurit:
    7 në Të, në saje të gjakut të tij, e fituam shpërblimin; në Të na u falën fajet me anë të begatisë së hirit të tij,
    8 të cilin Hyji e ndikoi në ne bashkë me çdo urti e kuptim.
    9 Ai na vuri në dijeni mbi misterin e vullnetit të vet ‑ synim që lirisht kishte vendosur që më parë ta kryente në Të ‑
    10 kur të plotësohej koha: d. m. th. të vërë çdo gjë nën kryesinë e Krishtit, të gjitha qeniet që janë në qiell e në tokë.
    11 Në të edhe ne u bëmë trashëgimtarë ‑ të paracaktuar me vendim të Atij që vepron gjithçka sipas pëlqimit të vullnetit të vet ‑
    12 të jemi në nder të lavdisë së tij ‑ne që që më parë e vumë shpresën në Krishtin.
    13 Po në Të edhe ju që e dëgjuat fjalën e së vërtetës ‑ Ungjillin e shëlbimit tuaj ‑ pasi besuat në Të, u vulosët me Shpirtin Shenjt ‑ të Premtuarin ‑
    14 që është pengu i trashëgimit tonë: për shpërblimin e plotë të atyre që u bënë pronë e Hyjit ‑ në nder të Lavdisë së tij.

Për tetë të diela radhazi do të lexojmë fragmente nga Letra drejtuar Efesianëve, një shkrim që i atribuohet Palit, por i kompozuar, rreth vitit 90 pas Krishtit, nga një dishepull i Palit.
    Komunitetet e Azisë së Vogël, të cilët e njohën atë si rojtarin besnik të mendimit dhe shpirtit të Zotit, e konsideruan letrën vepër të vetë Palit. Kështu, duke iu referuar autoritetit të tij dhe duke qëndruar në përputhje me traditën apostolike, ata i dhanë përgjigje adekuate problemeve teologjike që lindën në kohën e tyre.
    Letra fillon me një himn të gjatë bekimi Perëndisë për mrekullitë që ai ka bërë për njerëzit.
    Bekimi është një karakteristikë e lutjeve çifute. Në çdo moment të ditës, izraeliti i devotshëm mendon për ndërhyrjet e Zotit në favor të popullit të tij, kujton të mirat e dhëna prej tij dhe e falënderon duke shqiptuar bekime. Letra drejtuar Efesianëve është një himn emocionues, i ardhur nga zemra e një të krishteri nga Azia e Vogël, i kënduar gjatë kremtimeve liturgjike dhe i ruajtur për ne nga autori i letrës.
    Fillon me lavdërimin e Zotit, i cili nuk quhet më "Perëndia i Abrahamit, Isakut dhe Jakobit", por Ati i Zotit tonë Jezu Krisht (v. 3). Ai është i bekuar sepse, duke na futur në Krishtin, na ka bërë pjesëmarrës të çdo bekimi shpirtëror.
    Bekimet e premtuara për patriarkët ishin materiale, Zoti u tregua dashamirës ndaj popullit të tij kur dha të korra të bollshme, shumoi tufat dhe tufat e trasha, i bëri bijtë e tij të rriteshin si filiza ulliri dhe i bëri vajzat e tij të shkëlqyera "si shtylla qoshe" (Ps. 144,12).
    Kushdo që ka hyrë në Krishtin nëpërmjet pagëzimit është i mbushur me bekime shpirtërore, të cilat nuk janë në kontrast me ato materiale, por përbëjnë një realitet të ri, një ofertë të të mirave të padurueshme, të një jete që shkon përtej horizontit të kësaj bote.
    Pas kësaj pasthirrme të gëzueshme, himni paraqet, në vargun e parë, planin e dashurisë të konceptuar nga Perëndia (v. 4-6). Edhe para krijimit të botës, ai mendoi për shpëtimin e të gjithë njerëzve; ai donte që ata të bëheshin një person në Krishtin, të merrnin pjesë në jetën e tij dhe të bëheshin pjesë e familjes së tij. Ky është fati që pret mbarë njerëzimin: jo rrënim, por gëzim i pafund, “për nder të lavdisë së hirit të tij” (v. 6). Mirënjohja e njeriut ka për qëllim Atë që nuk shpërblen sipas meritës, por jep gjithçka falas, ua dhuron të varfërve të mirat, u ofron atyre që nuk mund t'i paraqesin asnjë punë të mirë.
    Në vargun vijues (v. 7-12), himni këndon gjendjen e re të besimtarëve në Krishtin. Ata janë shëlbuar, të çliruar nga mëkatet e tyre, me çmimin e gjakut të Krishtit (v. 7); ata u njohën me njohurinë e planit të Perëndisë, jo vetëm sepse atyre iu zbulua vullneti shpëtues i Zotit, por sepse, në fakt, ky shpëtim filloi të ndodhte tek ata në një mënyrë të papërmbajtshme (v. 8-10); ata janë bërë trashëgimtarë të të njëjtave të mira që Ati i jep të Vetëmlindurit të tij (v. 11-12).
    Imazhi i trashëgimisë të kujton, edhe një herë, falassinë e dhuratave të Zotit. Gjithçka në të është hir dhe dashamirësi dhe ai dëshiron që kjo dashuri e tij falas të qarkullojë gjithmonë mes fëmijëve të tij.
    “të jemi në nder të lavdisë së tij ‑ne që që më parë e vumë shpresën në Krishtin” (v. 12). Ne ishim të parët që shpresuam në Krishtin, thotë autori i himnit, i cili e vendos veten mes judenjve që iu bashkuan menjëherë besimit.

Në vargun e fundit (v. 13-14), me një "ti", ai u drejtohet paganëve që pas tij kanë dëgjuar "fjalën e së vërtetës, ungjillin e shpëtimit". Tani, me hirin e Zotit, edhe ata, së bashku me fëmijët e Abrahamit sipas mishit, janë bërë trashëgimtarë të premtimeve të bëra patriarkëve dhe pasardhësve të tyre.
    Gëzimi që përshkon gjithë himnin vjen nga siguria se mirësia e Zotit ndaj njeriut është e pakushtëzuar, nuk varet nga mirësia e njeriut, është hir i pastër.
    Kur në historinë e botës apo në jetën personale duket se e keqja ka epërsinë, kjo këngë i kujton besimtarit se fitorja përfundimtare do t'i takojë dashurisë së Zotit, prapëseprapë do të arrijë të përfundojë planin që kishte konceptuar "para krijimit të botës” (v. 4).

UNGJILLI: Mk. 6,7-13.

10 Dhe u thoshte:
    “Kudo që të hyni në ndonjë shtëpi, rrini aty derisa të largoheni nga ai vend. 11 Po qe se ndokund nuk ju pranojnë dhe nuk ju dëgjojnë, dilni dhe shkundni pluhurin nga këmbët tuaja si dëshmi kundër tyre.”

