PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA Xlll ORD. VITI B
MË 30 – 6- 2024.
LEXIMI I 2: 2 Kor. 8,7.9.13-15.
7 Prandaj, sikurse edhe në çdo gjë tjetër dalloheni në shenjë ‑ në fe, në fjalë, në dije e në çdo kujdes, në dashurinë tuaj ndaj nesh ‑ dallohuni edhe në këtë bujari!
8 Nuk po ju urdhëroj, por, duke ju treguar kujdesin e të tjerëve, ju jap mundësinë ta tregoni vërtetësinë e dashurisë suaj. 9 Sepse, ju e njihni bujarinë e Zotit tonë Jezu Krishtit, i cili, duke qenë i pasur, u bë për ju i varfër, që ju të bëheni të pasur me anë të varfërisë së tij…
13 Porse, merret vesh se jo ju të ngushtoheni e të tjerëve t’u lehtësohet, por ‑ për një lloj barazimi. 14 Në këtë rast ‑ çka ju keni më tepër, të plotësojë sa atyre u mungon, kështu që, një ditë, teprica e tyre ta plotësojë mungesën tuaj ‑ që të bëhet barazi, 15 siç thotë Shkrimi i shenjtë:
‘Asgjë nuk i teproi atij që bashkoi shumë,
dhe asgjë nuk i mungoi atij që bashkoi pak’.
LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJE.
MËSONI TË JEPNI.
Është gjithmonë e vështirë të kërkosh para: Shën Pali thërret, për këtë, në të gjitha burimet e diplomacisë dhe vendosmërisë; kapitujt 8 dhe 9 të letrës së dytë drejtuar Korintasve i kushtohen asaj. Dhe aty zbulojmë një Pal të papritur, ironik, nëse jo grindavec, inkurajues dhe i ashpër në të njëjtën kohë. Fillimisht, ekziston një fakt historik, një zi buke që shpërtheu në Jude (dhe veçanërisht në Jerusalem), rreth viteve 46-48 pas Krishtit. Historiani Flavius Josephus i bën jehonë kësaj: ai tregon se, me këtë rast, mbretëresha Helen e Adiabene (një mbretëri e vogël në brigjet e Tigrit) u dallua për bujarinë e saj, duke sjellë grurë nga Aleksandria dhe fiq të thatë nga Qipro.
Edhe komuniteti i krishterë i Jeruzalemit përjetoi varfëri për disa vite; duhej organizuar lehtësimi. Menjëherë, Antiokia e Sirisë la shembullin. Këtu është tregimi nga Veprat e Apostujve:
“27 Në ato ditë disa profetë zbritën prej Jerusalemit në Antioki. 28 Njëri prej tyre që quhej Agab, u ngrit dhe, i shndritur prej Shpirtit Shenjt, parakallëzoi që së shpejti do të ndodhë në mbarë botën një uri e madhe. Kjo vërtet ngjau në kohën e sundimit të Klaudit. 29 Prandaj vendosën që, sa të mundet secili prej nxënësve të mbledhë për t’u çuar ndihmë vëllezërve në Jude. 30 Ashtu edhe bënë. Ndihmën ua dërguan udhëheqësve me anë të Barnabës e të Saulit” (Vap. 11, 27-30).
Ajo që vijon tregon se Pali i kushtoi një rëndësi të madhe kësaj mbledhjeje ndihmash që në fillim: ai që i ishte përkushtuar ungjillizimit të paganëve, gjithmonë shfaqi shqetësimin për të qëndruar i lidhur me Kishën mëmë të Jeruzalemit. Në sytë e saj ishte një drejtësi e thjeshtë, për më tepër, sepse të gjitha kishat i kishin borxh asaj kishe për shpalljen e Ungjillit. Dhe ne kujtojmë se në kohën e asaj që mund ta quajmë "Koncilin e Jeruzalemit" ai u angazhua solemnisht të qëndronte në solidaritet me apostujt e tjerë; ai më vonë tregoi: “Duke njohur hirin që më qe dhënë, Jakobi, Kefa e Gjoni ‑ që çmohen shtyllat e fesë ‑ na i shtrinë të djathtat e veta, mua dhe Barnabës, në shenjë të bashkësisë, kështu që ne të shkonim ndër paganë e ata ndër të rrethprerë. 10 Vetëm na porositën t’i kujtojmë të vobektët ‑ gjë që jam kujdesuar ta bëj në mënyrë të veçantë” (Ga. 2, 9-10).
Në këto vite të vështira, pra, Pali sulmon për të marrë kontributin e komuniteteve më të afërt; mjafton të lexosh letrën drejtuar Romakëve: “Maqedonia dhe Akaja vendosën t’u dërgojnë një ndihmë shenjtërve të varfër të Jerusalemit. Po, vetë deshën, por e kanë edhe për detyrë, sepse, pasi paganët u bënë pjesëtarë të të mirave shpirtërore të tyre, janë të detyruar t’i ndihmojnë me të mira material” (Rom 15,26-27).
Para së gjithash, komuniteti i Korintos shfaqet veçanërisht i qëllimshëm dhe entuziast për këtë mbledhje ndihmash; Pali u thotë atyre më vonë:
“7 Prandaj, sikurse edhe në çdo gjë tjetër dalloheni në shenjë ‑ në fe, në fjalë, në dije e në çdo kujdes, në dashurinë tuaj ndaj nesh ‑ dallohuni edhe në këtë bujari!
