F.A. JAVA E DIELA E 4 TË PASHKËS VITI B
PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA E 4 TË PASHKËS VITI B
MË 21-4-2024.
BARIU QË E JEP JETËN E VET.
Nuk është për t'u habitur që, edhe në kohë krize fetare, shumica e njerëzve vazhdojnë të besojnë në Zot, por, kur verifikojmë identitetin e këtij Zoti, shpesh vërejmë se ai është shumë i ndryshëm nga ai që u shfaq në Jezusin. Ai është një Zot që i përshtatet drejtësisë së njeriut, shpërblen dhe ndëshkon në bazë të meritave, kënaqet në adhurim, u jep bekime adhuruesve të tij, ndalon tradhtinë bashkëshortore, por miraton grumbullimin e të mirave të kësaj bote dhe menaxhimin e lire të tyre, madje me të vërtetë, ndonjëherë bëhet partner në këtë punë. Ai është një Zot që lejon vrasjen në vetëmbrojtje dhe mbi të gjitha është i madh, i pafund, i gjithëfuqishëm, i aftë për t’u respektuar.
Ky Zot, kaq i arsyeshëm, ka gjetur pranim edhe në disa katekizma katolike dhe nuk është i vështirë për t'u pranuar.
Megjithatë, një ditë, në Jezusin, Zoti i vërtetë u paraqit njerëzve si krejtësisht ndryshe: ai frekuentonte mëkatarët dhe ishte me të përjashtuarit, e lejoi veten të pështyhej në fytyrë pa reaguar, ai i donte ata që e gozhduan në kryq, ai nuk ishte as i gjithëfuqishëm dhe as i pafund. Përballë këtij Zot të dobët, të paaftë për të mbrojtur veten, besimi i të gjithëve u lëkund dhe Pjetri, kur betoi se nuk e njihte (Mk 14,71), foli - besoj - në emër të shumicës së madhe të të krishterëve.
Të besosh në një Zot si ky është e vështirë: do të thotë të vendosësh lavdinë e vetvetes duke e bërë veten të vogël nga dashuria.
Do të më duhet të kaloj nëpër lugina të errëta, por nuk kam frikë. Unë i besoj bariut që më udhëzon.
“Po edhe në kalofsha nëpër luginën e hijes së vdekjes,
s’trembem nga e keqja
sepse ti je me mua:
thupra jote dhe kërraba
për mua janë ngushëllim” (Ps. 23,4).
LEXIMII I PARË: Vap.At 4,8-12.
8 Atëherë Pjetri, plot me Shpirt Shenjt, u tha:
“Kryetarë të popullit dhe pleq! 9 Pasi ju sot po na merrni në gjykim për një vepër të mirë që ia bëmë një të sëmuri e po na pyesni si ky njeri u shërua; 10 le ta dijë secili prej jush dhe mbarë populli i Izraelit: ky njeri qëndron para jush shëndosh në saje të Emrit të Jezu Krishtit Nazarenas, që ju e kryqëzuat, por që Hyji e ngjalli prej së vdekuri. 11 Jezusi është
‘guri që ju, ndërtues,
e qitët jashtë përdorimit,
por që u bë gur i këndit,’
12 e vetëm nëpër Të fitohet shëlbimi. Sepse, për të vërtetë, s’ka asnjë person tjetër nën këtë kupë qielli që Hyji ua dha njerëzve me anën e të cilit do të mund të shëlbohemi”.
LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJE
Ja një fjalim i ri nga Pjetri: është i treti nga tetë që i atribuohen atij në librin e Veprave. Ajo u prononcua menjëherë pas asaj që na u propozua të dielën e kaluar. Konteksti në të cilin duhet vendosur është i njëjtë: Pjetri dhe Gjoni ishin kujdesur për një të gjymtuar që nga lindja në derën "e bukur" të tempullit dhe, para njerëzve të habitur, kishin deklaruar:
"Dhe në saje të fesë në Emrin e Jezusit, pikërisht Emri i Jezusit i dha forcë këtij njeriu që ju e njihni e po e shihni. Feja në Të ia ktheu shëndetin e plotë këtij njeriu në sy të të gjithë juvei” (Vap. 3,16).