Në leximin e parë hasëm në dy personazhe domethënëse dhe të kundërta: Amasia, prifti i integruar mirë në strukturën fetare, plot merita dhe privilegje dhe Amosi, bariu i vrazhdë, i cili, befas, filloi të vepronte si profet.
    I pari është njeriu i suksesshëm, i vlerësuar dhe i respektuar, sepse duke qenë mik i të fuqishmit të momentit, ka arritur një pozicion prestigjioz. Ai nuk është për t'u pasur zili: ai ka gjithçka, por nuk është i lirë; në çdo moment mund të shantazhohet nga sovrani që i jep bukë, por edhe mund t'ia mohojë; ai detyrohet të tregojë nderim dhe nderim të pakushtëzuar, të jetë gjithmonë i gatshëm për të lajkatur, për t'u kënaqur me lojërat politike të mbrojtësit të tij dhe për të mbyllur një sy ndaj keqbërjeve të tij.
    Amos është i varfër, por i pavarur, ai mund të thotë çfarë mendon, nuk ka asgjë për të humbur, asgjë për të mbrojtur, nuk i detyrohet askujt.
    I varfër për të qenë i lirë mund të jetë motoja që përmbledh kushtet e vendosura nga Jezusi në Ungjillin e sotëm për ata që janë thirrur për të shpallur fjalën e tij.
    Ata duhet të duken si Amos, jo si Amazia.
    Ungjillii i sotëm hapet me dërgimin e të dymbëdhjetëve në një mision (v. 7).
    Të gjithë dërgohen, askush nuk përjashtohet, kjo tregon se shpallja e ungjillit nuk është një detyrë e rezervuar për disa anëtarë të komunitetit. Dishepulli që nuk e ndien nevojën për të ndarë dhuratën e marrë me të tjerët, ndoshta nuk është ende i bindur se, duke zbuluar Krishtin, ka gjetur thesaret më të çmuara.
    Apostujt dërgohen dy nga dy, jo për të bërë shoqëri me njëri-tjetrin, por për një arsye teologjike. Ndryshe nga hinduizmi, budizmi dhe të gjitha fetë që propozojnë si ideal arritjen e përsosmërisë shpirtërore, ekuilibrit të brendshëm, pastrimit të vetvetes - objektiva këto që mund të arrihen edhe në vetminë dhe izolimin më të plotë - krishterimi mund të jetohet vetëm në komunitet dhe, për të krijuar një komunitet, është e nevojshme të jenë të paktën dy. Kjo është arsyeja pse ungjillizimi nuk është kurrë vepër e individëve që predikojnë intuitat apo frymëzimet e tyre personale. Kushdo që shpall ungjillin duhet të qëndrojë në harmoni dhe bashkësi të plotë me kishën.
    Ka një risi tjetër të rëndësishme të paraqitur nga Jezusi. Jezusi i urdhëron apostujt e tij që të shkojnë dhe t'u ofrojnë mesazhin ungjillor njerëzve në shtëpitë e tyre, në mjediset ku ata jetojnë; apostujt nuk duhet të presin që dikush t'i kërkojë.

Më në fund, apostujve u jepet fuqi. Mund të jetë e habitshme që Jezusi nuk u jep atyre autoritetin për të urdhëruar, për të nxjerrë dispozita shtrënguese. E vetmja fuqi që marrin apostujt është e njëjta që ushtroi Jezusi: t'u jepte urdhra "shpirtrave të papastër". Me “shpirtrat e papastër” nënkuptojmë të gjitha forcat që na largojnë nga Zoti dhe jeta, zgjojnë ndjenja të këqija dhe shkaktojnë shtypje, dhunë dhe padrejtësi. Nga përballja me këto forca negative që dominojnë në botë, komuniteti i krishterë sigurisht që do të dalë fitimtar, sepse Mjeshtri e ka investuar me një forcë të parezistueshme, Shpirtin e tij.
    Në pjesën e dytë të Ungjillit (v. 8-9) jepen udhëzime në lidhje me pajisjet që lajmëtarët e Ungjillit mund të sjellin me vete. Duhet të jetë shumë e lehtë: një tunikë teke, një palë sandale, një shkop dhe asgjë tjetër; pjesa tjetër përbën një bagazh të rëndë. Mjetet materiale duhet të reduktohen në thelbësore
    Le të fillojmë me shkopin. Ishte arma e të varfërve, prandaj, në Ungjillin e Mateut, Jezusi e ndalon atë (Mt. 10,10). Dishepujt e Krishtit janë ndërtues të paqes, prandaj, ata hedhin poshtë të gjitha instrumentet që kërkojnë përdorimin e dhunës.
    Megjithatë, në Ungjillin e sotëm, apostujt mund të kenë një shkop. Arsyeja qëndron në faktin se, në Bibël, shkopi ka edhe një kuptim tjetër simbolik. Moisiu dhe Aaroni, si çift ("dy nga dy", siç rekomandon edhe Jezusi) luftuan kundër forcave shtypëse të faraonit, përfunduan punën e çlirimit të popullit të tyre duke përdorur një shkop, një shenjë e fuqisë së Zotit. Me të Moisiu bëri mrekulli para Faraonit (Eks 7,9-12), ai shtriu dorën mbi vendin e Egjiptit dhe solli karkaleca (Dal 10,13), ai ndau Detin e Kuq (Dal. 14,16 ), bëri që uji të rrjedhë nga shkëmbi (Dal. 17,5- 6).
    Edhe dishepujt e Krishtit, për të kryer veprën e çlirimit të njeriut nga "shpirtrat e papastër" kanë vetëm një shkop në duar, mund të mbështeten në një forcë të vetme, atë që u është dhënë nga Jezusi: fjala e tij.
    Më pas tregohet se çfarë nuk duhet të sjellin me vete: as bukë, as çantë, as para... (v. 8-9).
    Është e qartë se këtu Jezusi u drejtohet paradokseve, por duhet të kemi kujdes që të mos u japim interpretime reduktuese fjalëve të tij, të mos e dobësojmë mesazhin, duke e privuar atë nga përmbajtja e tij provokuese. Është e pakuptimtë të besosh se, nëse ai do të jetonte sot, nuk do të ishte aq i rreptë dhe do t'i përshtatej nevojave të jetës moderne. Atëherë nuk kishte ku të vinte kokën (Lk. 9,58), por sot do të ndryshonte stil dhe nuk do të ngurronte të investonte, me dinakërinë, paratë e lëmoshës, për të luftuar me armët e tyre fëmijët e errësirës.
    Kohët kanë ndryshuar, është e vërtetë, dhe fjalët e Jezusit nuk duhen marrë fjalë për fjalë, megjithatë, nga këto del qartë shqetësimi se mes dishepujve do të depërtojë majaja e kësaj bote, bindja se efektiviteti i misionit varet nga sasia e mjeteve materiale në dispozicion.
    Jezusi kurrë nuk i përçmoi të mirat materiale, ai kurrë nuk e paraqiti varfërinë si një ideal të jetës, megjithatë ai i paralajmëroi dishepujt e tij kundër rrezikut të kushtëzimit nga pasuria. Ai që duhet të kënaqë dikë, i cili, si Amasia, paguhet dhe duhet të shfaqet mirënjohës, nuk është i lirë të thotë të vërtetën dhe të shprehë atë që mendon.
    Kisha gjatë shekujve ka paguar një çmim të lartë për marrëveshjet dhe aleancat me të fuqishmit e kësaj bote, për kompromise me ata që i kanë ofruar privilegje, favore dhe garanci. Ai i pagoi me humbjen e lirisë dhe autonomisë.
    Ka një arsye tjetër, edhe më të rëndësishme, që e shtyn Jezusin t'u kërkojë lajmëtarëve të tij të paraqiten pa para dhe plotësisht të lirë nga çdo formë pushteti. Kushdo që shfaq epërsinë në mënyrë të pashmangshme gjeneron dyshime dhe shkakton refuzim; ata që shfaqin dëshirën për t'u imponuar, për të fituar fitore ideologjike, bëhen armiqësore dhe shkaktojnë kundërshtime. Burrat u besojnë vetëm atyre që nuk fusin frikën, atyre që nuk poshtërojnë, për këtë arsye mënyra më efektive për të fituar besimin e tyre është të dorëzosh jetën në duart e atyre të cilëve u ofron ungjillin, duke treguar se varet nga ata edhe për jetesën e tyre.
    Edhe një çantë nuk lejohet, thjesht sepse nuk nevojite, dhe është një barrë, një bezdi e panevojshme. Dishepullit nuk i lejohet të ruajë furnizime për të nesërmen; buka që i kërkon Atit është buka e përditshme dhe, nëse merr më shumë dhe i mbetet pak, ua jep menjëherë atyre që kanë nevojë.
    Shkëputja e plotë e kërkuar nga Mjeshtri nuk nënkupton vetëm heqjen dorë nga të mirat materiale, por edhe refuzimin e ideve të paramenduara, traditave, besimeve retrograde që gjithmonë tundohet t'i tërheqë zvarrë me veten dhe të cilave njeriu kapet lehtësisht në një gjendje emocionale dhe në një mënyrë irracionale. Disa zakone, zakone, praktika devotshmërie, zakone fetare janë barrë të rënda, të lidhura me një kontekst historik dhe kulturor të vjetëruar dhe nga disa të ngatërruar dhe të barazuar në mënyrë naive me ungjillin.
    Në pjesën e tretë (v. 10-11) Jezusi trajton mirëpritjen e rezervuar për lajmëtarët e tij: disa do të priten me gëzim dhe mirënjohje, të tjerët do të refuzohen me përbuzje dhe përçmim. Si duhet të reagohet?

