PËRGATITJA E LITURGJISË
E DIELA E PARË E KRESHMEVE VITI B
MË 18 – 2 – 2024.
UNGJILLI: Mk.1, 12-15:
12 Menjëherë pastaj Shpirti Shenjt e shtrëngoi të shkojë në shkretëtirë.
13 Në shkretëtirë qëndroi dyzet ditë, ku qe vënë në provë prej djallit. Rrinte me egërsira dhe engjëjt i shërbenin.
14 Pasi e burgosën Gjonin, Jezusi shkoi në Galile. Atje predikonte Ungjillin e Hyjit.
15 Thoshte: “Koha u plotësua e Mbretëria e Hyjit është afër! Kthehuni e besojini Ungjillit!”
LECTIO DIVINA-MEDITIM- LUTJE.
TUNDIMET E JEZUSIT.
Çdo vit, të Dielën e parë të Kreshmëve, ne lexojmë tregimin e Tundimeve nga një prej tre Ungjilltarëve Sinoptikë; këtë vit lexojmë këtë tregim në Ungjillin e Shën Markut, që do të thotë në versionin më të shkurtër të mundshëm:
" Menjëherë pastaj Shpirti Shenjt e shtrëngoi të shkojë në shkretëtirë.
Në shkretëtirë qëndroi dyzet ditë, ku qe vënë në provë prej djallit.
Rrinte me egërsira dhe engjëjt i shërbenin" (v.12-13).
Marku nuk na tregon se me cilat tundime duhej të përballej Jezusi, por vazhdimi i Ungjillit të tij na lejon t'i hamendësojmë ato: këto janë të gjitha situatat në të cilët ai duhej të thoshte jo, sepse mendimet e Zotit nuk janë ato të njerëzve dhe sepse, duke qenë vetë një njeri, i rrethuar nga njerëz, ai duhej të zgjidhte vazhdimisht të ishte besnik ndaj Atit të tij.
Episodi që më vjen menjëherë në mendje është ai që ndodhi afër Cezaresë së Filipit:
"Jezusi u nis me nxënësit e vet drejt fshatrave të Cezaresë së Filipit.
Udhës i pyeti nxënësit e vet: “Çka thonë njerëzit, kush jam unë?”
Ata iu përgjigjën: “Disa thonë se je Gjon Pagëzuesi,
disa të tjerë Elia, disa të tjerë prapë se je njëri ndër profetët”.
Atëherë i pyeti ata: “Po ju, kush thoni se jam?”
“Ti je Mesia!” ‑ iu përgjigj Pjetri.
Ai u urdhëroi rreptësisht të mos ia tregonin askujt këtë gjë për të" (Mk 8,27-30).
Kjo ashpërsi është sigurisht tashmë një shenjë e një lufte të brendshme. Dhe menjëherë më pas, Marku vazhdon:
"Atëherë filloi t’u shpjegojë se Birit të njeriut i duhet të pësojë shumë;
se pleqtë, kryepriftërinjtë e skribët do ta përbuzin; se do të vritet dhe se do të ngjallet pas tri ditësh.
Ua tha këto krejt haptas”.
Dhe ju e dini pjesën tjetër:
“Pjetri e ndau në një anë e zuri ta qortojë.
Jezusi u soll, shikoi nxënësit e vet dhe i bërtiti Pjetrit:
“M’u hiq sysh, he djall, se nuk ke ndër mend punët e Hyjit, por punët e njerëzve!”
Në gojën e Jezusit ekziston rrëfimi për atë që ishte tundimi më i fortë: ai i ikjes nga pasojat tragjike të shpalljes së ungjillit.
Tundim tmerrësisht delikat: sepse i përshtatet shumë mirë një fjalimi të bukur:
është pikërisht në momentin kur Pjetri ka bërë deklaratën më e bukur, ekzaminimin më i bukur teologjik (!). Që ai është për Krishtin një rast tundimi.
Deri në minutën e fundit, në Gjetsemanin, ai do të tundohet të tkurret nga vuajtjet: "e u tha:
“Shpirti im është i trishtuar për vdekje. Mos u largoni e rrini zgjuar!”
U largua pak, ra përmbys për dhe e lutej që, nëse ishte e mundur, t’i rrijë larg ai çast.
E thoshte:
“Abba! Atë, ti mundesh gjithçka! Largoje prej meje këtë gotë, por jo çka dua unë, por çka do ti!” (Mk 14,34-36).
Është mjaft e qartë këtu që vullneti i tij duhet të bëjë një përpjekje që të pajtohet me atë të Atit të tij.