8 Nuk po ju urdhëroj, por, duke ju treguar kujdesin e të tjerëve, ju jap mundësinë ta tregoni vërtetësinë e dashurisë suaj. 9 Sepse, ju e njihni bujarinë e Zotit tonë Jezu Krishtit, i cili, duke qenë i pasur, u bë për ju i varfër, që ju të bëheni të pasur me anë të varfërisë së tij. 10 Me kaq vetëm po ju këshilloj: vërtet ju ka hije juve, të cilët vitin e shkuar filluat të parët, jo vetëm ta realizoni, por edhe të kërkoni që të bëhet. 11 Tani, pra, çojeni deri në fund këtë vepër që, sikurse qetë gati ta propozoni, ashtu edhe ta plotësoni sipas mundësisë” (2 Kor. 8, 7-11). Me këtë rast, për të zbuluar talentet e organizatorit të Palit, këtu janë ato rreshta nga letra e parë drejtuar Korintasve: “1 Për sa i përket mbledhjes së ndihmave për shenjtër bëni edhe ju si u kam urdhëruar kishave të Galacisë. 2 Të parën ditë të secilës javë, secili prej jush të ndajë sa të ketë mundur të kursejë, në mënyrë që të mos mblidhen vetëm kur të vij vetë. 3 Kur të vij do t’i dërgoj me letërpërcjellëse ata që ju t’i zgjidhni për ta çuar dhuratën tuaj në Jerusalem. 4 Po qe më mirë të shkoj edhe vetë, do të vijnë me mua” (1 Kor 16,1-4).
PAS PREMTIMEVE FAKTE.
Por premtimet e bukura nuk mjaftojnë gjithmonë; duket se Korintjanët kanë pasur probleme për të kaluar nga premtimet në fakte, ja çfarë na tregojnë kapitujt e famshëm 8 dhe 9 (dhe, në veçanti, leximi i dytë të kësaj të diele). Jo pa humor, Pali fillon duke folur për bujarinë e komuniteteve të tjerë, që, për një fat të lumtur, kanë mundësinë të shijojnë gëzimin që vjen nga bujaria ndaj të tjerëve:
“1 Tani, o vëllezër, dëshirojmë t’ju tregojmë hirin e Hyjit që u qe dhënë kishave të Maqedonisë: 2 si me gjithë vështirësitë e shumta e nevojat, gëzimi i tyre është i madh dhe si varfëria e tyre e tepërt erdhën e u zbrazën në visarin e fisnikërisë. 3 Them të vërtetën: ata vullnetarisht sipas mundësisë, dhe madje përtej mundësisë, 4 na u lutën me gjithë shpirt ta kenë hirin të marrin pjesë në këtë shërbesë në dobi të shenjtërve”(2 Co 8,1-4).
Dhe Pali shtoi:
“10 Me kaq vetëm po ju këshilloj: vërtet ju ka hije juve, të cilët vitin e shkuar filluat të parët, jo vetëm ta realizoni, por edhe të kërkoni që të bëhet. 11 Tani, pra, çojeni deri në fund këtë vepër që, sikurse qetë gati ta propozoni, ashtu edhe ta plotësoni sipas mundësisë” (2 Kor. 8,10-11).
Disa ndoshta ishin strehuar pas dobësisë së mjeteve të tyre: Pali e lë mënjanë argumentin: “Sepse, në qoftë vullneti i gatshëm është i pëlqyeshëm për aq sa ka, e nuk merret parasysh për çka s’ka. Nëse ka zjarr, ne jemi të mirëpritur me atë që kemi, pavarësisht se çfarë nuk kemi” (2 Kor 8,12). Dhe aty gjejmë leximin e kësaj të diele: “Porse, merret vesh se jo ju të ngushtoheni e të tjerëve t’u lehtësohet, por ‑ për një lloj barazimi. Nuk ka të bëjë me të vënë veten në siklet duke lehtësuar të tjerët, ka të bëjë me barazinë. Në rrethanat aktuale, ajo që keni me bollëk do t'i plotësojë nevojat e tyre..." (2 Kor. 8,13). Këtu, Pali ilustron predikimin e tij duke përmendur shembullin e manës në shkretëtirë (Eks 16):
‘Asgjë nuk i teproi atij që bashkoi shumë,
dhe asgjë nuk i mungoi atij që bashkoi pak’.
Çdo ditë të gjithë mund të mblidhnin vetëm sasinë e nevojshme për jetesën e tyre, çdo tepricë do të kalbet. Mësimi i shkëlqyeshëm i ekuilibrit social në përdorimin e pasurisë.
Së fundi, pasuria më e mirë e Palit është një argument teologjik (dhe ne gjejmë nën penën e tij një nga këto formula për të cilat ai ka gjenialitet):
"Sepse ju e njihni bujarinë e Zotit tonë Jezu Krishtit, i cili, duke qenë i pasur, u bë për ju i varfër, që ju të bëheni të pasur me anë të varfërisë së tij. Ju e dini me të vërtetë dhuratën bujare të Zotit tonë Jezu Krisht: ai që është i pasur, ai bëhet i varfër për hirin tuaj, që të bëheni të pasur nga varfëria e tij” (2 Kor. 8,9).
Krijoni Kontakt