“Kudo që të hyni në ndonjë shtëpi, rrini aty derisa të largoheni nga ai vend” (v. 10).
    Në pamje të parë ky rekomandim duket si një ftesë për të vizituar vetëm një familje, duke lënë pas dore të tjerat; në realitet Jezusi paralajmëron kundër një gabimi serioz që mund të komprometojë punën e misionarëve të tij: kushdo që shpall ungjillin do të gjejë gjithmonë njerëz të devotshëm dhe bujarë që do ta presin në shtëpinë e tyre, por, siç është e lehtë të imagjinohet, strehimi i parë nuk do të jetë nga më të mirat, do të jetë një marrëveshje e improvizuar, mjaft e pasigurt, në të cilën njeriu do të duhet të përshtatet me jetesën.
    Megjithatë, më pas, misionarët me siguri do të takojnë njerëz që janë të prirur mirë ndaj tyre dhe do t'u ofrohet një vendbanim më i rehatshëm, pastaj një tjetër akoma më i mirë dhe kështu me radhë derisa të kenë mundësinë të vendosen në pallate.
    Jezusi rekomandon: qëndroni në shtëpinë e parë. Dishepujve u kërkohet të demonstrojnë një jetë të rreptë, të matur, të lirë nga çdo shfaqje luksi. Në rrezik është vetë besueshmëria e misionit.
    Dhe kur do të dëbohen? Ata do të duhet të shkundin pluhurin nga këmbët e tyre.
    Ishte gjesti që çdo izraelit bëri kur, duke lënë vendin e paganëve, hyri në tokën e shenjtë. Ai shprehu kështu bindjen e tij se “toka ndan karakterin e banorëve të saj” (Nm 5,17) dhe se, për t'u thënë lamtumirë të pabesëve, ishte gjithashtu e nevojshme të largohej pluhuri i tyre.
    Jezusi u sugjeron dishepujve që ta bëjnë këtë gjest, jo si një shenjë refuzimi dhe përbuzjeje, por "si një dëshmi për ta". Shënim: për ta, jo kundër tyre.
    Kjo kërkesë e Jezusit është një shprehje respekti, është ftesa për të mos këmbëngulur më shumë se ç'duhet, për të mos u mërzitur, për të mos marrë efektin e kundërt, atë të bezdisjes së njerëzve dhe distancimit përfundimtar të tyre nga besimi.
    Apostujt autentikë janë të kujdesshëm që të mos cenojnë kurrë lirinë e të tjerëve, të mos kthehen në gazetadashës fanatikë dhe intolerantë. Ata janë të vetëdijshëm se janë dërguar për të bërë një propozim, jo për t'u përfshirë në beteja teologjike. Detyra e tyre nuk është të fitojnë konvertime të shumta, por të shpallin me besnikëri fjalën e Krishtit. Pranimi apo refuzimi i tyre, frutat pak a shumë të bollshëm nuk varen prej tyre, por nga lloji i tokës në të cilën e kanë përhapur farën me bollëk, por me ëmbëlsi dhe respekt.
    Vargu i fundit (v. 12) tregon për suksesin e misionit të apostujve. Me fuqinë e dhënë nga Mjeshtri, ata kryejnë veprën e shpëtimit për të cilën u dërguan. Shenjë e këtij shpëtimi është mposhtja e çdo forme të së keqes, të së keqes fizike (sëmundjeve) dhe të së keqes morale (dëbimi i demonëve).

Ndryshuar për herë të fundit nga ninoenina : 12-07-2024 më 08:33

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,889
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA XVl ORD. VITI B.

MË 21-7-2024.

LEXIMI I PARË: Jr. 23,1-6

1 “Vaj për barinjtë që e lënë të sharrojë dhe e shpërndajnë grigjën e kullotës sime” ‑ thotë Zoti. 2 Për këtë arsye kështu thotë Zoti, Hyji i Izraelit, për barinjtë që e kullotin popullin tim: Ju e humbët grigjën time; i shpërndatë delet e mia e nuk u kujdesuat për to. Ja, pra, unë vetë do të merrem me ju: do ta ndëshkoj sjelljen tuaj të keqe! ‑ është fjala e Zotit! 3 Po, unë vetë do ta bashkoj tepricën e grigjës sime nga të gjitha vendet, ku i pata flakur e do t’i kthej në kullotat e tyre: do të sillen mbarë e do të shumohen. 4 Unë vetë do t’u caktoj barinj që do t’i kullotin; më s’do të kenë frikë as nuk do të tremben, asnjë kokërr nuk do të mungojë ‑ është fjala e Zotit.
    5 “Ja, po vijnë ditët ‑ është fjala e Zotit ‑ kur do t’ia ngre Davidit pinjollin e drejtë; që do të mbretërojë si mbret i vërtetë dhe do të jetë i urtë e do të ushtrojë në vend të drejtën e drejtësinë. 6 Ndër ato ditë Juda do shpëtojë e Izraeli do të jetojë në paqe. Ja emri me të cilin do ta quajnë: “Zotynë ‑ drejtësia ‑ jonë”!

LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJE

MBRETI SI NJË BARI.