Jezusi patjetër që, siç e pamë, tundimin për të mos vuajtur; ai gjithashtu e dinte që të kishte sukses; përsëri atje, shoqëruesit e tij e nxitën; suksesi fare mirë mund të bëhej një kurth: "Të gjithë po ju kërkojnë" (Mk 1,37), dishepujt e tij i thanë në Kapernaum; Ju kujtoj kontekstin; të shtunën në mëngjes në sinagogë, së pari, ku ai kishte shëruar një person të pushtuar nga djalli, pastaj ditën e qetë e kaloi te Simoni dhe Andrea, ku ai kishte shëruar vjehrrën e Pjetrit; në mbrëmje të gjithë rrethinat ishin atje, secili me pacientin e tij; dhe ai kishte shëruar shumë të sëmurë; natën tjetër, para agimit, ai kishte dalë për t'u lutur; zhgënjimi në shtëpi kur dita filloi: Apostujt menduan që ndoshta ishte zdukur e fillojnë ta kërkojnë. E gjethen pas një kohë e thonë:
"Të gjithë po të kërkojnë" ... Ai duhet ta ketë humbur rastin për të shfrytëzuar popularitetin. Por ai, duke fituar mbi tundimin, tha:
“Ejani të shkojmë gjetiu, në fshatrat e afërme që të predikoj edhe atje. Prandaj edhe erdha”(Mk 1,38). Për atë dhe jo për diçka tjetër ... Ekziston tundimi: Por Apostujt të zhgënjyer sigurisht duhet ta linin të vazhdojë misionin e tij.
ZGJEDHJA E BESNIKËRISË.
Filloi shumë herët, sigurisht, kur Jezusi duhej të përballohej me talljen e disa të afërmve; çdo profesion në shërbim të të tjerëve imponon çrrënjosjen; familja e tij nganjëherë ishte një pengesë për misionin e tij: “Jezusi u kthye në shtëpi. Prapë u mblodh turmë e madhe sa që as nuk mund të hanin bukë. Kur morën vesh të tijtë, shkuan ta marrin sepse flitej: “Nuk është në vete” (Mk 3,21).
Kjo vuajtje e moskuptimit është shoqëruar nga një tundim tjetër, që t' i bindë të tjerët me veprimet spektakolare: "Atëherë erdhën farisenjtë dhe filluan të rragaten me të. Duke e vënë në provë kërkuan prej tij një shenjë prej qiellit. Jezusi duke fsharë prej fundit të shpirtit, tha: “Përse kjo brezni kërkon shenjë? Për të vërtetë, po ju them: kësaj breznie s’do t’i jepet shenjë!”
Atëherë i la, përsëri hipi në barkë dhe kaloi në anën tjetër".
(Mk. 8,11-12).
Me siguri, kur Jezusi papritmas vendos të largohet nga shoqëria me ata me të cilët po flet në atë moment, qofshin ata miqtë e tij apo kundërshtarët e tij, kjo është për shkak se ai ka një zgjedhje për të bërë.
Kjo zgjedhje është ajo e besnikërisë ndaj misionit të tij: që ai të jetë Mesia, të gjithë e kanë menduar që nga fillimi; por problemi është se edhe një herë, mendimet e Zotit nuk janë mendijmet tona; për shembull, njerëzir prisnin, shpresonin për një Mesia të fuqishëm politikisht, i cili do të dëbonte okupatorin Romak dhe do të rivendoste lirinë politike të Izraelit; Jezusit iu desh të predikonte pandërprerë madhështinë e vetme të dashurisë; kjo është arsyeja pse ai imponon në mënyrë të përsëritur sekretin për ata që kanë parë misterin e tij (qoftë në Shpërfytyrim apo diku tjetër): ai nuk dëshiron të lejojë se ata që janë përreth tij, të zbresin në një shteg të rremë.
As ne nuk jemi të befasuar që ai jetoi paqësisht në shkretëtirë për dyzet ditë (numër simbolik) në mes të kafshëve të egra: sepse kështu profeti Isaia kishte imaxhinuar harmoninë që do të mbretërojë në krijimin e ri.: "Ujku do të banojë me qengjin, përbri kecit do të shtrihet leopardi,
viçi e këlyshi i luanit bashkë do të kullotin,
fëmija i vogël do t’i çojë e do t’i bjerë. Lopa e arusha bashkë do të kullotin,
këlyshët e tyre së bashku do të rrinë,
luani kashtë do të hajë si kau.
Foshnja do të luajë mbi vrimën e shlligës, në strofullin e kapastrecit
fëmija dorën do ta futë" (Is 11, 6vv).
Duke i komentuar se bashku të gjitha këto gjëra, Marku na thotë se Jezusi është njeriu me të vërtetë i lirë nga të gjitha tundimet, i parëlinduri i njerëzimit të ri.
Krijoni Kontakt