Ata ende po flisnin kur erdhën krerët: “Ndërsa ata ende po i flisnin popullit, iu afruan disa priftërinj, kryetari i rojës së Tempullit dhe disa saducenj 2 të hidhëruar pse e mësonin dhe pse, në shembullin e Jezusit ‑ shpallnin ngjalljen e të vdekurve. 3 I kapën dhe i futën në burg deri të nesërmen, sepse ishte bërë natë. 4 Ndërkaq, shumë prej atyre që dëgjuan fjalën e tyre, besuan dhe numri i burrave që besuan shkoi në [rreth] pesë mijë vetë.5 Të nesërmen në Jerusalem u bashkuan në kuvend krerët, priftërinjtë dhe skribët 6 e me ta edhe kryeprifti Ana e Kajfa, Gjoni, Aleksandri dhe të gjithë anëtarët e familjeve të kryepriftërinjve]. 7 Ata i sollën apostujt në mes dhe i pyetën: “Me çfarë pushteti dhe në emër të kujt e bëtë këtë gjë?” të acaruar sepse po mësonin njerëzit dhe po shpallnin në Jezusin ringjalljen nga të vdekurit. I arrestuan dhe i çuan në burg”. Të nesërmen i çuan në gjykatë dhe i pyetën: “Me çfarë pushteti dhe në emër të kujt e bëtë këtë?” (Vap. 4,1-7).
Leximi fillon me përgjigjen e Pjetrit ndaj pyetjes që i bënë krerët e popullit. Shërimi – deklaron ai –“u krye në emër të Jezusit që ju e kryqëzuat dhe që Perëndia e ngjalli prej së vdekurish” (“ 8 Atëherë Pjetri, plot me Shpirt Shenjt, u tha: “Kryetarë të popullit dhe pleq! 9 Pasi ju sot po na merrni në gjykim për një vepër të mirë që ia bëmë një të sëmuri e po na pyesni si ky njeri u shërua; 10 le ta dijë secili prej jush dhe mbarë populli i Izraelit: ky njeri qëndron para jush shëndosh në saje të Emrit të Jezu Krishtit Nazarenas, që ju e kryqëzuat, por që Hyji e ngjalli prej së vdekuri” (v. 8-10).
Në qendër të fjalimit (v. 11) është citimi nga psalmi 118,2:
"Guri i hedhur poshtë nga ju, ndërtues,
u bë guri i qoshes".
Pjetri e interpreton atë si një shëmbëlltyrë të asaj që i ndodhi Jezusit dhe, edhe një herë, në mënyrë efektive kundërshton punën e njerëzve me veprimin e Perëndisë. Ai i krahason anëtarët e Sinedrit me ndërtuesit që, pasi gjetën një gur të fortë në duart e tyre, nuk e futën në planet e tyre, nga frika se do të destabilizonte të gjithë “ndërtesën” e tyre, e nuk e pranuan dhe e hodhën. Hyji, i cili në vend të kësaj e konsideroi atë jashtëzakonisht të çmuar, shkoi ta rimarrë dhe e vendosi si themelin e ndërtimit të tij të ri.
Guri është Jezusi, me risinë e mesazhit të tij. Ai e prishi rendin e vendosur, vuri në rrezik “vendin e shenjtë dhe kombin” (Gj 11,48). Nuk ishte e tolerueshme që ai, një laik, pa autoritet, të vazhdonte të përfaqësonte një kërcënim për institucionin fetar. Duke iu drejtuar kolegëve të tij, Kajfa, në mënyrë shumë logjike, përfundoi: “Ju s’po dini asgjë! Nuk mendoni se është më mirë për ju të vdesë vetëm një njeri, se të mbarojë krejt populli!” (Gj. 11,49-50).
Perëndia mendoi ndryshe nga ata që pretendonin të drejtën për ta përfaqësuar atë dhe për të folur në emrin e tij në tokë. Për Zotin, Jezusi ishte shërbëtori besnik dhe, për këtë arsye, ditën e Pashkëve shkoi ta merrte nga varri, e përlëvdoi dhe e vendosi si themelin e tempullit të ri.
Duke përfunduar fjalimin e tij, Pjetri thotë se në asnjë emër tjetër ka shpëtim. Jezusi është i vetmi shpëtimtar. Vetëm ata që e ndërtojnë jetën e tyre mbi të dhe mbi fjalën e tij mund të jenë të sigurt se do të ndërtojnë mbi një themel të fortë dhe nuk do të kenë frikë se ardhja e doktrinave të reja, feve të reja, ideologjive të reja, humanizmave të rinj, zbulimeve të reja shkencore mund të zbulojnë një ditë disa brishtësi.