Metafora e bariut ishte e njohur për popujt e Lindjes së Mesme, dhe përdorej për të folur për mbretërit; dhe skeptri mbretëror ishte në të vërtetë një shkop, shkopi i barinjëve. Në Izrael, ky imazh përdorej veçanërisht mirë për Davidin, bariun e vjetër, dhe vazhdoi të evokohej për pasardhësit e tij. Një mbret i mirë është ai që, si një bari, kujdeset për sigurinë dhe prosperitetin e kopesë së tij, të popullit të tij. Fatkeqësisht, historia e familjes mbretërore ishte shumë e trazuar dhe ndërsa kishte disa barinj të mirë, kishte edhe shumë të tjerë të këqij. Libri i parë i Samuelit ofron një përshkrim shumë të ashpër të institucionit mbretëror, por nuk mund të thuhet se nuk ishte realiste: "Popullit që i kishte kërkuar mbretin, Samueli ia tregoi të gjitha fjalët e Zotit. U tha: “Ja e drejta e mbretit që do t’ju sundojë: bijtë tuaj do t’i marrë e do t’i vërë në karrocat e tija. Do t’i bëjë kalorës e do të vrapojnë para karrocave të tija. Do të caktojë ja e ja. Do të lëvrojnë tokat e tija, do të korrin të mbjellat e tija. Do t’i bëjë mjeshtër për armë e për karroca të tija. Po edhe vajzat tuaja do t’i marrë për t’i përgatitur erëra të mira, për t’i zier e për t’i pjekur atij bukë. Do t’i marrë tokat tuaja më të mirat, vreshtat dhe ullishtat e do t’ua japë oborrtarëve të vet. Ai do t’ju marrë edhe të dhjetat e të mbjellave tuaja, të prodhimit të vreshtave tuaja e do t’ua japë oborrtarëve dhe zyrtarëve të vet. Do t’i marrë edhe shërbëtorët e shërbëtoret tuaja, qetë tuaj më të mirët dhe gomarët tuaj do t’i marrë për të punuar punën e tij. Do të marrë të dhjetën e grigjave tuaja dhe ju do të bëheni skllevërit e tij (1 Sam 8,10-17). Fatkeqësisht, në shumë rrethana, ky përshkrim nuk është një ekzagjerim. Për këtë arsye profetët, dhe në veçanti, Jeremia i kritikojnë ashpër mbretërit e kohës së tyre.
    Teksti që po lexojmë këtu u drejtohet mbretërve të fundit të Jeruzalemit në kohën e Mërgimit Babilonas: “Sa keq për ju, barinj! Ti do të vdesësh dhe do të shpërndahen delet e kullotës sime”. Por Zoti po e shikon këtë: sepse, në rastin e fundit, bariu i vetëm i Izraelit, bariu i vërtetë, është vetë Zoti: "Zoti është bariu im: nuk më mungon asgjë" këndon Psalmi 23. Në kohë të këqija, sa herë profetët nuk kanë pasqyruar dhimbjen e Zotit për shpërndarjen e kopesë së Tij? Shqetësimi i vetëm i Zotit është ta ribashkojë Popullin e tij; dhe, në besimin e tyre, profetët nuk dyshojnë për asnjë moment se Zoti do të ketë sukses dhe do të ribashkojë Popullin e vet: një ditë, mbase e largët, por e sigurt, më në fund do të lindë një mbret i mirë. Qysh në Besëlidhjen e Vjetër, imazhi i bariut të mirë ishte bërë një nga shprehjet e pritjes mesianike.
    Në Librin e Mikeas për shëmbull lexohet:
    “E ti, o Betlehem ‑ Efratë, i vogël ndër qytetet princërore të Judës, prej teje do të më dalë ai që do ta sundojë Izraelin.
    Zanafilla e tij prej kohëve të hershme, prej ditëve të amshimit.
    Prandaj Hyji do t’i dorëzojë derisa të lindë ajo që ka për të lindur. Atëherë Teprica e vëllezërve të tij do të kthehet ndër bijtë e Izraelit.
    Ai do të ngrihet, do të udhëheqë me fuqinë e Zotit, me madhërinë e emrit të Zotit
    Hyjit të vet. Do të banojnë në qetësi, sepse Ai do të jetë i madh skaj më skaj të vendit: e Ai ‑ ai vetë do të jetë paqja! (Mi 5,1-3).
    Teksti i Jeremias që lexojmë sot, ndjek këtë vijë të preferuar zakonisht nga profetët, që shprehin të njejtat mendime: " Ja, pra, unë vetë do të merrem me ju: do ta ndëshkoj sjelljen tuaj të keqe! ‑ është fjala e Zotit! Po, unë vetë do ta bashkoj tepricën e grigjës sime nga të gjitha vendet, ku i pata flakur e do t’i kthej në kullotat e tyre: do të sillen mbarë e do të shumohen. Unë vetë do t’u caktoj barinj që do t’i kullotin; më s’do të kenë frikë as nuk do të tremben, asnjë kokërr nuk do të mungojë ‑ është fjala e Zotit" (v.2-4). Por, në kohën kur Jeremia po predikonte, shumica e njerëzve ndoshta nuk besuan në premtimet e bukura të së ardhmes, sepse profeti u shumëfishua (pesë herë në këto vargje!) garancitë se ishte me të vërtetë një fjalë që vinte nga Zoti, me formulën "Fjala e Zotit" ose me një formulë tjetër ekuivalente.

NJË PINJOLL MBI TRUNGUN E JESEUT.

Atëherë predikimi për të ringjallur shpresën, pranon një imazh tjetër, atë të "Pinjollit": Kjo fjalë rrallë shfaqet në Bibël, por është, siç duhet të jetë, e rëndësishme sepse perdoret nga profetët për të bërë premtimet dhe për të garantuar nga ana e Zotit zbatimet e tyre; natyrisht, për të filluar, foljet "të mbin, të rritet" (tsamah), me të vërtetë ngjallin shpresë të rritjes së një fare. E njëjta folje përdoren në historinë e Krijimit: "Zoti Hyj bëri që prej toke të mbijë çdo lloj peme, e bukur për t’u parë dhe e shijshme për t’u ngrënë e në mes të parrizit pemën e jetes e pemën e dijes të mirës e të së keqes" ( Za 2,9). Por profetët Isaia, Jeremia, Zakaria… e bënë atë shëmbëlltyrën e një shprese shumë specifike: atë të plotësimit të premtimeve të bëra Davidit (birit të Ieseut) që më në fund do të përmbushen; me fjalë të tjera, profetët përdorin fjalën “pignoll” për të lajmëruar ardhjen e Mesisë. Aq sa fjala "Pinjoll" (sidomos në frazën "Pinjoll i Davidit") është bërë sinonim i Mesisë. Sa më të vështira janë kohët, aq më shumë profetët përdorin këtë sinonim të fjalës Mesisë për të mbështetur këtë shpresë. Ky është rasti këtu:
    “Ja, po vijnë ditët ‑ është fjala e Zotit ‑ kur do t’ia ngre Davidit pinjollin e drejtë; që do të mbretërojë si mbret i vërtetë dhe do të jetë i urtë e do të ushtrojë në vend të drejtën e drejtësinë. Ndër ato ditë Juda do shpëtojë e Izraeli do të jetojë në paqe" (v.5-6). Në ato ditë Juda do të shpëtohet dhe Izraeli do të banojë i sigurt. Ligji, drejtësia, siguria, kjo është ajo për të cilën njerëzit aspirojnë, kjo është ajo që Mesia do t'u sjellë atyre. Emri i mbretit fajtor dhe të pafat, Zedekiah, i zënë me zinxhirë në Babiloni në 587, nënkuptonte: "Zoti është drejtësia ime"; por ai ishte kryesisht i pabesë me këtë program të shkëlqyer. Për ironi të fatit, Jeremia njofton se Mesia do të dijë ta mbajë këtë emër në shërbim të të gjithë popullit: "Ja emri me të cilin do ta quajnë: “Zotynë ‑ drejtësia jonë”!
    Ky është emri që do t'i vihet atij: Zoti është drejtësia jonë".
    Më vonë, në një kohë kur trungu mbretëror duket përfundimisht i zhdukur, (restaurimi i pritshëm i Zerobabelit pas Mërgimit ishte një dështim), profetët vazhdojnë të pohojnë se nga çdo pemë e ngordhur Zoti mund të sjellë fidane të reja dhe se lumturia herët a vonë do të vijë në kohën e ardhjes së mesisë: " Po, porsi toka që bën të mbijë gjelbërimi, porsi kopshti që bën të mbijë fara e tij, kështu Zoti Hyj do të bëjë të mbijë drejtësia edhe lavdi në sy të të gjithë popujve” (Is 61,11). Zoti Perëndi do të bëjë që drejtësia të mbijë.
    - Akoma më vonë, një profet tjetër (ky anonim) do të marrë plotësisht përsipër predikimin e Jeremisë 23,5-6: “Ja, po vijnë ditët ‑ është fjala e Zotit ‑ kur do t’ia ngre Davidit pinjollin e drejtë; që do të mbretërojë si mbret i vërtetë dhe do të jetë i urtë e do të ushtrojë në vend të drejtën e drejtësinë. Ndër ato ditë Juda do shpëtojë e Izraeli do të jetojë në paqe. Ja emri me të cilin do ta quajnë: “Zotynë ‑ drejtësia ‑ jonë!”.
    Dhe fjalët e tij do të integrohen në librin që mban emrin e Jeremias: ato gjenden në Jr 33,15-16:
    Në ato ditë e po në atë kohë, do të bëj të ngallitë për Davidin një pinjoll drejtësie, Ai do ta çojë në vend të drejtën e drejtësinë mbi tokë.
    Ndër ato ditë Juda do të shpëtojë e Jerusalemi do të banojë në siguri. Dhe ja, emri me të cilin do të quhet Qyteti: ‘Zoti është Drejtësia jonë’.
    - Psalmi 85 i së Dielës së kaluar (e diela e pesëmbëdhjetë) ishte në të njëjtën linjë:
    " 9 Do të dëgjoj çka thotë Zoti Hyj, ai premton paqe për popullin e vet, për të dashurit e vet e për ata që me gjithë zemër kthehen. 10 Shpëtimi i tij është afër atyre që e druajnë, lavdia e tij do të banojë në vendin tonë.
    11 Mëshira dhe e vërteta do të përpiqen, drejtësia e paqja do të merren ngrykë. 12 E vërteta do të mbijë nga toka e drejtësia do të shikojë prej qiellit.
    13 Sepse Zoti ka për të dhënë çdo të mirë edhe toka jonë do ta japë frytin e vet. 14 Drejtësia do t’i shkojë përpara dhe do t’u tregojë udhën hapave të tij.

Vërejtja e fundit: Jeremia, duke folur për Mesinë e premtuar, na thotë: «Në ato ditë Juda do të shpëtohet dhe Izraeli do të banojë i sigurt. "Duke ditur që "Juda” nënkuptonte mbretërinë jugore dhe" Izraeli"atë të veriut, në kohën kur kishte dy mbretëri (para vitit 721), ne mund të dëgjojmë nga profeti një paralajmërim të ribashkimit të dy mbretërive.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,889
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA 16 Ord. VITI B

MË 21-7-2024.

Ps 23, 1-6:

1 Zoti është bariu im, asgjë nuk më mungon.
    2 Më pushon kullotave të gjelbra, më prin në ujëra të qeta,
    3 shpirtin ma përtërin. Ai më prin shtigjeve të drejta, në saje të dashurisë së Emrit të vet.
    4 Po edhe në kalofsha nëpër luginën e hijes së vdekjes, s’trembem nga e keqja sepse ti je me mua: thupra jote dhe kërraba për mua janë ngushëllim.
    5 Ti ma shtron tryezën përpara ndër sy të armiqve të mi, me vaj erëmirë kokën ma lyen, gotën ma mbush plot e përplot.
    6 Hiri dhe mirësia do të më përcjellin në të gjitha ditët e jetës sime, do të banoj në shtëpinë e Zotit derisa të jem gjallë.

LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJE

BARIU I IZRAELIT.

"Po, unë vetë do ta bashkoj tepricën e grigjës sime nga të gjitha vendet, ku i pata flakur e do t’i kthej në kullotat e tyre: do të sillen mbarë e do të shumohen”. Do të lexojmë këtë mesaxh të bërë në emër të Zotit në Jer, 23,3; Psalmi 23 përgjigjet: "Zoti është Bariu im". Sepse, si gjithmonë, ai që flet në këtë psalm është i gjithë populli i Izraelit. Izraeli që e njeh veten si popullin e Zotit, tufën e Zotit: " Sepse ai është Hyji ynë, ne jemi populli i kullotës së tij, grigja që ai ruan" (Ps 95, 7).
    Sot mund të mos e shohim shumë lajka termin tufë! Por ne duhet të vendosim veten në kontekstin biblik: në atë kohë tufa ishte mbase e vetmja pasuri; tashmë për Abrahamin, u tha: "Abrami ishte jashtëzakonisht i pasur me tufa, argjend dhe ar” (Za 13,2). Dhe mjafton të shohim se si libri i Jobit përshkruan pasurinë dhe më pas rrëzimin e heroit të saj. Mund të llogaritet në numrin e fëmijëve, së pari, në numrin e kafshëve menjëherë pas: " Na ishte dikur në tokën Hus një burrë që quhej Job. Ishte njeri i patëmeta dhe i drejtë, i cili e kishte frikë Hyjin dhe i shmangej të së keqes. I kishin lindur shtatë djem e tri vajza. Kishte shtatë mijë dele, tri mijë deve, pesëqind pendë qe, pesëqind gomare dhe shumë shërbëtorë. Ishte ky njeri shumë i madh ndër të gjithë njerëzit e Lindjes” (Jb 1,1-3). Dhe kur dikush vjen t'i njoftojë Jobit të gjitha fatkeqësitë që i ndodhin, kjo ka të bëjë me fëmijët e tij dhe kopetë e tij.
    Por atëherë, nëse kopetë konsiderohen një pasuri, ne mund të guxojmë të mendojmë se Zoti na konsideron si një nga pasuritë e tij. E kjo është njëlloj një guxim i madh në nivelin teologjik! Në jehonë, libri i Proverbave thotë se Urtësia e Zotit "gjen kënaqësinë e saj me bijtë e njerëzve" (Pr 8,31). Më vonë, do të shkohet shumë më larg, meqenëse do të guxohet të thuhet: " Vërtet, Hyji aq fort e deshi botën sa që dha një të vetmin Birin e vet kështu që, secili që beson në të, të mos birret, por të ketë jetën e pasosur.
    Në të vërtetë Hyji nuk e dërgoi Birin që ta dënojë botën, por që bota të shpëtojë nëpër të” (Gjn 3,16-17). “Zoti e deshi aq botën (domethënë njerëzimin), sa Ai dha Birin e tij të Vetëm".
    Për t'u kthyer në psalmin tonë sot, ai shpreh dashurinë e Zotit për popullin e tij me fjalorin e bariut:
    "Zoti është bariu im, asgjë nuk më mungon.
    Më pushon kullotave të gjelbra, më prin në ujëra të qeta, shpirtin ma përtërin.
    Ai më prin shtigjeve të drejta" (v.1-3).
    Folja “të udhëheq” është ajo që karakterizon më së miri në Biblën një bari të denjë për këtë emër. Në leximin e parë të liturgjisë së sotme, përkundrazi, Jeremia u ankua për barinjtë e Izraelit (dëgjo mbretërit), të cilët, saktësisht, nuk "i drejtuan" njerëzit, sepse ata ishin mbi të gjitha të interesuar për fitime të tyre personal.

MOS KI TJETËR ZOT, PËRVEÇ MEJE!