LEXIMI I DYTË:1 Gv 3,1-2.
1 Shikoni ç’dashuri të madhe na dhuroi Ati sa që quhemi bijtë e Hyjit edhe jemi! Bota nuk na njeh sepse nuk e njeh Atë. 2 Të dashur, tani jemi fëmijët e Hyjit, por çka do të jemi ende nuk u zbulua. Kaq dimë: kur të shfaqet do të bëhemi të ngjashëm me Të, sepse do ta shohim ashtu siç është.
LECTIO DIVINA – MEDITIM - LUTJE
Jeta e Zotit që i krishteri merr në pagëzim, është një realitet shpirtëror misterioz. Duke folur me Nikodemin, Jezusi e krahasoi atë me erën që askush nuk e di se nga vjen apo ku shkon; por ekziston dhe prania e tij nuk kalon pa u vënë re, sepse prodhon efekte të paqarta që mund t'i shohin të gjithë, por nuk janë të dukshme me sy (Gj. 3,8).
Pohimi i parë që na propozohet me leximin e sotëm, është një përkujtim i dhuratës së kësaj jete hyjnore që jepet falas e që teologet e quan hirin shenjtërues. Fjala e Zotit është gjithmonë efektive: nëse ai e quan dikë bir i tij, ai bëhet vërtet i tillë.
Birëria nënkupton, në gjuhën biblike, pjesëmarrje në jetën e atij që është burimi i saj. “Adami kishte njëqind e tridhjetë vjet kur i lindi djali që i përngjante krejt atij me fytyrë ‑ të cilin e quajti Set” (Zn. 5,3).
Set, i cili kishte marrë jetë nga Adami, ishte i ngjashëm me të atin, ai kishte tiparet e tij të ngulitura mbi të. Kështu i krishteri është, në botë, një prani e hyjnores dhe, si çdo fëmijë, riprodhon tiparet e Atit. Kjo është arsyeja pse ai që nuk e njeh Zotin, nuk mund ta dijë as se kush është krijuar prej tij. Prandaj, nuk është për t'u habitur që i krishteri nuk kuptohet nga ata që nuk besojnë në Zotin.
Megjithatë, gjendja aktuale nuk është përfundimtare. Një vello, e krijuar nga fakti se ne ende jetojmë në këtë botë, na pengon të kuptojmë se çfarë jemi në të vërtetë. Megjithatë, një ditë, mbulesa do të hiqet dhe ne do ta shohim Zotin ashtu siç është, atëherë do të kuptojmë gjithashtu se çfarë ishim tashmë sot (v. 2).
Kjo është e vetmja perspektivë e krishterë për ta konsideruar vdekjen: jo si fundin e jetës, por si fillimin e pjesës së dytë, më të mirën, atë në të cilën shërbëtorët e Perëndisë dhe të Qengjit "3 Në të do të jetë froni i Hyjit dhe i Qengjit dhe shërbëtorët e Hyjit do ta adhurojnë Hyjin 4 dhe do ta shikojnë fytyrën e tij. Emri i tij do të jetë në ballë të tyre. 5 Nuk do të ketë natë as drita e llambës më nuk do të duhet, as drita e diellit, sepse Zoti Hyj do të shndrisë mbi ta dhe ata do të mbretërojnë në shekuj të shekujve" (Zb. 22,3-5).
UNGJILLI: Gj. 10,11-18.
11 Unë jam Bariu i mirë.
Bariu i mirë e jep jetën e vet për delet.
12 Rrogëtari ‑ që s’është bari,
të cilit nuk i përkasin delet ‑
kur sheh se po vjen ujku
lë delet e ikën
‑ e ujku i rrëmben dhe i shpërndan:
13 është rrogëtar
dhe nuk shqetësohet për delet.
14 Unë jam Bariu i mirë:
i njoh të miat
dhe ato më njohin mua.
15 Sikurse Ati më njeh mua
dhe unë e njoh Atin
edhe jetën e jap për delet.
16 Kam edhe të tjera dele,
që nuk janë të kësaj vathe.
Edhe ato më duhet t’i bashkoj
dhe do ta dëgjojnë zërin tim,
do të bëhet një grigjë e vetme
e një Bari i vetëm.
17 Prandaj edhe më do Ati,
sepse e jap jetën time
që ta marr përsëri.
18 Askush nuk mund të ma marrë:
por unë e jap prej vetes.
Kam pushtet ta jap jetën
e kam pushtet ta kthej prapë atë.