Në këtë psalm, fraza: " Ai më prin shtigjeve të drejta, në saje të dashurisë së Emrit të vet",
    synon saktësisht të njëjtën gjë: në gjuhën biblike, fjala "shteg" do të thotë gjithmonë një jetë të jetuar në besnikëri ndaj Besëlidhjes me një Zot të vetëm. Kjo gjë, pra, nënkupton braktisjen e vendosur e idhujtarisë; megjithatë historia tregon se kjo nuk është fituar kurrë nga Populli izraelit dhe se në çdo epokë të gjithë profetët kanë bërë një luftë të pandërprerë kundër idhujtarisë; mund të thuhet se ata do të kishin shumë për të bërë edhe sot në vendin tonë për të çrrenjosur adhujtarinë; sepse një idhull nuk është domosdoshmërisht një statujë prej druri ose suva ... është gjithçka që rrezikon të monopolizojë mendimet tona deri në kompromentimin e lirisë sonë: qoftë idhulli një person, një e mirë e lakmuar ose një ide, Zoti dëshiron të na çlirojë , jo për të na bërë skllevër të tij, por për të na bërë të lirë. Ky është "nderi i Emrit të tij": Zoti çlirimtar dëshiron që çdo njeri të jetë i lirë.
    Për ta çliruar përfundimisht njerëzimin nga të gjitha këto drejtime false, Zoti dërgoi Birin e tij; dhe këtej e tutje, të krishterët kanë në mendje frazën e Jezusit në Ungjillin e Gjonit: "Unë jam Bariu i Mirë, jap jetën time për delet e mia" (Gjn 10). Ai jep jetën e tij, në kuptimin më të vërtetë të fjalës. Kështu që ne mund të këndojmë nga ana jonë: "Ti, o Zot, ti je bariu im ... Ti je me mua, shkopi yt (kryqi yt) më udhëzon dhe më jep siguri".
    Në fillim të Kishës, ky psalm natyrshëm u bë psalmi i veçantë për Liturgjinë e Pagëzimit; të pagëzuarit (në shumës sepse pagëzimet gjithnjë festoheshin në një bashkësi), duke dalë nga pagëzimorja, shkonin në procesion në vendin e konfirmimit dhe të kremtimit të Eukaristisë. Dhe evokimi i ujërave të qeta, gjallëruese (për Pagëzimin), evokimi i tryezës dhe i gotës të mbushur plot e përplot (për Eukaristinë), dhe evokimi i vajt erëmirë (për Konfirmim) na kujton qartë këtë liturgji të trefishtë të Vigjiljes së pashkëve.
    Tani e tutje, hiri dhe lumturia shoqërojnë të pagëzuarin, pasi, siç na premtoi Krishti, ai është me ne deri në mbarimin e botës. Shën Mateu në kapitull 28, 20 thotë: " Dhe, ja, unë jam me ju gjithmonë ‑ deri në të sosur të botës!”

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,889
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË

E DIELA XVl ORD. VITI B.

MË 21 -7- 2024.

LEXIMI I DYTË: Ef. 2,13-18.

Vëllezër,
    13 Por tani, në Jezu Krishtin, ju që ishit ‘larg’ erdhët ‘afër’ ‑ në saje të gjakut të Krishtit.
    14 Përnjëmend Ai është Paqja jonë,
    Ai që prej dy popujve bëri një
    e përmbysi murin ndarës
    d. m. th. armiqësinë ‑
    në trupin e vet.
    15 Ai e shfuqizoi Ligjin e urdhërimeve me të gjitha rregulloret,
    me qëllim që prej dyve: paganëve e hebrenjve,
    të trajtonte në vetvete një njeri të ri
    e, duke vendosur paqen,
    16 të dy t’i pajtonte në një trup me Hyjin
    me anë të kryqit
    duke e asgjësuar në vetvete armiqësinë.
    17 E prandaj erdhi t’ju kumtojë paqen
    juve që ishit larg
    paqen edhe atyre që ishin afër.
    18 Në saje të tij, pra, si njëra palë ashtu edhe tjetra,
    kemi të drejtë të dalim para Atit
    në fuqi të të njëjtit Shpirt Shenjt.

NË EFEZ HEBRENJT DHE PAGANËT U BËNË VËLLEZËR.

“Ai që prej dy popujve bëri një” (V.14).
    Këtu, Pali i referohet dy kategorive të njerëzve: disa janë të krishterë me origjinë hebraike, të tjerët janë të krishterë me origjinë pagane. Kur Pali mbërriti në Efes, Apoli i kishte paraprirë dhe kishte mbledhur rreth tij dymbëdhjetë të krishterë të rinj me origjinë hebreje (Vap. 19,1). Pali vazhdoi punën që kishte filluar dhe, si gjithmonë, filloi duke shpallur ungjillin në sinagogë. Megjithatë, pas tre muajsh, disa nga anëtarët e sinagogës duke qenë shumë kundër predikimit të tij, u desh të gjendej një vend tjetër për mbledhje; por bashkësia e krishterë lindi dhe u rrit pak nga pak: krahas dymbëdhjetëve të parë, së shpejti përfshiu anëtarët me origjinë pagane dhe anëtarët me origjinë hebreje krah për krah. Tani Pali mund të thoshte:
    “Ai që prej dy popujve bëri një” (V.14).
    Pak më lart, në të njëjtën letër (në tekstin e së dielës së kaluar), ai vuri në dukje këtë diversitet të origjinës së të krishterëve: ai tha "ne" kur iu drejtua hebrenjve, (një prej të cilëve ishte ai), dhe tha “ju” kur iu drejtuar paganëve të lashtë:
    “5 Ai na parashënoi për vete të jemi bij në shpirt në saje të Jezu Krishtit me pëlqimin e vullnetit të vet …
    13 Po në Të edhe ju që e dëgjuat fjalën e së vërtetës ‑ Ungjillin e shëlbimit tuaj ‑ pasi besuat në Të, u vulosët me Shpirtin Shenjt ‑ të Premtuarin ‑”(Ef. 1,5,13).
    Me fjalë të tjera, Izraeli është përfituesi i parë i shpalljes së projektit të Zotit, por, tani e tutje, në Krishtin, paganët ishin në gjendje ta dëgjonin atë me radhë, në kuptimin e të bërit besimtar dhe të marrjes së Shpirtit Shenjt. Pikërisht në Antiokinë e Pisidisë Pali e kuptoi këtë pikë kthese të madhe në historinë e zbulesës: duke hasur në kundërshtime të dhunshme nga judenjtë, ai u deklaroi atyre:
    “Më së pari është dashur t’u shpallet juve fjala e Hyjit. Por, pasi ju e përbuzni dhe veten nuk e çmoni të denjë për jetën e pasosur, atëherë ne po u drejtohemi paganëve.
    Sepse kështu na ka urdhëruar Zotëria:
    ‘Të kam caktuar të jesh dritë për paganët, që ta çosh shëlbimin deri në skajin e tokës’ (Vap. 13,46-47).

NJËSIA QË DUHET TË NDËRTOHET.