Këtë urdhër e mora prej Atit tim”.
LECTIO DIVINA – MEDITIM – LUTJA.
Edhe pasi u vendos në tokën e Kanaanit dhe u bë një popull fermerësh, Izraeli ka ruajtur gjithmonë një nostalgji të madhe për jetën nomade të barinjve dhe nuk ka hequr dorë kurrë nga rritja e deleve dhe e dhive. Mençuria e beduinit, i cili preferon kopenë e tij sesa xhevahiret dhe thesaret, shkëlqen në nxitjen e librit të Fjalëve të urta:
“23 Me vëmendje njihe gjendjen e bagëtive të tua,
me zemër kujdesohu për grigjat,
24 sepse pasuria nuk është e përhershme.
Pse, a thua se kurora trashëgohet brez pas brezi?
25 Mblidhet sana, del bari i gjelbër
e mblidhet tagjia prej bjeshkëve;
26 atëherë do të kesh qengjat për veshje
e kecat për të blerë arën
27 dhe s’do të të mungojë qumësht dhish për vete
as për ushqim të familjes e për shujtë të shërbëtoreve të tua” (Fu. 27,23-27).
Fakti i kalimit të shumë kohëve në vende të izoluara me kopenë nënkuptonte se midis bariut dhe deleve të tij ishte krijuar një marrëdhënie emocionale. Bariu thërriste çdo dele me emër dhe ajo e njihte zërin e tij. Rreziqet më të mëdha për kopenë përbënin kafshët e egra që, në kohët biblike, popullonin luginën e Jordanit: hienat dhe çakejtë, luanët dhe arinjtë, kundër të cilëve barinjtë ishin gati të luftonin, të armatosur me një hobe dhe një shkop të fortë, të bërë më të fortë nga copa stralli të mbërthyer në majen e tij.
Ky ishte realiteti social. Prandaj, nuk është për t'u habitur që imazhi i bariut përdoret shpesh në Bibël. Davidi thirret nga Perëndia nga "grigjat e deleve” për të kullotur izraelitët dhe
“70 Zgjodhi Davidin, shërbëtorin e vet,
e hoqi nga grigjat e deleve,
71 prej pas delesh nëna atë e mori
të kullotë Jakobin, popullin e vet,
Izraelin, trashëgimin e vet!
72 Ky i udhëhoqi me zemër të përsosur
dhe u priu me dorën e vet të vyer” (Ps. 78,70-72).
Mbretërit e Izraelit shpesh krahasohen me barinj të këqij, të cilët, në vend që të kullosin kopenë, ushqehen, shfrytëzojnë, shpërndajnë dhe vrasin (Ez. 34).
Zoti përshkruhet edhesi një vreshtar dhe bujk (Is. 27,3; Ps. 65), por, mbi të gjitha, si një bari që drejton, mbron dhe ushqen popullin e tij (Ps. 80. 2. 23),
"11 Si bariu e kullot grigjën e vet,
në dorë i merr qengjat,
n’përqafim i mbart;
i shikon me kujdes pëllejat” (Is 40:11).
Ai kujdeset për Izraelitet që janë çuar në rrënim nga sundimtarët e padenjë dhe premton:
“3 Po, unë vetë do ta bashkoj tepricën e grigjës sime nga të gjitha vendet, ku i pata flakur e do t’i kthej në kullotat e tyre: do të sillen mbarë e do të shumohen. 4 Unë vetë do t’u caktoj barinj që do t’i kullotin; më s’do të kenë frikë as nuk do të tremben, asnjë kokërr nuk do të mungojë ‑ është fjala e Zotit.
5 “Ja, po vijnë ditët
‑ është fjala e Zotit ‑
kur do t’ia ngre Davidit pinjollin e drejtë;
që do të mbretërojë si mbret i vërtetë
dhe do të jetë i urtë
e do të ushtrojë në vend
të drejtën e drejtësinë" (Jr 23,3-5).
Është shpallja e Mesisë që do të jetë një bari i vërtetë, një mbret sipas zemrës së Zotit.
Deklarata e Jezusit: "Unë jam bariu i mirë", me të cilin fillon pasazhi i sotëm i ungjillit, i referohet në mënyrë të qartë përmbushjes së kësaj profecie. Ai është bariu i dërguar nga Perëndia për t'u kujdesur për njerëzit që janë si një kope pa bari:
“34 Kur Jezusi doli nga barka, pa një turmë të madhe të popullit, iu dhimsën, sepse ishin porsi ‘delet pa bari’, e filloi t’u mësojë shumë gjëra” (Mk. 6,34).
Një shpjegim i parë i shtohet alegorisë:
“11 Unë jam Bariu i mirë.
Bariu i mirë e jep jetën e vet për delet” (v. 11).
Shëmbëlltyra e deleve të humbura, e thënë nga Mateu dhe Luka (Mt. 18,12-14; Luka 15,4-7) është ngulitur mirë në mendjen tonë dhe është e lehtë të lidhim imazhin e "bariut të mirë" me Jezusi që me ëmbëlsi dhe dhembshuri të pamasë kërkon ata që kanë bërë gabime në jetë.
Në Ungjillin e sotëm, megjithatë, "bariu i mirë" nuk është ai që përkëdhel me butësi delen e plagosur, por është luftëtari që me çmimin e jetës së tij përballet me këdo që rrezikon kopenë. Referenca nuk ka të bëjë me skenën bukolike të psalmit:
"2 Më pushon kullotave të gjelbra,
më prin në ujëra të qeta,
3 shpirtin ma përtërin.
Ai më prin shtigjeve të drejta
në saje të dashurisë së Emrit të vet” (Ps. 23,2-3),
por më tepër për figurën e Davidit, i cili, si i ri, u përball me luanin dhe ariun që mori largoi një dele: i ndoqi, i goditi dhe ua rrëmbeu gjahun nga goja:
“34 Por Davidi i tha Saulit: “Shërbëtori yt ruante grigjën e të atit dhe ndërkohë vinte luani ose ariu e prej grigjës merrte dashin. 35 Unë i ndiqja, i rrahja dhe ua nxirrja nga goja. Ata suleshin mbi mua e unë i kapja për turinjsh, ua përdridhja arrçin e i mbytja. 36 Me të vërtetë shërbëtori yt mbyti luan e ari. Le të jetë pra, edhe ky filiste i parrethprerë si një ndër ta, pasi ka pasur guxim të poshtërojë aradhet e ushtrisë së Hyjit të gjallë”. 37 Davidi shtoi: “Zoti që më shpëtoi prej kthetrave të luanit e të ariut, ai do të më shpëtojë prej duarve të këtij filisteu”. E Sauli i tha: “Shko e Zoti qoftë me ty” (1 Sam. 17, 34-37).
Është kjo karakteristikë e një njeriu të fortë dhe të patrembur që lufton kundër banditëve dhe bishave të egra që trajtohet në Ungjillin e sotëm për të paraqitur Jezusin.
Cilësimi "i mirë" nuk i referohet ndjenjave, nuk do të thotë i butë, i dashur, por "i vërtetë", "autentik", "guximtar". Jezusi është bariu i vërtetë sepse është i lidhur me aq pasion me delet e tij, saqë është gati të sakrifikojë jetën e tij për to.
Për t'i dhënë imazhit një rëndësi edhe më të madhe, Jezusi e krahason veten me figurën e mercenarit (v. 12-13).
Banorët e një fshati, duke mos qenë në gjendje të kullosnin delet dhe dhitë e tyre, iu drejtuan një punëtori me qira që kujdesej për kopetë e të gjithëve. Legjislacioni rigoroz vendosi detyrimet e tij: ai duhej të përballej me një ujk, dy qen, një kafshë të vogël, por ai mund të ikte nga një luan, një leopard, një ari ose një hajdut. Në kontratën e tij nuk kishte asnjë klauzolë që ai ishte i gatshëm të sakrifikonte jetën për delet. Ai nuk ndihej i lidhur emocionalisht me kopenë dhe, kur u përball me rrezikun, ia mbathte sapo e lejuan; nuk i interesonte fati i deleve, por rroga.
Përngjasimi i "bariut të mirë" nuk u drejtohet vetëm atyre që kryejnë shërbimin e kryesisë në kishë, por çdo të krishteri. Çdo dishepull duhet të ketë zemrën e një bariu të vërtetë, ai duhet të kultivojë bujarinë e pakushtëzuar të Mësuesit ndaj njeriut.
Ai që u përmbahet detyrimeve minimale të përcaktuara në kontratë, që tallet për detyra pak a shumë të shmangshme, që është besnik ndaj dispozitave të ligjit për të marrë një shpërblim ose për të shmangur dënimin, ka zemrën e një mercenari.