Në tekstin e sotëm, pikërisht këtyre të konvertuarve paganë në krishterim, Pali u drejtohet: "Ju që dikur ishit larg, jeni afruar me anë të gjakut të Krishtit" dhe ai zhvillon temën e pajtimit midis njërit dhe tjetrit; dhe nëse e bën kaq gjatë, kjo ndodh sepse kjo marrëveshje duhet t'i jetë dukur e parealizueshme për shumë prej tyre. Natyrisht, në kohën kur u shkrua kjo letër, ishte në rrezik uniteti i rekomanduar nga Krishti. Megjithatë, ky nuk është vetëm një problem sjelljeje, por ka të bëjë me vetë përmbajtjen e besimit të krishterë. Të gjithë janë pagëzuar, domethënë të zhytur në jetën e re të të Ngjallurit, ky është i vetmi realitet që ka rëndësi tani e tutje. Ne nuk jemi më nën regjimin e Besëlidhjes së Parë: po, deri atëherë vetëm Judenjtë kishin akses në zbulesën e Atit; dhe ne e dimë se ata e kuptuan thirrjen e tyre si diçka të veçuar. Konkretisht, kjo u shënua nga një barrierë në vetë hapësirën e tempullit të Jeruzalemit. Vizita e esplanades ishte e arritshme për të gjithë, hebrenj apo paganë, por oborri qendror ishte i rezervuar për hebrenjtë, quhej "oborri i Izraelit". Një shenjë ndalonte johebrenjtë të hynin në këtë oborr: dënimI me vdekje.
    Meqë ra fjala, është mirë që dimë sa vijon.
    MBISHKRIMI QË NDALON HYRJEN E TË HUAJVE NË TEMPULL TË JERUSALEMIT:
    “Asnjë i huaj të mos hyjë brenda pengesës dhe rrethimit që rrethon vendin e shenjtë. Kushdo që kapet duke hyrë në të do të ishte përgjegjës para vetes nëse do të vinte vdekja”.
    Në Vap. 21,27-31 lexojmë:
    “27 Kur këto shtatë ditë po merrnin fund, disa hebrenj prej Azisë e hetuan Palin në Tempull, çuan peshë mbarë dhe e kapën 28 duke bërtitur: “Kushtrim, izraelitë! Ja, njeriu që gjithkund mëson gjithkënd kundër popullit tonë, kundër Ligjit dhe kundër këtij Vendi. Për më tepër i ka futur edhe grekët në Tempull dhe e ka dhunuar këtë Vend të shenjtë!” 29 Sepse e kishin parë bashkë me të në qytet Trofimin prej Efesit dhe mendonin se Pali do ta kishte futur në Tempull.
    30 Mbarë qyteti u përzie dhe populli ngarendi prej çdo ane. E kapën Palin, e hodhën jashtë Tempullit dhe menjëherë i mbyllën dyert. 31 Ndërsa ata po donin ta vrisnin, shkoi lajmi te tribuni i kohortës se mbarë Jerusalemi është ngritur në kryengritje”.
    Është pra historia e Trofimit: një pagan, shoqërues i Palit, i cili besohej se kishte hyrë në hapësirën e ndaluar; gjë që shkaktoi arrestimin e Palit.
    Në jetën e përditshme, barriera e ndalimeve ishte përkthimi i kësaj ndarjeje midis hebrenjve dhe paganëve. Ajo shfaqi dëshirën e thellë të popullit të zgjedhur për të qëndruar besnik në të gjitha aspektet ndaj Ligjit të marrë nga Moisiu.
    Ndoshta është kjo pengesë që po i referohet Pali kur flet për një "mur urrejtjeje". Ai mendon gjithashtu për mosbesimin që ishte krijuar midis hebrenjve dhe paganëve: hebrenjtë, të rrethprerë nga besnikëria ndaj ligjit të Moisiut, ndonjëherë i përbuznin ata që i quanin "të parrethprerë".
    Në vargjet që i paraprijnë tekstit tonë, Pali kujtoi këtë ostracizëm që rëndoi mbi paganët: “11 Këndej le t’ju bjerë në mend se dikur ishit paganë në trup ‑ quheshit “të parrethprerë” prej atyre që mbahen të rrethprerë, me dorë, në trup! 12 Le t’ju bjerë në mend se në atë kohë ishit pa Mesinë, të përjashtuar nga nënshtetësia e Izraelit, të huaj për Besëlidhjet e premtimit, ishit të pashpresë e të pahyj në botë. 13 Por tani, në Jezu Krishtin, ju që ishit ‘larg’ erdhët ‘afër’ ‑ në saje të gjakut të Krishtit” (2,11-12). Këtu, ai përmbledh: "Ju që dikur ishit larg" (duke nënkuptuar Besëlidhjen e Vjetër).
    Megjithatë, projekti i Perëndisë, të cilin ai e përshkroi në kapitullin e parë, është një projekt dashurie dhe pajtimi në shkallën e gjithë njerëzimit, madje edhe të gjithë Krijimit, në dhe nëpërmjet Krishtit. Është mire që ta lexojmë përseri me fjalët e Palit:
    “9 Ai na vuri në dijeni mbi misterin e vullnetit të vet ‑ synim që lirisht kishte vendosur që më parë ta kryente në Të ‑
    10 kur të plotësohej koha: d. m. th. të vërë çdo gjë nën kryesinë e Krishtit, të gjitha qeniet që janë në qiell e në tokë” (1, 9-10).
    Pra, a lindi dhe vdiq Krishti për asgjë? Jo, thotë Pali, tani e tutje ky projekt është realizuar; ne jemi në Besëlidhjen e Re të vulosur në Jezu Krishtin “për turmën”, siç tha ai vetë në mbrëmjen e Darkës së Fundit; sepse "Ai erdhi për të sjellë lajmin e mirë të paqes, paqe për ju që ishit larg (paganët e lashtë), paqe për ata që ishin afër (judenjtë).
    Këtë duhet ta dinë të gjithë njerëzit e për këtë duhet ta njoftojmë me fjalë dhe me vepra, në të vërtetë: tri herë, Pali i referohet mundimit të Krishtit: “Ju jeni afruar me anë të gjakut të Krishtit... nëpërmjet mishit të tij të kryqëzuar, ai ka shkatërruar atë që i ndante ( Judenjtë dhe paganët ), muri i urrejtjes... ai donte t'i pajtonte të dy me Zotin në një trup me anë të kryqit..."
    Që tani e tutje, Ligji nuk duhet të jetë më shkak për mosmarrëveshje midis ish-judenjve dhe ish-paganëve; të gjithë mund t'i japin besimin e tyre Krishtit: “Ai shkatërroi atë që i ndante, murin e urrejtjes, hoqi recetat ligjore të ligjit të Moisiut”. Që tani e tutje, duke ngritur sytë nga Krishti i kryqëzuar, çdo njeri që beson në të mund të hyjë në misterin e dashurisë trinitare. "E unë, kur të jem lartësuar nga toka, do t’i tërheq tek unë të gjithë njerëzit” premtoi Jezusi në Gj. 12, 32).

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2020
    Postime
    1,889
    Postimet në Bllog
    3

PËRGATITJA E LITURGJISË.

E DIELA XVI Ord. VITI B.

MË 21-7-2024.

UNGJILLI: Mk. 6, 30-34.

30 Apostujt u bashkuan prapë te Jezusi dhe i treguan gjithçka kishin bërë dhe kishin mësuar.
    31 Atëherë ai u tha: “Ejani dhe ju në një vend të pabanuar e pushoni pak në vetmi.” Sepse aty aq shumë njerëz vinin e shkonin sa që s’kishin kohë as të hanin. 32 Ata u nisën me barkë për në një vend të pabanuar, në vetmi.
    33 Porse njerëzit i panë në ç’drejtim u nisën e shumica e morën me mend vendin ku do të shkonin dhe, në këmbë, prej të gjitha qyteteve, shkuan atje e arritën para tyre.
    34 Kur Jezusi doli nga barka, pa një turmë të madhe të popullit, iu dhimsën, sepse ishin porsi ‘delet pa bari’, e filloi t’u mësojë shumë gjëra.

KTHIMI NGA MISIONI. PUSHONI PAK!