Ata që kanë një zemër si ajo e Jezusit nuk bëjnë llogaritë, nuk pyesin veten se ku mbarojnë të drejtat e tyre dhe ku mbarojnë detyrat e tyre, çfarë vendosin rregullat dhe cilat janë marrëveshjet e përcaktuara me të zotin. Ai ndjek një ligj të vetëm: dashurinë "e çmendur" për njeriun. Dashuria nuk njeh kufij, nuk ndalet përballë asnjë pengese, asnjë rreziku, asnjë sakrifice. Kushdo që nuk do siç deshi Krishti, nuk do t'i kuptojë kurrë zgjedhjet dhe propozimet e tij, ai do të gjykohet një ëndërrimtar, i mashtruar, i pamatur, i pamatur.
Në pjesën e dytë të Ungjillit të sotëm (v. 14-16) Jezusi merr thënien "Unë jam bariu i mirë" për të shtuar një karakteristikë të dytë. Bariu i vërtetë është ai që i njeh delet e tij një nga një dhe njihet prej tyre.
Në Bibël, folja të dish nuk do të thotë vetëm të mësosh; kur i referohet marrëdhënies mes njerëzve, nënkupton një përvojë të thellë dhe tregon përfshirje të plotë në dashuri. Është çështje e zemrës dhe jo e mendjes.
Kjo vlen edhe në marrëdhënien me Zotin. Duke u shkruar galatasve, Pali u kujton atyre se dikur ata nuk e njihnin Perëndinë, por iu nënshtruan idhujve dhe vazhdon:
“Dikur, kur ende nuk e njihnit Hyjin, u shërbenit hyjnive, që, për kah natyra e tyre, nuk janë hyjni. Por tani, kur e njohët Hyjin ‑ më mirë të them: kur Hyji ju njohu ju ‑ si tani rishtas të ktheheni te parimet e dobëta e të mjera dhe prapë rishtas doni të bëheni skllevër të tyre?”(Gal. 4,9). Nëse keni hyrë në bashkësi të jetës me të, si nusja me dhëndrin, si mund të shkëputeni nga dashuria e tij?
Bariu i mirë është Jezusi dhe kushdo që e lejon veten të përfshihet në dashurinë ndaj Zotit dhe ndaj vëllezërve të tij me të njëjtin pasion si ai.
Duket e largët dita kur i gjithë njerëzimi do të ketë këtë përvojë të njohjes së ndërsjellë me Zotin. Jezusi e di se ka ende shumë që nuk e kanë mirëpritur dashurinë e tij: "Kam dele të tjera që nuk janë të kësaj vathe", por një bari i vërtetë si ai, kurrë nuk do të heqë dorë nga humbja e një dele të vetme, për këtë arsye ai siguron:
“6 Kam edhe të tjera dele,
që nuk janë të kësaj vathe.
Edhe ato më duhet t’i bashkoj
dhe do ta dëgjojnë zërin tim,
do të bëhet një grigjë e vetme
e një Bari i vetëm” (v.16).
Nëse kjo deklaratë merret seriozisht, bëhet e vështirë të thuhet se edhe një njeri i vetëm mund t'i shpëtojë dashurisë së bariut të vetëm.
Në pjesën e fundit (v. 17-18) zhvillohet tema e lirisë, e pranishme në këtë dinamikë dashurie. Aty ku ka kufizime dhe frikë, dashuria nuk shfaqet dhe frika e Zotit është tashmë mëkat.
Jezusi e tregoi dashurinë e tij sepse e dha veten falas:
“18 Askush nuk mund të ma marrë:
por unë e jap prej vetes.
Kam pushtet ta jap jetën
e kam pushtet ta kthej prapë atë.
Këtë urdhër e mora prej Atit tim” (v. 18).
"Ta marrësh përsëri" do të thotë se fati i dhënësit të jetës nuk është vdekja, por plotësia e jetës. Bërja e një dhurate është e vetmja mënyrë për ta “rikuperuar”. Është i njëjti parim që, me një imazh tjetër, do të merret sërish më vonë:
“24 Përnjëmend, përnjëmend po ju them:
nëse kokrra e grurit e mbjellë në dhe nuk vdes,
mbetet e vetme;
po nëse vdes
jep shumë fryt!
25 Kush e do jetën e vet, do ta humbë.
Ai që e urren jetën e vet në këtë botë,
ai do ta ruajë për jetën e pasosur” (Gj. 12,24-25).
Krijoni Kontakt