Të Dielën e kaluar, ne ishim dëshmitarë të dërgimit të Të Dymbëdhjetëve në mision për herë të parë (Mk 6,7-13); dhe Marku përshkroi shpejt se si e kishin bërë: “Ata shkuan dhe u predikuan njerëzve kthimin kah Hyji. Dëbonin shumë djaj, lyenin me vaj shumë të sëmurë dhe i shëronin"(6,12-13). Kështu ata bënë pikërisht atë që kishin parë që Jezusi bënte që nga fillimi i takimit të tyre: shëronin të sëmurët, dëbonin demonët, jepnin mësim; Marku sigurisht dëshironte që lexuesit e tij të kuptonin se misioni i Të Dymbëdhjetëve ishte në vazhdimësi të përsosur me atë të Jezusit.
    Sepse Marku u kujdes shumë që t’i përshkruante paralelisht misionin e Jezusit dhe misioni e të dymbëdjetëve.
    Me të vërtetë mund të konstatohet se fillimi i misionit të Jezusit dhe ai i misionit të Të Dymbëdhjetëve ishin të ngjashëm: vendi ishte i njëjtë (Galilea), dhe veçanërisht edhe konteksti ishte i njëjtë: Jezusi filloi "Pasi e burgosën Gjonin, dhe shkoi në Galile" (1,14) dhe apostujt filluan nga ana e tyre në kohën e vdekjes së të njëjtit Gjon Pagëzuesit: sipas Markut Gjon Pagësuesi u arrestua dhe u ekzekutua në intervalin ndërmjet dërgimit të tyre në mision nga Jezusi dhe kthimit të tyre (6,17-29). Për sa i përket përmbajtjes së mësimit, Marku nuk na thotë asgjë, por, sigurisht ata predikonin çka kishin mësuar nga Mjeshtri i tyre qysh nga fillimi: “Pasi e burgosën Gjonin, Jezusi shkoi në Galile. Atje predikonte Ungjillin e Hyjit. Thoshte: “Koha u plotësua e Mbretëria e Hyjit është afër! Kthehuni e besojini Ungjillit!” Pas arrestimit të Gjonit (Pagëzuesit), Jezusi shkoi në Galile për të shpallur Ungjillin e Zotit; ai tha: "Kohët janë përmbushur: mbretërimi i Zotit është shumë afër". Shndërroni dhe besoni në ungjill. ”(Mk 1,14-15).
    Çuditërisht, kur ata u kthyen, gjëja e parë që Jezusi u ofrua atyre qe të merrnin një distancë nga moria e madhe njerëzish që i ndiqte: “Ejani dhe ju në një vend të pabanuar e pushoni pak në vetmi” (6,30). Nëse kujtojmë mirë, pas ditës së tij të parë në Kapernaum, ku ai kishte mësuar gjerësisht, shëroi të sëmurët, dëboi demonët (1,21-34), edhe Jezusi kishte marrë një farë distance nga njerëzit që e ndiqnin . Marku vuri në dukje: “Herët në mëngjes, kur ende ishte natë, Jezusi u çua e shkoi në një vend të pabanuar e atje lutej" (1.35). Ai kishte pasur një sukses të jashtëzakonshëm dhe kishte shkuar në malin, në një vend të pabanuar, për t'u rinuar në lutje. "Të dërguarit" e të gjitha kohërave sigurisht janë të ftuar të bëjnë të njëjtën gjë: Marku përsërit dy herë këtë tërheqje të Jezusit dhe apostujve të tij "në një vend të pabanuar" (v. 31 dhe 32). Midis këtyre dy detajeve që formojnë një "përfshirje", Mark vuri në dukje praninë e turmës: një mënyrë për të na thënë se 'nuk është një fluturim dhe një evazion që Jezusi u ofron atyre: është një dhuratë që Jezusi u bënte atyre që pastaj të mund t'i shërbenin më mirë turmës'. Në Kapernaum, pas një pauze të tillë, Jezusi tërhoqi forcën për t'u shkëputur nga tundimi dhe për të vazhduar misionin e tij më i vendosur (1,38).

NË SHËRBIM TË NJERËZVE.

Por turma i ndjek ata, ajo imponohet dhe bashkë me të, u imponohet atyre urgjenca e misionit; në ungjillin e tij, Marku shpesh insiston në këtë prani të turmës që ndjek Jezusin kudo: për shembull në tregimin e thirrjes së Mateut: "Jezusi përsëri doli në breg të detit. Populli mbarë shkonte tek ai e Jezusi e mësonte”(Mk 2,13); ose për të futur ligjërimin në shëmbëlltyra: “Jezusi filloi prapë të mësojë në breg të detit. Një turmë e madhe u mblodh rreth tij. Prandaj hyri në barkë në det dhe u ul, kurse populli qëndronte në breg të detit. I mësonte shumë gjëra në shëmbëlltyra ”(Mk 4,1); ose përsëri, te Gennesareth: "E kudo që hynte: në fshatra, në qytete apo në katunde, i vendosnin të sëmurët në sheshe dhe e lutnin t’ia preknin së paku kindin e petkut. Të gjithë ata që e preknin, shëroheshin"(6.56). Marku këmbëngul, duke thënë se kjo turmë nuk vjen vetëm nga Galilea, vjen nga kudo: "Jezusi me nxënësit e vet u shmang kah bregu i detit. E ndiqte një turmë të madhe populli prej Galilesë. Gjithashtu edhe prej Judesë, prej Jerusalemit, prej Idumesë, prej Transjordanisë e prej rrethit të Tirit e të Sidonit ‑ turmë e madhe ngarendi tek ai, pse dëgjuan ç’bënte.
    Prandaj u tha nxënësve të vet ta kenë përherë gati një lundër që turma e popullit të mos e shtrydhte. E meqenëse shëroi shumë ‑ të gjithë të sëmurët turreshin drejt tij për ta prekur" (3,7-10). Dhe kjo turmë nganjëherë qëndron me ditë duke dëgjuar.
    Kjo do ta dëtyrojë Jezusin të kryejë shumëfizimin e dytë të bukëve: "Ndër ato ditë u bashkua përsëri një turmë e madhe populli. Pasi s’kishin çka të hanë, Jezusi i thirri nxënësit e u tha:
    “Po më dhimbsen këta njerëz se ja, ka tri ditë që po rrinë me mua e nuk kanë çka të hanë. Nëse i nisi të shkojnë të uritur në shtëpitë e veta, do të mbesin udhës. Disa prej tyre kanë ardhur prej së largu” (Mk 8,1-3).
    E gjithë kjo sugjeron që Jezusi mori një pritje shumë të mirë nga shumica e bashkëkohësve të tij; por vetë ky sukses nxiti shqetësimin e autoriteteve fetare: nga kapitulli 3, mësojmë se skribët "zbritën nga Jeruzalemi" (3,22).
    Le të kthehemi tek teksti ynë: Jezusi, pra, pa këtë turmë të madhe (pesë mijë burra): "Ai u kap me dhembshuri ndaj tyre sepse ishin si delet pa bari. Kështu ai filloi t'i mësonte gjatë". Ai u shpalli Ungjillin atyre së pari, pastaj ai do të kryejë një shumëfizim të parë të bukëve (6,35-44). Dy mënyra për t'i ushqyer ato. Kur Marku flet për dhembshurinë e Jezusin, ai përdor fjalën greke "splangna", një fjalë që përkthehet në shqip me fjalën zorrët, diçka që ka të bëjë me thellësinë e qenies; është një ekuivalent i fjalës hebraike "rahamim" që shpesh përkthehet me fjalën mëshirë. Nuk është çudi që Jezusi ndjeu për njerëzit atë dëmbshuri që e ndjeu edhe Ati kur dërgoi Birin e tij në këtë botë; Marku, ndryshe nga Gjoni (Gjn 10), nuk e zhvillon temën e bariut të mirë, që megjithatë është i pranishëm këtu në sfond: “Po më dhimbsen këta njerëz se ja, ka tri ditë që po rrinë me mua e nuk kanë çka të hanë"(Mc 8,1-3). Dhe më pare në kapitullin 6, Marku kishte shkruar: “Ai u kap me dhembshuri ndaj tyre sepse ishin si delet pa bari (Mk.6,34).
    Ankesat e Jeremisë për barinjtë e këqij që mashtronin popullin Izraelit (kjo ishte tema e leximit të parë të liturgjisë së fjalës të kësaj të diele) jehojnë këtu . Dhe, për shekuj me radhë, Populli i Zgjedhur ka pritur për Mesinë i cili do të ishte një bari i mirë. Këtë herë, na tregon Marku, Bariu i Mirë, Mesia është mes nesh.

Faqja 61 prej 94 FillimFillim ... 1151596061626371 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 11-02-2021, 09:44
  2. Zbukurimet E Festave *-*
    Nga alketi83 në forumin Albumi fotografik
    Përgjigje: 26
    Postimi i Fundit: 17-01-2011, 23:54
  3. Atmosfera e Festave!
    Nga Mina në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 02-04-2004, 09:25
  4. Si te ruajme linjat pak dite para festave.
    Nga Mina në forumin Bukuri dhe estetikë
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 13-12-2002, 23:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •